Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 140 din 18 iunie 2024  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 122/2023     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 140 din 18 iunie 2024 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 122/2023

EMITENT: Consiliul Superior al Magistraturii
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 580 din 21 iunie 2024
    În temeiul dispoziţiilor art. 133 alin. (5) şi (7) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 23 alin. (1) din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii,
    având în vedere dispoziţiile art. 39 alin. (1) din Legea nr. 305/2022, cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi,
    Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăşte:
    ART. I
    Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 122/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 640 şi 640 bis din 13 iulie 2023, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 8 alineatul (8), litera n) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "n) coordonează activitatea Serviciului de informare publică, relaţii cu mass-media şi protecţia datelor cu caracter personal;"

    2. La articolul 43, alineatele (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(7) Hotărârile Secţiei pentru judecători prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară şi cele prin care s-a dispus suspendarea din funcţie în temeiul art. 197 alin. (1) lit. f) şi g) din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările ulterioare, se redactează de Serviciul grefa secţiilor, la momentul pronunţării.
(8) Hotărârile Secţiei pentru judecători prin care au fost soluţionate cererile de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune se redactează de Serviciul grefa secţiilor în ziua în care au fost adoptate."

    3. Articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 44
    Cererile având ca obiect încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestului la domiciliu sau arestării preventive, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune al judecătorilor se înregistrează într-un registru special nepublic, ţinut de Serviciul grefa secţiilor, care va include: numărul curent, organul care a formulat cererea, termenul acordat pentru soluţionarea cererii, numărul hotărârii şi soluţia dispusă de Secţia pentru judecători şi data comunicării acesteia către parchetul sau instanţa care a solicitat încuviinţarea, după caz."

    4. La articolul 45, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) se tehnoredactează de îndată de Serviciul grefa secţiilor şi se comunică organului care a formulat cererea. Aceste hotărâri nu se publică."

    5. La articolul 46, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 46
    (1) Registrul prevăzut la art. 44 şi dosarele având ca obiect cereri de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune al judecătorilor se arhivează de Serviciul grefa secţiilor."

    6. La articolul 54, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(10) În zilele stabilite pentru judecată, Serviciul grefa secţiilor pune la dispoziţia părţilor dosarul cauzei, pentru studiu, cu cel puţin 30 de minute înainte de începerea şedinţei."

    7. La articolul 55^1, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Inspecţia Judiciară informează, de îndată, Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la începerea cercetării disciplinare prealabile sau, după caz, respingerea în mod definitiv a sesizării referitoare la cercetarea disciplinară a unui judecător. În cazul în care s-a exercitat acţiunea disciplinară, informarea privind soluţionarea în mod definitiv a acţiunii disciplinare se realizează de Serviciul grefa secţiilor. Informarea cuprinde elementele necesare pentru suspendarea sau, după caz, reluarea procedurii de soluţionare a cererii de acordare a pensiei de serviciu de către casele teritoriale de pensii, inclusiv datele de identificare a persoanei, temeiul de drept al măsurii, precum şi data de la care se aplică."

    8. La articolul 57, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 57
    (1) Hotărârile Secţiei pentru judecători prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară se redactează de către Serviciul grefa secţiilor, obligatoriu la momentul pronunţării, şi se comunică, de îndată, în scris, judecătorului vizat, precum şi Inspecţiei Judiciare. Comunicarea hotărârilor este asigurată de Secretariatul general al Consiliului, prin intermediul Serviciului grefa secţiilor. Până la data comunicării hotărârii judecătorului vizat, aceasta nu produce efecte în ceea ce priveşte cariera şi drepturile acestuia."

    9. La articolul 58, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 58
    (1) Hotărârile rămase definitive se comunică, prin grija Serviciului grefa secţiilor, judecătorului, precum şi Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului, în vederea luării măsurilor corespunzătoare, conform legii. Hotărârile definitive anonimizate se publică în aplicaţia EMAP."

    10. La articolul 60, alineatele (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Hotărârea se redactează în termen de 20 de zile de la pronunţare, de către Serviciul grefa secţiilor, şi se comunică de îndată judecătorului şi Inspecţiei Judiciare.
    ..................................................................................................
(6) După ce hotărârea secţiei a rămas definitivă, Serviciul grefa secţiilor îi comunică, în scris, persoanei care a formulat sesizarea cu privire la conduita judecătorului modul în care a fost soluţionată sesizarea."

    11. La articolul 66, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 66
    (1) Hotărârile rămase definitive se comunică, prin grija Serviciului grefa secţiilor, procurorului, precum şi Direcţiei resurse umane şi organizare din cadrul Consiliului, în vederea luării măsurilor corespunzătoare, conform legii. Hotărârile definitive anonimizate se publică în aplicaţia EMAP."

    12. La articolul 73, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Aparatul propriu al Consiliului este organizat în direcţii şi servicii şi este condus de un secretar general."

    13. La articolul 79, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 79
    (1) Conducerea compartimentelor din cadrul aparatului propriu al Consiliului se asigură de directori, directori adjuncţi şi şefi de servicii, care organizează, coordonează, îndrumă şi răspund de activitatea compartimentului pe care îl conduc şi asigură buna colaborare cu alte compartimente. În cadrul aparatului propriu al Consiliului funcţionează judecători şi procurori detaşaţi, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, funcţionari publici, personal contractual, precum şi personal auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor şi parchetelor, detaşat."

    14. La articolul 83, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 83
    (1) Din aparatul propriu al Consiliului fac parte:
    1. Direcţia resurse umane şi organizare, alcătuită din:
    a) Serviciul resurse umane pentru instanţele judecătoreşti;
    b) Serviciul resurse umane pentru parchete;
    c) Serviciul concursuri şi formare profesională;
    2. Direcţia economică şi administrativ, alcătuită din:
    a) Compartimentul salarizare şi buget;
    b) Serviciul financiar-contabil;
    c) Serviciul administrativ şi aprovizionare;
    3. Direcţia legislaţie, documentare şi contencios, alcătuită din:
    a) Serviciul legislaţie şi documentare;
    b) Serviciul contencios;
    4. Direcţia afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe, alcătuită din:
    a) Serviciul afaceri europene şi relaţii internaţionale;
    b) Serviciul programe europene şi internaţionale;
    5. Serviciul sinteze şi pregătirea lucrărilor şedinţelor Consiliului Superior al Magistraturii;
    6. Serviciul grefa secţiilor;
    7. Serviciul de relaţii cu publicul, registratură şi arhivă;
    8. Serviciul informatică şi statistică judiciară, alcătuit din:
    a) Compartimentul statistică judiciară;
    b) Compartimentul informatică;
    9. Compartimentul de audit public intern;
    10. Serviciul de informare publică, relaţii cu mass-media şi protecţia datelor cu caracter personal;
    11. Compartimentul de psihologie a personalului;
    12. Compartimentul de documente clasificate;
    13. Serviciul achiziţii publice, protocol şi secretariat;
    14. Consilierii preşedintelui."

    15. La articolul 84, alineatele (1) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 84
    (1) În subordinea preşedintelui Consiliului funcţionează:
    a) Compartimentul de audit public intern;
    b) Serviciul de informare publică, relaţii cu mass-media şi protecţia datelor cu caracter personal;
    c) Compartimentul de psihologie a personalului.
    ..................................................................................................
    (4) În subordinea ordonatorului principal de credite funcţionează Serviciul achiziţii publice, protocol şi secretariat, care constituie compartimentul specializat în atribuirea contractelor de achiziţii publice."

    16. Articolul 88 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 88
    (1) Serviciul concursuri şi formare profesională are următoarele atribuţii referitoare la concursurile şi examenele care intră în competenţa Consiliului:
    a) efectuează lucrările necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor organizatorice ce revin Consiliului în legătură cu stabilirea numărului anual de cursanţi ai Institutului Naţional al Magistraturii şi organizarea concursului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii;
    b) efectuează lucrările necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor organizatorice ce revin Consiliului în legătură cu organizarea concursului de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri;
    c) efectuează lucrările necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legătură cu organizarea concursurilor de admitere în magistratură;
    d) efectuează verificări privind îndeplinirea condiţiei de bună reputaţie de către candidaţii declaraţi admişi la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, la concursul de admitere în magistratură şi la concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri;
    e) efectuează lucrările necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legătură cu organizarea examenelor de capacitate ale judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi ale personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor;
    f) efectuează lucrările necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legătură cu organizarea concursurilor de promovare a judecătorilor şi procurorilor în funcţii de execuţie;
    g) efectuează lucrările necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legătură cu organizarea concursurilor sau examenelor pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor;
    h) efectuează lucrările necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin Consiliului în legătură cu organizarea concursurilor de numire a inspectorului-şef, a inspectorului-şef adjunct, a directorilor de inspecţie şi a inspectorilor judiciari;
    i) alte atribuţii vizând organizarea concursurilor ce intră în competenţa Consiliului, potrivit legii.
    (2) În domeniul formării profesionale, Serviciul concursuri şi formare profesională îndeplineşte următoarele atribuţii:
    a) efectuează lucrările necesare pentru stabilirea numărului anual de auditori de justiţie ai Institutului Naţional al Magistraturii şi a numărului de locuri pentru concursul de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri;
    b) realizează, împreună cu reprezentanţii Institutului Naţional al Magistraturii şi ai Şcolii Naţionale de Grefieri, repartizarea absolvenţilor acestor instituţii pe posturile vacante disponibile;
    c) efectuează repartizarea pe posturile de judecători şi procurori a judecătorilor şi procurorilor care au promovat examenul de capacitate organizat în condiţiile Legii nr. 192/2021 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură;
    d) întocmeşte lucrările privitoare la asigurarea bunei desfăşurări a activităţii de formare şi perfecţionare profesională a judecătorilor şi procurorilor, organizată de Institutul Naţional al Magistraturii;
    e) întocmeşte lucrări pentru plen şi secţii privitoare la activitatea de formare iniţială a auditorilor de justiţie, organizată de Institutul Naţional al Magistraturii;
    f) elaborează programul de stagiu al personalului stagiar asimilat judecătorilor şi procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi Institutului Naţional al Magistraturii;
    g) întocmeşte lucrări pentru secţii cu privire la tematica activităţilor de formare profesională continuă organizate în cadrul curţilor de apel şi parchetelor de pe lângă acestea, potrivit art. 85 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările ulterioare;
    h) întocmeşte lucrări pentru secţii cu privire la disciplinele cursurilor ce vor fi urmate de judecătorii şi procurorii care au primit calificativul «Nesatisfăcător» sau care au primit la două evaluări consecutive calificativul «Satisfăcător»;
    i) efectuează lucrările vizând stabilirea tematicii şi bibliografiei anuale pentru concursurile de ocupare a posturilor vacante de grefier la instanţele judecătoreşti şi la parchetele de pe lângă acestea;
    j) întocmeşte lucrări pentru plen şi secţii privitoare la activitatea de formare iniţială a personalului auxiliar de specialitate, organizată de Şcoala Naţională de Grefieri;
    k) efectuează lucrările privind exercitarea atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii în domeniul evaluării profesionale a judecătorilor, procurorilor, inspectorilor judiciari cu funcţii de execuţie şi directorilor direcţiilor de inspecţie;
    l) efectuează lucrările în vederea soluţionării contestaţiilor privind calificativele acordate judecătorilor, procurorilor, inspectorilor judiciari cu funcţii de execuţie şi directorilor direcţiilor de inspecţie de către comisiile de evaluare a activităţii profesionale;
    m) efectuează lucrările privind desemnarea membrilor Consiliului în comisiile de evaluare, în condiţiile legii;
    n) întocmeşte lucrările privind numirea şi revocarea directorului şi a directorilor adjuncţi ai Institutului Naţional al Magistraturii şi ai Şcolii Naţionale de Grefieri;
    o) întocmeşte lucrările privind desemnarea judecătorilor şi a procurorilor care vor face parte din Consiliul ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii, respectiv din Consiliul de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri;
    p) organizează, sub coordonarea secretarului general, activităţile de formare profesională a personalului aparatului tehnic administrativ al Consiliului Superior al Magistraturii şi al instituţiilor coordonate."

    17. Articolele 89 şi 90 se abrogă.
    18. Articolul 92 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 92
    (1) Direcţia economică şi administrativ exercită, prin Compartimentul salarizare şi buget, în ceea ce priveşte salarizarea şi drepturile de personal, următoarele atribuţii:
    a) întocmeşte statele de funcţii şi statele de personal pentru Consiliu, împreună cu Direcţia resurse umane şi organizare;
    b) urmăreşte, împreună cu Direcţia resurse umane şi organizare, aplicarea legislaţiei în domeniul drepturilor de personal: salarii, indemnizaţii, sporuri, grade, trepte şi altele, pentru Consiliu;
    c) avizează, împreună cu Direcţia resurse umane şi organizare şi cu Direcţia legislaţie, documentare şi contencios, încadrările şi modificările de încadrări, echivalările de funcţii şi specialităţi pentru Consiliu;
    d) elaborează, împreună cu Direcţia resurse umane şi organizare, criteriile pentru acordarea premiilor trimestriale şi anuale pe categorii de personal;
    e) calculează drepturile de personal (salarii, indemnizaţii, concedii de odihnă şi alte drepturi, cum ar fi premii şi stimulente) pentru personalul din aparatul propriu al Consiliului;
    f) stabileşte şi asigură efectuarea plăţii în termen a obligaţiilor faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, fondul pentru şomaj şi fondul asigurărilor sociale de sănătate;
    g) analizează proiectul de buget al Institutului Naţional al Magistraturii, al Şcolii Naţionale de Grefieri şi al Inspecţiei Judiciare şi formulează propuneri corespunzătoare;
    h) fundamentează avizul conform al Consiliului pentru proiectele de buget ale instanţelor şi parchetelor, prin verificarea încadrării solicitărilor ordonatorilor secundari de credite în proiectele de buget ale ordonatorilor principali de credite, cu fundamentările corespunzătoare pe categorii de cheltuieli;
    i) întocmeşte lunar situaţia privind monitorizarea cheltuielilor de personal finanţate de la bugetul de stat şi din venituri proprii pentru Consiliu şi unităţile aflate în coordonare şi o transmite, potrivit legii, Ministerului Finanţelor;
    j) întocmeşte Declaraţia informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit;
    k) întocmeşte dările de seamă statistice lunare privind indicatorii de muncă şi salarii pentru Consiliu şi asigură transmiterea acestora, conform legii, la Institutul Naţional de Statistică;
    l) emite puncte de vedere în probleme de salarizare şi drepturi de personal, la solicitarea compartimentelor din cadrul Consiliului;
    m) asigură întocmirea şi depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate;
    n) exercită atribuţii specifice corelate cu programele finanţate din fonduri europene şi internaţionale, la solicitarea Direcţiei afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe.
    (2) Compartimentul salarizare şi buget are, în ceea ce priveşte bugetul, următoarele atribuţii:
    a) angajează, alături de ordonatorul de credite, utilizarea creditelor bugetare în limita bugetului aprobat;
    b) fundamentează, pe baza propunerilor compartimentelor din cadrul Consiliului şi ale unităţilor aflate în coordonare, necesarul anual de credite, elaborează proiectul de buget al Consiliului şi se ocupă de obţinerea avizului consultativ al Ministerului Finanţelor;
    c) asigură fondurile necesare pentru deplasările personalului Consiliului în ţară şi în străinătate, ţine evidenţa operativă a acestora şi verifică deconturile, urmăreşte încadrarea în cheltuielile aprobate prin buget.
    (3) Serviciul financiar-contabil exercită următoarele atribuţii:
    a) propune repartizarea indicatorilor financiari şi urmăreşte realizarea lor pe capitole bugetare şi pe categorii de cheltuieli, potrivit legii;
    b) gestionează şi utilizează veniturile proprii, aprobate potrivit legii;
    c) organizează activitatea casieriei, în conformitate cu prevederile legale; ia măsuri pentru efectuarea tuturor plăţilor în numerar, precum şi pentru efectuarea operaţiunilor curente cu Direcţia de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti şi cu unitatea bancară competentă pentru operaţiuni de plăţi externe;
    d) asigură organizarea evidenţei contabile în cadrul Consiliului, îndrumă şi coordonează această activitate la ordonatorii terţiari de credite, centralizează situaţiile financiare trimestriale şi anuale ale ordonatorilor terţiari de credite şi asigură transmiterea acestora la Ministerul Finanţelor la termenele stabilite potrivit reglementărilor legale;
    e) organizează şi efectuează operaţiunile prevăzute de lege privind evidenţa contabilă a patrimoniului aflat în gestiunea responsabilului de bunuri din cadrul Serviciului administrativ şi aprovizionare;
    f) înregistrează notele contabile, ţine evidenţa conturilor sintetice şi analitice şi întocmeşte balanţele de verificare lunare;
    g) asigură evidenţa şi raportarea angajamentelor bugetare şi legale;
    h) întocmeşte situaţia trimestrială privind execuţia cheltuielilor bugetare angajate pentru aparatul propriu al Consiliului;
    i) centralizează situaţia trimestrială privind execuţia bugetară aprobată ordonatorilor din subordine şi asigură transmiterea acesteia la Ministerul Finanţelor;
    j) urmăreşte angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor de personal pentru aparatul propriu al Consiliului, potrivit legii;
    k) exercită, potrivit legii, controlul financiar preventiv asupra tuturor operaţiunilor şi documentelor din care derivă drepturi sau obligaţii patrimoniale;
    l) analizează şi supune spre aprobare ordonatorului principal de credite propunerile cu persoanele desemnate de către ordonatorii terţiari de credite pentru acordarea vizei de control financiar preventiv propriu;
    m) întocmeşte situaţia centralizatoare a tuturor operaţiunilor supuse vizei de control financiar preventiv propriu la nivelul ordonatorilor terţiari de credite şi asigură transmiterea trimestrială a acesteia la Ministerul Finanţelor;
    n) exercită atribuţii specifice corelate cu programele finanţate din fonduri europene şi internaţionale, la solicitarea Direcţiei afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe."

    19. La articolul 97 alineatul (3), litera r) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "r) ia măsuri pentru organizarea activităţilor internaţionale sau cu caracter festiv ale Consiliului, cu sprijinul Serviciului achiziţii publice, protocol şi secretariat;"

    20. La articolul 98, literele l) şi m) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "l) pune la dispoziţia Compartimentului informatică hotărârile în vederea publicării;
m) colaborează cu Compartimentul informatică în vederea conceperii de programe care să permită exploatarea bazei de date privind activitatea Consiliului."

    21. Articolul 99 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 99
    (1) Serviciul grefa secţiilor are următoarele atribuţii:
    a) asigură activitatea de secretariat al şedinţelor secţiilor Consiliului în materie disciplinară şi urmăreşte soluţiile pronunţate în cauzele în care a fost exercitată calea de atac;
    b) redactează hotărârile secţiilor Consiliului prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară;
    c) comunică de îndată, în scris, judecătorului sau procurorului, precum şi Inspecţiei Judiciare hotărârile secţiilor Consiliului prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară; ia măsuri, împreună cu Direcţia resurse umane şi organizare, pentru punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti în materie disciplinară, inclusiv pe baza comunicărilor făcute de Inspecţia Judiciară; transmite hotărârile definitive anonimizate în vederea publicării în aplicaţia EMAP;
    d) asigură, în condiţii de confidenţialitate, activitatea de secretariat al şedinţelor secţiilor Consiliului în care se soluţionează cererile de avizare a percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune cu privire la judecători şi procurori;
    e) redactează, în ziua în care au fost adoptate, hotărârile secţiilor Consiliului prin care s-au soluţionat cererile prevăzute la lit. d);
    f) asigură activitatea de secretariat al şedinţelor secţiilor Consiliului şi redactează hotărârile secţiilor Consiliului prin care s-au soluţionat sesizările privind încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor;
    g) asigură activitatea de secretariat al şedinţelor secţiilor Consiliului în materia sesizărilor având ca obiect suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor în temeiul art. 197 alin. (1) lit. f) şi g) din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările ulterioare, şi redactează hotărârile pronunţate;
    h) redactează orice alte hotărâri sau lucrări repartizate de către secretarul general sau de către secretarul general adjunct;
    i) formulează puncte de vedere cu privire la problemele juridice ivite în procedurile pentru care asigură activitatea de secretariat;
    j) întocmeşte lucrările referitoare la radierea sancţiunilor disciplinare aplicate judecătorilor şi procurorilor.
    (2) Pentru evidenţierea cauzelor în care secţiile au dispus suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, Serviciul grefa secţiilor ţine un registru cu următoarele rubrici: numărul curent, numele judecătorului/procurorului, titularul solicitării, temeiul suspendării, soluţia dispusă de secţia corespunzătoare a Consiliului şi data comunicării acesteia, alte menţiuni.
    (3) Serviciul grefa secţiilor întocmeşte şi păstrează şi Registrul general, în care se trec, în ordinea înregistrării, toate sesizările privind încălcările Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor."

    22. Articolul 100 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 100
    Serviciul de relaţii cu publicul, registratură şi arhivă exercită următoarele atribuţii:
    a) primeşte, înregistrează, soluţionează petiţiile şi expediază răspunsurile către petiţionari;
    b) întocmeşte raportul semestrial privind activitatea de soluţionare a petiţiilor;
    c) ţine audienţe şi colaborează cu celelalte compartimente în vederea rezolvării problemelor ridicate de petenţi;
    d) primeşte, înregistrează şi distribuie corespondenţa Consiliului;
    e) preia arhiva de la compartimentele din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii pe bază de proces-verbal;
    f) gestionează arhiva preluată;
    g) ţine registrul de evidenţă curentă de intrare-ieşire a documentelor depozitate în arhivă;
    h) păstrează nomenclatorul arhivistic;
    i) participă la selecţionarea documentelor de arhivă şi ţine evidenţa lucrărilor de selecţionare;
    j) întocmeşte corespondenţa cu Arhivele Naţionale şi ţine evidenţa acesteia."

    23. La articolul 101, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 101
    (1) Serviciul informatică şi statistică judiciară exercită, prin Compartimentul informatică, următoarele atribuţii:
    a) participă la punerea în practică şi la actualizarea strategiei de informatizare a sistemului judiciar, în concordanţă cu dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi cu sarcinile care revin Consiliului, potrivit legii;
    b) colaborează cu compartimentele din cadrul Consiliului pentru îndeplinirea sarcinilor ce îi revin;
    c) aplică tehnici şi metode noi de exploatare, administrare şi întreţinere a produselor şi serviciilor informatice, în vederea dezvoltării unui sistem informatic juridic eficient;
    d) elaborează norme, proceduri de utilizare, protecţie şi securitate şi coordonează administrarea şi exploatarea eficientă, sigură şi securizată a produselor şi serviciilor informatice;
    e) proiectează şi elaborează specificaţiile tehnice şi propune spre achiziţionare aplicaţii informatice şi baze de date, implementează şi coordonează exploatarea acestora în sistemul informatic al Consiliului;
    f) ţine evidenţa specifică a dotării cu produse şi servicii informatice în cadrul Consiliului (locaţie, echipamente, utilizatori, licenţe, versiuni ale sistemelor de operare şi ale aplicaţiilor informatice etc.);
    g) face propuneri în vederea stabilirii obiectivelor de investiţii privind produsele şi serviciile informatice, în conformitate cu strategia de informatizare a sistemului judiciar;
    h) participă la elaborarea specificaţiilor tehnice din cadrul documentaţiei de achiziţie şi la evaluarea tehnică a ofertelor în procedurile de achiziţionare de produse şi servicii informatice pentru sistemul informatic al Consiliului;
    i) participă la recepţionarea produselor şi serviciilor achiziţionate şi la derularea contractelor de achiziţie a produselor şi serviciilor informatice pentru sistemul informatic al Consiliului;
    j) asigură legătura cu unităţile de service şi reprezintă instituţia în relaţiile cu acestea, atât pentru produsele şi serviciile gestionate de Consiliu, cât şi pentru produsele şi serviciile externalizate (service pentru imprimante, faxuri, copiatoare, service pentru administrarea unor aplicaţii utilizate în cadrul Consiliului), pentru menţinerea în stare de funcţionare a produselor şi serviciilor informatice din sistemul informatic al Consiliului;
    k) asigură asistenţă tehnică de specialitate pentru eficientizarea exploatării produselor şi serviciilor informatice în cadrul Consiliului;
    l) intervine operativ, împreună cu unităţile de service, şi ţine evidenţa intervenţiilor acestora pentru a asigura funcţionarea permanentă a produselor şi serviciilor informatice din cadrul Consiliului;
    m) asigură asistenţa tehnică pentru publicarea pe pagina de internet a Consiliului şi în aplicaţia EMAP a informaţiilor şi a documentelor a căror publicare este prevăzută de lege sau de regulamente, inclusiv a celor vizând asigurarea transparenţei decizionale, elaborate de diverse compartimente ale Consiliului şi aprobate spre publicare de conducerea Consiliului;
    n) exercită atribuţii specifice corelate cu programele finanţate din fonduri europene şi internaţionale, la solicitarea Direcţiei afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe;
    o) desfăşoară activităţi privind operaţionalizarea Sistemului informatic unic de management (SMIS) al fondurilor comunitare;
    p) realizează înregistrarea şedinţelor plenului şi ale secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii, postarea acestora pe site, precum şi arhivarea lor;
    q) realizează aplicaţii informatice;
    r) exercită atribuţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare, în privinţa membrilor Consiliului, judecătorilor, procurorilor, asistenţilor judiciari, precum şi a personalului din cadrul aparatului propriu;
    s) elaborează note şi puncte de vedere cu privire la produsele şi serviciile informatice ori la alte probleme cu specific IT, în concordanţă cu atribuţiile ce îi revin potrivit regulamentului."

    24. La articolul 104, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 104
    (1) Serviciul de informare publică, relaţii cu mass-media şi protecţia datelor cu caracter personal este organizat şi funcţionează potrivit prevederilor Legii nr. 304/2022, cu modificările ulterioare, ale Legii nr. 303/2022, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, ale Ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, precum şi ale Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor).
    .................................................................................................
    (3) Serviciul de informare publică, relaţii cu mass-media şi protecţia datelor cu caracter personal este condus de un şef serviciu, care este şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, şi are următoarele atribuţii:
    a) răspunde la sesizările şi cererile formulate în baza Legii nr. 544/2001, cu modificările şi completările ulterioare, în legătură cu propria activitate;
    b) informează preşedintele Consiliului cu privire la aspectele semnificative ce vizează justiţia, difuzate prin mass-media, şi comunică presei punctele de vedere oficiale;
    c) îndeplineşte, potrivit legii, activităţile de informare publică;
    d) întocmeşte şi actualizează anual Buletinul informativ privind liberul acces la informaţiile publice, potrivit legii;
    e) realizează informarea publicului asupra activităţii Consiliului, publicarea pe site a acestor informaţii, actualizarea acestora, inclusiv prin menţionarea soluţiilor instanţelor judecătoreşti referitoare la actele Consiliului, şi răspunde presei în numele instituţiei, prin purtătorul de cuvânt;
    f) realizează informarea şi documentarea cu privire la activitatea judiciară din care ar putea rezulta date şi informaţii de interes public;
    g) monitorizează articolele din presa centrală şi, cu sprijinul birourilor de informare publică ale instanţelor şi parchetelor, pe cele din presa locală, cu privire la reflectarea activităţii Consiliului, a instanţelor sau parchetelor, şi întocmeşte zilnic revista presei şi sinteza presei;
    h) efectuează sau participă la elaborarea unor studii, evaluări, lucrări de sinteză privind reflectarea activităţii Consiliului în mass-media;
    i) elaborează prognoze privind aspectele din activitatea Consiliului ce urmează să fie reflectate în mass-media;
    j) îndeplineşte activităţile de comunicare ce decurg din exercitarea de către Consiliu a rolului de autoritate competentă pentru supravegherea operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal de către instanţele judecătoreşti în exercitarea atribuţiilor lor judiciare;
    k) realizează orice alte activităţi de relaţii publice şi comunicare prevăzute de Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media sau dispuse de preşedintele Consiliului."

    25. La articolul 104, după alineatul (12) se introduc două noi alineate, alineatele (13) şi (14), cu următorul cuprins:
    "(13) Serviciul de informare publică, relaţii cu mass-media şi protecţia datelor cu caracter personal întocmeşte lucrările necesare pentru îndeplinirea rolului Consiliului de autoritate competentă să supravegheze operaţiunile de prelucrare a datelor cu caracter personal de către instanţele judecătoreşti în exercitarea atribuţiilor lor judiciare, după cum urmează:
    1. atribuţii prin care se asigură respectarea de către instanţe a normelor prevăzute de Regulamentul general privind protecţia datelor:
    a) monitorizarea şi asigurarea aplicării de către instanţele judecătoreşti a Regulamentului general privind protecţia datelor;
    b) efectuarea de verificări la nivelul instanţelor judecătoreşti privind aplicarea Regulamentului general privind protecţia datelor;
    c) emiterea de avertizări în atenţia instanţelor cu privire la posibilitatea ca operaţiunile de prelucrare să încalce dispoziţiile Regulamentului general privind protecţia datelor;
    d) emiterea de dispoziţii către instanţe pentru respectarea cererilor persoanei vizate de a-şi exercita drepturile în temeiul Regulamentului general privind protecţia datelor;
    e) emiterea de dispoziţii către instanţe pentru a asigura conformitatea operaţiunilor de prelucrare cu dispoziţiile Regulamentului general privind protecţia datelor, specificând, după caz, modalitatea şi termenul-limită pentru aceasta;
    f) obligarea instanţelor să informeze persoana vizată cu privire la o încălcare a protecţiei datelor cu caracter personal;
    g) impunerea de limitări temporare sau definitive, inclusiv interdicţii asupra prelucrării, pentru anumite categorii de date;
    h) dispunerea rectificării sau ştergerii datelor cu caracter personal sau restricţionarea prelucrării, în temeiul art. 16, 17 şi 18 din Regulamentul general privind protecţia datelor, precum şi notificării acestor acţiuni destinatarilor cărora le-au fost divulgate datele cu caracter personal, în conformitate cu art. 17 alin. (2) şi cu art. 19 din Regulamentul general privind protecţia datelor;
    2. atribuţii de sensibilizare a membrilor sistemului judiciar cu privire la obligaţiile care le revin în temeiul Regulamentului general privind protecţia datelor:
    a) oferirea de consiliere instanţelor judecătoreşti şi elaborarea de instrucţiuni cu privire la măsurile legislative şi administrative referitoare la protecţia drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea;
    b) cooperarea cu Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru a asigura coerenţa aplicării şi respectării Regulamentului general privind protecţia datelor de către instanţele judecătoreşti;
    3. atribuţii privind soluţionarea plângerilor în legătură cu operaţiunile de prelucrare a datelor: soluţionarea plângerilor formulate de persoanele fizice care consideră că prelucrarea de către instanţele judecătoreşti, în exercitarea atribuţiilor lor judiciare, a datelor cu caracter personal care le vizează încalcă Regulamentul general privind protecţia datelor, sens în care se pot formula recomandări sau se pot sesiza alte autorităţi competente, după caz;
    4. orice alte atribuţii în domeniul supravegherii operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal de către instanţe în exercitarea atribuţiilor lor judiciare, prevăzute de lege sau de Regulamentul general privind protecţia datelor.
(14) În cadrul Serviciului de informare publică, relaţii cu mass-media şi protecţia datelor cu caracter personal funcţionează şi responsabilul cu protecţia datelor la nivelul Consiliului. Acesta îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 38-39 din Regulamentul general privind protecţia datelor, precum şi orice alte atribuţii stabilite de conducerea Consiliului."

    26. Articolul 107 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 107
    (1) Serviciul achiziţii publice, protocol şi secretariat are următoarele atribuţii:
    a) elaborează programul anual al achiziţiilor publice, pe baza necesităţilor şi priorităţilor comunicate de celelalte compartimente din cadrul Consiliului;
    b) verifică, înainte de iniţiere, dacă procedurile de achiziţie publică se regăsesc în programul anual al achiziţiilor publice şi identifică fondurile necesare derulării contractelor de achiziţie publică;
    c) elaborează documentaţia de atribuire;
    d) transmite spre publicare anunţurile de intenţie şi de participare sau, după caz, invitaţiile de participare;
    e) asigură punerea la dispoziţia operatorilor economici a documentaţiei de atribuire, primeşte solicitările de clarificări de la operatorii economici şi transmite răspunsurile la acestea;
    f) deschide ofertele depuse şi, după caz, alte documente care însoţesc oferta;
    g) verifică îndeplinirea criteriilor de calificare de către ofertanţi/candidaţi, în cazul în care acestea au fost solicitate prin documentaţia de atribuire;
    h) realizează selecţia/preselecţia candidaţilor, dacă este cazul;
    i) realizează dialogul cu operatorii economici, în cazul aplicării procedurii de dialog competitiv;
    j) realizează negocierile cu operatorii economici, în cazul aplicării procedurilor de negociere;
    k) verifică propunerile tehnice prezentate de ofertanţi din punctul de vedere al modului în care acestea corespund cerinţelor minime din caietul de sarcini sau din documentaţia descriptivă;
    l) verifică propunerile financiare prezentate de ofertanţi din punctul de vedere al încadrării în fondurile care pot fi disponibilizate pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publică respectiv;
    m) stabileşte ofertele inacceptabile sau neconforme şi motivele care stau la baza încadrării ofertelor respective în această categorie;
    n) stabileşte ofertele admisibile;
    o) aplică criteriul de atribuire, astfel cum a fost prevăzut în documentaţia de atribuire, stabileşte oferta/ofertele câştigătoare sau, după caz, formulează propunerea de anulare a procedurii de atribuire în cazuri justificate şi elaborează raportul procedurii de atribuire;
    p) transmite către ofertanţi comunicarea privind rezultatul procedurii de atribuire;
    q) redactează contractul de achiziţie publică;
    r) transmite spre publicare anunţurile de atribuire;
    s) constituie şi păstrează dosarul achiziţiei publice;
    ş) îndeplineşte lucrările legate de atribuirea contractelor de achiziţie publică exceptate de la aplicarea Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare;
    t) îndeplineşte orice alte atribuţii conferite de Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de alte acte normative în domeniu;
    ţ) urmăreşte şi asigură realizarea în bune condiţii a deplasărilor membrilor şi personalului Consiliului în ţară şi în străinătate;
    u) urmăreşte şi asigură realizarea unor condiţii corespunzătoare pentru delegaţiile străine invitate de Consiliu, cu sprijinul Direcţiei afaceri europene, relaţii internaţionale şi programe;
    v) asigură realizarea activităţilor de protocol pentru şedinţele, întrunirile şi alte activităţi de lucru ale Consiliului;
    w) sprijină celelalte compartimente ale aparatului Consiliului în organizarea unor manifestări internaţionale şi interne;
    x) răspunde de completarea şi actualizarea formularelor de integritate aferente procedurilor de achiziţie publică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 184/2016 privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziţie publică;
    y) asigură secretariatul pentru preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului;
    z) asigură secretariatul pentru secretarul general şi secretarul general adjunct.
    (2) Îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. f)-o) se realizează prin comisiile de evaluare a ofertelor. Comisiile de evaluare se nominalizează, de regulă, din cadrul Serviciului achiziţii publice, protocol şi secretariat, la propunerea şefului de serviciu, prin dispoziţia ordonatorului principal de credite.
    (3) Activitatea Serviciului achiziţii publice, protocol şi secretariat este coordonată de şeful de serviciu, care avizează toate lucrările elaborate în cadrul serviciului, cu excepţia celor întocmite în îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la alin. (1) lit. f)-o). Celelalte compartimente ale Consiliului au obligaţia de a sprijini activitatea acestui compartiment, în funcţie de specificul documentaţiei de atribuire şi de complexitatea problemelor care urmează să fie rezolvate în contextul aplicării procedurii de atribuire."

    27. Articolul 108 se abrogă.
    28. La articolul 127, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Evaluarea directorilor şi a şefilor de servicii, cu excepţia celor subordonaţi direct preşedintelui sau plenului, se face de secretarul general.
(3) Evaluarea şefilor de servicii subordonaţi direct preşedintelui sau plenului se face de către preşedinte."



    ART. II
    Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



                    Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii,
                    judecător Denisa-Angelica Stănişor

    Bucureşti, 18 iunie 2024.
    Nr. 140.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016