Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.544 din 4 decembrie 2024  privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului,  prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi cu privire la stabilirea criteriilor de acurateţe  şi fiabilitate a informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate  din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a mecanismului de finanţare necesar implementării de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile a soluţiei tehnice pentru stabilirea şi transmiterea  către SNUAU a informaţiei de localizare determinată    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.544 din 4 decembrie 2024 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi cu privire la stabilirea criteriilor de acurateţe şi fiabilitate a informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi a mecanismului de finanţare necesar implementării de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile a soluţiei tehnice pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1225 din 5 decembrie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, precum şi al art. IV alin. (1) şi art. V alin. (7) şi (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată prin Legea nr. 108/2024,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. 1
    Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pentru anul 2024, la capitolul 85.01 „Comunicaţii“, titlul 55 „Alte transferuri“, cu suma de 45.000 mii lei credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024.

    ART. 2
    Se autorizează Ministerul Finanţelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării pe anul 2024.

    ART. 3
    Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor art. 1.

    ART. 4
    Criteriile de acurateţe şi fiabilitate a informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, denumit în continuare SNUAU, sunt prevăzute în anexa nr. 1.

    ART. 5
    Mecanismul de finanţare necesar implementării de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile a soluţiei tehnice pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată este prevăzut în anexa nr. 2.

    ART. 6
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    p. Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne,
                    Romeo Simionescu,
                    secretar de stat
                    Ministrul cercetării, inovării şi digitalizării,
                    Bogdan-Gruia Ivan
                    Ministrul apărării naţionale,
                    Angel Tîlvăr
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 4 decembrie 2024.
    Nr. 1.544.
    ANEXA 1

    Criterii de acurateţe şi fiabilitate a informaţiei de localizare determinată,
    asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii
    electronice mobile către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă
    ART. 1
    (1) Criteriile de acurateţe şi fiabilitate a informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile, reprezintă valori minime obligatorii de acurateţe şi fiabilitate a localizării poziţiei apelantului, asigurate de către fiecare furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice mobile prin intermediul metodelor standardizate de localizare implementate în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 48/2023 privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, aprobată prin Legea nr. 108/2024, astfel încât să permită agenţiilor specializate de intervenţie să acţioneze în mod eficient.
    (2) Acurateţea informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU), se exprimă în metri, ca rază maximă a zonei/ariei geografice de căutare pusă la dispoziţia agenţiilor în vederea intervenţiei. Raza maximă reprezintă raza cercului sau raza minimă a elipsei sau lăţimea segmentului de sector de cerc, în funcţie de figura geometrică care este furnizată pentru zona/aria geografică de căutare, şi care, în situaţia transmiterii a mai mult de o figură geometrică pentru un apel de urgenţă, prezintă cea mai mică valoare a razei, exprimată în metri.
    (3) Fiabilitatea informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile către SNUAU, se exprimă ca rată de succes, în procente, a soluţiei tehnice implementate pentru stabilirea şi transmiterea informaţiei de localizare determinată către SNUAU, corespunzătoare criteriului de acurateţe.

    ART. 2
    Valorile obligatorii de acurateţe şi fiabilitate pentru informaţia de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile, sunt următoarele:

┌───────────┬──────────────────────────┐
│Valori │Valori ale fiabilităţii, │
│obligatorii│corespunzătoare │
│ale │criteriului acurateţe, │
│acurateţei,│exprimate ca procent din │
│exprimate │totalul apelurilor de │
│în metri │urgenţă iniţiate din │
│ │respectiva reţea │
├───────────┼──────────────────────────┤
│≤ 100 m │Cel puţin 15% │
├───────────┼──────────────────────────┤
│≤ 300 m │Cel puţin 50% │
├───────────┼──────────────────────────┤
│≤ 560 m │Cel puţin 80% │
├───────────┼──────────────────────────┤
│≤ 1.000 m │Cel puţin 90% │
└───────────┴──────────────────────────┘



    ART. 3
    Evaluarea fiabilităţii şi acurateţei informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile, prin raportarea la valorile minime obligatorii de acurateţe şi fiabilitate stabilite conform art. 2, se realizează anual, de către administratorul SNUAU, care întocmeşte un raport pe care îl supune aprobării Comitetului naţional de coordonare a activităţii SNUAU.


    ANEXA 2

    Mecanismul de finanţare necesar implementării de către furnizorii
    de reţele publice de comunicaţii electronice mobile a soluţiei tehnice
    pentru stabilirea şi transmiterea către Sistemul naţional unic
    pentru apeluri de urgenţă a informaţiei de localizare determinată
    ART. 1
    (1) Sumele necesare implementării de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile a soluţiei tehnice pentru stabilirea şi transmiterea către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) a informaţiei de localizare determinată se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
    (2) Cheltuielile aferente implementării soluţiei tehnice pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile bazate atât pe tehnologii de tip comutare de circuite, cât şi pe tehnologii de tip comutare de pachete, suportate de fiecare furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice mobile în parte, se stabilesc pe baza proiectului tehnic şi a documentelor justificative depuse de fiecare dintre furnizori.
    (3) Proiectul tehnic depus de fiecare furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice mobile în parte va conţine cel puţin arhitectura de ansamblu - „high level design“ -, descrierea funcţionalităţilor soluţiei, a interconectării cu SNUAU, a mecanismelor de rezilienţă şi a modului de îndeplinire a cerinţelor prevăzute la art. 2 din prezenta anexă.
    (4) Decontarea sumelor prevăzute la alin. (2) se efectuează până la sfârşitul anului 2024 şi este condiţionată de implementarea de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile a soluţiei tehnice pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată conform cerinţelor prevăzute la art. 2 al prezentei anexe, precum şi de îndeplinirea criteriilor prevăzute în anexa nr. 1 la hotărâre, confirmate pe baza raportului care atestă această implementare şi îndeplinire a criteriilor, aprobat la nivelul Comitetului naţional de coordonare a activităţii Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă (CNCA - SNUAU).
    (5) Raportul prevăzut la alin. (4) este elaborat de către administratorul SNUAU pentru datele înregistrate în intervalul 1 mai 2024-31 octombrie 2024, asociate apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile bazate pe tehnologii de tip comutare de circuite şi de tip comutare de pachete, şi se aprobă la nivelul CNCA - SNUAU în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a hotărârii.

    ART. 2
    Implementarea şi operaţionalizarea la nivel naţional a soluţiei tehnice de stabilire şi transmitere către SNUAU a informaţiei de localizare determinată de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile se realizează cu respectarea următoarelor cerinţe:
    I. Cerinţe generale
    A. Soluţia tehnică implementată asigură stabilirea şi transmiterea informaţiei de localizare determinată - ILD către SNUAU, asociată apelurilor de urgenţă iniţiate din reţelele publice de comunicaţii electronice mobile, pentru toate tehnologiile aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce.
    B. În sensul celor menţionate la lit. A sunt implementate în mod obligatoriu cel puţin următoarele metode de localizare, descrise conform standardelor, respectiv specificaţiilor tehnice de funcţionare a reţelelor publice de comunicaţii electronice mobile, asociate în mod corespunzător pe tehnologii utilizate pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce:
    a) identitatea globală a celulei - Cell Global Identity - CGI;
    b) identitatea globală a celulei şi măsurarea avansului temporal - Cell Global Identity with Timing Advance - CGI/TA;
    c) identitatea globală a celulei şi măsurarea parametrilor radio - Enhanced Cell Global Identity - E-CGI;
    d) identitatea celulei şi măsurarea parametrilor radio - Enhanced Cell Identity - E-CID;
    e) sistem global de navigaţie prin satelit, asistat - Assisted Global Navigation Satellite System - A-GNSS.


    II. Cerinţe specifice
    A. Metodele de localizare implementate sunt configurate şi asigură funcţionarea atât pentru fluxul automat - „Network Induced Location Request“ - NI-LR, cât şi pentru fluxul manual - „Mobile Terminated Location Request“ - MT-LR, pentru toate tehnologiile aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce.
    B. Metodele de localizare implementate asigură obligatoriu stabilirea şi transmiterea ILD pentru ambele fluxuri, NI-LR şi MT-LR, pentru toate tehnologiile aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce, atât pentru situaţiile de identificare/prezentare a apelului de voce cu identificator de tip MSISDN, cât şi pentru cele de identificare/prezentare a apelului de voce cu identificator de tip IMSI, pentru toţi abonaţii din reţeaua proprie, precum şi, în cazul fluxului NI-LR, pentru cei aflaţi în serviciul de roaming internaţional.
    C. Metodele de localizare implementate asigură stabilirea şi transmiterea ILD în situaţiile de utilizare a serviciului de voce de tip „Limited Service State“ - „No Service“/„Emergency Call Only“ pentru fluxul NI-LR, respectiv, în funcţie de context şi în limite tehnic fezabile, şi pentru fluxul MT-LR şi pentru toate tehnologiile aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce, atât pentru abonaţii furnizorilor de servicii publice de comunicaţii electronice mobile ce operează în România, cât şi, în cazul fluxului NI-LR, pentru cei aflaţi în roaming internaţional.
    D. Figurile de localizare implementate şi disponibile pentru toate tehnologiile aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce şi pentru ambele fluxuri, NI-LR şi MT-LR, sunt: punct, cerc, arc de cerc, elipsă, poligon şi, opţional, multipoligon. Acestea sunt încapsulate în cadrul mesajelor transmise conform celei mai recente versiuni a protocolului MLP, agreată de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile cu administratorul SNUAU, în conformitate cu specificaţiile Open Mobile Alliance - OMA.
    E. Metoda de localizare A-GNSS este configurată şi operaţionalizată pentru toate tehnologiile aflate în uz, pentru ambele fluxuri, NI-LR şi MT-LR, utilizând arhitectura „Control Plane“, atât pentru procedura de tip „assisted“ - „UE/MT assisted“, cât şi pentru cea de tip „based“ - „UE/MT based“.
    F. Mesajele şi fluxurile asociate, suportate şi configurate la nivelul tehnologiilor aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce, conform standardului MLP, sunt minimum următoarele:
    - pentru fluxul NI-LR: eme-rep;
    – pentru fluxul MT-LR: eme-lir şi eme-lia.

    G. În cadrul mesajelor MLP ce conţin informaţiile de localizare - eme-rep, eme-lia se transmite şi identificatorul de celulă radio definit conform standardelor 3GPP corespunzătoare, astfel încât să se poată realiza identificarea unică şi facilă a tehnologiei de reţea care a asigurat parametrii necesari stabilirii ILD.
    H. Parametrul Nivel de încredere - „level of confidence“ pentru soluţiile de localizare implementate este configurabil la nivelul administratorului platformei.
    I. Pentru toate tehnologiile aflate în uz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice mobile de tip voce este configurat următorul flux de lucru:
    a) NI-LR:
    (i) la declanşarea de către reţeaua publică de comunicaţii electronice mobile a fluxului de determinare a ILD, ca urmare a preluării la nivelul acesteia a unui apel de urgenţă iniţiat către numărul 112 prin intermediul unui terminal mobil, se execută procesul de calcul prin apelarea metodelor standardizate de localizare implementate;
    (ii) în cadrul acestui proces este configurată transmiterea a minimum două ILD, astfel:
    1. prima ILD se transmite în cel mai scurt timp posibil, prin aplicarea metodelor de localizare implementate, în special a celor dependente doar de reţea. În acest caz se aplică principiul „best effort“, prin care configuraţiile de tip timp de livrare şi clasă de servicii asigură stabilirea şi transmiterea ILD către SNUAU în cel mai scurt timp;
    2. cea de-a doua ILD se transmite cu cea mai bună precizie/acurateţe posibilă, prin aplicarea la nivelul reţelei şi al terminalului a metodei de localizare A-GNSS/A-GPS pentru terminalele care suportă A-GNSS/A-GPS, respectiv a metodelor de localizare dependente de reţea pentru terminalele care nu suportă A-GNSS/A-GPS. În acest caz se aplică principiul „best accuracy“, prin care configuraţiile de tip timp de livrare şi clasă de servicii asigură stabilirea ILD cu cea mai bună precizie/acurateţe posibilă, aceasta urmând a fi livrată către SNUAU;


    b) MT-LR:
    (i) la declanşarea fluxului de determinare a ILD, ca urmare a unei solicitări iniţiate manual de un operator 112 prin intermediul unei funcţionalităţi informatice de tip serviciu de localizare abonat - „Location Service“ - LCS, se iniţiază procesul de stabilire şi transmitere către SNUAU prin apelarea tuturor metodelor de localizare standardizate implementate;
    (ii) configuraţiile de tip timp de livrare şi clasă de servicii asociate acestui flux asigură stabilirea ILD cu cea mai bună precizie/acurateţe posibilă, aceasta urmând a fi livrată către SNUAU.



    III. Cerinţe privind calitatea
    Rata de succes asigurată de fiecare furnizor de reţele de comunicaţii electronice mobile pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată, asociată apelurilor de urgenţă, la nivel naţional, este minimum 90%.



    ART. 3
    Furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile au obligaţia de a întreţine şi de a asigura mentenanţa soluţiei tehnice implementate pentru stabilirea şi transmiterea către SNUAU a informaţiei de localizare determinată, precum şi a propriilor infrastructuri de comunicaţii electronice, astfel încât să se asigure funcţionarea continuă a acesteia, cu îndeplinirea cerinţelor generale, specifice şi de calitate prevăzute la art. 2 şi a criteriilor de fiabilitate şi acurateţe prevăzute în anexa nr. 1 la hotărâre.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016