Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 689 din 1973  cu privire la aprobarea Statutului pentru organizarea activitatii si promovarea personalului de cercetare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 689 din 1973 cu privire la aprobarea Statutului pentru organizarea activitatii si promovarea personalului de cercetare

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 3 ianuarie 1974

ARTICOL UNIC
Se aproba Statutul pentru organizarea activitãţii şi promovarea personalului de cercetare, anexa la prezentul decret.
Prevederile Statutului se aplica experimental pe o perioada de 2 ani.
Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie va prezenta, cu 60 de zile înainte de expirarea perioadei experimentale, propuneri cu privire la definitivarea statutului.


STATUT
PENTRU ORGANIZAREA ACTIVITĂŢII ŞI PROMOVAREA PERSONALULUI DE CERCETARE

În Republica Socialistã România cercetarea ştiinţificã înfãptuieşte liniile directoare ale politicii Partidului Comunist Roman în domeniul ştiinţei şi se desfãşoarã în concordanta cu Legea privind organizarea activitãţii de cercetare ştiinţificã.
În condiţiile revoluţiei ştiinţifice şi tehnice contemporane, ale creşterii rolului ştiinţei în producţie, în activitatea economicã şi în viata socialã, partidul şi statul acorda o atentie deosebita ridicãrii potenţialului naţional de cercetare potrivit cerinţelor dezvoltãrii economice şi sociale a tarii.
Personalul de cercetare din toate domeniile şi ramurile de activitate are misiunea de inalta rãspundere socialã şi patriotica de a desfasura activitãţi de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, menite sa contribuie la sporirea avutiei naţionale, la promovarea tehnologiilor moderne, la cunoaşterea legilor naturii, societãţii şi gîndirii umane şi la folosirea lor pentru dezvoltarea materialã şi spiritualã a societãţii.
Cercetarea ştiinţificã fundamentalã urmãreşte dezvoltarea cunoaşterii ştiinţifice şi descoperirea unor noi domenii de investigatie, care contribuie la înţelegerea profunda a fenomenelor lumii inconjuratoare şi care creeazã rezerva de cunoştinţe necesare în perspectiva pentru cercetarea aplicativa.
Cercetarea ştiinţificã aplicativa, în strinsa legatura cu obiectivele concrete ale politicii economice şi de infaptuire a progresului tehnologic din toate ramurile economiei naţionale, urmãreşte soluţionarea unor probleme majore cum sînt: sursele de energie; materiile prime şi materialele; înlocuitorii pentru materiale deficitare; valorificarea complexa a zãcãmintelor tarii; elaborarea de noi produse de înalt nivel tehnic; elaborarea de noi tehnologii; reducerea consumurilor de energie şi materiale; asigurarea construcţiilor, transportului public, a calitãţii şi sortimentelor bunurilor de consum şi ale produselor alimentare necesare populaţiei; obţinerea de noi soiuri de plante şi rase de animale; conducerea proceselor de producţie, a unitãţilor şi ramurilor economice cu ajutorul mijloacelor tehnice moderne; ridicarea productivitatii muncii; ocrotirea sãnãtãţii poporului; protecţia mediului înconjurãtor.
Activitatea de dezvoltare tehnologicã include proiectarea tehnologicã şi realizarea tehnologiilor, prototipurilor şi a statiilor pilot şi urmãreşte aplicarea şi realizarea sistematica a rezultatelor cercetãrii ştiinţifice şi investiţiilor, în vederea introducerii de noi tehnologii, producerii şi utilizãrii de noi materiale, aparate, maşini, utilaje şi instalaţii necesare tuturor ramurilor economice naţionale.
În îndeplinirea sarcinilor de cercetare fundamentalã, aplicativa şi de dezvoltare tehnologicã, personalul de cercetare ştiinţificã şi de proiectare tehnologicã trebuie sa se distinga printr-o temeinica pregãtire ştiinţificã, sa aibã atitudine demna şi de inalta responsabilitate cetateneasca, sa desfãşoare o susţinutã activitate socialã şi politica, participind activ la îndeplinirea programului de infaptuire a societãţii socialiste multilateral dezvoltate.

CAP. 1
DISPOZIŢII GENERALE

ART. 1
Cercetarea ştiinţificã se realizeazã potrivit cerinţelor economiei naţionale şi vieţii sociale, prin imbinarea organicã dintre cercetare, proiectare, învãţãmînt şi producţie, contribuind nemijlocit la dezvoltarea bazei materiale a socialismului, a ştiinţei şi culturii şi la creşterea continua a nivelului de trai material şi spiritual al poporului.
ART. 2
Cercetarea ştiinţificã în domeniile matematicii, fizicii, chimiei, biologiei şi în alte domenii ale stiintelor naturii se desfãşoarã în institute centrale de cercetare de ramura, în unitãţi de cercetare şi în cadrul catedrelor de specialitate din învãţãmîntul superior.
Cercetarea ştiinţificã în domeniul stiintelor agricole şi silvice se desfãşoarã în cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în institutele, centrale şi staţiunile de cercetare şi producţie ale Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor, în unitãţi de cercetare şi catedre de învãţãmînt superior.
Cercetarea ştiinţificã în domeniul stiintelor medicale se desfãşoarã în cadrul Academiei de Ştiinţe Medicale, în unitãţile de cercetare ale Ministerului Sãnãtãţii, în compartimentele de cercetare din unitãţile medico-sanitare şi în cadrul catedrelor de specialitate din învãţãmîntul superior.
Cercetarea ştiinţificã în domeniul stiintelor sociale şi umanistice se desfãşoarã în cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice, Academiei "Ştefan Gheorghiu" pentru pregãtirea cadrelor de conducere a activitãţii de partid, social-politice, economice şi administraţiei de stat, de pe lîngã Comitetul Central al Partidului Comunist Roman, în unitãţi de cercetare şi în cadrul catedrelor din învãţãmîntul superior.
Cercetarea ştiinţificã în domeniul stiintelor tehnice se desfãşoarã în cadrul institutelor centrale de cercetare de ramura, în unitãţi de cercetare şi proiectare şi în catedrele din învãţãmîntul superior.
Academia Republicii Socialiste România, cel mai înalt for de ştiinţa şi cultura din ţara, are rolul de a consacra oamenii de ştiinţa, arta şi cultura cu merite deosebite în cercetarea ştiinţificã, activitatea artisticã sau culturalã.
ART. 3
Activitatea de dezvoltare tehnologicã, în care se cuprinde activitatea de proiectare tehnologicã pentru realizarea de noi produse, procese, procedee, instalaţii şi utilaje tehnologice, se desfãşoarã, potrivit legii, în unitãţi de cercetare şi proiectare, precum şi în cadrul catedrelor de specialitate din învãţãmîntul superior.
ART. 4
Prin unitãţi de cercetare şi proiectare se înţeleg, în prezentul statut, institute şi centre de cercetare, cercetare-proiectare şi proiectare, secţii şi laboratoare de cercetare, secţii şi ateliere de cercetare şi proiectare, secţii şi ateliere de proiectare, care se constituie potrivit prevederilor Decretului nr. 297/1973 *.
ART. 5
Dispoziţiile prezentului statut se aplica personalului de cercetare ştiinţificã care participa la activitatea de cercetare ştiinţificã şi care lucreazã în unitãţi de cercetare şi proiectare, precum şi în celelalte unitãţi prevãzute la art. 2.

CAP. 2
CU PRIVIRE LA PERSONALUL DE CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ

Secţiunea 1
Personalul şi funcţiile în activitatea de cercetare ştiinţificã

ART. 6
În unitãţile de cercetare şi proiectare, din toate domeniile şi ramurile de cercetare, activitatea se desfãşoarã cu urmãtoarele categorii de personal:
A) Personal de cercetare ştiinţificã:
a) de conducere;
b) de execuţie;

B) Personal din activitatea auxiliara:
a) de conducere;
b) de execuţie de specialitate;
c) muncitori.

C) Personal din aparatul funcţional:
a) de conducere;
b) de execuţie de specialitate;
c) de execuţie administrativ;
d) de deservire.
ART. 7
Funcţiile de conducere în cercetarea ştiinţificã sînt:
- pentru academiile de ştiinţa: preşedinte, vicepreşedinte, secretar general;
- pentru institute centrale de cercetare de ramura: director general, director general adjunct, director tehnic (economic);
- pentru institute şi centre de cercetare, de cercetare-proiectare: director, director adjunct ştiinţific, şef de secţie, şef de laborator.
Directorul general este şi conducãtorul unitãţii de cercetare pe structura cãreia s-a constituit institutul central de cercetare de ramura.
Directorul tehnic (economic) este şi conducãtorul uneia dintre unitãţile productive din componenta institutului central de cercetare de ramura.
ART. 8
Funcţiile de execuţie în cercetarea ştiinţificã sînt:
A) Personal cu studii superioare atestat:
a) cercetator ştiinţific principal gradul I;
b) cercetator ştiinţific principal gradul II;
c) cercetator ştiinţific principal gradul III;
d) cercetator ştiinţific.

B) Personal cu studii superioare neatestat:
a) inginer;
b) chimist;
c) fizician;
d) matematician;
e) economist;
f) geolog;
g) medic;
h) biolog;
i) jurist;
j) filolog;
k) alte specialitãţi.

C) Personal fãrã studii superioare:
a) tehnician principal;
b) tehnician;
c) alte funcţii stabilite prin lege.
Personalul atestat pe funcţii de execuţie în cercetarea ştiinţificã obţine, odatã cu încadrarea pe funcţie, şi gradul profesional corespunzãtor funcţiei.
Gradul profesional atesta calitatea de cercetator ştiinţific atît în cazul ocupãrii unei funcţii de cercetare, cît şi în cazurile prevãzute la art. 33 din prezentul statut.
Gradul profesional se poate obţine şi pierde în condiţiile prezentului statut. Obţinerea sau pierderea gradului profesional atrage dupã sine şi modificarea încadrãrii în funcţiile respective de cercetare ştiinţificã.
ART. 9
Personalul din activitatea auxiliara şi personalul din aparatul funcţional prevãzut la art. 6 lit. B) şi C) se încadreazã pe funcţii în conformitate cu legislaţia în vigoare pe intreaga economie.

Secţiunea 2
Drepturile şi îndatoririle personalului de cercetare ştiinţificã

ART. 10
Personalul de cercetare ştiinţificã beneficiazã, pe lîngã drepturile prevãzute de lege pentru personalul încadrat în munca, şi de urmãtoarele drepturi:
a) sa propunã teme de cercetare şi sa elaboreze studii care prezintã interes pentru dezvoltarea ramurii sau subramurii din care face parte unitatea de cercetare;
b) sa participe la dezbaterea proiectelor planurilor de cercetare şi de dezvoltare tehnologicã;
c) sa conducã şi sa colaboreze la realizarea de teme, probleme şi programe de cercetare şi de dezvoltare tehnologicã; sa participe la activitatea de proiectare tehnologicã;
d) sa adopte ipotezele şi metodele cele mai eficiente, în concordanta cu cerinţele temei de cercetare, în limita mijloacelor materiale puse la dispoziţie;
e) sa beneficieze de sprijinul unitãţii de cercetare sau de cercetare-proiectare pentru perfecţionarea pregãtirii sale de specialitate prin burse de studii, vizite de documentare, specializãri, participare la congrese şi simpozioane, mijloace materiale pentru elaborarea tezei de doctorat etc., în cadrul fondurilor aprobate pentru asemenea acţiuni;
f) sa aibã acces, cu prioritate, la sursele de informare şi documentare ştiinţificã şi tehnica necesare pentru temele de cercetare la care lucreazã, cu respectarea normelor de folosire şi publicare;
g) sa efectueze studii, cercetãri, documentari sau alte activitãţi legate de specialitatea sa, la solicitarea organelor şi organizaţiilor centrale şi locale, a unitãţilor economice şi social-culturale sau de învãţãmînt, cu acordul unitãţii în care este încadrat şi cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare;
h) sa elaboreze studii, tratate, monografii şi alte lucrãri publicabile ca rezultat al activitãţii sale, în conformitate cu prevederile legale; publicarea rezultatelor cercetãrilor ştiinţifice cuprinse în planul tematic de cercetare şi obţinute din activitatea desfasurata în unitatea de cercetare şi proiectare se efectueazã în cadrul sarcinilor de serviciu;
i) sa fie promovat în grade profesionale, potrivit cu pregãtirea sa de specialitate şi vechimea în munca, pe baza rezultatelor obţinute;
j) sa i se asigure postul şi sa beneficieze, în condiţiile legii, de vechime neîntreruptã în aceeaşi unitate şi specialitate pe perioada cît este trimis sa lucreze în interesul serviciului în alte unitãţi de cercetare ştiinţificã, proiectare, producţie sau învãţãmînt din ţara sau strãinãtate, sa efectueze cercetãri sau stagii de perfecţionare şi specializare în ţara sau strãinãtate, ca urmare a punerii în aplicare a unor prevederi din acordurile, convenţiile şi contractele economice sau tehnico-ştiinţifice încheiate de ţara noastrã cu alte tari, precum şi pe perioada în care lucreazã în cadrul programelor de cercetare;
k) sa facã parte, în condiţiile legii, din asociaţii profesionale, societãţi şi organizaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale ale cãror preocupãri sînt legate de cercetarea ştiinţificã; sa desfãşoare activitãţi în conformitate cu statutele acestor organizaţii şi sa primeascã distincţii şi titluri din partea acestora;
l) sa propunã cai de valorificare a cercetãrilor şi sa ia parte la avizarea, recepţia şi valorificarea cercetãrilor şi proiectelor; sa participe la acordarea asistenţei tehnice necesare;
m) sa prezinte conducerii unitãţii rezultatele activitãţii sale ştiinţifice şi de dezvoltare tehnologicã, în vederea brevetarii sau publicãrii; conducerea unitãţii respective va decide şi sprijini, respectînd normele privitoare la apãrarea secretului de stat şi cele referitoare la protecţia investiţiilor, transmiterea spre brevetare sau spre publicare.
ART. 11
Unitãţile de cercetare şi proiectare au dreptul de a organiza perfecţionarea pregãtirii profesionale a specialiştilor din cercetare şi producţie prin doctorat, în conformitate cu prevederile legale. Conducerea pregãtirii doctoranzilor poate fi încredinţatã, dupã caz, de academia de ştiinţe sau de institutul central de cercetare de ramura, cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului, cercetatorilor ştiinţifici principali gradele I şi II care au titlul ştiinţific de doctor din unitãţile de cercetare componente sau din subordine.
ART. 12
Personalul de cercetare ştiinţificã are, pe lîngã îndatoririle prevãzute de lege pentru personalul încadrat în munca, şi urmãtoarele îndatoriri:
a) sa valorifice intreaga sa capacitate de creaţie în scopul executatii, în termenele stabilite, a sarcinilor ce îi revin din planul de cercetare ştiinţificã şi de valorificare a rezultatelor cercetãrii, la cel mai înalt nivel calitativ, corespunzãtor necesitãţilor de progres tehnic, de dezvoltare a economiei naţionale, vieţii sociale, ştiinţei şi culturii, cu respectarea legislaţiei şi a prescripţiilor tehnice în vigoare;
b) sa contribuie la orientarea activitãţii de cercetare ştiinţificã, ţinînd seama de obiectivele dezvoltãrii economiei naţionale şi vieţii sociale, de revoluţia ştiinţificã şi tehnica contemporana;
c) sa contribuie la dezvoltarea stiintelor sociale şi politice, la fundamentarea ştiinţificã a conducerii vieţii economice şi sociale a tarii;
d) sa participe activ la dezbateri ştiinţifice, la confruntarea de idei în ştiinţa contemporana şi sa contribuie, pe aceasta baza, la definirea direcţiilor de progres ale cercetãrii ştiinţifice, la elaborarea prognozelor în ştiinţa şi tehnologie, la stabilirea celor mai corespunzãtoare concluzii pentru desfãşurarea procesului de cercetare şi de valorificare a rezultatelor obţinute;
e) sa participe la formarea cadrelor ţinere de cercetare ştiinţificã, prin transmiterea experienţei proprii şi a celor mai noi cunoştinţe şi sa sprijine activitatea de pregãtire a studenţilor în unitãţile de cercetare şi de cercetare-proiectare;
f) sa participe activ la acţiunile organizate de conducerea unitãţii, în vederea dezvoltãrii şi folosirii eficiente a bazei materiale, şi sa se preocupe de promovarea în activitatea de cercetare ştiinţificã a tehnicilor şi metodelor noi, moderne;
g) sa se preocupe permanent de ridicarea nivelului sau profesional, ştiinţific, ideologic şi politic;
h) sa aducã o contribuţie sporitã la dezvoltarea şi valorificarea superioarã a bazei energetice şi de materii prime; la reducerea consumurilor specifice de materiale şi energie; la perfecţionarea tehnologiilor existente şi elaborarea de noi tehnologii; la modernizarea produselor; la crearea de noi materiale, inlocuitori, utilaje, instalaţii şi aparate de înalt nivel tehnic; la ridicarea calitãţii produselor; la reducerea importurilor, a consumurilor de materiale; la reducerea greutatii maşinilor şi utilajelor; la elaborarea şi introducerea unor sisteme moderne de conducere a producţiei şi a unitãţilor economice;
i) sa participe la avizarea, recepţia şi valorificarea lucrãrilor de cercetare la a cãror elaborare a contribuit; sa colaboreze sau sa participe la proiectarea tehnologicã şi asimilarea în producţie a rezultatelor cercetãrilor ştiinţifice şi în toate fazele valorificãrii acestor rezultate;
j) sa contribuie la scurtarea ciclului cercetare-proiectare-producţie şi la atingerea indicatorilor tehnico-economici aprobaţi;
k) sa desfãşoare activitate susţinutã în organizaţii politice şi de masa şi activitate de rãspundere a cunoştinţelor ştiinţifice şi a culturii, sa aducã o contribuţie efectivã la popularizarea larga a realizarilor ştiinţei româneşti şi mondiale;
l) sa apere secretul de stat şi patrimoniul ştiinţific naţional, în care scop nu se va angaja, sub nici o forma, fata de persoane fizice sau juridice strãine de unitate sa efectueze lucrãri sau sa furnizeze date ştiinţifice şi tehnice, decît cu aprobarea organelor competente.
ART. 13
Persoanele încadrate în funcţii de conducere în cercetarea ştiinţificã, pe lîngã sarcinile stabilite pentru aceste funcţii potrivit legii, au şi îndatoriri privitoare la activitatea de cercetare ştiinţificã, potrivit prezentului statut.

Secţiunea 3
Încadrarea, promovarea şi atestarea în funcţii de cercetare ştiinţificã

ART. 14
Încadrarea în munca şi repartizarea pe posturi de cercetare ştiinţificã se fac ţinînd seama de rezultatele obţinute în munca, de studiile, titlurile ştiinţifice şi gradele profesionale obţinute, de vechimea în specialitatea prevãzutã pentru funcţia, rezultatele obţinute la concurs şi comportarea în colectivul de munca.
Nu pot fi încadrate şi menţinute în activitatea de cercetare ştiinţificã persoanele care au suferit o condamnare penalã fapte incompatibile cu calitatea de cercetator.
ART. 15
Încadrarea şi promovarea în funcţii de cercetare ştiinţificã se fac pe baza de examen sau concurs, în condiţiile prezentului statut.
Persoanele atestate din activitatea de cercetare ştiinţificã, care au realizat lucrãri deosebite pentru dezvoltarea ştiinţei sau tehnologiei, pot fi promovate, în mod excepţional, pe baza de concurs, cu reducerea condiţiilor de vechime cu maximum 2 ani. Aprobarea de reducere a condiţiilor de vechime se acorda de cãtre Biroul executiv al Consiliului Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, la propunerea conducerii academiei de ştiinţe, institutului central de cercetare de ramura, ministerului sau organului central, dupã caz.
Concursurile pentru încadrarea sau promovarea în funcţii de cercetare ştiinţificã se aduc la cunostinta prin afişare şi publicare într-un ziar de larga raspindire pe teritoriul tarii.
ART. 16
În unitãţile de cercetare şi proiectare se creeazã comisii de încadrare şi promovare în funcţii de cercetare ştiinţificã, avînd urmãtoarea componenta: conducãtorul unitãţii sau adjunctul sau, ca preşedinte, iar ca membri: şeful sectiei, laboratorului sau atelierului în care se afla postul scos la concurs, cercetãtori din specialitatea postului scos la concurs din unitatea respectiva, delegatul sindicatului, precum şi cadre de aceeaşi specialitate sau specialitãţi înrudite din afarã unitãţii, cercetãtori ştiinţifici, proiectanţi, cadre universitare sau alţi specialişti, cu acordul conducerii unitãţii sau a instituţiei din care aceştia fac parte; secretarul comisiei este un reprezentant al compartimentului de personal.
Preşedintele şi membrii comisiei trebuie sa aibã grade profesionale cel puţin egale cu acela pe care urmeazã sa-l obţinã candidatul în urma concursului. În cazul în care din comisie fac parte şi cadre din învãţãmîntul superior, acestea vor avea funcţiile didactice de: profesor, în comisia de concurs pentru cercetator ştiinţific principal gradul I, şi profesor sau conferenţiar, în comisia de concurs pentru cercetator ştiinţific principal gradele II şi III.
Pentru personalul de cercetare ştiinţificã, care lucreazã în unitãţi cu alt profil de baza, încadrarea şi promovarea se vor face de comisii constituite cu personal din unitãţi de cercetare sau economice cu profil asemãnãtor, care îndeplineşte condiţiile din alineatele precedente.
ART. 17
Pentru încadrarea sau promovarea pe funcţiile de cercetator ştiinţific principal gradele I şi II, conducãtorul unitãţii comunica academiei de ştiinţe sau institutului central de cercetare de ramura, dupã caz, posturile de cercetator ştiinţific principal gradele I şi II vacante, care urmeazã sa fie ocupate prin concurs şi face propuneri privind componenta comisiilor.
Organele care primesc propunerile menţionate la alineatul precedent numesc comisiile în termen de 20 de zile de la primirea propunerii.
În domeniile stiintelor medicale, agricole, silvice şi stiintelor sociale şi politice, atribuţiile prevãzute la alin. 1 şi 2 revin academiilor de ştiinţe respective, indiferent de subordonarea administrativã a unitãţilor din aceste domenii.
În domeniile în care nu funcţioneazã academii de ştiinţe sau institute centrale de ramura, Biroul executiv al Consiliului Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie stabileşte institutul de profil care, prin consiliul sau ştiinţific, îndeplineşte atribuţiile de la alin. 1 şi 2. În acest scop, la lucrãrile consiliului ştiinţific al institutului de profil participa, cu vot deliberativ, conducãtorii unitãţilor de cercetare şi proiectare din domeniul respectiv.
Comisia de încadrare şi promovare în funcţiile de cercetator ştiinţific principal gradul III şi de cercetator ştiinţific se numeşte de conducãtorul unitãţii, pe baza aprobãrii date de consiliul ştiinţific al acesteia.
Conducãtorul unitãţii ia mãsuri pentru afişarea şi publicarea concursului în termen de 5 zile de la aprobarea componentei comisiei.
ART. 18
La concursul pentru ocuparea funcţiei de cercetator ştiinţific gradul I pot candida:
- persoane care au titlu ştiinţific de doctor-docent sau au gradul profesional de cercetator ştiinţific principal gradul I;
- cercetãtori ştiinţifici principali gradul II, care au titlul ştiinţific de doctor în specialitatea corespunzãtoare şi o vechime minima de 12 ani în specialitatea postului pentru care candideazã ori în specialitãţi înrudite acesteia;
- cercetãtori ştiinţifici principali gradul II, care au o vechime minima de 14 ani în specialitatea postului pentru care candideazã ori în specialitãţi înrudite acesteia;
- persoane cu studii superioare de specialitate şi cu o vechime minima de 14 ani desfasurata în cercetare, proiectare, producţie sau învãţãmînt.
Persoanele prevãzute în prezentul articol trebuie sa fi contribuit în ultimii 3 ani la realizarea tematicii de cercetare, prin idei originale, la perfecţionarea metodelor şi tehnicilor de cercetare, sa fi desfãşurat o susţinutã activitate socialã şi politica şi sa îndeplineascã una dintre urmãtoarele condiţii cu privire la calitatea activitãţii ştiinţifice desfãşurate sau de aplicare a acesteia:
a) sa fi condus colective de cercetare care au efectuat lucrãri cu eficienta economicã sau socialã ridicatã;
b) sa fi obţinut brevete de invenţii pentru lucrãrile efectuate, sa fi realizat lucrãri de valoare ridicatã, care constituie o contribuţie la cunoaşterea legilor naturii, societãţii şi gîndirii umane şi la imbogatirea patrimoniului ştiinţific şi cultural, sau sa fi coordonat subprograme din cadrul programelor de cercetare.
ART. 19
La concursul pentru ocuparea funcţiei de cercetator ştiinţific principal gradul II pot candida:
- persoane care au gradul profesional de cercetator ştiinţific principal gradul II;
- cercetãtori ştiinţifici principali gradul III cu titlul ştiinţific de doctor sau alte persoane care au titlul ştiinţific de doctor în specialitatea corespunzãtoare şi o vechime minima de 9 ani în specialitatea postului pentru care candideazã ori în specialitãţi înrudite acesteia;
- cercetãtori ştiinţifici principali gradul III cu o vechime minima de 11 ani în specialitatea postului pentru care candideazã ori în specialitãţi înrudite acesteia;
- persoane cu studii superioare de specialitate şi cu o vechime minima de 11 ani în specialitatea postului pentru care candideazã ori în specialitãţi înrudite acesteia.
Persoanele prevãzute în prezentul articol trebuie sa fi desfãşurat o susţinutã activitate socialã şi politica şi sa îndeplineascã una dintre urmãtoarele condiţii cu privire la calitatea activitãţii ştiinţifice desfãşurate sau de aplicare a acesteia:
a) sa fi efectuat sau sa fi condus lucrãri de cercetare care, prin soluţiile preconizate, aduc o contribuţie importanta la rezolvarea unor probleme ştiinţifice sau la aplicarea în practica a rezultatelor cercetãrii;
b) sa fie obţinut brevete pentru lucrãrile efectuate sau sa fi publicat lucrãri ştiinţifice de valoare ridicatã.
ART. 20
La concursul pentru ocuparea funcţiei de cercetator ştiinţific principal gradul III pot candida:
- persoane care au gradul profesional de cercetator ştiinţific principal gradul III;
- cercetãtori ştiinţifici care au titlul ştiinţific de doctor sau alte persoane care au titlul ştiinţific de doctor în specialitatea corespunzãtoare şi o vechime minima de 6 ani în specialitatea postului pentru care candideazã ori în specialitãţi înrudite acesteia;
- cercetãtori ştiinţifici cu o vechime minima de 8 ani în specialitatea postului pentru care candideazã ori în specialitãţi înrudite acesteia;
- persoane cu studii superioare de specialitate şi cu o vechime minima de 8 ani în specialitatea postului pentru care candideazã sau în specialitãţi înrudite acesteia.
Persoanele prevãzute în prezentul articol trebuie sa fi contribuit efectiv la realizarea unor lucrãri de cercetare importante din planul de activitate al unitãţii de cercetare sau sa fi participat la aplicarea în producţie sau în activitatea economicã sau socialã a rezultatelor obţinute, precum şi sa fi desfãşurat activitate socialã şi politica.
ART. 21
Termenul de înscriere la concursul pentru ocuparea funcţiilor de cercetator ştiinţific principal gradele I, II, III este de 30 de zile de la data publicãrii concursului.
ART. 22
Candidaţii, odatã cu înscrierea la concurs, vor depune:
- fişele de apreciere anuala care conţin aprecierile şi calificativele acordate;
- memoriul de activitate profesionalã, în care se vor arata contribuţia adusã la progresul ştiinţei şi tehnologiei, lista de lucrãri ştiinţifice şi tehnice, eficienta economicã sau socialã rezultatã, anexindu-se şi exemplare din aceste lucrãri.
De asemenea, în memoriu se va mentiona activitatea social-politica. Pentru funcţiile de cercetator principal gradele I şi II prezentarea la concurs se va face cu avizul comitetelor judeţene de partid, respectiv al municipiului Bucureşti.
ART. 23
Dupã expirarea termenului de înscriere la concurs, conducãtorul unitãţii pune la dispoziţia membrilor comisiei lucrãrile şi actele depuse de candidat, în vederea întocmirii referatelor asupra activitãţii acestuia.
Fiecare membru al comisiei are obligaţia sa întocmeascã, în termen de 20 de zile, un referat asupra tuturor candidaţilor înscrişi la concurs, cu aprecieri comparative şi cu recomandarea temeinic motivatã privind candidatul pe care-l considera corespunzãtor pentru ocuparea postului.
Referatele vor fi predate preşedintelui comisiei care, în termen de 10 zile de la primirea lor, convoacã comisia, în vederea stabilirii ordinii clasificarii candidaţilor admişi.
ART. 24
Pentru ocuparea funcţiei de cercetator ştiinţific principal gradul III candidatul va susţine şi oral activitatea sa ştiinţificã. De asemenea, se va verifica nivelul cunoştinţelor de baza legate de aceasta activitate.
ART. 25
Absolvenţii de la învãţãmîntul de zi ai instituţiilor de învãţãmînt superior, repartizaţi nominal în unitãţi de cercetare şi proiectare, vor face un stagiu de 3 ani în întreprinderi industriale, agricole, unitãţi economice şi social-culturale, şcoli şi alte unitãţi, potrivit specialitatii în care s-au pregãtit.
Încadrarea şi atestarea pe funcţia de cercetator ştiinţific, dupã expirarea perioadei de stagiu, se fac de cãtre consiliul ştiinţific al unitãţii, pe baza de examen practic şi oral şi a recomandarii unitãţii în care absolventul a efectuat stagiul. Comisia de examinare se constituie potrivit art. 16.
În cazul în care la examenul de susţinut stagiarul nu se dovedeşte corespunzãtor pentru a fi promovat pe postul de cercetator ştiinţific, cu aprobarea consiliului ştiinţific mai poate fi menţinut în unitatea în care a fost repartizat cel mult încã 2 ani, cu excepţia personalului medical, urmînd ca anual sa susţinã un examen practic şi oral. Dacã consiliul ştiinţific nu aproba menţinerea stagiarului dupã susţinerea examenului de atestare, acesta va fi pus la dispoziţia ministerului sau organului central, pentru transfer în interes de serviciu în alte sectoare de activitate corespunzãtoare specialitatii pe care o are.
ART. 26
Ocuparea funcţiei de cercetator ştiinţific se poate face şi prin concurs.
La concursul pentru ocuparea funcţiei de cercetator ştiinţific pot candida:
- persoane care au titlul ştiinţific de doctor în specialitatea corespunzãtoare;
- persoane care au studii superioare de specialitate şi o vechime minima de 3 ani în specialitatea postului pentru care candideazã sau în specialitãţi înrudite acesteia.
Persoanele prevãzute în prezentul articol trebuie sa îndeplineascã şi urmãtoarele condiţii cu privire la calitatea activitãţii desfãşurate:
- sa fi dovedit, prin activitatea depusa, aptitudini pentru munca de cercetare ştiinţificã;
- sa fi adus o contribuţie personalã la realizarea unor lucrãri aplicate sau publicate.
ART. 27
Concursul pentru ocuparea funcţiei de cercetator ştiinţific consta din:
- verificarea activitãţii de cercetare şi a cunoştinţelor de specialitate prin examen practic şi oral;
- analizarea aprecierilor şi calificativelor acordate asupra activitãţii profesionale, inclusiv a celei de cercetare ştiinţificã.
Afişarea, publicarea şi înscrierea la concurs se fac în condiţiile prezentului statut.
ART. 28
Rezultatele concursului pentru funcţia de cercetator ştiinţific vor fi apreciate de cãtre comisie prin notatii de la 10 la 1.
Vor fi declaraţi admişi în ordinea clasificarii, în limita posturilor vacante, cei care au obţinut cel puţin media 8.
ART. 29
Lucrãrile comisiei pentru ocuparea funcţiilor se confirma de:
- Biroul executiv al Consiliului Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, pentru funcţiile de cercetator ştiinţific principal gradele I şi II, cu avizul academiei de ştiinţe, institutului central de cercetare de ramura sau al institutului de profil stabilit conform art. 17;
- academia de ştiinţe, institutul central de cercetare de ramura sau institutul de profil stabilit conform art. 17, pentru cercetator ştiinţific principal gradul III şi cercetator ştiinţific.
ART. 30
Rezultatul concursului, respectiv al examenului, se comunica în termen de 10 zile de la data aprobãrii lucrãrilor comisiei de cãtre organele menţionate la art. 29.
Dupã confirmarea rezultatelor concursului, consiliul ştiinţific sau conducãtorul unitãţii încadreazã candidatul reuşit, comunicindu-i-se atestarea pe funcţie şi acordarea gradului profesional.
ART. 31
În cazul în care candidatul reuşit la concurs nu se prezintã la post în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data anunţãrii rezultatului concursului, consiliul ştiinţific al unitãţii poate hotãrî încadrarea unui alt candidat admis, în ordinea clasificarii, conform procedurii prevãzute în acest articol.
În cazul în care candidatul reuşit la concurs nu se prezintã la post în termenul prevãzut la alineatul precedent din motive de forta majorã, consiliul stiintific al unitãţii poate hotãrî prelungirea termenului pînã la care candidatul se poate prezenta la post, dar nu mai mult de 60 de zile lucrãtoare.
În cazul cînd persoana reusita la concurs, care urmeazã a fi incadrata în munca într-un post vacant, lucreazã în alta unitate, transferul se considera în interesul serviciului, dacã conducerea unitãţii de la care pleacã este de acord cu transferul. Dacã unitatea nu este de acord cu transferul, persoana reusita la concurs se poate adresa ministerului sau organului central cãruia îi este subordonata unitatea şi Consiliului Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, care vor decide, de comun acord, asupra acestui transfer.
Persoanele care doresc sa se înscrie la concurs pentru ocuparea unei funcţii de execuţie în cercetare, într-o alta unitate decît cea, în care sînt încadrate, sînt obligate sa anunţe despre aceasta conducerea unitãţii în care lucreazã.
ART. 32
Personalul de cercetare ştiinţificã numit în colectivele de cercetare ale programelor de cercetare poate fi detaşat, în condiţiile legii, din unitãţile din care face parte, unitãţile şi la locul de realizare a sarcinilor ce-i revin, pe toatã durata programului.
ART. 33
Personalul de cercetare ştiinţificã îşi pãstreazã gradul profesional dobîndit:
a) în cazul cînd este eliberat din funcţia de conducere în cercetare;
b) în perioada în care ocupa funcţii elective salariate sau cînd este numit în funcţii de conducere în aparatul de partid, de stat, în unitãţi economice şi în organizaţii obşteşti ori pe perioada în care ocupa funcţii în organele de conducere a cercetãrii şi a proiectãrii sau în cadrul unor instituţii care desfãşoarã şi activitãţi de cercetare ştiinţificã;
c) pe perioada în care este detaşat sa lucreze în alte unitãţi sau instituţii din ţara;
d) pe perioada în care este trimis în strãinãtate în misiuni de stat sau însoţeşte pe cei trimişi în astfel de misiuni, ca angajat în organizaţii internaţionale sau pentru acordarea de asistenta tehnica şi efectuarea de lucrãri pentru parteneri strãini;
e) în perioada în care este trimis pentru efectuare de cercetãri sau la specializare în ţara sau strãinãtate;
f) în cazul în care se desfiinţeazã sau se restringe activitatea unitãţii, precum şi în celelalte cazuri în care încetarea contractului de munca nu are loc din vina sa.
În cazul în care personalul prevãzut în prezentul articol nu se încadreazã într-o funcţie de cercetare în termen de 2 ani de la încetarea situaţiilor menţionate mai sus, pierde gradul profesional avut.
ART. 34
Personalul de cercetare ştiinţificã, inclusiv şeful de secţie şi şeful de laborator, va fi supus confirmãrii, din 5 în 5 ani, pe funcţia de execuţie de cercetare ştiinţificã pe care a fost atestat, prin verificarea contribuţiei aduse în activitatea de cercetare, în îndeplinirea sarcinilor la nivelul corespunzãtor funcţiei ocupate, precum şi a progreselor realizate în însuşirea ultimelor cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii în domeniul în care îşi desfãşoarã activitatea.
Durata dintre confirmãrile în funcţie ale personalului de cercetare atestat se prelungeşte cu perioada în care acesta a fost în una dintre situaţiile de la art. 33 lit. b), c), d) şi e), plus perioada pînã la încadrarea în funcţia de cercetare potrivit alineatului final al art. 33, precum şi în urmãtoarele cazuri:
- în concediu de boala mai mult de un an, în decurs de 2 ani calendaristici consecutivi;
- în concediu de maternitate sau în caz de program redus pentru alimentarea şi îngrijirea copilului.
ART. 35
Confirmarea personalului pe funcţii de cercetare ştiinţificã se face de o comisie formatã din: directorul sau directorul adjunct al unitãţii, şefii de secţie, de laborator sau atelier confirmati, cercetãtori ştiinţifici principali confirmati, academicieni sau membri corespondenti ai Academiei Republicii Socialiste România, profesori şi conferenţiari universitari, delegatul sindicatului din unitate, precum şi un delegat al organului ierarhic. Pentru personalul din afarã unitãţii se va lua acordul conducerii unitãţii din care acesta face parte.
Preşedintele şi membrii comisiei vor îndeplini condiţiile prevãzute în art. 16 penultimul alineat din prezentul statut.
Comisia propusã de consiliul ştiinţific al unitãţii respective şi aprobatã de organul ierarhic analizeazã multilateral activitatea ştiinţificã depusa de personalul de cercetare ştiinţificã, realizarile obţinute în perioada analizata, îndeosebi cele aplicate în producţie, contribuţia lucrãrilor acestuia la progresul ştiinţei şi tehnologiei, modul de însuşire a celor mai noi cunoştinţe în specialitatea în care lucreazã, activitatea socialã şi politica desfasurata, precum şi aprecierile şi calificativele anuale conţinute în fişele de apreciere.
Pe baza analizei efectuate potrivit alineatului precedent, comisia propune consiliului ştiinţific al unitãţii confirmarea sau neconfirmarea pe funcţii a personalului de cercetare ştiinţificã.
ART. 36
Impotriva hotãrîrii de neconfirmare se poate face intimpinare la conducerea academiei de ştiinţe, institutului central de cercetare de ramura, institutului de profil stabilit conform art. 17, dupã caz, în termen de 15 zile de la comunicarea hotãrîrii.
În cazul în care s-a fãcut intimpinare impotriva hotãrîrii de neconfirmare sau dacã intimpinarea facuta a fost respinsã, consiliul ştiinţific al unitãţii - la propunerea comisiei - va lua mãsura transferãrii personalului neconfirmat în unitãţi de producţie, cultura sau învãţãmînt, corespunzãtor specialitatii sale.
Personalul de cercetare ştiinţificã neconfirmat pierde gradul profesional avut.
Posturile cercetatorilor neconfirmati pot fi declarate vacante. Cei neconfirmati se pot prezenta, dupã o perioada de cel puţin 2 ani, la un alt concurs, în condiţiile prevãzute în art. 18-27 din prezentul statut.
ART. 37
Eliberarea din funcţie a personalului de cercetare ştiinţificã prin desfacerea contractului de munca sau transferarea în alt sector de activitate se face, în condiţiile prevãzute de lege, de cãtre organele competente sa-l încadreze în funcţie.
ART. 38
Pentru cunoaşterea posibilitãţilor şi perspectivelor de dezvoltare şi promovare a cadrelor, în scopul repartizãrii şi utilizãrii judicioasã a acestora, al aplicãrii cu stricteţe la fiecare loc de munca a principiului socialist de repartiţie dupã cantitatea, calitatea şi importanta socialã a muncii, toate unitãţile de cercetare ştiinţificã şi de cercetare-proiectare vor introduce fişa de aplicare anuala a cercetatorului, întocmitã potrivit anexei* la prezentul statut, care va fi prezentatã la comisia de încadrare, atestare şi promovare, precum şi la comisia de confirmare.
Aprecierea şi calificativul ce se înscriu în fişa vor reflecta sintetic activitatea desfasurata pe baza urmãtoarelor criterii: rezultatele obţinute în îndeplinirea sarcinilor profesionale; preocuparea pentru imbogatirea cunoştinţelor de specialitate şi pentru obţinerea titlurilor ştiinţifice; grija pentru crearea climatului tehnico-ştiinţific corespunzãtor promovãrii unor idei originale şi valoroase; efortul depus pentru formarea cadrelor; calitãţile profesionale, capacitatea de a aborda soluţii noi în rezolvarea problemelor de cercetare şi de dezvoltare tehnologicã, spiritul de initiativa, disciplina în munca, constiinciozitatea şi perseverenta în îndeplinirea sarcinilor, prestigiul ştiinţific şi tehnic; preocuparea fata de bunul mers al unitãţii, grija pentru apãrarea proprietãţii socialiste, aplicarea legilor şi pãstrarea secretului de stat, comportarea în cadrul colectivului de munca, familie şi societate, activitatea socialã şi politica, atitudinea fata de interesele generale ale patriei.
Aprecierea va conţine unul dintre calificativele: foarte bun, bun, satisfãcãtor sau nesatisfãcãtor.
ART. 39
Aprecierea şi calificativul se acorda - la propunerea şefului ierarhic - de cãtre un colectiv stabilit de consiliul ştiinţific al unitãţii şi se aduc la cunostinta celui în cauza, în cadrul colectivului din care acesta face parte. Cel nemulţumit de aprecierea şi calificativul primit poate face contestaţie la consiliul ştiinţific al unitãţii respective, în termen de 15 zile de la luarea la cunostinta. Soluţionarea contestaţiei se va face în cel mult 30 de zile de la data prezentãrii ei. Hotãrîrea consiliului ştiinţific este definitiva.

Secţiunea 4
Încadrarea şi promovarea personalului cu studii superioare neatestat

ART. 40
Încadrarea pe funcţie a personalului cu studii superioare neatestat în activitatea de cercetare ştiinţificã se face prin repartizarea nominalã, în unitãţile de cercetare şi proiectare, a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior, precum şi prin transferul sau angajarea, potrivit reglementãrilor legale în vigoare, a persoanelor care îndeplinesc condiţiile de studii şi vechime în munca.
ART. 41
Selecţionarea absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior, în vederea repartizãrii lor în activitatea de cercetare ştiinţificã, se face pe baza recomandãrilor consiliilor profesorale, tinindu-se seama de rezultatele obţinute la învãţãtura, de inclinatiile pentru munca de cercetare ştiinţificã şi de activitatea desfasurata în cadrul cercurilor ştiinţifice studenţeşti.
ART. 42
Selecţionarea absolvenţilor pentru unitãţile de cercetare cu profil medical se face şi cu respectarea normelor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii pentru reţeaua de asistenta medicalã.
ART. 43
Pentru improspatarea continua a personalului de cercetare ştiinţificã, conducerile unitãţilor vor asigura ca personalul cu studii superioare neatestat sa reprezinte cel puţin 20% din totalul personalului cu studii superioare din activitatea de cercetare.
ART. 44
Încadrarea şi promovarea pe funcţie a personalului neatestat se fac în condiţiile stabilite de reglementãrile în vigoare cu privire la încadrarea şi promovarea în munca a personalului din unitãţile socialiste de stat.

Secţiunea 5
Personalul de cercetare ştiinţificã din domeniul stiintelor sociale

ART. 45
Activitatea de cercetare în ştiinţele sociale, desfasurata sub îndrumarea directa a Partidului Comunist Roman, este orientata în direcţia studierii fenomenelor economice şi sociale, a problemelor umanismului epocii contemporane, a generalizarii experienţei construcţiei socialiste, a participãrii la fundamentarea teoreticã a programului de dezvoltare economicã şi social-culturalã a Republicii Socialiste România. Ştiinţele sociale au sarcina sa contribuie la formarea conştiinţei socialiste a oamenilor muncii, la dezvoltarea gîndirii filozofice şi social-politice din ţara noastrã, a patrimoniului spiritual al naţiunii noastre socialiste, la realizarea programului ideologic al partidului.
Pentru creşterea contribuţiei cercetatorilor şi cadrelor didactice la accelerarea progresului economic şi social al tarii noastre, în vederea participãrii efective a potenţialului din cercetare şi învãţãmînt la soluţionarea problemelor complexe ale fauririi societãţii socialiste multilateral dezvoltate, în organizarea activitãţii în ştiinţele sociale se porneşte de la principiul integrãrii cercetãrii cu învãţãmîntul şi cu practica vieţii social-politice şi culturale.
ART. 46
Principiul integrãrii cercetãrii, învãţãmîntului şi practicii social-politice se realizeazã dupã cum urmeazã:
a) munca de cercetare a cadrelor didactice se desfãşoarã în cadrul programelor de cercetare ale Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice, ale institutelor şi centrelor de cercetare din domeniul stiintelor sociale;
b) cercetatorii din domeniul stiintelor sociale pot avea activitate didactica în învãţãmîntul superior potrivit normelor prevãzute în Statutul personalului didactic.
Academia de Ştiinţe Sociale şi Politice şi Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului stabilesc anual proiectele planului de cercetare ştiinţificã şi programul de participare a cercetatorilor la activitatea din învãţãmînt.
ART. 47
Funcţiile de conducere în cercetarea din domeniul stiintelor sociale sînt cele prevãzute la art. 7. În acest domeniu poate fi utilizata denumirea de sector în loc de aceea de laborator, respectiv funcţia de şef de sector în locul funcţiei de şef de laborator.
Numãrul de persoane dintr-un sector poate fi stabilit în funcţie de specificul lucrãrilor ce revin sectorului respectiv, numãrul total de şefi de sectoare incadrindu-se în limita numãrului de compartimente ce se pot constitui potrivit normelor unitare de structura din ştiinţele sociale, prevãzute de Decretul nr. 297/1973 .
ART. 48
Funcţiile de execuţie în cercetarea din domeniul stiintelor sociale sînt cele prevãzute la art. 8.
ART. 49
Aprobarea de reducere a condiţiilor de vechime (art. 15), confirmarea lucrãrilor comisiei pentru ocuparea posturilor de cercetator ştiinţific principal gradul I şi cercetator ştiinţific principal gradul II (art. 29), stabilirea raportului dintre personalul de cercetare şi personalul cu studii superioare neatestat (art. 43), analiza anuala a indemnizaţiilor de conducere (art. 88), acordarea garanţiilor de merit (art. 92), organizarea concursurilor pentru cercetatorii ştiinţifici (art. 103) pentru domeniul stiintelor sociale se realizeazã de cãtre Prezidiul Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice.

Secţiunea 6
Activitatea de cercetare ştiinţificã a personalului din învãţãmîntul superior

ART. 50
Personalul didactic din învãţãmîntul superior este obligat, în conformitate cu legea privind învãţãmîntul şi cu Statutul personalului didactic, sa desfãşoare activitate de cercetare, ca parte a normei sale de munca, în cadrul numãrului de ore stabilit potrivit legii.
ART. 51
Activitatea de cercetare ştiinţificã a tuturor cadrelor didactice se desfãşoarã potrivit planurilor de cercetare ale catedrelor şi institutelor de învãţãmînt superior, care vor prevedea sarcini concrete de cercetare pentru membrii catedrelor, în conformitate cu orientãrile stabilite de academiile de ştiinţe şi institutele centrale de cercetare pentru ramurile sau domeniile respective.
Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului şi institutele de învãţãmînt superior, academiile de ştiinţe şi institutele centrale de cercetare controleazã modul de îndeplinire a sarcinilor înscrise în aceste planuri.

CAP. 3
CU PRIVIRE LA PERSONALUL DE PROIECTARE TEHNOLOGICĂ

Secţiunea 1
Personalul şi funcţiile în activitatea de proiectare tehnologicã

ART. 52
Prevederile prezentului statut se aplica personalului de proiectare tehnologicã care participa la activitatea de cercetare şi dezvoltare tehnologicã şi care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţile de cercetare şi proiectare prevãzute la art. 2 şi 4.
Dispoziţiile prezentului statut nu se aplica proiectanţilor din unitãţi economice, proiectanţilor tehnologi care nu desfãşoarã activitate de cercetare ştiinţificã şi de dezvoltare tehnologicã, precum şi proiectanţilor pentru investiţii (pentru proiectari tehnologice de execuţie, utilitãţi, construcţii şi instalaţii).
Activitatea de proiectare tehnologicã din unitãţile de cercetare şi proiectare se desfãşoarã cu categorii de personal prevãzute la art. 6.
ART. 53
Funcţiile de conducere în activitatea de proiectare tehnologicã pentru unitãţile de la art. 52 sînt: director, director adjunct tehnic, şef de secţie, şef de atelier.
ART. 54
Funcţiile de execuţie din unitãţile prevãzute la art. 52 pentru activitatea de proiectare tehnologicã cu caracter de dezvoltare tehnologicã sînt:
A) Personal cu studii superioare atestat:
a) inginer proiectant principal gradul I;
b) inginer proiectant principal gradul II;
c) inginer proiectant principal gradul III;
d) inginer proiectant.

B) Personal cu studii superioare neatestat;
a) inginer;
b) chimist;
c) fizician;
d) economist;
e) matematician;
f) geolog;
g) biolog;
h) arhitect;
i) alte specialitãţi.

C) Personal fãrã studii superioare:
a) proiectant principal;
b) proiectant;
c) tehnician principal;
d) tehnician;
e) desenator tehnic principal;
f) desenator tehnic;
g) alte funcţii stabilite prin lege.
Personalul atestat pe funcţii de execuţie în proiectarea tehnologicã obţine, odatã cu încadrarea pe funcţie, şi gradul profesional corespunzãtor funcţiei. Gradul profesional atesta calitatea de inginer proiectant atît în cazul ocupãrii unei funcţii de proiectare, cît şi în cazurile prevãzute la art. 33 din prezentul statut, corespunzãtor activitãţii de proiectare tehnologicã.
Gradul profesional se poate obţine şi pierde în condiţiile prezentului statut. Obţinerea sau pierderea gradului profesional atrage dupã sine şi modificarea încadrãrii în funcţie.
ART. 55
Personalul din activitatea auxiliara şi din aparatul funcţional prevãzut la art. 6 se încadreazã pe funcţii conform legislaţiei în vigoare pe intreaga economie.

Secţiunea 2
Drepturile şi îndatoririle personalului de proiectare tehnologicã

ART. 56
Personalul de proiectare tehnologicã beneficiazã, pe lîngã drepturile prevãzute de lege pentru personalul încadrat în munca, şi de urmãtoarele drepturi:
a) sa propunã teme de cercetare, obiective de dezvoltare, elaborarea de studii, proiecte şi alte documentaţii care prezintã interes pentru dezvoltarea ramurii sau subramurii pe care o deserveste unitatea în care lucreazã;
b) sa participe la dezbaterea proiectelor planurilor de cercetare şi proiectare tehnologicã;
c) sa conducã programe şi subprograme de cercetare şi dezvoltare tehnologicã, precum şi proiecte tehnologice;
d) sa adopte soluţiile şi variantele cele mai eficiente, în concordanta cu cerinţele progresului tehnologic, şi sa participe la verificarea experimentata a proiectelor elaborate:
e) sa ia parte la avizarea, recepţia şi valorificarea proiectelor tehnologice şi a altor documentaţii, precum şi sa acorde asistenta tehnica necesarã;
f) sa beneficieze, în mod corespunzãtor, de prevederile de la art. 10 lit. e), f), g), h), i), j), k), l), m) şi de prevederile art. 11.
ART. 57
Personalul de proiectare tehnologicã are, pe lîngã îndatoririle prevãzute de lege pentru personalul încadrat în munca, şi urmãtoarele îndatoriri:
a) sa valorifice intreaga sa capacitate de creaţie în scopul executãrii, în termenele stabilite, a sarcinilor ce îi revin din planul de cercetare şi proiectare tehnologicã la cel mai înalt nivel calitativ, corespunzãtor necesitãţilor de progres tehnic şi de dezvoltare a economiei naţionale, cu respectarea legislaţiei şi a prescripţiilor tehnice în vigoare;
b) sa contribuie, prin activitatea de proiectare tehnologicã, la valorificarea rezultatelor cercetãrii ştiinţifice;
c) sa participe la formarea cadrelor de proiectare tehnologicã, prin transmiterea experienţei proprii şi a celor mai noi cunoştinţe şi sa sprijine pregãtirea studenţilor în unitãţile în care se desfãşoarã activitate de proiectare tehnologicã;
d) personalul care desfãşoarã activitate de proiectare tehnologicã are şi obligaţiile prevãzute la art. 12 lit. b), c), d), g), j), k), l).
ART. 58
Persoanele încadrate în funcţii de conducere în proiectarea tehnologicã, pe lîngã sarcinile stabilite pentru aceste funcţii potrivit legii, au şi îndatoririle privitoare la activitatea de proiectare tehnologicã, conform prevederilor din prezentul statut.

Secţiunea 3
Încadrarea, promovarea şi atestarea pe funcţii în activitatea de proiectare tehnologicã

ART. 59
Încadrarea în munca şi repartizarea pe posturi a personalului de proiectare tehnologicã se fac ţinînd seama de rezultatele obţinute în munca, studiile, titlurile ştiinţifice şi gradele profesionale obţinute, de vechimea în specialitatea prevãzutã pentru funcţie, rezultatele obţinute la concurs şi comportarea în colectivul de munca.
ART. 60
Încadrarea în munca şi repartizarea pe posturi a personalului de proiectare tehnologicã se fac în condiţiile art. 14-17 din prezentul statut.
ART. 61
La concursul pentru ocuparea funcţiei de inginer proiectant principal gradul I pot candida persoane care îndeplinesc, în mod corespunzãtor, condiţiile de vechime, titlu şi grade profesionale prevãzute la art. 18.
Candidaţii la concurs trebuie sa îndeplineascã, pe lîngã condiţiile prevãzute mai sus, şi una dintre urmãtoarele condiţii:
- sa fi contribuit cu soluţii originale la elaborarea documentaţiilor de proiectare tehnologicã;
- sa fi contribuit direct, prin soluţii tehnologice, la rezolvarea tematicii de cercetare a colectivului în care a participat.
Candidaţii trebuie, de asemenea, sa fi desfãşurat şi o susţinutã activitate socialã şi politica.
ART. 62
La concursul pentru ocuparea funcţiei de inginer proiectant principal gradul II pot candida persoane care îndeplinesc, în mod corespunzãtor, condiţiile de vechime, titluri şi grade profesionale prevãzute la art. 19.
Pentru a participa la concurs, în afarã condiţiilor de vechime prevãzute la alineatul precedent, candidaţii trebuie sa dovedeascã nivelul pregãtirii profesionale pe baza contribuţiei personale la elaborarea de lucrãri de proiectare tehnologicã şi sa fi desfãşurat o susţinutã activitate socialã şi politica.
ART. 63
La concursul pentru ocuparea funcţiei de inginer proiectant principal gradul III pot candida persoane care îndeplinesc, în mod corespunzãtor, condiţiile prevãzute la art. 20.
ART. 64
Termenele de înscriere la concurs, actele ce trebuie depuse pentru înscriere, modul de lucru al comisiei de încadrare şi promovare şi modul de sustinere a activitãţii sînt cele prevãzute la art. 21-24 din prezentul statut.
ART. 65
Încadrarea pe funcţia de inginer proiectant a absolvenţilor din învãţãmîntul superior, repartizaţi direct în unitãţile de cercetare şi proiectare, se face potrivit prevederilor art. 25.
Ocuparea funcţiei de inginer proiectant se poate face şi prin concurs, la care se pot prezenta persoanele care îndeplinesc condiţiile prevzute la art. 26. În acest caz concursul se organizeazã potrivit art. 27, corespunzãtor activitãţii de proiectare tehnologicã.
ART. 66
Pentru funcţiile de inginer proiectant principal gradele I, II, III şi inginer proiectant, modul de desfãşurare a lucrãrilor comisiei pentru ocuparea funcţiilor, modul de comunicare a rezultatului concursului, atestarea pe funcţii, detasarea personalului atestat, condiţiile de pãstrare a gradelor profesionale dobîndite, confirmarea pe funcţiile de execuţie în proiectarea tehnologicã, eliberarea din funcţie şi modul de apreciere a acestui personal se fac potrivit prevederilor de la art. 28-39, corespunzãtor activitãţii de dezvoltare tehnologicã.
ART. 67
Încadrarea şi promovarea personalului cu studii superioare neatestat în activitatea de proiectare tehnologicã se fac potrivit art. 40, 41, 43 şi 44, corespunzãtor activitãţii de proiectare tehnologicã.

Secţiunea 4
Alte prevederi referitoare la personalul de proiectare tehnologicã

ART. 68
Prevederile capitolului IV referitoare la personalul de conducere a activitãţii de cercetare ştiinţificã se aplica, în mod corespunzãtor, şi personalului de conducere în proiectarea tehnologicã.
ART. 69
Funcţia de şef de atelier va putea fi ocupatã şi de cãtre inginerii proiectanţi principali gradul III care au dovedit aptitudini organizatorice deosebite.
ART. 70
În cazul în care institutul sau centrul de proiectare are, pe lîngã activitatea de proiectare tehnologicã, şi activitate de proiectare de investiţii, conducerea unitãţii poate fi numita dintre inginerii proiectanţi principali (de dezvoltare tehnologicã) sau dintre inginerii proiectanţi principali de investiţii.
ART. 71
Prevederile capitolului V cu privire la perfecţionarea, activitatea în producţie şi în învãţãmînt, drepturile materiale, distincţiile, premiile şi rãspunderea materialã şi disciplinarã a personalului de cercetare ştiinţificã se aplica, în mod corespunzãtor, şi personalului de proiectare tehnologicã.
ART. 72
Personalul de proiectare care desfãşoarã activitate de proiectare pentru investiţii (de proiectare tehnologicã de execuţie, utilitãţi, construcţii şi instalaţii), inginerii proiectanţi tehnologi din uzine, precum şi proiectantii tehnologi care nu desfãşoarã activitate ştiinţificã sau de dezvoltare tehnologicã, se încadreazã pe funcţii în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru intreaga economie.
Personalul de proiectare tehnologicã aflat pe funcţii de execuţie va fi supus atestarii în termen de 2 ani, în conformitate cu prevederile prezentului statut.

CAP. 4
CU PRIVIRE LA PERSONALUL DE CONDUCERE A ACTIVITĂŢII DE CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ

ART. 73
În unitãţile de cercetare şi proiectare vor putea fi promovate în funcţii de conducere persoanele care îndeplinesc urmãtoarele condiţii: au studiile, vechimea în specialitatea şi gradul ştiinţific prevãzute pentru funcţia respectiva în prezentul statut; au obţinut rezultate deosebite în realizarea sarcinilor ce le revin; dovedesc calitãţi de buni organizatori, exigenta, capacitate de analiza şi previziune; adopta decizii eficiente; dovedesc receptivitate fata de ceea ce este nou şi fata de pãrerile colectivului de munca; au o atitudine principiala şi tovaraseasca, folosesc un stil de munca corespunzãtor în activitatea de îndrumare şi control a colectivului în care lucreazã; au un înalt nivel politic şi ideologic şi desfãşoarã o susţinutã activitate socialã şi politica; dovedesc atasament profund fata de orinduirea socialistã şi fata de interesele întregului popor; aplica cu consecventa politica partidului şi statului; au o comportare exemplara în societate; se bucura de stima, încredere şi autoritate în colectivul de munca din care fac parte.
ART. 74
Funcţiile de director general, de director general adjunct din institutele centrale de cercetare de ramura, director, director adjunct ştiinţific şi şef de secţie din unitãţile de cercetare şi proiectare vor fi ocupate numai de cãtre cercetãtori principali gradele I şi II şi de profesori universitari sau de conferenţiari cu titluri ştiinţifice, care au elaborat şi condus lucrãri cu eficienta practica sau ştiinţificã deosebita.
Funcţia de şef de laborator va putea fi ocupatã şi de cãtre cercetatorii ştiinţifici principali gradul III sau de şefii de lucrãri (lectorii) universitari, care au dovedit aptitudini organizatorice deosebite.
Personalul didactic din învãţãmîntul superior care îndeplineşte funcţii de conducere în unitãţile de cercetare şi proiectare poate efectua activitate didactica directa cu studenţii, prevãzutã în norma didactica la catedra unde este încadrat.
ART. 75
Directorul general, directorul general adjunct şi directorul tehnic (economic) ai institutelor centrale de cercetare de ramura se numesc de conducerea ministerului sau organului central, cu acordul Consiliului Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie.
Directorul şi directorul adjunct ştiinţific ai unitãţilor de cercetare şi proiectare se numesc de cãtre conducerea organelor ierarhice în subordinea cãrora se afla, din rindul a cîte trei persoane din cele prevãzute la alin. 1 al art. 74, recomandate de consiliul ştiinţific al unitãţii.
Pot fi numite în aceste funcţii şi persoane din alte unitãţi dacã obţin, în prealabil, gradul profesional de cercetator ştiinţific principal gradele I şi II prin concurs organizat în acest scop, în condiţiile prezentului statut.
Vechimea minima în specialitate, necesarã pentru ocuparea funcţiei de director general, director general adjunct, director tehnic (economic) de la institutele centrale de cercetare de ramura şi director, este de 12 ani, iar pentru ocuparea funcţiei de director adjunct ştiinţific este de 10 ani.
Şefii de secţie şi şefii de laborator se numesc de cãtre conducerea unitãţii.
Vechimea minima în specialitate, necesarã pentru ocuparea funcţiei de şef de secţie, este de 10 ani, iar pentru funcţia de şef de laborator este de 8 ani.
ART. 76
Pentru personalul de conducere din institutele centrale de cercetare de ramura, din institutele de cercetare şi proiectare, aprecierile şi calificativele se acorda astfel:
- pentru director general de institut central de cercetare de ramura, de cãtre biroul executiv al consiliului de conducere al ministerului sau organului central în cadrul cãruia funcţioneazã;
- pentru director general adjunct şi director tehnic de institut central de cercetare de ramura, de cãtre biroul executiv al consiliului de conducere al ministerului, la propunerea directorului general.
- pentru director de institut sau centru de cercetare, cercetare-proiectare şi de proiectare, de cãtre conducerea academiei de ştiinţe, institutului central de cercetare de ramura, conducerea ministerului sau a organului central tutelar, biroul permanent al comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, dupã caz, la propunerea persoanei din conducerea organului ierarhic care coordoneazã activitatea unitãţii respective;
- pentru director adjunct ştiinţific de institut, de cãtre conducerea compartimentului din organul ierarhic care coordoneazã activitatea unitãţii, la propunerea directorului acesteia.
Contestaţiile fãcute impotriva aprecierilor şi calificativelor primite se soluţioneazã de organul de conducere colectivã al organului care le-a acordat.
ART. 77
Personalul de conducere din institutele centrale de cercetare de ramura şi din unitãţile de cercetare şi proiectare, cu excepţia personalului didactic, va desfasura efectiv activitate de cercetare, în proporţie de cel puţin 50% director general, 60% directorul general adjunct, 50% directorul, 75% directorul adjunct ştiinţific, 80% şeful de secţie şi 90% şeful de laborator sau de atelier, din timpul normal de lucru.
ART. 78
Preşedintele consiliului ştiinţific al institutului central de cercetare de ramura poate fi directorul general al institutului central sau o alta personalitate ştiinţificã din domeniul respectiv.
Preşedintele consiliului ştiinţific al institutului central se alege, din 4 în 4 ani, din rindul membrilor consiliului ştiinţific; preşedintele în funcţie poate fi reales.

CAP. 5
PERFECŢIONAREA, ACTIVITATEA ÎN PRODUCŢIE ŞI ÎNVĂŢĂMÎNT, DREPTURILE MATERIALE, DISTINCŢII, PREMII ŞI RĂSPUNDEREA MATERIALĂ SAU DISCIPLINARĂ ÎN ACTIVITATEA DE CERCETARE ŞTIINŢIFICĂ

Secţiunea 1
Perfecţionarea personalului

ART. 79
Perfecţionarea profesionalã a personalului de cercetare ştiinţificã se realizeazã prin urmãtoarele forme:
a) doctorat;
b) stagii de specializare şi documentare în ţara sau strãinãtate;
c) învãţãmînt postuniversitar;
d) diferite forme de perfecţionare în unitãţi de cercetare, de proiectare sau de producţie;
e) schimburi de experienta, în ţara şi strãinãtate, participari la manifestãri ştiinţifice.
ART. 80
Temele pentru lucrãrile de doctorat vor fi alese în cadrul preocuparilor şi necesitãţilor dezvoltãrii economiei naţionale şi vieţii sociale, în scopul imbogatirii patrimoniului ştiinţei, tehnicii şi culturii, şi vor fi avizate de consiliile ştiinţifice ale unitãţilor de cercetare şi proiectare.
ART. 81
Personalul de cercetare ştiinţificã care urmeazã sa efectueze stagii de specializare şi documentare în strãinãtate se selectioneaza ţinînd seama de urmãtoarele criterii: pregãtirea profesionalã şi rezultatele activitãţii desfãşurate în domeniul în care urmeazã sa se specializeze; vechimea în specialitate; cunoaşterea limbii strãine necesare; atitudinea moral-politica şi comportarea în societate; nevoile de cadre specializate în domeniul respectiv; necesitãţile de cooperare în realizarea obiectivelor stabilite în planurile şi programele de cercetare şi de proiectare.
ART. 82
Personalul trimis pentru efectuarea de cercetãri sau la specializare în ţara sau în strãinãtate, pe cheltuiala statului sau pe baza unei burse, încheie cu unitatea care îl trimite un act adiţional la contractul de munca, în condiţiile legii, prin care se obliga ca, dupã efectuarea specializãrii, sa lucreze în aceeaşi unitate şi în domeniul pentru care s-a pregãtit, perioada de timp stabilitã de lege. În cazul în care, din vina sa, nu va lucra în unitate intreaga perioada pentru care s-a obligat, cel în cauza va suporta cheltuielile fãcute - de unitate sau alte organe - pentru specializarea sa, proporţional cu perioada nelucrata.

Secţiunea 2
Activitatea personalului în producţie şi învãţãmînt

ART. 83
Personalul de cercetare ştiinţificã poate fi delegat sau detaşat în unitãţi de producţie, cercetare, proiectare, instituţii de învãţãmînt superior şi social-culturale, la solicitarea acestora, cu acordul consiliului ştiinţific al unitãţii din care face parte, în condiţiile legii, în scopul desfãşurãrii unor activitãţi privind realizarea integrãrii activitãţilor de cercetare, proiectare, învãţãmînt şi producţie, potrivit specialitatii sale.
ART. 84
Activitatea personalului în producţie sau învãţãmînt se va desfasura prin rotaţie, în mod organizat, pe baza de plan întocmit de unitãţile colaboratoare interesate şi aprobat de academiile de ştiinţe, institutele centrale de cercetare de ramura, ministerele, organele centrale respective, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene sau al municipiului Bucureşti, dupã caz.
Vechimea în activitatea de cercetare ştiinţificã este echivalenta cu vechimea în funcţii didactice din învãţãmîntul superior.
În unitãţile de cercetare şi proiectare poate desfasura activitate de cercetare şi personal de specialitate cu inalta calificare, încadrat în unitãţi socialiste de stat, organizaţii economico-productive, instituţii de învãţãmînt superior şi social-culturale, în cadrul remunerãrii pe care o primeşte la locul de munca unde este încadrat; activitatea se va desfasura potrivit prevederilor alin. 1 al acestui articol.
ART. 85
Pe timpul delegarii sau detaşãrii personalul de cercetare ştiinţificã îşi menţine postul, gradul profesional şi salariul avut anterior.
El va beneficia, în unitatea în care a avut loc delegarea sau detasarea, de drepturile ce se acorda salariaţilor din aceasta unitate, în cazurile şi condiţiile prevãzute de lege.
Dacã în perioada delegarii sau detaşãrii presteazã o munca pentru care este prevãzut un salariu mai mare, are dreptul la acesta, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 86
Personalul de cercetare ştiinţificã va desfasura activitate didactica la catedrele din învãţãmîntul superior şi postuniversitar, la solicitarea unitãţilor de învãţãmînt superior sau prin convenţii de colaborare între unitãţile de cercetare sau proiectare şi cele de învãţãmînt superior, în vederea asigurãrii integrãrii activitãţii de cercetare, proiectare, învãţãmînt şi producţie. Aceste convenţii pot prevedea şi desfãşurarea de activitate de cercetare ştiinţificã de cãtre personalul didactic din învãţãmîntul superior în unitãţile de cercetare şi proiectare.

Secţiunea 3
Drepturi materiale, distincţii şi premii

ART. 87
Salarizarea personalului de cercetare ştiinţificã se face, potrivit legii, în raport cu:
- gradul profesional şi funcţia îndeplinitã;
- vechimea în specialitate;
- condiţiile specifice în care îşi desfãşoarã activitatea.
Diferentierea salariului tarifar lunar al personalului de cercetare ştiinţificã, în cadrul aceleiaşi funcţii, se face prin acordarea de gradatii.
ART. 88
Personalul de cercetare ştiinţificã care ocupa funcţii de conducere în unitãţile de cercetare şi proiectare este remunerat cu salariul tarifar corespunzãtor gradului profesional obţinut şi cu o indemnizaţie lunarã stabilitã potrivit reglementãrilor în vigoare, diferenţiatã în raport cu funcţia de conducere îndeplinitã, complexitatea şi importanta activitãţii pe care o conduce, precum şi în raport cu mãrimea unitãţii sau a compartimentului condus.
Profesorii, conferentiarii şi lectorii (şefii de lucrãri) din învãţãmîntul superior, numiţi în funcţiile de conducere prevãzute la alineatul precedent, primesc salariul tarifar al funcţiei didactice de baza şi indemnizaţia corespunzãtoare funcţiei de conducere pe care o ocupa în unitãţile de cercetare şi proiectare.
Mãrimea indemnizaţiilor de conducere se stabileşte de cãtre academiile de ştiinţe, institutele centrale de cercetare de ramura, ministere sau organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, dupã caz, în limitele prevãzute de lege.
Indemnizaţiile de conducere acordate în condiţiile prezentului articol vor fi analizate anual de Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, care va confirma mãrimea lor sau va recomanda modificarea lor pentru perioada urmãtoare, în funcţie de volumul şi complexitatea activitãţii desfãşurate.
ART. 89
Personalul de cercetare are dreptul la premii anuale (gratificatii), premii pentru aplicarea eficienta a rezultatelor cercetãrii în producţie şi în viata socialã şi alte premii şi drepturi, conform prevederilor legale.
ART. 90
Pentru activitatea de cercetare ştiinţificã desfasurata în condiţii deosebite de munca (vãtãmãtoare, grele sau periculoase), personalul primeşte sporurile prevãzute de dispoziţiile legale.
ART. 91
Personalului de cercetare ştiinţificã care realizeazã cercetãri de înalt nivel ştiinţific şi tehnic sau cu o mare eficienta economicã sau socialã ori obţine rezultate deosebite în valorificarea cercetãrilor i se pot acorda titlul de "Om de Ştiinţa Emerit", titlul "Laureat al Premiului de Stat", ordinul şi medalia "Meritul Ştiinţific", alte titluri şi distincţii, precum şi premii, în conformitate cu dispoziţiile legale care reglementeazã conferirea acestora şi cu prevederile prezentului statut.
Propunerile de acordare a titlurilor, distincţiilor şi premiilor prevãzute la alineatul precedent se fac pe baza recomandãrilor comisiilor, în acest scop, de cãtre academiile de ştiinţe, institutele centrale de cercetare de ramura şi institutele de profil, prin consiliile ştiinţifice constituite conform art. 17.
ART. 92
Pentru rezultatele deosebite obţinute în activitatea de cercetare ştiinţificã, concretizate în lucrãri cu o inalta eficienta economicã sau socialã, personalului de cercetare ştiinţificã încadrat la ultima gradatie, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, i se va putea conferi gradatia de merit, care da dreptul la un salariu tarifar lunar majorat cu doua clase de salarizare.
Gradatiile de merit pentru personalul din activitatea de cercetare ştiinţificã se acorda de cãtre Biroul executiv al Consiliului Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, pe baza propunerilor nominale ale academiilor de ştiinţe, institutelor centrale de cercetare de ramura şi institutelor de profil.
ART. 93
Personalul de cercetare ştiinţificã beneficiazã de pensie pentru limita de virsta, potrivit legii.
Cercetatorilor ştiinţifici principali gradele I şi II li se aplica normele legale privind virsta de pensionare a profesorilor şi conferentiarilor din învãţãmîntul superior. Ei pot fi mentinuti în activitatea de cercetare pînã la îndeplinirea virstei de 70 de ani, cu aprobarea academiilor de ştiinţe, institutelor centrale de cercetare de ramura, ministerelor şi celorlalte organe centrale, la propunerea motivatã a consiliului ştiinţific al unitãţii din care fac parte.

Secţiunea 4
Rãspunderea materialã şi disciplinarã

ART. 94
Personalul de cercetare ştiinţificã are obligaţia sa elaboreze lucrãrile în conformitate cu planurile de cercetare şi, dupã caz, cu condiţiile prevãzute în contractele de cercetare.
ART. 95
În cazul în care se constata ca lucrãrile de cercetare ştiinţificã nu sînt executate corespunzãtor obiectivelor înscrise în planul de cercetare sau în contractele încheiate, prin aceasta aducindu-se pagube unitãţii, personalul în culpa din activitatea de cercetare ştiinţificã va suporta aceste pagube, potrivit legii.
Pentru constatarea cuantumului şi existenta pagubelor aduse unitãţii, precum şi pentru stabilirea persoanelor în culpa, conducerea unitãţii constituie o comisie formatã din reprezentanţi ai executantului, ai beneficiarului cercetãrii şi ai organelor ierarhice ale acestora, care va discerne între gradul de risc specific lucrãrii analizate şi neglijenţa şi organizarea necorespunzãtoare a muncii.
ART. 96
Abaterile de la îndatoririle de serviciu şi disciplina în munca, precum şi de la normele de comportare, atrag aplicarea de sancţiuni disciplinare, potrivit gravitatii abaterii, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAP. 6
DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII

ART. 97
În unitãţile cu alta activitate de baza în care se desfãşoarã şi activitate de cercetare ştiinţificã atribuţiile ce revin - potrivit prezentului statut - consiliului ştiinţific al unitãţilor de cercetare şi proiectare se îndeplinesc de cãtre organele de conducere colectivã ale acestor unitãţi.
Hotãrîrile în legatura cu activitatea personalului de cercetare ştiinţificã se supun, pentru confirmare, academiei de ştiinţe, institutului central de cercetare de ramura sau institutului de profil conform art. 17.
ART. 98
Pentru personalul militar din cercetarea ştiinţificã, prezentul statut se aplica ţinînd seama şi de prevederile legislaţiei în vigoare referitoare la cadrele militare.
Aducerea la cunostinta a concursurilor pentru unitãţile de cercetare ştiinţificã din armata se va face prin mijloace stabilite de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 99
Personalul cu studii superioare neatestat, încadrat în activitatea de cercetare pe funcţii de inginer, inginer principal şi funcţii similare, precum şi pe alte funcţii de execuţie, poate fi menţinut în posturile respective maximum 2 ani de la data intrãrii în vigoare a prezentului statut, perioada în care va fi supus atestarii, potrivit prevederilor statutului.
Personalul cu studii superioare din activitatea de cercetare aflat pe funcţii de conducere şi neatestat ca cercetator ştiinţific principal gradele I sau II la data intrãrii în vigoare a prezentului statut va fi menţinut pe funcţii de conducere cu grad provizoriu, pe baza hotãrîrii academiei de ştiinţe, institutului central de cercetare de ramura, ministerului sau organului central, dupã caz, urmînd ca în decurs de 3 ani sa fie atestat, potrivit prevederilor prezentului statut.
ART. 100
Specialitatile înrudite cu specialitatea funcţiei de cercetare scoasa la concurs se stabilesc de cãtre academiile de ştiinţe, institutele centrale de cercetare de ramura, ministere, alte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, dupã caz.
ART. 101
Funcţiile de conducere şi de execuţie prevãzute pentru personalul din activitatea auxiliara cercetãrii ştiinţifice şi pentru aparatul funcţional din unitãţile de cercetare şi proiectare se stabilesc şi se ocupa în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pe intreaga economie.
ART. 102
Normativele privind proportiile personalului pe funcţiile de cercetare ştiinţificã, cele privind personalul din aparatul funcţional din unitãţile de cercetare şi de proiectare, precum şi normativele privind raportul mediu, pe ramura sau domeniul, dintre personalul cu studii superioare şi cel fãrã studii superioare, sînt cele prevãzute în legislaţia în vigoare privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unitãţile de cercetare şi de proiectare.
ART. 103
Numãrul posturilor de cercetãtori ştiinţifici principali gradele I, II şi III, din numãrul total al personalului cu studii superioare care activeazã în cercetarea ştiinţificã în cadrul unitãţii, se încadreazã în proportiile prevãzute în Decretul nr. 297/1973 *.

Organizarea concursurilor prevãzute în prezentul statut se aproba global pentru fiecare ramura în parte de cãtre Biroul executiv al Consiliului Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, în limitele procentelor prevãzute în Decretul nr. 297/1973 . Numãrul de cercetãtori ştiinţifici principali gradele I, II şi III în cadrul fiecãrei ramuri se repartizeazã pe unitãţi, în limitele aprobate conform alineatului precedent, de cãtre academiile de ştiinţe, institutele centrale de cercetare de ramura şi institutele de profil stabilite potrivit art. 17.
ART. 104
Prevederile art. 97 - 103 din prezentul capitol se aplica, în mod corespunzãtor, şi personalului de proiectare tehnologicã.
ART. 105
În mãsura în care nu se dispune altfel în prezentul statut, personalului de cercetare i se aplica prevederile Codului muncii şi celelalte dispoziţii din legislaţia muncii.
ART. 106
Ministerele, celelalte organe centrale, academiile de ştiinţe, institutele centrale de cercetare de ramura, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti şi unitãţile de cercetare şi proiectare rãspund de aplicarea întocmai a prezentului statut, organizeazã controlul permanent şi iau mãsurile necesare pentru respectarea reglementãrilor privind modul de încadrare şi promovare a personalului de cercetare ştiinţificã şi de proiectare tehnologicã.
Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie indruma şi urmãreşte modul de aplicare a prevederilor prezentului statut, informeazã periodic şi face propuneri organelor superioare de partid şi de stat în legatura cu cele constatate.
ART. 107
Prezentul statut se va aplica în mod experimental timp de 2 ani.
Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie va prezenta, cu 60 de zile înainte de expirarea perioadei experimentale, propuneri cu privire la definitivarea prezentului statut.

ANEXA 1

FIŞA DE APRECIERE A CERTIFICATULUI^1) PE ANUL



Numele şi prenumele ..................... Data naşterii ................ Studii ................ Vechimea în specialitate^2) ............. ani, din care: în cercetarea ştiinţificã^2) ................ ani. Gradul profesional^2) ................... obţinut în anul ............ Funcţia ocupatã ............. din anul ............ Titluri de onoare, ordine, medalii, premii şi alte distincţii obţinute ...........................


APRECIEREA ACTIVITĂŢII^3)


Membrii colectivului care au
fãcut aprecierea şi au acor-
dat calificativul Semnatura de luare
Calificativul la cunostinta
Anul _______________________________ Data acordat^4)
Numele şi Funcţia
prenumele

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Întocmitã ............................

L.S. Semnatura .....................




^1) Fişa de apreciere a cercetatorului se completeazã anual, în primul trimestru al anului în curs, pentru anul expirat. Propunerile privind aprecierea şi calificativul se fac dupã cum urmeazã:
- Pentru personalul încadrat în funcţii de cercetare, de cãtre şeful de laborator sau şeful de secţie;
- Pentru şefii de laborator şi şefii de secţie, de cãtre directorul adjunct sau director.
^2) La data întocmirii.
^3) Pentru aprecierea activitãţii ştiinţifice, tehnice şi social-politice se vor avea în vedere criteriile prevãzute la art. 38 din statut.
^4) Foarte bun, bun, satisfãcãtor, nesatisfãcãtor. Aprecierea şi calificativul, propuse potrivit art. 38 din statut, se acorda de cãtre colectivul stabilit de consiliul ştiinţific al unitãţii de cercetare, de cercetare-proiectare sau de proiectare. Fişa de apreciere a cercetatorului se pãstreazã, împreunã cu carnetul de munca, la compartimentul de personal şi învãţãmînt al unitãţii; de exactitatea datelor din fişa rãspunde şeful ierarhic al cercetatorului.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016