Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 975 din 30 decembrie 1965 privind valorificarea bunurilor predate organizatiilor socialiste pentru executarea unor lucrari sau in consignatie si neridicate in termen de un an de la data terminarii lucrarii sau expirarii contractului de consignatie
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 24 din 30 decembrie 1965
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1
Bunurile de orice fel, predate unei organizaţii socialiste de cãtre persoane fizice pentru executarea unor lucrãri, precum: confecţionare, reparare, prelucrare, transformare, spãlat, curãţat chimic şi altele, ca şi obiectele confecţionate, pe baza comenzilor fãcute de persoane fizice, din materialul organizaţiei socialiste şi care nu vor fi ridicate în termen de un an de la data terminãrii lucrãrii, vor putea fi valorificate potrivit prevederilor prezentului decret.
ART. 2
Valorificarea bunurilor se va face prin vînzare cãtre organizaţii socialiste sau persoane fizice.
Din suma rezultatã din valorificare, la care se adaugã sumele plãtite, în contul lucrãrii, de predãtor sau de cel care a fãcut comanda, organizaţia socialistã prevãzutã la art. 1 va reţine: tariful executãrii lucrãrii, costul materialelor proprii folosite la lucrare, precum şi cheltuielile efectuate pentru depozitarea şi valorificarea bunurilor, iar restul îl va consemna la C.E.C. pe numele predãtorului sau al celui care a fãcut comanda.
ART. 3
Data terminãrii lucrãrii va fi cea fixatã de pãrţi în scris, iar dacã lucrarea nu este terminatã la aceastã datã, termenul se socoteşte de la data cînd organizaţia socialistã va înştiinţa despre terminarea lucrãrii pe predãtor sau pe cel care a fãcut comanda.
Organizaţia socialistã este obligatã a înştiinţa pe predãtor sau pe cel care a fãcut comanda cu o lunã înainte de împlinirea termenului de un an, cã va proceda la valorificarea bunurilor primite în cazul cînd nu le va ridica în acest termen.
Înştiinţãrile prevãzute la alineatele precedente se vor face prin scrisoare recomandatã.
ART. 4
Prevederile prezentului decret se aplicã şi bunurilor predate de persoane fizice unei organizaţii comerciale spre vînzare în consignaţie şi care, rãmînînd nevîndute, nu au fost ridicate în termen de un an de la data cînd termenul contractului de consignaţie trebuia prelungit.
Din suma realizatã prin valorificare, organizaţia comercialã prevãzutã la alineatul precedent va reţine comisionul de consignaţie calculat la aceastã sumã.
ART. 5
Curgerea termenului de un an prevãzut la art. 1 şi 4 poate fi numai întreruptã, prin introducerea cererii de chemare în judecatã de cãtre una din pãrţi, întemeiatã pe raportul juridic de executare de lucrãri sau derivînd din contractul de consignaţie.
În cazul în care termenul de un an prevãzut la art. 1 şi 4 a început sã curgã înainte de data publicãrii prezentului decret, el nu se va putea împlini înainte de expirarea unui an, socotit de la aceastã ultimã datã.
Dispoziţiile alineatului precedent nu se aplicã cazurilor în care prescripţia extinctivã de 3 ani se împlineşte înaintea expirãrii termenului de un an prevãzut la art. 1 şi 4.
ART. 6
Normele de aplicare a prezentului decret, inclusiv modalitatea de fixare a preţurilor, se vor stabili prin instrucţiuni emise de Ministerul Comerţului Interior împreunã cu Uniunea Centralã a Cooperativelor Meşteşugãreşti, cu avizul Ministerului Finanţelor.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: