Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
HOTĂRÂRE nr. 1.263 din 9 octombrie 2024 privind desemnarea autorităţilor competente responsabile cu controalele, stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul produselor vitivinicole aromatizate
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1037 din 16 octombrie 2024
Având în vedere prevederile:
a) art. 31 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 251/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 februarie 2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protejarea indicaţiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1.601/1991 al Consiliului, modificat şi completat prin Regulamentul (UE) 2021/2.117 al Parlamentului European şi al Consiliului din 2 decembrie 2021 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1.308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole, a Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protejarea indicaţiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate şi a Regulamentului (UE) nr. 228/2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii;
b) art. 4 alin. (1), art. 37, 138 şi 139 din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale);
c) cap. 4 titlul II din Regulamentul (UE) 2024/1.143 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 aprilie 2024 privind indicaţiile geografice pentru vin, băuturi spirtoase şi produse agricole, precum şi privind specialităţile tradiţionale garantate şi menţiunile facultative de calitate pentru produsele agricole, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.308/2013, (UE) 2019/787 şi (UE) 2019/1.753 şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.151/2012,
în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 37 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1
(1) Prezenta hotărâre creează cadrul juridic pentru desemnarea autorităţilor competente responsabile cu controalele, stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul produselor vitivinicole aromatizate, potrivit dispoziţiilor Regulamentului (UE) nr. 251/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 februarie 2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea şi protejarea indicaţiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1.601/1991 al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Prezenta hotărâre se aplică tuturor produselor vitivinicole aromatizate introduse pe piaţă, indiferent dacă sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene sau în ţări terţe, comercializate fie în format fizic, în magazine, fie electronic, în piaţa online.
ART. 2
(1) Se desemnează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ca autorităţi competente cu atribuţii de control în domeniul produselor vitivinicole aromatizate.
(2) Autorităţile desemnate la alin. (1) efectuează propriile controale, conform competenţelor lor. În situaţia acţiunilor de control comune ale acestora sau împreună cu alte autorităţi anume desemnate, acestea se vor efectua pe bază de protocoale încheiate în acest scop.
ART. 3
Modelul documentelor privind evidenţa produselor vitivinicole aromatizate, a materialelor auxiliare şi ingredientelor folosite în procesul de fabricaţie, precum şi modelul acestora se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
ART. 4
Loturile de produse finite se pun în circulaţie numai pe bază de buletine de analiză emise de laboratoare autorizate, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 145/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind autorizarea laboratoarelor în vederea efectuării de analize pentru vin şi celelalte produse pe bază de must şi vin ce urmează a fi expediate în scopul comercializării pe piaţa internă şi/sau în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 104/2021 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind autorizarea, înregistrarea şi controlul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se atestă conformitatea din punctul de vedere al compoziţiei fizico-chimice şi caracteristicilor organoleptice.
ART. 5
Etichetarea, publicitatea şi prezentarea produselor vitivinicole aromatizate nu pot aduce atingere sectorului vitivinicol prin folosirea de mărci/logouri/denumiri comerciale, cuvinte, desene, elemente figurative sau orice altă combinaţie a acestor semne identice ori similare, utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate, a unei indicaţii geografice, menţiuni tradiţionale, denumiri de origine controlată/protejată sau subdenumiri folosite la completarea denumirilor de origine protejate.
ART. 6
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de persoane fizice sau juridice, producători/ îmbuteliatori/comercianţi/importatori de produse vitivinicole aromatizate, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
a) producerea şi/sau comercializarea vinurilor aromatizate, a băuturilor aromatizate pe bază de vin sau a cocteilurilor aromatizate din produse vitivinicole care nu corespund caracteristicilor de compoziţie şi/sau de calitate;
b) prezentarea, publicitatea sau etichetarea produselor vitivinicole aromatizate prin folosirea unor mărci, logouri, cuvinte, părţi de cuvinte, abrevieri de orice fel ale denumirilor specifice sectorului vitivinicol, desene, elemente figurative sau a oricărei alte combinaţii a acestor semne identice ori similare, utilizate pentru descrierea sau prezentarea unui vin, soi de struguri, a unui areal de producţie, a unei categorii de calitate sau prin reprezentarea grafică a strugurilor, viţei-de-vie sau a părţilor vegetale ale acesteia;
c) nerespectarea cerinţelor privind descrierea şi prezentarea unui produs vitivinicol aromatizat, inclusiv a denumirilor de vânzare, prin înscrierea incorectă a menţiunilor pe eticheta produsului, pe etichetele detaşabile, pe etichetele de preţ, pe materialele publicitare, în mediul electronic sau în documentele comerciale ale unui produs;
d) folosirea integrală sau parţială a unor denumiri de origine protejate, subdenumiri recunoscute a fi utilizate la completarea denumirilor de origine protejate, indicaţii geografice, menţiuni tradiţionale protejate, denumiri ale soiurilor de struguri pentru vin sau abrevieri ale acestora, specifice produselor vinicole, în etichetarea, publicitatea şi comercializarea produselor vitivinicole aromatizate;
e) omisiunea, scrierea incompletă/incorectă a denumirilor de vânzare sau lipsa elementelor obligatorii ale sistemului de etichetare;
f) necompletarea sau completarea eronată de către producător a documentelor privind evidenţa produselor vitivinicole aromatizate, a materialelor auxiliare şi ingredientelor folosite în procesul de fabricaţie;
g) introducerea pe piaţă a produselor vitivinicole aromatizate fără existenţa buletinelor de analiză prevăzute la art. 4;
h) comercializarea către consumatorul final a produselor vitivinicole aromatizate neîmbuteliate, cu excepţia celor ambalate în sistem bag-in-box care pot fi puse în consum direct către consumatorul final în recipiente de volum mai mic decât cel al recipientului în care au fost îmbuteliate, cu respectarea trasabilităţii;
i) refuzul de a se supune controlului sau de a pune la dispoziţie documentele şi informaţiile necesare realizării controlului, precum şi punerea parţială în aplicare sau refuzul de a duce la îndeplinire măsurile dispuse în baza dispoziţiilor alin. (3);
j) utilizarea fără drept a unei indicaţii geografice, neasigurarea sau imposibilitatea dovedirii trasabilităţii, precum şi nerespectarea condiţiilor de producere/comercializare menţionate în caietele de sarcini, în cazul produselor vitivinicole aromatizate etichetate cu o indicaţie geografică;
k) nerespectarea la prepararea şi/sau la comercializarea produselor vitivinicole aromatizate a normelor privind aditivii alimentari, stabilite de Regulamentul (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei pentru faptele prevăzute la lit. a), d), i) şi j);
b) cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei pentru faptele prevăzute la lit. b), c) şi h);
c) cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru faptele prevăzute la lit. e) şi f);
d) cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru faptele prevăzute la lit. g);
e) cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice, pentru faptele prevăzute la lit. k).
(3) În cazul constatării contravenţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), h), j) şi k) se dispune şi retragerea de la comercializare, oprirea temporară sau oprirea definitivă de la comercializare a produselor respective, în funcţie de natura cazului de neconformitate.
ART. 7
(1) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a)-j) şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. a)-d) se realizează de personalul cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi din structurile teritoriale ale acestora, conform competenţelor conferite de legislaţia în vigoare aplicabilă fiecărei instituţii.
(2) Constatarea contravenţiei prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. k) şi aplicarea sancţiunii contravenţionale prevăzute la art. 6 alin. (2) lit. e) se realizează, conform competenţelor, de către personalul împuternicit de ministrul sănătăţii, din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat a Ministerului Sănătăţii şi din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 8
Contravenţiilor prevăzute la art. 6 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 9
(1) Se desemnează Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului Valea Călugărească ca laborator pentru controlul oficial în domeniul produselor vitivinicole aromatizate.
(2) Pentru determinarea caracteristicilor produselor vitivinicole folosite ca materie primă sau ale produselor finite laboratoarele utilizează metodele de analiză recomandate şi publicate de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului pentru analize fizico-chimice, izotopice şi organoleptice.
(3) În situaţia în care analizele efectuate asupra materiei prime sau a produsului finit evidenţiază neconformităţi ale produselor vitivinicole aromatizate, în termen de 10 zile de la înştiinţare, operatorul economic poate, pe cheltuiala proprie, să solicite autorităţii care a dispus analiza iniţială efectuarea de noi analize de către un laborator acreditat/autorizat, potrivit prevederilor legislaţiei Uniunii Europene în vigoare, utilizând proba-martor care se găseşte la punctul de prelevare a probelor.
ART. 10
În cazul existenţei unor suspiciuni privind comiterea unor infracţiuni de către operatorii în domeniul producerii şi/sau comercializării produselor aromatizate, autorităţile prevăzute la art. 2 alin. (1), precum şi structurile teritoriale ale acestora sesizează organele abilitate în vederea efectuării de cercetări.
ART. 11
Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Viceprim-ministru,
Marian Neacşu
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Florin-Ionuţ Barbu
p. Ministrul finanţelor,
Alin Marius Andrieş,
secretar de stat
Ministrul sănătăţii,
Alexandru Rafila
p. Ministrul afacerilor externe,
Luca-Alexandru Niculescu,
secretar de stat
Bucureşti, 9 octombrie 2024.
Nr. 1.263.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: