Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 68 din 17 martie 1976 privind schimbarea domiciliului din alte localitati in orase declarate, potrivit legii, orase mari
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL NR. 24 DIN 20/3 /76
ART. 1
Schimbarea domiciliului din alte localitãţi în oraşe declarate, potrivit legii, oraşe mari, se poate face în interes de serviciu sau în interes familial, în condiţiile prezentului decret.
ART. 2
Numãrul de persoane, avînd domiciliul în alte localitãţi pot fi încadrate în munca la unitãţile din oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, cu schimbarea domiciliului în aceste oraşe, se aproba anual prin decret prezidential, la propunerea Consiliului de Miniştri.
În acest scop, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, cu avizul ministerelor şi celorlalte organe centrale interesate, vor inainta Consiliului de Miniştri propuneri corespunzãtoare.
Unitãţile, cu acordul direcţiilor pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale, vor comunica comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti numãrul de persoane necesar a fi încadrat în munca din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari.
ART. 3
În numãrul de persoane prevãzut la art. 2 se includ şi cei încadraţi în munca prin concurs, potrivit legii, precum şi absolvenţii liceelor de specialitate, şcolilor postliceale, şcolilor profesionale şi ai cursurilor de calificare, repartizaţi la unitãţile socialiste din oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, sau şcolarizaţi pentru aceste unitãţi.
Absolvenţii instituţiilor de învãţãmînt superior de la învãţãmîntul de zi îşi pot schimba domiciliul din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, în conformitate cu dispoziţiile Decretului Consiliului de Stat nr. 54/1975 cu privire la repartizarea în producţie a absolvenţilor instituţiilor de învãţãmînt superior de la învãţãmîntul de zi, devenit Legea nr. 22/1975.
ART. 4
Propunerile privind încadrarea în munca, cu schimbarea domiciliului din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, se fac numai dacã necesarul de forta de munca nu poate fi asigurat din oraşele respective sau din localitãţile situate la o distanta de pînã la 30 km de acestea, cu posibilitãţi pentru cei încadraţi în munca sa efectueze zilnic naveta.
Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi ale municipiului Bucureşti împreunã cu Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor vor stabili localitãţile de la care se poate efectua naveta fãrã schimbarea domiciliului în oraşele mari şi vor lua mãsuri pentru organizarea transportului în comun, astfel încît persoanele domiciliate în aceste localitãţi sa se poatã deplasa zilnic la locul de munca.
ART. 5
În limita numãrului stabilit potrivit art. 2, aprobarea nominalã de schimbare a domiciliului unor persoane din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, în vederea încadrãrii în munca, se da de preşedintele comitetului executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti, la propunerea comisiei ce se constituie în acest scop pe lîngã comitetul executiv.
Comisia prevãzutã la alineatul precedent se compune din: un vicepreşedinte al comitetului executiv al consiliului popular judeţean ca preşedinte, primul vicepreşedinte al comitetului executiv al consiliului popular al oraşului declarat, potrivit legii, oraş mare, directorul direcţiei pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale, consiliul judeţean al sindicatelor, un secretar al comitetului judeţean al Uniunii Tineretului Comunist, secretara consiliului judeţean al femeilor şi şeful militiei judeţene, în calitate de membri.
La municipiul Bucureşti comisia se organizeazã în mod corespunzãtor, avînd ca preşedinte pe primul vicepreşedinte al comitetului executiv.
Componenta comisiei se stabileşte prin decizie de cãtre comitetul executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiul Bucureşti.
Comisia analizeazã şi supune aprobãrii propunerile nominale fãcute de organele colective de conducere ale unitãţilor privind persoanele care urmeazã a fi încadrate în munca, cu schimbarea domiciliului din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari.
Unitãţile prezintã comisiei propunerile nominale prevãzute la alineatul precedent numai dacã pot asigura persoanelor în cauza membrilor lor de familie condiţii de locuit potrivit dispoziţiilor legale, dacã aceste persoane îşi pot asigura spaţiu de locuit sau dacã au posibilitatea sa încheie contract pentru construirea sau cumpãrarea unei locuinţe proprietate personalã.
Persoanele care urmeazã a fi încadrate în munca pot încheia contracte pentru construirea sau cumpãrarea de locuinta proprietate personalã, pe baza aprobãrii nominale de încadrare în munca cu schimbarea domiciliului în oraşul declarat, potrivit legii, oraş mare, a actului de repartizare în producţie sau a dovezii ca au reuşit la un concurs.
ART. 6
Pentru personalul Ministerului Apãrãrii Naţionale şi al Ministerului de Interne, aprobarea schimbãrii domiciliului în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, se da, dupã caz, de cãtre ministrul apãrãrii naţionale sau ministrului de interne.
ART. 7
Au dreptul sa-şi schimbe domiciliul din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, în suprafata locativã a persoanelor la care se muta, dacã aceste persoane au domiciliul în oraşul respectiv:
a) soţul care se muta la celãlalt soţ;
b) minorii care se muta la pãrinţi, la persoanele obligate sa le acorde întreţinere, la tutore ori la alte persoane sau familii la care au fost încredinţaţi spre creştere, educare şi întreţinere.
Persoanele care au locuinta proprietate personalã în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari şi care, ulterior dobîndirii proprietãţii, şi-au schimbat domiciliul în alte localitãţi, ca urmare a schimbãrii locului de munca, au dreptul sa revinã în oraşul mare dupã încetarea raporturilor de munca, dacã au asigurata cazarea în locuinta proprie.
De asemenea, au dreptul sa-şi schimbe domiciliul din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii, în termen de un an de la data trecerii în rezerva, pentru motive ce nu le sînt imputabile, dacã au domiciliat în aceste oraşe şi au fost mutati în alte localitãţi în interesul serviciului.
ART. 8
Pot sa-şi schimbe domiciliul din alte localitãţi în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, cu aprobarea preşedinţilor comitetelor executive ale consiliilor populare ale acestor oraşe sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti:
a) pãrinţii care se muta la copii, dacã virsta sau starea sãnãtãţii impune îngrijire din partea copiilor la care se muta;
b) copii majori care se muta la pãrinţi, fiind în întreţinerea acestora, pentru continuarea studiilor sau care sînt inapti de munca.
În mod excepţional, preşedinţii comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene sau al municipiului Bucureşti, cu acordul Comitetului pentru Problemele Consiliilor Populare şi al Ministerului de Interne, pot aproba schimbarea domiciliului în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, şi altor persoane decît cele prevãzute la lit. a) şi b), dacã aceste persoane au locuinta asigurata şi, datoritã virstei ori incapacitãţii de munca, au nevoie de întreţinere.
ART. 9
Pentru examinarea temeiniciei cererilor persoanelor prevãzute la art. 8, pe lîngã comitetele executive ale consiliilor populare municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti se constituie comisii formate din: un vicepreşedinte al comitetului executiv al consiliului popular ca preşedinte, reprezentantul compartimentului care se ocupa cu problemele de autoritate tutelara, şeful oficiului sau al biroului pentru problemele de forta de munca, un reprezentant al organelor sindicale, un secretar al organelor locale ale U.T.C., reprezentanta organizaţiei de femei şi şeful organului local al militiei, ca membri.
Componenta comisiei prevãzutã la alineatul precedent se stabileşte prin decizie de comitetul executiv al consiliului popular municipal sau al sectorului municipiului Bucureşti.
ART. 10
Comitetul executiv al consiliului popular al oraşului declarat, potrivit legii, oraş mare sau al sectorului municipiului Bucureşti poate dispune, prin decizie, anularea menţiunii de schimbare a domiciliului din alte localitãţi în aceste oraşe, în cazurile cînd:
a) persoanelor încadrate în munca în condiţiile art. 5 li s-a desfãcut contractul de munca, din motive imputabile lor, înainte de împlinirea a 5 ani de la data încadrãrii;
b) prin hotãrîre judecãtoreascã definitiva se constata ca încheierea cãsãtoriei s-a fãcut în scopul schimbãrii domiciliului în oraşul declarat, potrivit legii, oraş mare sau ca schimbarea domiciliului s-a obţinut prin manopere frauduloase ori prin sãvîrşirea unei infracţiuni. Instanta judecãtoreascã este obligatã sa comunice hotãrîrea, rãmasã definitiva, comitetului executiv al consiliului popular.
Impotriva deciziei de anulare a schimbãrii domiciliului se poate face contestaţie în termen de 15 zile de la primirea comunicãrii. Contestaţia se rezolva în termen de cel mult 30 de zile de comitetul executiv al consiliului popular judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
Decizia de anulare a schimbãrii domiciliului, rãmasã definitiva, se comunica organului militiei, pentru a face menţiunea corespunzãtoare în actul de identitate.
ART. 11
Persoanele cãrora li s-a anulat menţiunea de stabilire a domiciliului în baza art. 10 lit. a) pierd dreptul de folosinta a suprafeţei locative închiriate, contractul fiind considerat anulat de drept.
În toate cazurile prevãzute la art. 10 persoanele respective sînt obligate ca, în termen de 90 de zile de la efectuarea în actul de identitate a menţiunii de anulare a stabilirii domiciliului, sa pãrãseascã localitatea, comitetul executiv al consiliului popular care a emis decizia de anulare a schimbãrii domiciliului este obligat sa ia mãsuri în vederea asigurãrii spaţiului de locuit şi a unui loc de munca în localitatea în care persoana a avut domiciliul înainte de a se stabili în oraşul declarat, potrivit legii, oraş mare.
În cazul neîndeplinirii în termen a obligaţiei de a pãrãsi localitatea, persoana în cauza va fi evacuata de cãtre organele militiei, pe baza deciziei de evacuare a comitetului executiv al consiliului popular, cheltuielile efectuate urmînd a fi recuperate de la persoana evacuata.
ART. 12
Persoanelor care au domiciliul în oraşele declarate, potrivit legii oraşe mari, dar sînt încadrate în munca la unitãţi din alte localitãţi, unde li s-au repartizat locuinţe în condiţiile legii ori au locuinţe proprietate personalã în care locuiesc efectiv împreunã cu familia, organele militiei vor efectua din oficiu schimbarea domiciliului din oraşul mare în acea localitate.
ART. 13
Preşedinţii comitetelor executive ale consiliilor populare ale oraşelor declarate, potrivit legii, oraşe mari şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti pot aproba, în afarã numãrului stabilit anual potrivit art. 2, schimbarea domiciliului persoanelor care au fost încadrate în munca cu contract pe durata nedeterminatã, înainte de 1 ianuarie 1975, la unitãţi din aceste localitãţi. Aprobãrile se dau pe baza propunerilor fãcute de comisiile prevãzute la art. 9 dacã persoanele în cauza au domiciliul în localitãţi de unde nu au posibilitatea sa facã naveta şi numai dacã unitãţile la care sînt încadrate le asigura condiţii de locuit corespunzãtoare ori aceste persoane au locuinta asigurata sau încheie contract pentru construirea unei locuinţe proprietate personalã.
ART. 14
Cererile de stabilire a domiciliului în oraşele declarate, potrivit legii, oraşe mari, aflate în curs de dezvoltare, se vor soluţiona potrivit dispoziţiilor prezentului decret.
ART. 15
Decretul nr. 307/1971 privind stabilirea domiciliului în oraşele care, potrivit <>legii, sînt declarate oraşe mari, devenit Legea nr. 66/1971 , se abroga.
---------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: