Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 106 din 28 iunie 2016 referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European în conformitate cu art. 294 alin. (6) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene privind poziţia Consiliului în ceea ce priveşte adoptarea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, identificării, investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor sau al executării pedepselor şi la libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Deciziei-cadru 2008/977/JAI a Consiliului COM (2016) 213 final
EMITENT: SENATUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 506 din 6 iulie 2016
În temeiul dispoziţiilor art. 67, art. 148 alin. (2) şi (3) din Constituţia României, republicată, şi al Protocolului nr. 1 anexat Tratatului de la Lisabona de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008,
având în vedere Raportul Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/490 din 22 iunie 2016,
Senatul adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
Se constată că:
1. Acordul clarifică domeniul de aplicare material al directivei, precizând că scopul prevenirii, investigării, identificării sau urmăririi penale a infracţiunilor sau al executării pedepselor include "şi protecţia împotriva ameninţărilor la adresa securităţii publice şi prevenirea acestora". Acordul include, de asemenea, anumite entităţi private în noţiunea de "autorităţi competente", dar această posibilitate este limitată strict la entităţile care au fost însărcinate, prin legislaţia naţională, să îndeplinească atribuţii de autoritate publică sau competenţe publice în sensul directivei.
2. Acordul prevede, de asemenea, criterii şi condiţii minime armonizate privind posibilele limitări ale normelor generale. Acestea vizează, în special, drepturile persoanelor fizice de a fi informate atunci când autorităţile poliţieneşti şi judiciare utilizează sau accesează datele lor. Astfel de limitări sunt necesare pentru eficacitatea prevenirii, investigării, identificării sau urmăririi penale a infracţiunilor. Sunt instituite, de asemenea, norme specifice care să ia în considerare particularităţile activităţilor în materie de aplicare a legii, inclusiv o distincţie între diferitele categorii de persoane vizate (cum ar fi martorii şi suspecţii) ale căror drepturi pot varia.
3. Acordul consolidează abordarea bazată pe riscuri prin noua obligaţie care revine operatorului de a efectua, în anumite circumstanţe, o evaluare a impactului asupra protecţiei datelor, menţinând de asemenea obligaţiile legate de protecţia datelor începând cu momentul conceperii şi protecţia implicită a datelor şi cele privind desemnarea unui responsabil cu protecţia datelor.
4. Acordul stabileşte normele privind transferurile internaţionale către autorităţile competente ale unor ţări terţe.
ART. 2
Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Această hotărâre a fost adoptată de Senat în şedinţa din 28 iunie 2016, în conformitate cu prevederile art. 78 din Regulamentul Senatului şi ale art. 5 lit. f) şi art. 30 lit. b) din anexa la Regulamentul Senatului, aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 28/2005, republicat.
p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
IOAN CHELARU
Bucureşti, 28 iunie 2016.
Nr. 106.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: