Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DISPOZITIE nr. 349 din 30 decembrie 1992  privind stabilirea conditiilor de autorizare a multiplicarii si difuzarii pentru public a videocasetelor si de difuzare a filmelor de catre persoane fizice si juridice, altele decit unitatile din reteaua cinematografica a Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a filmelor Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DISPOZITIE nr. 349 din 30 decembrie 1992 privind stabilirea conditiilor de autorizare a multiplicarii si difuzarii pentru public a videocasetelor si de difuzare a filmelor de catre persoane fizice si juridice, altele decit unitatile din reteaua cinematografica a Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a filmelor "Romaniafilm"

EMITENT: CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 14 din 29 ianuarie 1993

Preşedintele Centrului National al Cinematografiei,
în temeiul dispoziţiilor art. 6. lit. i) si <>art. 26 din Decretul-lege nr. 80/1990 privind organizarea activitatii cinematografice, prin care se da dreptul Centrului National al Cinematografiei de a autoriza, in conditiile legii, initiativa particulara in domeniul creatiei, productiei si difuzarii filmelor,
tinind seama si de dispozitiile alineatului final al art. 14 din acelasi decret-lege, care prevede ca difuzarea filmelor se poate face si de catre alte persoane juridice decit unitatile din reteaua cinematografica de stat si de catre persoane fizice pe baza de contracte incheiate cu filialele de distributie si de exploatare a filmelor din cadrul Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romaniafilm", precum si de cele ale art. 16, care da dreptul Centrului National al Cinematografiei de a autoriza multiplicarea si difuzarea pentru public a videocasetelor continind filme cinematografice,

emite urmatoarea dispozitie:

ART. 1
Persoanele fizice care vor sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme in cinematografe proprii sau inchiriate, in videoteci, cluburi si alte asemenea locuri, precum si persoanele juridice, altele decit cele ale Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romaniafilm", specializate in difuzarea filmului, daca au prevazut prin actul de infiintare sau de autorizare a functionarii ca obiect de activitate si difuzarea filmului pentru public, pot fi autorizate, la cerere, sa desfasoare astfel de activitati in conditiile prevazute in prezenta dispozitie.
ART. 2
Solicitantii de autorizatii pentru difuzarea filmelor vor depune la Centrul National al Cinematografiei urmatoarele:
- cerere de autorizare, cu datele complete de stare civila ale solicitantului sau, dupa caz, cu datele complete de identificare a persoanei juridice, sediul unde urmeaza sa-si desfasoare activitatea, capacitatea salii cu numar de locuri, numarul de spectacole ce urmeaza a se organiza zilnic, inclusiv duminica si in sarbatorile legale, numarul de filme ce urmeaza sa le inchirieze de la ce difuzor sau distribuitor le obtine;
- copia actului de infiintare sau de autorizare a functionarii ce da dreptul la desfasurarea unor activitati comerciale cu filmul (extras din hotarirea judecatoreasca de autorizare a functionarii societatii, statutul acesteia sau, dupa caz, copia legalizata a actului normativ de infiintare);
- copia legalizata a contractului de licenta sau alt act doveditor prin care solicitantul probeaza ca a obtinut dreptul de exploatare pe teritoriul tarii a filmelor, din productia altor tari;
- avizul organelor de pompieri cu privire la indeplinirea conditiilor de functionare a salii in deplina siguranta contra incendiilor, precum si avizul organelor sanitare;
- copia de atestare profesionala pentru proiectionistul ce urmeaza sa foloseasca aparatura de proiectie si, in cazul in care acesta este o alta persoana decit organizatorul proiectiei, copia contractului de angajare a acestuia;
- cazierul judiciar pentru persoanele fizice ce urmeaza sa efectueze activitati cu filmul in scop comercial. Nu pot cere autorizarea de a organiza, pe baze comerciale, proiectii cu filme persoanele care, potrivit legii, sint incapabile sau au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni pedepsite potrivit <>Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si <>Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale.
ART. 3
Difuzarea filmelor straine in scop comercial de catre persoanele fizice si juridice, prin cinematografe sau videoteci ori alte asemenea locuri, se poate face numai pe baza licentei obtinute de la difuzorii sau distribuitorii externi ori interni, cu respectarea drepturilor de autor.
Proiectarea de filme fara licenta atrage raspunderea celor vinovati, in conditiile legii.
Persoanele care nu respecta limitele autorizatiei de functionare si care difuzeaza pentru public filme fara licenta raspund pentru faptele lor in conditiile <>art. 1 lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, astfel cum a fost republicata.
ART. 4
Persoanele autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme pot realiza, in conditiile legii, importul de filme straine sau nu pot incheia contracte in acest scop cu "Romaniafilm" - R.A. De asemenea, pentru filmele pentru care "Romaniafilm" - R.A. detine licenta de exploatare se pot incheia contracte de inchiriere direct cu aceasta sau prin subunitatile sale.
ART. 5
In cazurile in care persoanele autorizate realizeaza direct importul filmelor straine pentru nevoile proprii, acestea sint obligate, pentru a-si asigura protectia drepturilor de exploatare, sa le inscrie in Registrul public al cinematografiei, pe baza actelor doveditoare de obtinere a licentei.
Daca filmul importat se apreciaza ca prezinta interes pentru exploatarea si in reteaua cinematografica proprie, "Romaniafilm" - R.A. va putea negocia si contracta de la detinatorul licentei difuzarea acestuia.
ART. 6
Persoanele autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme pot solicita date de referinta cu privire la filmele inscrise in Registrul public al cinematografiei sau pot sa-l consulte direct, cu plata taxei de 2.000 lei.
ART. 7
Multiplicarea si difuzarea pentru public a videocasetelor continind filme cinematografice din productia nationala de catre persoane fizice si juridice se pot autoriza, la cerere, de catre Centrul National al Cinematografiei, cu plata licentei de exploatare reprezentind drepturile de autor si cota-parte din cheltuielile de realizare a filmului.
De asemenea, se vor putea autoriza multiplicarea si difuzarea pentru public a videocasetelor continind filme cinematografice din productia altor cinematografii, daca "Romaniafilm" - R.A. detine licenta de exploatare sau daca solicitantul autorizatiei face dovada ca a obtinut acordul unei case producatoare sau distribuitoare pentru a folosi opera cinematografica in acest scop.
ART. 8
Nu pot fi destinate difuzarii publice filmele care propaga defaimarea tarii si a natiunii, indeamna la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incita la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si cele care au un continut obscen, contrar bunelor moravuri.
Raspunderea pentru difuzarea publica revine organizatorului de spectacol cinematografic.
ART. 9
Persoanele fizice si juridice autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme, indiferent de procedeul tehnic de proiectie a imaginii in sali de cinematograf, videoteci, cluburi sau in orice alte locuri sint obligate sa tina un registru de evidenta a filmelor rulate, in care se vor mentiona, pe zile, titlul filmului, ora de proiectie, seria de la care a inceput vinzarea biletelor si cu care s-a sfirsit la inceperea proiectiei fiecarui spectacol cinematografic si numarul de bilete vindute. Inscrierea datelor se face la inceputul si sfirsitul fiecarei proiectii.
ART. 10
Persoanele fizice si juridice autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme, la recomandarea Centrului National al Cinematografiei, pe baza consultarii Ministerului Invatamintului, vor limita intrarea in sala a copiilor si adolescentilor, pina la virsta de 16 ani, in cazul filmelor cu imagini ce se constituie intr-o scoala a crimei sau a delictului si care sint de natura sa dauneze grav asupra dezvoltarii fizice, mentale sau morale a minorilor.
ART. 11
Taxa de autorizare pentru organizarea, pe baze comerciale, de proiectii cu filme, indiferent de procedeul tehnic de proiectie si de natura filmului pe pelicula, pe banda magnetica (videocasete) sau orice alt purtator material -, precum si pentru autorizarea activitatii de inchiriere de casete video este de 10.000 lei, ce se achita la primirea autorizatiei, precum si o cota de 15% din incasarile brute rezultate din difuzarea filmului, pentru finantarea productiei nationale de filme, potrivit <>art. 10 din Decretul-lege nr. 80/1990 , ce se vireaza lunar in contul Centrului National al Cinematografiei Conditiile de plata se vor stabili prin contract.
ART. 12
Inchirierea de filme pe pelicula sau videocasete se poate face din stocul detinut de "Romaniafilm"-R.A., prin subunitatile sale teritoriale, pe baza de contract si cu plata tarifelor de inchiriere, in functie de numarul de filme cedate in exploatare si capacitatea salii in urmatoarele limite:


Capacitatea salii Tarif lunar (lei)
────────────────────────── ────────────────────
- pina la 25 locuri 15.000-20.000
- pina la 50 locuri 21.000-25.000
- pina la 100 locuri 30.000-40.000
- pina la 150 locuri 45.000-50.000
- peste 150 locuri 75.000



Pentru inchirierea de casete video se vor percepe lunar urmatoarele tarife:



Numar de casete originale Tarif lunar (lei)
─────────────────────────── ───────────────────────
50 20.000
100 30.000
peste 100 40.000




Tarifele de mai sus vor fi corectate in raport cu coeficientii de crestere a nivelului preturilor.
In tarifele ce se vor lua ca baza pentru negocierea contractarii inchirierii de filme sau pentru multiplicarea de videocasete sint incluse drepturile de folosinta cuvenite autorilor operei cinematografice, in conditiile legii, precum si cota de finantare a productiei nationale de filme potrivit <>art. 10 din Decretul-lege nr. 80/1990 . Prin contractul de cedare a licentei de exploatare incheiat cu "Romaniafilm" - R.A. se va prevedea modalitatea de plata a tarifelor prevazute mai sus.
ART. 13
Drepturile de folosinta cuvenite autorilor se vor plati de catre "Romaniafilm" - R.A. principalilor realizatori, in conditiile legii, iar cota cuvenita pentru finantarea productiei nationale de film de 15% din sumele incasate se va vira de regie in contul Centrului National al Cinematografiei.
ART. 14
Controlul asupra organizatorilor de proiectii de filme, pe baze comerciale, asupra activitatii videotecilor si a centrelor de inchiriere de casete video autorizate in conditiile prezentei dispozitii se exercita, in afara celui autorizat de lege, si de personalul anume imputernicit din cadrul Centrului National al Cinematografiei.
ART. 15
Activitatea de autorizare, prevazuta de <>Decretul-lege nr. 80/1990 , se desfasoara in cadrul compartimentului "Autorizarea initiativei particulare in cinematografie" al Centrului National al Cinematografiei de catre Comisia video.
ART. 16
Comisia video are, in principal, urmatoarele atributii:
a) eliberarea autorizatiilor de functionare a videotecilor si a centrelor de inchiriere a casetelor video in termen de cel mult 30 de zile de la inregistrarea cererilor solicitantilor;
b) tinerea evidentei autorizatiilor eliberate si comunicarea acestora la "Romaniafilm" - R.A.;
c) organizarea evidentei filmelor cu drept de exploatare video si asigurarea inscrierii lor in Registrul public al cinematografiei pentru sectia video;
d) analiza si solutionarea sesizarilor, sugestiilor si propunerilor privind activitatea videotecilor si a centrelor de inchiriere a casetelor video;
e) controlul respectarii normelor legale de catre toti organizatorii de spectacole video si de catre cei care dau cu chirie casete video continind filme cinematografice - persoane fizice sau juridice.
ART. 17
Autorizatiile eliberate anterior prezentei dispozitii isi pastreaza valabilitatea timp de un an de la data emiterii. La implinirea termenului, beneficiarii unor astfel de autorizatii sint obligati sa solicite reconfirmarea autorizatiei potrivit prevederilor prezentei dispozitii. Taxa de reconfirmare este de 2.000 lei.
ART. 18
Pe data semnarii prezentei dispozitii isi inceteaza aplicarea dispozitiile Centrului National al Cinematografiei nr. 145 din 22 martie 1991, nr. 152 bis din 2 aprilie 1991 si nr. 157 din 10 aprilie 1991.
ART. 19
Compartimentul Secretariat al Centrului National al Cinematografiei va transmite prezenta dispozitie unitatilor interesate din cadrul cinematografiei si va lua masuri de aducere la cunostinta publicului prin publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.


Presedintele
Centrului National al Cinematografiei,
Petre Salcudeanu

Bucuresti, 30 decembrie 1992.
Nr. 349.

________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016