Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 16 din 16 ianuarie 2025 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 43 din 17 ianuarie 2025
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. I
Hotărârea Guvernului nr. 1.570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1271 din 29 decembrie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2, litera aa) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"aa) proiect-umbrelă - proiect finanţat prin DR-36, care are ca beneficiar direct GAL-ul, cu un scop/obiectiv comun, care cuprinde mai multe subproiecte cu o valoare prestabilită;"
2. La articolul 2, după litera cc) se introduc două noi litere, lit. dd) şi ee), cu următorul cuprins:
"dd) ghid de implementare - documentul elaborat în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională de către AFIR, care vizează implementarea şi gestionarea proiectelor selectate de GAL-uri finanţate în cadrul DR- 36;
ee) perdele naturale de protecţie - formaţiuni cu vegetaţie forestieră, arborescentă şi/sau arbustivă, cu o lăţime cuprinsă între 2 şi 6 metri, înfiinţate prin plantare, utilizând formula de plantare corespunzătoare culturii pe care o protejează, amplasate pe terenurile agricole din cadrul fermelor, cu scopul de a le proteja împotriva factorilor climatici dăunători, de a creşte biodiversitatea, gradul de rezilienţă al fermelor în condiţiile schimbărilor climatice şi valoarea peisajului."
3. La articolul 9 alineatul (1), literele s) şi v) se abrogă.
4. La articolul 9 alineatul (4), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"d) în situaţia în care toate fondurile alocate unei intervenţii/ componente/scheme au fost scoase la licitaţie, disponibilul reprezentat de supracontractare, economiile şi rezilierile sau realocările de fonduri de la alte intervenţii identificate după finalizarea procesului de evaluare-selectare se utilizează pentru finanţarea proiectelor/cererilor de finanţare eligibile, rămase fără finanţare, sau pentru organizarea unei noi sesiuni de depunere."
5. La articolul 10, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 10
(1) Pentru proiectele aferente intervenţiilor prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. b)-r), ţ) şi u), precum şi pentru proiectele selectate de GAL, inclusiv pentru cheltuielile de funcţionare şi animare ale GAL, se poate acorda avans de până la 50% din contribuţia financiară a Uniunii Europene şi contribuţia publică naţională.
(2) Acordarea avansului şi gestionarea garanţiilor aferente se realizează în conformitate cu prevederile art. 23 şi 25 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 85/2023 privind gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, aferente politicii agricole, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2023-2027 şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul garantării, cu modificările şi completările ulterioare."
6. La articolul 10, alineatele (3), (5), (6) şi (9) se abrogă.
7. La articolul 12 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) sunt realizate efectiv după data semnării contractului de finanţare/deciziei cu agenţia de plată şi sunt în legătură cu îndeplinirea obiectivelor fiecărei intervenţii, cu excepţia cheltuielilor cu întocmirea şi depunerea proiectelor care pot fi realizate înainte de depunerea cererii de finanţare, precum şi a cheltuielilor prevăzute la art. 15 alin. (6);"
8. La articolul 12 alineatul (1), litera b) se abrogă.
9. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 15
(1) În cadrul PS 2023-2027, sprijinul acordat pentru proiectele de investiţii se limitează la 1 proiect per intervenţie, dar nu mai mult de 2 proiecte pe intervenţii distincte per beneficiar sau 3 proiecte pe intervenţii distincte per beneficiar, dacă unul dintre acestea vizează intervenţia DR-19 - Investiţii neproductive la nivel de fermă.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), sprijinul care vizează intervenţia DR-26 - Înfiinţarea sistemelor de irigaţii se poate acorda pentru maximum 2 proiecte, fără a depăşi 3 proiecte per beneficiar la nivelul tuturor intervenţiilor care vizează proiecte de investiţii.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), sprijinul care vizează intervenţia DR-24 - Investiţii în tehnologii forestiere care îmbunătăţesc rezilienţa şi valoarea de mediu a ecosistemelor forestiere se poate acorda pentru maximum 2 proiecte per intervenţie în cazul beneficiarilor ocoale silvice care accesează ambele componente ale intervenţiei cu alocări distincte, fără a depăşi 3 proiecte per beneficiar la nivelul tuturor intervenţiilor care vizează proiecte de investiţii, caz în care solicitantul depune o singură cerere de finanţare.
(4) Sprijinul pentru proiectele de investiţii prevăzut la alin. (1)-(3) se acordă cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate ale acestuia şi a regulilor ajutoarelor de stat, respectiv a celor de minimis, după caz;
b) să nu facă obiectul dublei finanţări cu o altă intervenţie finanţată din FEADR sau din alte fonduri publice;
c) nu sunt create condiţiile pentru a obţine în mod necuvenit un avantaj, în sensul prevederilor art. 62 din Regulamentul (UE) 2021/2.116 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013, în orice etapă de derulare a proiectului;
d) prezentarea dovezii cofinanţării private a investiţiei, prin extras de cont şi/sau contract de credit acordat în vederea implementării proiectului. Atât extrasul de cont, cât şi contractul de credit menţionează valoarea totală a cofinanţării private. În cazul în care dovada cofinanţării se prezintă prin extras de cont, acesta va fi însoţit şi de angajamentul solicitantului că minimum 50% din disponibilul prezentat va fi destinat plăţilor aferente implementării proiectului. Verificările, în acest din urmă caz, se detaliază în procedurile de lucru şi contractul de finanţare;
e) în cazul aprobării mai multor cereri de finanţare/proiecte conform alin. (1)-(3), solicitantul/beneficiarul, după caz, trebuie să dovedească existenţa cofinanţării private pentru toate proiectele;
f) cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului sunt efectuate cu respectarea rezonabilităţii costurilor.
(5) Cheltuielile care presupun înfiinţarea/reconversia plantaţiilor pomicole şi înfiinţarea perdelelor naturale de protecţie, necesare implementării proiectelor în cadrul intervenţiilor a căror arie de eligibilitate permite aceste culturi, sunt eligibile dacă sunt efectuate după depunerea cererii de finanţare.
(6) Cheltuielile aferente implementării proiectelor care presupun înfiinţarea/reconversia plantaţiilor de struguri de masă şi de hamei aferente intervenţiei DR-17 - Investiţii în sectoarele hamei şi/sau struguri de masă sunt eligibile de la data aprobării PS 2023-2027 şi pot fi decontate după contractare, cu condiţia ca proiectul să nu fi fost finalizat înainte de depunerea cererii de finanţare."
10. La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Cheltuielile de consultanţă, inclusiv cele pentru managementul proiectului, sunt eligibile dacă respectă prevederile alin. (1). Cheltuielile pentru managementul proiectului se decontează proporţional cu valoarea fiecărei tranşe de plată aferente proiectului."
11. La articolul 18, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
"(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), cheltuielile de consultanţă, inclusiv cele pentru managementul proiectului, aferente proiectelor finanţate prin schema de ajutor de stat pentru intervenţia DR-23 - Investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare şi produse transformate, altele decât cele prevăzute în anexa 1 la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, nu sunt eligibile."
12. La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 21
(1) Durata de execuţie a contractului de finanţare cofinanţat din FEADR este de 3 ani de la data semnării contractului de finanţare."
13. La articolul 25, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Prima tranşă de plată se acordă la semnarea contractului de finanţare, iar a doua tranşă de plată se acordă cu condiţia îndeplinirii obiectivelor specifice din planul de afaceri."
14. La articolul 25, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins:
"(4) Durata de execuţie a contractului de finanţare este de 3 ani, fără a depăşi termenul maxim de eligibilitate a cheltuielilor aferente PS 2023-2027."
15. După articolul 26 se introduce un nou articol, art. 26^1, cu următorul cuprins:
"ART. 26^1
Beneficiarii plăţilor aferente intervenţiilor cu caracter compensatoriu prevăzute la art. 2 lit. s) trebuie să respecte:
a) normele privind condiţionalitatea prevăzute la art. 12 şi în anexa III la Regulamentul (UE) 2021/2.115, pe întreaga exploataţie agricolă, astfel cum sunt stabilite în secţiunea 3.10 din PS 2023-2027 şi în Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023, cu modificările şi completările ulterioare;
b) normele privind condiţionalitatea socială, potrivit dispoziţiilor legale privind îmbunătăţirea condiţiilor de încadrare în muncă, prevăzute la art. 14 din Regulamentul (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 şi (UE) nr. 1.307/2013 şi enumerate în anexa IV a acestuia, astfel cum sunt reglementate în legislaţia naţională din domeniul muncii şi sănătăţii şi securităţii în muncă."
16. La articolul 27 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 27
(1) Transferul de angajament se realizează în următoarele condiţii:"
17. La articolul 27 alineatul (1), litera a) se abrogă.
18. La articolul 27 alineatul (1), literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"b) în cazul unui transfer de exploataţie/fermă, dacă cesionarul optează pentru preluarea angajamentului;
c) preluarea angajamentului de către cesionar se face pentru restul perioadei de angajament asumate de către cedent;"
19. La articolul 27, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
"(3) În cazul nepreluării angajamentului de către cesionar, acesta se închide anticipat, fără recuperarea sumelor plătite anterior şi fără aplicarea de sancţiuni."
20. La articolul 30, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Nu se retrage plata şi nu se aplică sancţiuni administrative în baza prevederilor privind plăţile necuvenite şi sancţiunile administrative din Regulamentul (UE) 2021/2.116 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021, în cazul neconformităţilor pentru nerespectarea criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a altor obligaţii care rezultă din aplicarea normelor în cazul intervenţiilor DR-01 - Agromediu şi climă pe pajişti permanente, DR-02 - Agromediu şi climă pe terenuri arabile, DR-04 - Agricultură ecologică - conversie, DR-05 - Agricultură ecologică - menţinerea certificării, DR-07 - Silvomediu şi climă, DR-08 - Împăduriri - întreţinerea şi îngrijirea suprafeţelor împădurite, DR-09 - Zone afectate de constrângeri naturale - Zona montană, DR-10 - Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, DR-11 - Zone afectate de constrângeri naturale specifice, ca urmare a identificării de diferenţe de amplasament sau de mărime a parcelelor agricole/suprafeţelor din declaraţiile din cererile de ajutor sau de plată şi/sau în legătură cu cereri de ajutor sau de plată pentru anii anteriori, rezultate în urma înregistrării sistematice sau sporadice a imobilelor potrivit dispoziţiilor din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."
21. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 34
(1) Intervenţiilor DR-34 - Cooperare şi inovare în agricultură prin intermediul grupurilor operaţionale PEI, denumită în continuare DR-34, şi DR-36 LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii, denumită în continuare DR-36 LEADER, li se aplică prevederile art. 35-37.
(2) Proiectele aferente intervenţiilor prevăzute la alin. (1) care prevăd investiţii trebuie să respecte cumulativ condiţiile prevăzute la art. 15 alin. (4)."
22. La articolul 35, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Durata de execuţie a contractului de finanţare este de 3 ani în cazul DR-34 şi de 2 ani pentru proiectele de servicii finanţate prin DR-36, fără a depăşi termenul maxim de eligibilitate a cheltuielilor aferente PS 2023-2027."
23. La articolul 36, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:
"(4^1) Rezilierea contractului prevăzut la alin. (4) are ca efect şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a GAL."
24. La articolul 38 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) pentru intervenţiile DR-37 - Transfer de cunoştinţe şi DR-38 - Consiliere în afaceri agricole, din PS 2023-2027, la nivelul AM-PS se realizează verificarea eligibilităţii furnizorilor de servicii, evaluarea şi selecţia proiectelor depuse în cadrul apelurilor de propuneri de proiecte;"
25. La articolul 47 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 47
(1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, AFIR şi APIA şi/sau alte organisme cu atribuţii delegate privind implementarea intervenţiilor PS 2023-2027 elaborează pentru intervenţiile pentru care asigură implementarea:"
26. La articolul 47 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"b) proceduri operaţionale/manuale de proceduri, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale sau, după caz, prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al conducătorului altei instituţii publice cu atribuţii delegate;"
27. La articolul 47 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
"e) ghid de implementare, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, potrivit prevederilor art. 2 lit. dd)."
28. La articolul 47, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), ghidul solicitantului pentru intervenţiile din cadrul SDL finanţate prin LEADER se aprobă de GAL şi se publică pe site-ul propriu al GAL."
29. La anexă, intervenţiile „DR-29 - Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“ şi „DR-35 - Dezvoltarea cooperării în cadrul lanţului valoric“ se abrogă.
ART. II
Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale prevăzut la art. 47 alin. (1) lit. e) din Hotărârea Guvernului nr. 1.570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă în termen de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
ART. III
Prevederile art. I se aplică şi sesiunilor de depunere de proiecte organizate în cadrul Planului strategic PAC 2023-2027 în situaţia în care solicitanţii au trecut de etapa de evaluare-selectare, dar nu au semnat contractul de finanţare cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Marian Neacşu
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Florin-Ionuţ Barbu
Ministrul muncii, familiei, tineretului şi solidarităţii sociale,
Simona Bucura-Oprescu
Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
Mircea Fechet
Bucureşti, 16 ianuarie 2025.
Nr. 16.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: