Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.172 din 25 septembrie 2024  privind modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.172 din 25 septembrie 2024 privind modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 971 din 26 septembrie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ART. I
    Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 şi 466 bis din 26 mai 2023, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 14, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Preluarea unui praxis în alte condiţii decât cele prevăzute la alin. (7) poate face obiectul unui contract cu casa de asigurări de sănătate, dacă această preluare are ca rezultat înfiinţarea unui cabinet medical care să îndeplinească toate condiţiile de contractare conform prevederilor legale în vigoare."

    2. La articolul 15, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) Pentru anul 2024, valorile garantate ale punctelor «per capita» şi pe serviciu medical se menţin la nivelul valorilor valabile în semestrul II al anului 2023."

    3. La articolul 23 alineatul (3), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "i) cabinetele medicale mobile, unităţi medicale mobile, respectiv caravane medicale, înfiinţate potrivit prevederilor titlului V^1 din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. La articolul 35, alineatul (1^2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1^2) Pentru trimestrul IV al anului 2024, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical este de 5 lei."

    5. La articolul 72, după alineatul (3^4) se introduce un nou alineat, alin. (3^5), cu următorul cuprins:
    "(3^5) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice şi cu medicii de familie acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale clinice, respectiv acte adiţionale la contractele de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară, pentru asigurarea serviciilor medicale paraclinice necesare în vederea diagnosticării afecţiunii oncologice, cu ocazia acordării consultaţiei pentru persoanele care nu pot face dovada calităţii de asigurat, ca urmare a suspiciunii de afecţiune oncologică."

    6. La articolul 77, după alineatul (14) se introduc opt noi alineate, alin. (15)-(22), cu următorul cuprins:
    "(15) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de servicii medicale ambulatorii de specialitate pentru specialităţile clinice şi cu medicii de familie acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivelul realizat, conform programului de lucru asumat şi declarat în actul adiţional, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, a sumei corespunzătoare serviciilor medicale paraclinice acordate de furnizori persoanelor asigurate pentru:
    a) serviciile medicale paraclinice necesare în vederea diagnosticării afecţiunii oncologice, cu ocazia acordării consultaţiei, ca urmare a suspiciunii de afecţiune oncologică;
    b) serviciile medicale paraclinice acordate persoanelor cu afecţiune oncologică pentru afecţiunea respectivă, inclusiv investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, avizate de Ministerul Sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice.
(16) Modelul actului adiţional se întocmeşte adaptând modelul contractului de furnizare de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu prevăzut în norme.
(17) Actul adiţional prevăzut la alin. (15) este valabil de la data încheierii până la data de 31 decembrie a anului pentru care a fost încheiat acesta şi poate fi prelungit pe toată durata de aplicabilitate a prezentei hotărâri, pe durata derulării contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistenţa medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile clinice, respectiv în asistenţa medicală primară.
(18) Actul adiţional prevăzut la alin. (15) se suspendă în situaţia în care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile clinice, respectiv în asistenţa medicală primară a fost suspendat; suspendarea operează pentru aceeaşi perioadă. Actul adiţional prevăzut la alin. (15) încetează începând cu data de la care contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate pentru furnizarea de servicii medicale în asistenţa medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialităţile clinice, respectiv în asistenţa medicală primară a încetat sau a fost reziliat, după caz.
(19) Casele de asigurări de sănătate încheie acte adiţionale pentru decontarea serviciilor medicale paraclinice prevăzute la alin. (15) acordate persoanelor asigurate, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile medicale paraclinice, cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
(20) Suma lunară corespunzătoare serviciilor medicale ce urmează să fie decontată de către casele de asigurări de sănătate se stabileşte în raport cu serviciile medicale acordate, raportate şi validate conform normelor, şi tarifele corespunzătoare acestora.
(21) Furnizorii prevăzuţi la alin. (15) au obligaţia să întocmească evidenţe distincte şi să factureze lunar, în vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, serviciile medicale prevăzute la alin. (15).
(22) Pentru serviciile medicale paraclinice prevăzute la alin. (15), furnizorii vor transmite lunar casei de asigurări de sănătate, odată cu raportarea activităţii în vederea decontării, un centralizator al cărui model este aprobat prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."

    7. La articolul 108 alineatul (1), litera n) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "n) să întocmească evidenţe distincte pentru cazurile care reprezintă accidente de muncă şi boli profesionale, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi să le comunice lunar caselor de asigurări de sănătate cu care sunt în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte ale cazurilor prezentate ca urmare a situaţiilor în care au fost aduse prejudicii sau daune sănătăţii de către alte persoane, dacă la nivelul furnizorilor există documente în acest sens, şi au obligaţia să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile acordate persoanelor care nu deţin cod numeric personal prevăzute la art. 225 alin. (1) lit. a), e) şi f) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală; să întocmească evidenţe distincte pentru serviciile de transport sanitar neasistat prevăzute în norme, acordate persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică şi persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, şi să le comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală;"

    8. La articolul 110, literele b) şi l) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) să deconteze furnizorilor, la termenele prevăzute în contract, pe baza facturii, a listei certificate de serviciul public de ambulanţă cuprinzând solicitările care au fost asigurate în luna anterioară şi a documentelor justificative transmise în format electronic, în formatul solicitat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, contravaloarea consultaţiilor de urgenţă la domiciliu şi a activităţilor de transport sanitar neasistat contractate, efectuate, raportate şi validate conform normelor, în limita valorii de contract; trimestrial se fac regularizări, în condiţiile prevăzute în norme; să deconteze furnizorilor, pe baza facturii, a documentelor justificative şi a listei certificate de serviciul public de ambulanţă cuprinzând solicitările care au fost asigurate în luna anterioară, contravaloarea serviciilor de transport sanitar neasistat prevăzute în norme, acordate persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică şi persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, efectuate, raportate şi validate conform normelor, cu încadrarea în fondurile aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului;
    ..................................................................................................
l) să ţină evidenţe distincte pentru serviciile de transport sanitar neasistat prevăzute în norme, acordate de furnizori persoanelor asigurate cu afecţiune oncologică şi persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică."

    9. La articolul 113^1, alineatele (1) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 113^1
    (1) Casele de asigurări de sănătate încheie cu furnizorii de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat acte adiţionale pentru decontarea lunară la nivel realizat a sumei corespunzătoare serviciilor de transport sanitar neasistat prevăzute în norme, acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică şi persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenţionale, după încheierea lunii în care s-au acordat serviciile, în limita fondurilor aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului.
    ..................................................................................................
    (8) Pentru decontarea sumei corespunzătoare serviciilor de transport sanitar neasistat prevăzute în norme, acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afecţiune oncologică şi persoanelor asigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, care nu sunt transportabile cu mijloace de transport convenţionale, în aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, furnizorii transmit lunar, în format electronic, până la termenul prevăzut în contract, documentele necesare decontării serviciilor furnizate în luna anterioară, potrivit normelor."

    10. La articolul 153, după litera ab) se introduce o nouă literă, lit. ac), cu următorul cuprins:
    "ac) să respecte prevederile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1.473/2018 pentru crearea cadrului de aplicare a prevederilor Regulamentului delegat (UE) 2016/161 al Comisiei din 2 octombrie 2015 de completare a Directivei 2001/83/CE a Parlamentului European şi a Consiliului prin stabilirea de norme detaliate pentru elementele de siguranţă care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman, la momentul eliberării medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu, din prescripţiile medicale."

    11. La articolul 155, după litera o) se introduce o nouă literă, lit. p), cu următorul cuprins:
    "p) să aducă la cunoştinţa Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România nerespectarea de către furnizorii de medicamente a obligaţiei prevăzute la art. 153 lit. ac)."

    12. La articolul 158, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele afectate de situaţiile de urgenţă sau stările potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, astfel cum acestea sunt reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, pot beneficia o singură dată de o altă prescripţie medicală pentru perioada acoperită de ultima prescripţie medicală eliberată de medicul prescriptor, caz în care dispoziţiile alin. (3) nu sunt aplicabile."

    13. La articolul 167, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) să nu modifice preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale transmise/ depuse la contractare potrivit prevederilor art. 166 alin. (1) lit. i), cu excepţia perioadei de contractare anuală organizate de casele de asigurări de sănătate potrivit art. 197 alin. (1); pentru perioada de aplicare a prevederilor art. I alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, în care prevederile art. 197 alin. (1) nu se aplică, furnizorii pot modifica o singură dată pe an preţurile de vânzare cu amănuntul şi sumele de închiriere ale dispozitivelor medicale transmise/depuse la contractare;"



    ART. II
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024, cu excepţia dispoziţiilor art. 158 alin. (2^1) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta hotărâre, care intră în vigoare la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. III
    Pentru trimestrul IV al anului 2024 suma orientativă/medic specialist de medicină dentară/lună la nivel naţional se menţine la nivelul valorii valabile în primele trei trimestre ale anului 2024.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Marian Neacşu
                    Ministrul sănătăţii,
                    Alexandru Rafila
                    Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
                    Valeria Herdea
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 25 septembrie 2024.
    Nr. 1.172.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016