În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. ART. I Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 7 ianuarie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează: 1. Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins: "HOTĂRÂRE pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de imobilizare a animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope, de identificare şi înregistrare a bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora" 2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 1 (1) Se aprobă acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de imobilizare a animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope, de identificare şi înregistrare a bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, prevăzut în anexa nr. 1. (2) Se aprobă acţiunile cuprinse în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, prevăzut în anexa nr. 2. (3) În sensul prezentei hotărâri, animalele care ameninţă viaţa ori integritatea corporală a persoanelor sunt reprezentate de exemplarele aparţinând speciei Ursus arctos - ursul brun." 3. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 2 Obiectivele programelor prevăzute la art. 1 sunt următoarele: a) supravegherea bolilor transmisibile ale animalelor în vederea determinării absenţei sau prezenţei, respectiv a distribuţiei acestora; b) prevenirea bolilor transmisibile ale animalelor prin detectare rapidă; c) controlul şi eradicarea bolilor transmisibile ale animalelor; d) stabilirea şi monitorizarea statusului de sănătate a animalelor, a exploataţiei sau a judeţului, respectiv a unei regiuni în vederea recunoaşterii oficiale a statusului de liber de boală; e) stabilirea corelaţiei dintre bolile animalelor şi transmiterea acestora la om; f) asigurarea siguranţei hranei pentru animale pe întreg lanţul alimentar, de la producţia primară a acesteia până la utilizarea ei în hrana animalelor de la care se obţin produse alimentare; g) monitorizarea şi controlul cerinţelor privind identificarea şi înregistrarea bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor; h) asigurarea condiţiilor de igienă şi siguranţă a produselor de origine animală provenite de la acestea şi a produselor de origine nonanimală destinate consumului uman; i) asigurarea sănătăţii publice, identificarea unor practici înşelătoare sau frauduloase privind alimentele şi protejarea intereselor consumatorilor; j) supravegherea şi controlul circulaţiei şi utilizării produselor medicinale veterinare pentru protecţia sănătăţii publice şi a animalelor; k) supravegherea şi controlul calităţii produselor medicinale veterinare de la fabricaţie până la utilizare pentru asigurarea faptului că produsele medicinale veterinare aflate pe piaţă corespund specificaţiilor aprobate; l) supravegherea şi controlul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru asigurarea monitorizării stării de sănătate a animalelor, precum şi pentru punerea pe piaţă de produse alimentare sigure pentru consum; m) asigurarea unui răspuns eficient în ceea ce priveşte ocrotirea vieţii şi a integrităţii corporale a persoanelor, în cazul atacului exemplarelor de urs brun." 4. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 3 (1) Se aprobă tarifele aferente acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în programul menţionat la art. 1 alin. (1), prevăzute în anexa nr. 3, destinate exploataţiilor nonprofesionale şi comerciale de animale, aplicabile şi în cazul în care costurile sunt suportate de către proprietarii acestora, în condiţiile legii." 5. La articolul 3, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu următorul cuprins: "(4) Costurile aferente tranchilizării şi eutanasierii efectuate de medicul veterinar de liberă practică împuternicit se suportă în condiţiile prevăzute la art. 13 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 197/2022, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 1.415/2021 pentru aprobarea tarifelor standard privind intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs care acţionează în intravilanul localităţilor, precum şi a cuantumului şi a modalităţii de acordare a costurilor de întreţinere a puilor de urs relocaţi, cu modificările ulterioare." 6. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 4 (1) Fondurile necesare realizării în exploataţiile nonprofesionale şi în cele comerciale de animale a acţiunilor sanitar-veterinare, inclusiv analizele şi examenele de laborator aferente, din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi de către proprietari, în condiţiile legii. (2) Contravaloarea tuberculinei aviare şi mamifere, a vaccinului contra rabiei şi a vaccinului contra antraxului, a vacutainerelor şi acelor necesare prelevării probelor de sânge, precum şi a formularelor tipizate utilizate pentru înregistrarea şi raportarea acţiunilor sanitar-veterinare din cadrul programului prevăzut la art. 1 alin. (1) se suportă din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. (3) Fondurile necesare punerii în aplicare a programelor de supraveghere, control şi eradicare a bolilor se asigură din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când proiectele de programe transmise de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor către Agenţia Executivă pentru Sănătate şi Digitalizare, denumită în continuare HADEA, sunt respinse în urma evaluării, nefiind aprobate." 7. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins: "ART. 8 (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerealizarea, realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzător de către medicii veterinari de liberă practică a acţiunilor sanitar-veterinare de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale şi a zoonozelor, a acţiunilor imunologice, a acţiunilor privind identificarea şi înregistrarea animalelor, precum şi a inspecţiei animalelor din exploataţiile nonprofesionale şi a operării în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor a mişcărilor şi evenimentelor declarate de deţinător cu ocazia inspecţiei animalelor, prevăzute în anexa nr. 1 capitolul I secţiunea 1 părţile I, a II-a şi secţiunea a 6-a, precum şi capitolele V-VII. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei nerealizarea, realizarea cu întârziere sau în mod necorespunzător de către personalul fondurilor cinegetice a acţiunilor sanitar-veterinare de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale şi a zoonozelor, precum şi a acţiunilor imunologice prevăzute în anexa nr. 1 capitolul I secţiunea 1 părţile I şi a II-a, precum şi secţiunea a 6-a. (3) Constatarea şi aplicarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se fac de către inspectorii autorităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor competente." 8. Anexa nr. 1 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre. 9. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 2-a punctul 1, după litera c) se introduc două noi litere, lit. d) şi e), cu următorul cuprins: "d) depozit independent fără regim termic;e) unitate tip catering." 10. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 2-a punctul 2, după litera b) se introduc două noi litere, lit. c) şi d), cu următorul cuprins: "c) abator de capacitate mică;d) centru de sacrificare şi punct de tăiere la nivelul fermei." 11. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 2-a, punctele 8 şi 9 se modifică şi vor avea următorul cuprins: "8. Moluşte bivalve vii: a) centru de expediere; b) centru de purificare; c) unitate de procesare; d) zonă de producţie/relocare moluşte bivalve vii.9. Peşte şi produse din pescuit: a) vas-fabrică; b) vas-congelator; c) unitate de produse proaspete din pescuit - cherhana; d) unitate de procesare a produselor din pescuit; e) centru de colectare a peştelui; f) centru de colectare a peştelui integrat în cadrul fermei de acvacultură; g) piaţă de licitaţie; h) piaţă angro de peşte; i) vas de aprovizionare; j) unitate de produse din pescuit separate mecanic." 12. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 2-a punctul 17, după litera b) se introduce o nouă literă, lit. c), cu următorul cuprins: "c) unitate de obţinere a produselor înalt rafinate." 13. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 3-a, punctul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins: "2. Lapte: a) centru de prelucrare a laptelui integrat în exploataţie/ aparţinând exploataţiei; b) automate de vânzare a laptelui crud." 14. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 3-a punctul 3, după litera e) se introduc două noi litere, lit. f) şi g), cu următorul cuprins: "f) fermă de moluşte bivalve vii pentru consum uman;g) centru de prelucrare a peştelui integrat în ferma de acvacultură." 15. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 3-a punctul 6, după litera l) se introduce o nouă literă, lit. m), cu următorul cuprins: "m) punct gastronomic local." 16. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 3-a, după punctul 9 se introduce un nou punct, pct. 10, cu următorul cuprins: "10. Prepararea, comercializarea alimentelor - târguri şi expoziţii de produse alimentare" 17. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 4-a litera A, după punctul 26 se introduc două noi puncte, pct. 27 şi 28, cu următorul cuprins: "27. Sos de peşte produs prin fermentarea produselor din pescuit28. Carne de reptile şi alte alimente provenite de la animale exotice" 18. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 4-a litera B, după punctul 17 se introduce un nou punct, pct. 18, cu următorul cuprins: "18. Moluşte bivalve vii recoltate din zone în curs de clasificare sau clasificate din apele Mării Negre ce aparţin României" 19. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 4-a litera D, după punctul 8 se introduce un nou punct, pct. 9, cu următorul cuprins: "9. Moluşte bivalve vii, gasteropode marine, echinoderme, tunicate, pectinide" 20. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 4-a, litera G se modifică şi va avea următorul cuprins: "G. Expertiza sanitar-veterinară a ouălor şi produselor din ouă prin examene de laborator 1. Ouă pentru consum 2. Ouă destinate procesării 3. Produse din ouă nemodificate 4. Ou lichid destinat procesării" 21. În anexa nr. 2, la capitolul I secţiunea a 4-a, după litera G se introduce o nouă literă, lit. H, cu următorul cuprins: "H. Expertiza sanitar-veterinară a apelor marine româneşti din zonele de producţie şi relocare a moluştelor bivalve vii 1. Apă marină din zone de producţie şi relocare a moluştelor bivalve vii Obiectiv: apărarea sănătăţii publice" 22. În anexa nr. 2, la capitolul I, secţiunile a 9-a, a 10-a şi a 11-a se modifică şi vor avea următorul cuprins: " SECŢIUNEA a 9-a A. Controlul contaminanţilor în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2023/915 al Comisiei din 25 aprilie 2023 privind nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.881/2006 şi ale Regulamentului (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conţinuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare şi hrana de origine vegetală şi animală pentru animale şi de modificare a Directivei 91/414/CEE, cu modificările şi completările ulterioare 1. Micotoxine 2. Metale grele 3. Dioxine, furani şi PCB-uri asemănătoare dioxinelor 4. Hidrocarburi aromatice policiclice 5. Melamină 6. Substanţe perfluoroalchilate B. Controlul privind reziduurile de pesticide şi gradul de expunere a consumatorilor la reziduurile de pesticide din şi de pe suprafaţa alimentelor de origine animală 1. Reziduuri de pesticide C. Controlul gradului de contaminare radioactivă a produselor de origine animală şi a apei utilizate în procesul de producţie 1. Radioactivitate cumulată CS-134 şi CS-137 Obiectiv: apărarea sănătăţii publice SECŢIUNEA a 10-a A. Monitorizarea unor agenţi zoonotici în alimentele de origine animală, în conformitate cu prevederile Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului şi de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului şi ale specificaţiilor tehnice elaborate de către EFSA 1. Probe de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, după toaletare, dar înainte de răcirea carcaselor, pentru testarea E.coli verotoxigene (VTEC) 2. Carne tocată de bovine şi ovine, carne tocată amestec care conţine carne de bovine şi/sau ovine, carne preparată de bovine, ovine 3. Lapte şi produse lactate 4. Monitorizarea altor agenţi zoonotici şi a altor microorganisme în alimentele de origine animală destinate exportului în ţări terţe, în conformitate cu legislaţia ţărilor importatoare B. Monitorizarea unor parametri şi agenţi zoonotici în alimentele de origine animală, în conformitate cu cerinţele pentru certificarea unor produse de origine animală destinate exportului în Statele Unite ale Americii 1. Carne proaspătă provenită de la ungulate domestice, inclusiv organe comestibile 2. Carcase de bovine şi porcine 3. Produse din carne Obiectiv: apărarea sănătăţii publice prin prevenirea transmiterii de boli de la animale la om prin consumul de alimente de origine animală şi certificarea unor produse de origine animală pentru export în ţări terţe SECŢIUNEA a 11-a Expertiza reziduurilor la animalele vii şi în produsele acestora 1. Substanţe farmacologic active interzise sau neautorizate la animalele de la care se obţin produse alimentare 2. Substanţe farmacologic active autorizate pentru utilizarea la animalele de la care se obţin produse alimentare Obiective: a) supravegherea şi controlul prezenţei substanţelor farmacologic active interzise sau neautorizate şi a reziduurilor acestora la animalele de la care se obţin produse alimentare, în vederea reducerii efectelor nedorite asupra sănătăţii oamenilor şi animalelor; b) supravegherea şi controlul utilizării substanţelor farmacologic active autorizate ca produse medicinale veterinare sau ca aditivi pentru hrana animalelor în vederea reducerii cantităţii de reziduuri din produsele de origine animală şi diminuării rezistenţei agenţilor patogeni la antibiotice." 23. În anexa nr. 2, la capitolul II - Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor de origine nonanimală, titlul literei A se modifică şi va avea următorul cuprins: "A. Controlul oficial privind conţinutul de contaminanţi în produsele alimentare de origine nonanimală*)" 24. În anexa nr. 2, la capitolul II, în tabelul de la litera A, după punctul 2 se introduce un nou punct, pct. 3, cu următorul cuprins: "
┌─────────────────────────────────┬────┐
│3. Controlul oficial privind │a), │
│conţinutul de contaminanţi la │c), │
│producţia primară │d) │
└─────────────────────────────────┴────┘
" 25. În anexa nr. 2, la capitolul II, după tabelul de la litera A se introduce o notă cu următorul cuprins: "*) Cu excepţia alimentelor cu destinaţie nutriţională specială." 26. În anexa nr. 2, la capitolul II, litera B se abrogă. 27. În anexa nr. 2, la capitolul II, litera C se modifică şi va avea următorul cuprins: "C. Controlul oficial al reziduurilor de pesticide din şi/sau de pe produse alimentare de origine nonanimală*)
┌─────────────────────────────────┬────┐
│Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │a), │
│produselor alimentare cu │b), │
│cerinţele legislative privind │c), │
│conţinutul reziduurilor de │d) │
│pesticide │ │
└─────────────────────────────────┴────┘
*) Cu excepţia alimentelor cu destinaţie nutriţională specială." 28. În anexa nr. 2, la capitolul II, litera D se modifică şi va avea următorul cuprins: "D. Controlul oficial al unităţilor care produc, procesează, depozitează şi valorifică produse alimentare de origine nonanimală D1. Criterii microbiologice de siguranţă
┌──────────────────────────────────┬───┐
│Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │a),│
│produselor alimentare de origine │b),│
│nonanimală cu cerinţele │c),│
│legislative privind criteriile │d) │
│microbiologice de siguranţă │ │
└──────────────────────────────────┴───┘
D2. Criterii microbiologice de igienă
┌──────────────────────────────────┬───┐
│Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │a),│
│produselor alimentare de origine │c),│
│nonanimală cu cerinţele │d) │
│legislative privind criteriile │ │
│microbiologice de igienă │ │
└──────────────────────────────────┴───┘
D3. Criterii microbiologice stabilite la nivel naţional, altele decât cele menţionate în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare
┌──────────────────────────────────┬───┐
│Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │ │
│produselor alimentare de origine │ │
│nonanimală cu criteriile │ │
│microbiologice stabilite conform │ │
│Ordinului preşedintelui │ │
│Autorităţii Naţionale Sanitare │ │
│Veterinare şi pentru Siguranţa │a),│
│Alimentelor nr. 27/2011 privind │c),│
│aprobarea criteriilor │d) │
│microbiologice şi de igienă care │ │
│se aplică produselor alimentare, │ │
│altele decât cele menţionate în │ │
│Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 │ │
│al Comisiei din 15 noiembrie 2005 │ │
│privind criteriile microbiologice │ │
│pentru produsele alimentare │ │
└──────────────────────────────────┴───┘
D4. Realizarea de teste de sanitaţie
┌──────────────────────────────────┬───┐
│Prelevare de probe din mediu │ │
│pentru stabilirea eficienţei │a),│
│operaţiunilor de igienizare în │c),│
│unităţi care produc, procesează, │d) │
│depozitează şi valorifică produse │ │
│alimentare de origine nonanimală │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│Prelevare de probe din mediu │a),│
│pentru detectarea Listeriei │c),│
│monocytogenes │d) │
└──────────────────────────────────┴───┘
" 29. În anexa nr. 2, la capitolul II, litera E se modifică şi va avea următorul cuprins: "E. Controlul oficial privind caracteristicile de calitate ale produselor alimentare; substanţele a căror utilizare în produsele alimentare este interzisă, supusă restricţiilor sau se află sub control comunitar
┌──────────────────────────────────┬───┐
│1. Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │a),│
│produselor alimentare cu cerinţele│b),│
│legislative privind │c),│
│caracteristicile de calitate a │d) │
│alimentelor │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│2. Verificarea conformităţii │ │
│produselor alimentare cu cerinţele│a),│
│legislative privind substanţele a │b),│
│căror utilizare în produsele │c),│
│alimentare este interzisă, supusă │d) │
│restricţiilor sau se află sub │ │
│control comunitar │ │
└──────────────────────────────────┴───┘
" 30. În anexa nr. 2, la capitolul II, tabelul de la litera F se modifică şi va avea următorul cuprins: "
┌──────────────────────────────────┬───┐
│1. Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │b),│
│produselor alimentare ecologice cu│c),│
│cerinţele legislative privind │d) │
│conţinutul reziduurilor de │ │
│pesticide │ │
├──────────────────────────────────┼───┤
│2. Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │b),│
│produselor alimentare ecologice cu│c),│
│cerinţele legislative privind │d) │
│conţinutul de contaminanţi*) │ │
└──────────────────────────────────┴───┘
" 31. În anexa nr. 2, la capitolul II, litera G se modifică şi va avea următorul cuprins: "G. Controlul oficial al substanţelor care cauzează alergii sau intoleranţe din produse alimentare
┌─────────────────────────────────┬────┐
│Controlul oficial pentru │a), │
│verificarea conformităţii │b), │
│produselor alimentare cu │c), │
│cerinţele legislative privind │d) │
│conţinutul de alergeni │ │
└─────────────────────────────────┴────┘
" 32. În anexa nr. 2, la capitolul II, titlul literei H se modifică şi va avea următorul cuprins: "H. Controlul oficial privind utilizarea agenţilor de ameliorare în produsele alimentare" 33. În anexa nr. 2, la capitolul II, tabelul de la litera I se modifică şi va avea următorul cuprins: "
┌─────────────────────────────────┬────┐
│Controlul oficial pentru │a), │
│verificarea conformităţii │b), │
│produselor alimentare cu │c), │
│cerinţele legislative privind │d) │
│contaminarea radioactivă │ │
└─────────────────────────────────┴────┘
" 34. În anexa nr. 2, la capitolul II, tabelul de la litera J se modifică şi va avea următorul cuprins: "
┌──────────────────────────────────┬───┐
│Controlul oficial pentru │ │
│verificarea conformităţii │a),│
│produselor alimentare şi │b),│
│ingredientelor alimentare de │c),│
│origine nonanimală cu cerinţele │d) │
│legislative privind tratarea cu │ │
│radiaţii ionizante │ │
└──────────────────────────────────┴───┘
" 35. În anexa nr. 2, la capitolul II, literele K şi L se abrogă. 36. În anexa nr. 2, la capitolul II, litera M se modifică şi va avea următorul cuprins: "M. Controlul oficial al organismelor modificate genetic în alimente
┌──────────────────────────────────┬───┐
│Controlul oficial al organismelor │ │
│modificate genetic în alimente, │a),│
│pentru verificarea conformităţii │b),│
│cu cerinţele legislative privind │c),│
│punerea pe piaţă, trasabilitatea │d) │
│şi etichetarea │ │
└──────────────────────────────────┴───┘
" 37. În anexa nr. 2, după capitolul II se introduc două noi capitole, cap. III şi IV, cu următorul cuprins: " CAP. III Acţiunile de prevenire şi combatere a practicilor înşelătoare sau frauduloase la produsele alimentare
┌────────────────────────────────┬─────┐
│Controlul oficial pentru │a), │
│prevenirea şi combaterea │b), │
│practicilor înşelătoare sau │c), │
│frauduloase │d) │
└────────────────────────────────┴─────┘
Obiectiv: apărarea sănătăţii şi intereselor consumatorilor NOTE: a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor sunt suportate din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. b) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor la importul produselor alimentare sunt suportate de către operatorul economic. c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic. d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/ transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic. CAP. IV Acţiunile de supraveghere şi control a activităţilor desfăşurate de laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator în domeniul siguranţei alimentelor a) Verificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare ce au stat la baza autorizării/înregistrării laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor b) Asigurarea că metodele de analiză pe domeniul siguranţei alimentelor respectă legislaţia europeană în vigoare c) Asigurarea că analiza probelor respectă supravegherea şi monitorizarea punerii pe piaţă de produse alimentare sigure pentru consum." 38. Anexa nr. 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: " ANEXA 3 TARIFELE* aferente acţiunilor sanitar-veterinare de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, acţiunilor specifice de imobilizare a animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope, acţiunilor de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor, precum şi înregistrării mişcărilor animalelor şi a aplicării mijlocului de identificare duplicat, destinate exploataţiilor nonprofesionale şi comerciale, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi
┌───┬──────────────────────────────────┐
│1. │Inspecţia animalelor din │
│ │exploataţiile nonprofesionale │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) exploataţie cu │44 lei/ │
│ │1-10 animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) exploataţie cu │48 lei/ │
│ │11-20 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │c) exploataţie cu │53 lei/ │
│ │21-30 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │d) exploataţie cu │58 lei/ │
│ │31-40 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │e) exploataţie cu │64 lei/ │
│ │41-50 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │f) exploataţie cu │70 lei/ │
│ │51-60 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │g) exploataţie cu │77 lei/ │
│ │61-70 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │h) exploataţie cu │85 lei/ │
│ │71-80 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │i) Exploataţie cu │94 lei/ │
│ │81-90 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │j) exploataţie cu │103 lei/ │
│ │91-100 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │k) exploataţie cu │113 lei/ │
│ │101-200 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │l) exploataţie cu │124 lei/ │
│ │201-300 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │m) exploataţie cu │136 lei/ │
│ │301-400 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │n) exploataţie cu │150 lei/ │
│ │401-500 de animale │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │o) exploataţie cu │165 lei/ │
│ │mai mult de 500 de │exploataţie │
│ │animale │ │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│ │Examinarea clinică a animalelor │
│2. │pentru suspiciunea de boli, │
│ │dispusă conform legislaţiei │
│ │specifice │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) bovine │20 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) ecvidee │34 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │c) ovine, caprine │11 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │d) porcine │21 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │e) carnasiere │22 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │f) păsări │2 lei/animal │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │g) albine │2 lei/familie│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │h) peşti │46 lei/ │
│ │ │exploataţie │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │i) altele (viermi de│31 lei/ │
│ │mătase, insecte) │exploataţie │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│ │Recoltări de probe de sânge pentru│
│3. │examene de laborator (serologice, │
│ │hematologice, biochimice, │
│ │virusologice, parazitologice) │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) animale mari │21 lei/probă │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) animale mijlocii │ │
│ │şi mici, cu excepţia│11 lei/probă │
│ │porcinelor │ │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │c) porcine │21 lei/probă │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │d) porcine cu semne │ │
│ │clinice ce pot fi │ │
│ │atribuite şi pestei │88 lei/probă │
│ │porcine clasice/ │ │
│ │pestei porcine │ │
│ │africane │ │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │e) păsări │3 lei/probă │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │f) carnasiere │25 lei/probă │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │g) alte specii │13 lei/probă │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│ │Recoltarea probelor de organe, │
│ │ţesuturi şi a altor probe pentru │
│ │analize de laborator, efectuarea │
│4. │de necropsii, pentru diagnosticul │
│ │bolilor, altele decât │
│ │encefalopatiile spongiforme │
│ │transmisibile, pesta porcină │
│ │clasică şi pesta porcină africană:│
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) animale mari │74 lei/probă │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) animale mijlocii │52 lei/probă │
│ │şi mici │ │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │c) păsări │12 lei/probă │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │d) alte probe, │24 lei/probă │
│ │inclusiv coprologice│ │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│ │Recoltarea probelor pentru │
│ │diagnosticul encefalopatiilor │
│ │spongiforme transmisibile şi │
│ │recoltarea probelor de organe, │
│5. │ţesuturi pentru analize de │
│ │laborator, efectuarea de │
│ │necropsii, în vederea │
│ │diagnosticului pestei porcine │
│ │clasice şi pestei porcine africane│
│ │la: │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) bovine │151 lei/ │
│ │ │animal │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) animale mijlocii │94 lei/animal│
│ │şi mici │ │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│6. │Activităţi de depistare prin │
│ │examen alergic │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) tuberculinare │33 lei/animal│
│ │test unic │ │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) TCS │40 lei/animal│
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│7. │Activităţi imunoprofilactice: │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) bovine, ecvidee │12 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) ovine, caprine │5 lei/animal │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │c) porcine │15 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │d) carnasiere │25 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │e) păsări - │0,9 lei/ │
│ │oculoconjunctival │animal │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │f) păsări - │1,2 lei/ │
│ │injectabil │animal │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│ │Lucrări de decontaminare, │
│8. │dezinfecţie, dezinsecţie, │
│ │deratizare şi de necesitate: │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) în unităţi │ │
│ │zootehnice, de │ │
│ │industrie │48 lei/100 mp│
│ │alimentară, la │ │
│ │gospodăriile │ │
│ │populaţiei │ │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) în camera de │ │
│ │incubaţie, viermi de│91 lei/100 mp│
│ │mătase │ │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│ │Manopera privind identificarea şi │
│ │înregistrarea animalelor, a │
│9. │mişcărilor şi a evenimentelor │
│ │suferite de acestea, corectarea │
│ │eventualelor erori: │
├───┼────────────────────┬─────────────┤
│ │a) bovine │40 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │b) ovine, caprine │12 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │c) suine │12 lei/animal│
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │d) înregistrare │13 lei + 1 │
│ │mişcare-ieşire** │leu/animal │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │e) înregistrare │20 de lei/ │
│ │mişcare-intrare │formular │
│ │ │înregistrat │
│ ├────────────────────┼─────────────┤
│ │ │20 lei la │
│ │ │bovine │
│ │f) aplicare mijloc │6 lei la │
│ │de identificare │ovine, │
│ │duplicat** │respectiv │
│ │ │caprine 12 │
│ │ │lei la suine │
├───┼────────────────────┴─────────────┤
│ │Inspecţia animalelor vii din │
│ │speciile bovine, ovine, caprine şi│
│ │ecvidee, cu altă destinaţie decât │
│ │sacrificarea, în vederea │
│ │certificării stării de sănătate a │
│10.│acestora; inspecţia animalelor vii│
│ │din specia porcine, în vederea │
│ │certificării stării de sănătate a │
│ │acestora la mişcarea din │
│ │exploataţia comercială de origine,│
│ │indiferent de destinaţie*** │
├───┼───────┬────────────┬─────────────┤
│ │ │a) lot │ │
│ │ │cuprins │41 lei │
│ │ │între 1 şi 5│ │
│ │ │animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │ │b) lot │ │
│ │ │cuprins │55 lei │
│ │ │între 6 şi │ │
│ │10.1. │10 animale │ │
│ │Bovine,├────────────┼─────────────┤
│ │ecvidee│c) lot │ │
│ │ │cuprins │ │
│ │ │între 11 şi │84 lei │
│ │ │20 de │ │
│ │ │animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │ │d) lot mai │ │
│ │ │mare de 20 │141 lei │
│ │ │de animale │ │
│ ├───────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │a) lot │ │
│ │ │cuprins │40 lei │
│ │ │între 1 şi │ │
│ │ │10 animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │ │b) lot │ │
│ │ │cuprins │ │
│ │ │între 11 şi │53 lei │
│ │ │20 de │ │
│ │ │animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │10.2. │c) lot │ │
│ │Ovine, │cuprins │ │
│ │caprine│între 21 şi │80 lei │
│ │ │50 de │ │
│ │ │animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │ │d) lot │ │
│ │ │cuprins │ │
│ │ │între 51 şi │132 lei │
│ │ │100 de │ │
│ │ │animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │ │e) lot mai │ │
│ │ │mare de 100 │238 lei │
│ │ │de animale │ │
│ ├───────┼────────────┼─────────────┤
│ │ │a) lot │ │
│ │ │cuprins │40 lei │
│ │ │între 1 şi │ │
│ │ │10 animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │ │b) lot │ │
│ │10.3. │cuprins │ │
│ │Porcine│între 11 şi │70 lei │
│ │ │50 de │ │
│ │ │animale │ │
│ │ ├────────────┼─────────────┤
│ │ │c) lot mai │ │
│ │ │mare de 50 │104 lei │
│ │ │de animale │ │
└───┴───────┴────────────┴─────────────┘
* Tarifele nu includ TVA. ** Contravaloarea acţiunilor se suportă de către proprietarul animalelor. *** Tarifele sunt suportate de către deţinătorii animalelor." ART. II Prevederile art. I pct. 7 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I. PRIM-MINISTRU ION-MARCEL CIOLACU Contrasemnează: Viceprim-ministru, Marian Neacşu Viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, Marian-Cătălin Predoiu Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Alexandru Nicolae Bociu Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin-Ionuţ Barbu p. Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Dan-Ştefan Chiru, secretar de stat Ministrul afacerilor externe, Luminiţa-Teodora Odobescu p. Ministrul finanţelor, Carmen Moraru, secretar de stat Bucureşti, 14 noiembrie 2024. Nr. 1.417. ANEXA 1 (Anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013) Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de imobilizare a animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope, de identificare şi înregistrare a bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor CAP. I Supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale şi a zoonozelor SECŢIUNEA 1 Partea I. Programe naţionale de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale şi a zoonozelor, conform prevederilor art. 9 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor şi de modificare şi de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătăţii animalelor („Legea privind sănătatea animală“), ale art. 1 şi 2 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2018/1.882 al Comisiei din 3 decembrie 2018 privind aplicarea anumitor norme de prevenire şi control al bolilor în cazul categoriilor de boli listate şi de stabilire a unei liste a speciilor şi a grupurilor de specii care prezintă un risc considerabil de răspândire a bolilor listate respective şi ale Regulamentului delegat (UE) 2020/689 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European şi al Consiliului în ceea ce priveşte normele privind supravegherea, programele de eradicare şi statutul de indemn de boală pentru anumite boli listate şi emergente pentru: a) boli de categoriile A + D + E 1. Febra aftoasă 2. Pesta cabalină africană 3. Pesta porcină clasică 4. Pesta porcină africană 5. Gripa aviară înalt patogenă 6. Infecţia cu virusul pestei bovine 7. Infecţia cu virusul febrei Văii de Rift 8. Infecţia cu virusul dermatozei nodulare contagioase 9. Infecţia cu Mycoplasma mycoides subspecia mycoides SC (pleuropneumonia contagioasă bovină) 10. Variola ovină şi caprină 11. Infecţia cu virusul pestei micilor rumegătoare 12. Pleuropneumonia contagioasă a caprelor 13. Infecţia cu Burkholderia mallei (morvă) 14. Infecţia cu virusul bolii de Newcastle sau al pseudopestei aviare 15. Necroza hematopoietică epizootică 16. Infecţia cu Mikrocytos mackini 17. Infecţia cu Perkinsus marinus 18. Infecţia cu virusul sindromului Taura 19. Infecţia cu virusul bolii „cap galben“ b) boli de categoria B + D + E 1. Infecţia cu Brucella abortus, B. melitensis şi B. suis la: 1.1. Bison ssp. 1.2. Bos ssp. 1.3. Bubalus ssp. 2. Infecţia cu Brucella abortus, B. melitensis şi B. suis la: 2.1. Ovis ssp. 2.2. Capra ssp. 3. Infecţia cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae, M. tuberculosis) la Bison ssp., Bos ssp., Bubalus ssp. 4. Infecţia cu virusul rabic c) boli de categoriile C + D + E 1. Infestarea cu Echinococcus multilocularis; 2. Infecţia cu virusul bolii limbii albastre (serotipurile 1-24) 3. Rinotraheita infecţioasă bovină/Vulvovaginita pustuloasă infecţioasă 4. Diareea virală bovină 5. Leucoza enzootică bovină 6. Infecţia cu virusul bolii lui Aujeszky 7. Infestarea cu Varroa spp. (varooză) 8. Septicemia hemoragică virală; 9. Necroza hematopoietică infecţioasă 10. Infecţia cu virusul AIS (anemia infecţioasă a somonului) cu deleţie în HPR (regiunea înalt polimorfică) 11. Infecţia cu Bonamia exitiosa 12. Infecţia cu Bonamia ostreae 13. Infecţia cu Marteilia refringens 14. Infecţia cu virusul bolii petelor albe d) boli de categoriile D + E 1. Infecţia cu Brucella abortus, B. melitensis, B. suis la Artiodactyla, altele decât Bison ssp., Bos ssp., Bubalus ssp., Ovis ssp., Capra ssp. 2. Infecţia cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae, M. tuberculosis) la Artiodactyla, altele decât Bison ssp., Bos ssp., Bubalus ssp. 3. Infecţia cu virusul bolii hemoragice epizootice 4. Antraxul 5. Tripanozomiaza animalelor (Trypanosoma evansi) 6. Boala virală Ebola 7. Rinotraheita infecţioasă bovină/vulvovaginita pustuloasă infecţioasă la cervidee/camelide 8. Campilobacterioza genitală bovină 9. Trichomonoza 10. Epididimita ovină (Brucella ovis) 11. Infecţia cu virusul arteritei ecvine 12. Anemia infecţioasă ecvină 13. Durina 14. Encefalomielita ecvină venezueleană 15. Metrita contagioasă ecvină 16. Infecţia cu virusul sindromului respirator şi de reproducţie porcin 17. Micoplasmoza aviară (Mycoplasma gallisepticum şi M. meleagridis) 18. Infecţia cu Salmonella pullorum, S. gallinarum, S. arizonae 19. Infecţia cu virusurile gripei aviare slab patogene 20. Chlamidioza aviară 21. Infestarea cu Aethina tumida (gândacul mic de stup) 22. Loca americană 23. Infestarea cu Tropilaelaps spp. 24. Infecţia cu Batrachochytrium salamandrivorans e) boli de categoria E 1. Infecţia cu Brucella abortus, B. melitensis, B. suis la: 1.1. Perissodactyla (ecvidee) 1.2. Carnivora (canide) 1.3. Lagomorpha (iepuri) 2. Infecţia cu complexul Mycobacterium tuberculosis (M. bovis, M. caprae, M. tuberculosis) la Mammalia (terestre), alte specii decât cele specificate la lit. b) şi d) 3. Infecţia cu virusul rabic la lilieci 4. Paratuberculoză 5. Encefalita japoneză; 6. Febra West Nile 7. Febra Q 8. Encefalomielita ecvină (de est şi de vest) 9. Boala provocată de virusul herpetic al crapului koi Partea a II-a. Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, zoonozelor şi agenţilor zoonotici, conform prevederilor unor reglementări specifice, altele decât cele menţionate în partea I, pentru: a) salmoneloze zoonotice, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.160/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul salmonellei şi al altor agenţi zoonotici specifici, prezenţi în reţeaua alimentară; b) encefalopatii spongiforme transmisibile, conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul şi eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă; c) zoonoze şi agenţi zoonotici, conform prevederilor Directivei 2003/99/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor şi a agenţilor zoonotici, de modificare a Deciziei 90/424/CEE a Consiliului şi de abrogare a Directivei 92/117/CEE a Consiliului; d) rezistenţa antimicrobiană a bacteriilor zoonotice şi comensale, conform prevederilor Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/1729 a Comisiei din 17 noiembrie 2020 privind monitorizarea şi raportarea rezistenţei la antimicrobiene a bacteriilor zoonotice şi comensale şi de abrogare a Deciziei de punere în aplicare a Comisiei 2013/652/UE. Partea a III-a. Programe naţionale de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, altele decât cele menţionate în părţile I şi a II-a, pentru boli ale animalelor terestre sau acvatice care sunt listate conform cap. 1.3 al Codului de sănătate al animalelor terestre sau acvatice al Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, în cazul suspiciunii/evoluţiei acestora în România şi/sau în funcţie de antecedentele epidemiologice ale României SECŢIUNEA a 2-a Acţiuni strategice de supraveghere sanitar-veterinară a reproducţiei şi a tulburărilor genetice la animale Supravegherea sanitar-veterinară a materialului seminal congelat din import SECŢIUNEA a 3-a Acţiuni de protecţie ecologică 1. Ecopatologie şi protecţia mediului, potabilitatea apei 2. Analiza apei din bazine piscicole, lacuri şi iazuri amenajate pentru piscicultură, precum şi din ape curgătoare 3. Verificarea eficienţei decontaminării după evoluţia unor boli, de necesitate SECŢIUNEA a 4-a Acţiuni generale de medicină veterinară preventivă, de protecţie şi bunăstare a animalelor şi protecţie a mediului 1. Urmărirea şi respectarea regulilor generale de biosecuritate 2. Protecţia şi bunăstarea animalelor: 2.1. protecţia animalelor din România; 2.2. protecţia animalelor în timpul transportului; 2.3. protecţia găinilor ouătoare; 2.4. protecţia puilor crescuţi pentru producţia de carne; 2.5. protecţia porcinelor; 2.6. protecţia viţeilor; 2.7. protecţia animalelor de fermă din speciile neacoperite de legislaţie specifică; 2.8. protecţia animalelor în timpul tăierii şi uciderii; 2.9. protecţia animalelor sălbatice în captivitate; 2.10. protecţia animalelor de companie. 3. Protecţia animalelor utilizate în scopuri experimentale şi ştiinţifice 4. Acţiuni generale de medicină preventivă: a) expertiza pajiştilor naturale şi a păşunilor; b) expertiza parazitologică a pajiştilor naturale şi a păşunilor; c) expertiza sanitar-veterinară a furajelor care au contribuit la apariţia morbidităţii şi mortalităţii crescute; d) expertiza sanitar-veterinară a zonelor de producţie şi relocare a moluştelor bivalve prin examene de laborator; e) acţiuni profilactice de decontaminare, deratizare şi dezinfecţie; f) controlul ecarisării. 5. Acţiuni specifice de intervenţie pentru imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor, prin utilizarea şi administrarea substanţelor din categoria stupefiante, psihotrope sau a altor produse medicinale veterinare: a) tranchilizarea exemplarelor de urs brun; b) eutanasierea animalelor sălbatice aparţinând speciei urs brun. SECŢIUNEA a 5-a Supraveghere toxicologică Obiectiv: supraveghere pasivă prin monitorizarea documentelor şi activă prin diagnostic de laborator SECŢIUNEA a 6-a Acţiuni imunologice obligatorii, de urgenţă sau opţionale pentru unele boli la animale 1. Antraxul 2. Infecţia cu virusul bolii de Newcastle sau al pseudopestei aviare 3. Infecţia cu virusul rabic 4. Infecţia cu virusul dermatozei nodulare contagioase 5. Pesta porcină africană 6. Gripa aviară înalt patogenă 7. Variola ovină şi caprină 8. Rinotraheita infecţioasă bovină/Vulvovaginita pustuloasă infecţioasă 9. Salmoneloze la găini ouătoare sau de reproducţie 10. Infecţia cu virusul bolii limbii albastre 11. Febra aftoasă 12. Alte boli în funcţie de contextul epidemiologic Obiectiv: reducerea presiunii infecţioase şi protecţia animalelor din speciile receptive SECŢIUNEA a 7-a Activităţi de elaborare, omologare, evaluare, pregătire profesională, analiză, monitorizare în domeniul sanitar-veterinar 1. Activitatea de elaborare şi difuzare de materiale ştiinţifice în domeniul sanitar-veterinar 2. Activitatea de instruire şi perfecţionare continuă a specialiştilor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi din unităţile subordonate, pe domeniile de competenţă, prin organizarea de cursuri de profil, în ţară şi în străinătate 3. Analize epidemiologice, de statistică medicală veterinară, analiză de risc şi prognoze sanitare veterinare şi protecţia consumatorului 4. Acţiuni de instruire, informare şi educaţie sanitar-veterinară a populaţiei pentru apărarea sănătăţii publice şi protecţia consumatorilor 5. Monitorizarea activităţilor şi a situaţiei sanitar-veterinare la nivel judeţean, al institutelor naţionale veterinare de referinţă şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, astfel: a) monitorizarea de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om; b) monitorizarea de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a bolilor infecţioase şi parazitare la animale, inclusiv a celor transmisibile la om; c) monitorizarea datelor privind ecopatologia şi identificarea factorilor de risc pentru sănătatea animalelor şi sănătatea publică; d) monitorizarea avorturilor la animale; e) monitorizarea datelor privind supravegherea ecotoxicologică; f) monitorizarea unităţilor de producere a furajelor; g) monitorizarea programului de supraveghere în domeniul sanitar-veterinar, precum şi a rezistenţei antimicrobiene a bacteriilor patogene pentru animale, inclusiv a celor transmisibile la om. SECŢIUNEA a 8-a Acţiunile de supraveghere şi control ale activităţilor desfăşurate de laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor autorizate/înregistrate în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor Obiective: a) verificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare ce au stat la baza autorizării/înregistrării laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; b) asigurarea că metodele de analiză pe domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor respectă legislaţia europeană în vigoare; c) asigurarea că analiza probelor respectă supravegherea şi monitorizarea stării de sănătate a animalelor. CAP. II Supravegherea şi controlul sanitar-veterinar ale hranei pentru animale SECŢIUNEA 1 Supravegherea şi controlul sanitar-veterinar ale hranei pentru animale 1. Materii prime furajere: a) materii furajere de origine vegetală; b) materii furajere de origine minerală; c) materii furajere de origine animală. 2. Amestecuri de grăunţe şi seminţe nemăcinate pentru hrana păsărilor 3. Furaje simple: furaje fibroase şi grosiere, murate (însilozate) şi verzi 4. Produse şi derivate din lapte, înlocuitori de lapte praf 5. Grăsimi şi uleiuri vegetale şi subprodusele acestora; grăsimi animale 6. Aditivi furajeri 7. Preamestecuri (premixuri) de aditivi furajeri 8. Furaje combinate pentru păsări 9. Furaje combinate pentru rumegătoare 10. Amestecuri de uruieli pentru rumegătoare - amestec unic 11. Furaje combinate pentru porci 12. Furaje combinate pentru cabaline 13. Furaje combinate pentru peşti de crescătorie 14. Furaje combinate pentru iepuri 15. Hrană pentru animale, cu conţinut ridicat de proteină Obiectiv: supravegherea şi controlul hranei destinate animalelor din exploataţiile comerciale şi nonprofesionale, în vederea reducerii contaminării de orice tip, pentru menţinerea stării de sănătate a animalelor şi obţinerea de produse de origine animală sigure pentru consumul uman SECŢIUNEA a 2-a Controlul oficial al unităţilor din domeniul hranei pentru animale autorizate/înregistrate sanitar-veterinar 1. Unităţi producătoare de aditivi furajeri 2. Unităţi producătoare de preamestecuri de aditivi furajeri 3. Unităţi producătoare de furaje combinate 4. Unităţi de ambalare a aditivilor furajeri, preamestecurilor de aditivi furajeri, furajelor combinate, materiilor prime furajere 5. Depozite de aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere 6. Magazine de aditivi furajeri, preamestecuri de aditivi, furaje combinate şi materii prime furajere 7. Transportatori de hrană pentru animale 8. Mijloace de transport al hranei pentru animale 9. Unităţi, altele decât cele din sectorul hranei pentru animale, care furnizează subproduse destinate utilizării în hrana animalelor 10. Exploataţii comerciale 11. Exploataţii nonprofesionale Obiectiv: asigurarea că hrana pentru animale produsă şi pusă pe piaţă nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea publică, a animalelor şi pentru mediu, respectiv că nu afectează negativ producţia efectivelor de animale SECŢIUNEA a 3-a Controlul oficial al hranei pentru animale modificate genetic Obiectiv: controlul oficial pentru verificarea conformităţii hranei pentru animale modificate genetic cu cerinţele legislative SECŢIUNEA a 4-a Supravegherea şi controlul sanitar-veterinar ale hranei pentru animale prin examene de laborator 1. Pesticide organoclorurate şi PCB neasemănători dioxinelor 2. Dioxine şi PCB asemănători dioxinelor 3. Micotoxine 4. Metale grele 5. Nitriţi 6. Impurităţi botanice 7. Constituenţi de origine animală 8. Melamină 9. Substanţe interzise ca aditivi furajeri 10. Substanţe coccidiostatice pentru furaje nevizate 11. Substanţe coccidiostatice pentru furaje vizate 12. Cupru şi zinc total 13. Microorganisme patogene 14. Nivelul de contaminare radioactivă (radioactivitate cumulată Cs^134 şi Cs^137) 15. Alte determinări, în acord cu legislaţia în vigoare Obiectiv: verificarea conformităţii hranei pentru animale cu cerinţele legislative în vigoare SECŢIUNEA a 5-a Acţiunile de supraveghere şi control ale activităţilor desfăşurate de laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa animalelor autorizate/înregistrate în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator în domeniul hranei pentru animale Obiective: a) verificarea respectării condiţiilor sanitar-veterinare ce au stat la baza autorizării/înregistrării laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; b) asigurarea că metodele de analiză pe domeniul hranei pentru animale respectă legislaţia europeană în vigoare; c) asigurarea că analiza probelor respectă supravegherea şi monitorizarea siguranţei hranei pentru animale. NOTE: a) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor de hrană pentru animale sunt suportate din bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. b) Pentru furajele provenite din import, costurile privind prelevarea probelor, transportul şi analizarea acestora sunt suportate de către operatorul economic. c) Costurile privind prelevarea, transportul şi analiza probelor prelevate suplimentar ca urmare a depistării unor probe neconforme sunt suportate de către operatorul economic sau persoana fizică, după caz. d) Costurile privind măsurile oficiale aplicate loturilor/transporturilor neconforme sunt suportate de către operatorul economic sau persoana fizică, după caz. CAP. III Supravegherea şi controlul unităţilor farmaceutice veterinare şi ale deţinătorilor autorizaţiilor de comercializare pentru produse medicinale veterinare 1. Unităţi de fabricaţie a produselor medicinale veterinare 2. Importatori de produse medicinale veterinare 3. Importatori/Producători/Distribuitori de substanţe active utilizate la obţinerea produselor medicinale veterinare 4. Distribuitori de produse medicinale veterinare 5. Farmacii şi puncte farmaceutice veterinare, inclusiv cele care comercializează la distanţă (online) produse medicinale veterinare ce se eliberează fără prescripţie medicală veterinară 6. Deţinătorii autorizaţiilor de comercializare a produselor medicinale veterinare Obiective: a) supravegherea calităţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţă; b) verificarea conformităţii produselor medicinale veterinare plasate pe piaţă cu specificaţiile autorizate; c) verificarea calităţii produselor medicinale veterinare pe întreg lanţul de distribuţie (depozite, farmacii, puncte farmaceutice), pe întreaga perioadă de valabilitate autorizată; d) asigurarea că metodele de control menţionate de către deţinătorul autorizaţiei de comercializare în documentaţia de autorizare sunt corespunzătoare; e) investigarea, când este cazul, a defectelor de calitate sau a evenimentelor adverse suspicionate; f) verificarea îndeplinirii responsabilităţilor deţinătorilor autorizaţiilor de comercializare. CAP. IV Controlul oficial al unităţilor care utilizează produse medicinale veterinare 1. Exploataţii de animale 2. Unităţi de asistenţă medicală veterinară 3. Adăposturi pentru animale deţinute de ministere, primării/consilii locale/asociaţii/organizaţii pentru protecţia animalelor 4. Grădini zoologice 5. Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti 6. Rezervaţii naturale de animale 7. Delfinarii 8. Unităţi producătoare de furaje medicamentate 9. Institutele naţionale veterinare de referinţă 10. Unităţi de cercetare din domeniul farmaceutic Obiective: a) utilizarea de produse medicinale veterinare autorizate pentru comercializare în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi procurate din unităţi farmaceutice veterinare autorizate/înregistrate; b) utilizarea produselor medicinale veterinare în conformitate cu specificaţiile autorizate; c) prevenirea utilizării de produse medicinale veterinare contrafăcute sau cu defecte de calitate; d) respectarea timpului de aşteptare la animalele care au fost tratate cu produse medicinale veterinare; e) utilizarea prudentă a produselor medicinale antimicrobiene pentru diminuarea fenomenului de antibiorezistenţă. CAP. V Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea porcinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor 1. Fiecare exploataţie de animale este înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, denumit în continuare SNIIA. 2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se eliberează un document de înregistrare a exploataţiei. 3. Fiecare animal este identificat individual, cu excepţia porcinelor din exploataţiile comerciale. 4. Animalele din speciile porcine, ovine şi caprine sunt înregistrate în SNIIA. 5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de intrarea/ieşirea animalelor într-o/dintr-o exploataţie, şi fiecare eveniment suferit de animal, reprezentat de naştere, moarte, sacrificare, tăiere de urgenţă, pierderea animalului, regăsirea animalului, pierderea/nefuncţionarea mijlocului oficial de identificare, ucidere, sunt însoţite de documentaţia corespunzătoare şi sunt înregistrate în SNIIA, cu excepţia porcinelor din exploataţiile comerciale şi a ecvideelor. Obiectiv: asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi al combaterii bolilor animalelor CAP. VI Acţiunile privind identificarea şi înregistrarea bovinelor 1. Fiecare exploataţie de animale este înregistrată în SNIIA. 2. Fiecărui proprietar de exploataţie de animale i se eliberează un document de înregistrare a exploataţiei. 3. Fiecare animal este identificat individual şi este înregistrat în SNIIA. 4. Animalelor li se eliberează un document de identificare unic pe viaţă, în format electronic. Acesta se eliberează de către direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi în format letric, la cerere, cu ocazia exportului sau comerţului intracomunitar. 5. Fiecare mişcare a animalelor, reprezentată de intrarea/ieşirea animalelor într-o/dintr-o exploataţie, şi fiecare eveniment suferit de animal, reprezentat de naştere, moarte, sacrificare, tăiere de urgenţă, pierderea animalului, regăsirea animalului, pierderea/nefuncţionarea mijlocului oficial de identificare, ucidere, sunt însoţite de documentaţia corespunzătoare şi sunt înregistrate în SNIIA. Obiectiv: asigurarea condiţiilor de realizare a trasabilităţii, în scopul supravegherii sanitar-veterinare şi al combaterii bolilor animalelor CAP. VII Inspecţia animalelor din exploataţiile nonprofesionale şi, consecutiv, operarea în SNIIA a mişcărilor şi evenimentelor declarate de deţinător cu ocazia inspecţiei animalelor I. Inspecţia animalelor din exploataţiile nonprofesionale 1. Inspecţia animalelor din fiecare exploataţie nonprofesională este realizată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, în condiţiile stabilite prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în vederea calificării şi menţinerii statusului exploataţiilor sub raportul stării de sănătate a animalelor, corelat cu activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor, cu excepţia ecvideelor. 2. Inspecţia prevăzută la pct. 1 are drept obiective realizarea supravegherii pentru identificarea animalelor cu semne clinice de boli transmisibile ale bovinelor, ovinelor, caprinelor şi porcinelor existente în exploataţie, corelat cu efectivele exploataţiei înregistrate în SNIIA, precum şi întocmirea fişelor de inspecţie conform procedurilor. 3. Fiecare exploataţie nonprofesională înregistrată în SNIIA trebuie inspectată cel puţin o dată pe an. 4. Gospodăriile care nu sunt înregistrate în SNIIA drept exploataţii nonprofesionale, dar deţin animale la data inspecţiei, trebuie inspectate şi înregistrate conform legislaţiei în vigoare. II. Operarea în SNIIA a mişcărilor şi evenimentelor declarate de deţinător cu ocazia inspecţiei animalelor 1. Înregistrarea mişcărilor şi evenimentelor care nu au fost notificate de proprietar conform prevederilor legale în vigoare şi care au fost declarate de acesta la momentul inspecţiei, în vederea corelării efectivelor existente în exploataţie cu cele înregistrate în SNIIA 2. Animalele găsite neidentificate în momentul inspecţiei, în cazul în care se poate face dovada originii acestora, sunt identificate şi înregistrate conform legii. În cazul deţinerii bovinelor, ovinelor, caprinelor şi porcinelor neidentificate sau identificate neconform, care nu reprezintă produsul vreunei femele din exploataţia în cauză şi pentru care nu se poate face dovada trasabilităţii, acestea sunt considerate animale cu risc major în difuzarea de boli şi se pun sub restricţie de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru aceste animale, direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti dispune, prin medicul veterinar al circumscripţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale, în urma unei analize de risc, următoarele măsuri: a) identificarea provizorie cu mijloace oficiale de identificare aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu interdicţia de mişcare pentru o perioadă de maximum 120 de zile, urmată de sacrificarea pentru consum familial a animalelor în cadrul acestei perioade, cu respectarea normelor de bunăstare a animalelor, şi testarea acestora conform legislaţiei în vigoare; sau b) uciderea şi distrugerea animalelor, cu condiţia ca aceasta să fie măsura cea mai adecvată pentru a proteja sănătatea umană, precum şi pentru sănătatea şi bunăstarea animalelor, în conformitate cu prevederile art. 138 alin. (2) lit. k) din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale), pe cheltuiala deţinătorului. 3. Plata tarifului de inspecţie a animalelor din exploataţiile nonprofesionale, prevăzut în anexa nr. 3, este condiţionată de operarea în SNIIA a mişcărilor şi evenimentelor declarate de deţinător cu ocazia inspecţiei exploataţiei şi a animalelor din exploataţie. NOTĂ: Costurile manoperei de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor şi porcinelor neidentificate care au depăşit vârsta maximă prevăzută de legislaţia în vigoare pentru identificarea şi înregistrarea acestora sunt suportate de către proprietar. -----