Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 130 din 15 februarie 2023  pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 130 din 15 februarie 2023 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 136 din 17 februarie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, după punctul 4 se introduce un nou punct, pct. 4^1, cu următorul cuprins:
    "4^1. intersecţie cu sens giratoriu - intersecţie dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulaţie, în care circulaţia se desfăşoară într-o singură direcţie în jurul unei zone centrale;"

    2. La articolul 2, punctul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6. retragerea permisului de conducere - măsură tehnico-administrativă constând în reţinerea documentului şi interzicerea dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, dispusă de poliţia rutieră în cazurile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;"

    3. La articolul 6, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Administratorul drumului public este obligat să delimiteze staţiile mijloacelor de transport public de persoane care nu sunt prevăzute cu alveole/refugii, prin aplicarea marcajului «Staţie autobuz, troleibuz, tramvai"

    4. La articolul 76 litera d), punctul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "4. pentru staţii de autobuze, troleibuze, taximetre, precum şi pentru staţiile de tramvaie care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni;"

    5. La articolul 83, alineatele (3) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Marcajul format dintr-o linie în zigzag semnifică interzicerea staţionării vehiculelor pe partea drumului pe care este aplicat. O astfel de linie completată cu înscrisul «Bus», «Taxi» sau «Tram» poate fi folosită pentru semnalizarea staţiilor de autobuze, troleibuze, taximetre, respectiv a staţiilor de tramvaie care nu sunt prevăzute cu refugiu pentru pietoni.
    ..................................................................................................
(6) Marcajele sunt de regulă de culoare albă, cu excepţia celor ce se aplică pe elementele laterale drumului, care sunt de culoare albă, neagră sau galbenă şi neagră, precum şi a celor temporare, folosite la organizarea circulaţiei în zona lucrărilor, care sunt de culoare galbenă. În zonele periculoase sau unde staţionarea vehiculelor este limitată în timp, marcajele pot fi şi de alte culori."

    6. La articolul 107, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În cazul intersecţiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure că o pot face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic."

    7. La articolul 148, punctul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "15. să circule având montate pe autovehicul şi tractor agricol sau forestier anvelope cu alte dimensiuni ori caracteristici decât cele pentru care au fost omologate ori care prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita admisă;"

    8. La articolul 178, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
    "(3) În exercitarea atribuţiei prevăzute la alin. (1), poliţiştii de frontieră pot efectua verificări în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere, ori tramvaie."

    9. La articolul 190, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În situaţiile prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. g) şi h) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile."

    10. Articolul 191 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 191
    (1) În situaţia în care contravenientul a săvârşit fapta pe raza de competenţă a altui judeţ decât cel care îl are în evidenţă, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată contravenţia până la expirarea termenului prevăzut de lege pentru introducerea plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, după care se trimite serviciului poliţiei rutiere al judeţului care îl are în evidenţă.
    (2) Permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere din judeţul care are în evidenţă titularul, până la restituire.
    (3) În situaţiile prevăzute la art. 111 alin. (1) lit. b) şi alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, permisul de conducere se păstrează la serviciul poliţiei rutiere pe teritoriul căruia a fost constatată fapta, până la restituire, anulare sau dispunerea interdicţiei de a conduce autovehicule pe teritoriul României, după caz."

    11. La articolul 196, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Dacă cea de-a doua faptă este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, poliţistul rutier eliberează titularului permisului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie."

    12. După articolul 196 se introduce un nou articol, art. 196^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 196^1
    (1) În cazul prevăzut la art. 22^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu ocazia retragerii permisului de conducere, poliţistul rutier înmânează titularului acestuia dispoziţia de retragere.
    (2) Dispoziţia prevăzută la alin. (1) cuprinde data, ora şi locul unde este încheiată, gradul profesional, numele şi prenumele poliţistului rutier, unitatea din care acesta face parte, numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa titularului, numărul şi seria actului de identitate ori, în cazul cetăţenilor străini, al persoanelor fără cetăţenie sau al cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, seria şi numărul paşaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia şi statul emitent, numărul permisului de conducere, respectiv perioada şi motivul pentru care a fost dispusă măsura.
    (3) Permisul de conducere retras se păstrează la sediul structurii de poliţie din care face parte poliţistul rutier care a dispus retragerea până la expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă. Permisul de conducere poate fi restituit, la cererea titularului, după expirarea perioadei pentru care a fost dispusă măsura tehnico-administrativă şi până la expedierea acestuia la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost dispusă măsura tehnico-administrativă, dacă nu a intervenit unul dintre cazurile de reţinere prevăzute la art. 111 alin. (1) lit. b), c),e) şi g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) În situaţia în care permisul de conducere este restituit titularului, structura de poliţie prevăzută la alin. (3) trimite o copie a dispoziţiei de retragere a permisului de conducere, cel mai târziu în prima zi lucrătoare care urmează celei în care a fost emisă, la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost dispusă măsura tehnico-administrativă.
    (5) În cazul în care permisul de conducere nu a fost restituit potrivit alin. (3), în prima zi lucrătoare care urmează celei în care expiră perioada pentru care a fost dispusă retragerea, permisul de conducere se trimite la serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost dispusă măsura tehnico-administrativă, însoţit de o copie a dispoziţiei de retragere a permisului de conducere.
    (6) După primirea documentelor prevăzute la alin. (4) sau (5), după caz, serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost dispusă măsura tehnico-administrativă efectuează imediat menţiunile corespunzătoare în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Permisul de conducere, cu excepţia celui eliberat de o autoritate străină, se înaintează la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă în vederea restituirii, în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate menţiunile, dacă titularul acestuia nu a solicitat restituirea la nivelul acestei structuri ori nu a intervenit unul dintre cazurile de reţinere prevăzute la art. 111 alin. (1) lit. b), c),e) şi g) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    13. La capitolul VII secţiunea a 2-a, titlul paragrafului 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "§ 3. Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română sau interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină"

    14. Articolul 203 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 203
    (1) Anularea permisului de conducere eliberat de autoritatea română, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:
    a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţă din România;
    b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvârşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârşită legislaţia română prevede această măsură.
    (2) În cazul titularului unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină, interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României pe o perioadă de un an se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere pe a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă.
    (3) Dispoziţia privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României se emite de către şeful serviciului poliţiei rutiere prevăzut la alin. (2) la data la care a luat cunoştinţă de hotărârea judecătorească rămasă definitivă. Din perioada prevăzută la alin. (2), în executarea acesteia, se deduce perioada cuprinsă între momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti şi momentul emiterii dispoziţiei privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României calculată pe zile pline.
    (4) Perioada de un an prevăzută la alin. (2) se calculează pe zile pline. Ziua în care începe executarea interdicţiei şi ziua în care încetează se socotesc în durata executării.
    (5) Dispoziţia privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României se comunică titularului permisului de conducere la adresa de domiciliu, reşedinţă sau rezidenţă din România.
    (6) Permisul de conducere reţinut, însoţit de dispoziţia privind interdicţia de a conduce autovehicule pe teritoriul României, se transmite de către serviciul poliţiei rutiere care a dispus interdicţia la autoritatea străină care l-a eliberat, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la emiterea dispoziţiei.
    (7) În situaţia în care titularul permisului de conducere nu are adresă de domiciliu, reşedinţă sau rezidenţă în România, la documentele prevăzute la alin. (6) se ataşează o solicitare ca titularul permisului de conducere să fie înştiinţat cu privire la măsura dispusă împotriva sa.
    (8) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unui certificat de deces.
    (9) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1).
    (10) În termenul prevăzut la alin. (9), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenţă."

    15. Articolul 205 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 205
    Punctele de penalizare se înscriu în evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie de către:
    a) serviciul poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în cel mult 7 zile de la data primirii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei în condiţiile art. 204 alin. (2);
    b) poliţia locală, în termen de cel mult 7 zile de la data întocmirii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, în condiţiile legii."

    16. La articolul 219 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile;"

    17. La articolul 220^1, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea."



    ART. II
    Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    p. Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Ionuţ-Cristian Săvoiu,
                    secretar de stat
                    p. Ministrul afacerilor interne,
                    Raed Arafat,
                    secretar de stat
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán

    Bucureşti, 15 februarie 2023.
    Nr. 130.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016