Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 10 din Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ARTICOL UNIC
(1) Se aprobă stema comunei Roşiori, judeţul Ialomiţa, prevăzută în anexa nr. 1.
(2) Descrierea şi semnificaţiile elementelor însumate ale stemei comunei Roşiori, judeţul Ialomiţa, sunt prevăzute în anexa nr. 2.
(3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU
Contrasemnează:
Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
Adrian-Ioan Veştea
Bucureşti, 4 septembrie 2024.
Nr. 1.100.
ANEXA
*) Anexa nr. 1 este reprodusă în facsimil.
STEMA
comunei Roşiori, judeţul Ialomiţa
(a se vedea imaginea asociată)
ANEXA
DESCRIEREA ŞI SEMNIFICAŢIILE
elementelor însumate ale stemei comunei Roşiori, judeţul Ialomiţa
Descrierea stemei
Stema comunei Roşiori se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, despicat în furcă răsturnată.
În prima partiţie, în câmp auriu, se află cornul abundenţei în culori naturale, culcat spre stânga, din care ies trei spice de grâu de aur, doi ştiuleţi de porumb, un dovleac, trei morcovi, o ceapă, o varză, o roşie, o vânătă, un ardei, un castravete, un strugure, un pepene, două mere şi o pară, toate în culori naturale.
În a doua partiţie, în câmp de argint, se află un roşior văzut din profil, călare pe un cal negru. El poartă tunică roşie, cu paspoaluri albe în crucea Sfântului Andrei, pantaloni asemenea, cu cizme negre, chipiu ornamentat cu roşu şi cu panaş asemenea. La stânga are încinsă teaca sabiei, de argint, iar în braţul drept roşiorul ţine o sabie tot de argint. Cu mâna stângă ţine frâul calului, înşeuat cu gri, care este în galop spre dreapta.
În vârful scutului, în câmp roşu, se află un monument în formă de cruce, cu braţe inegale, care iese dintr-un soclu, format dintr-o lespede orizontală, aşezată, dreapta/stânga, pe alte două cruci mai mici. Braţul central al crucii se termină în forma literei T. Totul este de argint.
Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţiile elementelor însumate
Cornul abundenţei face referire la bogăţia şi fertilitatea solului, precum şi la bogăţia zonei şi ocupaţia de bază a locuitorilor, legumicultura.
Roşiorul călare pe cal face referire la etimologia numelui localităţii, care vine de la regimentul de roşiori care a luptat în Războiul de Independenţă din anul 1877 şi este mobilă vorbitoare.
Crucea de piatră este un simbol la fel de vechi ca şi localitatea, considerată că a existat aici înaintea aşezării. Este posibil să fi fost o troiţă la răspântie de drum sau un semn de hotar al unei moşii vechi.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: