Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 15 din 16 ianuarie 2025  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 15 din 16 ianuarie 2025 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 43 din 17 ianuarie 2025
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1275 din 30 decembrie 2022, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 alineatul (3) litera d) prima liniuţă „ - în sectorul vegetal“, după punctul (iii) se introduce un nou punct, pct. (iv), cu următorul cuprins:
    "(iv) menţinerea de zone neproductive şi/sau înfiinţarea de elemente noi de peisaj pe terenurile arabile, intervenţia PD-28 prevăzută în PS 2023-2027;"

    2. La articolul 2 alineatul (1), literele e), aa) şi ee)-gg) se modifică şi vor aveaurmătorul cuprins:
    "e) bivoliţă de lapte - femelă din specia bovină care aparţine genului Bubalus înscrisă/înregistrată în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, care a fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere a cererilor şi are cel puţin un produs înregistrat în Baza naţională de date;
    ..............................................................................................
aa) taur de carne - masculul necastrat din specia taurine înscris în secţiunea principală a registrului genealogic al rasei din rasele prevăzute în lista de taurine de carne aprobată prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, cu vârsta de minimum 1 an şi maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată;
    ..............................................................................................
ee) vacă de carne - femela din specia taurine înscrisă/înregistrată în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, din rasele prevăzute în lista de taurine de carne aprobată prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, care a fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere a cererilor şi are cel puţin un produs înregistrat în Baza naţională de date;
ff) vacă de lapte - femela din specia taurine înscrisă/înregistrată în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară, care a fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere a cererilor şi are cel puţin un produs înregistrat în Baza naţională de date;
gg) vacă metisă cu rasă de carne - femela din specia taurine înregistrată în registrul genealogic al rasei, secţiunea suplimentară, care a fătat cel puţin o dată până la data-limită de depunere a cererilor şi are cel puţin un produs înregistrat în Baza naţională de date;"

    3. La articolul 2 alineatul (2), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) elementele neproductive existente pe terenurile agricole pe parcursul anului de cerere, inclusiv terenurile lăsate pârloagă, elementele de peisaj pentru care se aplică cerinţa menţinerii din GAEC 8, precum şi zonele neproductive şi elementele noi de peisaj care sunt înfiinţate prin intervenţiile PD-05 şi PD-28 din cadrul PS 2023-2027, numai în cazul în care se cumulează cu situaţiile prevăzute la lit. a) sau c);"

    4. La articolul 2 alineatul (2), după litera d) se introduc două noi litere, lit. e) şi f), cu următorul cuprins:
    "e) suprafeţele cu destinaţie piscicolă, utilizate temporar în scop agricol pe întreaga perioadă a anului de cerere;
f) orice suprafaţă de teren, utilizat în scop agricol, pe care sunt amplasate obiective pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, potrivit condiţiilor reglementate în legislaţia naţională, respectiv Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare, doar în situaţia în care activitatea agricolă este predominantă şi poate fi exercitată fără a fi afectată semnificativ de intensitatea, natura, durata şi calendarul activităţii de producere a energiei electrice."

    5. La articolul 5, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Beneficiarii intervenţiilor prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) sunt fermierii activi care îndeplinesc condiţiile prevăzute în secţiunea 4.1.4 Fermier activ din PS 2023-2027."

    6. La articolul 6 alineatul (1), literele k) şi o) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "k) să respecte normele privind condiţionalitatea prevăzute la art. 12 din Regulamentul (UE) 2021/2.115 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 şi (UE) nr. 1.307/2013, pe întreaga exploataţie agricolă, astfel cum sunt stabilite în anexa III la regulamentul menţionat, în secţiunea 3.10 din PS 2023-2027 şi în Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 54/570/32/2023 pentru punerea în aplicare a normelor privind condiţionalitatea în cadrul intervenţiilor sub formă de plăţi directe şi al unor intervenţii şi măsuri pentru dezvoltare rurală, începând cu anul de cerere 2023, cu modificările şi completările ulterioare;
    ..............................................................................................
o) să se asigure de corectitudinea datelor operate/înregistrate în baza naţională de date, denumită în continuare BND, privind datele animalelor operate în exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute/sau în care se regăsesc animalele pentru care solicită intervenţii."

    7. La articolul 6 alineatul (8), după litera b) se introduce o nouă literă, lit. c), cu următorul cuprins:
    "c) să pună la dispoziţia APIA datele din Registrul genealogic al rasei necesare verificării condiţiilor de eligibilitate în vederea acordării sprijinului cuplat pentru sectorul zootehnic."

    8. La articolul 14, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cuantumul unitar planificat pentru fiecare ecoschemă este stabilit în fişa intervenţiei prevăzută în PS 2023-2027 şi poate fi modificat în funcţie de gradul de accesare sau subpachetele accesate, după caz, cu încadrarea între cuantumul unitar planificat minim şi cuantumul unitar planificat maxim stabilite în tabelul financiar aferent fiecărei ecoscheme, potrivit dispoziţiilor art. 102 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2021/2.115, cu excepţia PD-27, al cărei cuantum unitar planificat trebuie respectat."

    9. La articolul 15, alineatele (6) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(6) În cazul ecoschemei PD-05 din PS 2023-2027, prevăzută la art. 1 alin. (3) lit. d) prima liniuţă pct. (ii), sprijinul voluntar poate fi accesat de fermierii ale căror exploataţii au minimum 1 ha şi maximum 10 ha teren agricol cu parcele de minimum 0,3 ha teren arabil sau pajişte permanentă şi 0,1 ha pentru culturi permanente şi asigură o încărcătură de minimum 0,3 UVM/ha.
    ..............................................................................................
(8) În cazul ecoschemei PD-28 din PS 2023-2027, prevăzută la art. 1 alin. (3) lit. d) prima liniuţă pct. (iv), sprijinul voluntar poate fi accesat de fermierii ale căror exploataţii au minimum 1 ha teren arabil cu dimensiunea parcelei agricole de minimum 0,3 ha."

    10. La articolul 29, alineatele (3)-(5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Cheltuielile eligibile pentru intervenţiile sectoriale în sectorul apicol prevăzute la art. 1 alin. (7) lit. c) pct. (i) sunt cele realizate pentru achiziţionarea de echipament pentru procesarea cerii şi echipament pentru ambalarea mierii.
(4) Cheltuielile eligibile pentru intervenţiile sectoriale în sectorul apicol prevăzute la art. 1 alin. (7) lit. c) pct. (ii) sunt cele realizate pentru achiziţionarea de produse medicinale veterinare pentru combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, produse medicinale veterinare pentru tratarea varoozei şi a nosemozei.
(5) Cheltuielile eligibile pentru intervenţiile sectoriale în sectorul apicol prevăzute la art. 1 alin. (7) lit. c) pct. (iii) sunt cele realizate pentru achiziţionarea de: cutii noi; accesorii apicole, respectiv colectoare polen, colectoare propolis, uscător polen, încălzitor de miere, topitor de ceară, maturator, centrifugă, maşină de descăpăcit; unelte apicole şi echipamente de protecţie, respectiv afumător, daltă apicolă, furculiţă pentru descăpăcit, cuţit pentru descăpăcit, sită filtrare miere, bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă şi mănuşi apicole; vehicule tractabile, respectiv remorci apicole, precum şi echipamente de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral, inclusiv cele autopropulsate."

    11. La articolul 51^1 alineatul (1), partea introductivă şi litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 51^1
    (1) Pentru implementarea intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul PS 2023-2027, APIA şi/sau alte organisme cu atribuţii delegate, respectiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională Fitosanitară, Agenţia Naţională pentru Zootehnie elaborează:
    a) proceduri operaţionale, care se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale sau, după caz, prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor; şi/sau"





                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Florin-Ionuţ Barbu
                    Ministrul energiei,
                    Sebastian-Ioan Burduja
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Mircea Fechet
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Luca-Alexandru Niculescu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 16 ianuarie 2025.
    Nr. 15.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016