Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.259 din 9 octombrie 2024  privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 797/2017 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare ale serviciilor publice de asistenţă socială şi a structurii orientative de personal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.259 din 9 octombrie 2024 privind modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, precum şi pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 797/2017 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare ale serviciilor publice de asistenţă socială şi a structurii orientative de personal

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1016 din 10 octombrie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Hotărârea Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 756 din 28 noiembrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Nivelul mediu lunar al subvenţiei care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este următorul:
    a) maximum 1.000 de lei/persoană pentru serviciile sociale cu cazare, cu excepţia adăposturilor de noapte;
    b) maximum 600 de lei/persoană pentru serviciile sociale fără cazare, precum şi pentru adăposturile de noapte.
    (2) Pentru serviciile sociale care au caracter secundar sau auxiliar, care se încadrează în prevederile art. 38 alin. (5) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul mediu lunar al subvenţiei care se acordă de la bugetul de stat pentru o persoană asistată este următorul:
    a) maximum 400 de lei/persoană pentru serviciile sociale cu cazare;
    b) maximum 200 de lei/persoană pentru serviciile sociale fără cazare.
    (3) În cazul serviciilor sociale acordate complementar, potrivit planului individualizat de acordare a serviciilor, întocmit potrivit prevederilor art. 46 din Legea nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul mediu lunar al subvenţiei prevăzut la alin. (1) şi (2) nu se cumulează.
    (4) Nivelul mediu lunar al subvenţiei şi tipurile de servicii sociale pentru care se acordă subvenţii din bugetul local se stabilesc prin hotărâre a consiliului local."

    2. La normele metodologice, la articolul 1, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), pentru serviciile sociale care se încadrează în prevederile art. 38 alin. (5) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu deţin o licenţă de funcţionare valabilă pentru perioada pentru care solicită subvenţie de la bugetul de stat, solicitanţii fac dovada deţinerii autorizaţiei de funcţionare pentru activitatea care are caracter principal, conform prevederilor legale."

    3. La normele metodologice, la articolul 1 alineatul (2), litera q) se abrogă.
    4. La normele metodologice, la articolul 2 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) cheltuieli de întreţinere şi gospodărie, exclusiv pentru plata serviciilor: încălzire, iluminat, apă, canal, salubrizare, poştă, telefon şi internet, aferente sediului unităţii de asistenţă socială."

    5. La normele metodologice, la articolul 2, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Pentru serviciile sociale care se încadrează în prevederile art. 38 alin. (5) din Legea nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, se acordă subvenţii exclusiv pentru finanţarea cheltuielilor cu salariul asistentului social stabilit potrivit Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea normativului de personal prevăzut de actele normative care reglementează asigurarea calităţii în domeniul în care centrul are autorizaţia de funcţionare."

    6. La normele metodologice, la articolul 5, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Pentru subvenţia acordată de la bugetul de stat, prin decizia directorului general al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prevăzută la alin. (2), se aprobă, dacă este cazul, şi precizări privind aplicarea unitară a prevederilor prezentelor norme metodologice."

    7. La normele metodologice, la articolul 8 alineatul (4), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) centre de zi şi servicii în comunitate;
d) cantine sociale şi servicii mobile de acordare a hranei."

    8. La normele metodologice, la articolul 8 alineatul (5), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) tineri în dificultate şi persoane fără adăpost."

    9. La normele metodologice, la anexa nr. 1, la anexa A, punctul 1, punctul 5 subpunctul 5.3, punctul 6 subpunctul 6.3 şi punctul 7 subpunctul 7.2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "1. Unitatea de asistenţă socială:
    - denumirea .............................;
    – cod serviciu social ............................................, conform Nomenclatorului serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015, cu modificările şi completările ulterioare;
    ...............................................................................................
5.3. Criterii de selecţionare a persoanelor asistate ................................................ în conformitate cu prevederile legii speciale care reglementează asistenţa socială a categoriei de persoane asistate, spre exemplu: Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările ulterioare, Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    ..................................................................................................
6.3. Parteneri în proiect şi natura parteneriatului ......................................................, conform convenţiilor de parteneriat prezentate în copie.
    Comunicarea/Încheierea de protocoale cu serviciul public de asistenţă socială ...................................................................... .
    Pentru serviciile sociale cu caracter secundar sau auxiliar, comunicarea/încheierea de protocoale cu serviciul public de asistenţă socială se menţionează în vederea respectării prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    Pentru serviciile sociale licenţiate se aplică prevederile standardelor minime de calitate.
    ..................................................................................................
7.2. Personal de specialitate de îngrijire şi asistenţă, respectiv personal de specialitate auxiliar. Se completează pentru fiecare funcţie:
    Funcţia/profesie/ocupaţie/calificare/încadrarea în Clasificarea ocupaţiilor din România - nivel de ocupaţie (şase caractere), aprobată prin Ordinul ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 1.832/856/2011, cu modificările şi completările ulterioare:
    a) ............................................................
    b) ............................................................
    c) ............................................................
    Pentru serviciile sociale cu caracter secundar sau auxiliar se menţionează angajarea/contractarea asistentului social ca personal auxiliar şi normativul de personal conform prevederilor ................................................................. - se menţionează actul normativ în baza căruia funcţionează."

    10. La normele metodologice, la anexa nr. 1, la anexa B, la punctul I, notele de subsol *^2), *^3) şi *^4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "*^2) Cheltuielile prevăzute la pct. 1-11 nu pot fi sub nivelul subvenţiei acordate de la bugetul de stat sau, după caz, de la bugetul local. Din subvenţia acordată pot fi acoperite cheltuielile prevăzute la pct. 1-5 şi 11, cu respectarea prevederilor art. 2 din normele metodologice, referitoare la eligibilitatea acestora în funcţie de categoria serviciului social.
    *^3) Din subvenţia acordată nu se vor acoperi cheltuieli de o singură natură, cu excepţia subvenţiei acordate pentru serviciile sociale care au caracter secundar sau auxiliar.
    *^4) Din subvenţia acordată pot fi acoperite cheltuieli cu salariile de încadrare a personalului de specialitate de îngrijire şi asistenţă, respectiv personal de specialitate şi auxiliar, care participă efectiv la acordarea serviciilor de asistenţă socială."

    11. La normele metodologice, la anexa nr. 1, la anexa B, punctul II, coloana 1, nr. crt. 1-4 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "1. Cheltuieli de personal, pentru personalul de specialitate de îngrijire şi asistenţă, respectiv personal de specialitate şi auxiliar
2. Cheltuieli cu hrana pentru beneficiarii cantinelor sociale sau ai altor servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi, precum şi pentru beneficiarii centrelor rezidenţiale şi ai centrelor de zi
3. Cheltuieli pentru carburanţii necesari funcţionării mijloacelor de transport pentru centrele de zi, unităţile de îngrijiri la domiciliu şi cantinele sociale sau alte servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi
4. Cheltuieli de întreţinere şi gospodărie, exclusiv pentru plata serviciilor: încălzire, iluminat, apă, canal, salubrizare, poştă, telefon şi internet, aferente sediului unităţii de asistenţă socială."

    12. La normele metodologice, la anexa nr. 3, la punctul I, punctele 1 şi 3 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "1. Acordarea de către Asociaţia/Fundaţia ............................ a serviciilor de asistenţă socială, în conformitate cu fişa tehnică/fişele tehnice ale unităţilor de asistenţă socială, anexa/anexele A la cererea de solicitare a subvenţiei, pentru un număr mediu lunar de ............... persoane asistate.
    ..................................................................................................
3. Asociaţia/Fundaţia se angajează să asigure din venituri proprii, conform bugetului/bugetelor unităţii/unităţilor de asistenţă socială, anexa/anexele B la cererea de solicitare a subvenţiei, cheltuieli curente de funcţionare, respectiv cu suma de ............. lei în bani şi/sau natură, după cum urmează:
    - în bani ........................................... lei;
    – în natură ........................................ lei."

    13. La normele metodologice, la anexa nr. 3, la punctul I, după punctul 3 se introduce un nou punct, pct. 4, cu următorul cuprins:
    "4. Detalierea obiectului convenţiei, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii şi solidarităţii sociale nr. .............../........................... pentru aprobarea listei prevăzute la art. 8 alin. (2) lit. a)/art. 8 alin. (2) lit. b)/art. 8 alin. (2^1) din normele metodologice, pentru anul ............... .

┌────┬────────────────┬─────────┬───────────┬─────────┬───────────┬────────┐
│ │Nr. poziţiei din│Denumirea│ │Adresa │Nr. mediu │ │
│Nr. │Ordinul nr. │unităţii │Codul │unităţii │lunar de │Suma │
│crt.│......... │de │serviciului│de │persoane │aprobată│
│ │/...............│asistenţă│social │asistenţă│beneficiare│ │
│ │ │socială │ │socială │ │ │
├────┼────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
│1 │..... │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼─────────┼───────────┼─────────┼───────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────────┴─────────┴───────────┴─────────┴───────────┴────────┘

"

    14. La normele metodologice, la anexa nr. 4 punctul II, coloana 1, nr. crt. 1-4 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "1. Cheltuieli de personal, pentru personalul de specialitate de îngrijire şi asistenţă, respectiv personalul de specialitate şi auxiliar
2. Cheltuieli cu hrana pentru beneficiarii cantinelor sociale sau ai altor servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi, precum şi pentru beneficiarii centrelor rezidenţiale şi ai centrelor de zi
3. Cheltuieli pentru carburanţii necesari funcţionării mijloacelor de transport pentru centrele de zi, unităţile de îngrijiri la domiciliu şi cantinele sociale sau alte servicii de acordare a hranei, respectiv masa pe roţi
4. Cheltuieli de întreţinere şi gospodărie, exclusiv pentru plata serviciilor: încălzire, iluminat, apă, canal, salubrizare, poştă, telefon şi internet, aferente sediului unităţii de asistenţă socială"



    ART. II
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 3 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.153/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de depunere a documentaţiei de solicitare a subvenţiei de la bugetul de stat, pentru anul 2025, este 30 octombrie 2024.
    (2) Asociaţiile, fundaţiile şi cultele care au depus documentaţii de solicitare a subvenţiei de la bugetul de stat, pentru anul 2025, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (1) din normele metodologice, redepun documentaţia de solicitare a subvenţiei, cu respectarea normelor metodologice, în termenul prevăzut la alin. (1).

    ART. III
    Convenţiile pentru acordarea de servicii de asistenţă socială se execută în conformitate cu reglementările în temeiul cărora au fost încheiate.

    ART. IV
    Prevederile art. I şi II se aplică în vederea acordării subvenţiei prevăzute de Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială, cu completările ulterioare, începând cu anul 2025.

    ART. V
    Hotărârea Guvernului nr. 797/2017 pentru aprobarea regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare ale serviciilor publice de asistenţă socială şi a structurii orientative de personal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 920 din 23 noiembrie 2017, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 4, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Structura organizatorică şi numărul de posturi aferente serviciilor publice de asistenţă socială prevăzute la art. 1 alin. (2) se aprobă de consiliul judeţean/consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti, cu respectarea criteriilor orientative de personal prevăzute în anexa la Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare al Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, prevăzut în anexa nr. 1"

    2. La anexa nr. 1, la articolul 8, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Structura organizatorică şi numărul de posturi aferente Direcţiei generale se aprobă de consiliul judeţean sau consiliul local al sectorului municipiului Bucureşti cu respectarea criteriilor orientative de personal prevăzute în anexa la prezentul regulament, astfel încât funcţionarea acesteia să asigure îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin potrivit legii."





                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    p. Ministrul muncii şi solidarităţii sociale,
                    Francisc Oscar Gal,
                    secretar de stat
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Adrian-Ioan Veştea
                    Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
                    Natalia-Elena Intotero
                    p. Ministrul finanţelor,
                    Alin Marius Andrieş,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 9 octombrie 2024.
    Nr. 1.259.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016