Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 957 din 30 noiembrie 1966 pentru ratificarea Acordului intre Republica Socialista Romania si Republica Turcia privind cooperarea in domeniul turismului
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 76 din 6 decembrie 1966
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ARTICOL UNIC
Se ratifica Acordul între Republica Socialistã România şi Republica Turcia privind cooperarea în domeniul turismului, încheiat la Instambul la 29 iulie 1966.
Preşedintele Consiliului
de stat,
Chivu Stoica
ACORD
între Republica Socialistã România şi Republica Turcia privind
cooperarea în domeniul turismului
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Turcia,
recunoscind ca interesul comun al celor doua tari recomanda a se stabili o cooperare strinsa, şi durabila în domeniul schimburilor turistice;
fiind hotãrîte sa facã aceasta cooperare cît mai rodnica posibil, în condiţii reciproc avantajoase;
în aplicarea spiritului care se desprinde din recomandãrile Conferintei Naţiunilor Unite asupra Turismului şi Cãlãtoriilor Internaţionale, ţinuta la Roma de la 21 august la 5 septembrie 1963;
au convenit asupra celor ce urmeazã:
ART. 1
Guvernul Republicii Socialiste România, şi guvernul Republicii Turcia vor lua toate mãsurile necesare în vederea promovãrii turismului, intensificãrii schimburilor turistice între cele doua tari şi incurajarii vizitelor turistilor din terţe tari; în acest scop ele înţeleg sa acorde o importanta deosebita: facilitãrii formalitãţilor de frontiera; schimbului de experienta în domeniul construcţiilor, amenajãrilor turistice şi al propagandei turistice; schimbului de informaţii privind experienta dobindita în domeniul turismului, ca şi altor probleme importante avînd legatura cu turismul, care vor fi convenite între cele doua pãrţi.
ART. 2
În acest scop, se constituie o Comisie Mixtã (denumita mai jos Comisia) cu sarcina de a studia, şi a pune în practica mãsurile susceptibile sa contribuie la atingerea obiectivelor vizate.
ART. 3
Comisia este compusa din 3 reprezentanţi desemnaţi de cãtre guvernul Republicii Socialiste România şi din 3 reprezentanţi desemnaţi de cãtre guvernul Republicii Turcia, constituind astfel delegatiile naţionale.
Comisia poate fi ajutata de reprezentanţi ai administraţiilor competente ale celor doua tari, dacã problemele care figureazã pe ordinea de zi necesita aceasta.
Fiecare delegaţie este prezidata de cãtre conducãtorul responsabil al organizaţiei oficiale de turism sau de reprezentantul sau.
ART. 4
Comisia se va întruni o data pe an în funcţie de necesitate şi cu acordul preşedinţilor delegatiilor naţionale, Comisia poate sa ţinã întruniri suplimentare.
Întrunirile Comisiei se vor tine, alternativ, în fiecare din cele doua tari, la data fixatã prin înţelegere de cãtre preşedinţii delegatiilor naţionale.
Prezidarea întrunirii Comisiei va fi asumatã de preşedintele delegaţiei naţionale a tarii care primeşte.
Delegaţia nationala a tarii unde se tine întrunirea are în sarcina sa, de asemenea, problemele şi cheltuielile de secretariat.
ART. 5
Limbile oficiale ale Comisiei sînt romana şi turca, iar limba de lucru este franceza sau o alta limba acceptatã de comun acord de cãtre cei doi presedinti.
ART. 6
La prima sa întrunire, care trebuie sa aibã loc în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului Acord, Comisia va stabili programul sau de lucru, precum şi ordinea de prioritate a problemelor de rezolvat. Ordinea de zi a fiecãrei întruniri va fi stabilitã de comun acord de cãtre cei doi presedinti, cu cel puţin o luna înaintea fiecãrei sesiuni.
ART. 7
Concluziile, propunerile şi recomandãrile adoptate de Comisie vor fi supuse aprobãrii celor doua guverne odatã aprobate, ele vor fi puse în aplicare.
ART. 8
Preşedinţii delegatiilor naţionale vor fi informati de mãsurile luate pentru punerea în aplicare a rezolutiilor adoptate de cãtre Comisie şi aprobate de cãtre cele doua guverne.
ART. 9
Cele doua guverne convin sa ia de comun acord mãsurile necesare în scopul de a extinde colaborarea turistica la celelalte tari balcanice, cu acordul guvernelor ţãrilor interesate, în vederea creşterii importantei Balcanilor ca entitate turistica.
ART. 10
Prezentul Acord se încheie pe o perioada de cinci ani, cu începere de la data intrãrii lui în vigoare.
Exceptind denunţarea de cãtre unul din cele doua guverne, cu un preaviz de şase luni, prezentul Acord va fi reînnoit prin tacitã reconducţiune, de fiecare data, pentru o noua perioada de cinci ani.
ART. 11
Prezentul Acord va fi ratificat în conformitate cu legislaţia celor doua tari, şi va intra în vigoare dupã schimbul instrumentelor de ratificare, care va avea loc la Bucureşti.
Întocmit la Istanbul la 29 iulie 1966, în doua exemplare originale, în limba franceza.
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: