Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.265 din 17 decembrie 2021  pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.265 din 17 decembrie 2021 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1205 din 20 decembrie 2021
    Având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deşeuri, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria L, nr. 190 din 12 iulie 2006,
    ţinând cont de prevederile Convenţiei de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deşeurilor periculoase şi al eliminării acestora, întocmită la 20-22 martie 1989, la care România a aderat prin Legea nr. 6/1991, cu modificările ulterioare, (Convenţia de la Basel), şi de cele ale amendamentelor la Convenţia de la Basel, acceptate de România prin Legea nr. 265/2002,
    luând în considerare faptul că este important să se organizeze şi să se reglementeze supravegherea şi controlul transferurilor de deşeuri astfel încât să se ţină seama de necesitatea de a conserva, proteja şi îmbunătăţi calitatea mediului şi a sănătăţii oamenilor,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 522 din 2 august 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se abrogă.
    2. Articolul 3^1 se abrogă.
    3. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Se desemnează Garda Naţională de Mediu, organ de specialitate al administraţiei publice centrale din subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, ca fiind instituţie responsabilă cu supravegherea şi controlul transferului de deşeuri, în colaborare cu Autoritatea Vamală Română şi Ministerul Afacerilor Interne prin structurile subordonate, după caz, conform competenţelor şi atribuţiilor prevăzute în actele normative de organizare şi funcţionare a acestora."

    4. La articolul 6, după alineatul (1) se introduc cinci noi alineate, alineatele (1^1)-(1^5), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Se desemnează Administraţia Fondului pentru Mediu, aflată sub coordonarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, ca fiind instituţie publică responsabilă cu gestionarea informaţiilor privind transferul de deşeuri.
(1^2) Controlul asupra transferurilor de deşeuri se efectuează de Garda Naţională de Mediu în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Registrul Auto Român, Autoritatea Vamală Română, Ministerul Sănătăţii prin autorităţile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, precum şi cu Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Poliţia Română.
(1^3) În situaţia importurilor/transferurilor intracomunitare de mărfuri care, conform documentelor de transport, sunt declarate ca bunuri second-hand, pentru care se constată de către autorităţile competente, după caz, la punctele de trecere a frontierei, neconformităţi între starea de fapt a mărfurilor şi cele declarate, în documente Garda Naţională de Mediu efectuează verificarea şi stabileşte măsurile aplicabile conform atribuţiilor.
(1^4) Punctele de trecere a frontierei de stat, pentru transferurile de deşeuri şi mărfurile/bunurile second-hand, vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al ministrului afacerilor interne.
(1^5) Operatorii economici care introduc deşeuri în ţară pentru a fi valorificate au obligaţia de a le descărca doar la punctul de lucru al instalaţiei de valorificare declarat în documentele care însoţesc transportul."

    5. La articolul 6, alineatul (2) se abrogă.
    6. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) În vederea valorificării deşeurilor generate ca urmare a unei activităţi desfăşurate în perimetrul zonei libere şi în antrepozitele vamale pentru care au fost întocmite formalităţile vamale, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, prin Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, emite documentul de notificare, anexa IA la Regulament, şi documentul de circulaţie, anexa IB la Regulament pentru valorificarea în instalaţii autorizate, la solicitarea persoanei care deţine aceste tipuri de deşeuri."

    7. La articolul 7, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Fiecare document de notificare se referă la un singur cod de identificare a deşeurilor şi la un transfer individual, aşa cum este prevăzut în documentul de notificare, anexa IA la Regulament.
(1^2) Deşeurile prevăzute în anexa III la Regulament vor fi însoţite de anexa VII la Regulament, completată cu toate informaţiile care însoţesc transferurile de deşeuri."

    8. După articolul 7^1 se introduce un nou articol, articolul 7^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 7^2
    (1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 6 alin. (1^5) au obligaţia să se înregistreze într-un registru instituit la Administraţia Fondului pentru Mediu, furnizând inclusiv informaţii privind capacitatea anuală autorizată de procesare, precum şi estimările anuale ale cantităţilor de deşeuri provenite din import/transfer intracomunitar.
    (2) Procedura de înregistrare, raportare şi declarare se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
    (3) În cazul valorificării cantităţilor de deşeuri estimate la înregistrare, operatorii economici au posibilitatea să solicite suplimentarea cantităţilor de deşeuri.
    (4) Operaţiunile de valorificare a cantităţilor de deşeuri generate pe teritoriul naţional au prioritate."

    9. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 40.000 lei la 50.000 lei importul, exportul, tranzitul sau transferul intracomunitar de deşeuri, însoţite de documentele prevăzute în anexa IA, anexa IB sau anexa VII la Regulament, după caz, incomplete sau completate eronat.
    (2) Constituie contravenţie dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 40.000 lei:
    a) abaterea de la traseul aprobat, fără informarea autorităţilor care au emis aprobarea;
    b) utilizarea unor noi transportatori, fără informarea autorităţilor care au emis aprobarea;
    c) transferul deşeurilor menţionate în documentele care însoţesc transportul, amestecate cu alte deşeuri;
    d) transferul deşeurilor, ambalate în ambalaje care nu au fost aprobate prin anexa IA la Regulament.
    (3) Constituie contravenţie, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei:
    a) netransmiterea în scris către autorităţile competente a documentului de circulaţie prevăzut în anexa IB la Regulament cu minimum 3 zile înainte de efectuarea transferului de deşeuri;
    b) netransmiterea către autorităţile competente a certificării recepţiei deşeurilor, în termen de 3 zile de la realizarea acesteia;
    c) netransmiterea către autorităţile competente a certificării că operaţiunea de valorificare a deşeurilor a fost finalizată, în termen de 30 de zile de la realizarea acesteia;
    d) netransmiterea către autorităţile competente a certificării că operaţiunea de valorificare finală a deşeurilor a fost finalizată, conform art. 15 lit. (e) din Regulament;
    e) lipsa semnăturilor pe documentul original al anexei I B sau al anexei VII la Regulament pentru exportul/transferul transfrontalier al deşeurilor, după caz;
    f) lipsa copiilor de pe documentul prevăzut în anexa IA la Regulament, din care să rezulte aprobările autorităţilor implicate, inclusiv condiţii speciale privind acordul, după caz;
    g) nerespectarea obligaţiei de a se înregistra în registrul prevăzut la art. 7^1;
    h) nerespectarea obligaţiei de a înscrie/înscrierea eronată în registrul menţionat la art. 7^2 a tuturor transporturilor efectuate.
    (4) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1)-(3) se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu potrivit competenţelor acesteia."

    10. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Contravenţiilor prevăzute la art. 9 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."

    11. După articolul 10 se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 10^1
    Normele metodologice privind controlul transferurilor de deşeuri vor fi aprobate prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor."



    ART. II
    (1) Raporturile şi situaţiile juridice născute până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, dar care nu şi-au produs efectele în întregime, sunt supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.
    (2) Dispoziţiile art. I pct. 9 şi 10 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. III
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se emite ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor prevăzut la art. 7^2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta hotărâre.

    ART. IV
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se emite ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor prevăzut la art. 10^1 din Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta hotărâre.

    ART. V
    În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se emite ordinul comun al ministrului mediului, apelor şi pădurilor şi al ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 6 alin. (1^4) din Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta hotărâre.

    ART. VI
    Hotărârea Guvernului nr. 788/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.013/2006 privind transferul de deşeuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 522 din 2 august 2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta hotărâre, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode
                    Ministrul economiei,
                    Florin Marian Spătaru
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu
                    Ministrul antreprenoriatului şi turismului,
                    Constantin-Daniel Cadariu

    Bucureşti, 17 decembrie 2021.
    Nr. 1.265.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016