Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTĂRÂRE nr. 1.127 din 11 septembrie 2024  privind modificarea art. 29 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 731/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 HOTĂRÂRE nr. 1.127 din 11 septembrie 2024 privind modificarea art. 29 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 731/2007

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 926 din 13 septembrie 2024
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
    ARTICOL UNIC
    Articolul 29 din Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 731/2007, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 254 din 16 aprilie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La alineatul (1), literele a)-c) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    (1) Ministerul Finanţelor poate transmite sau, după caz, poate propune Guvernului transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri intrate în proprietatea privată a statului unor persoane fizice sau juridice, astfel:
    a) Secretariatului General al Guvernului - autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora.
    Repartizarea acestor bunuri se face de către o comisie interministerială care va funcţiona pe lângă Secretariatul General al Guvernului, constituită prin decizie a prim-ministrului, formată din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi ai Cancelariei Prim-Ministrului.
    Bunurile sunt raportate lunar de către Ministerul Finanţelor către Secretariatul General al Guvernului, până la data de 10 a lunii următoare, pe baza datelor transmise de organele de valorificare.
    Organele de valorificare au obligaţia de a comunica lunar Ministerului Finanţelor, după caz, situaţia nominală privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, până la data de 5 a lunii următoare, conform anexei care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    Înscrierea în situaţia lunară înaintată Ministerului Finanţelor trebuie să cuprindă numai autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, intrate în proprietatea privată a statului, pentru care organele de valorificare constată îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
    Pentru autovehicule şi ambulanţe sanitare cu dotările aferente: sunt înmatriculate în România, nu figurează cu alerte de furt sau interdicţii în bazele de date naţionale şi internaţionale, sunt încadrate în norma de poluare de minimum EURO 4, deţin documentele necesare pentru a fi puse în circulaţie, prevăzute de actele normative în vigoare, iar vechimea, calculată ca diferenţă între data evaluării efectuate de organele de valorificare şi data fabricaţiei, nu depăşeşte la data evaluării durata medie normală de funcţionare prevăzută de actele normative în vigoare care reglementează clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
    Pentru ambarcaţiuni: sunt înmatriculate în registrele naţionale şi internaţionale conform legislaţiei în vigoare, deţin documentele necesare pentru a naviga, prevăzute de actele normative în vigoare, iar vechimea, calculată ca diferenţă între data evaluării efectuate de organele de valorificare şi data fabricaţiei, nu depăşeşte la data evaluării durata medie normală de funcţionare prevăzută de actele normative în vigoare care reglementează clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
    Cererile de atribuire cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora se depun la Secretariatul General al Guvernului.
    Comisia interministerială va elabora un regulament de organizare şi funcţionare a acesteia, în care să se prevadă atribuţiile ce îi revin cu privire la repartizarea cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora.
    Comisia interministerială analizează cererile de atribuire gratuită a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile acestora şi repartizează aceste bunuri cu titlu gratuit ministerelor, autorităţilor publice centrale şi unităţilor administrativ-teritoriale, în limita normativelor de dotare, cu respectarea procedurilor de declarare şi evaluare, precum şi instituţiilor de cult, Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România şi organizaţiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale ca furnizori de servicii sociale/cantine sociale şi care desfăşoară efectiv astfel de activităţi.
    Prin regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei interministeriale se stabileşte modul de soluţionare a cererilor nerezolvate de atribuire gratuită a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile.
    Secretariatul General al Guvernului comunică Ministerului Finanţelor, după fiecare şedinţă a comisiei interministeriale, situaţia privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care au fost atribuite gratuit, precum şi situaţia celor neatribuite gratuit.
    Predarea bunurilor către instituţiile cărora le-au fost atribuite şi valorificarea celor neatribuite de către organul de valorificare se efectuează pe baza comunicării exprese a Ministerului Finanţelor.
    Transmiterea comunicărilor de Ministerul Finanţelor atât către beneficiari, cât şi către organele de valorificare se va face în termen de 15 zile calendaristice de la data primirii comunicării de la Secretariatul General al Guvernului.
    Transmiterea de către beneficiari a acceptului sau refuzului se va face în termen de 15 zile lucrătoare de la data comunicării. În caz contrar, bunurile se consideră refuzate.
    Datele tehnice care trebuie comunicate Ministerului Finanţelor pentru autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    Evaluarea autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, se efectuează de către evaluatori autorizaţi.
    În cazul acceptului de preluare, beneficiarii sunt direct responsabili cu privire la efectuarea formalităţilor de înmatriculare, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 230/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) creşelor, grădiniţelor, centrelor de plasament şi centrelor de primire a copilului, căminelor de bătrâni, cantinelor pentru săraci, azilurilor, spitalelor, şcolilor, bibliotecilor, instituţiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, precum şi organizaţiilor neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale ca furnizori de servicii sociale/cantine sociale şi care desfăşoară efectiv astfel de activităţi, precum şi persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale, la propunerea organelor de valorificare - bunuri care îndeplinesc condiţiile legale de comercializare prin valorificare de către organele de valorificare, cu excepţia autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotările aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, bunurilor imobile, metalelor şi pietrelor preţioase şi aliajelor acestora, alcoolului etilic şi a produselor energetice.
    Organele de valorificare pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de 25.000 lei inclusiv/beneficiar/solicitare.
    Pentru bunurile ce sunt atribuite cu titlu gratuit, în valoare de peste 25.000 lei/beneficiar/solicitare, organele de valorificare înaintează Ministerului Finanţelor propuneri concrete şi motivate, care vor cuprinde beneficiarii bunurilor şi lista bunurilor atât cantitativ, cât şi valoric. În vederea atribuirii cu titlu gratuit, bunurile vor fi retrase de la valorificare.
    Se pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de peste 25.000 lei/ beneficiar şi în baza unei cereri înaintate direct Ministerului Finanţelor. În această situaţie, Ministerul Finanţelor va solicita listele cu bunuri, atât cantitativ, cât şi valoric, de la organele de valorificare.
    Creşele, grădiniţele, centrele de plasament şi centrele de primire a copilului, căminele de bătrâni, cantinele pentru săraci, azilurile, spitalele, şcolile, bibliotecile, instituţiile de cult, persoanele cu handicap, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, precum şi organizaţiile neguvernamentale acreditate de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale ca furnizori de servicii sociale/cantine sociale şi care desfăşoară efectiv astfel de activităţi, precum şi persoanele fizice care au avut de suferit de pe urma calamităţilor naturale pot beneficia de o singură atribuire cu titlu gratuit de bunuri pe parcursul unui an calendaristic;
    c) ministerelor, altor autorităţi publice centrale, inclusiv organelor deconcentrate ale acestora, precum şi unităţilor administrativ-teritoriale - echipamente de comunicaţie, tehnică de calcul şi birotică, rechizite, bunuri de folosinţă îndelungată, inventar gospodăresc, materiale de întreţinere şi reparaţii, cu respectarea procedurilor de declarare şi de evaluare.
    Atribuirea cu titlu gratuit, pentru unităţile administrativ-teritoriale, se face în baza unei cereri adresate organelor de valorificare, pentru bunuri în valoare de 25.000 lei inclusiv/beneficiar, iar pentru bunuri în valoare de peste 25.000 lei/ beneficiar cererea va fi adresată Ministerului Finanţelor.
    Atribuirea cu titlu gratuit, pentru ministere şi alte autorităţi publice centrale, precum şi pentru organele deconcentrate ale acestora, se face în baza unei cereri adresate Ministerului Finanţelor."

    2. Alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) Atribuirea cu titlu gratuit beneficiarilor prevăzuţi la alin. (1) lit. a)-c), în cazul în care aceştia nu au personalitate juridică, se poate face organelor sau persoanelor juridice în cadrul sau în subordinea cărora îşi desfăşoară activitatea."





                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul finanţelor,
                    Marcel-Ioan Boloş

    Bucureşti, 11 septembrie 2024.
    Nr. 1.127.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016