Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 136 din 24 octombrie 2016 privind Propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unui cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane şi gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eşantioane COM (2016) 551 final
EMITENT: SENATUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 864 din 31 octombrie 2016
În temeiul dispoziţiilor art. 67, art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi Protocolului (nr. 2) anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
având în vedere Raportul Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/682 din 18 octombrie 2016,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Se constată următoarele:
I. Prezenta propunere de regulament respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii.
II. Se notează:
Iniţiativa Comisiei de a se stabili un cadru comun pentru statisticile europene referitoare la persoane şi gospodării, bazate pe datele la nivel individual colectate din eşantioane, se consideră binevenită şi se susţine abordarea generală a propunerii.
III. Se recomandă următoarele:
1. Pentru pregătirea implementării şi implementarea propriu-zisă va fi nevoie de eforturi financiare şi umane foarte mari.
2. Referitor la cercetarea statistică privind veniturile şi condiţiile de viaţă ale populaţiei (EU-SILC), proiectul regulamentului prevede scurtarea drastică a termenelor de transmitere a microdatelor la Eurostat (de exemplu, pentru ancheta anului N până la sfârşitul anului N), ceea ce nu mai permite o validare completă şi corectă a datelor colectate şi nici utilizarea surselor administrative pentru imputarea veniturilor. Multe din statele membre, printre care şi România, şi-au manifestat opoziţia faţă de această măsură.
3. Proiectul regulamentului prevede încă 2 valuri în plus la panelul longitudinal (6 valuri, în loc de 4 valuri în prezent), ceea ce va însemna scăderea calităţii estimaţiilor şi creşterea efectului de uzură a eşantionului prin creşterea ratei de non-răspuns. În acest context, România propune ca în anexa III din Regulament să se modifice schema de rotaţie a eşantionului de la şase la patru ani, aşa cum este prevăzut în momentul de faţă în Regulamentul (CE) nr. 1.177/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 iunie 2003 privind statisticile comunitare referitoare la venit şi la condiţiile de viaţă (EU-SILC).
ART. 2
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite către instituţiile europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 24 octombrie 2016, în conformitate cu prevederile art. 78 din Regulamentul Senatului şi ale art. 5 lit. f) şi art. 30 lit. b) din anexa la Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, republicat.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
IOAN CHELARU
Bucureşti, 24 octombrie 2016.
Nr. 136.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: