───────────
*1) Disponibil pe pagina de internet a AMPOSDRU, www.fseromania.ro.
Pentru a mãri şansele ca cererea dumneavoastrã de finanţare sã fie selectatã, vã recomandãm ca înainte de a începe completarea acesteia sã vã asiguraţi cã aţi citit toate informaţiile prezentate în acest document, precum şi în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului (inclusiv notele de subsol) şi cã aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
De asemenea, vã recomandãm ca pânã la data limitã de depunere a cererilor de finanţare, sã consultaţi periodic pagina de internet a MMFPS-AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro, pentru a fi la curent cu eventuale modificãri ale Condiţiilor Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte sau alte comunicãri şi informaţii transmise de AMPOSDRU.
IMPORTANT
Vã rugãm sã reţineţi cã:
TOATE cererile de finanţare nerambursabilã pentru POS DRU se completeazã şi se transmit on-line în limba românã.
În acest sens, accesaţi pagina de internet a AMPOSDRU www.fseromania.ro, secţiunea "Cerere de propuneri de proiecte", link Actionweb. Cererile de Finanţare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse.
Atenţie: Sistemul informatic va bloca transmiterea cererilor de finanţare dupã expirarea termenului limitã de transmitere on-line a cererilor de finanţare, prevãzut pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, respectiv 19/06/2009 ora 16.00!
Declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) tipãrite, semnate de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã, datate şi ştampilate şi Acordul de Parteneriat completat, semnat de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã şi a partenerilor, datat şi ştampilat vor fi primite prin poştã sau servicii de curierat de cãtre AMPOSDRU, la adresa România, Bucureşti, Str. Calea Plevnei nr. 46-48, sector 1, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data expirãrii termenului limitã pentru transmiterea electronicã a cererilor de finanţare, între orele 9.00-16.00. Toate declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi Acordul de Parteneriat vor fi transmise la adresa AMPOSDRU într-un singur plic închis.
Vã rugãm sã menţionaţi pe plic:
● numãrul şi denumirea cererii de propuneri de proiecte în cadrul cãreia aţi transmis cererea de finanţare;
● ID-ul cererii de finanţare;
● numãrul şi tipul documentelor conţinute în plic (ex. "Declaraţii nr. 1-5, Acord de parteneriat");
● menţiunea "A nu se deschide la Registraturã".
Plicurile care nu conţin toate elementele precizate anterior vor fi respinse. Cererile de finanţare ale cãror plicuri sunt primite la registratura AMPOSDRU dupã expirarea termenului limitã de depunere nu vor fi incluse în etapa de evaluare.
Nu se admite transmiterea în etape a declaraţiilor (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi a Acordului de Parteneriat.
VÃ DORIM SUCCES!
Pentru a facilita procesul de completare şi transmitere a cererilor de finanţare în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte, în perioada 24.04 - 30.06.2009, între orele 9.00-16.00 funcţioneazã un birou de informare.
Întrebãrile referitoare la prezenta cerere de propuneri de proiecte pot fi transmise prin e-mail la adresa calificari.europene@fseromania.ro.
Întrebãrile care pot fi relevante şi pentru alţi solicitanţi, împreunã cu rãspunsurile corespunzãtoare, vor fi publicate periodic pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro şi a OIPOSDRU MECI, respectiv www.posdru.edu.ro.
1. INFORMAŢII GENERALE
1.1. Cererea de propuneri de proiecte
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt promovate proiecte care urmãresc dezvoltarea şi implementarea Cadrului Naţional al Calificãrilor şi asigurarea calitãţii, dezvoltarea mecanismelor de validare a învãţãrii anterioare, susţinerea abordãrii de tipul pe tot parcursul vieţii în educaţie şi formare profesionalã. Sunt avute în vedere acţiuni destinate elaborãrii de studii, analize, cercetãri care sã furnizeze informaţii de calitate şi date relevante şi suficiente pentru dezvoltarea FPC şi schimb de bune practici, precum şi dezvoltarea de reţele şi parteneriate pentru promovarea unor medii de lucru care stimuleazã învãţarea şi dezvoltarea "regiunilor de învãţare". În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice, proiectele strategice multi-regionale sunt proiecte implementate în cel puţin trei regiuni de dezvoltare.
Completarea şi transmiterea cererilor de finanţare se realizeazã exclusiv electronic, prin intermediul aplicaţiei Actionweb aflatã pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro:
● Pânã la data de 19.06.2009 ora 16.00.
Pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte cu termen limitã de depunere, evaluarea cererilor de finanţare primite se realizeazã dupã expirarea termenului limitã.
1.2. Tipuri de proiecte
Proiectele strategice finanţate prin POS DRU pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt proiectele implementate la nivel naţional, multi-regional sau sectorial, punându-se accent pe promovarea proiectelor în parteneriat, inclusiv prin cooperare transnaţionalã. Proiectele strategice multi-regionale sunt proiecte implementate în cel puţin trei regiuni de dezvoltare.
Valoarea totalã a unui proiect poate fi cuprinsã între:
> Echivalentul în lei a minimum 500.000 euro şi maximum 5.000.000 euro.
Durata de implementare a unui proiect trebuie sã fie cuprinsã între:
● minimum 6 (şase) luni şi maximum 3 (trei) ani
1.3. Alocare financiarã orientativã
Alocarea financiarã orientativã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte este echivalentul în lei a 50.000.000 euro, respectiv 211.190.000 lei*2) din care Fondul Social European (contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã) reprezintã:
─────────
*2) Cursul Inforeuro aferent lunii aprilie 2009
(http://ec.europa.eu/budget/inforeuro/index.cfm?fuseaction=countries&SearchField=&Period=2009-4&Delim=,&Language=en).
● 100% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 81% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial, iar contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã reprezintã:
● 0% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 19% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial.
În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depãşeşte alocarea financiarã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a utiliza fonduri suplimentare din alocarea financiarã corespunzãtoare domeniului major de intervenţie.
În cazul în care alocarea financiarã prevãzutã nu poate fi folositã din cauza numãrului redus de cereri de finanţare selectate, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a realoca fondurile rãmase cãtre alte cereri de propuneri de proiecte în cadrul aceluiaşi domeniu major de intervenţie.
1.4. Contribuţia solicitantului
Contribuţia solicitantului reprezintã procentul din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile aferente proiectului propus care va fi suportat de cãtre dumneavoastrã în calitate de solicitant.
Contribuţia proprie a solicitantului trebuie sã fie realizatã sub formã financiarã. În cadrul proiectelor finanţate din POSDRU 2007-2013 contribuţia în naturã nu este eligibilã.
Valoarea contribuţiei dumneavoastrã în calitate de solicitant este de:
● 19% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora;
● 2% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial;
● 5% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial.
Dacã proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia/instituţia promotoare care formuleazã cererea de finanţare. În funcţie de tipul organizaţiei care are calitatea de solicitant se stabileşte valoarea contribuţiei proprii pentru proiect, conform celor mai sus menţionate.
Pe parcursul implementãrii proiectului, cheltuielile considerate neeligibile, dar necesare derulãrii proiectului, apãrute în timpul implementãrii proiectului, vor fi suportate de cãtre dumneavoastrã în calitate de beneficiar.
1.5. Ajutor de stat
Prezenta cerere de propuneri de proiecte strategice nu reprezintã o schemã de ajutor de stat sau de minimis. Proiectele care vor intra sub incidenţa regulilor ajutorului de stat sau de minimis depuse în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte vor fi respinse.
În fiecare situaţie în care o formã de ajutor de stat, aşa cum este definit în art. 87.1 al Tratatului CE, este implicatã în realizarea unui proiect, AMPOSDRU va respecta şi va aplica condiţiile prevãzute în Tratat şi în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare).
Conform art. 87 alin. 1 al Tratatului CE, ajutorul de stat este: "orice ajutor acordat de cãtre un Stat Membru sau prin resurse de stat sub orice formã care distorsioneazã sau ameninţã a distorsiona competiţia prin favorizarea anumitor întreprinderi sau producţia anumitor bunuri, în mãsura în care afecteazã schimbul între Statele Membre, şi va fi incompatibil cu piaţa comunã".
În calitate de beneficiar sunteţi responsabil pentru stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a proiectului şi pentru pãstrarea înregistrãrilor şi documentelor privind diferitele tipuri de ajutor de stat sau de minimis primite.
2. POSDRU 2007-2013
2.1. Axa Prioritarã 1
"Educaţia şi formarea profesionalã în sprijinul creşterii economice şi dezvoltãrii societãţii bazate pe cunoaştere"
Obiectivul general al Axei Prioritare 1 "Educaţia şi formarea profesionalã în sprijinul creşterii economice şi dezvoltãrii societãţii bazate pe cunoaştere îl reprezintã dezvoltarea rutelor flexibile de învãţare pe tot parcursul vieţii şi creşterea accesului la educaţie şi formare prin furnizarea unei educaţii iniţiale şi continue moderne şi de calitate, incluzând învãţãmântul superior şi cercetarea. Datele şi studiile disponibile indicã faptul cã educaţia şi formarea sunt principalii factori care contribuie la dezvoltarea economicã, progres şi o ratã ridicatã de eficienţã a investiţiilor realizate.
Atingerea obiectivelor Strategiei Lisabona este posibilã doar în condiţiile existenţei unei forţe de muncã înalt calificate şi adaptabile, capabilã sã utilizeze, în mod eficient, cunoştinţele şi noile tehnologii existente. Aceastã prioritate îşi propune sã contribuie la realizarea obiectivelor "Lisabona" prin restructurarea şi îmbunãtãţirea sistemelor de educaţie şi formare. În cadrul acestei axe prioritare se urmãreşte dezvoltarea şi modernizarea sistemelor de educaţie şi formare profesionalã iniţialã şi continuã în vederea unei mai bune adaptãri la nevoile în permanentã schimbare şi la evoluţiile rapide din economie şi societate.
Sprijinul FSE acordat în cadrul acestei axe prioritare rãspunde nevoii de a restructura şi îmbunãtãţi sistemul de educaţie şi formare profesionalã în vederea creşterii capacitãţii acestuia de furniza educaţie şi formare profesionalã iniţialã şi continuã de calitate. În vederea unei integrãri durabile pe piaţa muncii, este necesarã îmbunãtãţirea şi actualizarea permanentã a abilitãţilor şi cunoştinţelor furnizate de cãtre sistemul de educaţie şi formare profesionalã iniţialã prin programe de formare profesionalã continuã. Dacã, atât educaţia, cât şi formarea profesionalã continuã eşueazã în a furniza competenţe, cunoştinţe şi abilitãţi relevante pentru piaţa muncii sau eşueazã în a-şi asigura, în mod reciproc, complementaritatea, va creşte riscul şomajului pe termen lung. În acest context, asigurarea calitãţii şi dezvoltarea sistemului de FPC şi promovarea învãţãrii pe tot parcursul vieţii devin elemente esenţiale pentru realizarea obiectivului POS DRU de creştere a competitivitãţii capitalului uman.
2.2. Domeniu Major de Intervenţie 1.4
"Calitate în FPC"
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt promovate, la nivel naţional, sectorial şi multi-regional, proiecte care urmãresc dezvoltarea şi implementarea Cadrului Naţional al Calificãrilor şi asigurarea calitãţii, dezvoltarea mecanismelor de validare a învãţãrii anterioare, susţinerea abordãrii de tipul pe tot parcursul vieţii în educaţie şi formare profesionalã. Sunt avute în vedere şi acţiunile destinate elaborãrii de studii, analize, cercetãri care sã furnizeze informaţii de calitate, date relevante şi suficiente pentru dezvoltarea FPC şi schimb de bune practici, precum şi dezvoltarea de reţele şi parteneriate pentru promovarea unor medii de lucru care stimuleazã învãţarea şi dezvoltarea "regiunilor de învãţare".
Obiectivele specifice ale acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt:
● dezvoltarea Cadrului Naţional al Calificãrilor, inclusiv îmbunãtãţirea sistemului de validare a calificãrilor profesionale;
● îmbunãtãţirea capacitãţii de anticipare cererii de FPC;
● structurarea şi îmbunãtãţirea sistemului de certificare a învãţãrii anterioare;
● dezvoltarea de reţele şi promovarea "regiunilor de învãţare".
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, activitãţile finanţate vor urmãri dezvoltarea şi implementarea Cadrului Naţional al Calificãrilor (cu excepţia sistemului calificãrilor din învãţãmântul superior şi din educaţia şi formarea profesionalã iniţialã) prin dezvoltarea competenţelor şi calificãrilor profesionale (la nivel naţional şi sectorial), îmbunãtãţirea mecanismelor şi capacitãţii de evaluare a competenţelor şi calificãrilor etc. O atenţie particularã va fi acordatã îmbunãtãţirii capacitãţii comitetelor sectoriale şi a membrilor comitetelor sectoriale, de a participa la procesul de validare a calificãrilor şi de implicare în asigurarea calitãţii în FPC.
Cunoaşterea şi înţelegerea cererii de formare şi promovarea unei culturi a învãţãrii reprezintã acţiuni importante pentru îmbunãtãţirea sistemului de FPC. În prezent, nu existã suficiente informaţii cantitative şi calitative, la nivel sectorial, naţional şi multi-regional, cu privire la evoluţiile competenţelor, cererea de formare profesionalã, nevoile specifice ale unor segmente de populaţie şi impactul privind participãrii acestora la FPC. Toate acestea sunt necesare pentru creşterea capacitãţii sistemului de FPC de anticipare evoluţiei competenţelor, cererii de formare şi de adaptare rapidã la aceste evoluţii, fiind create, astfel, condiţiile pentru furnizarea competenţelor/calificãrilor cerute pe piaţa muncii. În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice vor fi finanţate proiectele care urmãresc anticiparea nevoilor de calificare, prin colectarea, analiza, interpretarea de informaţii cantitative şi calitative, realizarea de studii şi analize referitoare la noile calificãri solicitate pe piaţa muncii şi la cererea de formare profesionalã continuã, la nivel sectorial şi/sau multi-regional.
Promovarea învãţarii pe tot parcursul vieţii devine un element fundamental pentru susţinerea competitivitãţii, atât a indivizilor, cât şi a regiunilor şi economiilor naţionale. În acest context, elaborarea şi implementarea, la nivel regional, sectorial şi naţional, a unor politici adecvate care susţin învãţarea pe tot parcursul vieţii devin esenţiale în fundamentarea competitivitãţii regionale şi naţionale. În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice, învãţarea pe tot parcursul vieţii este promovatã prin susţinerea proiectelor destinate elaborãrii şi implementãrii unor politici/strategii/sisteme de FPC şi promovarea "regiunilor de învãţare". În cadrul proiectelor strategice, în ceea ce priveşte dezvoltarea şi operaţionalizarea "regiunilor de învãţare" sunt avute în vedere, cu precãdere, urmãtoarele acţiuni: promovarea parteneriatelor şi reţelelor multi-actor, la nivel multiregional, sectorial şi naţional; identificarea de soluţii la problemele comune, dezvoltarea, formularea şi implementarea strategiilor de învãţare/FPC în zona/sectorul respectiv, în cadrul reţeţei; facilitarea proceselor de inter-învãţare şi transfer de expertizã şi bune practici în cadrul reţeleor constituite; promovarea culturii învãţãrii, organizarea şi structurarea învãţãrii formale şi nonfomale, identificarea de instrumente de motivare şi susţinere a participãrii la învãţare a indivizilor şi organizaţiilor.
În strânsã legãturã cu dezvoltarea unei abordãri de tipul "pe tot parcursul vieţii" în educaţie şi formare vor fi sprijinite, de asemenea, activitãţile de structurare a sistemului de certificare a învãţãrii anterioare, inclusiv prin activitãţi de dezvoltare, îmbunãtãţire şi implementare de metodologii/ proceduri specifice şi activitãţi de dezvoltare şi construcţie instituţionalã pentru centrele de validare/certificare a învãţãrii anterioare.
Acţiunile finanţate rãspund nevoilor identificate la nivel de sistem, naţional, sectorial şi/sau multiregional şi susţin dezvoltarea şi implementarea mãsurilor de îmbunãtãţire a sistemului de formare profesionalã continuã. În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice, proiectele strategice multi-regionale sunt proiecte implementate în cel puţin trei regiuni de dezvoltare.
Acţiunile destinate creãrii, consolidãrii şi creşterii eficacitãţii parteneriatelor, realizarea de analize şi studii, susţin realizarea obiectivelor specifice acestei cereri de propuneri de proiecte strategice şi pot constitui componente ale proiectelor finanţate.
În vederea asigurãrii eficacitãţii proiectelor strategice va fi încurajatã o abordare integratã care presupune atât dezvoltarea, testarea/pilotarea şi implementarea instrumentelor, procedurilor, metodologiilor şi mecanismelor, cât şi formarea şi perfecţionarea personalului şi a actorilor cheie implicaţi în aceste activitãţi şi procese. Inovarea şi activitãţile cu dimensiune transnaţionalã, transferul/generalizarea de bune practici sunt încurajate în vederea realizãrii obiectivelor specifice ale acestei cereri de propuneri de proiecte strategice.
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt promovate proiecte care contribuie la realizarea urmãtoarelor operaţiuni orientative POS DRU:
● Dezvoltarea şi implementarea Cadrului Naţional al Calificãrilor, inclusiv sprijin pentru Comitetele Sectoriale;
● Dezvoltarea capacitãţii instituţionale a structurilor implicate în validarea învãţãrii anterioare;
● Elaborarea de studii, analize, cercetãri care sã furnizeze informaţii de calitate şi date relevante şi suficiente pentru dezvoltarea FPC şi schimb de bune practici;
● Dezvoltarea de reţele şi parteneriate pentru promovarea unor medii de lucru care stimuleazã învãţarea şi "regiunile de învãţare".
3. CRITERII DE ELIGIBILITATE
Vã rugãm sã aveţi în vedere faptul cã sunt aplicabile toate condiţiile specificate în Capitolul 4 "Criterii de eligibilitate" din Condiţiile generale ale Ghidului Solicitantului.
3.1. Eligibilitatea solicitanţilor şi a partenerilor
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte categoriile de beneficiari eligibili sunt:
● Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii;
● Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale;
● Agenţii, structuri subordonate sau aflate în coordonarea MECI/MMFPS şi alte organisme publice cu atribuţii în domeniul formãrii profesionale continue, inclusiv asigurarea calitãţii şi CNC;
● Consiliul Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor - Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri;
● Centrul Naţional de Dezvoltare a Învãţãmântului Profesional şi Tehnic;
● Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridicã;
● Organizaţii sindicale;
● Patronate;
● Asociaţii profesionale;
● Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi structurile teritoriale ale acesteia cu personalitate juridicã;
● Centre publice sau private de validare/certificare a învãţãrii anterioare.
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte, organizaţiile cu reprezentativitate naţionalã/sectorialã pot solicita finanţare atât pentru proiecte implementate la nivel naţional/sectorial, cât şi pentru proiecte implementate la nivel multi-regional. Celelalte categorii de beneficiari eligibili, pot solicita finanţare pentru implementarea proiectelor strategice la nivel multi-regional, conform prevederilor specifice ale acestei cereri de propuneri de proiecte.
Potenţialii beneficiari pot avea parteneri transnaţionali din state membre UE.
Partenerii implicaţi în proiect pot fi implicaţi în urmãtoarele aspecte:
● Pregãtirea proiectului (partenerul a fost implicat în dezvoltarea proiectului; proiectul este elaborat în comun);
● Implementarea proiectului (fiecare partener implicat în aceastã etapã este responsabil de coordonarea anumitor activitãţi din proiect şi/sau îndeplinirea anumitor activitãţi din proiect pentru atingerea rezultatelor corespondente, asigurând totodatã soluţionarea eventualelor probleme apãrute în implementarea proiectului; mai mulţi parteneri pot contribui la realizarea aceluiaşi set de activitãţi; uncţiile şi activitãţile proiectului nu sunt duplicate sau realizate în paralel, ci sunt realizate în comun; distribuire coerentã a activitãţilor şi responsabilitãţilor între parteneri);
● Finanţarea proiectului (partenerii pot contribui financiar la realizarea proiectului - asigurarea contribuţiei minime eligibile a solicitantului; existã un singur buget comun pentru proiect; existã un singur cont special pentru proiect).
Pentru verificarea eligibilitãţii solicitanţilor şi a partenerilor acestora se aplicã urmãtoarele criterii:
● Solicitantul trebuie sã fie o organizaţie legal constituitã în România.
● Solicitantul trebuie sã aparţinã categoriilor de beneficiari eligibili în conformitate cu DCI POS DRU şi cu Ghidul Solicitantului.
● Solicitantul nu trebuie sã se afle în situaţiile prevãzute de art. 93 (1) şi 94 din Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 , privind regulile financiare aplicabile bugetului general al Comunitãţilor Europene şi sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de art. 93 (2) al aceluiaşi regulament;
● Solicitantul trebuie sã fie direct responsabil pentru pregãtirea şi managementul proiectului;
● Solicitantul respectã prevederile comunitare şi naţionale privind informarea şi publicitatea privind proiectul;
● Partenerii sunt organizaţii similare categoriilor de beneficiari eligibili şi desfãşoarã activitãţi relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreazã cã în obiectul de activitate al instituţiei pe care o reprezintã se aflã şi activitatea/activitãţile din cadrul proiectului pentru care au rol de parteneri;
● Partenerii transnaţionali sunt organizaţii din statele membre ale Uniunii Europene şi sunt organizaţii legal constituite în ţara de origine;
● Solicitantul şi partenerii acestuia trebuie sã demonstreze cã au capacitate financiarã şi operaţionalã. În acest sens vor fi evaluate:
● existenţa resurselor administrative;
● existenţa surselor de finanţare stabile pentru implementarea proiectului (rezultatul net din bilanţul contabil al ultimilor 2 ani). Evaluarea capacitãţii financiare nu se aplicã pentru instituţiile administraţiei publice centrale şi locale.
3.2. Eligibilitatea proiectului
3.2.1. Activitãţi eligibile
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt eligibile urmãtoarele activitãţi:
● Elaborarea/actualizarea/descrierea/validarea/implementarea calificãrilor profesionale în FPC şi a competenţelor la nivel naţional şi sectorial, inclusiv elaborarea şi actualizarea termenilor de referinţã pentru definirea calificãrilor, a standardelor şi profilelor ocupaţionale, precum şi a procedurilor pentru validarea acestora;
● Elaborarea/actualizarea/revizuirea/testarea/implementarea procedurilor, metodologiilor şi mecanismelor pentru formarea, evaluarea şi certificarea competenţelor şi calificãrilor;
● Dezvoltarea/actualizarea/îmbunãtãţirea/testarea/implementarea instrumentelor pentru managementul CNC;
● Sprijin pentru comitetele sectoriale, inclusiv formarea membrilor acestora, în vederea consolidãrii capacitãţii acestora de a se implica activ în asigurarea calitãţii în FPC;
● Elaborarea/actualizarea/revizuirea/testarea/implementarea, inclusiv la nivel de instituţie a metodologiilor şi procedurilor pentru validarea/recunoaşterea şi certificarea învãţãrii anterioare;
● Realizarea analizelor ocupaţionale şi integrarea/transferarea acestora în standardele ocupaţionale, în vederea asigurãrii relevanţei calificãrilor;
● Elaborarea/actualizarea/revizuirea/testarea/implementarea standardelor ocupaţionale/ standardelor de pregãtire profesionalã, cu excepţia celor asigurate prin învãţãmântul profesional şi tehnic;
● Sprijin pentru dezvoltarea capacitãţii instituţionale a centrelor de validare a achiziţiilor de învãţare anterioare dobândite în contexte nonformale şi informale de învãţare, inclusiv dezvoltarea personalului acestora;
● Elaborarea/actualizarea/revizuirea/testarea/implementarea metodologiilor şi procedurilor pentru evaluarea externã şi autorizarea furnizorilor şi programelor de FPC, inclusiv instrumente/proceduri/sisteme de monitorizare a calitãţii formãrii şi introducerea criteriul "satisfacţia beneficiarului" în asigurarea calitãţii;
● Formarea şi perfecţionarea persoanelor din grupurile ţintã în vederea asigurãrii calitãţii în FPC;
● Realizarea de studii, cercetãri şi analize pentru îmbunãtãţirea FPC, inclusiv analize de nevoi, analiza evoluţiei cererii de formare, studii de impact;
● Dezvoltarea, actualizarea şi întreţinerea de baze de date pentru asigurarea şi managementul calitãţii în FPC, inclusiv privind cererea de FPC şi calificãrile solicitate pe piaţa muncii;
● Înfiinţarea, dezvoltarea şi consolidarea de reţele, parteneriate, inclusiv comunitãţi de practicã, parteneriate şi reţele virtuale, destinate asigurãrii calitãţii şi dezvoltãrii FPC, inclusiv elaborarea de proceduri specifice de colaborare, transfer de informaţii, crearea şi utilizarea de baze de date, definirea activitãţilor comune, extinderea reţelelor etc.;
● Elaborarea/actualizarea/revizuirea/testarea/implementarea de politici/strategii/sisteme de FPC şi promovarea "regiunilor de învãţare;
● Schimbul de bune practici şi aplicarea pe scarã largã a acestora, vizite de studiu, organizarea de seminarii, conferinţe în domeniul asigurãrii calitãţii în FPC;
● Integrarea principiilor privind egalitatea de gen, egalitatea de şanse, nediscriminarea şi respectarea diversitãţii şi dezvoltarea durabilã în activitãţile şi procesele dezvoltate;
● Activitãţi inovatoare, interregionale şi transnaţionale pentru asigurarea calitãţii în FPC.
3.2.2. Grup ţintã eligibil
În cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte de strategice, grupul ţintã eligibil cuprinde urmãtoarele categorii:
● Personalul MECI şi MMFPS şi al altor organisme publice cu atribuţii în domeniul FPC, inclusiv asigurarea calitãţii şi CNC;
● Personalul din comisiile de specialitate şi grupurile de lucru ale CNFPA;
● Specialişti/experţi implicaţi în evaluarea şi asigurarea calitãţii şi autorizarea programelor de formare profesionalã continuã;
● Membri ai organizaţiilor sindicale, ai organizaţiilor patronale şi ai asociaţiilor profesionale;
● Personal al membrilor Comitetelor Sectoriale;
● Personalul centrelor de certificare/validare a învãţãrii anterioare;
● Evaluatori ai competenţelor profesionale dobândite în alte contexte decât cele formale, angajaţi ai Centrelor de Evaluare şi Certificare a competenţelor profesionale.
3.3. Eligibilitatea cheltuielilor
Categoriile şi subcategoriile de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate din Fondul Social European prin POSDRU sunt prevãzute şi detaliate în Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului economiei şi finanţelor <>nr. 3 /<>185/2008 pentru stabilirea regulilor de eligibilitate şi a listei cheltuielilor eligibile în cadrul operaţiunilor finanţate prin POSDRU 2007-2013.
3.3.1. Lista categoriilor de cheltuieli eligibile
Categoriile de cheltuieli eligibile pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt urmãtoarele:
1. cheltuieli cu personalul:
● Salarii şi asimilate acestora;
● Onorarii;
● Contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale şi cheltuielilor asimilate acestora (contribuţii angajaţi şi angajatori).
2. cheltuieli cu cazarea, transportul şi diurna:
● Transport persoane (personal propriu, alte persoane);
● Transport materiale şi echipamente;
● Cazare;
● Diurnã.
3. cheltuieli aferente managementului de proiect:
● Multiplicare;
● Traducere şi interpretare;
● Servicii de sonorizare;
● Prelucrare date;
● Conectare la reţele informatice;
● Întreţinere, actualizare şi dezvoltare aplicaţii informatice;
● Cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● Achiziţionare de publicaţii, cãrţi, reviste de specialitate relevante pentru operaţiune, în format tipãrit şi/sau electronic;
● Abonamente la publicaţii de specialitate;
● Concesiuni, brevete, licenţe, mãrci comerciale, drepturi şi active similare;
● Materiale consumabile;
● Materiale de natura obiectelor de inventar.
4. taxe:
● taxe de certificare a competenţelor (inclusiv taxe de certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale)
● taxe de evaluare/acreditare/autorizare a programelor de formare/educaţie
● taxe de autorizare a centrelor de evaluare de competenţe
● taxe de participare la programe de formare/educaţie.
5. cheltuieli financiare şi juridice:
● Prime de asigurare (imobile, bunuri şi rãspundere profesionalã)
● Cheltuieli aferente deschiderii şi gestionãrii contului bancar al proiectului
● Costul aferent garanţiilor oferite de bãnci sau alte instituţii financiare
● Onorarii pentru consultanţã juridicã
● taxe notariale
● Expertize tehnice şi financiare
● Audit
● Contabilitate.
6. cheltuieli pentru închirieri:
● Închiriere (locaţii, bunuri);
● Amortizare active;
● Rate de leasing.
7. subvenţii şi burse:
● Subvenţii pentru cursanţi pe perioada derulãrii cursurilor.
8. cheltuieli generale de administraţie:
● Salarii şi asimilate acestora aferente personalului administrativ, secretariat şi personalului auxiliar, precum şi contribuţiile sociale aferente
● Utilitãţi
● Servicii de administrare a clãdirilor
● Servicii de întreţinere şi reparare echipamente şi mijloace de transport
● Arhivare documente
9. cheltuieli de informare şi publicitate.
10. cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR):
● Instalaţii tehnice;
● Mobilier, aparaturã, biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale.
PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013
Numãrul de referinţã al programului (CCI): 2007RO051PO001
GHIDUL SOLICITANTULUI
CONDIŢII SPECIFICE
CERERE DE PROPUNERI DE
PROIECTE
Nr. 80
"Calificarea - o şansã pentru viitor!"
AXA PRIORITARÃ 2 "Corelarea învãţãrii pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii"
DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 2.3. "Acces şi participare la formare profesionalã continuã"
Acest document cuprinde Condiţiile Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte.
Regulile generale privind completarea şi transmiterea unei cereri de finanţare în cadrul tuturor cererilor de propuneri de proiecte lansate pentru POSDRU 2007-2013 sunt prevãzute în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului*1).
───────────
*1) Disponibil pe pagina de internet a AMPOSDRU, www.fseromania.ro.
Pentru a mãri şansele ca cererea dumneavoastrã de finanţare sã fie selectatã, vã recomandãm ca înainte de a începe completarea acesteia sã vã asiguraţi cã aţi citit toate informaţiile prezentate în acest document, precum şi în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului (inclusiv notele de subsol) şi cã aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
De asemenea, vã recomandãm ca pânã la data limitã de depunere a cererilor de finanţare, sã consultaţi periodic pagina de internet a MMFPS-AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro, pentru a fi la curent cu eventuale modificãri ale Condiţiilor Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte sau alte comunicãri şi informaţii transmise de AMPOSDRU.
IMPORTANT
Vã rugãm sã reţineţi cã:
TOATE cererile de finanţare nerambursabilã pentru POS DRU se completeazã şi se transmit on-line în limba românã.
În acest sens, accesaţi pagina de internet a AMPOSDRU www.fseromania.ro, secţiunea "Cerere de propuneri de proiecte", link Actionweb. Cererile de Finanţare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse.
Atenţie: Sistemul informatic va bloca transmiterea cererilor de finanţare dupã expirarea termenului limitã de transmitere on-line a cererilor de finanţare, prevãzut pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, respectiv 19/06/2009 ora 16.00!
Declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) tipãrite, semnate de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã, datate şi ştampilate şi Acordul de Parteneriat completat, semnat de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã şi a partenerilor, datat şi ştampilat vor fi primite prin poştã sau servicii de curierat de cãtre AMPOSDRU, la adresa România, Bucureşti, Str. Calea Plevnei nr. 46-48, sector 1, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data expirãrii termenului limitã pentru transmiterea electronicã a cererilor de finanţare, între orele 9.00-16.00.
Toate declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi Acordul de Parteneriat vor fi transmise la adresa AMPOSDRU într-un singur plic închis.
Vã rugãm sã menţionaţi pe plic:
● numãrul şi denumirea cererii de propuneri de proiecte în cadrul cãreia aţi transmis cererea de finanţare;
● ID-ul cererii de finanţare;
● numãrul şi tipul documentelor conţinute în plic (ex. "Declaraţii nr. 1-5, Acord de parteneriat");
● menţiunea "A nu se deschide la Registraturã".
Plicurile care nu conţin toate elementele precizate anterior vor fi respinse. Cererile de finanţare ale cãror plicuri sunt primite la registratura AMPOSDRU dupã expirarea termenului limitã de depunere nu vor fi incluse în etapa de evaluare.
Nu se admite transmiterea în etape a declaraţiilor (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi a Acordului de Parteneriat.
VÃ DORIM SUCCES!
Pentru a facilita procesul de completare şi transmitere a cererilor de finanţare în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte, în perioada 24.04 - 30.06.2009, între orele 9.00-16.00 funcţioneazã un birou de informare.
Întrebãrile referitoare la prezenta cerere de propuneri de proiecte pot fi transmise prin e-mail la adresa formare.continua@fseromania.ro.
Întrebãrile care pot fi relevante şi pentru alţi solicitanţi, împreunã cu rãspunsurile corespunzãtoare, vor fi publicate periodic pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro şi pe pagina de internet a OIPOSDRU CNDIPT, respectiv www.tvet.ro.
1. INFORMAŢII GENERALE
1.1. Cererea de propuneri de proiecte
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt finanţate programe de formare profesionalã continuã (FPC) pentru angajaţi în vederea calificãrii sau a recalificãrii, activitãţi pentru facilitarea accesului angajaţilor la serviciile de validare a cunoştinţelor dobândite în alte contexte de învãţare decât cele formale, precum şi activitãţi adresate furnizorilor de formare pentru diversificarea şi flexibilizarea ofertei de programe de formare profesionalã continuã.
Completarea şi transmiterea cererilor de finanţare se realizeazã exclusiv electronic, prin intermediul aplicaţiei Actionweb aflatã pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro:
● Pânã la data de 19.06.2009 ora 16.00.
Pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte cu termen limitã de depunere, evaluarea cererilor de finanţare primite se realizeazã dupã expirarea termenului limitã.
1.2. Tipuri de proiecte
Proiectele strategice finanţate prin POS DRU pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt proiectele implementate la nivel naţional, multi-regional sau sectorial, punându-se accent pe promovarea proiectelor în parteneriat, inclusiv prin cooperare transnaţionalã.
Valoarea totalã a unui proiect poate fi cuprinsã între:
> Echivalentul în lei a minimum 500.000 euro şi maximum 5.000.000 euro.
Durata de implementare a unui proiect trebuie sã fie cuprinsã între:
● minimum 6 (şase) luni şi maximum 3 (trei) ani.
1.3. Alocare financiarã orientativã
Alocarea financiarã orientativã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte este echivalentul în lei a 125.000.000 euro, respectiv 527.975.000 lei*2) din care Fondul Social European (contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã) reprezintã:
────────────
*2) Cursul Inforeuro aferent lunii aprilie 2009
(http://ec.europa.eu/budget/inforeuro/index.cfm?fuseaction=countries&SearchField=&Period=2009-4&Delim=,&Language=en).
● 100% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 97% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial, iar contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã reprezintã:
● 0% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 3% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial.
În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depãşeşte alocarea financiarã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a utiliza fonduri suplimentare din alocarea financiarã corespunzãtoare domeniului major de intervenţie.
În cazul în care alocarea financiarã prevãzutã nu poate fi folositã din cauza numãrului redus de cereri de finanţare selectate, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a realoca fondurile rãmase cãtre alte cereri de propuneri de proiecte în cadrul aceluiaşi domeniu major de intervenţie.
1.4. Contribuţia solicitantului
Contribuţia solicitantului reprezintã procentul din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile aferente proiectului propus care va fi suportat de cãtre dumneavoastrã în calitate de solicitant.
Contribuţia proprie a solicitantului trebuie sã fie realizatã sub formã financiarã. În cadrul proiectelor finanţate din POSDRU 2007-2013 contribuţia în naturã nu este eligibilã.
Valoarea contribuţiei dumneavoastrã în calitate de solicitant este de:
● 3% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora;
● 2% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial;
● 5% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial.
Dacã proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia/instituţia promotoare care formuleazã cererea de finanţare. În funcţie de tipul organizaţiei care are calitatea de solicitant se stabileşte valoarea contribuţiei proprii pentru proiect, conform celor mai sus menţionate.
Pe parcursul implementãrii proiectului, cheltuielile considerate neeligibile, dar necesare derulãrii proiectului, apãrute în timpul implementãrii proiectului, vor fi suportate de cãtre dumneavoastrã în calitate de beneficiar.
1.5. Ajutor de stat
Prezenta cerere de propuneri de proiecte strategice nu reprezintã o schemã de ajutor de stat sau de minimis. Proiectele care vor intra sub incidenţa regulilor ajutorului de stat sau de minimis depuse în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte vor fi respinse.
În fiecare situaţie în care o formã de ajutor de stat, aşa cum este definit în art. 87.1 al Tratatului CE, este implicatã în realizarea unui proiect, AMPOSDRU va respecta şi va aplica condiţiile prevãzute în Tratat şi în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare).
Conform art. 87 alin. 1 al Tratatului CE, ajutorul de stat este: "orice ajutor acordat de cãtre un Stat Membru sau prin resurse de stat sub orice formã care distorsioneazã sau ameninţã a distorsiona competiţia prin favorizarea anumitor întreprinderi sau producţia anumitor bunuri, în mãsura în care afecteazã schimbul între Statele Membre, şi va fi incompatibil cu piaţa comunã".
În calitate de beneficiar sunteţi responsabil pentru stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a proiectului şi pentru pãstrarea înregistrãrilor şi documentelor privind diferitele tipuri de ajutor de stat sau de minimis primite.
2. POSDRU 2007-2013
2.1. Axa Prioritarã 2
"Corelarea învãţãrii pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii"
Obiectivul general al acestei axe prioritare îl constituie creşterea ocupabilitãţii persoanelor aflate în perioada de educaţie şi formare profesionalã iniţialã, precum şi creşterea nivelului de calificare a persoanelor angajate pe piaţa muncii, în contextul societãţii bazate pe cunoaştere.
Corelarea deficitarã a sistemului de educaţie şi formare profesionalã cu dinamica pieţei muncii reprezintã un obstacol în calea dobândirii şi pãstrãrii unui loc de muncã, devenind astfel una dintre principalele cauze pentru şomajul de lungã duratã. Activitãţile finanţate se concentreazã asupra perspectivei învãţãrii pe tot parcursul vieţii şi a contribuţiei acesteia la îmbunãtãţirea procesului de inserţie a absolvenţilor pe piaţa muncii, prin reducerea ratei abandonului şcolar timpuriu şi creşterea participãrii la programele de FPC în vederea obţinerii unei calificãri complete şi actuale în corelare cu cerinţele pieţei muncii. Intervenţiile finanţate în cadrul aceste axe prioritare contribuie la asigurarea de oportunitãţi pentru toţi prin oferirea unei şanse fie prin educaţie, fie prin formare profesionalã, fie prin muncã. Se acordã o atenţie specialã asigurãrii utilitãţii şi relevanţei şanselor şi oportunitãţilor oferite.
2.2. Domeniu Major de Intervenţie 2.3
"Acces şi participare la formare profesionalã continuã"
Acest domeniu major de intervenţie urmãreşte îndeplinirea obiectivului de dezvoltare a capitalului uman şi creştere a competitivitãţii economice, prin activitãţi destinate calificãrii sau recalificãrii angajaţilor.
În acest sens se adreseazã angajaţilor din toate sectoarele economice, cu excepţia administraţiei publice şi educaţiei, având în vedere cã:
- finanţarea formãrii profesionale pentru angajaţii din sistemul de educaţie se realizeazã în cadrul domeniului major de intervenţie 1.3 ("Dezvoltarea resurselor umane în educaţie şi formare profesionalã") al POSDRU;
- finanţarea formãrii profesionale pentru angajaţii din administraţia publicã se realizeazã prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacitãţii Administrative.
Programele de formare profesionalã continuã finanţate în cadrul acestui domeniu au ca finalitate calificarea sau recalificarea angajaţilor prin sistemul de formare profesionalã continuã*3), validate prin certificate de calificare. Complementar, programele finanţate în cadrul domeniului major de intervenţie 3.2 "Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilitãţii" vor susţine acţiuni destinate perfecţionãrii, respectiv specializãrii angajaţilor.
────────────
*3) Pentru detalii privind calificãrile care se pot obţine prin formare profesionalã continuã, vã rugãm sã consultaţi pagina de internet a Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor - Autoritatea Naţionalã pentru Calificãri (www.cnfpa.ro)
Principalele obiective operaţionale domeniului major de intervenţie "Acces şi paricipare la formare profesionalã continuã" reflectate în cadrul acetualei cereri de propuneri de proiecte sunt:
● Promovarea accesului angajaţilor la programele de formare profesionalã continuã, în vederea obţinerii de cãtre aceştia a unei calificãri complete;
● Promovarea beneficiilor formãrii profesionale continue în rândul angajaţilor, întreprinderilor şi a altor grupuri interesate.
Proiectele pentru care se solicitã finanţare în cadrul actualei cereri de propuneri de proiecte trebuie sã urmãreascã urmãtoarele operaţiuni orientative:
● Furnizare de cursuri de calificare şi recalificare a angajaţilor;
● Acordare de sprijin şi stimulente angajaţilor în vederea participãrii la FPC;
● Sprijinirea angajaţilor pentru validarea cunoştinţelor dobândite anterior;
● Sprijinirea furnizorilor de FPC pentru dezvoltarea şi diversificarea ofertelor de FPC;
● Acordare de facilitãţi pentru indivizii "greu de motivat" (adulţii necalificaţi sau cu un nivel scãzut de calificare);
● Sprijinirea campaniilor de conştientizare şi informare precum şi a serviciilor de consiliere în carierã;
● Sprijinirea activitãţilor inovatoare privind accesul şi participarea la FPC şi dobândirea de noi competenţe.
3. CRITERII DE ELIGIBILITATE
Vã rugãm sã aveţi în vedere faptul cã sunt aplicabile toate condiţiile specificate în Capitolul 4 "Criterii de eligibilitate" din Condiţiile generale ale Ghidului Solicitantului.
3.1. Eligibilitatea solicitanţilor şi a partenerilor
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte categoriile de beneficiari eligibili sunt:
● Furnizori autorizaţi pentru formare profesionalã continuã, publici şi privaţi, în vederea furnizãrii de formare profesionalã continuã;
● Furnizori de formare profesionalã continuã, publici şi privaţi, în vederea autorizãrii pentru furnizare de formare profesionalã continuã*4);
──────────
*4) Aceastã categorie de beneficiari este eligibilã numai în mãsura în care solicitã finanţare pentru proiecte integrate, care sã cuprindã în mod obligatoriu şi activitãţi de furnizare a programelor de FPC pentru care se obţine autorizarea.
● Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi structuri/agenţii subordonate/coordonate de cãtre acesta;
● Consiliul Naţional pentru Formarea Profesionalã a Adulţilor;
● Centre autorizate de Evaluare şi Certificare a competenţelor profesionale;
● Furnizori de orientare şi consiliere în carierã, publici şi privaţi;
● Instituţii sau ONG-uri (asociaţii şi fundaţii) specializate în dezvoltarea resurselor umane;
● Instituţii sau ONG-uri (asociaţii şi fundaţii) specializate în organizarea şi derularea campaniilor de informare şi promovare;
● Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridicã;
● Instituţii şi organizaţii membre ale consorţiilor şi parteneriatelor regionale şi locale în domeniile ocupãrii, educaţiei şi formãrii profesionale;
● Instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socialã;
● Organizaţii sindicale;
● Organizaţii patronale;
● Asociaţii profesionale;
● Camere de comerţ şi industrie.
Pentru depunerea unei cereri de finanţare puteţi avea parteneri naţionali şi/sau transnaţionali.
Partenerii implicaţi în proiect pot fi implicaţi în urmãtoarele aspecte:
● Pregãtirea proiectului (partenerul a fost implicat în dezvoltarea proiectului; proiectul este elaborat în comun);
● Implementarea proiectului (fiecare partener implicat în aceastã etapã este responsabil de coordonarea anumitor activitãţi din proiect şi/sau îndeplinirea anumitor activitãţi din proiect pentru atingerea rezultatelor corespondente, asigurând totodatã soluţionarea eventualelor probleme apãrute în implementarea proiectului; mai mulţi parteneri pot contribui la realizarea aceluiaşi set de activitãţi; uncţiile şi activitãţile proiectului nu sunt duplicate sau realizate în paralel, ci sunt realizate în comun; distribuire coerentã a activitãţilor şi responsabilitãţilor între parteneri);
● Finanţarea proiectului (partenerii pot contribui financiar la realizarea proiectului asigurarea contribuţiei minime eligibile a solicitantului; existã un singur buget comun pentru proiect; existã un singur cont special pentru proiect).
Pentru verificarea eligibilitãţii solicitanţilor şi a partenerilor acestora se aplicã urmãtoarele criterii:
● Solicitantul trebuie sã fie o organizaţie legal constituitã în România.
● Solicitantul trebuie sã aparţinã categoriilor de beneficiari eligibili în conformitate cu DCI POS DRU şi cu Ghidul Solicitantului.
● Solicitantul nu trebuie sã se afle în situaţiile prevãzute de art. 93 (1) şi 94 din Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 , privind regulile financiare aplicabile bugetului general al Comunitãţilor Europene şi sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de art. 93 (2) al aceluiaşi regulament;
● Solicitantul trebuie sã fie direct responsabil pentru pregãtirea şi managementul proiectului;
● Solicitantul respectã prevederile comunitare şi naţionale privind informarea şi publicitatea privind proiectul;
● Partenerii sunt organizaţii similare categoriilor de beneficiari eligibili şi desfãşoarã activitãţi relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreazã cã în obiectul de activitate al instituţiei pe care o reprezintã se aflã şi activitatea/activitãţile din cadrul proiectului pentru care au rol de parteneri;
● Partenerii transnaţionali sunt organizaţii din statele membre ale Uniunii Europene şi sunt organizaţii legal constituite în ţara de origine;
● Solicitantul şi partenerii acestuia trebuie sã demonstreze cã au capacitate financiarã şi operaţionalã. În acest sens vor fi evaluate:
● existenţa resurselor administrative;
● existenţa surselor de finanţare stabile pentru implementarea proiectului (rezultatul net din bilanţul contabil al ultimilor 2 ani). Evaluarea capacitãţii financiare nu se aplicã pentru instituţiile administraţiei publice centrale şi locale.
3.2. Eligibilitatea proiectului
3.2.1. Activitãţi eligibile
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt eligibile urmãtoarele activitãţi:
- Sprijin pentru angajaţi, în vederea calificãrii/recalificãrii prin:
● participare la programe FPC, desfãşurate în România sau în UE, pentru dobândirea unei calificãri sau pentru creşterea nivelului de calificare (respectiv trecerea de la un nivel de calificare la un alti nivel superior);
● validarea şi certificarea, în cadrul centrelor autorizate de evaluare şi certificare, a competenţelor profesionale dobândite în alte contexte decât cele formale;
● validarea, în cadrul programelor de FPC a competenţelor dobândite anterior, în alte contexte decât cele formale;
● certificarea competenţelor dobândite în cadrul programelor FPC;
● informare cu privire la oportunitãţile de calificare a persoanelor angajate;
● activitãţi de acompaniere adresate angajaţilor sau membrilor familiilor acestora, persoane dependente de servicii sociale (ex. servicii de îngrijire socialã, servicii de ocrotire, etc), în perioada în care angajatul participã la programe FPC.
- Activitãţi de dezvoltare, implementare, monitorizare şi evaluare a programelor FPC:
A. Sprijin pentru furnizorii de FPC:
● elaborare programe de formare profesionalã continuã pentru calificarea şi/sau recalificarea angajaţilor din sectoarele economice eligibile;
● elaborare materiale-suport pentru învãţare, pentru programele de formare profesionalã implementate;
● autorizare*5) în vederea furnizãrii de programe de formare profesionalã continuã pentru calificarea şi/sau recalificarea angajaţilor din sectoarele economice eligibile*6);
──────────
*5) Autorizarea se realizeazã în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
*6) Toate sectoarele economice, cu excepţia administraţiei publice şi educaţiei.
● furnizare programe de formare profesionalã continuã pentru calificarea şi/sau recalificarea angajaţilor din sectoarele economice eligibile;
● parteneriat pentru FPC;
● schimb de experienţã şi diseminare de bune practici cu privire la FPC a angajaţilor.
B. Alte activitãţi
● monitorizarea desfãşurãrii programelor FPC;
● evaluarea programelor FPC;
IMPORTANT!
Vã rugãm sã reţineţi cã:
1. Pentru a fi consideratã eligibilã, activitatea de autorizare a furnizorilor de FPC trebuie sã facã parte din proiecte integrate, în sensul în care aceste proiecte vor include şi activitãţi de furnizare de FPC pentru calificare/ recalificare.
2. Activitãţile de elaborare a standardelor ocupaţionale, respectiv dezvoltarea capacitãţii instituţionale a centrelor de validare a achiziţiilor de învãţare anterioare NU sunt eligibile pentru finanţare în cadrul domeniului major de intervenţie "Acces şi participare la FPC" şi, prin urmare, nici în cadrul actualei cereri de propuneri de proiecte.
- Activitãţi de dezvoltare, implementare, monitorizare şi evaluare a serviciilor de consiliere şi orientare profesionalã a angajaţilor:
● elaborare materiale-suport pentru activitatea de consiliere şi orientare profesionalã;
● furnizare servicii de informare, consiliere şi orientare profesionalã;
● schimb de experienţã şi diseminare de bune practici în consiliere şi orientare profesionalã;
● campanii de promovare a beneficiilor participãrii la programe de FPC pentru calificare completã.
- Campanii de informare/ conştientizare/ mediatizare care vizeazã:
● informarea cu privire la oportunitãţile de dezvoltare a resurselor umane finanţate în cadrul accestui domeniu major de intervenţie;
● informarea cu privire la modalitãţile de calificare sau recalificare a angajaţilor;
● conştientizarea nevoii de formare profesionalã continuã a angajaţilor;
● conştientizarea importanţei şi a beneficiilor participãrii angajaţilor la programele de formare profesionalã continuã.
- 3.3.5. Activitãţi inovatoare, care faciliteazã FPC a angajaţilor
În implementarea activitãţilor eligibile, o atenţie specialã se va acorda sprijinirii angajaţilor necalificaţi, cu un nivel scãzut de calificare sau cu calificãri redundante pe piaţa muncii.
3.2.2. Grup ţintã eligibil
În cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte de strategice, grupul ţintã eligibil cuprinde urmãtoarele categorii:
● Angajaţi, inclusiv întreprinderi indviduale, membri ai întreprinderilor familiale şi persoane fizice autorizate sã desfãşoare activitãţi economice în mod independent;
● Manageri;
În formularul cererii de finanţare, la descrierea grupului ţintã, pentru proiectele care cuprind activitãţi de formare profesionalã continuã, este necesar sã menţionaţi:
● numãrul persoanelor care vor beneficia de programul/programele de formare profesionalã continuã;
● denumirea calificãrii/calificãrilor pentru care se va realiza pregãtirea;
● nivelul/nivelurile de calificare pentru care se va realiza pregãtirea.
În situaţia în care proiectul este selectat pentru finanţare, datele de identificare ale fiecãrui participant vor fi transmise AMPOSDRU/OIPOSDRU CNDIPT odatã cu înaintarea primei cereri de rambursare.
În condiţiile în care Cererea de finanţare formulatã de dumneavoastrã face obiectul unui contract de finanţare în cadrul POSDRU, vã rugãm sã aveţi în vedere faptul cã trebuie sã puneţi la dispoziţia AMPOSDRU/OIPOSDRU CNDIPT, la solicitarea acestora, documente care sã probeze eligibilitatea persoanelor din grupul ţintã. Pentru fiecare categorie de persoane din grupul/grupurile ţintã, aceste documente sunt:
● Pentru angajaţi - adeverinţã de salariat şi declaraţie pe proprie rãspundere, privind participarea în nume propriu la programul de calificare/ recalificare.
Angajaţii care solicitã servicii sociale de îngrijire/ ocrotire trebuie sã prezinte, în plus faţã de documentele menţionate mai sus, dovezile care probeazã nevoia de îngrijire socialã a persoanei respective şi gradul de rudenie (pentru cazul în care serviciile sunt destinate unui membru al familiei).
● Pentru întreprinderi indviduale, membri ai întreprinderilor familiale şi persoane fizice autorizate sã desfãşoare activitãţi economice în mod independent - autorizaţia de a desfãşura activitãţi economice în mod independent, eliberatã în conformitate cu prevederile legale în vigoare*7);
───────────────
*7) <>Ordonanţa de Urgenţã nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
3.3. Eligibilitatea cheltuielilor
Categoriile şi subcategoriile de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate din Fondul Social European prin POSDRU sunt prevãzute şi detaliate în Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului economiei şi finanţelor <>nr. 3 /<>185/2008 pentru stabilirea regulilor de eligibilitate şi a listei cheltuielilor eligibile în cadrul operaţiunilor finanţate prin POSDRU 2007-2013.
3.3.1. Lista categoriilor de cheltuieli eligibile
Categoriile de cheltuieli eligibile pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt urmãtoarele:
1. cheltuieli cu personalul:
● Salarii şi asimilate acestora;
● Onorarii;
● Contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale şi cheltuielilor asimilate acestora (contribuţii angajaţi şi angajatori).
2. cheltuieli cu cazarea, transportul şi diurna:
● Transport persoane (personal propriu, alte persoane);
● Transport materiale şi echipamente;
● Cazare;
● Diurnã.
3. cheltuieli aferente managementului de proiect:
● Multiplicare;
● Traducere şi interpretare;
● Servicii de sonorizare;
● Prelucrare date;
● Cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● Concesiuni, brevete, licenţe, mãrci comerciale, drepturi şi active similare;
● Materiale consumabile*8).
──────────
*8) În cazul în care proiectul presupune activitãţi de pregãtire practicã în cadrul unui program de formare profesionalã continuã, achiziţionarea materialelor consumabile necesare efectuãrii pregãtirii practice, inclusive a materiei prime, va fi realizatã numai de cãtre solicitant. Acesta a face dovada utilizãrii materialelor consumabile exclusiv în scopul pentru care au fost achiziţionate.
4. taxe:
● taxe de certificare a competenţelor (inclusiv taxe de certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale);
● taxe de evaluare/acreditare/autorizare a programelor de formare/educaţie;
● taxe de eliberare a certificatelor de calificare;
● taxe de participare la programe de formare/educaţie.
5. cheltuieli financiare şi juridice:
● Prime de asigurare (imobile, bunuri şi rãspundere profesionalã);
● Cheltuieli aferente deschiderii şi gestionãrii contului bancar al proiectului;
● Costul aferent garanţiilor oferite de bãnci sau alte instituţii financiare;
● Onorarii pentru consultanţã juridicã;
● taxe notariale;
● Expertize tehnice şi financiare;
● Audit;
● Contabilitate.
6. cheltuieli pentru închirieri:
● Închiriere (locaţii, bunuri);
● Amortizare active;
● Rate de leasing.
7. subvenţii şi burse:
● Subvenţii pentru cursanţi pe perioada derulãrii cursurilor*9);
● Subvenţii pentru înregistrarea drepturilor de autor;
● Subvenţii pentru servicii sociale de îngrijire pentru persoanele dependente;
● Premii*10) în cadrul unor concursuri.
──────────
*9) Cuantumul subvenţiei care poate fi acordatã angajaţilor pentru participarea la programe de FPC pentru calificare/recalificare este de maximum 740 lei/cursant/program de formare. Acordarea subvenţiei este condiţionatã de documete justificative privind participarea pe întreaga duratã a cursurilor de pregãtire şi certificarea calificãrii.
*10) Cuantumul premiului care poate fi acordat angajaţilor în urma unui concurs organizat în cadrul proiectului este de maximum 740 lei/ cursant.
8. cheltuieli generale de administraţie:
● Salarii şi asimilate acestora aferente personalului administrativ, secretariat şi personalului auxiliar, precum şi contribuţiile sociale aferente;
● Utilitãţi;
● Servicii de administrare a clãdirilor;
● Servicii de întreţinere şi reparare echipamente şi mijloace de transport;
● Arhivare documente.
9. cheltuieli de informare şi publicitate.
10. cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR):
● Construcţii - reabilitare/modernizare clãdiri;
● Instalaţii tehnice;
● Mobilier, aparaturã, biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale;
● Alte cheltuieli pentru investiţii.
PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013
Numãrul de referinţã al programului (CCI): 2007RO051PO001
II. GHIDUL SOLICITANTULUI
CONDIŢII SPECIFICE
CERERE DE PROPUNERI DE
PROIECTE
Nr. 81
"Competenţe pentru competitivitate"
AXA PRIORITARÃ 3 "Creşterea adaptabilitãţii lucrãtorilor şi a întreprinderilor"
DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 3.2. "Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilitãţii"
Aprilie 2009
Acest document cuprinde Condiţiile Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte.
Regulile generale privind completarea şi transmiterea unei cereri de finanţare în cadrul tuturor cererilor de propuneri de proiecte lansate pentru POSDRU 2007-2013 sunt prevãzute în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului*1).
─────────
*1) Disponibil pe pagina de internet a AMPOSDRU, www.fseromania.ro.
Pentru a mãri şansele ca cererea dumneavoastrã de finanţare sã fie selectatã, vã recomandãm ca înainte de a începe completarea acesteia sã vã asiguraţi cã aţi citit toate informaţiile prezentate în acest document, precum şi în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului (inclusiv notele de subsol) şi cã aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
De asemenea, vã recomandãm ca pânã la data limitã de depunere a cererilor de finanţare, sã consultaţi periodic pagina de internet a MMFPS-AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro, pentru a fi la curent cu eventuale modificãri ale Condiţiilor Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte sau alte comunicãri şi informaţii transmise de AMPOSDRU.
IMPORTANT
Vã rugãm sã reţineţi cã:
TOATE cererile de finanţare nerambursabilã pentru POS DRU se completeazã şi se transmit on-line în limba românã.
În acest sens, accesaţi pagina de internet a AMPOSDRU www.fseromania.ro, secţiunea "Cerere de propuneri de proiecte", link Actionweb. Cererile de Finanţare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse.
Atenţie: Sistemul informatic va bloca transmiterea cererilor de finanţare dupã expirarea termenului limitã de transmitere on-line a cererilor de finanţare, prevãzut pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, respectiv 19/06/2009 ora 16.00!
Declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) tipãrite, semnate de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã, datate şi ştampilate şi Acordul de Parteneriat completat, semnat de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã şi a partenerilor, datat şi ştampilat vor fi primite prin poştã sau servicii de curierat de cãtre AMPOSDRU, la adresa România, Bucureşti, Str. Calea Plevnei nr. 46-48, sector 1, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data expirãrii termenului limitã pentru transmiterea electronicã a cererilor de finanţare, între orele 9.00-16.00. Toate declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi Acordul de Parteneriat vor fi transmise la adresa AMPOSDRU într-un singur plic închis.
Vã rugãm sã menţionaţi pe plic:
● numãrul şi denumirea cererii de propuneri de proiecte în cadrul cãreia aţi transmis cererea de finanţare;
● ID-ul cererii de finanţare;
● numãrul şi tipul documentelor conţinute în plic (ex. "Declaraţii nr. 1-5, Acord de parteneriat");
● menţiunea "A nu se deschide la Registraturã".
Plicurile care nu conţin toate elementele precizate anterior vor fi respinse. Cererile de finanţare ale cãror plicuri sunt primite la registratura AMPOSDRU dupã expirarea termenului limitã de depunere nu vor fi incluse în etapa de evaluare.
Nu se admite transmiterea în etape a declaraţiilor (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi a Acordului de Parteneriat.
VÃ DORIM SUCCES!
Pentru a facilita procesul de completare şi transmitere a cererilor de finanţare în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte, în perioada 24.04 - 30.06.2009, între orele 9.00-16.00 funcţioneazã un birou de informare.
Întrebãrile referitoare la prezenta cerere de propuneri de proiecte pot fi transmise prin e-mail la adresa adaptabilitate@fseromania.ro.
Întrebãrile care pot fi relevante şi pentru alţi solicitanţi, împreunã cu rãspunsurile corespunzãtoare, vor fi publicate periodic pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro.
1. INFORMAŢII GENERALE
1.1. Cererea de propuneri de proiecte
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice se finanţeazã activitãţi care urmãresc:
● introducerea de tehnologii moderne şi de soluţii organizaţionale;
● promovarea flexibilitãţii organizaţionale şi de ocupare (aplicarea unor diferite forme de organizare a muncii şi contracte de muncã flexibile);
● promovarea flexibilitãţii funcţionale adaptarea sarcinilor angajaţilor la sarcinile companiei).
Completarea şi transmiterea cererilor de finanţare se realizeazã exclusiv electronic, prin intermediul aplicaţiei Actionweb aflatã pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro:
● Pânã la data de 19.06.2009 ora 16.00.
Pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte cu termen limitã de depunere, evaluarea cererilor de finanţare primite se realizeazã dupã expirarea termenului limitã.
1.2. Tipuri de proiecte
Proiectele strategice finanţate prin POSDRU pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt proiectele implementate la nivel naţional, multi-regional sau sectorial, punându-se accent pe promovarea proiectelor în parteneriat, inclusiv prin cooperare transnaţionalã.
Valoarea totalã a unui proiect poate fi cuprinsã între:
> Echivalentul în lei a minimum 500.000 euro şi maximum 5.000.000 euro.
Durata de implementare a unui proiect trebuie sã fie cuprinsã între:
● minimum 6 (şase) luni şi maximum 3 (trei) ani.
1.3. Alocare financiarã orientativã
Alocarea financiarã orientativã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte este echivalentul în lei a 50.000.000 euro, respectiv 211.190.000 lei*2) din care Fondul Social European (contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã) reprezintã:
──────────
*2) Cursul Inforeuro aferent lunii aprilie 2009
(http://ec.europa.eu/budget/inforeuro/index.cfm?fuseaction=countries&SearchField=&Period=2009-4&Delim=,&Language=en).
● 100% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 85% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial, iar contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã reprezintã:
● 0% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 15% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial.
În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depãşeşte alocarea financiarã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a utiliza fonduri suplimentare din alocarea financiarã corespunzãtoare domeniului major de intervenţie.
În cazul în care alocarea financiarã prevãzutã nu poate fi folositã din cauza numãrului redus de cereri de finanţare selectate, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a realoca fondurile rãmase cãtre alte cereri de propuneri de proiecte în cadrul aceluiaşi domeniu major de intervenţie.
1.4. Contribuţia solicitantului
Contribuţia solicitantului reprezintã procentul din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile aferente proiectului propus care va fi suportat de cãtre dumneavoastrã în calitate de solicitant.
Contribuţia proprie a solicitantului trebuie sã fie realizatã sub formã financiarã. În cadrul proiectelor finanţate din POSDRU 2007-2013 contribuţia în naturã nu este eligibilã.
Valoarea contribuţiei dumneavoastrã în calitate de solicitant este de:
● 15% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora;
● 2% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial;
● 5% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial.
Dacã proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia/instituţia promotoare care formuleazã cererea de finanţare. În funcţie de tipul organizaţiei care are calitatea de solicitant se stabileşte valoarea contribuţiei proprii pentru proiect, conform celor mai sus menţionate.
Pe parcursul implementãrii proiectului, cheltuielile considerate neeligibile, dar necesare derulãrii proiectului, apãrute în timpul implementãrii proiectului, vor fi suportate de cãtre dumneavoastrã în calitate de beneficiar.
1.5. Ajutor de stat
Prezenta cerere de propuneri de proiecte strategice nu reprezintã o schemã de ajutor de stat sau de minimis. Proiectele care vor intra sub incidenţa regulilor ajutorului de stat sau de minimis depuse în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte vor fi respinse.
În fiecare situaţie în care o formã de ajutor de stat, aşa cum este definit în art. 87.1 al Tratatului CE, este implicatã în realizarea unui proiect, AMPOSDRU va respecta şi va aplica condiţiile prevãzute în Tratat şi în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare).
Conform art. 87 alin. 1 al Tratatului CE, ajutorul de stat este: "orice ajutor acordat de cãtre un Stat Membru sau prin resurse de stat sub orice formã care distorsioneazã sau ameninţã a distorsiona competiţia prin favorizarea anumitor întreprinderi sau producţia anumitor bunuri, în mãsura în care afecteazã schimbul între Statele Membre, şi va fi incompatibil cu piaţa comunã".
În calitate de beneficiar sunteţi responsabil pentru stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a proiectului şi pentru pãstrarea înregistrãrilor şi documentelor privind diferitele tipuri de ajutor de stat sau de minimis primite.
2. POSDRU 2007-2013
2.1. Axa Prioritarã 3
"Creşterea adaptabilitãţii şi a întreprinderilor"
Obiectivul general al acestei axe prioritare este: promovarea culturii antreprenoriale, flexicuritãţii şi adaptabilitãţii prin sprijinirea forţei de muncã şi a întreprinderilor competente, pregãtite şi adaptabile.
Mãsurile luate pentru îmbunãtãţirea adaptabilitãţii întreprinderilor, în special a IMM-urilor şi a angajaţilor la condiţiile în schimbare, în special în vederea introducerii de tehnologii moderne şi de soluţii organizaţionale pe o scarã largã, trebuie sã reprezinte, printre altele, o promovare a flexibilitãţii organizaţionale şi de ocupare (aplicarea unor diferite forme de organizare a muncii şi contracte de muncã flexibile) şi a flexibilitãţii funcţionale (adaptarea sarcinilor angajaţilor la sarcinile firmei). Acţiunile întreprinse se vor concentra pe crearea capacitãţii interne a firmelor pentru dezvoltarea resurselor umane proprii. Este necesar, de asemenea, ca procesul de modernizare a organizãrii muncii sã se desfãşoare cu implicarea partenerilor sociali.
Axa prioritarã urmãreşte creşterea productivitãţii şi promovarea reconcilierii vieţii profesionale cu viaţa de familie. Aceasta poate sã includã, de asemenea, campanii de conştientizare cu privire la responsabilitatea socialã a întreprinderilor şi încurajarea transformãrii muncii nedeclarate în muncã legalã.
Dezvoltarea parteneriatelor va fi beneficã pentru promovarea de noi metode şi modele care sã conducã la schimbarea organizãrii şi atitudinilor actuale tradiţionale. Promovarea parteneriatului reprezintã un domeniu specific de intervenţie în cadrul acestei axe prioritare care va fi încurajat şi în cadrul celorlalte axe prioritare, ca un principiu orizontal, acolo unde va fi considerat relevant,.
Parteneriatul este recunoscut drept un mijloc eficient de promovare a dezvoltãrii, iar implicarea tuturor actorilor relevanţi este un alt mod de cooperare în scopul progresului.
2.2. Domeniu Major de Intervenţie 3.2
"Formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilitãţii"
În contextul european actual factorul uman intrã în ecuaţia dezvoltãrii nu atât prin dimensiunea cantitativ-numericã, ci mai ales prin cea calitativ-structuralã, exprimatã în volumul şi conţinutul cunoştinţelor, în posibilitatea reproducerii şi reînnoirii cât mai rapide a acestora. În acest context, activitãţile propuse în cadrul acestui DMI se vor concentra asupra creãrii capacitãţi interne a firmelor de a dezvolta resurse umane proprii, inclusiv prin intermediul formãrii profesionale specializate, cu accent pe noile tehnologii.
Din punct de vedere al complementaritãţii cu DMI 2.3, care abordeazã formarea profesionalã în vederea calificãrii/recalificãrii angajaţilor pentru îmbunãtãţirea competenţelor şi aptitudinilor lor generale, operaţiunile din cadrul acestui DMI vor fi direcţionate spre sprijinirea formãrii pentru iniţiere, specializare/perfecţionare, în cadrul întreprinderilor care, în efortul lor pentru promovarea adaptabilitãţii, vor adopta tehnologii avansate. În acest sens, angajaţii întreprinderilor din domeniul protecţiei mediului sau tehnologiilor de vârf vor fi sprijiniţi în obţinerea noilor informaţii din domeniile lor de activitate.
Dezvoltarea economicã depinde de abilitatea întreprinderilor şi a lucrãtorilor de a absorbi noile informaţii, de a-şi îmbunãtãţi procedurile de control la nivelul întreprinderii, de a reorganiza reţeaua de furnizori şi de a redistribui adecvat sarcinile şi de a le duce la îndeplinire.
Activitãţile pentru îmbunãtãţirea adaptabilitãţii întreprinderilor şi a angajaţilor la condiţiile în schimbare, în special în vederea introducerii de tehnologii moderne şi de soluţii organizaţionale pe o scarã largã, vor reprezenta, printre altele, o promovare a flexibilitãţii organizaţionale şi de ocupare (aplicarea unor diferite forme de organizare a muncii şi contracte de muncã flexibile) şi a flexibilitãţii funcţionale (adaptarea sarcinilor angajaţilor la sarcinile companiei). Aceste intervenţii vor cuprinde inclusiv campanii de creştere a conştientizãrii privind respectarea diversitãţii, sãnãtatea şi securitatea la locul de muncã, transformarea muncii nedeclarate în ocupare formalã.
Se vor promova activitãţi pentru introducerea unor forme moderne de organizare a muncii, acţiuni inovatoare menite sã creascã productivitatea muncii şi armonizarea activitãţii profesionale cu viaţa de familie, inclusiv prin programe de lucru mai flexibile.
Principalul obiectiv operaţional al acestui DMI este:
● Creşterea gradului de adaptabilitate şi de mobilitate al angajaţilor, promovarea formelor flexibile de organizare a muncii, a formãrii profesionale specifice şi asigurarea sãnãtãţii şi securitãţii la locul de muncã.
Proiectele pentru care se solicitã finanţare în cadrul actualei cereri de propuneri de proiecte trebuie sã urmãreascã urmãtoarele operaţiuni orientative:
● Sprijinirea metodelor inovatoare de organizare flexibilã a muncii, inclusiv noi practici de lucru şi îmbunãtãţirea condiţiilor de muncã;
● Campanii de informare şi conştientizare pentru schimbarea în mediile de lucru a atitudinilor sociale şi stereotipiilor faţã de grupurile vulnerabile;
● Promovarea şi sprijinirea formãrii profesionale a personalului din domeniul managementului sãnãtãţii şi a personalului medical;
● Promovarea formãrii profesionale în domeniul noilor tehnologii, inclusiv TIC, protecţiei mediului şi controlului poluãrii;
● Promovarea schimburilor de experienţã transnaţionale în ceea ce priveşte creşterea adaptabilitãţii;
● Acordarea de certificate de calitate/premii întreprinderilor care promoveazã organizarea flexibilã a muncii şi servicii pentru facilitarea reconcilierii vieţii de familie a propriilor angajaţi cu activitatea profesionalã.
3. CRITERII DE ELIGIBILITATE
Vã rugãm sã aveţi în vedere faptul cã sunt aplicabile toate condiţiile specificate în Capitolul 4 "Criterii de eligibilitate" din Condiţiile generale ale Ghidului Solicitantului.
3.1. Eligibilitatea solicitanţilor şi a partenerilor
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte categoriile de beneficiari eligibili sunt:
● Ministerul Culturii şi Cultelor şi instituţii/agenţii/organizaţii subordonate/coordonate de acesta;
● Furnizori de FPC, publici şi privaţi;
● Organizaţii sindicale şi organizaţii patronale;
● Instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale şi Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socialã;
● Agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul pieţei muncii;
● Asociaţii profesionale şi asociaţii ale IMM-urilor;
● Camere de Comerţ şi Industrie;
● ANOFM şi structurile sale teritoriale;
● Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridicã;
● ONG-uri;
● Universitãţi publice şi private, acreditate;
● Institute de Cercetare în domeniul educaţiei şi formãrii profesionale şi pieţei muncii;
● Ministerul Sãnãtãţii şi agenţiile/structurile subordonate/coordonate.
Pentru depunerea unei cereri de finanţare puteţi avea parteneri naţionali şi/sau transnaţionali.
Partenerii implicaţi în proiect pot fi implicaţi în urmãtoarele aspecte:
● Pregãtirea proiectului (partenerul a fost implicat în dezvoltarea proiectului; proiectul este elaborat în comun);
● Implementarea proiectului (fiecare partener implicat în aceastã etapã este responsabil de coordonarea anumitor activitãţi din proiect şi/sau îndeplinirea anumitor activitãţi din proiect pentru atingerea rezultatelor corespondente, asigurând totodatã soluţionarea eventualelor probleme apãrute în implementarea proiectului; mai mulţi parteneri pot contribui la realizarea aceluiaşi set de activitãţi; uncţiile şi activitãţile proiectului nu sunt duplicate sau realizate în paralel, ci sunt realizate în comun; distribuire coerentã a activitãţilor şi responsabilitãţilor între parteneri);
● Finanţarea proiectului (partenerii pot contribui financiar la realizarea proiectului - asigurarea contribuţiei minime eligibile a solicitantului; existã un singur buget comun pentru proiect; existã un singur cont special pentru proiect).
Pentru verificarea eligibilitãţii solicitanţilor şi a partenerilor acestora se aplicã urmãtoarele criterii:
● Solicitantul trebuie sã fie o organizaţie legal constituitã în România.
● Solicitantul trebuie sã aparţinã categoriilor de beneficiari eligibili în conformitate cu DCI POS DRU şi cu Ghidul Solicitantului.
● Solicitantul nu trebuie sã se afle în situaţiile prevãzute de art. 93(1) şi 94 din Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 , privind regulile financiare aplicabile bugetului general al Comunitãţilor Europene şi sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de art. 93 (2) al aceluiaşi regulament;
● Solicitantul trebuie sã fie direct responsabil pentru pregãtirea şi managementul proiectului;
● Solicitantul respectã prevederile comunitare şi naţionale privind informarea şi publicitatea privind proiectul;
● Partenerii sunt organizaţii similare categoriilor de beneficiari eligibili şi desfãşoarã activitãţi relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreazã cã în obiectul de activitate al instituţiei pe care o reprezintã se aflã şi activitatea/activitãţile din cadrul proiectului pentru care au rol de parteneri;
● Partenerii transnaţionali sunt organizaţii din statele membre ale Uniunii Europene şi sunt organizaţii legal constituite în ţara de origine;
● Solicitantul şi partenerii acestuia trebuie sã demonstreze cã au capacitate financiarã şi operaţionalã. În acest sens vor fi evaluate:
● existenţa resurselor administrative;
● existenţa surselor de finanţare stabile pentru implementarea proiectului (rezultatul net din bilanţul contabil al ultimilor 2 ani). Evaluarea capacitãţii financiare nu se aplicã pentru instituţiile administraţiei publice centrale şi locale.
3.2. Eligibilitatea proiectului
3.2.1. Activitãţi eligibile
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt eligibile urmãtoarele activitãţi:
● Promovare şi sprijin pentru dezvoltarea şi implementarea metodelor inovatoare în vederea organizãrii flexibile a muncii, inclusiv noi forme şi practici şi îmbunãtãţirea condiţiilor de muncã, precum:
- diseminarea modelelor flexibile de organizare capabile sã coreleze cerinţele de competitivitate ale companiilor cu reglementãrile din domeniul sãnãtãţii şi securitãţii la locul de muncã;
- activitãţi-suport pentru adoptarea noilor forme de organizare (orar redus, flexibilitate etc.) pentru a încuraja reconcilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie;
- furnizare de programe de formare profesionalã pentru întreprinzãtori şi manageri în vederea dezvoltãrii aptitudinilor necesare pentru asigurarea proceselor de reorganizare internã a întreprinderilor în corelare cu modularizarea/reducerea programului de lucru (cu normã redusã, muncã temporarã, munca la distanţã, rotaţia la locul de muncã etc.), inclusiv activitãţi pilot pentru implementarea formelor netradiţionale de organizare a muncii;
- suport pentru implementarea formelor contractuale de tip "family friendly" adaptate programului de lucru, inclusiv programe de lucru flexibile dedicate angajaţilor vârstnici;
● Promovarea şi asigurarea formãrii profesionale pentru personalul medical şi pentru managerii din domeniul sanitar, precum:
- identificarea şi implementarea noilor forme organizaţionale şi asigurarea calitãţii şi eficienţei managementul sistemului de sãnãtate publicã la nivel local;
- formare profesionalã pentru specialiştii din domeniul sãnãtãţii, atât la nivel managerial cât şi de execuţie, pentru a rãspunde noilor modele organizaţionale necesare managementului descentralizat din sistemul de sãnãtate;
- formare profesionalã pentru a asigura implementarea noilor tehnologii în sistemul de sãnãtate etc.;
● Campanii de informare şi conştientizare în vederea schimbãrii atitudinii sociale şi stereotipurilor faţã de grupurile vulnerabile la locul de muncã, inclusiv:
- Activitãţi pentru promovarea principiului egalitãţii de şanse, inclusiv facilitarea accesului la intervenţiile finanţate pentru toate categoriile de lucrãtori;
- activitãţi pentru îmbunãtãţirea adaptabilitãţii lucrãtorilor la inovaţiile tehnologice şi organizaţionale, în special femei, angajaţi vârstnici, persoane cu un nivel scãzut de calificare şi grupuri vulnerabile;
- activitãţi de creştere a conştientizãrii în vederea promovãrii egalitãţii de şanse şi protecţiei grupurilor vulnerabile etc.;
● Elaborarea, autorizarea şi furnizarea programelor de formare profesionalã pentru iniţiere şi prefecţionare/specializare, inclusiv formare profesionalã specificã, privind noile tehnologii, inclusiv TIC şi actualizarea cunoştinţelor TIC ale angajaţilor, controlul poluãrii şi protecţia mediului, precum:
- formare profesionalã, inclusiv formare profesionalã specificã, pentru facilitarea introducerii de noi procese tehnologice şi organizatorice care sã respecte normele de protecţie a mediului;
- formare profesionalã pentru întreprinzãtori şi manageri privind inovaţia tehnologicã, inclusiv TIC şi în sectoare competitive cu potenţial ridicat de dezvoltare;
- formare profesionalã, inclusiv formare profesionalã specificã, şi stagii de practicã în vederea asigurãrii competenţelor necesare pentru angajaţii din întreprinderi ocupaţi în funcţii de cercetare şi dezvoltare, şi inovare tehnicã şi tehnologicã;
- formare profesionalã şi asistenţã pentru creşterea nivelului de conştientizare al întreprinzãtorilor şi managerilor privind cerinţele de forţã de muncã înalt calificatã, cerinţele de cercetare şi inovare tehnologicã şi organizaţionalã a întreprinderii şi nevoia de a defini poziţia sectorului tehnologic în cadrul companiei;
- activitãţi-suport privind procesele de inovare şi adaptare la schimbãrile economice şi productive cu scopul de minimiza impactul schimbãrilor la nivel teritorial etc.;
● Promovarea schimburilor de experienţã transnaţionale în vederea creşterii adaptabilitãţii, precum:
- studii, analize şi identificarea modelelor europene pentru îmbunãtãţirea adaptabilitãţii întreprinderilor şi a lucrãtorilor;
- schimb de experienţã şi stagii de practicã în vederea creşterii adaptabilitãţii;
- pregãtire în vederea testãrii şi implementãrii noilor modelele de organizare a muncii etc.;
● Premii pentru calitate şi certificarea calitãţii pentru întreprinderile care promoveazã organizarea flexibilã a muncii şi servicii vizând facilitarea reconcilierii activitãţii profesionale cu viaţa de familie pentru proprii angajaţi, precum:
- mãsuri de sprijin pentru asigurarea condiţiilor contextuale favorabile prin implicarea întreprinderilor, partenerilor sociali şi a altor actori relevanţi, pentru promovarea principiului egalitãţii de şanse;
- sprijin pentru reţele între întreprinderi în vederea promovãrii calitãţii;
- creşterea conştientizãrii şi consolidarea politicilor privind standardele de calitate, inclusiv transferul de bune practici;
- sprijin pentru întreprinderi pentru dezvoltarea şi implementarea modelelor organizaţionale adecvate etc.;
● Dezvoltare şi furnizare module de formare profesionalã şi activitãţi de diseminare pentru crearea unei culturi privind protecţia mediului, îmbunãtãţirea competenţelor privind controlul poluãrii, respectarea şi asigurarea protecţiei mediului;
● Furnizarea programelor de formare profesionalã, inclusiv formare profesionalã specificã, destinate operatorilor tehnici din domeniul cercetãrii ştiinţifice şi tehnologice;
● Activitãţi inovatoare, interregionale şi transnaţionale în vederea promovãrii adaptabilitãţii lucrãtorilor şi a întreprinderilor.
3.2.2. Grup ţintã eligibil
În cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte de strategice, grupul ţintã eligibil cuprinde urmãtoarele categorii:
● Angajaţi;
● Întreprinzãtori;
● Persoane fizice autorizate;
● Manageri de la toate nivelurile;
● Personalul din sectorul sãnãtãţii;
● Specialişti în domeniul medicinei muncii.
3.3. Eligibilitatea cheltuielilor
Categoriile şi subcategoriile de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate din Fondul Social European prin POSDRU sunt prevãzute şi detaliate în Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului economiei şi finanţelor <>nr. 3 /<>185/2008 pentru stabilirea regulilor de eligibilitate şi a listei cheltuielilor eligibile în cadrul operaţiunilor finanţate prin POSDRU 2007-2013.
3.3.1. Lista categoriilor de cheltuieli eligibile
Categoriile de cheltuieli eligibile pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt urmãtoarele:
1. cheltuieli cu personalul:
● Salarii şi asimilate acestora;
● Onorarii;
● Contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale şi cheltuielilor asimilate acestora (contribuţii angajaţi şi angajatori).
2. cheltuieli cu cazarea, transportul şi diurna:
● Transport persoane (personal propriu, alte persoane);
● Transport materiale şi echipamente;
● Cazare;
● Diurnã.
3. cheltuieli aferente managementului de proiect:
● Multiplicare;
● Traducere şi interpretare;
● Servicii de sonorizare;
● Prelucrare date;
● Conectare la reţele informatice;
● Întreţinere, actualizare şi dezvoltare aplicaţii informatice;
● Cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● Achiziţionare de publicaţii, cãrţi, reviste de specialitate relevante pentru operaţiune, în format tipãrit şi/sau electronic;
● Abonamente la publicaţii de specialitate;
● Concesiuni, brevete, licenţe, mãrci comerciale, drepturi şi active similare;
● Materiale consumabile;
● Materiale de natura obiectelor de inventar.
4. taxe:
● taxe de certificare a competenţelor (inclusiv taxe de certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale);
● taxe de eliberare a certificatelor de calificare;
● taxe de evaluare/acreditare/autorizare a programelor de formare/educaţie;
● taxe de participare la programe de formare/educaţie.
5. cheltuieli financiare şi juridice:
● Prime de asigurare (imobile, bunuri şi rãspundere profesionalã);
● Cheltuieli aferente deschiderii şi gestionãrii contului bancar al proiectului;
● Costul aferent garanţiilor oferite de bãnci sau alte instituţii financiare;
● Onorarii pentru consultanţã juridicã;
● taxe notariale;
● Expertize tehnice şi financiare;
● Audit;
● Contabilitate.
6. cheltuieli pentru închirieri:
● Închiriere (locaţii, bunuri);
● Amortizare active;
● Rate de leasing.
7. subvenţii şi burse:
● Subvenţii pentru cursanţi pe perioada derulãrii cursurilor;
● Subvenţii pentru înregistrarea drepturilor de autor;
● Premii în cadrul unor concursuri.
8. cheltuieli generale de administraţie:
● Salarii şi asimilate acestora aferente personalului administrativ, secretariat şi personalului auxiliar, precum şi contribuţiile sociale aferente;
● Utilitãţi;
● Servicii de administrare a clãdirilor;
● Servicii de întreţinere şi reparare echipamente şi mijloace de transport;
● Arhivare documente.
9. cheltuieli de informare şi publicitate.
10. cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR):
● Amenajãri de terenuri;
● Construcţii - reabilitare/modernizare clãdiri;
● Instalaţii tehnice;
● Mobilier, aparaturã, biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale;
● Alte cheltuieli pentru investiţii.
PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013
Numãrul de referinţã al programului (CCI): 2007RO051PO001
II. GHIDUL SOLICITANTULUI
CONDIŢII SPECIFICE
CERERE DE PROPUNERI DE
PROIECTE
Nr. 82
"Integrare pe piaţa muncii"
AXA PRIORITARÃ 5 "Promovarea mãsurilor active de ocupare"
DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 5.1. "Dezvoltarea şi implementarea mãsurilor active de ocupare"
Aprilie 2009
Acest document cuprinde Condiţiile Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte.
Regulile generale privind completarea şi transmiterea unei cereri de finanţare în cadrul tuturor cererilor de propuneri de proiecte lansate pentru POSDRU 2007-2013 sunt prevãzute în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului*1).
───────────
*1) Disponibil pe pagina de internet a AMPOSDRU, www.fseromania.ro.
Pentru a mãri şansele ca cererea dumneavoastrã de finanţare sã fie selectatã, vã recomandãm ca înainte de a începe completarea acesteia sã vã asiguraţi cã aţi citit toate informaţiile prezentate în acest document, precum şi în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului (inclusiv notele de subsol) şi cã aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
De asemenea, vã recomandãm ca pânã la data limitã de depunere a cererilor de finanţare, sã consultaţi periodic pagina de internet a MMFPS-AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro, pentru a fi la curent cu eventuale modificãri ale Condiţiilor Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte sau alte comunicãri şi informaţii transmise de AMPOSDRU.
IMPORTANT
Vã rugãm sã reţineţi cã:
TOATE cererile de finanţare nerambursabilã pentru POS DRU se completeazã şi se transmit on-line în limba românã.
În acest sens, accesaţi pagina de internet a AMPOSDRU www.fseromania.ro, secţiunea "Cerere de propuneri de proiecte", link Actionweb. Cererile de Finanţare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse.
Atenţie: Sistemul informatic va bloca transmiterea cererilor de finanţare dupã expirarea termenului limitã de transmitere on-line a cererilor de finanţare, prevãzut pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, respectiv 19/06/2009 ora 16.00!
Declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) tipãrite, semnate de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã, datate şi ştampilate şi Acordul de Parteneriat completat, semnat de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã şi a partenerilor, datat şi ştampilat vor fi primite prin poştã sau servicii de curierat de cãtre AMPOSDRU, la adresa România, Bucureşti, Str. Calea Plevnei nr. 46-48, sector 1, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data expirãrii termenului limitã pentru transmiterea electronicã a cererilor de finanţare, între orele 9.00-16.00.
Toate declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi Acordul de Parteneriat vor fi transmise la adresa AMPOSDRU într-un singur plic închis.
Vã rugãm sã menţionaţi pe plic:
● numãrul şi denumirea cererii de propuneri de proiecte în cadrul cãreia aţi transmis cererea de finanţare;
● ID-ul cererii de finanţare;
● numãrul şi tipul documentelor conţinute în plic (ex. "Declaraţii nr. 1-5, Acord de parteneriat");
● menţiunea "A nu se deschide la Registraturã".
Plicurile care nu conţin toate elementele precizate anterior vor fi respinse. Cererile de finanţare ale cãror plicuri sunt primite la registratura AMPOSDRU dupã expirarea termenului limitã de depunere nu vor fi incluse în etapa de evaluare.
Nu se admite transmiterea în etape a declaraţiilor (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi a Acordului de Parteneriat.
VÃ DORIM SUCCES!
Pentru a facilita procesul de completare şi transmitere a cererilor de finanţare în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte, în perioada 24.04 - 30.06.2009, între orele 9.00-16.00 funcţioneazã un birou de informare.
Întrebãrile referitoare la prezenta cerere de propuneri de proiecte pot fi transmise prin e-mail la adresa ocupare@fseromania.ro.
Întrebãrile care pot fi relevante şi pentru alţi solicitanţi, împreunã cu rãspunsurile corespunzãtoare, vor fi publicate periodic pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro.
1. INFORMAŢII GENERALE
1.1. Cererea de propuneri de proiecte
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt promovate proiecte care urmãresc reducerea şomajului de lungã duratã prin acţiuni preventive şi corective, elaborarea şi implementarea metodelor inovatoare pentru promovarea ocupãrii în rândul şomerilor tineri şi de lungã duratã, mãsuri pentru o mai bunã corelare între aptitudinile individuale, educaţie şi potenţialul de muncã şi oportunitãţile de pe piaţa muncii, dezvoltarea şi implementarea unor mãsuri şi acţiuni transnaţionale pentru promovarea mobilitãţii ocupaţionale şi geografice.
Completarea şi transmiterea cererilor de finanţare se realizeazã exclusiv electronic, prin intermediul aplicaţiei Actionweb aflatã pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro:
● Pânã la data de 19.06.2009 ora 16.00.
Pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte cu termen limitã de depunere, evaluarea cererilor de finanţare primite se realizeazã dupã expirarea termenului limitã.
1.2. Tipuri de proiecte
Proiectele strategice finanţate prin POSDRU pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt proiectele implementate la nivel naţional, multi-regional sau sectorial, punându-se accent pe promovarea proiectelor în parteneriat, inclusiv prin cooperare transnaţionalã.
Valoarea totalã a unui proiect poate fi cuprinsã între:
> Echivalentul în lei a minimum 500.000 euro şi maximum 5.000.000 euro.
Durata de implementare a unui proiect trebuie sã fie cuprinsã între:
● minimum 6 (şase) luni şi maximum 3 (trei) ani.
1.3. Alocare financiarã orientativã
Alocarea financiarã orientativã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte este echivalentul în lei a 70.000.000 euro, respectiv 295.666.000 lei*2) din care Fondul Social European (contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã) reprezintã:
────────────
*2) Cursul Inforeuro aferent lunii aprilie 2009
(http://ec.europa.eu/budget/inforeuro/index.cfm?fuseaction=countries&SearchField=&Period=2009-4&Delim=,&Language=en).
● 100% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 91% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial, iar contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã reprezintã:
● 0% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 19% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial.
În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depãşeşte alocarea financiarã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a utiliza fonduri suplimentare din alocarea financiarã corespunzãtoare domeniului major de intervenţie.
În cazul în care alocarea financiarã prevãzutã nu poate fi folositã din cauza numãrului redus de cereri de finanţare selectate, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a realoca fondurile rãmase cãtre alte cereri de propuneri de proiecte în cadrul aceluiaşi domeniu major de intervenţie.
1.4. Contribuţia solicitantului
Contribuţia solicitantului reprezintã procentul din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile aferente proiectului propus care va fi suportat de cãtre dumneavoastrã în calitate de solicitant.
Contribuţia proprie a solicitantului trebuie sã fie realizatã sub formã financiarã. În cadrul proiectelor finanţate din POSDRU 2007-2013 contribuţia în naturã nu este eligibilã.
Valoarea contribuţiei dumneavoastrã în calitate de solicitant este de:
● 9% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora;
● 2% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial;
● 5% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial.
Dacã proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia/instituţia promotoare care formuleazã cererea de finanţare. În funcţie de tipul organizaţiei care are calitatea de solicitant se stabileşte valoarea contribuţiei proprii pentru proiect, conform celor mai sus menţionate.
Pe parcursul implementãrii proiectului, cheltuielile considerate neeligibile, dar necesare derulãrii proiectului, apãrute în timpul implementãrii proiectului, vor fi suportate de cãtre dumneavoastrã în calitate de beneficiar.
1.5. Ajutor de stat
Prezenta cerere de propuneri de proiecte strategice nu reprezintã o schemã de ajutor de stat sau de minimis. Proiectele care vor intra sub incidenţa regulilor ajutorului de stat sau de minimis depuse în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte vor fi respinse.
În fiecare situaţie în care o formã de ajutor de stat, aşa cum este definit în art. 87.1 al Tratatului CE, este implicatã în realizarea unui proiect, AMPOSDRU va respecta şi va aplica condiţiile prevãzute în Tratat şi în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare).
Conform art. 87 alin. 1 al Tratatului CE, ajutorul de stat este: "orice ajutor acordat de cãtre un Stat Membru sau prin resurse de stat sub orice formã care distorsioneazã sau ameninţã a distorsiona competiţia prin favorizarea anumitor întreprinderi sau producţia anumitor bunuri, în mãsura în care afecteazã schimbul între Statele Membre, şi va fi incompatibil cu piaţa comunã".
În calitate de beneficiar sunteţi responsabil pentru stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a proiectului şi pentru pãstrarea înregistrãrilor şi documentelor privind diferitele tipuri de ajutor de stat sau de minimis primite.
2. POSDRU 2007-2013
2.1. Axa Prioritarã 5
"Promovarea mãsurilor active de ocupare"
Obiectivul general al acestei axe prioritare este: facilitarea integrãrii pe piaţa muncii a şomerilor tineri şi a şomerilor de lungã duratã, atragerea şi menţinerea unui numãr mai mare de persoane pe piaţa muncii, inclusiv în zonele rurale şi sprijinirea ocupãrii formale.
Luând în considerare efectele negative ale scãderii demografice continue, ale restructurãrii economice şi adaptarea la nevoile pieţei, politica de ocupare a României vizeazã combaterea şomajului şi inactivitãţii prin mãsuri de ocupare cu caracter activ, preventiv, inovativ şi flexibil.
Mãsurile prevãzute au o abordare pe tot parcursul vieţii, concentrându-se pe grupuri de persoane cu o situaţie dificilã pe piaţa muncii, de exemplu, tinerii şi şomerii de lungã duratã. O atenţie specialã se va acorda şomajului de lungã duratã, care înregistreazã rate peste media UE.
Promovarea mãsurilor active de ocupare şi a mãsurilor preventive vor avea rezultate pozitive asupra mentalitãţii şomerilor şi a angajatorilor, în ceea ce priveşte ocuparea. Mai mult, aceasta înseamnã înlãturarea diferitelor obstacole privind accesul pe piaţa muncii, furnizarea de servicii de asistenţã şi consiliere pentru persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, facilitãţi pentru accesul la diferite mãsuri active şi înlãturarea capcanei inactivitãţii.
Mãsurile active de ocupare vor include, de asemenea, programe de formare în domeniul antreprenoriatului pentru tineri, şomerii de lungã duratã şi persoanele inactive, inclusiv din zona ruralã şi agricultura de subzistenţã, dându-le posibilitatea sã devinã activi pe piaţa muncii, sã obţinã cunoştinţele de bazã privind elaborarea unui plan de afaceri, legislaţia aplicabilã, aspecte de marketing, strategii orientate spre client etc. Odatã ce devin persoane juridice, stimulentele şi sprijinul financiar va fi furnizat în cadrul POS Creşterea Competitivitãţii Economice.
2.2. Domeniu Major de Intervenţie 5.1
"Dezvoltarea şi implementarea mãsurilor active de ocupare"
Având în vedere efectele negative ale scãderii demografice continue, ale restructurãrii economice şi necesitatea adaptãrii la cerinţele pieţei muncii, politica de ocupare a României vizeazã combaterea şomajului şi inactivitãţii prin mãsuri de ocupare cu caracter activ, preventiv, inovativ şi flexibil.
Mãsurile promovate în cadrul acestui DMI au o abordare pe tot parcursul vieţii şi sunt destinate grupurilor de persoane cu o situaţie dificilã pe piaţa muncii, precum şomerii tineri, şomerii vârstnici şi şomerii de lungã duratã. O atenţie specialã va fi acordatã şomajului de lungã duratã, care înregistreazã rate peste media UE.
Pesoanele aflate în şomaj pentru o lungã perioadã de timp întâmpinã dificultãţi în adaptarea la cerinţele pieţei muncii moderne, au o motivaţie scãzutã pentru cãutarea şi menţinerea unui loc de muncã şi, cel mai important lucru, calificãrile lor sunt redundante pe piaţa muncii. Mãsurile implementate pentru asistarea şomerilor de lungã duratã vor conduce la prevenirea creşterii numãrului de şomeri şi vor facilita reintegrarea acestora pe piaţa muncii.
Experienţa furnizãrii şi implementãrii serviciilor de ocupare evidenţiazã nevoia de a reconsidera şi de a reorienta activitãţile de pânã acum adresate persoanelor aflate în şomaj de lungã duratã. În acest sens, mãsurile adresate acestui grup necesitã o gamã de tehnici şi instrumente distincte, luându-se în considerare aspectele variate ale şomajului - cum ar fi cel psihologic, precum conştientizarea pierderii poziţiei sociale, sentimentul de respingere, respectul de sine scãzut.
În cadrul acestui DMI vor fi promovate intervenţiile integrate, care prevãd implementarea mai multor activitãţi eligibile, precum informare şi consiliere profesionalã, asistenţã în planificarea carierei şi cãutarea unui loc de muncã, job-cluburi, programe de formare profesionalã, programe locale de ocupare în lucrãri comunitare etc. Participarea grupurilor ţintã la programele de formare profesionalã se va realiza numai în urma activitãţii de informare şi consiliere profesionalã sau de mediere.
Principalele obiective operaţionale ale acestui DMI sunt:
● Atragerea şi menţinerea a cât mai multor persoane pe piaţa muncii, în vederea obţinerii unei rate cât mai mare de ocupare, cu accent special pe grupurile dezavantajate pe piaţa muncii;
● Reducerea şomajului de lungã duratã prin acţiuni preventive şi corective;
● Îmbunãtãţirea capacitãţii de ocupare a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã, a şomerilor, în special de lungã duratã şi a persoanelor inactive.
Proiectele pentru care se solicitã finanţare în cadrul actualei cereri de propuneri de proiecte trebuie sã urmãreascã urmãtoarele operaţiuni orientative:
● Sprijinirea tuturor activitãţilor privind mãsurile active de ocupare;
● Elaborarea şi implementarea de planuri de acţiune individualizate, furnizarea de asistenţã pentru cãutarea unui loc de muncã, servicii de orientare şi formare pentru şomeri tineri şi şomeri de lungã duratã, lucrãtori vârstnici, persoane aflate în cãutarea unui loc de muncã revenite pe piaţa muncii dupã o perioadã de absenţã;
● Dezvoltarea şi implementarea unor mãsuri şi acţiuni transnaţionale pentru promovarea mobilitãţii ocupaţionale şi geografice;
● Mãsuri pentru o mai bunã corelare între aptitudinile individuale, educaţie şi potenţialul de muncã şi oportunitãţile de pe piaţa muncii (echilibru şi diagnoza muncii);
● Elaborarea şi implementarea metodelor inovatoare pentru promovarea ocupãrii în rândul şomerilor tineri şi de lungã duratã.
3. CRITERII DE ELIGIBILITATE
Vã rugãm sã aveţi în vedere faptul cã sunt aplicabile toate condiţiile specificate în Capitolul 4 "Criterii de eligibilitate" din Condiţiile generale ale Ghidului Solicitantului.
3.1. Eligibilitatea solicitanţilor şi a partenerilor
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte categoriile de beneficiari eligibili sunt:
● Furnizori de FPC autorizaţi, publici şi privaţi;
● Agenţia Naţionalã pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi structurile sale teritoriale;
● Furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, publici şi privaţi, acreditaţi;
● Instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale şi Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socialã;
● MMFPS şi structuri/agenţii subordonate/coordonate de acesta;
● Agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul pieţei muncii;
● Camere de Comerţ şi Industrie;
● ONG-uri;
● Autoritãţi ale administraţiei publice locale (unitãţi administrativ-teritoriale);
● Institute de cercetare în domeniul pieţei muncii
● Patronate şi organizaţii sindicale;
● Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridicã.
Pentru depunerea unei cereri de finanţare puteţi avea parteneri naţionali şi/sau transnaţionali.
Partenerii implicaţi în proiect pot fi implicaţi în urmãtoarele aspecte:
● Pregãtirea proiectului (partenerul a fost implicat în dezvoltarea proiectului; proiectul este elaborat în comun);
● Implementarea proiectului (fiecare partener implicat în aceastã etapã este responsabil de coordonarea anumitor activitãţi din proiect şi/sau îndeplinirea anumitor activitãţi din proiect pentru atingerea rezultatelor corespondente, asigurând totodatã soluţionarea eventualelor probleme apãrute în implementarea proiectului; mai mulţi parteneri pot contribui la realizarea aceluiaşi set de activitãţi; uncţiile şi activitãţile proiectului nu sunt duplicate sau realizate în paralel, ci sunt realizate în comun; distribuire coerentã a activitãţilor şi responsabilitãţilor între parteneri);
● Finanţarea proiectului (partenerii pot contribui financiar la realizarea proiectului - asigurarea contribuţiei minime eligibile a solicitantului; existã un singur buget comun pentru proiect; existã un singur cont special pentru proiect).
Pentru verificarea eligibilitãţii solicitanţilor şi a partenerilor acestora se aplicã urmãtoarele criterii:
● Solicitantul trebuie sã fie o organizaţie legal constituitã în România.
● Solicitantul trebuie sã aparţinã categoriilor de beneficiari eligibili în conformitate cu DCI POS DRU şi cu Ghidul Solicitantului.
● Solicitantul nu trebuie sã se afle în situaţiile prevãzute de art. 93(1) şi 94 din Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 , privind regulile financiare aplicabile bugetului general al Comunitãţilor Europene şi sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de art. 93 (2) al aceluiaşi regulament;
● Solicitantul trebuie sã fie direct responsabil pentru pregãtirea şi managementul proiectului;
● Solicitantul respectã prevederile comunitare şi naţionale privind informarea şi publicitatea privind proiectul;
● Partenerii sunt organizaţii similare categoriilor de beneficiari eligibili şi desfãşoarã activitãţi relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreazã cã în obiectul de activitate al instituţiei pe care o reprezintã se aflã şi activitatea/activitãţile din cadrul proiectului pentru care au rol de parteneri;
● Partenerii transnaţionali sunt organizaţii din statele membre ale Uniunii Europene şi sunt organizaţii legal constituite în ţara de origine;
● Solicitantul şi partenerii acestuia trebuie sã demonstreze cã au capacitate financiarã şi operaţionalã. În acest sens vor fi evaluate:
● existenţa resurselor administrative;
● existenţa surselor de finanţare stabile pentru implementarea proiectului (rezultatul net din bilanţul contabil al ultimilor 2 ani). Evaluarea capacitãţii financiare nu se aplicã pentru instituţiile administraţiei publice centrale şi locale.
3.2. Eligibilitatea proiectului
3.2.1. Activitãţi eligibile
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt eligibile urmãtoarele activitãţi:
● Activitãţi pentru facilitarea accesului la informaţii relevante privind piaţa muncii pentru grupurile ţintã;
● Furnizarea serviciilor de mediere, inclusiv realizarea planurilor individuale de mediere şi organizarea burselor de locuri de muncã, care sã includã:
- informaţii privind locurile de muncã vacante şi condiţiile de ocupare a acestora;
- corelarea ofertei cu cererea de pe piaţa muncii, inclusiv prin utilizarea TIC;
- preselecţia candidaţilor în conformitate cu cerinţele locurilor de muncã oferite şi în concordanţã cu pregãtirea, aptitudinile, experienţa şi cu interesele acestora;
● Furnizarea serviciilor de informare şi consiliere profesionalã individulã sau în grup, care sã includã:
- informare privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor;
- stabilirea traseului profesional;
- evaluarea şi autoevaluarea personalitãţii în vederea orientãrii profesionale;
- dezvoltarea abilitãţii şi încrederii în sine a persoanelor în cãutarea unui loc de muncã;
- instruire în metode şi tehnici de cãutare a unui loc de muncã şi prezentare la interviuri în vederea ocupãrii;
● Activitãţi care conduc la consolidarea încrederii în sine şi la motivarea persoanelor în cãutarea unui loc de muncã în vederea integrãrii active pe piaţa muncii;
● Dezvoltarea şi furnizarea serviciilor de informare şi consiliere profesionalã personalizate în funcţie de specificul grupului ţintã, incluzând aspecte privind egalitatea de şanse şi de gen şi respectarea diversitãţii;
● Activitãţi pentru stimularea mobilitãţii geografice şi ocupaţionale, inclusiv prime de încadrare/instalare;
● Promovarea iniţiativelor locale pentru sprijinirea persoanelor aflate în şomaj de lungã duratã în vederea integrãrii/reintegrãrii pe piaţa muncii, inclusiv campanii de conştientizare şi informare;
● Servicii de consiliere şi formare profesionalã pentru dezvoltarea capacitãţii persoanelor în cãutarea unui loc de muncã de a se auto-organiza, inclusiv organizarea job-cluburilor, în vederea facilitãrii accesului la ocupare;
● Furnizarea serviciilor de consultanţã şi asistenţã, inclusiv stimulente financiare, pentru începerea unei activitãţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri care sã includã servicii juridice, de marketing, financiare, metode şi tehnici eficiente de management şi alte servicii de consultanţã;
● Formare profesionalã, inclusiv prin tehnici şi metode moderne, în vederea adaptãrii calificãrilor la nevoile pieţei muncii, prin dobândirea, actualizarea sau schimbarea calificãrilor, respectiv iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare;
● Furnizarea serviciilor de informare şi consiliere profesionalã şi plasare la locul de muncã, prin implementarea planurilor individuale de acţiune, adresate în special persoanelor ameninţate de pierderea locului de muncã şi şomerilor de lungã duratã;
● Sprijin pentru programele inovatoare, în special programele inovatoare privind combaterea şomajului de lungã duratã, şi activitãţi interregionale şi transnaţionale;
● Activitãţi de acompaniere adresate şomerilor, inclusiv şomerilor de lungã duratã, precum servicii de îngrijire a persoanelor dependente de aceştia, în vederea facilitãrii participãrii la serviciile de ocupare oferite.
3.2.2. Grup ţintã eligibil
În cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte de strategice, grupul ţintã eligibil cuprinde urmãtoarele categorii:
● Persoane inactive;
● Persoane în cãutarea unui loc de muncã;
● Şomeri;
● Şomeri tineri;
● Şomeri peste 45 ani;
● Şomeri de lungã duratã, tineri şi adulţi;
● Persoane care au pãrãsit timpuriu şcoala.
3.3. Eligibilitatea cheltuielilor
Categoriile şi subcategoriile de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate din Fondul Social European prin POSDRU sunt prevãzute şi detaliate în Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului economiei şi finanţelor <>nr. 3 /<>185/2008 pentru stabilirea regulilor de eligibilitate şi a listei cheltuielilor eligibile în cadrul operaţiunilor finanţate prin POSDRU 2007-2013.
3.3.1. Lista categoriilor de cheltuieli eligibile
Categoriile de cheltuieli eligibile pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt urmãtoarele:
1. cheltuieli cu personalul:
● Salarii şi asimilate acestora;
● Onorarii;
● Contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale şi cheltuielilor asimilate acestora (contribuţii angajaţi şi angajatori).
2. cheltuieli cu cazarea, transportul şi diurna:
● Transport persoane (personal propriu, alte persoane);
● Transport materiale şi echipamente;
● Cazare;
● Diurnã.
3. cheltuieli aferente managementului de proiect:
● Multiplicare;
● Traducere şi interpretare;
● Servicii de sonorizare;
● Prelucrare date;
● Conectare la reţele informatice;
● Întreţinere, actualizare şi dezvoltare aplicaţii informatice;
● Cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● Achiziţionare de publicaţii, cãrţi, reviste de specialitate relevante pentru operaţiune, în format tipãrit şi/sau electronic;
● Abonamente la publicaţii de specialitate;
● Concesiuni, brevete, licenţe, mãrci comerciale, drepturi şi active similare;
● Materiale consumabile;
● Materiale de natura obiectelor de inventar.
4. taxe:
● taxe de certificare a competenţelor (inclusiv taxe de certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale);
● taxe de evaluare/acreditare/autorizare a programelor de formare/educaţie;
● taxe de eliberare a certificatelor de calificare;
● taxe de autorizare a centrelor de evaluare de competenţe;
● taxe de participare la programe de formare/educaţie.
5. cheltuieli financiare şi juridice:
● Prime de asigurare (imobile, bunuri şi rãspundere profesionalã);
● Cheltuieli aferente deschiderii şi gestionãrii contului bancar al proiectului;
● Costul aferent garanţiilor oferite de bãnci sau alte instituţii financiare;
● Onorarii pentru consultanţã juridicã;
● taxe notariale;
● Expertize tehnice şi financiare;
● Audit;
● Contabilitate.
6. cheltuieli pentru închirieri, amortizãri şi leasing:
● Închiriere (locaţii, bunuri);
● Amortizare active;
● Rate de leasing.
7. subvenţii şi burse:
● Subvenţii pentru cursanţi pe perioada derulãrii cursurilor;
● Subvenţii pentru înregistrarea drepturilor de autor;
● Subvenţii pentru servicii sociale de îngrijire pentru persoanele dependente (bãtrâni, copii, persoane cu dizabilitãţi);
● Premii în cadrul unor concursuri;
● Burse sociale;
● Burse de merit.
8. cheltuieli generale de administraţie:
● Salarii şi asimilate acestora aferente personalului administrativ, secretariat şi personalului auxiliar, precum şi contribuţiile sociale aferente;
● Utilitãţi;
● Servicii de administrare a clãdirilor;
● Servicii de întreţinere şi reparare echipamente şi mijloace de transport;
● Arhivare documente.
9. cheltuieli de informare şi publicitate.
10. cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR):
● Terenuri;
● Amenajãri de terenuri;
● Construcţii;
● Instalaţii tehnice;
● Mobilier, aparaturã, biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale;
● Alte cheltuieli pentru investiţii.
PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013
Numãrul de referinţã al programului (CCI): 2007RO051PO001
II. GHIDUL SOLICITANTULUI
CONDIŢII SPECIFICE
CERERE DE PROPUNERI DE
PROIECTE
Nr. 83
"Mediul rural - oportunitãţi de ocupare"
AXA PRIORITARÃ 5 "Promovarea mãsurilor active de ocupare"
DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 5.2. "Promovarea sustenabilitãţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncã"
Aprilie 2009
Acest document cuprinde Condiţiile Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte.
Regulile generale privind completarea şi transmiterea unei cereri de finanţare în cadrul tuturor cererilor de propuneri de proiecte lansate pentru POSDRU 2007-2013 sunt prevãzute în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului*1).
───────────
*1) Disponibil pe pagina de internet a AMPOSDRU, www.fseromania.ro.
Pentru a mãri şansele ca cererea dumneavoastrã de finanţare sã fie selectatã, vã recomandãm ca înainte de a începe completarea acesteia sã vã asiguraţi cã aţi citit toate informaţiile prezentate în acest document, precum şi în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului (inclusiv notele de subsol) şi cã aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
De asemenea, vã recomandãm ca pânã la data limitã de depunere a cererilor de finanţare, sã consultaţi periodic pagina de internet a MMFPS-AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro, pentru a fi la curent cu eventuale modificãri ale Condiţiilor Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte sau alte comunicãri şi informaţii transmise de AMPOSDRU.
IMPORTANT
Vã rugãm sã reţineţi cã:
TOATE cererile de finanţare nerambursabilã pentru POS DRU se completeazã şi se transmit on-line în limba românã.
În acest sens, accesaţi pagina de internet a AMPOSDRU www.fseromania.ro, secţiunea "Cerere de propuneri de proiecte", link Actionweb. Cererile de Finanţare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse.
Atenţie: Sistemul informatic va bloca transmiterea cererilor de finanţare dupã expirarea termenului limitã de transmitere on-line a cererilor de finanţare, prevãzut pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, respectiv 19/06/2009 ora 16.00!
Declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) tipãrite, semnate de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã, datate şi ştampilate şi Acordul de Parteneriat completat, semnat de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã şi a partenerilor, datat şi ştampilat vor fi primite prin poştã sau servicii de curierat de cãtre AMPOSDRU, la adresa România, Bucureşti, Str. Calea Plevnei nr. 46-48, sector 1, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data expirãrii termenului limitã pentru transmiterea electronicã a cererilor de finanţare, între orele 9.00-16.00.
Toate declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi Acordul de Parteneriat vor fi transmise la adresa AMPOSDRU într-un singur plic închis.
Vã rugãm sã menţionaţi pe plic:
● numãrul şi denumirea cererii de propuneri de proiecte în cadrul cãreia aţi transmis cererea de finanţare;
● ID-ul cererii de finanţare;
● numãrul şi tipul documentelor conţinute în plic (ex. "Declaraţii nr. 1-5, Acord de parteneriat");
● menţiunea "A nu se deschide la Registraturã".
Plicurile care nu conţin toate elementele precizate anterior vor fi respinse. Cererile de finanţare ale cãror plicuri sunt primite la registratura AMPOSDRU dupã expirarea termenului limitã de depunere nu vor fi incluse în etapa de evaluare.
Nu se admite transmiterea în etape a declaraţiilor (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi a Acordului de Parteneriat.
VÃ DORIM SUCCES!
Pentru a facilita procesul de completare şi transmitere a cererilor de finanţare în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte, în perioada 24.04 - 30.06.2009, între orele 9.00-16.00 funcţioneazã un birou de informare.
Întrebãrile referitoare la prezenta cerere de propuneri de proiecte pot fi transmise prin e-mail la adresa rural@fseromania.ro.
Întrebãrile care pot fi relevante şi pentru alţi solicitanţi, împreunã cu rãspunsurile corespunzãtoare, vor fi publicate periodic pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro.
1. INFORMAŢII GENERALE
1.1. Cererea de propuneri de proiecte
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt promovate proiecte care urmãresc dezvoltarea programelor integrate pentru formare, ocupare şi alte mãsuri de sprijin pentru populaţia din zonele rurale în vederea reducerii ocupãrii în agricultura de subzistenţã, mãsuri pentru promovarea mobilitãţii ocupaţionale şi geografice a forţei de muncã din mediul rural, promovarea programelor care sprijinã şi încurajeazã demararea afacerilor în activitãţi nonagricole, facilitarea accesului la ocupare în sectoare non-agricole, dezvoltarea şi furnizarea formelor de pregãtire moderne şi flexibile care sã asigure competenţele necesare dezvoltãrii personale şi integrãrii durabile pe piaţa muncii.
Completarea şi transmiterea cererilor de finanţare se realizeazã exclusiv electronic, prin intermediul aplicaţiei Actionweb aflatã pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro:
● Pânã la data de 19.06.2009 ora 16.00.
Pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte cu termen limitã de depunere, evaluarea cererilor de finanţare primite se realizeazã dupã expirarea termenului limitã.
1.2. Tipuri de proiecte
Proiectele strategice finanţate prin POSDRU pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt proiectele implementate la nivel naţional, multi-regional sau sectorial, punându-se accent pe promovarea proiectelor în parteneriat, inclusiv prin cooperare transnaţionalã.
Valoarea totalã a unui proiect poate fi cuprinsã între:
> Echivalentul în lei a minimum 500.000 euro şi maximum 5.000.000 euro.
Durata de implementare a unui proiect trebuie sã fie cuprinsã între:
● minimum 6 (şase) luni şi maximum 3 (trei) ani.
1.3. Alocare financiarã orientativã
Alocarea financiarã orientativã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte este echivalentul în lei a 125.000.000 euro, respectiv 527.975.000 lei*2) din care Fondul Social European (contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã) reprezintã:
─────────
*2) Cursul Inforeuro aferent lunii aprilie 2009
(http://ec.europa.eu/budget/inforeuro/index.cfm?fuseaction=countries&SearchField=&Period=2009-4&Delim=,&Language=en).
● 100% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 85,95% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial, iar contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã reprezintã:
● 0% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 14,06% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial.
În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depãşeşte alocarea financiarã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a utiliza fonduri suplimentare din alocarea financiarã corespunzãtoare domeniului major de intervenţie.
În cazul în care alocarea financiarã prevãzutã nu poate fi folositã din cauza numãrului redus de cereri de finanţare selectate, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a realoca fondurile rãmase cãtre alte cereri de propuneri de proiecte în cadrul aceluiaşi domeniu major de intervenţie.
1.4. Contribuţia solicitantului
Contribuţia solicitantului reprezintã procentul din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile aferente proiectului propus care va fi suportat de cãtre dumneavoastrã în calitate de solicitant.
Contribuţia proprie a solicitantului trebuie sã fie realizatã sub formã financiarã. În cadrul proiectelor finanţate din POSDRU 2007-2013 contribuţia în naturã nu este eligibilã.
Valoarea contribuţiei dumneavoastrã în calitate de solicitant este de:
● 14,06% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora;
● 2% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial;
● 5% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial.
Dacã proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia/instituţia promotoare care formuleazã cererea de finanţare. În funcţie de tipul organizaţiei care are calitatea de solicitant se stabileşte valoarea contribuţiei proprii pentru proiect, conform celor mai sus menţionate.
Pe parcursul implementãrii proiectului, cheltuielile considerate neeligibile, dar necesare derulãrii proiectului, apãrute în timpul implementãrii proiectului, vor fi suportate de cãtre dumneavoastrã în calitate de beneficiar.
1.5. Ajutor de stat
Prezenta cerere de propuneri de proiecte strategice nu reprezintã o schemã de ajutor de stat sau de minimis. Proiectele care vor intra sub incidenţa regulilor ajutorului de stat sau de minimis depuse în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte vor fi respinse.
În fiecare situaţie în care o formã de ajutor de stat, aşa cum este definit în art. 87.1 al Tratatului CE, este implicatã în realizarea unui proiect, AMPOSDRU va respecta şi va aplica condiţiile prevãzute în Tratat şi în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare).
Conform art. 87 alin. 1 al Tratatului CE, ajutorul de stat este: "orice ajutor acordat de cãtre un Stat Membru sau prin resurse de stat sub orice formã care distorsioneazã sau ameninţã a distorsiona competiţia prin favorizarea anumitor întreprinderi sau producţia anumitor bunuri, în mãsura în care afecteazã schimbul între Statele Membre, şi va fi incompatibil cu piaţa comunã".
În calitate de beneficiar sunteţi responsabil pentru stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a proiectului şi pentru pãstrarea înregistrãrilor şi documentelor privind diferitele tipuri de ajutor de stat sau de minimis primite.
2. POSDRU 2007-2013
2.1. Axa Prioritarã 5
"Promovarea mãsurilor active de ocupare"
Obiectivul general al acestei axe prioritare este: facilitarea integrãrii pe piaţa muncii a şomerilor tineri şi a şomerilor de lungã duratã, atragerea şi menţinerea unui numãr mai mare de persoane pe piaţa muncii, inclusiv în zonele rurale şi sprijinirea ocupãrii formale.
Luând în considerare efectele negative ale scãderii demografice continue, ale restructurãrii economice şi adaptarea la nevoile pieţei, politica de ocupare a României vizeazã combaterea şomajului şi inactivitãţii prin mãsuri de ocupare cu caracter activ, preventiv, inovativ şi flexibil.
Mãsurile prevãzute au o abordare pe tot parcursul vieţii, concentrându-se pe grupuri de persoane cu o situaţie dificilã pe piaţa muncii, de exemplu, tinerii şi şomerii de lungã duratã. O atenţie specialã se va acorda şomajului de lungã duratã, care înregistreazã rate peste media UE.
Promovarea mãsurilor active de ocupare şi a mãsurilor preventive vor avea rezultate pozitive asupra mentalitãţii şomerilor şi a angajatorilor, în ceea ce priveşte ocuparea. Mai mult, aceasta înseamnã înlãturarea diferitelor obstacole privind accesul pe piaţa muncii, furnizarea de servicii de asistenţã şi consiliere pentru persoanele aflate în cãutarea unui loc de muncã, facilitãţi pentru accesul la diferite mãsuri active şi înlãturarea capcanei inactivitãţii.
Mãsurile active de ocupare vor include, de asemenea, programe de formare în domeniul antreprenoriatului pentru tineri, şomerii de lungã duratã şi persoanele inactive, inclusiv din zona ruralã şi agricultura de subzistenţã, dându-le posibilitatea sã devinã activi pe piaţa muncii, sã obţinã cunoştinţele de bazã privind elaborarea unui plan de afaceri, legislaţia aplicabilã, aspecte de marketing, strategii orientate spre client etc. Odatã ce devin persoane juridice, stimulentele şi sprijinul financiar va fi furnizat în cadrul POS Creşterea Competitivitãţii Economice.
2.2. Domeniu Major de Intervenţie 5.2
"Promovarea sustenabilitãţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncã"
Operaţiunile propuse în cadrul acestui DMI vizeazã persoanele din mediul rural, inclusiv persoanele implicate în agricultura de subzistenţã, printre care: persoane care sunt sau ar putea fi implicate în agricultura de subzistenţã ca urmare a nivelului scãzut de educaţie şi formare profesionalã şi a oportunitãţilor scãzute de ocupare din mediul rural. O atenţie deosebitã va fi acordatã tinerilor; micilor întreprinzãtori sau viitorilor întreprinzãtori care pot genera dezvoltare localã şi oportunitãţi de ocupare; membrilor de familie dependenţi etc. De asemenea, o atenţie specialã va fi acordatã femeilor din mediul rural, în vederea creşterii şanselor de a fi ocupate în alte sectoare decât în agricultura de subzistenţã, în special în domeniul serviciilor.
În contextul POSDRU, prin populaţia ocupatã în agriculturã se înţelege populaţia care are un venit din activitãţile agricole, fie ca tehnicieni sau fermieri în întreprinderile agricole zootehnice, fie producãtori agricoli autorizaţi independenţi, în timp ce populaţia din agricultura de subzistenţã înseamnã lucrãtori familiali neremuneraţi, în cadrul producţiei gospodãreşti pentru consumul final propriu. În cadrul acestui DMI se finanţeazã operaţiuni care urmãresc integrarea pe piaţa muncii a personelor inactive din mediul rural, inclusiv a persoanelor care îşi câştigã existenţa din agricultura de subzistenţã.
Se va sprijini, de asemenea, participarea persoanelor din mediul rural la programe de formare profesionalã adecvate, care sã permitã forţei de muncã sã beneficieze de avantajul oportunitãţilor ce decurg din managementul şi protecţia mediului. Programele de formare profesionalã în scopul calificãrii sau recalificãrii angajaţilor din mediul rural sunt finanţate în cadrul AP 2, DMI 2.3.
Activitãţile de formare profesionalã promovate în cadrul acestui DMI vor asigura calificarea persoanelor din mediul rural, în special a celor ocupate în agricultura de subzistenţã, în domeniile non-agricole cerute pe piaţa regionalã sau localã, precum: construcţii, turism, servicii complementare, meşteşuguri specifice, servicii sociale sau de îngrijire a sãnãtãţii, tehnologia informaţiei/telecomunicaţii etc. De asemenea, prin aceste programe de formare profesionalã se va urmãri şi furnizarea altor competenţe necesare dezvoltãrii personale şi integrãrii pe piaţa muncii: module de limbi strãine, utilizarea TIC etc. Programele de formare profesionalã vor cuprinde, totodatã, module privind sãnãtatea şi securitatea la locul de muncã.
Pentru creşterea mobilitãţii forţei de muncã din mediul rural, se va finanţa, de asemenea, desfãşurarea campaniilor de promovare (care sã includã broşuri prezentând profile ocupaţionale, motivarea pentru obţinerea unui loc de muncã etc.) pentru mobilitatea ocupaţionalã, sectorialã şi geograficã a forţei de muncã şi alte mãsuri inovatoare în aceastã direcţie.
Pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în zonele rurale, în cadrul acestui DMI vor fi sprijinite, de asemenea, campanii de promovare a antreprenoriatului, programe de formare şi consiliere, precum şi alte servicii suport pentru dezvoltarea antreprenoriatului, pentru cei care doresc sã demareze o afacere în zonele rurale.
Proiectele vor avea în vedere nevoile de dezvoltare la nivel local şi regional şi vor fi adaptate necesitãţilor de formare profesionalã a acestor categorii de persoane, prin furnizarea serviciilor personalizate, inclusiv servicii de informare şi consiliere profesionalã, programe de formare profesionalã specifice care sã includã şi componente de activare şi motivare şi alte categorii de intervenţii care urmãresc facilitarea accesului pe piaţa muncii în sectoare/activitãţi non-agricole.
Participarea grupurilor ţintã la programele de formare profesionalã se va realiza numai în urma activitãţii de informare şi consiliere profesionalã sau de mediere. În cadrul acestui DMI vor fi încurajate proiecte integrate care sã cuprindã implementarea mai multor activitãţi eligibile în vederea asigurãrii unui suport eficient şi de calitate pentru persoanele din mediul rural.
Principalele obiective operaţionale ale acestui DMI sunt:
● îmbunãtãţirea calitãţii resurselor umane în zonele rurale, în vederea facilitãrii accesului la ocupare în activitãţi non-agricole;
● asigurarea sustenabitãţii pe termen lung în zonele rurale prin crearea condiţiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor profitabile non-agricole;
● facilitarea integrãrii durabile pe piaţa muncii prin furnizarea serviciilor de sprijin şi suport pentru membrii de familie dependenţi din zonele rurale.
Proiectele pentru care se solicitã finanţare în cadrul actualei cereri de propuneri de proiecte trebuie sã urmãreascã urmãtoarele operaţiuni orientative:
● Dezvoltarea programelor integrate pentru formare, ocupare şi alte mãsuri de sprijin pentru populaţia din zonele rurale, care urmãresc reducerea agriculturii de subzistenţã;
● Mãsuri pentru promovarea mobilitãţii ocupaţionale şi geografice a forţei de muncã din mediul rural, pentru a beneficia de toate oportunitãţile de ocupare existente şi pentru creşterea coeziunii regionale;
● Mãsuri pentru îmbunãtãţirea mediului înconjurãtor în zonele rurale şi a stãrii de sãnãtate a populaţiei din mediul rural, cu scopul de a-i creşte motivaţia, disponibilitatea şi oportunitãţile de participare pe piaţa muncii;
● Sprijin pentru membrii de familie aflaţi în îngrijire, servicii de asistenţã şi alte activitãţi asociate pentru a permite indivizilor sã participe pe piaţa muncii;
● Promovarea programelor care sprijinã şi încurajeazã demararea afacerilor în activitãţi non-agricole.
3. CRITERII DE ELIGIBILITATE
Vã rugãm sã aveţi în vedere faptul cã sunt aplicabile toate condiţiile specificate în Capitolul 4 "Criterii de eligibilitate" din Condiţiile generale ale Ghidului Solicitantului.
3.1. Eligibilitatea solicitanţilor şi a partenerilor
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte categoriile de beneficiari eligibili sunt:
● Furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, publici şi privaţi, acreditaţi;
● ANOFM şi structurile sale teritoriale;
● Autoritãţi ale administraţiei publice locale (unitãţi administrativ-teritoriale);
● Instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale şi Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socialã;
● MMFPS şi structuri/agenţii/organizaţii subordonate/coordonate de acesta;
● Agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul pieţei muncii;
● Ministerul Sãnãtãţii şi structurile/agenţiile subordonate/coordonate;
● Organizaţii sindicale;
● Furnizori publici şi privaţi de FPC autorizaţi;
● ONG-uri;
● Patronate;
● Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridicã;
● Asociaţii profesionale;
● Institute de cercetare şi dezvoltare.
Pentru depunerea unei cereri de finanţare puteţi avea parteneri naţionali şi/sau transnaţionali.
Partenerii implicaţi în proiect pot fi implicaţi în urmãtoarele aspecte:
● Pregãtirea proiectului (partenerul a fost implicat în dezvoltarea proiectului; proiectul este elaborat în comun);
● Implementarea proiectului (fiecare partener implicat în aceastã etapã este responsabil de coordonarea anumitor activitãţi din proiect şi/sau îndeplinirea anumitor activitãţi din proiect pentru atingerea rezultatelor corespondente, asigurând totodatã soluţionarea eventualelor probleme apãrute în implementarea proiectului; mai mulţi parteneri pot contribui la realizarea aceluiaşi set de activitãţi; uncţiile şi activitãţile proiectului nu sunt duplicate sau realizate în paralel, ci sunt realizate în comun; distribuire coerentã a activitãţilor şi responsabilitãţilor între parteneri);
● Finanţarea proiectului (partenerii pot contribui financiar la realizarea proiectului - asigurarea contribuţiei minime eligibile a solicitantului; existã un singur buget comun pentru proiect; existã un singur cont special pentru proiect).
Pentru verificarea eligibilitãţii solicitanţilor şi a partenerilor acestora se aplicã urmãtoarele criterii:
● Solicitantul trebuie sã fie o organizaţie legal constituitã în România.
● Solicitantul trebuie sã aparţinã categoriilor de beneficiari eligibili în conformitate cu DCI POS DRU şi cu Ghidul Solicitantului.
● Solicitantul nu trebuie sã se afle în situaţiile prevãzute de art. 93(1) şi 94 din Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 , privind regulile financiare aplicabile bugetului general al Comunitãţilor Europene şi sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de art. 93 (2) al aceluiaşi regulament;
● Solicitantul trebuie sã fie direct responsabil pentru pregãtirea şi managementul proiectului;
● Solicitantul respectã prevederile comunitare şi naţionale privind informarea şi publicitatea privind proiectul;
● Partenerii sunt organizaţii similare categoriilor de beneficiari eligibili şi desfãşoarã activitãţi relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreazã cã în obiectul de activitate al instituţiei pe care o reprezintã se aflã şi activitatea/activitãţile din cadrul proiectului pentru care au rol de parteneri;
● Partenerii transnaţionali sunt organizaţii din statele membre ale Uniunii Europene şi sunt organizaţii legal constituite în ţara de origine;
● Solicitantul şi partenerii acestuia trebuie sã demonstreze cã au capacitate financiarã şi operaţionalã. În acest sens vor fi evaluate:
● existenţa resurselor administrative;
● existenţa surselor de finanţare stabile pentru implementarea proiectului (rezultatul net din bilanţul contabil al ultimilor 2 ani). Evaluarea capacitãţii financiare nu se aplicã pentru instituţiile administraţiei publice centrale şi locale.
3.2. Eligibilitatea proiectului
3.2.1. Activitãţi eligibile
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt eligibile urmãtoarele activitãţi:
● Activitãţi de cercetare şi studii de teren privind situaţia actualã a şomajului şi a persoanelor ocupate în agricultura de subzistenţã în zonele rurale, inclusiv previziuni privind tendinţele pieţei muncii în zonele rurale;
● Activitãţi de cercetare şi studii de teren privind identificarea şi evaluarea nevoilor specifice ale diferitelor grupuri ţintã din zonele rurale în vederea integrãrii/reintegrãrii pe piaţa muncii;
● Dezvoltarea şi implementarea campaniilor de informare şi conştientizare în şcolile din zonele rurale privind oportunitãţile de educaţie şi formare profesionalã şi de ocupare în domeniile non-agricole;
● Dezvoltarea şi implementarea campaniilor de informare şi conştientizare privind oportunitãţile de ocupare în domenii non-agricole pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistenţã;
● Dezvoltarea şi implementarea campaniilor de conştientizare, motivare, informare şi consiliere pentru persoanele din mediul rural implicate în activitãţi non-agricole, în vederea asigurãrii participãrii acestora la activitãţi de formare profesionalã, pentru îmbunãtãţirea adaptabilitãţii la nevoile şi evoluţia pieţei locale şi regionale a muncii;
● Dezvoltarea şi implementarea campaniilor de conştientizare în rândul angajaţilor şi angajatorilor din mediul rural în vederea combaterii muncii nedeclarate şi respectãrii diversitãţii la locul de muncã;
● Promovarea campaniilor pentru mobilitatea ocupaţionalã, sectorialã şi geograficã a forţei de muncã din mediul rural;
● Dezvoltarea şi implementarea programelor şi campaniilor de promovare a culturii antreprenoriale în mediul rural, cu o atenţie specialã acordatã femeilor;
● Promovarea şi acordarea de sprijin pentru revitalizarea şi dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale;
● Promovarea campaniilor de protecţie a mediului în zonele rurale, a unui mod de viaţã sãnãtos, creşterea conştientizãrii asupra efectelor nocive ale tutunului, alcoolului etc;
● Activitãţi de consiliere şi asistenţã pentru începerea unei activitãţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri în mediul rural, inclusiv asistenţã privind modalitatea de accesare şi utilizare a microcreditelor, cu o atenţie specialã acordatã femeilor;
● Furnizarea serviciilor de informare şi consiliere profesionalã, consiliere în carierã, consiliere pentru dezvoltarea personalã şi alte tipuri de servicii de sprijin, cu precãdere pentru persoanele nou intrate pe piaţa muncii şi pentru membrii familiilor acestora, în vederea facilitãrii mobilitãţii lor ocupaţionale, sectoriale şi geografice;
● Evaluarea competenţelor dobândite în contexte informale şi/sau nonformale pentru persoanele din mediul rural, în scopul certificãrii cunoştinţelor, abilitãţilor şi aptitudinilor pentru activitãţi non-agricole;
● Furnizarea programelor de formare profesionalã, cu excepţia formãrii în scopul calificãrii sau recalificãrii angajaţilor din mediul rural, pentru îmbunãtãţirea abilitãţilor şi competenţelor necesare pe piaţa muncii (inclusiv utilizare TIC, module de limbi strãine etc.);
● Furnizarea programelor de formare profesionalã pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistenţã, în sectoarele non-agricole unde existã oportunitãţi pe piaţa muncii localã sau regionalã;
● Furnizarea de programe de formare profesionalã care sã integreze module privind asigurarea sãnãtãţii şi securitãţii la locul de muncã (incluzând limitarea factorilor de risc la locul de muncã);
● Programe de formare profesionalã pentru manageri şi specialişti în managementul resurselor umane din mediul rural, care sã includã aspecte privind managementul eficient al resurselor umane, protecţia muncii şi a mediului înconjurãtor, egalitatea de şanse şi respectul diversitãţii la locul de muncã etc.;
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare profesionalã pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale pentru promovarea afacerilor în mediul rural;
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare profesionalã în vederea dezvoltãrii competenţelor care sã permitã forţei de muncã din mediul rural sã beneficieze de oportunitãţile oferite de managementul şi protecţia mediului înconjurãtor;
● Înfiinţarea şi dezvoltarea reţelelor de servicii şi operatori de dezvoltare a resurselor umane în mediul rural, inclusiv formare profesionalã, pentru a furniza servicii de informare şi consiliere pentru persoanele din zonele rurale;
● Înfiinţarea şi dezvoltarea reţelelor şi parteneriatelor pentru facilitarea schimbului şi integrãrii bunelor practici, inclusiv vizite de studii, organizarea de seminarii şi conferinţe, incluzând aspecte privind motivarea şi mobilizarea persoanelor din mediul rural în vederea ocupãrii, organizarea pieţei muncii şi a sectorului de servicii în mediul rural, diversificarea economiei rurale, promovarea egalitãţii de şanse, protecţia mediului şi a patrimoniului cultural în mediul rural etc.;
● Furnizarea serviciilor de ocupare precum activitãţi de informare, creşterea conştientizãrii, orientare, consiliere, activitãţi motivaţionale, sprijin în gãsirea unui loc de muncã, burse de locuri de muncã, job-cluburi organizate în zonele rurale;
● Sprijin pentru membrii de familie dependenţi, respectiv servicii de asistenţã care sã asigure participarea persoanelor din zonele rurale pe piaţa muncii, precum servicii de îngrijire pe timp de zi pentru copii şi adulţi, servicii specifice pentru persoane cu dizabilitãţi, îngrijire la domiciliu etc.;
● Suport pentru elaborarea şi implementarea strategiilor integrate pentru dezvoltarea iniţiativelor locale în zonele rurale, care sã genereze diversitate în economia localã şi noi locuri de muncã în zonele rurale, în sectoarele non-agricole;
● Sprijin pentru mãsuri inovatoare, interregionale şi transnaţionale şi dezvoltarea mijloacelor şi mecanismelor de creştere a numãrului persoanelor din mediul rural active din punct de vedere economic.
3.2.2. Grup ţintã eligibil
În cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte de strategice, grupul ţintã eligibil cuprinde urmãtoarele categorii:
● Persoane inactive;
● Persoane în cãutarea unui loc de muncã;
● Şomeri;
● Şomeri tineri;
● Şomeri de lungã duratã;
● Persoane ocupate în agricultura de subzistenţã;
● Manageri şi angajaţi din mediul rural.
3.3. Eligibilitatea cheltuielilor
Categoriile şi subcategoriile de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate din Fondul Social European prin POSDRU sunt prevãzute şi detaliate în Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului economiei şi finanţelor nr. 3/185/2008 pentru stabilirea regulilor de eligibilitate şi a listei cheltuielilor eligibile în cadrul operaţiunilor finanţate prin POSDRU 2007-2013.
3.3.1. Lista categoriilor de cheltuieli eligibile
Categoriile de cheltuieli eligibile pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt urmãtoarele:
1. cheltuieli cu personalul:
● Salarii şi asimilate acestora;
● Onorarii;
● Contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale şi cheltuielilor asimilate acestora (contribuţii angajaţi şi angajatori).
2. cheltuieli cu cazarea, transportul şi diurna:
● Transport persoane (personal propriu, alte persoane);
● Transport materiale şi echipamente;
● Cazare;
● Diurnã.
3. cheltuieli aferente managementului de proiect:
● Multiplicare;
● Traducere şi interpretare;
● Servicii de sonorizare;
● Prelucrare date;
● Conectare la reţele informatice;
● Întreţinere, actualizare şi dezvoltare aplicaţii informatice;
● Cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● Achiziţionare de publicaţii, cãrţi, reviste de specialitate relevante pentru operaţiune, în format tipãrit şi/sau electronic;
● Abonamente la publicaţii de specialitate;
● Concesiuni, brevete, licenţe, mãrci comerciale, drepturi şi active similare;
● Materiale consumabile;
● Materiale de natura obiectelor de inventar.
4. taxe:
● taxe de certificare a competenţelor (inclusiv taxe de certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale);
● taxe de evaluare/acreditare/autorizare a programelor de formare/educaţie;
● taxe de eliberare a certificatelor de calificare;
● taxe de autorizare a centrelor de evaluare de competenţe;
● taxe de participare la programe de formare/educaţie.
5. cheltuieli financiare şi juridice:
● Prime de asigurare (imobile, bunuri şi rãspundere profesionalã);
● Cheltuieli aferente deschiderii şi gestionãrii contului bancar al proiectului;
● Costul aferent garanţiilor oferite de bãnci sau alte instituţii financiare;
● Onorarii pentru consultanţã juridicã;
● taxe notariale;
● Expertize tehnice şi financiare;
● Audit;
● Contabilitate.
6. cheltuieli pentru închirieri, amortizãri şi leasing:
● Închiriere (locaţii, bunuri);
● Amortizare active;
● Rate de leasing.
7. subvenţii şi burse:
● Subvenţii pentru cursanţi pe perioada derulãrii cursurilor;
● Subvenţii pentru înregistrarea drepturilor de autor;
● Subvenţii pentru servicii sociale de îngrijire pentru persoanele dependente (bãtrâni, copii, persoane cu dizabilitãţi);
● Premii în cadrul unor concursuri;
● Burse sociale;
● Burse de merit.
8. cheltuieli generale de administraţie:
● Salarii şi asimilate acestora aferente personalului administrativ, secretariat şi personalului auxiliar, precum şi contribuţiile sociale aferente;
● Utilitãţi;
● Servicii de administrare a clãdirilor;
● Servicii de întreţinere şi reparare echipamente şi mijloace de transport;
● Arhivare documente.
9. cheltuieli de informare şi publicitate.
10. cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR):
● Terenuri;
● Amenajãri de terenuri;
● Construcţii;
● Instalaţii tehnice;
● Mobilier, aparaturã, biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale;
● Alte cheltuieli pentru investiţii.
PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE 2007-2013
Numãrul de referinţã al programului (CCI): 2007RO051PO001
II. GHIDUL SOLICITANTULUI
CONDIŢII SPECIFICE
CERERE DE PROPUNERI DE
PROIECTE
Nr. 84
"Pentru o viaţã mai bunã"
AXA PRIORITARÃ 6 "Promovarea incluziunii sociale"
DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 6.1. "Dezvoltarea economiei sociale"
Aprilie 2009
Acest document cuprinde Condiţiile Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte.
Regulile generale privind completarea şi transmiterea unei cereri de finanţare în cadrul tuturor cererilor de propuneri de proiecte lansate pentru POSDRU 2007-2013 sunt prevãzute în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului*1).
──────────
*1) Disponibil pe pagina de internet a AMPOSDRU, www.fseromania.ro.
Pentru a mãri şansele ca cererea dumneavoastrã de finanţare sã fie selectatã, vã recomandãm ca înainte de a începe completarea acesteia sã vã asiguraţi cã aţi citit toate informaţiile prezentate în acest document, precum şi în Condiţiile Generale ale Ghidului Solicitantului (inclusiv notele de subsol) şi cã aţi înţeles toate aspectele legate de specificul intervenţiilor finanţate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013.
De asemenea, vã recomandãm ca pânã la data limitã de depunere a cererilor de finanţare, sã consultaţi periodic pagina de internet a MMFPS-AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro, pentru a fi la curent cu eventuale modificãri ale Condiţiilor Specifice ale Ghidului Solicitantului pentru aceastã Cerere de propuneri de proiecte sau alte comunicãri şi informaţii transmise de AMPOSDRU.
IMPORTANT
Vã rugãm sã reţineţi cã:
TOATE cererile de finanţare nerambursabilã pentru POS DRU se completeazã şi se transmit on-line în limba românã.
În acest sens, accesaţi pagina de internet a AMPOSDRU www.fseromania.ro, secţiunea "Cerere de propuneri de proiecte", link Actionweb. Cererile de Finanţare transmise prin orice alte mijloace vor fi respinse.
Atenţie: Sistemul informatic va bloca transmiterea cererilor de finanţare dupã expirarea termenului limitã de transmitere on-line a cererilor de finanţare, prevãzut pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, respectiv 19/06/2009 ora 16.00!
Declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) tipãrite, semnate de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã, datate şi ştampilate şi Acordul de Parteneriat completat, semnat de cãtre persoanele mandatate sã reprezinte organizaţia solicitantã şi a partenerilor, datat şi ştampilat vor fi primite prin poştã sau servicii de curierat de cãtre AMPOSDRU, la adresa România, Bucureşti, Str. Calea Plevnei nr. 46-48, sector 1, în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data expirãrii termenului limitã pentru transmiterea electronicã a cererilor de finanţare, între orele 9.00-16.00.
Toate declaraţiile (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi Acordul de Parteneriat vor fi transmise la adresa AMPOSDRU într-un singur plic închis.
Vã rugãm sã menţionaţi pe plic:
● numãrul şi denumirea cererii de propuneri de proiecte în cadrul cãreia aţi transmis cererea de finanţare;
● ID-ul cererii de finanţare;
● numãrul şi tipul documentelor conţinute în plic (ex. "Declaraţii nr. 1-5, Acord de parteneriat");
● menţiunea "A nu se deschide la Registraturã".
Plicurile care nu conţin toate elementele precizate anterior vor fi respinse. Cererile de finanţare ale cãror plicuri sunt primite la registratura AMPOSDRU dupã expirarea termenului limitã de depunere nu vor fi incluse în etapa de evaluare.
Nu se admite transmiterea în etape a declaraţiilor (anexele 1-5 ale Cererii de Finanţare) şi a Acordului de Parteneriat.
VÃ DORIM SUCCES!
Pentru a facilita procesul de completare şi transmitere a cererilor de finanţare în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte, în perioada 24.04 - 30.06.2009, între orele 9.00-16.00 funcţioneazã un birou de informare.
Întrebãrile referitoare la prezenta cerere de propuneri de proiecte pot fi transmise prin e-mail la adresa economie.sociala@fseromania.ro.
Întrebãrile care pot fi relevante şi pentru alţi solicitanţi, împreunã cu rãspunsurile corespunzãtoare, vor fi publicate periodic pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro.
1. INFORMAŢII GENERALE
1.1. Cererea de propuneri de proiecte
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte strategice sunt promovate proiecte care urmãresc dezvoltarea mecanismelor şi instrumentelor necesare pentru implementarea integralã a conceptului de economie socialã, promovarea capacitãţii de a ocupa un loc de muncã şi adaptabilitãţii persoanelor slab calificate, persoanelor cu dizabilitãţi şi persoanelor supuse riscului de excluziune socialã, în entitãţile economiei sociale, acţiuni de sensibilizare, promovare a serviciilor de consiliere şi informare şi schimbul de experienţã în domeniul economiei sociale, dezvoltarea programelor de formare pentru specialiştii implicaţi în sistemul serviciilor sociale, promovarea serviciilor de informare şi consiliere şi schimbul de bune practici în domeniul economiei sociale.
Completarea şi transmiterea cererilor de finanţare se realizeazã exclusiv electronic, prin intermediul aplicaţiei Actionweb aflatã pe pagina de internet a AMPOSDRU, respectiv www.fseromania.ro:
● Pânã la data de 19.06.2009 ora 16.00.
Pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte cu termen limitã de depunere, evaluarea cererilor de finanţare primite se realizeazã dupã expirarea termenului limitã.
1.2. Tipuri de proiecte
Proiectele strategice finanţate prin POSDRU pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt proiectele implementate la nivel naţional, multi-regional sau sectorial, punându-se accent pe promovarea proiectelor în parteneriat, inclusiv prin cooperare transnaţionalã.
Valoarea totalã a unui proiect poate fi cuprinsã între:
> Echivalentul în lei a minimum 500.000 euro şi maximum 5.000.000 euro.
Durata de implementare a unui proiect trebuie sã fie cuprinsã între:
● minimum 6 (şase) luni şi maximum 3 (trei) ani.
1.3. Alocare financiarã orientativã
Alocarea financiarã orientativã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte este echivalentul în lei a 125.000.000 euro, respectiv 527.975.000 lei*2) din care Fondul Social European (contribuţia comunitarã la finanţarea acordatã) reprezintã:
───────────
*2) Cursul Inforeuro aferent lunii aprilie 2009
(http://ec.europa.eu/budget/inforeuro/index.cfm?fuseaction=countries&SearchField=&Period=2009-4&Delim=,&Language=en)
● 100% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 82,65% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial, iar contribuţia publicã naţionalã la finanţarea acordatã reprezintã:
● 0% pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora şi
● 17,35% pentru persoane juridice de drept privat cu/fãrã scop patrimonial.
În cazul în care valoarea cererilor de finanţare primite şi selectate depãşeşte alocarea financiarã pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a utiliza fonduri suplimentare din alocarea financiarã corespunzãtoare domeniului major de intervenţie.
În cazul în care alocarea financiarã prevãzutã nu poate fi folositã din cauza numãrului redus de cereri de finanţare selectate, AMPOSDRU îşi rezervã dreptul de a realoca fondurile rãmase cãtre alte cereri de propuneri de proiecte în cadrul aceluiaşi domeniu major de intervenţie.
1.4. Contribuţia solicitantului
Contribuţia solicitantului reprezintã procentul din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile aferente proiectului propus care va fi suportat de cãtre dumneavoastrã în calitate de solicitant.
Contribuţia proprie a solicitantului trebuie sã fie realizatã sub formã financiarã. În cadrul proiectelor finanţate din POSDRU 2007-2013 contribuţia în naturã nu este eligibilã.
Valoarea contribuţiei dumneavoastrã în calitate de solicitant este de:
● 17,35% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru beneficiarii ordonatori de credite ai bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat şi ai bugetelor fondurilor speciale şi entitãţile aflate în subordine sau în coordonare finanţate integral din bugetele acestora;
● 2% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat fãrã scop patrimonial;
● 5% din valoarea totalã a cheltuielilor eligibile pentru persoane juridice de drept privat cu scop patrimonial.
Dacã proiectul este propus de un grup de organizaţii partenere, solicitantul este organizaţia/instituţia promotoare care formuleazã cererea de finanţare. În funcţie de tipul organizaţiei care are calitatea de solicitant se stabileşte valoarea contribuţiei proprii pentru proiect, conform celor mai sus menţionate.
Pe parcursul implementãrii proiectului, cheltuielile considerate neeligibile, dar necesare derulãrii proiectului, apãrute în timpul implementãrii proiectului, vor fi suportate de cãtre dumneavoastrã în calitate de beneficiar.
1.5. Ajutor de stat
Prezenta cerere de propuneri de proiecte strategice nu reprezintã o schemã de ajutor de stat sau de minimis. Proiectele care vor intra sub incidenţa regulilor ajutorului de stat sau de minimis depuse în cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte vor fi respinse.
În fiecare situaţie în care o formã de ajutor de stat, aşa cum este definit în art. 87.1 al Tratatului CE, este implicatã în realizarea unui proiect, AMPOSDRU va respecta şi va aplica condiţiile prevãzute în Tratat şi în Regulamentul (CE) nr. 800/2008 al Comisiei din 6 august 2008 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa comunã în aplicarea articolelor 87 şi 88 din tratat (Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare).
Conform art. 87 alin. 1 al Tratatului CE, ajutorul de stat este: "orice ajutor acordat de cãtre un Stat Membru sau prin resurse de stat sub orice formã care distorsioneazã sau ameninţã a distorsiona competiţia prin favorizarea anumitor întreprinderi sau producţia anumitor bunuri, în mãsura în care afecteazã schimbul între Statele Membre, şi va fi incompatibil cu piaţa comunã".
În calitate de beneficiar sunteţi responsabil pentru stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a proiectului şi pentru pãstrarea înregistrãrilor şi documentelor privind diferitele tipuri de ajutor de stat sau de minimis primite.
2. POSDRU 2007-2013
2.1. Axa Prioritarã 6
"Promovarea incluziunii sociale"
Obiectivul general al acestei axe prioritare este: facilitarea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile şi promovarea unei societãţi inclusive şi coezive în scopul asigurãrii bunãstãrii tuturor cetãţenilor.
Aceastã axã prioritarã urmãreşte dezvoltarea de programe specifice pentru dezvoltarea personalã, atât în scopul consolidãrii motivaţiei pentru formarea profesionalã şi integrãrii grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, cât şi pentru îmbunãtãţirea accesului acestora pe piaţa muncii. Acţiunile specifice de combatere a discriminãrii directe şi indirecte vor fi completate de mãsuri de creştere a ratei de activitate.
Incluziunea socialã poate fi realizatã cu succes numai folosind o abordare complexã, care se adreseazã tuturor aspectelor (ocupare, educaţie, locuinţã, îngrijirea sãnãtãţii, protecţie socialã etc.) şi, în acelaşi timp, utilizând resursele disponibile în mod eficient şi concentrat. Totuşi, coordonarea eficientã poate fi obţinutã în cazul în care toţi actorii relevanţi sunt interesaţi, conştienţi de beneficiile şi scopurile unei astfel de acţiuni sincronizate şi doresc sã fie implicaţi.
Aceasta se poate obţine prin furnizarea unui acces adecvat la serviciile de bazã (apã, electricitate etc.), la informare, cât şi prin asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru a avea acces la toate oportunitãţile oferite de societate.
În cadrul acestei AP vor fi sprijinite acţiuni care au în vedere promovarea economiei sociale, dezvoltarea de reţele integrate pentru servicii sociale, îmbunãtãţirea accesului şi participãrii grupurilor vulnerabile la educaţie şi pe piaţa muncii, promovarea egalitãţii de şanse între femei şi bãrbaţi pe piaţa muncii, precum şi dezvoltarea şi susţinerea iniţiativelor transnaţionale care pun accent pe o piaţã inclusivã a muncii.
Un numãr mare de femei se confruntã cu diferite tipuri de discriminare la locul de muncã, cum ar fi: atitudinile stereotipe, apartenenţa la etnia romã, victime ale violenţei în familie etc. Pentru anumite categorii de femei, integrarea şi mai ales reintegrarea pe piaţa muncii, dupã ani de creştere a copiilor, poate fi o provocare. Inactivitatea de lungã duratã înseamnã adesea pierderea competenţelor şi abilitãţilor solicitate pe o piaţã a muncii în rapidã schimbare, fiind uneori însoţitã de insecuritate sau de lipsa de încredere în sine la angajarea într-un nou loc de muncã. În acest sens, intervenţiile adresate femeilor trebuie sã conducã la facilitarea integrãrii/reintegrãrii pe piaţa muncii şi la reconcilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie, atât prin modernizarea serviciilor sociale existente (ex. crearea de parteneriate sau reţele între furnizorii de servicii de asistenţã socialã), cât şi prin crearea de noi servicii de îngrijire pentru membrii de familie dependenţi.
Cooperarea transnaţionalã va sprijini activitãţile acestui program prin schimbul de bune practici, prin învãţarea din experienţele celorlalţi, prin promovarea inovãrii şi a muncii în echipã, cât şi prin furnizarea de oportunitãţi mai vaste pentru cercetare şi dezvoltare.
2.2. Domeniu Major de Intervenţie 6.1
"Promovarea economiei sociale"
Acest DMI urmãreşte dezvoltarea economiei sociale. Economia socialã este termenul generic utilizat pentru a face referire la un grup de persoane care se reuneşte pentru a-şi asuma un rol economic activ în procesul de incluziune socialã, ex. cooperative, întreprinderi sociale, ONG-uri (fundaţii şi asociaţii) şi alte organizaţii non profit care au un rol important în activitãţi de gestionare şi consolidare.
Dezvoltarea economiei sociale în România va aduce beneficii întregii economii. Va fi intensificatã crearea de forme de ocupare inovatoare şi flexibile pentru grupurile vulnerabile, se va promova dezvoltarea localã a politicilor, inclusiv cetãţenia activã, cooperarea şi solidaritatea socialã. În acelaşi timp, vor fi înfiinţate noi grupuri şi parteneriate funcţionale în economie, cum ar fi cooperative şi asociaţii de întrajutorare, fundaţii şi alte asociaţii voluntare, care vor oferi noi servicii şi noi oportunitãţi persoanelor cu dificultãţi în integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii.
Este de aşteptat ca noile grupuri, parteneriate şi organizaţii, sã ofere soluţii locale problemelor locale prin facilitarea accesului şi furnizarea de noi servicii sociale, de sãnãtate, educaţie etc. Vor fi înfiinţate întreprinderi sociale pentru valorificarea forţei de muncã locale. Rezultatul acestora va fi reprezentat de creşterea oportunitãţilor de ocupare pentru persoanele de etnie roma, pentru persoanele cu dizabilitãţi sau pentru alte grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune socialã.
Operaţiunile finanţate în cadrul acestui DMI pentru promovarea economiei sociale vor sprijini entitãţi precum ONG-uri, cooperative sociale, asociaţii de ajutor reciproc, alte organizaţii de caritate şi voluntariat, ca instrumente flexibile şi sustenabile de asistenţã a comunitãţilor în atingerea propriilor obiective, precum: stimularea creãrii de locuri de muncã şi dezvoltarea aptitudinilor, consolidarea capacitãţii comunitãţii pentru sprijinul social, susţinerea creşterii economice şi revitalizarea vecinãtãţii, protecţia mediului, mobilizarea grupurilor dezavantajate.
Principalele obiective operaţionale ale acestui DMI sunt:
● dezvoltarea structurilor economiei sociale - dezvoltarea şi promovarea unor activitãţi şi servicii generatoare de profit pentru a ajuta persoanele excluse social sau cele expuse riscului de excluziune socialã sã se integreze sau reintegreze pe piaţa muncii, în întreprinderile economiei sociale şi/sau în economia formalã;
● promovarea economiei sociale (cooperative, întreprinderi sociale, fundaţii, asociaţii etc, organizaţii de voluntariat şi alte organizaţii non-profit) ca un instrument flexibil şi durabil pentru dezvoltarea economicã şi crearea de locuri de muncã la nivel regional şi local;
● consolidarea capacitãţilor, competenţelor, cunoştinţelor şi stimei de sine pentru grupurile vulnerabile prin înfiinţarea parteneriatelor public/private în domeniul economiei sociale;
● consolidarea capacitãţii operatorilor din economia socialã, precum şi încurajarea cooperãrii între organizaţii.
Proiectele pentru care se solicitã finanţare în cadrul actualei cereri de propuneri de proiecte trebuie sã urmãreascã urmãtoarele operaţiuni orientative:
● Dezvoltarea mecanismelor şi instrumentelor necesare pentru implementarea integralã a conceptului de economie socialã;
● Promovarea capacitãţii de a ocupa un loc de muncã şi adaptabilitãţii persoanelor slab calificate, persoanelor cu dizabilitãţi şi persoanelor supuse riscului de excluziune socialã, în entitãţile economiei sociale;
● Sprijinirea parteneriatelor între toţi actorii relevanţi implicaţi din comunitate (sindicate, instituţii publice, asociaţii patronale, lucrãtori, sectorul non-guvernamental, întreprinderi, mediul de afaceri şi alte asociaţii etc.);
● Acţiuni de sensibilizare, promovare a serviciilor de consiliere şi informare şi schimbul de experienţã în domeniul economiei sociale;
● Dezvoltarea instrumentelor şi metodelor adecvate pentru furnizarea serviciilor sociale; furnizarea, dezvoltarea şi crearea serviciilor flexibile şi alternative pentru îngrijirea copiilor şi/sau a altor membri ai familiei aflaţi în îngrijire pe parcursul zilei;
● Dezvoltarea programelor de formare pentru specialiştii implicaţi în sistemul serviciilor sociale (lucrãtori sociali, asistenţi personali, asistente comunitare, mediatori familiali, mediatori sanitari, asistenţi maternali, îngrijitori, personal din instituţii rezidenţiale).
3. CRITERII DE ELIGIBILITATE
Vã rugãm sã aveţi în vedere faptul cã sunt aplicabile toate condiţiile specificate în Capitolul 4 "Criterii de eligibilitate" din Condiţiile generale ale Ghidului Solicitantului.
3.1. Eligibilitatea solicitanţilor şi a partenerilor
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte categoriile de beneficiari eligibili sunt:
● ONG-uri;
● Cooperative de credit, de consum şi de producţie;
● Instituţii şi organizaţii membre ale Pactelor Regionale şi Parteneriatelor Locale pentru Ocupare şi Incluziune Socialã;
● MMFPS şi structuri/agenţii coordonate/subordonate acestuia;
● Ministerul Culturii şi Cultelor şi instituţii/agenţii/organizaţii subordonate/coordonate de acesta;
● Agenţia Naţionalã Antidrog;
● Agenţia Naţionalã Împotriva Traficului de Persoane;
● Agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale;
● Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi instituţii subordonate;
● Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridicã;
● Organizaţii sindicale;
● Patronate;
● Culte şi asociaţii religioase;
● Furnizori de FPC autorizaţi;
● Furnizori de servicii sociale;
● Furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, publici şi privaţi, acreditaţi;
● Întreprinderi implicate în economia socialã;
● Autoritãţi ale administraţiei publice locale (unitãţi administrativ-teritoriale);
● Institute de cercetare;
● Universitãţi acreditate, publice şi private.
Pentru depunerea unei cereri de finanţare puteţi avea parteneri naţionali şi/sau transnaţionali.
Partenerii implicaţi în proiect pot fi implicaţi în urmãtoarele aspecte:
● Pregãtirea proiectului (partenerul a fost implicat în dezvoltarea proiectului; proiectul este elaborat în comun);
● Implementarea proiectului (fiecare partener implicat în aceastã etapã este responsabil de coordonarea anumitor activitãţi din proiect şi/sau îndeplinirea anumitor activitãţi din proiect pentru atingerea rezultatelor corespondente, asigurând totodatã soluţionarea eventualelor probleme apãrute în implementarea proiectului; mai mulţi parteneri pot contribui la realizarea aceluiaşi set de activitãţi; uncţiile şi activitãţile proiectului nu sunt duplicate sau realizate în paralel, ci sunt realizate în comun; distribuire coerentã a activitãţilor şi responsabilitãţilor între parteneri);
● Finanţarea proiectului (partenerii pot contribui financiar la realizarea proiectului asigurarea contribuţiei minime eligibile a solicitantului; existã un singur buget comun pentru proiect; existã un singur cont special pentru proiect).
Pentru verificarea eligibilitãţii solicitanţilor şi a partenerilor acestora se aplicã urmãtoarele criterii:
● Solicitantul trebuie sã fie o organizaţie legal constituitã în România.
● Solicitantul trebuie sã aparţinã categoriilor de beneficiari eligibili în conformitate cu DCI POS DRU şi cu Ghidul Solicitantului.
● Solicitantul nu trebuie sã se afle în situaţiile prevãzute de art. 93(1) şi 94 din Regulamentul Consiliului nr. 1605/2002 , privind regulile financiare aplicabile bugetului general al Comunitãţilor Europene şi sã îndeplineascã condiţiile prevãzute de art. 93 (2) al aceluiaşi regulament;
● Solicitantul trebuie sã fie direct responsabil pentru pregãtirea şi managementul proiectului;
● Solicitantul respectã prevederile comunitare şi naţionale privind informarea şi publicitatea privind proiectul;
● Partenerii sunt organizaţii similare categoriilor de beneficiari eligibili şi desfãşoarã activitãţi relevante pentru domeniul proiectului sau demonstreazã cã în obiectul de activitate al instituţiei pe care o reprezintã se aflã şi activitatea/activitãţile din cadrul proiectului pentru care au rol de parteneri;
● Partenerii transnaţionali sunt organizaţii din statele membre ale Uniunii Europene şi sunt organizaţii legal constituite în ţara de origine;
● Solicitantul şi partenerii acestuia trebuie sã demonstreze cã au capacitate financiarã şi operaţionalã. În acest sens vor fi evaluate:
● existenţa resurselor administrative;
● existenţa surselor de finanţare stabile pentru implementarea proiectului (rezultatul net din bilanţul contabil al ultimilor 2 ani). Evaluarea capacitãţii financiare nu se aplicã pentru instituţiile administraţiei publice centrale şi locale.
3.2. Eligibilitatea proiectului
3.2.1. Activitãţi eligibile
În cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte sunt eligibile urmãtoarele activitãţi:
● Cercetãri, studii şi analize, seminarii, conferinţe, grupuri de lucru, publicaţii în domeniul economiei sociale, incluzând aspecte juridice, de reglementare şi ale politicilor publice, noi idei de afaceri şi abilitãţi necesare în economia socialã;
● Activitãţi de cercetare şi promovare a unor mãsuri adecvate în ceea ce priveşte nevoile persoanelor supuse riscului de excluziune socialã sau excluse social şi ale comunitãţilor defavorizate, cum ar fi cercetãri, studii şi analize, seminarii, conferinţe, grupuri de lucru, publicaţii, activitãţi de conştientizare şi intervenţii pilot;
● Servicii de integrare la locul de muncã, ocupare temporarã sau formare la locul de muncã, crearea unor locuri de muncã permanente pentru persoanele dezavantajate pe piaţa muncii şi ateliere protejate;
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare profesionalã, inclusiv dezvoltarea competenţelor de utilizare TIC pentru grupurile dezavantajate;
● Furnizarea serviciilor de ocupare, precum informare şi consiliere profesionalã, asistenţã, mentorat, tutorat, orientare profesionalã, consiliere psihologicã, consiliere psihiatricã, medierea locurilor de muncã;
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare pentru managerii întreprinderilor sociale şi pentru specialiştii implicaţi în economia socialã, în vederea dezvoltãrii cunoştinţelor şi competenţelor necesare, cum ar fi planificarea unei afaceri, dezvoltarea spiritului antreprenorial, marketing şi vânzãri, management financiar etc.;
● Dezvoltarea şi implementarea programelor de formare pentru formatorii din economia socialã;
● Activitãţi care sã conducã la promovarea responsabilizãrii şi implicãrii comunitãţilor în procesul incluziunii sociale în vederea consolidãrii capacitãţii comunitãţii de furnizare a suportului social, revitalizãrii vecinãtãţii şi protecţiei mediului, mobilizãrii grupurilor dezavantajate;
● Înfiinţarea şi dezvoltarea reţelelor, organizaţiilor tip "umbrelã" şi centrelor de resurse pentru structurile economiei sociale;
● Dezvoltarea serviciilor, precum servicii de informare, formare profesionalã, consiliere etc. în sprijinul managerilor şi întreprinderilor economiei sociale;
● Campanii de promovare a unui stil de viaţã sãnãtos, prevenirea riscurilor de îmbolnãvire, conştientizarea necesitãţii controalelor medicale regulate;
● Activitãţi de marketing, precum organizarea de târguri şi expoziţii, realizarea cercetãrilor de piaţã;
● Evenimente de informare la nivel naţional, regional şi local privind aspecte ale economiei sociale;
● Înfiinţarea şi dezvoltarea de întreprinderi şi cooperative ale economiei sociale;
● Promovarea şi dezvoltarea activitãţilor în parteneriat, între organizaţii orientate spre profit şi organizaţii non profit în vederea dezvoltãrii economiei sociale;
● Schimbul de bune practici în domeniul incluziunii sociale şi economiei sociale, între actori regionali/locali, naţionali şi transnaţionali din domeniul economiei sociale;
● Activitãţi de formare profesionalã şi de consolidare a capacitãţilor, competenţelor, cunoştinţelor şi stimei de sine, dedicate persoanelor vulnerabile pentru a le ajuta sã înfiinţeze întreprinderi sociale şi sã beneficieze de oportunitãţile nou create;
● Dezvoltarea şi furnizarea programelor de formare profesionalã care sã includã aspecte privind egalitatea de şanse şi de gen, nediscriminare şi acceptarea diversitãţii, dezvoltare durabilã şi protecţia mediului;
● Dezvoltarea şi promovarea activitãţilor integrate, care sã cuprindã informare, consiliere, formare, planificarea unei afaceri şi asistenţã în vederea iniţierii unei afaceri, pentru dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor, organizaţiilor şi cooperativelor sociale nou create;
● Dezvoltarea şi îmbunãtãţirea serviciilor comunitare care stimuleazã implicarea în viaţa comunitãţii a persoanelor excluse social;
● Dezvoltarea şi implementarea activitãţilor specifice şi personalizate dedicate integrãrii sociale a imigranţilor, inclusiv cursuri de limbã românã, aspecte legislative etc.;
● Iniţiative care sã conducã la diminuarea lipsei de încredere şi a excluziunii sociale a grupurilor vulnerabile şi la combaterea şi prevenirea infracţionalitãţii, prin promovarea activitãţilor artistice şi culturale, protecţia mediului, conservarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor;
● Activitãţi inovatoare, interregionale şi transnaţionale pentru dezvoltarea economiei sociale.
3.2.2. Grup ţintã eligibil
În cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte de strategice, grupul ţintã eligibil cuprinde urmãtoarele categorii:
● Persoane de etnie romã;
● Persoane cu dizabilitãţi;
● Tineri peste 18 ani care pãrãsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului;
● Familii care au mai mult de 2 copii, inclusiv familiile monoparentale;
● Copii în situaţie de risc;
● Persoane care au pãrãsit timpuriu şcoala;
● Femei;
● Persoane aflate în detenţie, persoane anterior aflate în detenţie şi delincvenţi juvenili;
● Persoane dependente de droguri şi de alcool, bolnavi mintal;
● Persoane fãrã adãpost;
● Victime ale violenţei în familie;
● Persoane afectate de boli care le influenţeazã viaţa profesionalã şi socialã (cum sunt persoanele infectate cu HIV/SIDA, cancer etc.);
● Imigranţi;
● Refugiaţi şi persoane care solicitã azil;
● Persoane care trãiesc din venitul minim garantat;
● Persoane care locuiesc în comunitãţi izolate;
● Victime ale traficului de persoane;
● Alte grupuri vulnerabile;
● Lucrãtori sociali, asistenţi personali, asistenţi comunitari;
● Mediatori familiali, mediatori sanitari;
● Asistenţi maternali, îngrijitori, personal din instituţii rezidenţiale;
● Manageri ai întreprinderilor sociale;
● Specialişti şi formatori implicaţi în economia socialã.
3.3. Eligibilitatea cheltuielilor
Categoriile şi subcategoriile de cheltuieli eligibile pentru proiectele finanţate din Fondul Social European prin POSDRU sunt prevãzute şi detaliate în Ordinul comun al ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse şi al ministrului economiei şi finanţelor <>nr. 3 /<>185/2008 pentru stabilirea regulilor de eligibilitate şi a listei cheltuielilor eligibile în cadrul operaţiunilor finanţate prin POSDRU 2007-2013.
3.3.1. Lista categoriilor de cheltuieli eligibile
Categoriile de cheltuieli eligibile pentru aceastã cerere de propuneri de proiecte sunt urmãtoarele:
1. cheltuieli cu personalul:
● Salarii şi asimilate acestora;
● Onorarii;
● Contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale şi cheltuielilor asimilate acestora (contribuţii angajaţi şi angajatori).
2. cheltuieli cu cazarea, transportul şi diurna:
● Transport persoane (personal propriu, alte persoane);
● Transport materiale şi echipamente;
● Cazare;
● Diurnã.
3. cheltuieli aferente managementului de proiect:
● Multiplicare;
● Traducere şi interpretare;
● Servicii de sonorizare;
● Prelucrare date;
● Conectare la reţele informatice;
● Întreţinere, actualizare şi dezvoltare aplicaţii informatice;
● Cheltuieli aferente procedurilor de achiziţie publicã;
● Achiziţionare de publicaţii, cãrţi, reviste de specialitate relevante pentru operaţiune, în format tipãrit şi/sau electronic;
● Abonamente la publicaţii de specialitate;
● Concesiuni, brevete, licenţe, mãrci comerciale, drepturi şi active similare;
● Materiale consumabile;
● Materiale de natura obiectelor de inventar.
4. taxe:
● taxe de certificare a competenţelor (inclusiv taxe de certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte cãi decât cele formale);
● taxe de evaluare/acreditare/autorizare a programelor de formare/educaţie;
● taxe de eliberare a certificatelor de calificare;
● taxe de autorizare a centrelor de evaluare de competenţe;
● taxe de participare la programe de formare/educaţie.
5. cheltuieli financiare şi juridice:
● Prime de asigurare (imobile, bunuri şi rãspundere profesionalã);
● Cheltuieli aferente deschiderii şi gestionãrii contului bancar al proiectului;
● Costul aferent garanţiilor oferite de bãnci sau alte instituţii financiare;
● Onorarii pentru consultanţã juridicã;
● taxe notariale;
● Expertize tehnice şi financiare;
● Audit;
● Contabilitate.
6. cheltuieli pentru închirieri:
● Închiriere (locaţii, bunuri);
● Amortizare active;
● Rate de leasing.
7. subvenţii şi burse:
● Subvenţii acordate pentru elevi, studenţi, tineri absolvenţi, ucenici şi însoţitorii acestora;
● Subvenţii pentru angajatori;
● Subvenţii pentru angajaţii care fac parte din grupurile vulnerabile şi au nevoie de sprijin financiar suplimentar în vederea participãrii la formarea profesionalã continuã sau la programe de ucenicie (de exemplu, persoane care aparţin minoritãţilor etnice, persoane cu dizabilitãţi, persoane care trãiesc în comunitãţi izolate/sãrace, alte persoane dezavantajate);
● Subvenţii pentru cursanţi pe perioada derulãrii cursurilor;
● Subvenţii pentru înregistrarea drepturilor de autor;
● Subvenţii pentru servicii sociale de îngrijire pentru persoanele dependente (bãtrâni, copii, persoane cu dizabilitãţi);
● Premii în cadrul unor concursuri;
● Burse sociale;
● Burse de merit.
8. cheltuieli generale de administraţie:
● Salarii şi asimilate acestora aferente personalului administrativ, secretariat şi personalului auxiliar, precum şi contribuţiile sociale aferente;
● Utilitãţi;
● Servicii de administrare a clãdirilor;
● Servicii de întreţinere şi reparare echipamente şi mijloace de transport;
● Arhivare documente.
9. cheltuieli de informare şi publicitate.
10. cheltuieli de tip Fondul European pentru Dezvoltare Regionalã (FEDR):
● Terenuri;
● Amenajãri de terenuri;
● Construcţii;
● Instalaţii tehnice;
● Mobilier, aparaturã, biroticã, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale;
● Alte cheltuieli pentru investiţii.