Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 1.335 din 29 decembrie 2023 pentru stabilirea condiţiilor, limitelor şi a mecanismului de asigurare a contravalorii cărţii electronice de identitate
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1195 din 29 decembrie 2023
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 41^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
(1) Persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărţii electronice de identitate solicitate:
a) la prima cerere depusă într-un interval de timp de 5 ani, în condiţiile prevăzute la art. 12 alin. (1) şi la art. 19 alin. (1) lit. a) - c^1) şi e) - k) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de motivul solicitării;
b) ori de câte ori este necesar, în condiţiile prevăzute la art. 41 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Condiţia de vârstă prevăzută la alin. (1) se consideră a fi îndeplinită cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, în condiţiile prevăzute la art. 16 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp prevăzut la alin. (1) lit. a) se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia, în condiţiile prevăzute la art. 19 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Pentru cărţile electronice de identitate emise în condiţiile prevăzute la art. 16 alin. (2^2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, scutirea de la plata contravalorii este asigurată pentru o singură carte electronică de identitate emisă într-un interval de timp de 5 ani, titularul având opţiunea de a alege cererea formulată în acest interval pentru care poate beneficia de scutire.
(5) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (1), sunt scutiţi de la plata contravalorii cărţii electronice de identitate şi titularii cărţilor electronice de identitate eliberate în cadrul proiectului-pilot derulat la nivelul judeţului Cluj, pentru prima solicitare după finalizarea proiectului-pilot.
ART. 2
Asigurarea contravalorii cărţilor electronice de identitate în perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României, denumit în continuare P.N.R.R., se realizează din fondurile alocate cu această destinaţie în cadrul componentei 7 - investiţia 8 - Carte de identitate electronică şi semnătură digitală calificată, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) pentru o singură carte electronică de identitate;
b) până la atingerea ţintelor aferente investiţiei, în conformitate cu normele legale incidente aferente P.N.R.R./Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
ART. 3
După epuizarea fondurilor prevăzute la art. 2, contravaloarea cărţii electronice de identitate se asigură din fonduri externe nerambursabile sau de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor, denumită în continuare D.G.E.P
ART. 4
(1) Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 1 necesare scutirii de la plata contravalorii cărţii electronice de identitate se realizează la preluarea cererii de către personalul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor/D.G.E.P.
(2) Începând cu data prevăzută la art. 14 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dispoziţiile alin. (1) se aplică şi de către personalul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare de carieră ale României din străinătate.
ART. 5
(1) D.G.E.P. comunică lunar Companiei Naţionale "Imprimeria Naţională" - S.A. numărul cărţilor electronice de identitate înmânate în luna precedentă pentru care se suportă contravaloarea din bugetul D.G.E.P., pe baza raportului generat din Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor.
(2) Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A. facturează D.G.E.P. contravaloarea cărţilor electronice de identitate înmânate, pe baza comunicărilor lunare prevăzute la alin. (1).
(3) Procedura, precum şi structura comunicărilor prevăzute la alin. (1), necesare asigurării contravalorii cărţilor electronice de identitate, se stabilesc prin protocol încheiat între D.G.E.P. şi Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A.
ART. 6
(1) Se desemnează D.G.E.P. ca organism emitent al "Certificatului de eliberare a cărţilor electronice de identitate înmânate pentru prima dată care demonstrează atingerea ţintei din PNRR" ce se transmite Comisiei Europene.
(2) Certificatul prevăzut la alin. (1) se emite în baza raportului prevăzut la art. 5 alin. (1).
ART. 7
Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică pentru cărţile electronice de identitate eliberate în condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 8
Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
ministrul afacerilor interne,
Marian-Cătălin Predoiu
p. Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
Mona-Mihaela Dumitru,
secretar general
Ministrul finanţelor,
Marcel-Ioan Boloş
Ministrul afacerilor externe,
Luminiţa-Teodora Odobescu
p. Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene,
Teodora-Elena Preoteasa,
secretar de stat
Bucureşti, 29 decembrie 2023.
Nr. 1.335.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: