Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 131 din 13 decembrie 2017 referitoare la propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind un cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal în Uniunea Europeană - COM (2017) 495 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/633 din 7.12.2017, Senatul adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Senatul: 1. consideră că propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind un cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal în Uniunea Europeană respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii; 2. notează că temeiul juridic al propunerii de regulament se bazează pe art. 4 alin. (2) lit. (a) din TFUE. Aceasta are ca obiectiv realizarea unei pieţe interne mai competitive şi mai integrate pentru serviciile de stocare şi alte servicii de prelucrare a datelor, prin asigurarea liberei circulaţii a datelor în cadrul Uniunii. Propunerea stabileşte normele referitoare la cerinţele de localizare a datelor, disponibilitatea datelor pentru autorităţile competente şi portarea datelor pentru utilizatorii profesionişti; 3. certifică validitatea formei juridice alese, aceea de regulament.
ART. 2 Senatul: 1. notează că obiectivul prezentei propuneri este de a asigura buna funcţionare a pieţei interne pentru serviciile menţionate mai sus, care nu se limitează la teritoriul unui singur stat membru, şi libera circulaţie a datelor fără caracter personal în cadrul Uniunii; 2. atestă conformitatea prezentei propuneri cu Directiva privind comerţul electronic - care urmăreşte realizarea unei pieţe unice a UE cuprinzătoare şi eficace pentru categoriile mai largi de servicii ale societăţii informaţionale - şi cu Directiva privind serviciile - care promovează aprofundarea pieţei unice a UE pentru servicii în mai multe sectoare -, urmărind crearea unei pieţe unice eficace a UE pentru serviciile de găzduire (stocare) a datelor şi alte servicii de prelucrare. 3. Consideră esenţiale cooperarea şi asistenţa reciprocă dintre autorităţile competente. În cazul în care nu există un mecanism de cooperare, propunerea introduce măsuri menite să permită autorităţilor competente să facă schimb de date stocate sau prelucrate în alt mod şi să aibă acces la aceste date în alte state membre.
ART. 3 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar opinia cuprinsă în această hotărâre se transmite instituţiilor europene.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 13 decembrie 2017, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI, Iulian-Claudiu Manda
Bucureşti, 13 decembrie 2017. Nr. 131.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email