Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
HOTĂRÂRE nr. 114 din 20 septembrie 2021 referitoare la propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2013/34/UE, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE şi a Regulamentului (UE) nr. 537/2014 în ceea ce priveşte raportarea de către întreprinderi de informaţii privind durabilitatea - COM (2021) 189 final
În temeiul dispoziţiilor art. 67 şi art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, precum şi ale Protocolului nr. 2 privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008, în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/252 din 8.09.2021, Senatul adoptă prezenta hotărâre. ART. 1 Senatul României constată că propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2013/34/UE, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE şi a Regulamentului (UE) nr. 537/2014 în ceea ce priveşte raportarea de către întreprinderi de informaţii privind durabilitatea - COM (2021) 189 final - respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii, iar temeiul juridic al propunerii îl reprezintă art. 50 şi 114 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).
ART. 2 Senatul României: 1. consideră că: a) este important să se asigure faptul că vor exista informaţii adecvate la dispoziţia publicului cu privire la riscurile pe care le prezintă pentru întreprinderi aspectele legate de durabilitate şi la impactul întreprinderilor înseşi asupra oamenilor şi a mediului; b) este importantă reducerea riscurilor sistemice pentru economie. Directiva va îmbunătăţi astfel alocarea de capital financiar către întreprinderi şi activităţi care abordează probleme sociale, de sănătate şi de mediu; c) prin propunerea de directivă se va mări gradul de asumare de către întreprinderi a răspunderii pentru impactul lor asupra oamenilor şi a mediului, consolidând astfel încrederea dintre întreprinderi şi societate;
2. apreciază că: a) propunerea de directivă urmăreşte să asigure concordanţa cerinţelor de raportare pentru întreprinderi cu taxonomia; b) propunerea de directivă urmăreşte să îmbunătăţească raportarea privind durabilitatea la cel mai mic cost posibil, în vederea valorificării într-o mai mare măsură a potenţialului pieţei unice europene de a contribui la tranziţia către un sistem economic şi financiar pe deplin durabil şi favorabil incluziunii, în conformitate cu Pactul verde european şi cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
ART. 3 Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 20 septembrie 2021, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE SENATULUI ANCA DANA DRAGU
Bucureşti, 20 septembrie 2021. Nr. 114.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email