Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 959 din 3 decembrie 1966  privind aderarea Republicii Socialiste Romania la Conventia vamala relativa la carnetul A.T.A. pentru admiterea temporara a marfurilor, incheiata la Bruxelles la 6 decembrie 1961    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 959 din 3 decembrie 1966 privind aderarea Republicii Socialiste Romania la Conventia vamala relativa la carnetul A.T.A. pentru admiterea temporara a marfurilor, incheiata la Bruxelles la 6 decembrie 1961

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 74 din 3 decembrie 1966


Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteaz:

ART. 1
Republica Socialistã România adera la Convenţia vamalã relativã la carnetul A.T.A. pentru admiterea temporarã a mãrfurilor, încheiatã la Bruxelles la 6 decembrie 1961.
ART. 2
La depunerea instrumentului de aderare a Republicii Socialiste România la Convenţia vamalã relativã la carnetul A.T.A. pentru admiterea temporarã a mãrfurilor, se va face o declaraţie cu urmãtorul conţinut:
"Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România considera ca menţinerea stãrii de dependenta a unor teritorii la care se referã reglementarea din art. 25 al Convenţiei nu este în concordanta cu Declaraţia asupra independentei ţãrilor şi popoarelor coloniale, adoptatã de Adunarea Generalã a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 14 decembrie 1960, cu Rezoluţia 1514 (XV) prin care se proclama necesitatea de a se pune în mod rapid şi necondiţionat capãt colonialismului sub toate formele şi în toate manifestãrile sale."


EXPUNERE DE MOTIVE
la Decretul nr. 959/1966 privind aderarea Republicii Socialiste România la Convenţia vamalã relativã la carnetul A.T.A. pentru admiterea temporarã a mãrfurilor, încheiatã la Bruxelles la 6 decembrie 1961

În scopul facilitãrii importului temporar de mãrfuri cu scutire de taxe vamale, au fost elaborate, sub auspiciile Consiliului de Cooperare Vamalã, o serie de convenţii internaţionale multilaterale, între care şi Convenţia vamalã relativã la carnetul A.T.A. pentru admiterea temporarã a mãrfurilor, încheiatã la Bruxelles la 6 decembrie 1961.
Convenţia a intrat în vigoare la 30 iulie 1963.
Potrivit prevederilor Convenţiei, fiecare parte contractatã consimte ca la importul temporar de mãrfuri sa fie folosite, în locul documentelor sale naţionale carnete A.T.A. (carnete pentru admitere temporarã), valabile pe teritoriul sau, emise şi garantate de asociaţii autorizate de organele vamale.
Sistemul carnetelor A.T.A. prezintã, între altele, avantajul de a simplifica formalitãţile vamale cerute la importul temporar de mãrfuri şi la reexportul lor; este de menţionat, totodatã, ca facilitãţile prevãzute în Convenţie sunt minimale, dispoziţiile ei neimpiedicand aplicarea unor facilitãţi mai mari pe care unele pãrţi contractate le acorda sau le-ar acorda fie prin reglementãrile unilaterale, fie pe baza de acorduri bilaterale sau multilaterale.
Participarea tarii noastre la Convenţie este oportuna şi avantajoasã din punct de vedere economic.Utilizarea carnetelor A.T.A. imprima un caracter operativ importurilor temporare de mãrfuri, realizandu-se în acelaşi timp o buna evidenta a acestor importuri. De asemenea, utilizarea lor contribuie, prin simplificarea operaţiilor de control vamal, la descongestionarea instalaţiilor din punctele de trecere de la frontiera, la reducerea imobilizarii mijloacelor de transport şi, prin aceasta, la o mai buna folosire a capacitãţii de lucru.
Deoarece articolul 25 din Convenţie conţine prevederi ce nu sunt în concordanta cu Declaraţia asupra acordãrii independentei ţãrilor şi popoarelor coloniale, adoptatã de Adunarea Generalã a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 14 decembrie 1960, cu Rezoluţia nr. 1514 (XV), s-a considerat necesar ca în decretul privind aderarea la Convenţie a Republicii Socialiste România sa se reafirme poziţia tarii noastre în aceasta problema.


CONVENŢIE VAMALĂ
relativã la carnetul A.T.A. pentru admiterea temporarã a mãrfurilor*)

__________
*) Traducere.

PREAMBUL

Statele semnatare ale prezentei Convenţii,
Întrunite sub auspiciile Consiliului de Cooperare vamalã şi ale Pãrţilor contractante la Acordul general asupra tarifelor vamale şi comerţului (GATT) şi cu concursul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţa şi Cultura (UNESCO),
Ţinând seama de dezideratele exprimate de reprezentanţii comerţului internaţional şi de alte cercuri interesante care doresc facilitarea îndeplinirii formalitãţilor relative la importul temporar cu scutire de taxe vamale a mãrfurilor,
Convinse ca adoptarea procedurilor comune relative la importul temporar cu scutire de taxe vamale a mãrfurilor va aduce avantaje substanţiale activitãţii internaţionale comerciale sau culturale şi va asigura sistemelor vamale ale Pãrţilor contractante un grad mai înalt de armonizare şi uniformitate,
Au convenit asupra celor ce urmeazã

CAP. 1
Definiţii şi autorizare

ART. 1
În vederea aplicãrii prezentei Convenţii se va înţelege:
a) prin "drepturi de import", drepturile vamale şi orice alte drepturi şi taxe percepute la import sau cu ocazia importului, precum şi toate drepturile de accize şi taxe interne aferente mãrfurilor importate, cu excluderea totuşi a redevenţelor şi impunerilor care sunt limitate la costul aproximativ al serviciilor prestate şi care nu constituie o protecţie indirecta a produselor naţionale sau taxe cu caracter fiscal la import;
b) prin "admitere temporarã", importul temporar cu scutire de drepturi de import, în condiţiile stabilite de convenţiile menţionate la articolul 3 de mai jos sau de legile şi celelalte reglementãri ale tarii de import;
c) prin "tranzit", transportul mãrfurilor de la un birou vamal de pe teritoriul unei Pãrţi contractante la un alt birou vamal situat pe acelaşi teritoriu, în condiţiile stabilite de legile şi celelalte reglementãri ale acestei Pãrţi contractante;
d) prin "carnet A.T.A." (admitere temporarã), documentul reprodus în Anexa prezentei Convenţii;
e) prin "asociaţie eminenta", o asociaţie autorizata de autoritãţile vamale ale unei Pãrţi contractante pentru emiterea carnetelor A.T.A. pe teritoriul acestei Pãrţi contractante;
f) prin "asociaţie garantatã", o asociaţie autorizata de autoritãţile vamale ale unei Pãrţi contractante pentru a asigura garantarea sumelor menţionate la articolul 6 al prezentei Convenţii, pe teritoriul acestei Pãrţi contractante;
g) prin "Consiliu", organizaţia instituitã de Convenţia privind crearea unui Consiliu de Cooperare Vamalã, încheiatã la Bruxelles la 15 decembrie 1950;
h) prin "persoana", atât o persoana fizica, cat şi o persoana juridicã, dacã în context nu se dispune altfel.
ART. 2
Autorizarea unei asociaţii emitente de cãtre autoritãţile vamale, prevãzutã la paragraful e din articolul 1 al prezentei Convenţii, poate fi supusã, în special, condiţiei ca preţul carnetului A.T.A. sa corespundã cu costul serviciilor prestate.

CAP. 2
Domeniul de aplicare

ART. 3
1. Fiecare Parte contractantã accepta, în locul documentelor sale vamale naţionale şi ca garanţie pentru sumele menţionate la articolul 6 al prezentei Convenţii, orice carnet A.T.A. valabil pentru teritoriul sau, eliberat şi folosit în condiţiile definite în prezenta Convenţie pentru mãrfurile importate temporar în aplicarea:
a) Convenţiei vamale relativã la importul temporar de material profesional, încheiatã la Bruxelles, la 8 iunie 1961;
b) Convenţiei vamale relativã la facilitãţile acordate pentru importul mãrfurilor destinate a fi prezente sau utilizate la expoziŢii, târguri, congrese sau la manifestãri similare, încheiatã la Bruxelles la 8 iunie 1961, în mãsura în care ea este Parte contractantã la aceste convenţii.
2. Fiecare Parte contractantã poate de asemenea accepta orice carnet A.T.A., eliberat şi folosit în aceleaşi condiţii, pentru mãrfurile importate temporar în aplicarea altor convenţii internaţionale relative la admiterea temporarã şi pentru operaţiile de admitere temporarã efectuate în aplicarea legilor şi a celorlalte reglementãri naţionale ale sale.
3. Fiecare Parte contractantã poate accepta pentru tranzit orice carnet A.T.A. eliberat şi folosit în aceleaşi condiţii.
4. Mãrfurile urmând a face obiectul unei prelucrari, sau reparaţii nu pot fi importate sub acoperirea unui carnet A.T.A.

CAP. 3
Emiterea şi folosirea carnetelor A.T.A.

ART. 4
1. Asociaţiile emitente nu pot elibera carnete A.T.A. a cãror durata de valabilitate sa depãşeascã un an, începând din ziua emiterii lor. Ele trebuie sa indice, pe coperta carnetului A.T.A., ţãrile pentru care acesta este valabil, precum şi asociaţiile garante corespondente.
2. Dupã eliberarea carnetului A.T.A., nici o marfa nu poate fi adãugatã la lista mãrfurilor enumerate pe verso copertei carnetului şi, dacã este cazul, pe foile suplimentare care îi sunt anexate (lista generalã).
ART. 5
Termenul stabilit pentru reexportul mãrfurilor importante sub acoperirea unui carnet A.T.A. nu poate în nici un caz sa depãşeascã termenul de valabilitate al acestui carnet.

CAP. 4
Garanţii

ART. 6
1. Fiecare asociaţie garanta autoritãţilor vamale ale tarii unde îşi are sediul plata sumei reprezentând drepturile de import şi a altor sume exigibile în caz de nerespectare a condiţiilor stabilite pentru admiterea temporarã sau tranzitul mãrfurilor introduse în acea ţara sub acoperirea carnetelor A.T.A. eliberate de o asociaţie emitenta corespondenta. Ea este ţinuta, împreunã şi solidar cu persoanele care se datoreazã sumele menţionate mai sus, la plata acestor sume.
2. Asociaţia garanta nu este ţinuta sa plãteascã o suma care sa depãşeascã cu mai mult de zece la suta drepturile de import.
3. Atunci când autoritãţile vamale ale tarii de import au descãrcat fãrã rezerva un carnet A.T.A. pentru anumite mãrfuri, ele nu mai pot reclama asociaţiei garante, în ce priveşte aceste mãrfuri, plata sumelor menţionate la paragraful 1 al prezentului articol.Totuşi, mai poate fi facuta o reclamaţie în garanţie asociaţiei garante dacã se constata ulterior ca descãrcarea a fost obţinutã necorespunzãtor sau fraudulos sau ca au fost incalcate condiţiile de care depinde admiterea temporarã sau tranzitul.
4. Autoritãţile vamale nu pot pretinde în nici un caz asociaţiei garante plata sumelor menţionate la paragraful 1 al prezentului articol, dacã reclamaţia nu a fost adresatã acestei societãţi în termen de un an, socotit de la data expirãrii valabilitãţii carnetului.

CAP. 5
Regularizarea carnetelor A.T.A.

ART. 7
1. Asociaţiile garante au un termen de şase luni, socotit de la data la care autoritãţile vamale reclama plata sumelor menţionate la paragraful 1 al articolului 6 de mai sus, pentru a face dovada reexportului mãrfurilor în condiţiile prevãzute de prezenta Convenţie sau a oricãrei alte descãrcãri reglementare a carnetului A.T.A.
2. Dacã aceasta dovada nu este facuta în termenul prevãzut, asociaţia garanta consemneazã imediat aceste sume sau le vãrsa cu titlu provizoriu. Consemnarea sau vãrsãmântul devin definitive la expirarea unui termen de trei luni, socotit de la data consemnarii sau vãrsãmântului. În cursul acestui ultim termen, asociaţia garanta poate încã, în vederea restituirii sumelor consemnate sau vãrsate, sa producã dovezile prevãzute la paragraful precedent.
3. Pentru ţãrile ale cãror legi şi ale reglementãrii nu prevãd consemnarea sau vãrsãmântul provizoriu al drepturilor de import, plãţile fãcute în condiţiile prevãzute în paragraful precedent se considera ca definitive, dar sumele plãtite se restituie atunci când dovezile prevãzute la paragraful 1 al prezentului articol sunt fãcute într-un termen de trei luni, socotit de la data plãţii.
ART. 8
1. Dovada reexportului mãrfurilor importate sub acoperirea unui carnet A.T.A. o constituie certificarea de reexport aplicatã pe acest carnet de autoritãţile vamale ale tarii în care mãrfurile au fost importate temporar.
2. Dacã reexportarea mãrfurilor nu a fost certificatã potrivit paragrafului 1 al prezentului articol, autoritãţile vamale ale tarii de import vor putea accepta ca dovada a reexportului mãrfurilor, chiar dupã expirarea valabilitãţii carnetului:
a) menţiunile fãcute de autoritãţile vamale ale unei alte Pãrţi contractante pe carnetul A.T.A. cu ocazia importului sau reimportului sau un certificat emis de aceste autoritãţi pe baza mentiunilor fãcute pe un volet detaşat din carnet cu ocazia importului sau reimportului pe teritoriul lor, cu condiţia ca menţiunile sa se refere la un import sau reimport care poate fi stabilit ca a avut loc dupã reexportul pe care urmeazã sa-l dovedeascã;
b) orice alta dovada stabilind ca mãrfurile se afla în afarã acelei tari.
3. În cazul în care autoritãţile vamale ale unei Pãrţi contractante dispenseaza de obligaţia reexportului anumite mãrfuri admise pe teritoriul lor sub acoperirea unui carnet A.T.A., asociaţia garanta nu este eliberata de obligaţiile sale decât atunci când aceste autoritãţi au certificat, chiar pe carnet, ca situaţia mãrfurilor a fost regularizata.
ART. 9
În cazurile menţionate la paragraful 2 al articolului 8 din prezenta Convenţie, autoritãţile vamale îşi rezerva dreptul de a percepe o taxa de regularizare.

CAP. 6
Dispoziţii diverse

ART. 10
Vizarea carnetelor A.T.A. utilizate în condiţiile prevãzute de prezenta Convenţie nu atrage plata vreunei remuneraţii pentru serviciile vamale, dacã aceasta operaţie se efectueazã la birourile sau posturile vamale şi în timpul orelor normale de lucru.
ART. 11
În caz de distrugere, de pierdere sau de furt al unui carnet A.T.A. care se referã la mãrfuri ce se afla pe teritoriul unei Pãrţi contractante accepta, la cererea asociaţiei emitente şi sub rezerva condiţiilor pe care le-ar impune aceste autoritãţi, un titlu înlocuitor a cãrui valabilitate expira la aceeaşi data cu aceea a carnetului înlocuitor.
ART. 12
1. Dacã mãrfurile importate temporar nu pot fi reexportate ca urmare a unui sechestru şi dacã acest sechestru nu a fost instituit la cererea unor persoane particulare, obligaţia de reexport este suspendatã pe durata sechestrului.
2. Pe cat posibil, autoritãţile vamale notifica asociaţiei garante sechestrele aplicate, de ele sau la cererea lor, asupra mãrfurilor aflate sub acoperirea unui carnet A.T.A. garantat de aceasta asociaţie şi îi anunta mãsurile pe care intenţioneazã sa le adopte.
ART. 13
Carnetele A.T.A. sau pãrţile din carnetele A.T.A. destinate a fi eliberate în ţara în care se importa aceste carnete şi care sunt trimise asociaţiilor emitente de cãtre o asociaţie strãinã corespondenta, de cãtre o organizaţie internationala sau de cãtre autoritãţile vamale ale unei Pãrţi contractante vor fi admise cu scutire de drepturi de import, nefiind supuse nici unei prohibiţii sau restrictii la import.
ART. 14
În vederea aplicãrii prezentei Convenţii, teritoriile Pãrţilor contractante care alcãtuiesc o uniune vamalã sau economicã pot fi considerate ca un singur teritoriu.
ART. 15
În caz de frauda, contravenţie sau abuz, Pãrţi la contractante au dreptul, indiferent de dispoziţiile prezentei Convenţii, sa intenteze acţiuni impotriva persoanelor care folosesc un carnet A.T.A. pentru a recupera drepturile de import şi alte sume exigibile, precum şi pentru a cere aplicarea pedepselor de care aceste persoane ar fi pasibile. În aceste cazuri asociaţiile trebuie sa dea concursul lor autoritãţilor vamale.
ART. 16
Anexa la prezenta Convenţie este consideratã ca fãcând parte integrantã din aceasta.
ART. 17
Dispoziţiile prezentei Convenţii stabilesc facilitãţile minimale şi nu impiedica aplicarea unor facilitãţi mai mari, pe care unele Pãrţi contractante le acorda sau le-ar putea acorda, fie prin dispoziţiile unilaterale, fie în virtutea unor acorduri bilaterale sau multilaterale.

CAP. 7
Clauze finale

ART. 18
1. Pãrţile contractante se vor întruni, ori de câte ori este nevoie, pentru a examina condiţiile în care se aplica prezenta Convenţie, în special în scopul de a lua mãsurile necesare în vederea asigurãrii interpretãrii şi aplicãrii uniforme a acesteia.
2. Aceste reuniuni sunt convocate de secretarul general al Consiliului, la cererea unei Pãrţi contractante. În afarã de cazul unei decizii contrare a Pãrţilor contractante, reuniunile se ţin la sediul Consiliului.
3. Pãrţile contractante stabilesc regulamentul interior al reuniunilor lor. Deciziile Pãrţilor contractante vor fi luate cu o majoritate de doua treimi a celor care sunt prezente şi care iau parte la vot.
4. Pãrţile contractante nu se pot pronunţa în mod valabil asupra unei probleme decât dacã sunt prezente mai mult de jumãtate din ele.
ART. 19
1. Orice diferend între Pãrţile contractante privitor la interpretarea sau aplicarea prezentei Convenţii va fi, în mãsura posibilului, reglementat pe calea negocierilor directe între Pãrţile interesate.
2. Orice diferend care nu va fi soluţionat prin negocieri directe va fi supus, de cãtre Pãrţile în cauza, Pãrţilor contractante, întrunite în condiţiile prevãzute la articolul 18, care îl vor examina şi vor face recomandãri în vederea reglementãrii lui.
3. Pãrţile în diferend pot conveni anticipat sa accepte recomandãrile Pãrţilor contractante.
ART. 20
1. Orice stat membru al Consiliului şi orice stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite sau al instituţiilor sale specializate poate deveni Parte contractantã la prezenta Convenţie:
a) prin semnare, fãrã rezerva ratificãrii;
b)prin depunerea unui instrument de ratificare, dupã ce o va fi semnat sub rezerva ratificãrii; sau
c) prin aderare.
2. Prezenta Convenţie va fi deschisã pentru semnare pana la 31 iulie 1962, la sediul Consiliului, la Bruxelles, de cãtre statele menţionate la paragraful 1 al prezentului articol. Dupã aceasta data, ea va fi deschisã pentru aderarea lor.
3. În cazul prevãzut la paragraful 1 litera b) al prezentului articol, Convenţia va fi supusã ratificãrii statelor semnate, conform procedurilor constituţionale respective.
4. Orice stat care nu este membru al organizaţiilor menţionate la paragraful 1 al prezentului articol, cãruia I s-a adresat o invitaţie în acest scop de cãtre secretarul general al Consiliului, la cererea Pãrţilor contractante, va putea deveni Parte contractantã la prezenta Convenţie prin aderarea dupã intrarea ei în vigoare.
5. Instrumentele de ratificare sau de aderare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului.
ART. 21
1. Prezenta convenţie va intra în vigoare la tei luni dupã ce cinci din statele menţionate la paragraful 1 al articolului 20 din prezenta Convenţie o vor fi semnat fãrã rezerva ratificãrii sau vor fi depus instrumentul lor de ratificare sau de aderare.
2. Pentru fiecare stat care va semna prezenta Convenţie fãrã rezerva ratificãrii, care o va ratifica sau va adera la ea, dupã ce cinci state vor fi semnat Convenţia fãrã rezerva ratificãrii sau vor fi depus instrumentul lor de ratificare sau de aderare, prezenta Convenţie va intra în vigoare la trei luni dupã ce zisul stat a semnat fãrã rezerva ratificãrii sau a depus instrumentul sau de ratificare sau de aderare.
ART. 22
1. Prezenta Convenţie se încheie pe o durata nelimitatã.Totuşi, oricare Parte contractantã o poate denunta în orice moment dupã data intrãrii sale în vigoare în modul stabilit de articolul 21 al prezentei Convenţii.
2. Denunţarea se notifica printr-un instrument scris depus la secretarul general al Consiliului.
3. Denunţarea produce efecte dupã şase luni de la data primirii instrumentului de denunţare de cãtre secretarul general al Consiliului.
4. Atunci când o Parte contractantã denunta prezenta Convenţie conform paragrafului 1 al prezentului articol sau face o notificare în aplicarea paragrafului 2 litera b) al articolului 23 sau a paragrafului 2 al articolului 25 din Convenţie, orice carnet A.T.A. eliberat înaintea datei la care aceasta denunţare sau aceasta notificare îşi produce efectele rãmâne valabil, iar asociaţia garanta rãmâne angajata.
ART. 23
1. În momentul semnãrii prezentei Convenţii, în momentul ratificãrii au aderãrii, sau la o data ulterioara, orice stat care hotãrãşte sa accepte carnetele A.T.A. în condiţiile prevãzute la paragrafele 2 şi 3 ale articolului 3 din prezenta Convenţie, notifica aceasta secretarului general al Consiliului precizând cazurile în care se angajeazã sa accepte carnetele A.T.A. şi indicând data la care aceasta acceptare intra în aplicare.
2. Alte notificãri similare pot fi adresate secretarului general al Consiliului pentru:
a) extinderea domeniului de aplicare a notificãrilor precedente;
b) anularea notificãrilor precedente sau restrangerea domeniului lor de aplicare, ţinând seama de dispoziţiile paragrafului 4 al articolului 22 din prezenta Convenţie.
ART. 24
1. Pãrţile contractante, întrunite în condiţiile prevãzute la articolul 18, pot recomanda amendamente la prezenta Convenţie.
2. Textul oricãrui amendament astfel recomandat se comunica de secretarul general al Consiliului tuturor Pãrţilor contractante, tuturor celorlalte state semnatare sau aderente, secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Pãrţilor contractante ale GATT şi UNESCO.
3. În termen de şase luni, socotit de la data comunicãrii amendamentului recomandat, orice Parte contractantã poate face cunoscut secretarului general al Consiliului:
a) fie ca are o obiectie la amendamentul recomandat,
b) fie ca are intenţia sa accepte amendamentul recomandat, dar ca nu sunt încã realizate în ţara sa condiţiile necesare acceptãrii.
4. Atâta timp cat o Parte contractantã care a adresat comunicarea prevãzutã mai sus la paragraful 3 litera b nu a notificat secretarului general al Consiliului acceptarea sa, ea poate, în termen de noua luni de la data expirãrii termenului de şase luni prevãzut la paragraful 3 al prezentului articol, sa prezinte o obiectie la amendamentul recomandat.
5. Dacã o obiectie la amendamentul recomandat este formulatã în condiţiile prevãzute la paragrafele 3 şi 4 din prezentul articol, acest amendament este considerat ca neacceptat şi rãmâne fãrã efect.
6. Dacã nici o obiectie la amendamentul recomandat nu a fost formulatã în condiţiile prevãzute la paragrafele 3 şi 4 din prezentul articol, amendamentul este considerat acceptat la urmãtoarea data:
a) când nici o Parte contractantã nu a adresat o comunicare în aplicarea paragrafului 3 litera b al prezentului articol, la expirarea termenului de şase luni menţionat la paragraful 3;
b) când una sau mai multe Pãrţi contractante au adresat o comunicare în aplicarea paragrafului 3 litera b al prezentului articol, la cea mai apropiatã dintre datele urmãtoare:
(i) data la care toate Pãrţile contractante care au adresat o asemenea comunicare au notificat secretarului general al Consiliului ca accepta amendamentul recomandat, aceasta data urmând totuşi a fi reportata la expirarea termenului de şase luni menţionat la paragraful 3 al prezentului articol, dacã toate acceptarile au fost notificate anterior acestei expirari;
(ii) data expirãrii termenului de noua luni menţionat la paragraful 4 din prezentul articol.
7. Orice amendament considerat acceptat intra în vigoare dupã şase luni de la data la care a fost considerat acceptat.
8. Secretarul general al Consiliului notifica cat mai curând posibil tuturor Pãrţilor contractante orice obiectie formulatã conform paragrafului 3 litera a al prezentului articol, precum şi toate comunicãrile adresate conform paragrafului 3 litera b. El face cunoscut ulterior tuturor Pãrţilor contractante dacã Partea sau Pãrţile contractante care au adresat o asemenea comunicare vreo obiectie impotriva amendamentului recomandat sau îl accepta.
9. Orice stat care ratifica prezenta Convenţie sau adera la ea este considerat ca a acceptat amendamentele intrate în vigoare la data depunerii instrumentului sau de rectificare sau de aderare.
ART. 25
1. Orice stat poate, fie în momentul semnãrii fãrã rezerva ratificãrii, al ratificãrii sau al aderãrii, fie ulterior, sa notifice secretarului general al Consiliului ca prezenta Convenţie se extinde asupra tuturor sau anumitor teritorii ale cãror relaţii internaţionale sunt puse sub responsabilitatea sa. Aceasta notificare îşi produce efectele la trei luni de la data la care ea este primitã de cãtre secretarul general al Consiliului. Totuşi, Convenţia nu se va aplica pe teritoriile desemnate în notificare înainte de a fi intrat în vigoare fata de statul interesat.
2. Orice stat care, în aplicarea paragrafului 1 din prezentul articol, a notificat ca prezenta Convenţie se extinde asupra unui teritoriu ale carei relaţii internaţionale sunt puse sub responsabilitatea sa, poate notifica secretarului general al Consiliului, conform dispoziţiilor articolului 22 din prezenta Convenţie, ca acest teritoriu va inceta sa aplice Convenţia.
ART. 26
1. Orice stat poate sa declare, în momentul când semneazã prezenta Convenţie, o ratifica sau adera la ea, sau, dupã ce a devenit Parte contractantã la Convenţie, poate sa notifice secretarului general al Consiliului, ca nu accepta, în condiţiile prevãzute de Convenţie, carnetele A.T.A. pentru traficul poştal. Aceasta notificare îşi produce efectele în a nouazecea zi dupã primirea ei de cãtre secretarul general.
2. Orice Parte contractantã, care a formulat o rezerva conform paragrafului 1 al prezentului articol, poate în orice moment sa retragã aceasta rezerva printr-o notificare adresatã secretarului general al Consiliului.
3. Nici o alta rezerva la prezenta Convenţie nu va fi admisã.
ART. 27
Secretarul general al Consiliului notifica tuturor Pãrţilor contractante, precum şi celorlalte state semnatare sau aderente, secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Pãrţilor contractante ale GATT şi UNESCO:
a) semnarile, ratificarile şi aderarile menţionate la articolul 20 al prezentei Convenţii;
b) data la care prezenta Convenţie va intra în vigoare conform articolului 21;
c) denuntarile primite conform articolului 22;
d) notificãrile primite conform articolului 23;
e) amendamentele considerate ca acceptate conform articolului 24, precum şi data intrãrii lor în vigoare;
f) notificãrile primite conform articolului 25;
g) declaraţiile şi notificãrile primite conform articolului 26, precum şi data la care rezervele îşi produc efectele sau data de la care ele sunt retrase.
ART. 28
Conform articolului 102 al Cartei Naţiunilor Unite, prezenta Convenţie va fi înregistratã la Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite la cererea secretarului general al Consiliului.
Drept care subscrişii plenipotentiari au semnat prezenta Convenţie.
Întocmitã la Bruxelles la şase decembrie una mie noua sute sasezeci şi unu, în limbile franceza şi engleza, ambele texte având aceeaşi valabilitate, într-un singur exemplar, care va fi depus la secretarul general al Consiliului, acesta urmând sa transmitã copii certificate pentru conformitate tuturor statelor menţionate la paragraful 1 al articolului 20 din prezenta Convenţie.





ANEXA 1

LA CONVENŢIA VAMALĂ RELATIVĂ
LA CARNETUL A.T.A. PENTRU ADMITEREA
TEMPORARĂ A MĂRFURILOR

CARNET A.T.A.
(MODEL)
PAGINA 1

Carnetul A.T.A. este imprimat în limba franceza sau engleza şi, la nevoie, într-o a doua limba.
Dimensiunile carnetului A.T.A. sunt 396 X 210 mm şi cele ale voletelor 297 X 210 mm.

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(rãmâne alba) PAGINA 2


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PAGINA 3
Prima pagina a copertei

LANTUL (Asociaţia emitenta) DE GARANŢIE INTERNATIONALA
CARNET A.T.A. Nr. ....................................
CARNET DE TRECERE PRIN VAMA PENTRU ADMITEREA TEMPORARĂ

CONVENŢIA VAMALĂ ASUPRA CARNETULUI A.T.A.
PENTRU ADMITEREA TEMPORARĂ DE MĂRFURI

(Înainte de completarea carnetului, a se citi nota de la pag. 3 a copertei)

CARNET VALABIL PANA LA ......................................... INCLUSIV
ELIBERAT DE .....................................................................
TITULAR ........................................................................
REPREZENTAT DE (*) ..............................................................
Utilizarea prevãzutã pentru mãrfuri ......................................

Acest carnet este valabil în ţãrile de mai jos, sub garanţia urmãtoarelor asociaţii: ...................................................................

Cu obligaţia pentru titular şi reprezentantul sau de a se conformã legilor şi celorlalte reglementãri ale tarii de plecare şi ale ţãrilor de import.

Emis la data

(Semnatura titularului) (Semnatura delegatului asociaţiei emitente)

ATESTAREA AUTORITĂŢILOR VAMALE

1. Aplicat mãrcile de identificare menţionate în coloana 7 în dreptul numãrului (numerelor) de ordine urmãtor(oare) din lista generalã
2. Verificat mãrfurile(*)
3. Înregistrat sub nr. (*)

(Semnatura
(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) şi ştampila)


(*) A se şterge dacã e cazul.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

PAGINA 4

Pagina 2 a copertei
Aplicat mãrcile de identificare menţionate în coloana 7 sau 8 în dreptul numãrului (numerelor) de ordine urmãtor(oare) din lista generalã


(Semnatura
(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) şi ştampila)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Aplicat mãrcile de identificare menţionate în coloana 7 sau 8 în dreptul
numãrului (numerelor) de ordine urmãtor(oare) din lista generalã

(Semnatura
(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) şi ştampila)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
LISTA GENERALĂ
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Mãrci de identificare
ordine comercialã sau (*) origine aplicate de vama
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────







────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.

PAGINA 5

LANTUL DE GARANŢIE INTERNATIONALA CARNET A.T.A. Nr..............

FOAIE SUPLIMENTARĂ Nr. ....................... LA LISTA GENERALĂ


(Semnatura titularului) (Semnatura delegatului asociaţiei emitente)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Mãrci de identificare
ordine comercialã sau (*) origine aplicate de vama
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────── Report ──────── ──────────────────────────












────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.


PAGINA 6

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Mãrci de identificare
ordine comercialã sau (*) origine aplicate de vama
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────── Report ──────── ──────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.

PAGINA 7

MATCA DE IEŞIRE Nr. ....................... CARNET A.T.A. Nr. ..............

1. Mãrfurile enumerate în lista generalã sub nr. ............. au fost exportate.
2. Data limita pentru reimportul cu scutire de vama(*)
3. Alte menţiuni(*)

(Semnatura
(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) şi ştampila)

─────────────
(*) A se şterge dacã e cazul.

CARNET A.T.A. Nr. .....................

VOLET DE IEŞIRE Nr. ......................

A) Carnetul este valabil pana la ................................. inclusiv

Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B) Declaraţie de export temporar

1. Subsemnatul(**) ............., autorizat de (**) (*) .................,
a) declar ca export temporar mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. ..............................................
b) declar ca mãrfurile sunt destinate a fi folosite pentru ..................
c) ma angajez sa reimport mãrfurile în termenul stabilit de biroul vamal(*) ................................................................................
2. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)...............................
b) mijlocul de transport (*) ...............................................



(Localitatea) (Data) (Semnatura)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C) Vamuire la ieşire

1. Mãrfurile care fac obiectul declaraţiei de mai sus au fost exportate
2. Data limita pentru reimportul cu scutire de vama(*)
3. Alte menţiuni(*)
4. Prezentul volet va trebui sa fie transmis biroului vamal din (*)


(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)
─────────────
(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
D) Rezervat vãmii


PAGINA 8

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────













────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.


PAGINA 9


VOLET DE IEŞIRE Nr. .................... CARNET A.T.A. Nr. ..................
FOAIE SUPLIMENTARĂ Nr. .................

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────── Report ──────── ──────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.


PAGINA 10

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────── Report ──────── ──────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.


PAGINA 11

MATCA DE REIMPORT Nr. ..................... CARNET A.T.A. Nr. ..................

1. Mãrfurile enumerate în lista generalã sub nr. ........... exportate temporar sub acoperirea voletului (elor) de ieşire nr. .......... din prezentul carnet au fost reimportate.
2. Alte menţiuni(*) ................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)
─────────────
(*) A se şterge dacã e cazul.

VOLET DE REIMPORT Nr....................... CARNET A.T.A. Nr. .................
A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B) Declaraţie de reimport

1. Subsemnatul(**) ..........................................................
autorizat de (**) (*) .......................................................
a) declar ca mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. .... au fost exportate temporar sub acoperirea voletului (elor) de ieşire nr. ......... din prezentul carnet.
b) cer reimportul cu scutire de vama a acestor mãrfuri;
c) declar ca ele nu au fost supuse nici unei prelucrari în strãinãtate, excepţia celor enumerate la nr. ........... din lista de pe verso(*)
2. Indicaţii privind mãrfurile nereimportate(*)
3. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C) Vamuire la reimport

1. Mãrfurile vizate la paragraful 1 al declaraţiei de mai sus au fost reimportate.
2. Alte menţiuni(*).........................................................
3. Prezentul volet va trebui sa fie transmis biroului vamal din (*).........

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)
────────────
(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
D) Rezervat vãmii


PAGINA 12

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.

PAGINA 13

MATCA DE INTRARE Nr. .......................... CARNET A.T.A. Nr. ..............

1. Mãrfurile enumerate în lista generalã la nr. ............................ au fost importate temporar.
2. Data limita pentru reexportul/prezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................
4. Alte menţiuni (*) ........................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

VOLET DE REIMPORT Nr. ......................... CARNET A.T.A.Nr. ..............
A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B) Declaraţie de import temporar
1. Subsemnatul (**) ......................................................... autorizat de (**) (*) ..........................................................
a) declar ca import temporar, în condiţiile prevãzute în legile şi celelalte reglementãri ale tarii de import, mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. .............................................
b) declar ca mãrfurile sunt destinate a fi utilizate pentru................. la.............................................................................
c) ma angajez sa respect legile şi celelalte reglementãri şi sa reexport mãrfurile în termenele stabilite de biroul vamal (*);
d) certific ca sincere şi complete indicaţiile de pe prezentul volet.
2. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)

C) Vamuire la intrare

1. Mãrfurile care fac obiectivul declaraţiei de mai sus au fost importate temporar.
2. Data limita pentru reexportul/prezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat la nr. (*) ...................................................
4. Alte menţiuni (*) ........................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
D) Rezervat vãmii


PAGINA 14

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.


MATCA DE EXPORT Nr. .......................... CARNET A.T.A. Nr. ..............

1. Mãrfurile enumerate în lista generalã sub nr. ........................... importate temporar sub acoperirea voletului (elor) de ieşire nr................ al prezentul carnet, au fost reexportate (*)
2. Mãsuri luate cu privire la mãrfurile reprezentate, dar nereexportate ................................................................................
3. Mãsuri luate cu privire la mãrfurile nereprezentate şi nedestinate unui reexport ulterior (*) ................................................................................
4. Înregistrat sub nr. .....................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)
──────────────
(*) A se şterge dacã e cazul.


DIFERENŢA - dactilo 1

VIOLET DE REEXPORT Nr. ....................... CARNET A.T.A. Nr. ..............
VOLET DE REEXPORT Nr. CARNET A.T.A. Nr.

A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B) Declaraţie de reexport

1. Subsemnatul (**)........................................................., autorizat de (**) (*) ........................................................., declar ca reexport mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. .............................................................. care au fost importate temporar sub acoperirea voletului (elor) de intrare nr. .................................... din prezentul carnet (*).
2. Indicaţii privind mãrfurile reprezentate, dar nedestinate reexportului (*)
3. Indicaţii privind mãrfurile nereprezentate şi nedestinate unui reexport ulterior (*)
4. În susţinerea declaraţiei mele prezint urmãtoarele documente (*)
5. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C) Vamuire la reexport

1. Mãrfurile menţionate la paragraful 1 al declaraţiei de mai sus au fost reexportate (*)
2. Mãsuri luate cu privire la mãrfurile neprezentate, dar nereexportate (*)
3. Mãsuri luate cu privire la mãrfurile nereprezentate unui reexport ulterior (*)
4. Înregistrat sub nr. ......................................................
5. Prezentul volet va trebui sa fie transmis biroului vamal (*) .............

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
D) Rezervat vãmii


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.


MATCA DE TRANZIT Nr. ....................... CARNET A.T.A. Nr. ................
Vamuire pentru tranzit
1. Mãrfurile enumerate în lista generalã sub nr. ............................ au fost expediate în tranzit cãtre biroul vamal din ............................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor .....
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

Certificat de deservire al biroului de destinaţie
1. Mãrfurile menţionate la paragraful 1 de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
2. Alte menţiuni (*) ......................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)
───────────
(*) A se şterge dacã e cazul.


VIOLET DE TRANZIT Nr. ....................... CARNET A.T.A. Nr. ................

A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B) Declaraţie de expediţie în tranzit

1. Subsemnatul (**)........................................................., autorizat de (**) (*) .........................................................,
a) Declar ca expediez la .................................................... în condiţiile prevãzute de legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit, mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. ........................................................................
b) ma oblig sa respect legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit şi sa reprezinte aceste mãrfuri, dupã caz, cu plumburile intacte, împreunã cu prezentul carnet la biroul vamal de destinaţie în termenul stabilit de vama;
c) certific ca sincere şi complete indicaţiile de pe prezentul volet.
2. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)

C) Vamuire pentru tranzit

1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost vamuite pentru tranzit cãtre vama din .........................................................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................
4. Plumburi vamale aplicate (*)
5. Prezentul volet va trebui transmis biroului vamal din (*) ................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.

D) Certificat de descãrcare al biroului de destinaţie

1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
2. Alte menţiuni (*) .......................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.

MATCA DE TRANZIT Nr. ....................... CARNET A.T.A. Nr. ................

Vamuire pentru tranzit
1. Mãrfurile enumerate în lista generalã sub nr. ............................ au fost expediate în tranzit cãtre biroul vamal din ............................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor .....
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

Certificat de descãrcare a biroului de destinaţie
4. Mãrfurile menţionate la paragraful 1 de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
Alte menţiuni (*) ..........................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)
─────────────
(*) A se şterge dacã e cazul.

A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B) Declaraţie de expediţie în tranzit

1. Subsemnatul (**)........................................................., autorizat de (**) (*) .........................................................,
a) Declar ca expediez la .................................................... în condiţiile prevãzute de legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit, mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. ........................................................................
b) ma oblig sa respect legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit şi sa reprezinte aceste mãrfuri, dupã caz, cu plumburile intacte, împreunã cu prezentul carnet la biroul vamal de destinaţie în termenul stabilit de vama;
c) certific ca sincere şi complete indicaţiile de pe prezentul volet.
2. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)

C) Vamuire pentru tranzit

1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost vamuite pentru tranzit cãtre vama din .........................................................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................
4. Plumburi vamale aplicate (*)
5. Prezentul volet va trebui transmis biroului vamal din (*) ................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.

D) Certificat de descãrcare al biroului de destinaţie

1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
2. Alte menţiuni (*) .......................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.



Pagina 3 a copertei
NOTA PRIVIND UTILIZAREA CARNETULUI A.T.A.

1. Toate mãrfurile puse sub acoperirea carnetului trebuie sa figureze în coloanele 1-6 din lista generalã. Când spaţiul rezervat acestei liste generale, pe verso copertei, nu este suficient, se pot folosi foi suplimentare conform modelului din anexa.
2. Pentru a marca sfârşitul listei generale, trebuie sa se menţioneze la urma, în cifre şi litere, totalurile coloanelor 3 şi 5. Dacã lista generalã comporta mai multe pagini, numãrul foilor suplimentare trebuie sa fie indicate în cifre şi litere în partea de jos de pe verso copertei.
Acelaşi procedeu trebuie folosit şi pentru listele voletelor.
3. Fiecare marfa trebuie sa fie numerotatã cu un numãr de ordine care trebuie indicat în coloana 1.
Mãrfurile care comporta pãrţi separate (inclusiv piesele de schimb şi accesoriile) pot fi numerotate cu un singur numãr de ordine. În acest caz trebuie sa se precizeze, în coloana 2, natura, valoarea şi, dacã este necesar, greutatea fiecãrei pãrţi, în coloanele 4 şi 5 urmând sa figureze numai greutatea totalã şi valoarea totalã.
4. La stabilirea listei voletelor, trebuie folosite aceleaşi numere de ordine ca şi cele din lista generalã.
5. Pentru a facilita controlul vamal, se recomanda sa se indice citeţ pe fiecare marfa (inclusiv pãrţile separate) numãrul de ordine corespunzãtor.
6. Mãrfurile de aceeaşi natura pot fi grupate, cu condiţia ca fiecãreia din ele sa-i fie afectat un numãr de ordine. Dacã mãrfurile grupate nu sunt de acceasi valoare sau greutate, trebuie indicatã valoarea lor şi, dacã e cazul, greutatea lor respectiva, în coloana 2.
7. În cazul mãrfurilor destinate unei expoziţii, se recomanda importatorului, în propriul sau interes, sa indice în voletul de import la B, 1, (b) denumirea expoziţiei şi locul unde ea are loc, precum şi numele şi adresa organizatorului ei.
8. Carnetul trebuie completat citeţ şi în asa fel încât înscrierile sa nu poatã fi şterse.
9. Toate mãrfurile puse sub acoperirea carnetului trebuie sa fie verificate şi luate în evidenta în ţara de plecare şi sa fie prezentate, împreunã cu carnetul, în acest scop, autoritãţilor vamale din acea ţara, cu excepţia cazurilor când aceasta verificare nu este prescrisã de reglementarea vamalã din ţara respectiva.
10. Când carnetul este completat într-o alta limba decât cea a tarii de import, autoritãţile vamale pot pretinde o traducere.
11. Titularul restituie asociaţiei emitente carnetele perimate sau pe care nu le mai foloseşte.
12. Orice indicaţie cifrica va trebui sa fie exprimatã în cifre arabe.





Pagina 4 a copertei
(rãmâne alba)

VOLET DE REEXPORT Nr. ......................... CARNET A.T.A. Nr. .............

A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
B) Declaraţie de reexport
1. Subsemnatul (**)........................................................., autorizat de (**) (*) .........................................................,
declar ca reexport mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr......................................................... care au fost importate temporar sub acoperirea voletului (elor) de intrare nr. ................................................... din prezentul carnet (*)
2. Indicaţii privind mãrfurile reprezentate, dar nedestinate reexportului (*)
3. Indicaţii privind mãrfurile nereprezentate şi nedestinate unui reexport ulterior (*)
4. În susţinerea declaraţiei mele prezint urmãtoarele documente (*)
5. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)

C) Vamuire la reexport

1. Mãrfurile menţionate la paragraful 1 al declaraţiei de mai sus au fost reexportate (*)
2. Mãsuri luate cu privire la mãrfurile neprezentate, dar nereexportate (*)
3. Mãsuri luate cu privire la mãrfurile nereprezentate unui reexport ulterior (*)
4. Înregistrat sub nr. .....................................................
5. Prezentul volet va trebui sa fie transmis biroului vamal (*)..............

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.

D) Rezervat vãmii



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.


MATCA DE TRANZIT Nr. ........................... CARNET A.T.A. Nr...............

Vamuire pentru tranzit
1. Mãrfurile enumerate în lista generalã sub nr. ............................ au fost expediate în tranzit cãtre biroul vamal din ...........................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

Certificat de deservire al biroului de destinaţie
1. Mãrfurile menţionate la paragraful 1 de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
2. Alte menţiuni (*) ........................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.


VOLET DE TRANZIT Nr. ........................ CARNET A.T.A. Nr. ..............

A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
B) Declaraţie de expediţie în tranzit
1. Subsemnatul (**)........................................................., autorizat de (**) (*) .........................................................,
a) Declar ca expediez la .................................................... în condiţiile prevãzute de legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit, mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. ........................................................................
b) ma oblig sa respect legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit şi sa reprezinte aceste mãrfuri, dupã caz, cu plumburile intacte, împreunã cu prezentul carnet la biroul vamal de destinaţie în termenul stabilit de vama;
c) certific ca sincere şi complete indicaţiile de pe prezentul volet.
2. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)

C) Vamuire pentru tranzit

1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost vamuite pentru tranzit cãtre vama din .........................................................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................
4. Plumburi vamale aplicate (*)
5. Prezentul volet va trebui transmis biroului vamal din (*) ................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.

D) Certificat de descãrcare al biroului de destinaţie

1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
2. Alte menţiuni (*) .......................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.

MATCA DE TRANZIT Nr. ........................... CARNET A.T.A. Nr. .............

Vamuire pentru tranzit
1. Mãrfurile enumerate în lista generalã sub nr. ............................ au fost expediate în tranzit cãtre biroul vamal din ...........................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)


Certificat de descãrcare a biroului de destinaţie
4. Mãrfurile menţionate la paragraful 1 de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
Alte menţiuni (*) ..........................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.

A) Carnetul este valabil pana la ................................... inclusiv
Eliberat de .................................................................
Titular .....................................................................
Reprezentat de(*) ...........................................................
B) Declaraţie de expediţie în tranzit
1. Subsemnatul (**)........................................................., autorizat de (**) (*) .........................................................,
a) Declar ca expediez la .................................................... în condiţiile prevãzute de legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit, mãrfurile enumerate în lista de pe verso şi reluate în lista generalã sub nr. ........................................................................
b) ma oblig sa respect legile şi celelalte reglementãri ale tarii de tranzit şi sa reprezinte aceste mãrfuri, dupã caz, cu plumburile intacte, împreunã cu prezentul carnet la biroul vamal de destinaţie în termenul stabilit de vama;
c) certific ca sincere şi complete indicaţiile de pe prezentul volet.
2. Indicaţii privind:
a) numãrul, natura, mãrcile etc. coletelor (*)
b) mijlocul de transport (*)

(Localitatea) (Data) (Semnatura)

C) Vamuire pentru tranzit
1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost vamuite pentru tranzit cãtre vama din .........................................................
2. Data limita pentru reexportul/reprezentarea la vama a (*) mãrfurilor
3. Înregistrat sub nr. (*) ..................................................
4. Plumburi vamale aplicate (*)
5. Prezentul volet va trebui transmis biroului vamal din (*) ................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

D) Certificat de descãrcare al biroului de destinaţie
1. Mãrfurile fãcând obiectul declaraţiei de mai sus au fost reexportate/reprezentate (*)
2. Alte menţiuni (*) .......................................................

(Biroul vamal) (Localitatea) (Data) (Semnatura
şi ştampila)

(*) A se şterge dacã e cazul.
(**) Numele şi adresa în litere de tipar majuscule.


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. de Denumirea Numãr Greutate Valoare Ţara de Rezervat vãmii
ordine comercialã sau (*) origine
a mãrfurilor cantitate (**)
şi, dupã caz,
mãrcile şi
numerele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────











────── De reportat ─────── ──────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(*) Valoarea comercialã în ţara de emitere a carnetului.
(**) Dacã este alta decât ţara de emitere a carnetului.



Pagina 3 a copertei
NOTA PRIVIND UTILIZAREA CARNETULUI A.T.A.

1. Toate mãrfurile puse sub acoperirea carnetului trebuie sa figureze în coloanele 1-6 din lista generalã. Când spaţiul rezervat acestei liste generale, pe verso copertei, nu este suficient, se pot folosi foi suplimentare conform modelului din anexa.
2. Pentru a marca sfârşitul listei generale, trebuie sa se menţioneze la urma, în cifre şi litere, totalurile coloanelor 3 şi 5. Dacã lista generalã comporta mai multe pagini, numãrul foilor suplimentare trebuie sa fie indicate în cifre şi litere în partea de jos de pe verso copertei.
Acelaşi procedeu trebuie folosit şi pentru listele voletelor.
3. Fiecare marfa trebuie sa fie numerotatã cu un numãr de ordine care trebuie indicat în coloana 1.
Mãrfurile care comporta pãrţi separate (inclusiv piesele de schimb şi accesoriile) pot fi numerotate cu un singur numãr de ordine. În acest caz trebuie sa se precizeze, în coloana 2, natura, valoarea şi, dacã este necesar, greutatea fiecãrei pãrţi, în coloanele 4 şi 5 urmând sa figureze numai greutatea totalã şi valoarea totalã.
4. La stabilirea listei voletelor, trebuie folosite aceleaşi numere de ordine ca şi cele din lista generalã.
5. Pentru a facilita controlul vamal, se recomanda sa se indice citeţ pe fiecare marfa (inclusiv pãrţile separate) numãrul de ordine corespunzãtor.
6. Mãrfurile de aceeaşi natura pot fi grupate, cu condiţia ca fiecãreia din ele sa-i fie afectat un numãr de ordine. Dacã mãrfurile grupate nu sunt de acceasi valoare sau greutate, trebuie indicatã valoarea lor şi, dacã e cazul, greutatea lor respectiva, în coloana 2.
7. În cazul mãrfurilor destinate unei expoziţii, se recomanda importatorului, în propriul sau interes, sa indice în voletul de import la B, 1, (b) denumirea expoziţiei şi locul unde ea are loc, precum şi numele şi adresa organizatorului ei.
8. Carnetul trebuie completat citeţ şi în asa fel încât înscrierile sa nu poatã fi şterse.
9. Toate mãrfurile puse sub acoperirea carnetului trebuie sa fie verificate şi luate în evidenta în ţara de plecare şi sa fie prezentate, împreunã cu carnetul, în acest scop, autoritãţilor vamale din acea ţara, cu excepţia cazurilor când aceasta verificare nu este prescrisã de reglementarea vamalã din ţara respectiva.
10. Când carnetul este completat într-o alta limba decât cea a tarii de import, autoritãţile vamale pot pretinde o traducere.
11. Titularul restituie asociaţiei emitente carnetele perimate sau pe care nu le mai foloseşte.
12. Orice indicaţie cifrica va trebui sa fie exprimatã în cifre arabe.

Pagina 4 a copertei
(rãmâne alba)



------------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016