Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   GHID DE PLATĂ din 7 octombrie 2024  adresat beneficiarilor de ajutor de stat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii - CONSTRUCTPLUS    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 GHID DE PLATĂ din 7 octombrie 2024 adresat beneficiarilor de ajutor de stat în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii - CONSTRUCTPLUS

EMITENT: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1048 din 18 octombrie 2024
──────────
    Aprobat prin ORDINUL nr. 3.057 din 7 octombrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.048 din 18 octombrie 2024.
──────────
    Valabil pentru cererile de plată a ajutorului de stat, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentului ghid
    Acest document prezintă instrucţiuni pentru beneficiarii acordurilor pentru finanţare în cadrul schemei de ajutor de stat instituite în cadrul Programului „CONSTRUCTPLUS“, aprobat şi finanţat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare.
    Informaţiile privind modul de completare a documentelor ce urmează a fi depuse în vederea rambursării cheltuielilor eligibile efectuate de beneficiar în temeiul schemei de ajutor de stat instituite în baza Programului „CONSTRUCTPLUS“, aprobat şi finanţat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare (denumit în continuare Program), precum şi toate condiţiile care trebuie îndeplinite în vederea efectuării plăţii ajutorului de stat se regăsesc în cuprinsul prezentului document şi pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (denumit în continuare MEAT), la următoarea adresă: http://www.economie.gov.ro.
    Înainte de transmiterea cererilor de plată, este necesară analizarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, a tuturor informaţiilor cuprinse în cadrul prezentului ghid, precum şi a celorlalte date puse la dispoziţie pe site-ul precizat mai sus.
    MEAT pune la dispoziţia beneficiarilor de ajutor de stat adresa electronică ajutordestat@economie.gov.ro, prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, sesizări şi solicitări de clarificări, acestea urmând a fi soluţionate în cel mai scurt timp, în cazul în care nu sunt deja tratate în conţinutul acestui ghid şi pe site-ul precizat mai sus.
    CAP. I
    Informaţii generale
    1.1. Etape ulterioare emiterii acordului pentru finanţare
    În vederea plăţii ajutorului de stat, beneficiarul trebuie să parcurgă următoarele etape:
    a) să demareze investiţia în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare, cu respectarea calendarului asumat în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare şi în anexa la acordul pentru finanţare;
    b) să facă dovada cofinanţării în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare, cu respectarea celor asumate în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare şi potrivit acordului pentru finanţare;
    c) să efectueze cheltuielile eligibile aferente investiţiei conform acordului pentru finanţare, având în vedere calendarul realizării investiţiei iniţiale sau pentru o investiţie iniţială pentru o nouă activitate economică, după caz;
    d) să transmită la MEAT cererea de plată a ajutorului de stat şi formularul de decont, însoţite de documentele justificative menţionate în prezentul ghid.

    ATENŢIE!
    În cadrul cererii de plată se prezintă doar documentele emise pentru cheltuielile eligibile aferente perioadei de realizare a investiţiei, aşa cum a fost aprobată în cadrul acordului pentru finanţare.
    Plata ajutorului de stat se realizează în conformitate cu cheltuielile eligibile stabilite pentru fiecare categorie de cost, conform acordului pentru finanţare şi celor asumate în documentaţia anexată cererii de acord pentru finanţare.
    Sumele rămase neutilizate în cadrul unei categorii de cost nu se pot transfera în cadrul unei alte categorii de cost.
    Toate cheltuielile realizate şi prezentate spre rambursare trebuie să fie în legătură cu obiectul investiţiei, în caz contrar acestea nefiind eligibile.


    1.2. Termenul maxim de transmitere a cererii de plată
    ATENŢIE!
    Prima cerere de plată se transmite la MEAT în termen de maximum 6 luni de la data demarării investiţiei.
    Anual, beneficiarul poate depune maximum 4 cereri de plată, cu respectarea calendarului prevăzut în acordul pentru finanţare.
    O nouă cerere de plată poate fi depusă doar după soluţionarea/respingerea cererii anterioare.
    În situaţia în care MEAT are în analiză o cerere de plată, iar beneficiarul solicită concomitent modificarea calendarului de realizare a investiţiei, MEAT suspendă soluţionarea cererii de plată până la soluţionarea modificării de calendar.
    Cererea de plată finală se transmite până la data de 31 decembrie 2028.
    Cererile de plată transmise ulterior termenului de 31 decembrie 2028 se restituie beneficiarului.


    CAP. II
    Plata ajutorului de stat
    Plata ajutorului de stat se efectuează către beneficiari în perioada 2024-2029, conform cheltuielilor eligibile realizate de către beneficiari în baza acordurilor pentru finanţare şi în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
    MEAT soluţionează cererea de plată după:
    a) analizarea conformităţii documentelor justificative anexate cererii de plată şi a eligibilităţii activelor pentru care se solicită plata ajutorului de stat; şi
    b) verificarea la faţa locului a existenţei activelor şi a conformităţii declaraţiilor/documentelor aferente cheltuielilor eligibile efectuate de beneficiar şi solicitate la plată.

    2.1. Înregistrarea cererii de plată
    În vederea efectuării plăţii ajutorului de stat, beneficiarul depune direct sau transmite prin poştă/servicii de curierat, cu confirmare de primire cererea de plată însoţită de documentele justificative, atât în format letric, cât şi electronic (format memory stick), la Registratura generală a MEAT din Calea Victoriei nr. 152, sectorul 1, Bucureşti, cod 010096.
    - Cererea de plată şi documentele justificative anexate acesteia formează dosarul cererii de plată.
    – Toate documentele emise de beneficiar, aferente dosarului cererii de plată, trebuie să fie datate şi semnate de reprezentantul legal/împuternicit.
    – Conformitatea documentelor prezentate în copie este asumată de reprezentantul legal al/împuternicitul beneficiarului prin declaraţia pe proprie răspundere din cadrul cererii de plată.

    ATENŢIE!
    Cererea de plată vizează plata ajutorului de stat ca procent din cheltuielile eligibile efectuate de către beneficiar, cu respectarea intensităţii ajutorului de stat, potrivit acordului pentru finanţare.
    Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să păstreze timp de 10 ani de la data emiterii acordului pentru finanţare toate documentele referitoare la ajutorul de stat primit în cadrul schemei, conform art. 25 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare.


    2.2. Documentele din dosarul cererii de plată
    Documentele anexate cererii de plată se vor îndosaria în ordinea în care sunt enumerate mai jos, respectiv în ordinea în care sunt menţionate în formularul de decont, separat pentru fiecare cheltuială eligibilă solicitată la rambursare.
    Acestea se transmit către MEAT în format letric şi electronic (format memory stick).
    Documentele din cuprinsul dosarului cererii de plată sunt:
    1. Opis cu documentele transmise în vederea plăţii ajutorului de stat
    - Se precizează denumirea fiecărui document şi pagina la care este îndosariat.
    – Numerotarea paginilor este obligatorie şi se va face în ordine crescătoare, după constituirea întregului dosar, pagina numărul 1 fiind prima filă a cererii de plată.
    – Se numerotează inclusiv documentele emise de alte autorităţi ale statului, astfel încât toate documentele care constituie dosarul cererii de plată să fie înregistrate şi menţionate în opis.
    – Toate documentele se îndosariază, se numerotează pe fiecare pagină şi se opisează în ordinea prevăzută în prezentul ghid.

    2. Cererea de plată, care se completează conform anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ghid
    - Pentru a îndeplini condiţiile de conformitate, cererea de plată trebuie să aibă toate rubricile completate cu datele solicitate, să respecte formatul anexei nr. 1 la prezentul ghid, să fie datată şi semnată de reprezentantul legal/împuternicit.
    – Pentru a îndeplini condiţiile de eligibilitate, cererea de plată trebuie să conţină informaţii corelate cu acordul pentru finanţare şi documentaţia ce a stat la baza emiterii acestuia, certificatul constatator şi actul de identitate al reprezentantului legal/împuternicitului.
    ATENŢIE!
    Cererea de plată conţine cheltuieli efectuate în maximum 6 luni anterioare datei de depunere a acesteia.
    Nu se acceptă la plată:
    - cheltuielile efectuate în vederea achiziţiei de instalaţii tehnice, utilaje, echipamente şi componente din linii tehnologice, fără transmiterea procesului-verbal de punere în funcţiune a acestora;
    – cheltuielile aferente lucrărilor de construcţii, fără transmiterea procesului-verbal de recepţie parţială, respectiv a procesului-verbal de recepţie finală pentru realizarea ultimei plăţi.

    A se avea în vedere ca, în cazul solicitării la plată a cheltuielilor, pe componente, aferente unei linii tehnologice, ultima cheltuială să fie efectuată cu maximum 6 luni anterioare datei de depunere a cererii de plată.


    3. Formularul de decont, care se completează conform anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ghid
    - Pentru a îndeplini condiţiile de conformitate, formularul de decont trebuie să aibă toate rubricile completate cu datele solicitate, să respecte formatul anexei nr. 2 la prezentul ghid, să fie datat şi semnat de reprezentantul legal/împuternicit.
    – Pentru a îndeplini condiţiile de eligibilitate, formularul de decont trebuie să conţină informaţii corelate cu acordul pentru finanţare şi documentaţia ce a stat la baza emiterii acestuia, facturi, extrase de cont, documente contabile.
    – Formularul de decont din anexa nr. 2 la prezentul ghid se transmite şi în format Excel pentru verificarea totalurilor valorii ajutorului de stat solicitat la decontare de către beneficiar.

    4. Documente generale prevăzute la pct. 2.3 lit. A din prezentul ghid
    5. Documente cu privire la achiziţia de active:
    a) dosarul achiziţiei (notă de oportunitate/justificare a achiziţiei, procedura de achiziţie, analiza pieţei, oferte, notă/justificare privind selecţia furnizorului etc.);
    b) situaţia privind selecţia furnizorilor de active corporale/ necorporale, care se va prezenta conform modelului din anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ghid;
    c) declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal care certifică faptul că achiziţionarea activelor respectă principiile achiziţiei în condiţii de piaţă, respectiv: nediscriminarea, tratamentul egal, recunoaşterea reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea şi eficienţa utilizării fondurilor. Declaraţia se întocmeşte pentru fiecare cerere de plată depusă la MEAT;
    d) declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal privind numărul operatorilor economici identificaţi în procesul de achiziţie. Declaraţia se întocmeşte pentru fiecare cerere de plată depusă la MEAT.

    6. Documente care se prezintă pentru fiecare activ corporal/necorporal:
    a) contract de achiziţie/închiriere;
    b) facturi de la furnizori declaraţi câştigători în cadrul procedurii de achiziţie în condiţii de piaţă;
    c) extrase de cont validate de bancă;
    d) situaţii de lucrări, după caz;
    e) note contabile;
    f) fotografii ale construcţiilor, instalaţiilor tehnice, utilajelor şi echipamentelor, după caz.

    7. Declaraţie pe propria răspundere privind activele pentru care se solicită plata ajutorului de stat, prevăzută în anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezentul ghid, întocmită pentru fiecare cerere de plată depusă la MEAT
    8. Declaraţie pe propria răspundere privind realizarea cheltuielilor eligibile în conformitate cu acordul pentru finanţare, prevăzută în anexa nr. 5 care face parte integrantă din prezentul ghid
    9. Extras din registrul mijloacelor fixe şi/sau al imobilizărilor în curs - extras al activelor eligibile

    ATENŢIE!
    Declaraţiile pe propria răspundere trebuie să conţină menţiunea:

    "Declar pe propria răspundere, sub sancţiunea aplicării art. 326 - Falsul în declaraţii din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezentul document sunt exacte şi complete."


    2.3. Cerinţele de conformitate şi eligibilitate
    Documentele necesare pentru plata ajutorului de stat sunt:
    A. Documente generale emise sau validate de beneficiar sau de alte autorităţi publice
    a) Situaţii financiare anuale aprobate, corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat
    - Situaţiile financiare anuale trebuie să conţină:
    • Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii - formularul 10;
    • Contul de profit şi pierdere - formularul 20;
    • Date informative - formularul 30;
    • Situaţia activelor imobilizate - formularul 40;
    • Dovada depunerii acestora la organele fiscale abilitate.


    b) Certificat constatator extins emis de oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul judeţului unde îşi are sediul întreprinderea
    - Se prezintă în original sau eliberat sub semnătură electronică de serviciile online ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
    – Este eliberat cu cel mult 10 zile lucrătoare înainte de data înregistrării Cererii de plată.

    c) Certificat de atestare fiscală (bugetul general consolidat şi buget local pentru punctele de lucru şi sediu social)
    d) Copia actului de identitate al reprezentantului legal/împuternicitului valabil la data depunerii cererii de plată
    e) Procură notarială pentru persoana desemnată să reprezinte legal beneficiarul
    f) Confirmarea scrisă referitoare la starea contului - cod IBAN 5070 „Disponibil din subvenţii şi transferuri“

    B. Documente prin care se justifică respectarea procedurii de achiziţie şi selecţie furnizori
    Beneficiarul trebuie să deţină o procedură de achiziţie specifică aplicabilă achiziţiei activelor/lucrărilor de construcţii aferente proiectului de investiţii, precum şi închirierii de active.
    Atribuirea contractelor în cadrul procedurii de achiziţie este condiţionată de transmiterea unei invitaţii de participare către cel puţin trei operatori economici.
    În situaţia în care nu pot fi identificaţi cel puţin trei operatori economici, beneficiarul justifică acest fapt printr-o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal/împuternicitului.
    Activele/Lucrările de construcţii eligibile achiziţionate/ închiriate de beneficiarul ajutorului de stat trebuie să contribuie exclusiv la atingerea obiectivelor proiectului de investiţie, cu respectarea încadrării în sumele prevăzute în documentaţia care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
    Procedura de achiziţie trebuie să respecte principiile: nediscriminării, tratamentului egal, recunoaşterii reciproce, transparenţei, proporţionalităţii şi eficienţei utilizării fondurilor, fapt care este asumat de reprezentantul legal în cadrul declaraţiilor pe propria răspundere.
    Pentru fiecare achiziţie de activ/închiriere de active, dosarul achiziţiei trebuie să cuprindă cel puţin:
    - nota de oportunitate/justificarea achiziţiei;
    – anunţul de achiziţie (intenţia de desfăşurare a procedurii);
    – canalele de diseminare/promovare a procedurii de achiziţie (site/canale social media etc.);
    – analiza pieţei (cereri de ofertă, oferte);
    – termenele de realizare a etapelor procedurii;
    – evaluare/clarificări/corespondenţă ofertanţi;
    – raportul procedurii pentru stabilirea câştigătorului/ furnizorului;
    – comunicarea rezultatului procedurii către participanţi.

    Nota de oportunitate/justificarea achiziţiei este o prezentare succintă a procedurii de achiziţie/închiriere a activelor/lucrărilor de construcţie, precum şi o justificare a costului estimat.
    Nota trebuie să conţină numărul şi data procedurii în baza căreia s-a realizat selecţia furnizorilor, precum şi condiţiile care au stat la baza achiziţiei activelor solicitate la plată.
    Raportul procedurii pentru stabilirea câştigătorului/ furnizorului reprezintă documentul final al procedurii de achiziţie prin care se stabileşte furnizorul/câştigătorul şi care trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii: data întocmirii, denumirea societăţilor participante în cadrul procesului de achiziţie, numerele şi datele ofertelor, denumirea activului/ activelor/lucrărilor pentru care au fost solicitate ofertele, cantitatea, preţul unitar şi valoarea acestora, criterii de selecţie, punctajul oferit în urma procesului de selecţie.
    ATENŢIE!
    În cazul achiziţiei de echipamente/utilaje nu se acceptă subcontractarea.


    C. Documente justificative privind achiziţia şi plata activelor corporale şi necorporale
    ATENŢIE!
    În cazul activelor înregistrate în contul „imobilizări corporale în curs de execuţie“ (la momentul depunerii cererii de plată) care ulterior trebuie înregistrate în categoria „mijloace fixe“, dacă se constată că încadrarea acestora nu s-a realizat corect, iar valoarea minimă legală a mijloacelor fixe nu respectă pragul prevăzut de legislaţia în vigoare (respectiv Hotărârea Guvernului nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe), răspunderea pentru datele/documentele transmise eronat aparţine persoanelor care au întocmit documentele justificative. În aceste condiţii, beneficiarul trebuie să transmită note justificative.

    C1. Construcţii de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de construcţii
    ATENŢIE!
    În cazul realizării unei construcţii se consideră eligibile doar cheltuielile regăsite în capitolul 4 - Cheltuieli pentru investiţia de bază subcapitolul 4.1 - Construcţii şi instalaţii de bază din devizul pe obiect, aşa cum este prezentat în anexa nr. 8 la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016.

    Nu sunt eligibile:
    - achiziţia, modernizarea, reabilitarea de construcţii şi lucrările suplimentare de construcţii necesare schimbării destinaţiei unor construcţii existente.

    Pentru decontarea cheltuielilor aferente lucrărilor de construcţii se transmite obligatoriu procesul-verbal de recepţie parţială, respectiv procesul-verbal de recepţie finală.
    a) Contract de execuţie lucrări construcţii încheiat cu furnizorul desemnat în urma procesului de achiziţie
    - În conţinutul contractului trebuie să se regăsească devizele pe fiecare obiect de construcţie aferent investiţiei şi valoarea defalcată pe cheltuieli eligibile şi neeligibile.
    – Contractul se depune doar la prima cerere de plată, iar ulterior se vor depune acte adiţionale, dacă este cazul.

    b) Situaţii de lucrări ce fac obiectul cererii de plată
    - Situaţiile de lucrări aferente fiecărui obiect de construcţie corespunzător devizului, cu defalcarea pe cheltuieli eligibile şi neeligibile, fiind menţionate numărul şi data contractului de execuţie a lucrărilor.
    – În cazul în care în cuprinsul situaţiilor de lucrări sunt incluse cheltuieli eligibile şi neeligibile, trebuie prezentată o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal/împuternicitului în care sunt menţionate cheltuielile eligibile şi separat cheltuielile neeligibile.
    – Situaţiile de lucrări sunt semnate de reprezentantul legal/împuternicit, executantul lucrărilor şi dirigintele de şantier.

    c) Proces-verbal de recepţie parţială/finală, după caz
    d) Facturi aferente cheltuielilor eligibile pentru care se solicită rambursare
    - În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt incluse cheltuieli eligibile şi neeligibile, se întocmeşte o notă explicativă, asumată de reprezentantul legal, în care sunt prezentate distinct cheltuielile eligibile şi neeligibile, cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora.

    e) Extrase de cont
    - În extrasele de cont se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile solicitate la rambursare.
    – În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (cheltuieli eligibile şi neeligibile sau doar cheltuieli eligibile) se va întocmi o notă justificativă privind achitarea facturilor pentru identificarea cheltuielilor eligibile din factură/facturi, asumată de reprezentantul legal/împuternicit. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii, cu defalcarea plăţii valorilor eligibile, corelat cu valorile din extrasul de cont.

    f) Note contabile
    - Se prezintă notele contabile, asumate, ale contului de mijloace fixe al construcţiilor/imobilizărilor corporale în curs de execuţie, în lei. În conţinutul notelor trebuie să se regăsească valoarea şi denumirea activului.

    g) Fotografii relevante ale construcţiilor corespunzătoare situaţiilor de lucrări pentru care se solicită rambursarea cheltuielilor.


    C2. Cheltuielile efectuate cu închirierea de construcţii
    a) Contract de închiriere construcţii
    - Se transmite doar la prima cerere de plată, iar ulterior se vor depune acte adiţionale, dacă este cazul.
    – În conţinutul acestuia trebuie să se regăsească cel puţin următoarele elemente: obiectul contractului, o defalcare pe cheltuieli eligibile şi neeligibile (dacă este cazul), suprafaţa închiriată, valoarea contractului.

    b) Proces-verbal de predare-primire
    c) Facturi aferente chiriilor pentru care se solicită rambursare
    d) Extrase de cont
    - În extrasele de cont se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile solicitate la rambursare.
    – În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (cheltuieli eligibile şi neeligibile sau doar cheltuieli eligibile) se va întocmi o notă justificativă privind achitarea facturilor pentru identificarea cheltuielilor eligibile din factură/facturi, asumată de reprezentantul legal/împuternicit. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii, cu defalcarea plăţii valorilor eligibile, corelat cu valorile din extrasul de cont.

    e) Note contabile
    - Se prezintă notele contabile, asumate, ale contului Cheltuieli cu redevenţele, locaţiile de gestiune şi chiriile privind înregistrarea cheltuielilor cu chiria, în lei. În conţinutul acestora se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile cu chiria.


    C3. Terenurile, respectiv cheltuielile efectuate cu achiziţia terenului
    ATENŢIE!
    Valoarea achiziţiei terenului nu trebuie să depăşească 10% din valoarea totală a investiţiei.
    Terenul pe care se realizează investiţia iniţială şi construcţiile în cadrul cărora se realizează investiţia iniţială sunt libere de sarcini pe toată durata acordului pentru finanţare (se va face dovada anual, prin extras de carte funciară).

    a) Contract de vânzare-cumpărare autentificat
    b) Facturi aferente cheltuielilor eligibile
    - În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt incluse cheltuieli eligibile şi neeligibile, se întocmeşte o notă explicativă, asumată de reprezentantul legal/împuternicit, în care sunt prezentate distinct cheltuielile eligibile şi neeligibile, cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora.

    c) Extras de cont
    - În extrasele de cont se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile solicitate la rambursare.
    – În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (cheltuieli eligibile şi neeligibile sau doar cheltuieli eligibile) se va întocmi o notă justificativă privind achitarea facturilor pentru identificarea cheltuielilor eligibile din factură/facturi, asumată de reprezentantul legal/împuternicit. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii cu defalcarea plăţii valorilor eligibile, corelat cu valorile din extrasul de cont.

    d) Note contabile
    - Se prezintă notele contabile asumate în cuprinsul cărora se vor regăsi valoarea şi denumirea activului.


    C4. Cheltuielile efectuate cu închirierea terenului
    a) Contract de închiriere
    - Se transmite doar la prima cerere de plată, iar ulterior se vor depune acte adiţionale, dacă este cazul.
    – În conţinutul acestuia trebuie să se regăsească cel puţin următoarele elemente: obiectul contractului, o defalcare pe cheltuieli eligibile şi neeligibile (dacă este cazul), suprafaţa închiriată, valoarea contractului.

    b) Proces-verbal de predare-primire
    c) Facturi aferente chiriilor pentru care se solicită rambursare
    d) Extrase de cont
    - În extrasele de cont se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile solicitate la rambursare.
    – În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (cheltuieli eligibile şi neeligibile sau doar cheltuieli eligibile) se va întocmi o notă justificativă privind achitarea facturilor pentru identificarea cheltuielilor eligibile din factură/facturi, asumată de reprezentantul legal/împuternicit. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii cu defalcarea plăţii valorilor eligibile, corelat cu valorile din extrasul de cont.

    e) Note contabile
    - Se prezintă notele contabile, asumate, ale contului Cheltuieli cu redevenţele, locaţiile de gestiune şi chiriile privind înregistrarea cheltuielilor cu chiria, în lei.

    ATENŢIE!
    Valoarea maximă eligibilă a chiriei pentru clădiri/terenuri nu poate depăşi 25 lei/mp/lună.
    Valoarea chiriei care depăşeşte valoarea maximă eligibilă este neeligibilă şi este finanţată de beneficiar din surse proprii.
    Sunt considerate eligibile cheltuielile cu chiria clădirilor/terenurilor aferente investiţiei iniţiale, înregistrate pe perioada realizării planului de investiţii.


    C5. Instalaţii tehnice, utilaje şi echipamente noi (cu excepţia celor pentru IMM-uri) clasificate conform Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, cu valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită conform prevederilor legale în vigoare.
    ATENŢIE!
    Nu sunt eligibile:
    - achiziţia de mobilier şi mobilier industrial, decoraţiuni, mijloace de transport înmatriculabile, calculatoare electronice, care nu fac parte din fluxul tehnologic, aparatură birotică, truse de scule, dulapuri/cărucioare cu scule;
    – cheltuielile cu transportul, montajul instalaţiilor tehnice, utilajelor şi echipamentelor;
    – cheltuielile pentru reabilitarea/repararea activelor corporale achiziţionate.


    a) Contracte de achiziţie şi/sau comenzi către furnizorii desemnaţi în urma procesului de achiziţie
    - În conţinutul acestora trebuie să se regăsească, distinct, denumirea activelor şi valoarea acestora (pentru fiecare activ).
    – Se vor prezenta, dacă este cazul, actele adiţionale la contracte/comenzi, din care să rezulte denumirea activelor şi valoarea acestora.
    – În cazul în care contractele cuprind mai multe maşini, utilaje sau echipamente eligibile şi neeligibile se prezintă note explicative, asumate de reprezentantul legal/împuternicit, din care să rezulte activele eligibile.

    b) Facturi aferente cheltuielilor eligibile pentru care se solicită rambursare
    - În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt incluse cheltuieli eligibile şi neeligibile se întocmeşte o notă explicativă, asumată de reprezentantul legal, în care sunt prezentate distinct cheltuielile eligibile şi neeligibile, cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora.

    c) Extrase de cont
    - În extrasele de cont se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile solicitate la rambursare.
    – În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (cheltuieli eligibile şi neeligibile sau doar cheltuieli eligibile) se va întocmi o notă justificativă privind achitarea facturilor pentru identificarea cheltuielilor eligibile din factură/facturi, asumată de reprezentantul legal/împuternicit. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii cu defalcarea plăţii valorilor eligibile, corelat cu valorile din extrasul de cont.

    d) Note contabile
    - Se transmit note contabile, asumate, de înregistrare a activelor în contul de mijloace fixe al activelor corporale/al imobilizărilor corporale în curs de execuţie, în lei, care prezintă valoarea şi denumirea activului.

    e) Fotografii ale echipamentelor prezentate în formularul de decont
    - Se vor anexa fotografii care să identifice activul integral şi în care să fie vizibil numărul de inventar atribuit fiecărui activ.
    ATENŢIE!
    Costurile legate de închirierea de active corporale sunt eligibile în următoarele situaţii:


    – în cazul terenurilor şi clădirilor, contractul de închiriere trebuie să continue cel puţin 5 ani de la data preconizată de finalizare a proiectului de investiţii pentru întreprinderile mari şi cel puţin timp de 3 ani în cazul IMM-urilor;
    – în cazul închirierii de instalaţii sau de utilaje, contractul trebuie să fie unul de leasing financiar şi trebuie să conţină obligaţia ca beneficiarul ajutorului de stat să achiziţioneze activul la data la care expiră contractul.


    C6. Închiriere instalaţii tehnice, utilaje şi echipamente noi (cu excepţia celor pentru IMM-uri) clasificate conform Hotărârii Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare, cu valoarea minimă de intrare a mijloacelor fixe stabilită conform prevederilor legale în vigoare.
    a) Contracte de leasing încheiate cu furnizorii desemnaţi în urma procesului de achiziţie
    - În conţinutul acestora trebuie să se regăsească, distinct, denumirea activelor şi valoarea acestora (pentru fiecare activ).
    – În cazul în care contractele cuprind mai multe maşini, utilaje sau echipamente eligibile şi neeligibile se prezintă note explicative, asumate de reprezentantul legal/împuternicit, din care să rezulte activele eligibile.

    b) Facturi aferente cheltuielilor eligibile pentru care se solicită rambursare
    - În cazul în care în cuprinsul facturilor sunt incluse cheltuieli eligibile şi neeligibile se întocmeşte o notă explicativă, asumată de reprezentantul legal, în care sunt prezentate distinct cheltuielile eligibile şi neeligibile, cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora.

    c) Extrase de cont
    - În extrasele de cont se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile solicitate la rambursare.
    – În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (cheltuieli eligibile şi neeligibile sau doar cheltuieli eligibile) se va întocmi o notă justificativă privind achitarea facturilor pentru identificarea cheltuielilor eligibile din factură/facturi, asumată de reprezentantul legal/împuternicit. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii cu defalcarea plăţii valorilor eligibile, corelat cu valorile din extrasul de cont.

    d) Note contabile
    - Se transmit note contabile, asumate, de înregistrare a activelor, în contul de mijloace fixe al activelor corporale/al imobilizărilor corporale în curs de execuţie, în lei, care prezintă valoarea şi denumirea activului.

    e) Fotografii ale echipamentelor prezentate în formularul de decont
    - Se vor anexa fotografii în care să fie vizibil numărul de inventar atribuit fiecărui activ.
    ATENŢIE!
    În cazul activelor corporale de la punctele C5 şi C6 se vor transmite suplimentar următoarele documente:


    – ordin de plată;
    – certificat de calitate/conformitate;
    – proces-verbal de punere în funcţiune.


    C7. Activele necorporale reprezintă active asociate investiţiei iniţiale care nu au o concretizare fizică sau financiară, precum brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală.
    Activele necorporale sunt eligibile pentru calculul costurilor de investiţii dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    - să fie utilizate exclusiv în cadrul unităţii care primeşte ajutorul de stat;
    – să fie amortizabile;
    – să fie incluse în activele beneficiarului şi să rămână asociate proiectului pentru care s-a acordat ajutorul de stat pe o perioadă de minimum 5 ani pentru întreprinderile mari, respectiv 3 ani în cazul IMM-urilor.

    ATENŢIE!
    Pentru întreprinderile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiţiei iniţiale.
    Pentru IMM-uri, costurile activelor necorporale sunt eligibile 100%.

    a) Declaraţia pe propria răspundere a reprezentantului legal al întreprinderii/împuternicitului privind achiziţia activelor necorporale de la terţi care nu au legătură cu cumpărătorul
    b) Contracte de achiziţie şi/sau comenzi către furnizorii desemnaţi în urma procesului de achiziţie
    - În conţinutul acestora trebuie să se regăsească denumirea activelor şi valoarea acestora.
    – Se vor prezenta, dacă este cazul, actele adiţionale la contracte/comenzi, din care să rezulte denumirea activelor şi valoarea acestora.
    – În cazul în care contractele cuprind mai multe tipuri de active necorporale se vor prezenta distinct denumirea şi valoarea aferentă acestora.

    c) Facturi aferente cheltuielilor eligibile pentru care se solicită rambursare
    - În cazul în care în cuprinsul facturilor nu sunt prezentate distinct cheltuielile eligibile şi neeligibile/sau doar eligibile se întocmeşte o notă explicativă, asumată de reprezentantul legal/împuternicit, în care sunt prezentate aceste cheltuieli cu indicarea separată a TVA-ului aferent acestora.

    d) Extrase de cont
    - În extrasele de cont se evidenţiază numărul, data şi valoarea facturii aferente cheltuielilor eligibile solicitate la rambursare.
    – În cazul în care suma achitată cuprinde mai multe facturi (cheltuieli eligibile şi neeligibile sau doar cheltuieli eligibile) se va întocmi o notă justificativă privind achitarea facturilor pentru identificarea cheltuielilor eligibile din factură/facturi, asumată de reprezentantul legal/împuternicit. Nota va conţine un tabel centralizator în care se vor menţiona distinct numărul şi data fiecărei facturi, valoarea fiecărei facturi şi totalul plăţii, cu defalcarea plăţii valorilor eligibile, corelat cu valorile din extrasul de cont.

    e) Note contabile
    - Se transmit note contabile, asumate, de înregistrare a activelor în contul de mijloace fixe al activelor necorporale/al imobilizărilor necorporale în curs de execuţie, în lei, care prezintă valoarea şi denumirea activului.



    D. Documente justificative privind contribuţia la dezvoltarea regională
    Definiţie:
    Contribuţia la dezvoltarea regională = valoarea contribuţiilor la dezvoltarea regională de natura taxelor şi impozitelor la bugetul general consolidat al statului aferente exclusiv investiţiei pentru care solicită ajutor de stat şi locurilor de muncă create direct de aceasta, plătite efectiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pe parcursul implementării şi 5 ani de la data finalizării acesteia.

    D1. Documente justificative privind crearea şi menţinerea locurilor de muncă noi aferente investiţiei iniţiale
    a) Stat de plată al întreprinderii, anual, ulterior încheierii acordului pentru finanţare
    ATENŢIE!
    Statele de plată trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente: numărul de înregistrare, numele şi prenumele, conform actului de identitate, în ordine alfabetică, şi codul de identificare pentru fiecare angajat, salariul de încadrare al angajatului, salariul brut realizat, contribuţiile sociale ale angajatorului şi angajatului, venitul net.


    b) Declaraţii lunare privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit, depuse la organele abilitate
    c) Extras de cont
    - Se prezintă extrase de cont care certifică plata contribuţiilor obligatorii la asigurări sociale şi impozitului pe salarii conform formularului 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“, respectiv salariilor nete.





    2.4. Alte menţiuni privind plata ajutorului de stat
    MEAT are dreptul de a solicita beneficiarului orice alte documente justificative în vederea soluţionării cererii de plată.
    A. Termenele de evaluare a cererii de plată şi a documentelor justificative anexate acesteia
    a) MEAT verifică cererea de plată şi documentele ce o însoţesc în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia la MEAT.
    b) În cazul în care se constată lipsa unor documente sau neconcordanţe între datele şi informaţiile transmise de beneficiar, MEAT transmite, în termen de 10 zile lucrătoare de la data constatării, o solicitare de completare a cererii de plată, cu confirmare de primire.
    c) Documentele şi informaţiile solicitate vor fi transmise MEAT în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.
    d) În situaţia în care beneficiarul nu respectă termenul prevăzut mai sus, MEAT returnează beneficiarului cererea de plată în termen de 10 zile lucrătoare de la împlinirea termenului.

    B. Verificarea la faţa locului a investiţiei
    a) MEAT informează beneficiarul cu privire la perioada efectuării verificării la faţa locului.
    b) Beneficiarul este obligat să specifice, printr-o adresă transmisă prin e-mail, persoanele care însoţesc reprezentanţii MEAT la faţa locului, precum şi datele de contact ale acestora.
    c) Pe durata efectuării verificării la faţa locului, beneficiarul are obligaţia de a permite accesul reprezentanţilor MEAT, în condiţiile legii, la activele aferente investiţiei şi la toate documentele în original care atestă îndeplinirea condiţiilor impuse de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, şi de acordul pentru finanţare, precum şi la documentele/activele care fac obiectul cererii de plată.
    ATENŢIE!
    Activele corporale şi necorporale care fac obiectul decontării cu ajutor de stat trebuie să existe fizic la locaţia realizării investiţiei.
    În cazul în care în cadrul verificării la faţa locului nu se pot identifica fizic activele eligibile (cu număr de inventar) în locaţia realizării investiţiei, cererea de plată va fi respinsă.


    d) În urma verificării la faţa locului reprezentanţii MEAT întocmesc nota de constatare unilaterală, în două exemplare, din care un exemplar se transmite beneficiarului.

    C. Soluţionarea cererii de plată
    În cazul în care cererea de plată este considerată completă, reprezentanţii MEAT întocmesc raportul de plată, document intern al MEAT, prin care se propune decontarea ajutorului de stat aferent cererii de plată.
    Cererea de plată este considerată soluţionată atunci când:
    a) respectă cerinţele din punctul de vedere al conformităţii şi condiţiile în baza cărora a fost emis acordul pentru finanţare; şi
    b) prin verificarea la faţa locului s-a constatat existenţa activelor aferente cheltuielilor eligibile.

    În cazul în care cererea de plată nu îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la lit. a) şi b), aceasta este respinsă şi nu se efectuează plata ajutorului de stat.
    ATENŢIE!
    În situaţia respingerii cererii de plată, MEAT poate realiza demersurile potrivit cap. VI - Revocarea acordului pentru finanţare şi cap. VII - Recuperarea ajutorului de stat din Ghidul solicitantului.


    D. Termenul de efectuare a plăţii ajutorului de stat
    a) Virarea efectivă a ajutorului de stat se face de către MEAT, în termen de maximum 45 de zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este soluţionată, în contul 50.70 „Disponibil din subvenţii şi transferuri“, deschis la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază îşi are domiciliul fiscal beneficiarul ajutorului de stat.
    b) Beneficiarii au obligaţia de a verifica valoarea ajutorului de stat virat de MEAT în contul 50.70 „Disponibil din subvenţii şi transferuri“. În situaţia în care se constată existenţa unei sume necuvenite, beneficiarii au obligaţia de a informa de îndată MEAT în vederea restituirii acesteia.
    c) Restituirea sumelor încasate necuvenit se realizează în conturile de cheltuieli bugetare din care au fost încasate, dacă sumele se restituie în anul în care au fost încasate, respectiv în contul prevăzut la art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare, dacă sumele se restituie în anii următori anului în care au fost încasate.
    d) Pentru sumele necuvenite încasate de către beneficiari, MEAT percepe dobânzi şi penalităţi aferente, datorate de la data încasării până la data restituirii, conform prevederilor art. 174 şi 176 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    ATENŢIE!
    Plăţile efectuate de beneficiar în euro vor fi înregistrate în lei la cursul euro din ziua efectuării tranzacţiei.



    ANEXA 1

    la ghid
    Numărul şi data înregistrării ....(Se menţionează numărul şi data înregistrării din registrul de corespondenţă al beneficiarului.).......
    CERERE DE PLATĂ
    Subscrisa, ....(denumirea întreprinderii)....., având datele de identificare menţionate la litera A din prezenta cerere, reprezentată legal prin domnul/doamna ............., având calitatea de .....(„administrator“ - se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite“ - sau împuternicit în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare)....., identificat/identificată cu cod numeric personal/număr de identificare fiscală ..........................,
    solicit plata ajutorului de stat în sumă de ....(valoare preluată din formularul de decont - anexa nr. 2)....., în baza Acordului pentru finanţare nr. ...... din data de ......... şi în condiţiile prevederilor pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind acordarea şi finanţarea Programului naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii, aprobat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, respectând intensitatea de ........(se calculează prin raportarea valorii ajutorului de stat la valoarea cheltuielilor eligibile prevăzute în acordul pentru finanţare încheiat)......., conform acordului pentru finanţare.
    A. Datele de identificare a întreprinderii
    Denumirea întreprinderii: ..............
    Data înregistrării întreprinderii:............
    Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului: ..............
    Codul de identificare fiscală: .............
    PRECIZARE:
    Datele solicitate mai sus se preiau din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului de la poziţia „Informaţii de identificare“.
    Adresa sediului: .....(judeţ, localitate, sector, stradă, bloc, scară, etaj, apartament - se preiau din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, poziţia „Informaţii de identificare“)...
    Adresa realizării investiţiei (sediu sau punctele de lucru): ........(judeţ, localitate, sector, stradă, bloc, scară, etaj, apartament - se preiau din certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, poziţia „Informaţii de identificare“ sau „Sedii secundare/puncte de lucru“).....
    Telefon: ........, fax: ........, e-mail: ..........
    Obiectul principal de activitate (cod CAEN): ....(conform Certificatului constatator emis de oficiul registrului comerţului, poziţia „Activitatea principală“).....
    Obiectul secundar de activitate pentru care se acorda finanţare (cod CAEN): ....(conform certificatului constatator emis de oficiul registrului comerţului, poziţia „Activităţi la sediu“ în cadrul locaţiei realizării investiţiei).....
    Cod IBAN: ............., deschis la Trezoreria .............


    B. Declaraţie pe propria răspundere
    Subsemnatul/Subsemnata, ........., identificat/identificată cu actul de identitate seria .... nr. ......., eliberat de ....... la data de ......, cu domiciliul în localitatea ......, str. ....... nr. ...., bl. ..., sc. ......, ap. ....., sectorul/judeţul ....., în calitate de reprezentant legal al întreprinderii ............., declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete şi că toate documentele în copie care însoţesc cererea sunt conforme cu originalele.
    Declar pe propria răspundere că întreprinderea:
    [ ] nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
    [ ] nu face obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate şi ajutorul a fost recuperat, inclusiv dobânda aferentă, conform prevederilor legale în vigoare;
    [ ] nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiţia iniţială pentru care se solicită ajutorul în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la doi ani după finalizarea investiţiei iniţiale pentru care se solicită ajutorul;
    [ ] activele există fizic în locaţia realizării investiţiei şi sunt exploatate/utilizate exclusiv de întreprindere.

    Declar pe propria răspundere că informaţiile cuprinse în prezenta cerere sunt exacte şi complete sub sancţiunea aplicării art. 326 - „Falsul în declaraţii“ din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    Numele şi prenumele: .............
    Funcţia: ......(„administrator“ - se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite“ - sau „împuternicit“, în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, prin ataşarea la dosarul cererii de plată a unei „procuri notariale“, în original).......
    Semnătura: ...........................
    Data: ...........................
    NOTĂ:
    Cererea de plată a ajutorului de stat este însoţită de documentele menţionate în Ghidul solicitantului publicat pe site-ul MEAT.


    ANEXA 2

    la ghid
    Beneficiar: ....................
    FORMULAR DE DECONT

┌──────────────┬─────────────┬────────┬─────────┬─────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────┬─────────┬─────────────┬────────────────────────┬───────────┬─────────┬──────────┐
│ │Activitatea: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Codul potrivit│1. realizare │ │ │ │ │ │ │Valoarea înregistrată în│ │ │ │
│încadrării în │construcţii │ │ │Factura de achiziţie │Plata │ │ │contabilitate │ │ │ │
│Catalogul │2. închiriere│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│privind │construcţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│clasificarea │3. │ │ ├────────┬────────┬────────┬──────────────────┼──────┬──────────────────┤ │ ├──────┬─────┬───────────┤ │ │ │
│şi duratele │achiziţionare│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│normale de │terenuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │din care │ │ │ │
│funcţionare a │4. închiriere│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │eligibilă │ │ │ │
│mijloacelor │terenuri │ │ │ │ │ │Valoare │ │Valoare plătită │ │ │ │ │pentru care│ │ │ │
│fixe │5. │ │ │ │ │ │lei/valută │ │lei/valută │ │Cursul │ │ │se solicită│Intensitate│ │ │
│(Hotărârea │achiziţionare│ │Denumirea│ │ │ │ │ │ │ │valutar │ │ │finanţare │conform │Ajutor de│ │
│Guvernului nr.│instalaţii │Nr. de │activului│ │ │ │ │ │ │Valută │utilizat la │ │ │ │acordului │stat │Observaţii│
│2.139/2004, cu│tehnice, │inventar│din │ │ │ │ │Extras│ │utilizată│înregistrarea│ │ │ │de │solicitat│ │
│modificările │utilaje şi │ │factură │ │ │ ├────────┬─────────┤de ├────────┬─────────┤ │în evidenţa │Total │Total├──────┬────┤finanţare │(lei) │ │
│şi │echipamente │ │ │Furnizor│Numărul │Data │ │ │cont │ │ │ │contabilă │valută│lei │ │ │(%) │ │ │
│completările │6. închiriere│ │ │ │facturii│facturii│ │din care │(nr., │ │din care │ │ │fără │fără │ │ │ │ │ │
│ulterioare)/ │instalaţii │ │ │ │ │ │Total: │eligibilă│data) │Total: │eligibilă│ │ │TVA │TVA │ │ │ │ │ │
│Codul estimat │tehnice, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│în cazul │utilaje şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Valută│Lei │ │ │ │
│imobilizărilor│echipamente │ │ │ │ │ ├───┬────┼───┬─────┤ ├───┬────┼───┬─────┤ │ │ │ │fără │fără│ │ │ │
│care urmează a│7. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │TVA │TVA │ │ │ │
│deveni │achiziţionare│ │ │ │ │ │cu │fără│cu │fără │ │cu │fără│cu │fără │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mijloace fixe │active │ │ │ │ │ │TVA│TVA │TVA│TVA │ │TVA│TVA │TVA│TVA │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │necorporale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼───┼────┼───┼─────┼──────┼───┼────┼───┼─────┼─────────┼─────────────┼──────┼─────┼──────┼────┼───────────┼─────────┼──────────┤
│1 │2 │3 │4 │5 │6 │7 │8 │9 │10 │11 │12 │13 │14 │15 │16 │17 │18 │19 │20 │21 │22 │23 │24 │25 │
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼───┼────┼───┼─────┼──────┼───┼────┼───┼─────┼─────────┼─────────────┼──────┼─────┼──────┼────┼───────────┼─────────┼──────────┤
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼───┼────┼───┼─────┼──────┼───┼────┼───┼─────┼─────────┼─────────────┼──────┼─────┼──────┼────┼───────────┼─────────┼──────────┤
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼───┼────┼───┼─────┼──────┼───┼────┼───┼─────┼─────────┼─────────────┼──────┼─────┼──────┼────┼───────────┼─────────┼──────────┤
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼───┼────┼───┼─────┼──────┼───┼────┼───┼─────┼─────────┼─────────────┼──────┼─────┼──────┼────┼───────────┼─────────┼──────────┤
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼───┼────┼───┼─────┼──────┼───┼────┼───┼─────┼─────────┼─────────────┼──────┼─────┼──────┼────┼───────────┼─────────┼──────────┤
├──────────────┼─────────────┼────────┼─────────┼────────┼────────┼────────┼───┼────┼───┼─────┼──────┼───┼────┼───┼─────┼─────────┼─────────────┼──────┼─────┼──────┼────┼───────────┼─────────┼──────────┤
└──────────────┴─────────────┴────────┴─────────┴────────┴────────┴────────┴───┴────┴───┴─────┴──────┴───┴────┴───┴─────┴─────────┴─────────────┴──────┴─────┴──────┴────┴───────────┴─────────┴──────────┘


┌────────────────────────────────┬─────┐
│ │Lei │
│Valoarea cheltuielilor eligibile│fără │
│pentru care se solicită │TVA │
│rambursare, din care: │(col.│
│ │22) │
├────────────────────────────────┼─────┤
│Construcţii, din care: │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│- realizate │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│- chirii │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│Terenuri, din care: │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│- achiziţionate │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│- chirii │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│Instalaţii tehnice, utilaje şi │ │
│echipamente, din care: │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│- achiziţionate │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│- chirii │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│Active necorporale │ │
├────────────────────────────────┼─────┤
│TOTAL │ │
└────────────────────────────────┴─────┘


┌──────────────────────────────┬───────┐
│ │Lei │
│Valoarea ajutorului de stat │fără │
│solicitat, din care: │TVA │
│ │(col. │
│ │24) │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Construcţii, din care: │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│- realizate │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│- chirii │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Terenuri, din care: │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│- achiziţionate │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│- chirii │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Instalaţii tehnice, utilaje şi│ │
│echipamente, din care: │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│- achiziţionate │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│- chirii │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│Active necorporale │ │
├──────────────────────────────┼───────┤
│TOTAL │ │
└──────────────────────────────┴───────┘

    Declar pe propria răspundere că informaţiile cuprinse în prezenta cerere sunt exacte şi complete sub sancţiunea aplicării art. 326 - „Falsul în declaraţii“ din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
    Numele şi prenumele: ..............
    Funcţia: ......(„administrator“ - se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite“ - sau „împuternicit“, în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, prin ataşarea la dosarul cererii de plată a unei „procuri notariale“, în original)....
    Semnătura: ........
    Data: ............
    Modul de completare a formularului de decont:
    - Coloana 1 - codul potrivit încadrării în Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe (Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările şi completările ulterioare). Se completează cu codul de clasificare atribuit la încadrarea activului în mijloace fixe sau codul estimat în cazul activelor în categoria imobilizărilor în curs.
    – Coloana 2 - Se completează denumirea corespunzătoare tipului de cheltuieli din acord la care este încadrat activul eligibil.
    – Coloana 3 - nr. de inventar. Se completează cu nr. de inventar, aşa cum este menţionat în registrul inventar al mijloacelor fixe/imobilizărilor în curs.
    – Coloana 4 - denumirea activului din factură. Se completează denumirea aşa cum se regăseşte în factură.
    – Coloanele 5-9 - factura de achiziţie. Se completează cu datele din facturi referitoare la denumirea furnizorului, nr./data facturii, valoarea cu/fără TVA.
    – Coloanele 10 şi 11 se completează cu datele din factură doar pentru valoarea activului eligibil, în cazul în care sunt mai multe active eligibile şi neeligibile sau activul are şi cheltuieli/componente neeligibile (de exemplu, transport, instalare, componente neeligibile - trusa de scule etc.). Dacă se achită mai puţin decât valoarea facturată, urmând a se plăti ulterior, se va considera eligibilă suma efectiv achitată.
    – Coloana 12 - extras de cont. Se completează cu nr. şi data documentului extras de cont.
    – Coloanele 13 şi 14 - valoarea plătită. Se completează cu valoarea plătită a facturii conform extrasului de cont.
    – Coloanele 15 şi 16 - valoarea plătită, din care eligibilă. Se completează cu valoarea plătită doar partea eligibilă din totalul sumei achitate potrivit extrasului de cont (care cuprinde suma eligibilă şi neeligibilă).
    – Coloana 17 - valuta utilizată. Se completează cu denumirea monedei.
    – Coloana 18 - cursul valutar. Se completează doar pentru facturile în valută, cursul de schimb valutar utilizat la înregistrarea în evidenţa contabilă în lei.
    – Coloanele 19 şi 20 - valoarea înregistrată în contabilitate. Se completează valoarea activului înregistrat în contabilitate (fără TVA) în valută (în cazul în care activul a fost achiziţionat în valută) şi în lei, potrivit notelor contabile.
    – Coloanele 21 şi 22 - valoarea înregistrată în contabilitate eligibilă. Se completează cu valoarea eligibilă aferentă activului/chiriei pentru care se solicită finanţare.
    Dacă valoarea achitată este mai mică decât valoarea facturată, urmând a se plăti ulterior diferenţa, se va considera valoarea eligibilă suma efectiv achitată, urmând ca ulterior să se solicite diferenţa în momentul achitării acesteia.
    Dacă în valoarea activului (înregistrată în contabilitate) există şi cheltuieli/componente neeligibile (de exemplu, transport, instalare, componente neeligibile - trusa de scule etc.) atunci valoarea eligibilă va exclude valorile acestor cheltuieli/componente neeligibile.

    – Coloana 23 - intensitatea conform acordului pentru finanţare. Se completează cu valoarea obţinută prin raportarea valorii ajutorului de stat la valoarea cheltuielilor eligibile prevăzute în acordul pentru finanţare aprobat (intensitatea aprobată conform acordului).
    – Coloana 24 - ajutor de stat solicitat. Se completează cu valoarea ajutorului de stat solicitat la plată, respectiv cel obţinut prin aplicarea intensităţii la valoarea cheltuielilor eligibile pentru care se solicită plata ajutorului de stat.
    – Coloana 25 se completează cu informaţii suplimentare pentru clarificarea unor aspecte din cadrul documentelor/procedurilor derulate de societatea beneficiară, după caz.


    ANEXA 3

    la ghid
    Denumirea beneficiarului: .............
    Denumirea proiectului de investiţii: ..............
    Cererea de plată nr. ...........
    Situaţia privind selecţia furnizorilor de active

┌────┬────────────┬──────────────────┬────────────────────────────┬────────────┬──────────┬────────┬────┐
│ │ │Invitaţii de │ │Documentul │ │ │ │
│ │ │participare/ │Oferte │final de │ │ │ │
│ │Denumirea │Cereri de ofertă │ │stabilire │ │Contract│ │
│Nr. │activului │ │ │a │Furnizorul│/ │Obs.│
│crt.│achiziţionat├────┬─────────────┼────┬─────────────┬─────────┤furnizorului│selectat │Comandă │ │
│ │ │Nr./│ │Nr./│ │Denumirea│selectat │ │Nr./Data│ │
│ │ │Data│Întreprindere│Data│Întreprindere│activului│Nr./Data │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
├────┼────────────┼────┼─────────────┼────┼─────────────┼─────────┼────────────┼──────────┼────────┼────┤
└────┴────────────┴────┴─────────────┴────┴─────────────┴─────────┴────────────┴──────────┴────────┴────┘

    Subsemnatul/Subsemnata, ........., identificat/identificată cu actul de identitate seria ..... nr. ......., eliberat de ....... la data de ......, cu domiciliul în localitatea ........, str. ......... nr. ......, bl. ......, sc. ....., ap. ......., sectorul/judeţul .................., în calitate de reprezentant legal al întreprinderii .................., declar pe propria răspundere, sub sancţiunea aplicării art. 326 - „Falsul în declaraţii“ din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, că toate documentele*) şi informaţiile furnizate şi consemnate în prezentul document sunt exacte şi complete.
    *) Documentele există la sediul societăţii, în original, în formă completă şi corectă.

    Numele şi prenumele: ..................
    Funcţia: ......(„administrator“ - se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite“ - sau „împuternicit“, în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, prin ataşarea la dosarul cererii de plată a unei „procuri notariale“, în original)....
    Semnătura: ...................
    Data: .................

    ANEXA 4

    la ghid
    Denumirea beneficiarului: ..................
    Denumirea proiectului de investiţii: ...............
    DECLARAŢIE
    pe propria răspundere privind activele pentru care
    se solicită plata ajutorului de stat la Cererea nr. .........
    Subsemnatul/Subsemnata, .........., identificat/identificată cu actul de identitate seria ..... nr. ........., eliberat de ............ la data de ............, cu domiciliul în localitatea .........., str. ........ nr. ......., bl. ......., sc. ........, ap. ........, sectorul/judeţul ..........., în calitate de reprezentant legal al ........, declar pe propria răspundere că:
    1. activele pentru care se solicită plata ajutorului de stat în prezenta cerere de plată:
    [ ] sunt noi (pentru întreprinderi mari/IMM-uri);
    [ ] nu sunt noi (pentru IMM-uri);
    [ ] sunt amortizabile;
    [ ] sunt exploatate exclusiv de întreprinderea beneficiară, în locaţia realizării investiţiei: ..............;
    [ ] fac parte din fluxul tehnologic aferent proiectului de investiţii, aprobat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
    [ ] sunt utilizate în scopul atingerii obiectivelor proiectului de investiţii, aprobat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;

    2. activele decontate la cererile de plată anterioare:
    [ ] nu sunt înlocuite, casate, cedate, subînchiriate;
    [ ] sunt înlocuite/casate/cedate/subînchiriate următoarele active:
    ...........................



    Declar pe propria răspundere, sub sancţiunea aplicării art. 326 - „Falsul în declaraţii“ din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, că toate documentele şi informaţiile furnizate şi consemnate în prezentul document sunt exacte şi complete.
    Numele şi prenumele: ...........
    Funcţia: .........(„administrator“ - se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite“ - sau „împuternicit“, în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, prin ataşarea la dosarul cererii de plată a unei „procuri notariale“, în original)........
    Semnătura: ..........
    Data: ............

    ANEXA 5

    la ghid
    Denumirea beneficiarului: .........
    Denumirea proiectului de investiţii: .........
    DECLARAŢIE
    pe propria răspundere privind realizarea cheltuielilor
    eligibile în conformitate cu acordul pentru finanţare
    Subsemnatul/Subsemnata, ............., identificat/identificată cu actul de identitate seria ........ nr. ........, eliberat de ........ la data de ........, cu domiciliul în localitatea ........., judeţul/sectorul ........., str. ........... nr. ......, bl. ....., sc. ....., ap. ......, în calitate de reprezentant legal al .........., declar pe propria răspundere următoarele:
    - întreprinderea a realizat până la data de ................................ cheltuieli eligibile în valoare de .................................... lei;
    – prezenta cerere de plată este ultima solicitare de ajutor de stat (nu mai târziu de 31.12.2028) potrivit Acordului pentru finanţare nr. ............, în cadrul proiectului de investiţii ........... .

    Declar pe propria răspundere, sub sancţiunea aplicării art. 326 - „Falsul în declaraţii“ din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, că toate documentele şi informaţiile furnizate şi consemnate în prezentul document sunt exacte şi complete.
    Numele şi prenumele: ................
    Funcţia: ......(„administrator“ - se preia din certificatul constatator de la poziţia „Persoane împuternicite“ - sau „împuternicit“, în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmirea documentaţiei prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 68/2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 39/2024, cu completările ulterioare, prin ataşarea la dosarul cererii de plată a unei „procuri notariale“, în original).......
    Semnătura: ...........
    Data: ..............

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016