Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
EXPUNERE DE MOTIVE
<>Decretul nr. 281/1954 pentru organizarea şi exercitarea avocaturii conţinea unele dispoziţii care trebuiau puse de acord cu prevederile constituţionale şi cu cele ale codului de procedura penalã.
Astfel, potrivit art. 31 din Constituţie, dreptul de apãrare este garantat în tot cursul procesului. De asemenea, art. 171-173 din codul de procedura penalã prevãd cazurile în care asistenta juridicã este obligatorie, atît în faza de urmãrire, cît şi în cursul judecaţii.
A apãrut deci necesitatea de a se modifica <>art. 1, 36, 37 şi 38 din Decretul nr. 281/1954 , asistenta juridicã urmînd sa se realizeze prin apãrarea şi reprezentarea, în condiţiile legii, a pãrţilor şi persoanelor interesate, în tot cursul procesului.
Totodatã s-a ţinut seama ca în vederea întocmirii unor acte, precum şi în cauze privind procedura succesoralã şi aceea a urmãririi unor datorii pe cale notarialã, cetãţenii au uneori nevoie de a fi asistaţi sau reprezentaţi de avocaţi şi la notariatele de stat. În practica, mai ales începînd din anul 1956, <>art. 1 din Decretul nr. 281/1954 a fost aplicat în sensul ca avocaţii pot activa şi la notariatele de stat; prin noua redactare data art. 1, aceasta s-a prevãzut în mod expres.
*
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ARTICOL UNIC
<>Decretul nr. 281/1954 pentru organizarea şi exercitarea avocaturii, republicat în Buletinul Oficial nr. 11 din 6 martie 1958 şi modificat ulterior prin Decretul nr. 276/1969 şi <>Decretul nr. 135/1968 , se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Avocatura în Republica Socialistã România are sarcina de a acorda asistenta juridicã persoanelor, în scopul apãrãrii drepturilor şi intereselor legitime ale acestora şi al intaririi legalitãţii socialiste.
Asistenta juridicã se realizeazã în condiţiile legii, prin apãrarea şi reprezentarea, în tot cursul procesului, a pãrţilor şi celorlalte persoane interesate, prin asistarea şi reprezentarea celor interesaţi în fata notariatelor de stat şi a organelor locale ale administraţiei de stat, precum şi prin darea de consultaţii, întocmirea de cereri, plingeri şi alte acte cu caracter juridic."
2. Dupã articolul 27 se introduce articolul 27^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 27^1. - Exercitarea fãrã drept a profesiei de avocat se pedepseşte potrivit legii penale."
3. Articolul 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - Birourile colective de asistenta juridicã sînt obligate sa acorde asistenta juridicã ori de cîte ori organele de urmãrire penalã sau instanţele judecãtoreşti cer, potrivit legii, desemnarea unui apãrãtor din oficiu pentru învinuiţi, inculpati ori alte pãrţi.
Birourile colective de asistenta juridicã sînt, de asemenea, obligate sa acorde asistenta juridicã, la cererea organelor de urmãrire penalã sau a instanţelor judecãtoreşti, şi în alte cazuri decît cele prevãzute în alin. 1, atunci cînd organul de urmãrire penalã sau instanta judecãtoreascã constata ca, datoritã stãrii sale materiale, partea nu are posibilitatea de a plati onorariul stabilit potrivit tarifului, iar asistarea acesteia este necesarã în raport cu circumstanţele cauzei."
4. Litera c de la articolul 37 va avea urmãtorul cuprins:
"c) pentru orice alta activitate de asistenta juridicã, dacã directorii birourilor colective constata ca cei care solicita asistenta juridicã, datoritã stãrii lor materiale, nu au posibilitatea de a plati onorariul stabilit potrivit tarifului."
5. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - În cazul desemnãrii unui apãrãtor din oficiu, potrivit art. 36, dacã organul de urmãrire penalã sau instanta judecãtoreascã constata din actele dosarului ca partea cãreia i s-a acordat asistenta juridicã din oficiu are posibilitãţi de plata, aceasta va fi obligatã sa plãteascã biroului colectiv care a delegat avocatul, onorariul cuvenit potrivit tarifului.
Cu toate acestea, nu vor fi obligaţi la plata onorariului de avocat invinuitul, inculpatul care nu a fost trimis în judecata, inculpatul cu privire la care s-a pronunţat achitarea sau încetarea procesului penal şi nu a fost obligat la despãgubiri civile, partea responsabilã civilmente care nu a fost obligatã la despãgubiri civile, precum şi partea vãtãmatã şi partea civilã ale cãror cereri au fost gãsite întemeiate.
În cazurile în care, potrivit art. 36 sau 37, se desemneazã un apãrãtor din oficiu, onorariul avocatului desemnat se plãteşte de partea potrivnica, dacã cererea ei s-a dovedit neîntemeiatã şi dacã organul de urmãrire penalã sau instanta judecãtoreascã constata din actele dosarului ca are posibilitãţi de plata.
Obligarea la plata onorariului, prevãzutã în alin. 1 şi 3, se va dispune prin ordonanta organului de urmãrire penalã data în cauza, care, în aceasta privinta, constituie titlu executor, sau prin hotãrîrea instanţei de judecata care soluţioneazã cauza la care a luat parte apãrãtorul.
În cazurile în care asistenta juridicã a fost acordatã la cererea organului de urmãrire penalã sau a instanţei judecãtoreşti şi acestea constata ca nu sînt întrunite condiţiile pentru a obliga pe vreuna din pãrţi la plata onorariului, se va dispune, prin ordonanta data în cauza sau prin hotãrîrea instanţei, ca plata onorariului sa se facã dintr-un fond anume prevãzut în planul de cheltuieli al Ministerului Justiţiei.
Din fondul prevãzut la alineatul precedent se va face plata şi în cazul în care, dupã darea ordonanţei sau pronunţarea hotãrîrii, organele de executare constata ca partea obligatã la plata onorariului este insolvabilã."
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: