Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHIDUL SOLICITANTULUI din 5 august 2016  aferent operaţiunii Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHIDUL SOLICITANTULUI din 5 august 2016 aferent operaţiunii "Proiecte retrospective POS CCE - axa prioritară III - Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public" - apel 2

EMITENT: Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 676 bis din 1 septembrie 2016
──────────
    Aprobat de Ordinul nr. 455/2016 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 676 din 1 septembrie 2016.
──────────
        Avizat:
        AM POS CCE, Director General,

        Elaborat:
        Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale
        Director General
        Adina Moga
 (a se vedea imaginea asociată)

     CUPRINS
     SECŢIUNEA I - INFORMAŢII GENERALE
    1. Programul şi operaţiunea în cadrul cărora se asigură asistenţă financiară retroactivă
    1.1. Prezentare generală
    1.2. Încadrarea proiectelor


     SECŢIUNEA II - REGULI PRIVIND CALIFICAREA PENTRU ASISTENŢĂ FINANCIARĂ UE RETROSPECTIVĂ
    2.1. Tipul solicitantului eligibil
    2.2. Condiţii cu privire la eligibilitatea solicitantului
    2.3. Angajamente ale solicitantului
    2.4. Eligibilitatea proiectului
    2.5. Activităţi eligibile

     SECŢIUNEA III - CHELTUIELI ELIGIBILE (exclusiv TVA)
    3.1. Cheltuieli cu investiţii
    3.1.1. Cheltuieli privind achiziţionarea de echipamente TIC
    3.1.2. Cheltuieli pentru dotări
    3.1.3. Cheltuieli pentru achiziţionarea de aplicaţii informatice şi licenţe

    3.2. Cheltuieli pentru servicii de consultanţă, audit, informare şi publicitate

     SECŢIUNEA IV - MODUL DE FINANŢARE A PROIECTULUI
    4.1. Forma de finanţare a proiectului
    4.2. Rata maximă de cofinanţare
    4.3. Proiecte generatoare de venituri
    4.4. Indicatori

     SECŢIUNEA V - MODALITĂŢI DE COMPLETARE A CERERII DE FINANŢARE
    5.1. Completarea cererii de finanţare
    5.2. Paşii necesari pentru înregistrarea online unui proiect pe site-ul OIPSI

     SECŢIUNEA VI - MODUL DE EVALUARE ŞI CALIFICARE
    6.1. Etapele evaluării proiectelor

     SECŢIUNEA VII - CONTRACTAREA ŞI FINANŢAREA PROIECTELOR PRIN POS-CCE
    7.1. Semnarea contractului

     SECŢIUNEA VIII - RAMBURSAREA CHELTUIELILOR
     SECŢIUNEA XI - MONITORIZARE ŞI CONTROL
     SECŢIUNEA XI - INFORMARE ŞI PUBLICITATE
     Asistenţa retroactivă reprezintă acordarea, de către o autoritate de management, de asistenţă financiară din fonduri europene pentru un proiect ale cărei cheltuieli au fost deja plătite de la bugetul de stat şi care este deja terminat înainte să se solicite în mod oficial sau să se acorde asistenţă financiară UE, denumită în continuare "asistenţă retroactivă din partea UE".
     Proiectele care vor fi finanţate trebuie să fie conforme cu criteriile aplicabile programului operaţional şi Autoritatea de Management trebuie să stabilească dacă aceste proiecte respectă pe deplin toate dispoziţiile de reglementare înainte de a lua decizia de a le sprijini în cadrul POS CCE (Nota de orientare pentru COCOF cu privire la tratamentul asistenţei retroactive UE pentru perioada 2007-2013).

    Documente de bază
     Programul Operaţional Sectorial "Creşterea competitivităţii economice" (POS-CCE), aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. 3472/12.07.2007, documentul strategic în care se definesc contextul, obiectivele, strategia, alocarea de fonduri pe axe prioritare, organismele relevante şi aspecte legate de implementarea Programului Operaţional este publicat la adresa: http://www.fonduri.mcsi.ro/ şi http://www.fonduri-ue.ro/
     Ghidul COCOF 12-0050-01-RO/29.03.2012 este documentul care conţine recomandări ale CE cu privire la tratamentul asistenţei retroactive din partea UE pentru perioada 2007-2013.
     Legislaţia naţională (OUG. nr. 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare) şi europeană în domeniul achiziţiilor publice.
     Memorandumul pentru acordarea de asistenţă retroactivă pentru proiectele POS CCE 2308/10.02.2016 amendat în şedinţa Guvernului din data de 06.04.2016 care reprezintă cadrul strategic de referinţă pentru aprobarea acordării de asistenţă retroactivă pentru proiectele POS CCE, detaliind etapele necesar a fi parcurse şi condiţiile specifice.
    SECŢIUNEA I
    INFORMAŢII GENERALE
    1. Programul şi operaţiunea în cadrul cărora se asigură asistenţa financiară retroactivă
     Obiectivul general al POS CCE este creşterea productivităţii întreprinderilor româneşti şi reducerea decalajelor faţă de productivitatea medie la nivelul UE. Măsurile întreprinse vor genera până în 2015 o creştere medie a productivităţii de cca. 5,5% anual şi vor permite României să atingă un nivel de aproximativ 55% din media UE.
    1.1. Prezentare generală
     Programul operaţional sectorial "Creşterea competitivităţii economice" (POS CCE) este unul dintre cele şapte programe operaţionale sectoriale (POS-uri) - instrumente pentru realizarea priorităţilor trasate prin Cadrul Naţional Strategic de Referinţă (CNSR) şi prin Planul Naţional de Dezvoltare (PND) 2007-2013.
     Axa prioritară 3 din cadrul POS CCE ("Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public") sprijină competitivitatea economică şi promovarea interacţiunii între sectorul public şi întreprinderi/cetăţeni prin valorificarea potenţialului TIC.
     Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) este responsabil pentru implementarea acestei axe prioritare, care cuprinde 3 domenii majore de intervenţie:
     ● Domeniul Major de Intervenţie 3.1 (DMI 3.1) - Susţinerea utilizării TIC
     ● Domeniul Major de Intervenţie 3.2 (DMI 3.2) - Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice
     ● Domeniul Major de Intervenţie 3.3 (DMI 3.3) - Dezvoltarea e-economiei

     Obiectivul specific al Domeniului Major de Intervenţie 3.2 este de a pune la dispoziţie direct sau indirect, serviciile administrative prin mijloace electronice, atât pentru utilizatori (cetăţeni şi mediul de afaceri), cât şi pentru administraţia publică. Beneficiile utilizatorilor pot fi exprimate succint prin oferirea unui acces facil la serviciile administraţiei publice. Pentru autorităţile care utilizează tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în scopul furnizării de servicii electronice, aceasta înseamnă noi oportunităţi, dar şi schimbări interne la nivel organizaţional.

    1.2. Încadrarea proiectelor
     Prezentul ghid al solicitantului se adresează proiectelor implementate în perioada 2007-2015 din bugetul naţional sau din alte surse de finanţare (în afară de fonduri europene) şi care corespund obiectivelor operaţiunilor care s-au putut finanţa din fonduri structurale, în cadrul POS CCE.

┌───────┬──────────────────────────────┐
│ │Nu vor fi finanţate decât │
│ │proiecte finalizate şi care au│
│ │produs/ │
│ │produc efecte. │
│ │Efectele proiectelor pentru │
│ │care se solicita finanţare în │
│ATENŢIE│cadrul │
│ │acestui apel vor face obiectul│
│ │analizei OIPSI înainte de │
│ │semnarea contractului, în baza│
│ │elementelor puse la dispoziţie│
│ │de │
│ │solicitant şi eventual │
│ │printr-o vizită pe teren. │
└───────┴──────────────────────────────┘

    a) Operaţiunea 3.2.1. - Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar.
     Scopul acestei operaţiuni constă în furnizarea a cel puţin unui serviciu public către cetăţeni/mediul de afaceri/administraţie publică, la un nivel de sofisticare de minimum 3. Proiectele pentru care se solicită rambursarea cheltuielilor în cadrul acestei operaţiuni trebuie să asigure simultan:
    a) furnizarea de servicii publice online către cetăţeni/mediul de afaceri/administraţie publică;
    b) eficientizarea activităţilor interne ale instituţiei publice care contribuie la furnizarea respectivului serviciu, utilizând mijloace specifice TIC.


    b) Operaţiunea 3.2.2. - Implementarea de sisteme TIC în scopul creşterii interoperabilităţii sistemelor informatice.
     Scopul acestei operaţiuni constă în asigurarea interoperabilităţii sistemelor electronice ale instituţiilor publice, respectiv optimizarea cooperării între instituţiile publice şi/sau creşterea capacităţii de răspuns la solicitări primite din partea cetăţenilor/mediului de afaceri/administraţiei publice. Proiectele pentru care se solicită rambursarea cheltuielilor în cadrul acestei operaţiuni trebuie să asigure simultan:
    a) creşterea capacităţii de interoperabilitate a sistemelor informatice şi/sau bazelor de date ale instituţiilor publice centrale şi a securităţii fluxurilor de date dintre acestea;
    b) eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor publice care furnizează/beneficiază de furnizarea de servicii publice, utilizând mijloace specifice TIC, prin minimizarea timpului dedicat activităţilor interne proprii;
    c) crearea premiselor de furnizare de servicii, de către instituţii publice abilitate, către cetăţeni/mediul de afaceri/administraţia publică.


    c) Operaţiunea 3.2.3. - Susţinerea implementării de aplicaţii de E-Educaţie
     Scopul principal al acestei operaţiuni constă în dezvoltarea sau extinderea unei platforme care să permită furnizarea unor soluţii de învăţământ prin mijloace electronice, disponibile online.
     Proiectele pentru care se solicită rambursarea cheltuielilor în cadrul acestei operaţiuni trebuie să asigure simultan:
    a) Furnizarea de materiale într-o ordine secvenţială şi logică pentru a fi asimilate de cursanţi în manieră proprie, fără a solicita prezenţa directă a participanţilor sau fără a necesita sincronizarea activităţilor aferente. Sistemele informatice de e-learning trebuie să asigure inclusiv transmiterea suportului de curs şi examinarea prin Internet.
    b) Crearea interfaţei de înscriere on-line la diverse forme de învăţământ sau alte activităţi extra-şcolare, teste şcolare, crearea şi consultarea online a fişei electronice a elevului/studentului, forum pentru discuţii profesori/părinţi.


    d) Operaţiunea 3.2.4. - Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar - la nivel central.
     Scopul principal al acestei operaţiuni constă în dezvoltarea şi/sau extinderea unor platforme şi aplicaţii informatice pentru sănătate (e-sănătate), disponibile on-line pentru cetăţeni/mediu de afaceri/administraţie publică, la un nivel de sofisticare de minimum 3.
     Proiectele pentru care se solicită rambursarea cheltuielilor în cadrul acestei operaţiuni trebuie să asigure simultan:
    a) furnizarea de servicii electronice, de către instituţii publice abilitate, către cetăţeni/mediul de afaceri/administraţia publică, la un nivel de sofisticare de minim 3;
    b) eficientizarea activităţilor interne ale instituţiilor publice care beneficiază de furnizarea respectivului serviciu utilizând mijloace specifice TIC.




    SECŢIUNEA II
    REGULI PRIVIND CALIFICAREA PENTRU ASISTENŢĂ FINANCIARĂ UE RETROSPECTIVĂ
     Cine se califică pentru finanţare retrospectivă?
     Accesarea finanţării acordate din fonduri structurale aferente acestei metodologii presupune îndeplinirea de către solicitant a mai multor condiţii specifice. Aceste condiţii se referă la solicitant, la reprezentantul legal, la proiectul propus spre finanţare în baza cererii de finanţare (inclusiv anexele la formularul cererii de finanţare) completată de către solicitant.
    2.1. Tipul solicitantului eligibil
     Pentru fiecare operaţiune solicitanţii eligibili sunt:
    - Autorităţi ale administraţiei publice centrale;
    – Instituţii publice ce funcţionează la nivel central.


    2.2. Condiţii cu privire la eligibilitatea solicitantului
     Pot beneficia de finanţare nerambursabilă solicitanţii specificaţi la capitolul anterior, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
    1. Solicitantul se încadrează în categoriile de solicitanţi eligibili;
    2. Solicitantul nu înregistrează la data depunerii Cererii de finanţare şi la data semnării contractului de finanţare obligaţii bugetare nete (diferenţa dintre obligaţiile de plată restante la buget şi sumele de recuperat de la buget):
    a) mai mari de 1/12 din obligaţiile datorate în ultimele 12 luni - în cazul certificatului de atestare fiscală emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală;
    b) mai mari de 1/6 din totalul obligaţiilor datorate în ultimul semestru - în cazul certificatului de atestare fiscală emis de către autorităţile publice locale.

    3. Solicitantul nu se află în una din situaţiile incompatibile cu acordarea finanţării din fonduri publice, conform Regulamentului Consiliului nr. 1605/2002.
    4. Solicitantul nu a mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, inclusiv fonduri UE, în ultimele 36 de luni, pentru acelaşi proiect sau pentru aceleaşi activităţi în cadrul unor proiecte similare cu cel ce constituie obiectul cererii de finanţare. În acest caz, finanţarea nu va fi acordată sau, dacă acest lucru este descoperit ulterior, finanţarea se va retrage, iar sumele deja acordate vor fi recuperate;
    5. Solicitantul a fost direct responsabil de pregătirea, managementul şi realizarea proiectului, nu a acţionat ca intermediar pentru proiectul propus pentru rambursare şi este/a fost responsabil pentru asigurarea sustenabilităţii rezultatelor proiectului;
    6. Solicitantul nu face obiectul unui ordin de recuperare în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene, privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa comună sau, în cazul în care solicitantul a făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta trebuie să fi fost deja executată şi ajutorul integral recuperat, inclusiv dobânda de recuperare aferentă, pentru ca beneficiarul să poată fi eligibil;
    7. Reprezentantul legal al solicitantului nu a suferit condamnări definitive din cauza unei conduite profesionale îndreptate împotriva legii, decizie formulată de o autoritate de judecată ce are forţă de res judicata (ex. împotriva căreia nu se poate face recurs) în ultimele 36 de luni;
    8. Reprezentantul legal al solicitantului nu a comis în conduita lui profesională greşeli grave, demonstrate prin orice mijloace pe care autoritatea contractantă le poate dovedi;
    9. Reprezentantul legal al solicitantului nu a fost subiectul unei judecăţi pentru fraudă, corupţie, implicarea în organizaţii criminale sau în alte activităţi ilegale, în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţii Europene;
    10. Reprezentantul legal al solicitantului nu a fost găsit vinovat de încălcarea gravă a contractului din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale în urma unei proceduri de achiziţie sau în urma unei proceduri de acordare a unei finanţări nerambursabile, din bugetul comunitar;
    11. Reprezentantul legal al solicitantului nu este subiectul unui conflict de interese, definit conform legislaţiei în vigoare;
    12. Reprezentantul legal al solicitantului nu este vinovat de inducerea gravă în eroare a Organismului Intermediar (OIPSI) prin furnizarea de informaţii incorecte;
    13. Să îndeplinească şi alte condiţii sau cerinţe specifice, aşa cum sunt prevăzute în prezentul document şi în POS CCE.

     Pentru justificarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate de la acest punct se depune o declaraţie de eligibilitate pe proprie răspundere de către solicitant.

    2.3. Angajamente ale solicitantului
     Condiţii generale referitoare la angajamentele solicitantului:
     Reprezentantul legal al solicitantului se angajează:
    a) să menţină (să fi menţinut) obligatoriu investiţia/proprietatea/dreptul de utilizare asupra rezultatului proiectului, natura activităţii pentru care s-a acordat rambursarea şi să asigure (să fi asigurat) exploatarea şi mentenanţa pentru cel puţin 60 de luni de la data finalizării implementării proiectului;
    b) să asigure (să fi asigurat) folosinţa echipamentelor şi aplicaţiilor pentru scopul declarat în proiect pe perioada de menţinere obligatorie a investiţiei;
    c) să deţină (să fi deţinut) capacitatea operaţională şi administrativă necesare perioadei de menţinere obligatorie a investiţiei;
    d) să nu schimbe (să fi schimbat) destinaţia investiţiei pentru care se acordă rambursare, în perioada de menţinere obligatorie a investiţiei;
    e) să aibă dreptul de utilizare/licenţa asupra aplicaţiei software personalizate pentru care se solicită rambursare pentru o durată de timp cel puţin egală cu perioada de menţinere obligatorie a investiţiei.

     Pentru justificarea îndeplinirii angajamentelor de la acest punct se depune o declaraţie de angajament pe proprie răspundere de către solicitant.

    2.4. Eligibilitatea proiectului
    a) Proiectul s-a implementat pe teritoriul României;
    b) În cazul proiectelor pentru care nu s-a încheiat perioada de sustenabilitate trebuie ca imobilul/imobilele în care s-au amenajat spatiile tehnice este/sunt libere de orice sarcini sau interdicţii şi nu face/fac obiectul unor litigii aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;
    c) Activele corporale şi necorporale au fost/sunt în uz şi funcţionale (pe perioada de menţinere obligatorie a investiţiei) cu exceptia perioadelor în care s-au efectuat probe tehnice, teste sau dezvoltări de sistem.
    d) Proiectul a asigurat/asigură respectarea standardelor de securitate şi confidenţialitate a informaţiilor şi de prelucrare a datelor cu caracter personal conform Legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare şi conform Legii nr. 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările şi completările ulterioare;
    e) Proiectul a respectat/respectă reglementările naţionale şi comunitare privind egalitatea de şanse, dezvoltarea durabilă, regulamentele privind achiziţiile publice, informarea şi publicitatea;
    f) Proiectul nu este subiectul unor litigii/investigaţii ale unor instituţii abilitate ale statului român/UE.
    g) Proiectul nu a fost respins în perioada 2007-2015 ca urmare a obţinerii unui punctaj sub cel minim de calitate (70 puncte sau punctaj 0 la unul dintre subcriterii) în cadrul unui apel deschis pentru operaţiunile aferente prezentului ghid.

    2.5. Activităţi eligibile
     Întrucât proiectele sunt deja implementate, sunt eligibile toate activităţile relevante desfăşurate pentru implementarea proiectului şi pentru atingerea rezultatelor previzionate.
     Echipamentele/dotările achiziţionate prin proiect au putut/pot fi folosite şi de instituţii publice aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea solicitantului, precum şi de instituţii publice care au calitatea de utilizator al sistemului implementat prin proiect. În acest caz utilizarea echipamentelor/dotărilor se va dovedi pe baza unor documente relevante încheiate între solicitant şi instituţia publică utilizator.
     Nu este permisă utilizarea echipamentelor pentru care se solicita rambursare de către o persoană juridică de drept privat, indiferent de acţionariat.

    SECŢIUNEA III
    CHELTUIELI ELIGIBILE (exclusiv TVA)
     Categoriile de cheltuieli eligibile sunt prezentate mai jos. Eligibilitatea cheltuielilor se va verifica atât la depunerea cererii de finanţare, cât şi la verificarea cererii de rambursare, pe baza cererilor de rambursare a cheltuielilor efectuate şi a documentelor justificative de executare a plăţilor.
    3.1. Cheltuieli cu investiţii
    3.1.1. Cheltuieli privind achiziţionarea de echipamente TIC
    a) Cheltuieli pentru achiziţionarea de echipamente TIC (servere, calculatoare tip desktop/portabile, tablete, echipamente de reţea, echipamente de comunicaţii, dispozitive pentru conectare), echipamente/dispozitive periferice (tastaturi, mouse, monitoare, imprimante, scannere, multifuncţionale) etc, justificate din punct de vedere al implementării proiectului;
    b) Cheltuieli de instalare, configurare şi/sau punere în funcţiune, dacă este cazul şi dacă nu au fost cuprinse în preţul de achiziţie al echipamentelor.

    3.1.2. Cheltuieli pentru dotări
    a) Cheltuieli pentru dotări care pot intra în categoria mijloacelor fixe şi/sau obiectelor de inventar, care nu intră în categoria de mai sus, necesare pentru implementarea proiectului;
    b) Cheltuieli de instalare, configurare şi/sau punere în funcţiune, dacă este cazul şi dacă nu au fost incluse în preţul de achiziţie al dotărilor.

    3.1.3. Cheltuieli pentru achiziţionarea de aplicaţii informatice şi licenţe
    a) Cheltuieli pentru achiziţionarea aplicaţiilor software/licenţelor necesare implementării proiectului, inclusiv soluţii de securitate software;
    b) Cheltuieli pentru achiziţionarea de aplicaţii informatice (pentru realizarea cărora a fost necesară parcurgerea următoarelor etape: analiza cerinţelor, proiectare, implementare şi testare);
    c) Cheltuieli pentru configurarea şi implementarea bazelor de date, migrarea şi integrarea diverselor structuri de date existente, dacă acestea nu au fost acoperite în cadrul cheltuielilor de mai sus;
    d) Cheltuieli pentru dezvoltarea conţinutului digital iniţial necesar pentru implementarea proiectului
    e) Cheltuieli pentru realizarea unui website/portal (dacă acestea nu au fost acoperite în cadrul cheltuielilor de la punctul b), achiziţionarea numelui de domeniului pentru acest website;
    f) Achiziţionarea şi implementarea de soluţii de semnătură electronică şi plată electronică;

    3.1.4. Cheltuieli pentru conectarea la infrastructura broadband (exclusiv plata abonamentului);
    3.1.5. Cheltuieli pentru realizarea şi configurarea reţelei LAN necesară pentru funcţionarea proiectului (doar în interiorul clădirii/clădirilor unde s-a implementat proiectul);

    3.2. Cheltuieli pentru servicii de consultanţă, audit, informare şi publicitate
    a) Cheltuieli cu servicii de consultanţă pentru elaborarea proiectului tehnic şi a studiului de fezabilitate;
    b) Cheltuieli pentru obţinerea acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor aferente investiţiei, inclusiv elaborarea documentaţiilor necesare;
    c) Cheltuieli necesare pentru realizarea achiziţiilor publice (inclusiv servicii de asistenţă juridică în scopul elaborării documentaţiei de atribuire şi/sau aplicării procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie publică);
    d) Cheltuieli cu servicii de auditare a proiectului, inclusiv auditarea din punct de vedere al securităţii sistemului implementat prin proiect;
    e) Cheltuieli de informare şi publicitate pentru proiect. Pentru proiectele depuse în cadrul acestui apel este obligatorie realizarea următoarelor activităţi.

┌───┬───────────────────────┬──────────┐
│ │Activitatea de │Costuri │
│Nr.│informare şi │estimate │
│ │publicitate │(lei fără │
│ │ │TVA) │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Sigla Uniunii Europene,│ │
│ │Sigla Guvernului │ │
│ │României şi │ │
│1. │sigla Instrumentelor │Nu se │
│ │Structurale în România │decontează│
│ │postate pe │ │
│ │site-ul solicitantului │ │
│ │- obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Un link către site-ul │ │
│ │web al Instrumentelor │ │
│ │Structurale │ │
│2. │în România, │Nu se │
│ │www.fonduri-ue.ro │decontează│
│ │postat pe site-ul │ │
│ │solicitantului - │ │
│ │obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Realizarea unui │ │
│ │comunicat de presă │ │
│ │privind susţinerea │ │
│ │din fonduri UE a │Nu se │
│3. │proiectului, publicat │decontează│
│ │înainte de │ │
│ │depunerea cererii de │ │
│ │rambursare - │ │
│ │obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Realizarea de etichete │ │
│ │autocolante pentru │Nu se │
│4. │echipamentele │decontează│
│ │achiziţionate prin │ │
│ │proiect - obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Realizarea de panouri │ │
│ │de informare │ │
│5. │(obligatoriu pentru │Nu se │
│ │proiectele cu o valoare│decontează│
│ │mai mare de 500.000 │ │
│ │Euro) │ │
└───┴───────────────────────┴──────────┘


    3.3. Cheltuieli pentru organizarea de cursuri de formare profesională
    a) Cheltuieli legate de formarea profesională a personalului care utilizează produsele software implementate;
    b) Cheltuieli legate de formarea profesională a personalului care asigură administrarea/mentenanţa sistemului implementat prin proiect, dacă acesta este angajat al solicitantului.

    3.4. Cheltuieli aferente managementului de proiect, dacă nu au fost acoperite în cadrul cheltuielilor de la cap. 2 - numai pentru echipa de proiect:
    a) Cheltuieli de deplasare pentru personalul nominalizat în echipa de proiect;
    b) Cheltuieli cu transportul de bunuri;
    c) Birotică pentru echipa de proiect;
    d) Cheltuieli cu achiziţia de echipamente şi servicii TIC necesare echipei de proiect.

    3.5. Cheltuieli neeligibile
     Cheltuielile care nu se regăsesc la mai sus nu sunt eligibile. În mod special, nu sunt eligibile:
     ● TVA;
     ● Taxa de timbre verde, precum şi orice alte taxe;
     ● Dobânda şi alte comisioane aferente creditelor;
     ● Achiziţia de echipamente second-hand;
     ● Amenzi, penalităţi şi cheltuieli de judecată;
     ● Costurile pentru operarea investiţiei, service şi mentenanţă;
     ● Sumele rezultate din diferenţele de curs valutar;
     ● Costuri de amortizare;
     ● Contribuţia în natura;
     ● Cheltuieli de leasing.


    3.6. Condiţii generale şi specifice de eligibilitate a cheltuielilor
     O cheltuială efectuată de beneficiar poate fi considerată eligibilă în cadrul POS CCE dacă îndeplineşte cumulativ următoarele criterii, conform art. 2 al HG nr. 759/2007:
    1. să fie efectiv plătită de către beneficiar de la 01 ianuarie 2007 şi până la 31.12.2015;
    2. să fie înregistrată în contabilitatea beneficiarului, să fie însoţită de facturi, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale, sau de alte documente contabile cu valoare probatorie, echivalente facturilor, pe baza cărora cheltuielile să poată fi auditate şi identificate;
    3. să fie în conformitate cu prevederile deciziei/ordinului de finanţare sau ale contractului de finanţare, încheiat de către autoritatea de management sau organismul intermediar, pentru şi în numele acesteia, pentru aprobarea operaţiunii, cu respectarea art. 54 alin. (5) şi art. 60 din Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006;
    4. este conformă cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare;
    5. se încadrează în lista categoriilor de cheltuieli eligibile;
    6. este în legătură directă cu activităţile propuse în proiect şi este necesară pentru realizarea proiectului;
    7. să fie în conformitate cu principiile unui management financiar riguros, având în vedere utilizarea eficientă a fondurilor şi un raport optim cost-eficienţă.


    SECŢIUNEA IV
    MODUL DE FINANŢARE A PROIECTULUI
    4.1. Forma de finanţare a proiectului
     Ajutorul se acordă sub formă de finanţare nerambursabilă.

    4.2. Rata maximă de cofinanţare
     100% din cheltuielile eligibile pentru solicitanţii finanţaţi integral de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate;
     98% pentru celelalte categorii de solicitanţi eligibili (cei finanţaţi atât de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate, cât şi din fonduri proprii, precum şi cei finanţaţi doar din fonduri proprii).

    4.3. Proiecte generatoare de venituri
     Se aplică pentru proiectele cu o valoare mai mare de contravaloarea în lei a 1 mil. Euro.
     Conform prevederilor art. 55 alin. (1) din Regulamentul General nr. 1083/2006, stabilind prevederile generale privind Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, cu modificările şi completările ulterioare, proiect generator de venituri reprezintă orice operaţiune care implică o investiţie într-o infrastructură a cărei utilizare este supusă unor redevenţe suportate direct de utilizatori, sau orice operaţiune care implică vânzarea sau închirierea unui teren sau a unui imobil, sau orice altă furnizare de servicii contra unei plăţi.
     Cheltuielile eligibile ale proiectelor generatoare de venituri nu trebuie să depăşească valoarea curentă a costului investiţiei minus valoarea curentă a veniturilor nete din această investiţie în perioada de timp de la finalizarea proiectului şi până la semnarea contractului de finanţare cu OIPSI. În situaţiile în care nu tot costul investiţiei este eligibil, venitul net va fi alocat pro-rata la partea eligibilă şi ne-eligibilă a costului investiţiei.
     Aplicarea prevederilor comunitare privind veniturile generate de proiect în cadrul POS CCE 2007-2013 se realizează astfel: Valoarea finanţării nerambursabile se va calcula ca fiind diferenţa dintre valoarea actualizată a costurilor de investiţie a proiectului şi veniturile nete realizate.
     În cazul analizei financiare, pentru perioada 2007-2013 se recomandă a se folosi valoarea de 5% pentru rata de actualizare.

    4.4. Indicatori

┌───────────────────┬───────────────────┐
│OPERAŢIUNEA │Indicatori │
├───────────────────┼───────────────────┤
│3.2.1 Susţinerea │- Număr de │
│implementării de │utilizatori de │
│soluţii de │mijloace │
│e-guvernare şi │electronice │
│asigurarea │înregistraţi │
│conexiunii la │(persoane │
│broadband, acolo │fizice/instituţii) │
│unde │- Număr de servicii│
│este necesar │publice de │
│ │e-guvernare oferite│
├───────────────────┼───────────────────┤
│ │- Număr de │
│ │utilizatori de │
│3.2.2 Implementarea│mijloace │
│de sisteme TIC în │electronice │
│scopul creşterii │înregistraţi │
│interoperabilităţii│- Nr. de sisteme şi│
│sistemelor │/sau instituţii │
│informatice │pentru care s-a │
│ │asigurat │
│ │interoperabilitatea│
├───────────────────┼───────────────────┤
│ │- Nr de cursuri │
│ │electronice │
│3.2.3 Susţinerea │disponibile │
│implementării de │- Numărul de │
│aplicaţii de │utilizatori de │
│E-Educaţie │aplicaţii │
│ │de e-learning │
│ │înregistraţi │
├───────────────────┼───────────────────┤
│3.2.4 Susţinerea │- Numărul de │
│implementării de │utilizatori ai │
│soluţii de │proiectului, │
│e-sănătate şi │angajaţi în │
│asigurarea │domeniul │
│conexiunii la │sanitar │
│broadband, acolo │- Număr de servicii│
│unde │publice │
│este necesar - │electronice │
│proiecte la nivel │disponibile prin │
│central │proiect │
└───────────────────┴───────────────────┘


    SECŢIUNEA V
    MODALITĂŢI DE COMPLETARE A CERERII DE FINANŢARE
    5.1. Completarea cererii de finanţare
     Completarea Cererii de finanţare, inclusiv a anexelor (modele standard prevăzute prin prezenta metodologie), se va face conform instrucţiunilor de completare şi va urmări întocmai modelul standard.
     La cererea de finanţare pot fi anexate şi alte documente decât cele solicitate prin prezenta metodologie, dacă solicitantul le consideră utile pentru justificarea şi argumentarea proiectului propus spre finanţare.
     Transmiterea unei cereri de finanţare reprezintă un angajament oficial al solicitantului şi partenerilor, conform căruia toate detaliile proiectului sunt corecte şi reale. Totodată, reprezintă o confirmare a faptului că, dacă finanţarea se acordă, solicitantul şi partenerii se angajează să respecte condiţiile descrise în Cererea de finanţare şi din Contractul de finanţare.
     Modalitatea de depunere a propunerilor de proiecte este următoarea:
     Solicitantul va completa Cererea de Finanţare, la care va ataşa toate documentele solicitate în prezenta metodologie. Documentele aferente proiectului (completate de solicitant sau scanate) pot fi semnate şi electronic. În ceea ce priveşte bugetul proiectului, pentru a permite verificarea corectitudinii calculelor, toate paginile din fişierul Excel aferent trebuie să fie neprotejate la editare. Înregistrarea şi transmiterea proiectelor se va face on-line pe pagina web a MCSI OIPSI la adresa http://fonduri.mcsi.ro.

    5.2. Paşii necesari pentru înregistrarea on-line unui proiect pe site-ul OIPSI
     În cazul în care nu aveţi deja un cont trebuie creat un cont nou. Cu acelaşi cont se pot înregistra mai multe proiecte.
     Cu aceste date poate fi accesată secţiunea "Contul meu", de unde se poate schimba parola.
    a) În secţiunea "Adaugă proiect" se va înregistra proiectul/proiectele.
    b) După introducerea datelor în formularul de înregistrare se va apăsa butonul "Pasul următor".
    c) În acest moment se poate verifica/modifica pentru ultima dată datele înscrise şi se poate trece la ultima etapa "Adaugă fişiere".
    d) Pentru a adăuga fişiere se apasă butonul "Browse", după care se apasă butonul "Adaugă", executând această operaţiune pentru fiecare fişier în parte. După ce au fost introduse toate fişierele se apasă butonul "Pasul următor".
    e) Dacă datele introduse sunt corecte se apasă butonul "Înregistrează proiectul". În acest moment proiectul este înregistrat. După înregistrarea proiectului, acesta nu mai poate fi modificat.
    f) La secţiunea "Lista proiectelor înregistrate" din meniul principal poate fi vizualizată lista tuturor proiectelor înregistrate.
    g) În secţiunea "Proiectele mele" pot fi vizualizate proiectul/proiectele înregistrate de către solicitant

     Câmpurile cu * sunt câmpuri obligatorii, necompletarea lor va conduce la o aplicaţie nevalidată. Pentru a fi posibilă înregistrarea on-line, este necesar ca proiectul să fie transmis electronic în intervalul de timp menţionat, nu doar să se înceapă înregistrarea acestuia.
     Furnizarea de informaţii false în declaraţiile pe proprie răspundere duce la respingerea automată a proiectului şi se pedepseşte conform legilor în vigoare!

    SECŢIUNEA VI
    MODUL DE EVALUARE ŞI CALIFICARE
    6.1. Etapele evaluării proiectelor
     Înregistrarea propunerilor de proiecte se face după data lansării "Cererii de propuneri de proiecte". Evaluarea şi selecţia proiectelor va avea loc în mod continuu, după cum urmează:
    1. Verificarea criteriilor de transmitere, administrativă şi a eligibilităţii
    2. Analiza proiectelor, a efectelor acestora şi a indicatorilor;
    3. Evaluarea tehnică;
    4. Aprobarea proiectelor;


    Etapa 1 - Verificarea criteriilor de transmitere, administrativă şi a eligibilităţii
     Verificarea criteriilor de transmitere a cererii de finanţare se realizează în conformitate cu punctele aferente din Anexa ce conţine grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii. Răspunsurile la aceste puncte pot fi "Da" sau "Nu". Pentru a trece la următoarea fază de verificare proiectul trebuie să răspundă cu "Da" la toate punctele. În cazul în care aceste cerinţe nu sunt respectate, solicitantul va primi o scrisoare de respingere.
     Regulile de verificare administrativă şi a eligibilităţii:
     În cazul în care lipsesc cel puţin 3 (trei) documente, proiectul se respinge automat, iar solicitantului i se trimite o scrisoare de notificare prin fax sau prin poştă (în cazul în care solicitantul nu furnizează un nr. de fax) prin care i se comunică respingerea, cu precizarea motivelor respingerii.
     Dacă pentru verificarea criteriilor de la verificarea administrativă şi a eligibilităţii se constată că sunt necesare informaţii/clarificări suplimentare faţă de cele depuse, OIPSI va întocmi o scrisoare de solicitare de clarificări/informaţii pe care ofiţerul de proiect o va transmite solicitantului prin fax sau prin poştă (în cazul în care solicitantul nu furnizează un nr. de fax). Dovada transmiterii faxului o reprezintă confirmarea de transmitere a acestuia. Dacă în 5 (cinci) zile lucrătoare de la primirea scrisorii/faxului solicitantul nu răspunde solicitărilor, proiectul este respins. Indiferent de modalitatea de transmitere (fax, personal, prin poştă sau curier), răspunsul trebuie să fie înregistrat la registratura MCSI cel mai târziu în a cincea zi lucrătoare de la data primirii cererii. Rămâne în responsabilitatea solicitantului să se asigure că răspunsul este primit şi înregistrat de OISPI-MCSI în termenul prevăzut.
     Verificarea administrativă şi a eligibilităţii se realizează începând cu punctul aferent din grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii.
     Pentru a fi admisă, propunerea trebuie să obţină răspuns pozitiv la toate întrebările. În caz contrar, propunerea este respinsă şi solicitantului i se trimite o scrisoare de notificare prin care i se comunică respingerea, cu precizarea motivelor respingerii.


    Etapa 2 - Analiza proiectelor, a efectelor acestora şi a indicatorilor
     În această etapă sunt verificate doar proiectele admise în urma parcurgerii etapelor anterioare. Analiza proiectelor se va face de către Direcţia de Monitorizare pe baza elementelor puse la dispoziţie de beneficiar şi printr-o vizită pe teren.
     Pentru fiecare proiect se vor verifica următoarele:
    a) funcţionalitatea proiectului;
    b) modul de utilizare şi gradul de utilizare a rezultatelor proiectului;
    c) îndeplinirea indicatorilor specificaţi în cererea de finanţare;
    d) perenitatea proiectelor (conform art. 57 din Regulamentul CE nr. 1083/2006). Scopul vizitei de monitorizare este de a se verifica la faţa locului gradul de utilizare a proiectului şi de a permite echipei de monitorizare să colecteze unele date suplimentare, în vederea aprecierii valorii indicatorilor şi obiectivelor faţă de cele declarate prin cererea de finanţare.

     Beneficiarul are obligaţia de a participa la vizită şi de a furniza echipei de monitorizare toate informaţiile solicitate.

    Etapa 3 - Evaluarea tehnică
     Un proiect este evaluat din punct de vedere tehnic doar dacă este admis în parcurgerii etapelor anterioare. Evaluarea proiectelor se realizează pe baza următoarelor criterii, ce se regăsesc şi în Anexa ce conţine grila de evaluare tehnico-economică:
    1. Relevanţa proiectului
    2. Calitatea şi coerenţa proiectului
    3. Sustenabilitatea şi maturitatea proiectului
    4. Capacitatea instituţională a solicitantului


    Etapa 4 - Aprobarea
     Comitetul de selecţie va analiza grilele şi rapoartele de evaluare şi va întocmi lista cu proiecte ce întrunesc condiţiile spre a fi finanţate, până la concurenţa cu bugetul apelului.
     Decizia de finanţare este luată de către Comitetul de Selecţie care poate decide să:
     ● aprobe proiectul fără modificarea conţinutului şi condiţiilor definite în cererea de finanţare şi anexele acesteia;
     ● aprobe proiectul cu reducerea costurilor eligibile totale; aceasta se întâmplă când una sau mai multe cheltuieli nu sunt eligibile sau nu sunt justificate, dimensiunea cofinanţării solicitate sau rata de cofinanţare solicitată nu se încadrează în limitele specificate pentru acest apel;
     ● respingă proiectul;
     ● poate solicita motivat reevaluarea proiectului.

     ATENŢIE! Selectarea proiectului pentru finanţare este condiţionată de următoarele elemente:
    a) proiectul să nu fi fost respins în perioada 2007-2015 din cauza obţinerii unui punctaj sub punctajul minim de calitate cel puţin 70 puncte sau, fără obţinerea unui punctaj 0 la niciunul dintre subcriterii);
    b) disponibilitatea fondurilor alocate acestui apel.

     OIPSI va întocmi lista cu proiecte ce întrunesc condiţiile spre a fi finanţate, în ordinea înscrierii on-line, până la concurenţa cu bugetul apelului. După primirea aprobării AM, lista de proiecte lista de proiecte va fi propusă spre aprobare ordonatorului principal de credite al MCSI. După semnarea ordinului de către ministrul comunicaţiilor, solicitanţii vor fi informaţi asupra aprobării/respingerii proiectului şi asupra termenului de acceptare sau de contestare a deciziei. În cazul în care solicitantul al cărui proiect a fost aprobat nu transmite acceptul de finanţare în termenul prevăzut, acesta poate fi decăzut din drepturi, iar OIPSI poate decide finanţarea următorului proiect de pe listă.

    SECŢIUNEA VII
    CONTRACTAREA ŞI FINANŢAREA PROIECTELOR PRIN POS-CCE
    7.1. Semnarea contractului
     Solicitanţii ale căror proiecte retrospective au fost selectate vor primi Contractul de finanţare, în vederea completării acestuia cu informaţiile solicitate. OIPSI îşi rezervă dreptul de a opera modificări la contractul de finanţare până la data semnării acestuia. Forma de contract de finanţare completată şi completată şi transmisă de OIPSI solicitantului nu poate fi modificată de către acesta cu excepţia datelor de identificare ale solicitantului şi ale proiectului, în cazul în care sunt completate eronat.
     Solicitanţii au la dispoziţie 3 zile pentru a semna şi a retransmite contractul standard aprobat şi avizat de către AM şi anexele către OIPSI, în 3 exemplare originale, împreună cu documentele solicitate pentru contractare. În scopul urgentării procedurii de contractare, se poate decide invitarea solicitantului în vederea semnării contractelor la sediul OIPSI.
     Contractul de finanţare va fi ulterior semnat la nivelul MCSI, iar un exemplar va fi trimis beneficiarului.
     Atenţie! Cererea de finanţare depusă de solicitant, cu eventualele modificări şi completări efectuate pe parcursul procedurii de evaluare, selecţie, contractare, devine obligatorie pentru beneficiar, fiind anexă la contractul de finanţare, deci parte integrantă a acestuia.

    7.2. Lista documentelor necesare la semnarea contractului de finanţare.

┌────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │Documente verificate │
│crt.│ │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Certificatul de atestare fiscală │
│1. │privind debitele restante la │
│ │bugetul │
│ │de stat │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Certificatul de atestare fiscală │
│ │privind debitele restante la │
│ │bugetul │
│ │local la zi (în cazul în care │
│ │proiectul se implementează în mai│
│2. │multe │
│ │locaţii, trebuie depus │
│ │Certificatul de atestare fiscală │
│ │privind │
│ │debitele restante la bugetul │
│ │local pentru fiecare locaţie). │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Declaraţie pe proprie răspundere │
│ │privind eligibilitatea │
│3. │solicitantului │
│ │(pentru solicitant, semnată de │
│ │reprezentantul legal şi │
│ │ştampilată) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │În cazul în care documentele │
│ │financiare sunt semnate de către │
│ │altă │
│4. │persoană decât reprezentantul │
│ │legal, trebuie prezentată │
│ │împuternicire │
│ │şi specimen de semnătură pentru │
│ │persoana respectivă. │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Formular de identificare │
│5. │financiară pentru contul în care │
│ │se va face │
│ │rambursarea cheltuielilor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Dosarul achiziţiei (scanat │
│ │conform instrucţiunilor) - dacă │
│6. │nu a fost │
│ │deja depus odată cu cererea de │
│ │finanţare │
└────┴─────────────────────────────────┘


    SECŢIUNEA VIII
    RAMBURSAREA CHELTUIELILOR
     Rambursarea cheltuielilor se face prin depunerea unei singure cereri de rambursare în termen de 10 zile lucrătoare de la semnarea contractului de finanţare, suma solicitată spre rambursare reprezentând valoarea finanţării nerambursabile aprobate, conform contractului de finanţare.
     Într-o singura tranşă. Beneficiarul va transmite cererea de rambursare împreună cu documentele justificative şi raportul privind gradul de utilizare a proiectului raportat la obiectivele şi la indicatorii proiectului la OIPSI.
     OIPSI va verifica sursele de finanţare, precum şi dacă toate cheltuielile efectuate sunt destinate exclusiv realizării obiectivelor proiectului, dacă sunt legale, înregistrate în contabilitate şi justificate de documente.
     Beneficiarul va depune la OIPSI pentru rambursarea cheltuielilor eligibile următoarele documente (sau alte documente cu valoare probatorie echivalentă):
    - Cerere de rambursare - 4 exemplare
    – Raportul privind gradul de utilizare a proiectului raportat la obiectivele şi la indicatorii proiectului
    – Copii certificate, ce vor conţine menţiunea "conform cu originalul", ştampila beneficiarului şi semnătura reprezentantului legal/împuternicit al acestuia, după următoarele documente: facturi, documente de plată, ordine de plata, alte documente justificative; aceste vor putea fi depuse şi numai pe suport electronic scanate dacă poarta semnătură electronica.
    – Dovada realizării activităţilor obligatorii de informare şi publicitate;
    – Pentru achiziţii de bunuri: copie certificată după procesul verbal de predare-primire a bunurilor (recepţie) şi după procesul verbal de punere în funcţiune (după caz);
    – Pentru prestări servicii: aprobarea beneficiarului pentru documentele remise în cadrul consultanţei (conform contractului);
    – Declaraţie pe propria răspundere semnată de reprezentantul legal şi a responsabilului financiar prin care să confirme că înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor financiare aferente cheltuielilor solicitate spre rambursare a fost făcută cu respectarea condiţiilor de legalitate, regularitate şi conformitate stabilite prin prevederile legislaţiei în vigoare;
    – Alte documente relevante.

     Facturile trebuie să menţioneze detaliat bunul achiziţionat, serviciul prestat sau lucrarea efectuată, iar în cazul taxei de timbru verde, aceasta va fi poziţie separată pe factură. Pentru evitarea dublei finanţări, pe toate facturile originale se va menţiona, sub semnătura reprezentantului legal al beneficiarului, numărul contractului de finanţare şi programul prin care este finanţat (POS CCE). Data plăţii se consideră data efectuării transferului bancar din contul Beneficiarului în contul furnizorului sau data înregistrată pe chitanţa fiscală. AM/OIPSI au dreptul de a solicita documente suplimentare pentru soluţionarea eventualelor neclarităţi.
     Rambursarea se va efectua de către Unitatea de Plată din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, pe baza cererii de rambursare înaintate de către Beneficiar la OIPSI, în termen de 10 zile de la data la care beneficiarul a fost informat cu privire la suma autorizată la plată.
     Verificarea cererilor de rambursare se face de către OIPSI, iar autorizarea lor se face de Autoritatea de Management POS CCE, în termen de maximum 20 zile de la data depunerii acestora. Beneficiarii vor fi informaţi cu privire la sumele autorizate la plată.
     AM/OIPSI poate prelungi termenul, cu informarea în prealabil a beneficiarului, în situaţii justificate legate de solicitarea de documente şi clarificări, precum şi în situaţia organizării unor misiuni de control anterioare autorizării plăţii.
    SECŢIUNEA XI
    MONITORIZARE ŞI CONTROL
     În perioada de sustenabilitate, beneficiarul are obligaţia să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect solicitate de către Autoritatea de Management, Organismul Intermediar, Autoritatea de Certificare şi Plată, Autoritatea de Audit, Comisia Europeană sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze controlul/auditul/monitorizarea asupra proiectelor cofinanţate din instrumente structurale.
     Monitorizarea proiectelor se face de către OIPSI, în vederea urmăririi îndeplinirii indicatorilor stabiliţi prin contract pentru măsurarea obţinerii rezultatelor prevăzute. Procesul de monitorizare începe după data depunerii cererii de finanţare şi se încheie la sfârşitul perioadei de menţinere obligatorie a investiţiei.
     Cu 30 de zile anterior termenului de împlinire a perioadei menţionate, beneficiarul va transmite un raport cu privire la gradul de utilizare a proiectului.
     Pentru realizarea monitorizării fizice a proiectelor, OIPSI va verifica desfăşurarea următoarele activităţi:
    a) verificarea conţinutului documentelor de raportare;
    b) vizite de monitorizare care îşi propun verificarea gradului de utilizare a proiectului.

     Scopul vizitei de monitorizare este de a se verifica la faţa locului gradul de utilizare a proiectului şi de a permite echipei de monitorizare să colecteze unele date suplimentare, în vederea aprecierii valorii indicatorilor şi obiectivelor faţă de cele stabilite.
     Beneficiarul are obligaţia de a participa la vizită şi de a furniza echipei de monitorizare toate informaţiile solicitate.

    Control şi audit
     Autoritatea de Management a POS CCE, OIPSI şi alte structuri cu atribuţii de control/verificare/audit a finanţărilor nerambursabile din fondurile structurale pot efectua misiuni de control cu privire la proiect până la expirarea termenului de 5 ani de la data închiderii oficiale a POS CCE.
     Beneficiarul are obligaţia să deţină un dosar (în format tipărit şi/sau electronic) în care vor fi înregistrate toate documentele şi produsele aferente activităţilor de informare şi publicitate desfăşurate.
     Beneficiarul are obligaţia de a păstra şi de a pune la dispoziţia organismelor abilitate, inventarul asupra activelor dobândite prin Instrumentele Structurale, pe o perioadă de 5 ani de la data închiderii oficiale a POS CCE (în conformitate cu art.90, paragraful 1, litera a) din Regulamentul Comisiei Europene nr. 1083/2006).
     Beneficiarul are obligaţia să furnizeze orice informaţii de natură tehnică sau financiară legate de proiect solicitate de către Autoritatea de Management, Organismul Intermediar, Autoritatea de Plată/Certificare, Autoritatea de Audit, Comisia Europeană sau orice alt organism abilitat să verifice sau să realizeze auditul asupra modului de implementare a proiectelor cofinanţate din instrumente structurale. Beneficiarul are obligaţia de a asigura disponibilitatea şi prezenţa personalului implicat în implementarea proiectului pe întreaga durată a verificărilor. Beneficiarul are obligaţia să acorde dreptul de acces la locurile şi spaţiile unde se implementează sau a fost implementat proiectul, inclusiv acces la sistemele informatice, precum şi la toate documentele şi fişierele informatice privind gestiunea tehnică şi financiară a proiectului. Documentele trebuie să fie uşor accesibile şi arhivate, astfel încât să permită verificarea lor.
    SECŢIUNEA XI
    INFORMARE ŞI PUBLICITATE
     În concordanţă cu prevederile art. 69 al Regulamentului Consiliului nr. 1083/2006, scopul acţiunilor de informare şi publicitate este de a realiza informarea şi publicitatea programului şi a proiectelor co-finanţate, atât pentru publicul general, cât şi pentru beneficiarii potenţiali, astfel încât să se sublinieze rolul Comunităţii Europene şi transparenţa oportunităţilor de finanţare.
     Beneficiarii sunt responsabili pentru implementarea activităţilor de informare şi publicitate în legătură cu asistenţa financiară nerambursabilă obţinută prin POS-CCE în conformitate cu cele declarate în cererea de finanţare şi cu cele specificate în MANUALUL DE IDENTITATE VIZUALĂ pentru Instrumentele Structurale 2007-2013 în România, publicat pe site-ul OIPSI, www.fonduri.mcsi.ro, selectând rubricile "Informaţii utile" şi "Manual de identitate vizuală".
     Informaţii suplimentare privind activitatea de informare şi publicitate care intră în obligaţiile beneficiarului sunt prezentate în anexa aferentă din contractul de finanţare.
    ANEXA 1

    Formularul Cererii de Finanţare

┌──────────────────────────────────────┐
│FORMULARUL CERERII DE FINANŢARE │
└──────────────────────────────────────┘

                                      ************

┌──────────────────────────────────────┐
│INSTRUMENTELE STRUCTURALE ALE UE │
│FORMULAR PENTRU PROGRAMUL OPERAŢIONAL │
│SECTORIAL CREŞTEREA │
│COMPETITIVITĂŢII ECONOMICE │
│Axa Prioritară III "Tehnologia │
│Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru │
│sectoarele privat şi public" │
│PROIECTE RETROSPECTIVE │
│APEL 1 │
│Tipul asistenţei comunitare │
│nerambursabile: Fondul European de │
│Dezvoltare │
│Regională │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│CUPRINSUL CERERII DE FINANŢARE │
│În cazul parteneriatelor, cererea de │
│finanţare va fi completată şi │
│transmisă │
│de liderul de proiect, însă va conţine│
│informaţii referitoare la toţi │
│partenerii. │
│1. Informaţii privind solicitantul │
│2. Descrierea proiectului │
│3. Concordanţa cu politicile UE şi │
│legislaţia naţională │
│4. Finanţarea Proiectului │
│5. Lista de anexe │
└──────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────┐
│ÎNREGISTRAREA CERERII DE FINANŢARE │
│Se completează de către Organismul │
│Intermediar pentru Promovarea │
│Societăţii │
│Informaţionale │
├──────────────────────────────────────┤
│Instituţia: Organismul Intermediar │
│pentru Promovarea Societăţii │
│Informaţionale │
├──────────────────────────────────────┤
│Numărul înregistrării on-line/Data şi │
│ora înregistrării online │
│.................[zz/ll/aaaa; hh:mm] │
├──────────────────┬───────────────────┤
│Număr de │ │
│înregistrare │ │
│................ │Numele ofiţerului │
│[Se completează cu│de proiect: │
│nr. de │Semnătura │
│înregistrare │...................│
│de la registratura│ │
│MCSI] │ │
├──────────────────┴───────────────────┤
│Număr/numere de înregistrare │
│................................. │
│[Se completează ulterior, cu nr. de │
│înregistrare obţinut/e pentru │
│completări │
│de la registratura MCSI - dacă este │
│cazul] │
├──────────────────┬───────────────────┤
│Număr apel de │Cod SMIS: │
│proiecte: │[se completează de │
│ │către OIPSI] │
└──────────────────┴───────────────────┘

     Instrucţiuni privind completarea cererii de finanţare:
     [] La fiecare punct din cererea de finanţare s-a explicat modul în care trebuie completată informaţia solicitată; această explicaţie este redactată cu caractere italice şi marcată între paranteze dreptunghiulare. Va rugăm să citiţi cu atenţie explicaţiile înainte de completarea cererii de finanţare!
     [] La momentul completării cererii de finanţare, explicaţia marcată între parantezele dreptunghiulare trebuie ştearsă. Cererea de finanţare se completează la calculator (font - Times New Roman, dimensiune caracter - 12, spaţiere la un rând şi jumătate)
     [] Depunerea cererii de finanţare şi a celorlalte documente solicitate se face conform prevederilor din Ghidul solicitantului]
     [] Tabelul de mai sus se va completa numai de către OIPSI. Vă rugăm să nu completaţi, modificaţi sau ştergeţi tabelul!
    Titlul PROIECTULUI
     ....................................
     [Titlul proiectului se va scrie cu majuscule, Times New Roman, 12. Atenţie, titlul proiectului nu trebuie să depăşească 250 de caractere]

    1. INFORMAŢII PRIVIND SOLICITANTUL
    1.1. SOLICITANT
     Numele instituţiei conform actului de înfiinţare: ....................
     Cod de înregistrare fiscală...........................................
     Adresa completa:......................................................
     Telefon/Fax: .........................................................
     Adresa e-mail.........................................................
     [Toate aceste informaţii sunt obligatorii. Adresa electronică este a reprezentantului legal al instituţiei]

    1.2. REPREZENTANTUL LEGAL
     Nume, prenume ........................................................
     Funcţie ..............................................................
     Telefon/Fax ..........................................................
     Adresă e-mail.........................................................
     [Se va trece numele complet al persoanei care are dreptul să reprezinte instituţia solicitantă şi să semneze în numele acesteia]

    1.3. PERSOANA DE CONTACT
     Nume, prenume ........................................................
     Funcţie ..............................................................
     Număr de telefon .....................................................
     Număr de fax .........................................................
     Adresă e-mail ........................................................
     [Se va trece numele complet al persoanei desemnate de reprezentantul legal pentru relaţia cu OIPSI/AM. Persoana de contact poate fi chiar reprezentantul legal].

    1.4. PERSOANA RESPONSABILĂ CU OPERAŢIUNILE FINANCIARE
     Nume, prenume ............................
     Funcţie ..............................................................
     Număr de telefon .....................................................
     Număr de fax .........................................................
     Adresă e-mail ........................................................
     (Datele se vor trece în contractul de finanţare)
     [Se va trece numele complet al persoanei desemnate de solicitant, cu drept de semnătura pentru operaţiuni financiar-bancare].

    1.5. BANCA/TREZORERIE
     Banca/Sucursală: .....................................................
     Adresa: ..............................................................
     Cod IBAN: ............................................................
     Trezorerie/Sucursală..................................................
     Adresa: ..............................................................
     Numărul de cont: .....................................................
     (Datele prezentate se vor trece în contractul de finanţare)

    1.6. SPRIJIN PRIMIT ÎN PREZENT SAU ANTERIOR CONSTÂND ÎN FINANŢARE NERAMBURSABIL─é SAU ÎMPRUMUTURI DIN PARTEA INSTITUŢIILOR FINANCIARE INTERNAŢIONALE (IFI)
     Vă rugăm să specificaţi dacă proiectul ce constituie obiectul prezentei cereri de finanţare a mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri UE, în ultimii 3 ani? Da [] Nu []
     Dacă Da, vă rugăm specificaţi următoarele informaţii:
     Titlul proiectului şi nr. de referinţă .....................................
     Autoritatea contractantă/organizaţia finanţatoare...........................
     Activităţi finanţate (respectiv acele activităţi care se regăsesc şi în proiectul care face obiectul prezentei cereri de finanţare)...........................
     Valoarea proiectului ................(în LEI) [Pentru proiectele la care contractul de finanţare s-a încheiat în altă monedă decât LEI se va trece valoarea în moneda respectivă]
     Sursa de finanţare ..................
     Vă rugăm să specificaţi dacă proiectul ce constituie obiectul prezentei cereri de finanţare a fost respins în cadrul Axei 3 a PO CCE?
     Da [] Nu []
     Dacă Da, vă rugăm precizaţi motivele:
     ............................................................




    2. DESCRIEREA PROIECTULUI
    2.1. AXA PRIORITARĂ III "Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public" din cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice
     DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 2 "Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice moderne"
     OPERAŢIUNEA;

┌──┬───────────────────────────────────┐
│ │3.2.1. Susţinerea implementării de │
│ │soluţii de e-guvernare şi │
│[]│asigurarea │
│ │conexiunii la broadband, acolo unde│
│ │este necesar │
├──┼───────────────────────────────────┤
│ │3.2.2. Implementarea de sisteme TIC│
│[]│în scopul creşterii │
│ │interoperabilităţii sistemelor │
│ │informatice │
├──┼───────────────────────────────────┤
│[]│3.2.3. Susţinerea implementării de │
│ │aplicaţii de E-Educaţie │
├──┼───────────────────────────────────┤
│ │3.2.4. Susţinerea implementării de │
│ │soluţii de e-sănătate şi asigurarea│
│[]│conexiunii la broadband, acolo unde│
│ │este necesar - proiecte la nivel │
│ │central │
└──┴───────────────────────────────────┘

     [Se va bifa operaţiunea în care se încadrează proiectul].

    2.2. LOCAŢIA PROIECTULUI/
     ROMÂNIA
     JUDEŢUL/JUDEŢE: .....................................
     LOCALITATEA/LOCALITĂŢI: .............................
     [dacă proiectul s-a implementat pe mai multe judeţe sau localităţi, se vor menţiona toate judeţele/localităţile]
     ADRESA/ADRESELE DE IMPLEMENTARE:.....................
     [dacă proiectul s-a implementat în mai multe locaţii, se va menţiona adresa completă _pentru fiecare locaţie]

    2.3. DESCRIEREA PROIECTULUI
    2.3.1. Obiectivul proiectului
     [Se vor prezenta obiectivul general (scopul) şi obiectivele specifice ale proiectului, care trebuie să se încadreze în obiectivele operaţiunilor ce au fost finanţate în cadrul POS CCE Axa 3]

    2.3.2. Context
     [Se va preciza dacă proiectul pentru care se solicită finanţarea este o componentă a unei operaţiuni complexe şi/sau un program mai amplu. Nu mai mult de două pagini]

    2.3.3. Echipamente achiziţionate
     Se vor menţiona echipamentele achiziţionate, seria fiecăruia, numărul de inventar şi locul (adresa exactă) unde se afla, cu precizarea locaţie solicitant/partener.

    2.3.4. Justificarea necesităţii implementării proiectului
     [Se va preciza necesitatea acestui proiect şi valoarea sa adăugată. Nu mai mult de două pagini]

    2.3.5. Rezultatele proiectului
     [Se vor descrie rezultatele obţinute în urma implementării proiectului. Nu mai mult de două pagini]

    2.3.6. Principalii beneficiari ai proiectului/grupul ţintă
     [Se va indica cine beneficiază sau cine este afectat de rezultatele proiectului, direct sau indirect. Nu mai mult de o pagină]

    2.3.7. Durata în care a fost implementat proiectul
     [Se va indica data la care a început implementarea proiectului şi data la care a fost finalizat/dat în funcţiune]


    2.4. MANAGEMENTUL OPERAŢIONAL AL PROIECTULUI
     [La acest capitol se va descrie prezenta modul în care s-a implementat proiectul şi capacitatea operaţională de menţinere a rezultatelor].

    2.5. CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR
     [Completaţi tabelul de mai jos cu toate activităţile principale, precum şi perioadele în care acestea s-au realizat.]

┌────┬─────────────────┬──────┬────────┐
│Nr. │Activitate │De │Până │
│crt.│principală │la... │la... │
├────┼─────────────────┼──────┼────────┤
│1. │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼────────┤
│... │ │ │ │
├────┼─────────────────┼──────┼────────┤
│n │ │ │ │
└────┴─────────────────┴──────┴────────┘


    2.7 INDICATORI

┌──────────────────────────────────────┬─────────────┬───────────┐
│ │ │Valoare la │
│ │Valoarea de │sfârşitul │
│ │la │perioadei │
│INDICATORI │finalul │obligatorii│
│ │implementării│de │
│ │proiectului │menţinere a│
│ │ │investiţiei│
├──────────────────────────────────────┴─────────────┴───────────┤
│Realizare │
├──────────────────┬───────────────────┬─────────────┬───────────┤
│ │Număr de servicii │ │ │
│ │publice │ │ │
│3.2.1. │electronice │ │ │
│e-guvernare │realizate pentru │ │ │
│ │cetăţeni/mediul de │ │ │
│ │afaceri │ │ │
├──────────────────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Număr de instituţii│ │ │
│ │/sisteme │ │ │
│3.2.2. │informatice pentru │ │ │
│interoperabilitate│care s-a │ │ │
│ │asigurat │ │ │
│ │interoperabilitatea│ │ │
├──────────────────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Număr cursuri │ │ │
│ │electronice │ │ │
│3.2.3. │implementate ca │ │ │
│e-educaţie │urmare a │ │ │
│ │realizării │ │ │
│ │proiectului │ │ │
├──────────────────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Număr de servicii │ │ │
│ │publice │ │ │
│3.2.4. central │electronice │ │ │
│e-sănătate central│realizate pentru │ │ │
│ │pacienţilor prin │ │ │
│ │implementarea │ │ │
│ │proiectului │ │ │
├──────────────────┴───────────────────┴─────────────┴───────────┤
│Rezultat │
├──────────────────┬───────────────────┬─────────────┬───────────┤
│ │Numărul de │ │ │
│3.2.1. │utilizatori ai │ │ │
│e-guvernare │serviciilor publice│ │ │
│ │de │ │ │
│ │e-guvernare │ │ │
├──────────────────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Numărul de servicii│ │ │
│3.2.2. │electronice │ │ │
│interoperabilitate│disponibile prin │ │ │
│ │implementarea │ │ │
│ │proiectului │ │ │
├──────────────────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Numărul de │ │ │
│ │utilizatori care au│ │ │
│3.2.3. │urmat cursurile │ │ │
│e-educaţie │electronice │ │ │
│ │implementate prin │ │ │
│ │proiect │ │ │
├──────────────────┼───────────────────┼─────────────┼───────────┤
│ │Numărul de │ │ │
│ │utilizatori ai │ │ │
│3.2.4. central │proiectului, │ │ │
│e-sănătate central│angajaţi în │ │ │
│ │domeniul │ │ │
│ │sanitar │ │ │
└──────────────────┴───────────────────┴─────────────┴───────────┘

    [Indicatorii de realizare sunt cei de la data semnării contractului de finanţare, iar indicatorii de rezultat la sfârşitul perioadei de menţinere obligatorie a investiţiei - 60 de luni de la data semnării contractului de finanţare]

    2.8. PARTENERI IMPLICAŢI ÎN DERULAREA PROIECTULUI
     Dacă este cazul, se va completa următorul tabel:

┌────────┬────────────┬───────────┬────────────┐
│ │Tipul │ │Mod de │
│Denumire│organizaţiei│Contribuţie│implicare │
│partener│partenere │financiară │în │
│ │ │ │implementare│
├────────┼────────────┼───────────┼────────────┤
└────────┴────────────┴───────────┴────────────┘


    2.9. RELAŢIA CU ALTE PROGRAME/STRATEGII/PROIECTE
     [se va completa tabelul de mai jos cu informaţii relevante referitoare la modul în care proiectul a relaţionat/s-a încadrat/a răspuns unei strategii naţionale/locale în domeniu, s-a corelat cu alte proiecte în judeţ, etc.]

┌─────────────────┬────────┬───────────┐
│TIP │DENUMIRE│MOD DE │
│ │ │RELAŢIONARE│
├─────────────────┼────────┼───────────┤
│Program │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┤
│Strategie │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┤
│Proiect │ │ │
├─────────────────┼────────┼───────────┤
│Alt document │ │ │
│relevant la nivel│ │ │
│naţional/regional│ │ │
└─────────────────┴────────┴───────────┘


    2.10. TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ
     Solicitantul este plătitor de TVA?
     Da [] Nu []

     Dacă Da, vă rugăm să prezentaţi codul de plătitor de TVA pentru activităţile desfăşurate.
     COD DE PLĂTITOR DE TVA:......................................................

┌────────┬─────────────────────────────┐
│ │Pentru proiectele depuse în │
│ATENŢIE!│cadrul acestui apel, TVA nu │
│ │este │
│ │eligibil! │
└────────┴─────────────────────────────┘


    2.11. PROIECT GENERATOR DE VENIT - pentru proiectele cu valoarea totală de cel puţin contravaloarea în lei a 1 mil. Euro*1)
    *1) Se va aplica cursul INFOREURO din luna depunerii cererii de finanţare.
     Este proiectul pentru care solicitaţi finanţarea generator de venituri?
     Da [] Nu []

     Dacă Da, vă rugăm să precizaţi veniturile realizate în timpul implementării proiectului şi pe durata de viaţă a investiţiei. Valoarea finanţării nerambursabile se va calcula astfel: diferenţa dintre valoarea actualizată a costurilor de investiţie a proiectului şi venitul net realizate.

    2.12. SUSTENABILITATEA PROIECTULUI
     [Vă rugăm să precizaţi modul în care proiectul se autosusţine financiar, capacitatea de a asigura operarea şi întreţinerea investiţiei şi în continuare (entităţi responsabile, fonduri, orizont de timp, resurse umane, etc).

    2.13. INFORMARE ŞI PUBLICITATE
     Pentru proiectele depuse în cadrul acestui apel este obligatorie realizarea următoarelor activităţi

┌───┬───────────────────────┬──────────┐
│ │Activitatea de │Costuri │
│Nr.│informare şi │estimate │
│ │publicitate │(lei fără │
│ │ │TVA) │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Sigla Uniunii Europene,│ │
│ │Sigla Guvernului │ │
│ │României şi │ │
│1. │sigla Instrumentelor │Nu se │
│ │Structurale în România │decontează│
│ │postate pe │ │
│ │site-ul solicitantului │ │
│ │- obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Un link către site-ul │ │
│ │web al Instrumentelor │ │
│ │Structurale │ │
│2. │în România, │Nu se │
│ │www.fonduri-ue.ro │decontează│
│ │postat pe site-ul │ │
│ │solicitantului - │ │
│ │obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Realizarea unui │ │
│ │comunicat de presă │ │
│ │privind susţinerea │ │
│ │din fonduri UE a │Nu se │
│3. │proiectului, publicat │decontează│
│ │înainte de │ │
│ │depunerea cererii de │ │
│ │rambursare - │ │
│ │obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Realizarea de etichete │ │
│ │autocolante pentru │Nu se │
│4. │echipamentele │decontează│
│ │achiziţionate prin │ │
│ │proiect - obligatoriu │ │
├───┼───────────────────────┼──────────┤
│ │Realizarea de panouri │ │
│ │de informare │ │
│5. │(obligatoriu pentru │Nu se │
│ │proiectele cu o valoare│decontează│
│ │mai mare de 500.000 │ │
│ │Euro) │ │
└───┴───────────────────────┴──────────┘



    3. CONCORDANŢA CU POLITICILE UE ŞI LEGISLAŢIA NAŢIONALĂ
    3.1. În implementarea proiectului a fost respectat principiul "poluatorul plăteşte"?
     Da [] Nu [] Nu este cazul []

    3.2. Proiectul asigura dezvoltarea durabila?
     [Dezvoltarea durabilă presupune satisfacerea necesităţilor în prezent, fără a pune în pericol capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesităţi de dezvoltare]
     Da [] Nu [] Nu este cazul []

    3.3. Proiectul a respectat egalitatea de şanse?
     [Legislaţia în domeniul egalităţii de şanse garantează drepturi egale pentru cetăţeni, astfel încât să poată participa la viaţa economică şi socială fără discriminare pe criterii de rasă, sex, religie, dizabilităţi, vârstă.
     Da [] Nu [] Nu este cazul []

    3.4. ACHIZIŢII PUBLICE
     Vă rugăm să completaţi tabelul privind achiziţiile aferente proiectului

┌────┬────────┬─────────┬───────────┬─────────┬──────────┬─────────┬─────────┐
│ │ │ │Anunţ de │Contract │ │ │ │
│ │ │ │participare│de │ │Valoare │ │
│ │ │ │/ │achiziţie│ │contract │Anunţ de │
│Nr. │Obiect │Tip │invitaţie │(nr. şi │Contractor│achiziţie│atribuire│
│crt.│contract│procedură│de │data şi │ │(lei fără│(nr. şi │
│ │ │ │participare│valoarea │ │TVA) │data) │
│ │ │ │(nr. şi │cu TVA) │ │ │ │
│ │ │ │data) │ │ │ │ │
├────┼────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┤
│... │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────┼─────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼─────────┤
│n. │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────┴─────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────┴─────────┘



    4. FINANŢAREA PROIECTULUI
    4.1. DETALIEREA COSTURILOR PROIECTULUI PE FIECARE CATEGORIE DE CHELTUIALĂ (a se vedea imaginea asociată)
     [Atenţie: După completarea fişierului Excel, vă rugăm să listaţi şi să anexaţi la cererea de finanţate toate paginile aferente]
     Data estimată a cererii de rambursare

┌──────────┬──────────┬────────────────┐
│ │ │Data depunerii │
│Cerere de │ │(ziua x, luna y,│
│rambursare│Suma │anul z │
│nr. │estimativă│de la semnarea │
│ │ │Contractului de │
│ │ │Finanţare) │
├──────────┼──────────┼────────────────┤
│1 │ │ │
└──────────┴──────────┴────────────────┘




    5. ANEXE ŞI CERTIFICAREA APLICAŢIEI
    5.1. LISTA ANEXELOR
     În continuare se găseşte lista documentelor necesare la depunerea proiectului.

┌────┬────────────────────────────┬────┐
│Nr. │Documente verificate │Obs.│
│crt.│ │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│ │Cererea de Finanţare*2) - │ │
│1. │inclusiv devizul │ │
│ │estimativ*3) │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│ │Actul de împuternicire în │ │
│ │cazul în care cererea de │ │
│ │finanţare nu │ │
│ │este semnată de │ │
│ │reprezentantul legal al │ │
│ │solicitantului, ci de o │ │
│ │persoană împuternicită în │ │
│ │acest sens. Poate fi anexat │ │
│ │orice │ │
│ │document administrativ emis │ │
│ │de reprezentantul legal în │ │
│2. │acest sens, │ │
│ │cu respectarea prevederilor │ │
│ │legale (exemple: ordin, │ │
│ │decizie, │ │
│ │dispoziţie, hotărâre). │ │
│ │ATENŢIE! în cazul în care │ │
│ │există un act de │ │
│ │împuternicire, toate │ │
│ │documentele din dosarul │ │
│ │aplicaţiei trebuie semnate │ │
│ │de către │ │
│ │împuternicit │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│ │Studiul de fezabilitate*4) -│ │
│3. │pentru proiecte mai mari de │ │
│ │2 milioane lei │ │
├────┼────────────────────────────┤ │
│ │Analiza necesităţilor*4) - │ │
│4. │pentru proiecte mai mici de │ │
│ │2 milioane lei │ │
├────┼────────────────────────────┤ │
│5. │Proiect tehnic*5) │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│6. │Declaraţia de eligibilitate │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│7. │Declaraţia de angajament │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│ │Declaraţie pe propria │ │
│ │răspundere asupra locaţiei/ │ │
│8. │locaţiilor unde │ │
│ │s-a implementat proiectul - │ │
│ │adresa/adresele trecute │ │
│ │complet │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│ │Raportul privind gradul de │ │
│ │utilizare a proiectului, │ │
│9. │funcţie de │ │
│ │obiectivele şi indicatorii │ │
│ │proiectului │ │
├────┼────────────────────────────┼────┤
│ │Modul de calcul al │ │
│10. │asistenţei nerambursabile în│ │
│ │cazul proiectelor │ │
│ │generatoare de venit*6). │ │
└────┴────────────────────────────┴────┘

    *2) Dacă lipseşte Cererea de Finanţare, răspunsul pentru acest criteriu este negativ ("Nu"), iar proiectul este respins fără a solicita documente şi informaţii suplimentare
     *3) Dacă lipseşte întreaga anexă, răspunsul pentru acest criteriu este negativ ("Nu"), iar cererea de finanţare este respinsă fără a solicita documente şi informaţii suplimentare
     *4) Dacă solicitantul deţine documentele acestea se vor prezenta în anexa. În cazul în care nu deţine respectivele documente va întocmi şi prezenta o descriere a proiectului pe maxim 2 pagini.
     *5) Dacă solicitantul deţine documentele acestea se vor prezenta în anexa. În cazul în care nu deţine respectivele documente va întocmi şi prezenta o descriere a proiectului pe maxim 2 pagini.
     *6) Se va folosi cursul INFOREURO din luna depunerii cererii de finanţare

    5.2. DECLARAŢIE
     Confirm că informaţiile incluse în această cerere şi detaliile prezentate în documentele anexate sunt corecte.
     De asemenea, confirm că proiectul a fost implementat în bune condiţii şi este funcţional şi în uz.
     Înţeleg că dacă cererea de finanţare nu este completă cu privire la toate detaliile şi aspectele solicitate, inclusiv această secţiune, ar putea fi respins.
     Prezenta cerere a fost completată în conformitate cu prevederile art. 326 din Codul Penal cu privire la fals în declaraţii.



┌────┬─────────────────────────────────┐
│ │Funcţia ocupată în instituţie │
│ │............................. │
│Data│Nume şi prenume (majuscule) │
│ │............................. │
│ │Semnătura şi ştampila │
│ │............................. │
└────┴─────────────────────────────────┘



    ANEXA nr. 2

     STUDIUL DE FEZABILITATE
     - conţinut cadru -
    1.0. DATE GENERALE
    1.1. Denumirea obiectivului de investiţii
    1.2. Amplasamentul (judeţul, localitatea, strada, numărul)
    1.3. Titularul investiţiei (date de identificare a solicitantului, forma juridica (actul de înfiinţare))
    1.4. Beneficiarul investiţiei (grupuri ţintă)
    1.5. Elaboratorul studiului
    2.0. INFORMAŢII GENERALE PRIVIND PROIECTUL
    2.1. Situaţia actuală şi informaţii despre entitatea responsabilă cu implementarea proiectului
    2.1.1. Domeniu de activitate, atribuţii
    2.1.2. Structura organizatorică
    2.1.3. Sistemul informaţional-informatic existent
    2.1.4. Prezentarea serviciilor oferite şi beneficiarii acestora.
    2.1.5. Personal implicat în proiect şi instruirea acestuia

    2.2. Descrierea investiţiei
    2.2.1. Situaţia actuală, necesitatea şi oportunitatea promovării investiţiei
    2.2.2. Descrierea funcţională şi tehnologică

    2.3. Date tehnice ale investiţiei
    2.4. Prezentarea sustenabilităţii proiectului.
    3.0. COSTURILE INVESTIŢIEI
    3.1. Valoarea totală cu detalierea pe structura devizului general
    4.0. ANALIZA COST-BENEFICIU
    4.1. Analiza financiară: fluxul de numerar, durata de recuperare a investiţiei şi raportul cost-beneficiu;
    4.2. Impactul economic şi social al proiectului, prezentarea volumului cererii şi a beneficiilor investiţiei, promovarea către grupurile ţintă a serviciilor furnizate
    5.0. SURSELE DE FINANŢARE A INVESTIŢIEI
     Se vor prezenta sursele de finanţare a investiţiei

    6.0. PRINCIPALII INDICATORI AI INVESTIŢIEI
    6.1. Durata de realizare (luni)
    6.2. Capacităţi (în unităţi fizice şi valorice)
    6.3. Alţi indicatori specifici domeniului de activitate în care este realizată investiţia
    7.0. AVIZE ŞI ACORDURI DE PRINCIPIU
    7.1. Avize şi acorduri specifice care au fost necesare pentru implementarea proiectului, dacă este cazul
    7.2. Alte justificări ale necesităţii, relevanţei şi impactului proiectului (ex. studii de piaţă, analize ale cererii de servicii electronice)
    C. Concluzii
     Alte detalii ce consideraţi a fi relevante.

     Numele şi funcţia reprezentant legal/împuternicit
     Semnătura şi ştampila ...........................
     Data întocmirii ...................


    ANEXA 3

     PROIECTUL TEHNIC
     - conţinut cadru -
    1. OBIECTIVELE PROIECTULUI
    2. SOLUŢIA TEHNICA
    2.1. Cerinţe şi soluţii tehnice - descriere generala
    2.2. Prevederi de securitate

    3. DESCRIEREA TEHNICA A PROIECTULUI
    3.1. Cerinţele funcţionale ale sistemului
    3.2. Arhitectura funcţională a sistemului
    3.3. Managementul utilizatorilor şi accesul la sistem
    3.4. Securitatea sistemului 3.4 Confidenţialitatea datelor

    4. RESURSE
    5.1. Personal şi instruire
    5.2. Resurse materiale

    5. MENTENANŢĂ ŞI SUSTENABILITATE

    ANEXA 4

     DECLARAŢIA DE ELIGIBILITATE
     Subsemnatul ......................., posesor al CI seria ....., nr. .......... eliberată de .........................., CNP ................./paşaport nr. .............., eliberat de ........................., în calitate de (funcţie/reprezentant legal/împuternicit) al (denumirea solicitant), cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de legea penală, declar pe propria răspundere că:
    1. Instituţia pe care o reprezint nu înregistrează obligaţii bugetare nete (diferenţa dintre obligaţiile de plată restante la buget şi sumele de recuperat de la buget)
    a. mai mari de 1/12 din obligaţiile datorate în ultimele 12 luni - în cazul certificatului de atestare fiscală emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
    b. mai mari de 1/6 din totalul obligaţiilor datorate în ultimul semestru - în cazul certificatului de atestare fiscală emis de către autorităţile publice locale.

    2. Instituţia pe care o reprezint nu se afla în una din situaţiile incompatibile cu acordarea finanţării din fonduri publice, conform Regulamentului Consiliului nr. 1605/2002.
    3. Instituţia pe care o reprezint nu a mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri UE, în ultimele 36de luni/nu derulează la data depunerii cererii de finanţare proiecte finanţate parţial sau în totalitate, din alte surse publice, pentru aceleaşi activităţi, în cadrul unor proiecte similare cu cel ce constituie obiectul cererii de finanţare.
    4. Instituţia pe care o reprezint a fost direct responsabilă de pregătirea, managementul şi realizarea proiectului, nu a acţionat ca intermediar pentru proiectul propus pentru rambursare şi este/a fost responsabilă pentru asigurarea sustenabilităţii rezultatelor proiectului;
    5. Instituţia pe care o reprezint nu face obiectul unui ordin de recuperare în urma unei decizii anterioare a Comisiei Europene, privind declararea unui ajutor ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa comună sau, în cazul în care solicitantul a făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta trebuie sa fi fost deja executată şi ajutorul integral recuperat, inclusiv dobânda de recuperare aferentă, pentru ca beneficiarul să poată fi eligibil.
    6. Nu am suferit condamnări definitive din cauza unei conduite profesionale îndreptate împotriva legii, decizie formulată de o autoritate de judecată ce are forţă de res judicata (ex. împotriva căreia nu se poate face recurs) în ultimele 36de luni;
    7. Nu am comis în conduita profesională greşeli grave, demonstrate prin orice mijloace pe care autoritatea contractantă le poate dovedi;
    8. Nu am fost subiectul unei judecăţi de tip res judicata pentru fraudă, corupţie, implicarea în organizaţii criminale sau în alte activităţi ilegale, în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţii Europene;
    9. Nu am fost găsit vinovat de încălcarea gravă a contractului din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale în urma unei proceduri de achiziţie sau în urma unei proceduri de acordare a unei finanţări nerambursabile, din bugetul comunitar;
    10. Nu sunt subiectul unui conflict de interese, definit conform legislaţiei în vigoare;
    11. Nu sunt vinovat de inducerea gravă în eroare a Organismului Intermediar (OIPSI) prin furnizarea de informaţii incorecte;
    12. Proiectul s-a implementat pe teritoriul României şi este finalizat;
    13. În cazul proiectelor pentru care nu s-a încheiat perioada de sustenabilitate -imobilul/imobilele în care s-au amenajat spatiile tehnice este/sunt libere de orice sarcini sau interdicţii şi nu face/fac obiectul unor litigii aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;
    14. Activele corporale şi necorporale au fost/sunt în uz şi funcţionale (pe perioada de menţinere obligatorie a investiţiei) cu exceptia perioadelor în care s-au efectuat probe tehnice, teste sau dezvoltări de sistem.
    15. Proiectul a asigurat/asigura respectarea standardelor de securitate şi confidenţialitate a informaţiilor şi de prelucrare a datelor cu caracter personal conform Legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare şi conform Legii nr. 506 din 17 noiembrie 2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, cu modificările şi completările ulterioare
    16. Proiectul a respectat/respecta reglementările naţionale şi comunitare privind egalitatea de şanse, dezvoltarea durabilă, regulamentele privind achiziţiile publice, informarea şi publicitatea.
    17. Proiectul nu este subiectul unor litigii/investigatii ale unor instituţii abilitate ale statului/UE.

     Numele şi funcţia reprezentant legal/împuternicit ........................
     Semnătura şi ştampila ...................................
     Data întocmirii ..............

    ANEXA nr. 5

     DECLARAŢIA DE ANGAJAMENT
     Subsemnatul .......................... (nume, prenume), posesor al CI seria ....., nr. ........, eliberată de .........................., eliberat de .........................., în calitate de .......................... (reprezentantul legal/împuternicit) al .......................... (denumire solicitant), cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit de legea penală, la următoarele:
    a. să menţin obligatoriu investiţia/proprietatea/dreptul de utilizare asupra rezultatului proiectului, natura activităţii pentru care s-a acordat rambursarea şi să asigure exploatarea şi mentenanţa pentru cel puţin 60 de luni de la data finalizării implementării proiectului.
    b. am asigurat/voi asigura folosinţa echipamentelor şi aplicaţiilor pentru scopul declarat în proiect pe perioada de menţinere obligatorie a investiţiei
    c. deţin capacitatea operaţională şi administrativă necesare perioadei de menţinere obligatorie a investiţiei;
    d. nu voi schimba destinaţia investiţiei pentru care se acorda rambursare în perioada de menţinere obligatorie a investiţiei;
    e. am/voi avea dreptul de utilizare/licenţa asupra aplicaţiei software personalizate pentru care se solicită rambursare pentru o durată de timp cel puţin egală cu perioada de menţinere obligatorie a investiţiei.

     De asemenea, declar că sunt de acord cu toţi termenii şi condiţiile prevăzute în apelul de proiecte şi ghidul solicitantului, conform legislaţiei naţionale şi comunitare, cu modificările şi completările ulterioare.
     Numele şi funcţia reprezentant legal/împuternicit ........................
     Semnătura şi ştampila ...................................
     Data întocmirii ..............

    ANEXA 6

     MODUL DE CALCUL AL ASISTENŢEI NERAMBURSABILE
     ÎN CAZUL PROIECTELOR GENERATOARE DE VENIT*1)
    *1) Se va folosi cursul INFOREURO din luna depunerii cererii de finanţare
     Baza legală: Regulamentul General (CE) nr. 1083/2006 stabilind prevederile generale privind Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, art. 55
     Documentul de lucru a Comisiei Europene - Orientări privind metodologia de realizare a analizei Costuri-beneficii

     Conform prevederilor art. 55 alin. (1) din Regulamentul General nr. 1083/2006, stabilind prevederile generale privind Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, cu modificările şi completările ulterioare, proiect generator de venituri reprezintă orice operaţiune care implică o investiţie într-o infrastructură a cărei utilizare este supusă unor redevenţe suportate direct de utilizatori, sau orice operaţiune care implică vânzarea sau închirierea unui teren sau a unui imobil, sau orice altă furnizare de servicii contra unei plăţi.
     Cheltuielile eligibile ale proiectelor generatoare de venituri nu trebuie să depăşească valoarea curentă a costului investiţiei minus valoarea curentă a veniturilor nete din această investiţie în perioada de timp de la finalizarea proiectului şi până la semnarea contractului de finanţare cu OIPSI. în situaţiile în care nu tot costul investiţiei este eligibil, venitul net va fi alocat pro-rata la partea eligibilă şi ne-eligibilă a costului investiţiei.
     Aplicarea prevederilor comunitare privind veniturile generate de proiect în cadrul POS CCE 2007-2013 se realizează astfel: Valoarea finanţării nerambursabile se va calcula ca fiind diferenţa dintre valoarea actualizată a costurilor de investiţie a proiectului şi veniturile nete realizate.
     Cheltuielile eligibile ale proiectelor generatoare de venituri nu trebuie să depăşească valoarea actualizată a costului investiţiei minus valoarea actualizată a veniturilor nete din această investiţie într-o anumită perioadă de timp pentru:
    - investiţii în infrastructură; sau
    – alte proiecte la care se pot estima valoarea veniturilor în avans.

     În situaţiile în care nu tot costul investiţiei este eligibil pentru co-finanţare, venitul net va fi alocat pro rata la partea eligibilă şi ne-eligibilă a costului investiţiei.
     Economiile la costurile de operare realizate de proiecte trebuie să fie luate în considerare la determinarea "necesarului de finanţare" (deoarece acestea sunt echivalente cu veniturile nete). Economiile la costurile de operare pot fi ignorate dacă proiectul nu generează venituri din încasările directe de la utilizatorii bunurilor/serviciilor sau se poate demonstra că acestea sunt compensate de o reducere egală a subvenţiilor de operare (se va explica în mod corespunzător şi se va susţine cu dovezi).
     Necesarul de finanţare din fonduri publice (FEDR şi fonduri publice naţionale - aşa numitul gap funding) - reprezintă acea parte a costurilor de investiţie necesare proiectului care nu poate fi finanţată de proiectul însuşi şi prin urmare are nevoie să fie finanţată din fonduri publice nerambursabile.
     În calculul necesarului de finanţare, încasările(intrările) ce se vor lua în calcul la determinarea fluxurilor financiare vor fi:
    - încasări directe de la utilizatorii bunurilor şi/sau serviciilor rezultate din proiect
    – Cheltuielile financiare (plata dobânzilor, etc.) şi amortizările nu vor fi luate în calculul necesarului de finanţare.

     Cheltuiala eligibilă, EE, nu poate depăşi necesarul de finanţare, astfel:
     Max EE = reprezintă maximumul cheltuielilor eligibile = CIA-VNA (1)
     unde:
     CIA este costul de investiţie actualizat
     VNA este venitul net actualizat;
     CE reprezintă total costuri eligibile aferente proiectului;
     VD este valoarea de decizie (valoarea la care se aplică rata de cofinanţare)


     Necesarul de finanţare (diferenţa de finanţare) este egal cu diferenţa dintre valoarea actualizată a costurilor de investiţie a proiectului şi venitul net;
     Rata necesarului de finanţare, R, se calculează astfel: (2)
     R = (CIA-VNA)/CIA

     Rata necesarului de finanţare reprezintă partea din investiţie care nu poate fi auto-finanţată/auto-susţinută de proiectul însuşi.
     Atunci când nu toate costurile investiţiei pentru un proiect sunt eligibile, rata necesarului de finanţare se aplica numai cheltuielilor eligibile
     VD = CE*R (3)

     Grantul (finanţarea nerambursabila a unui proiect) se va calcula ţinându-se cont de procentul de cofinanţare stabilit
     G = VD*CR (4)
     unde:
     G reprezintă finanţarea nerambursabilă
     CR = reprezintă rata de co-finanţare



    MODUL DE CALCUL AL ASISTENŢEI NERAMBURSABILE ÎN CAZUL PROIECTELOR GENERATOARE DE VENIT

┌──────────────┬─────────┬──────────────┬──────────────────────────────────┐
│Descriere │ │IMPLEMENTARE*)│OPERARE │
├──────────────┼─────────┼────┬────┬────┼─────────┬─────────┬────┬─────────┤
│ │ │Anul│Anul│Anul│Anul n+1 │Anul n+2 │... │Anul n+5 │
│ │ │1 │2 │n │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│Costurile │CI = CE +│CI │CI │CI │ │ │ │ │
│totale ale │CN │(1) │(2) │(3) │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │
│investiţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│Costuri │E = Suma │ │ │ │ │ │ │ │
│eligibile ale │[CE(i)], │CE │CE │CE │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │
│investiţiei │unde i= │(1) │(2) │(n) │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │
│ │1,n │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│Costuri │CN = Suma│ │ │ │ │ │ │ │
│ne-eligibile │[CN(i)], │CN │CN │CN │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │
│ale │unde i= │(1) │(2) │(n) │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │▒▒▒ │▒▒▒▒▒▒▒▒ │
│investiţiei │1,n │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│Costuri │ │ │ │ │ │ │ │ │
│operaţionale │C(t) unde│C(1)│C(2)│C(n)│Cn+1 │Cn+2 │ │C(n+5) │
│ale │t=1,n+5 │ │ │ │ │ │ │ │
│proiectului │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│Venituri │V(t) unde│V(1)│V(2)│V(n)│Vn+1 │Vn+2 │ │V(n+5) │
│operaţionale │t=1,n+5 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│Valoarea │VR │ │ │ │ │ │ │VR(n+5) │
│reziduală │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│ │VN(t)=V │ │ │ │ │ │ │ │
│Venituri nete │(t)-C(t) │VN │VN │VN │VNn+1 │VNn+2 │ │VN(n+5) │
│anuale │unde t= │(1) │(2) │(n) │ │ │ │ │
│ │1,n+5 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┤
│Rata de │d = 5% │d │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│actualizare │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┬────┬─────────┬─────────┬────┬─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
│ │F(t)=1/ │ │ │ │ │ │ │ │
│Factorul de │(1+d)^ │ │ │ │ │ │ │ │
│actualizare │(t-1) │F(1)│F(2)│F(n)│F(n+1) │F(n+2) │ │F(n+5) │
│anual │unde t= │ │ │ │ │ │ │ │
│ │1,n+5 │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┼────┼─────────┼─────────┼────┼─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┤
│Costul de │CIA=sum[F│ │ │
│investiţie │(i)xCI │CIA │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│actualizat │(i)] │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┬────┬─────────┬─────────┬────┬─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┤
│Venit net │VNA=sum │ │ │
│actualizat al │[VN(t)xF │VNA │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│proiectului │(t)]+VR │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┬────┬─────────┬─────────┬────┬─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┤
│Rata │R= │ │ │
│necesarului de│(CIA-VNA)│R │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│finanţare │/CIA │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┬────┬─────────┬─────────┬────┬─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┤
│Valoarea de │VD=R*CE │VD │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│decizie │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┬────┬─────────┬─────────┬────┬─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┤
│Valoarea │ │ │ │
│asistentei │G=VDxCR │G │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│nerambursabile│ │ │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│(Grant) │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┬────┬─────────┬─────────┬────┬─────────┤
├──────────────┼─────────┼────┼────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┤
│Valoarea │ │ │ │
│contribuţiei │B=CE-G+CN│B │▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒│
│beneficiarului│ │ │ │
├──────────────┼─────────┼────┼────┬────┬─────────┬─────────┬────┬─────────┤
└──────────────┴─────────┴────┴────┴────┴─────────┴─────────┴────┴─────────┘

      ● n - este anul de finalizare al proiectului

    ANEXA 7

     Grila de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii

┌────┬──────────────────────┬──┬──┬────┐
│Nr. │Documente verificate │DA│NU│Obs.│
│crt.│ │ │ │ │
├────┴──────────────────────┴──┴──┴────┤
│Verificarea criteriilor de transmitere│
├────┬──────────────────────┬──┬──┬────┤
│ │Înregistrarea │ │ │ │
│ │electronică a │ │ │ │
│ │proiectului s-a │ │ │ │
│1. │realizat în │ │ │ │
│ │termenul prevăzut în │ │ │ │
│ │anunţul de deschidere │ │ │ │
│ │a apelului de │ │ │ │
│ │proiecte │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │A fost ataşată Cererea│ │ │ │
│2. │de finanţare împreună │ │ │ │
│ │cu toate anexele │ │ │ │
│ │aferente │ │ │ │
├────┴──────────────────────┴──┴──┴────┤
│Verificarea administrativă şi a │
│eligibilităţii │
├────┬──────────────────────┬──┬──┬────┤
│ │Cererea de Finanţare │ │ │ │
│3. │(împreună cu anexele) │ │ │ │
│ │respectă formatul │ │ │ │
│ │tip prevăzut. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Cererea de Finanţare │ │ │ │
│ │şi documentele anexate│ │ │ │
│ │sunt completate │ │ │ │
│4. │în limba română, │ │ │ │
│ │conform prevederilor │ │ │ │
│ │din Ghidul │ │ │ │
│ │solicitantului │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Cererea de Finanţare │ │ │ │
│ │(împreună cu anexele) │ │ │ │
│ │este redactată în │ │ │ │
│ │limba română, │ │ │ │
│5. │utilizând formatul: │ │ │ │
│ │font Times New Roman, │ │ │ │
│ │dimensiune font 12, │ │ │ │
│ │spaţiere la un rând şi│ │ │ │
│ │jumătate. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│6. │Dosarul cererii de │ │ │ │
│ │finanţare conţine opis│ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Actul de împuternicire│ │ │ │
│ │în cazul în care │ │ │ │
│ │cererea de finanţare │ │ │ │
│ │nu este semnată de │ │ │ │
│ │reprezentantul legal │ │ │ │
│ │al solicitantului, ci │ │ │ │
│ │de o persoană │ │ │ │
│ │împuternicită în acest│ │ │ │
│ │sens. Poate fi anexat │ │ │ │
│ │orice document │ │ │ │
│ │administrativ emis de │ │ │ │
│7. │reprezentantul legal │ │ │ │
│ │în │ │ │ │
│ │acest sens, cu │ │ │ │
│ │respectarea │ │ │ │
│ │prevederilor legale │ │ │ │
│ │ATENŢIE! în cazul în │ │ │ │
│ │care există un act de │ │ │ │
│ │împuternicire, │ │ │ │
│ │toate documentele din │ │ │ │
│ │dosarul aplicaţiei │ │ │ │
│ │trebuie semnate de │ │ │ │
│ │către împuternicit. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Studiul de │ │ │ │
│ │fezabilitate*1) - │ │ │ │
│8. │pentru proiecte mai │ │ │ │
│ │mari de │ │ │ │
│ │2 milioane lei │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Analiza │ │ │ │
│ │necesităţilor*4) - │ │ │ │
│9. │pentru proiecte mai │ │ │ │
│ │mici de │ │ │ │
│ │2 milioane lei │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│10. │Proiect tehnic*2) │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│11. │Declaraţia de │ │ │ │
│ │eligibilitate │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│12. │Declaraţia de │ │ │ │
│ │angajament │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Declaraţie pe propria │ │ │ │
│ │răspundere asupra │ │ │ │
│ │locaţiei/locaţiilor │ │ │ │
│13. │unde s-a implementat │ │ │ │
│ │proiectul - adresa/ │ │ │ │
│ │adresele trecute │ │ │ │
│ │complet │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Raportul privind │ │ │ │
│ │gradul de utilizare a │ │ │ │
│14. │proiectului, funcţie │ │ │ │
│ │de obiectivele şi │ │ │ │
│ │indicatorii │ │ │ │
│ │proiectului │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Modul de calcul al │ │ │ │
│ │asistenţei │ │ │ │
│ │nerambursabile în │ │ │ │
│15. │cazul │ │ │ │
│ │proiectelor │ │ │ │
│ │generatoare de │ │ │ │
│ │venit*3). │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Solicitantul se │ │ │ │
│ │încadrează în │ │ │ │
│16. │categoria │ │ │ │
│ │solicitanţilor │ │ │ │
│ │eligibili. │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Scopul proiectului │ │ │ │
│ │corespunde │ │ │ │
│ │obiectivelor │ │ │ │
│ │operaţiunilor care │ │ │ │
│17. │s-au putut finanţa din│ │ │ │
│ │fonduri structurale, │ │ │ │
│ │în cadrul POS │ │ │ │
│ │CCE, Axa 3, Domeniul │ │ │ │
│ │major de intervenţie 2│ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Proiectul s-a │ │ │ │
│ │implementat pe │ │ │ │
│18. │teritoriul României şi│ │ │ │
│ │este │ │ │ │
│ │finalizat │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Cheltuielile sunt │ │ │ │
│ │eligibile. │ │ │ │
│ │ATENŢIE! Cheltuielile │ │ │ │
│19. │care nu se încadrează │ │ │ │
│ │în categoria │ │ │ │
│ │celor eligibile vor fi│ │ │ │
│ │eliminate din bugetul │ │ │ │
│ │proiectului │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Perioada în care s-au │ │ │ │
│20. │realizat plăţile │ │ │ │
│ │corespunde perioadei │ │ │ │
│ │de eligibilitate │ │ │ │
├────┼──────────────────────┼──┼──┼────┤
│ │Clarificările │ │ │ │
│ │furnizate de │ │ │ │
│ │solicitant nu au │ │ │ │
│ │modificat │ │ │ │
│ │informaţiile din │ │ │ │
│ │cererea de finanţare. │ │ │ │
│21. │Prin modificarea │ │ │ │
│ │cererii de finanţare │ │ │ │
│ │se înţelege │ │ │ │
│ │modificarea ideii de │ │ │ │
│ │proiect, a devizului │ │ │ │
│ │estimativ sau a │ │ │ │
│ │soluţiei tehnice. │ │ │ │
└────┴──────────────────────┴──┴──┴────┘

    *1) Dacă solicitantul deţine documentele acestea se vor prezenta în anexa. În cazul în care nu deţine respectivele documente va întocmi şi prezenta o descriere a proiectului pe maxim 2 pagini.
     *2) Dacă solicitantul deţine documentele acestea se vor prezenta în anexa. În cazul în care nu deţine respectivele documente va întocmi şi prezenta o descriere a proiectului pe maxim 2 pagini.
     *3) Se va folosi cursul INFOREURO din luna depunerii cererii de finanţare

    ANEXA 8

     GRILA DE EVALUARE TEHNICO-ECONOMICĂ

┌────────────────┬───────┬───────┬───────────┐
│Criterii │Punctaj│Punctaj│Justificare│
│ │maxim │acordat│puncte │
├────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
│1. Relevanţa │15 │ │ │
│proiectului │ │ │ │
├────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
│2. Calitatea şi │ │ │ │
│coerenţa │55 │ │ │
│proiectului │ │ │ │
├────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
│3. │ │ │ │
│Sustenabilitatea│20 │ │ │
│şi maturitatea │ │ │ │
│proiectului │ │ │ │
├────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
│4. Capacitatea │10 │ │ │
│de implementare │ │ │ │
├────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
│TOTAL PUNCTE │100 │ │ │
└────────────────┴───────┴───────┴───────────┘

     Punctajul acordat pentru fiecare subcriteriu/criteriu este număr întreg.
     Obţinerea unei valori de 0 puncte pentru unul din criteriile/subcriteriile mai sus menţionate implică respingerea proiectului. Condiţia de finanţarea proiectului este aceea ca punctajul obţinut să fie de minim 70 puncte (punctaj minim de calitate), în limita bugetului alocat pentru cererea de propuneri respectivă.

    ANEXA 9

     OPIS LA FORMULARUL CERERII DE FINANŢARE

     (model orientativ)

     Opisul de mai jos va fi pagina 0 a Cererii de finanţare.
     Pentru unele anexe sunt prevăzute modele standard.Este obligatorie utilizarea modelelor standard prevăzute, conform instrucţiunilor.
     Formatul celorlalte documente ce vor fi ataşate la Cererea de finanţare vor respecta normele legale în vigoare la data depunerii Cererii de finanţare.

    Nr. Tip document Nr. pagina Perioada de valabilitate
    crt. (de la... până la...) a documentului
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     1. Formularul Cererii de finanţare 1 - ... Nu se aplică
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     2. .............. ... - ... Nu se aplică/zz.ll.aaaa
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                              ... - ... Nu se aplică/zz.ll.aaaa
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                              ... - ... Nu se aplică/zz.ll.aaaa
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     n ... - ... Nu se aplică/zz.ll.aaaa
    ───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


     ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016