Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DECRET nr. 535 din 23 iunie 1966 privind dreptul la pensie al membrilor cooperativelor agricole de productie*)
___________ *) Acest decret a devenit Legea nr. 22/1966 .
EXPUNERE DE MOTIVE
Pe baza hotãrîrilor Congresului al IX-lea al Partidului Comunist Roman, Plenara Comitetului Central al Partidului din 11-12 noiembrie 1965 a stabilit un ansamblu de mãsuri privind îmbunãtãţirea conducerii şi planificarii agriculturii. Printre mãsurile preconizate se numara şi acelea cu privire la organizarea unui sistem unitar de pensionare a taranilor cooperatori. Pe aceasta linie s-a elaborat statutul Casei de pensii a membrilor cooperativelor agricole de producţie, care a fost adoptat de Congresul cooperativelor agricole de producţie. Acesta sintetizeaza principiile potrivit cãrora se rezolva, pentru prima data în ţara noastrã, aceasta problema cu profunde semnificatii sociale - pensionarea taranilor. Statutul Casei de pensii a membrilor cooperativelor agricole de producţie s-a întocmit în urma unei profunde analize social-economice a satului cooperatist, ajungindu-se la concluzia ca modul cel mai indicat pentru asigurarea existenţei batrinilor, invalizilor şi orfanilor din cooperativele agricole, este sistemul mixt de pensionare: în bani şi în natura. Fondul de pensionare se formeazã prin contribuţia cooperativelor agricole de producţie şi a membrilor acestora, în proportiile stabilite de statut. Pentru realizarea sistemului unitar de pensionare, statutul prevede înfiinţarea Casei de pensii a membrilor cooperativelor agricole de producţie, ce va funcţiona în cadrul Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie. La regiuni, raioane şi unele oraşe, vor funcţiona filiale ale Casei de pensii, în cadrul uniunilor cooperativelor agricole de producţie respective. În afarã principiilor cu caracter propriu pe care le cuprinde statutul Casei de pensii, mai sînt necesare, pentru a se putea introduce sistemul de pensionare al membrilor cooperativelor agricole de producţie, şi unele reglementãri pe linie de stat. Acestea se referã la recunoaşterea ca persoana juridicã a Casei de pensii şi a filialelor ei, la unele probleme cu caracter financiar privind pãstrarea fondurilor de pensii şi fructificarea sumelor depuse la Banca Nationala a Republicii Socialiste România, precum şi la criteriile şi condiţiile de încadrare în gradele de invaliditate, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale. De asemenea, s-a apreciat ca este necesar ca unele norme prevãzute în legislaţia în vigoare pentru pensiile din sectorul de stat, sa fie aplicate în mod corespunzãtor şi pentru pensiile membrilor cooperativelor agricole de producţie.
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1 Membrii cooperativelor agricole de producţie au dreptul la pensie de batrinete şi la pensie de invaliditate. Au de asemenea dreptul la pensie copiii membrilor cooperativelor agricole de producţie, orfani de ambii pãrinţi. Dreptul la pensie prevãzut de alineatul precedent se realizeazã prin Casa de pensii a membrilor cooperativelor agricole de producţie şi prin filialele acesteia, în conformitate cu statutul Casei de pensii. Casa de pensii a membrilor cooperativelor agricole de producţie, precum şi filialele ei, sînt persoane juridice. ART. 2 Pensiile se stabilesc şi se plãtesc în condiţiile prevãzute de statutul Casei de pensii şi în regulamentul sau de aplicare, aprobate de cãtre Consiliul Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie. Prin acelaşi regulament se stabileşte şi procedura privind contestarea şi revizuirea deciziilor de pensionare. ART. 3 Sumele necesare acoperirii plãţii pensiilor, realizate prin contribuţia cooperativelor agricole de producţie şi prin contribuţia personalã a membrilor Casei de pensii, se string într-un fond centralizat care este administrat de cãtre Casa de pensii. Sumele ce alcãtuiesc fondul centralizat se pãstreazã la Banca Nationala a Republicii Socialiste România, care va plati Casei de pensii, la disponibilitãţile bãneşti, o dobinda anuala al carei cuantum se fixeazã prin hotãrîre a Consiliului de Miniştri. ART. 4 Criteriile şi condiţiile de încadrare în gradele de invaliditate, în vederea acordãrii pensiei de invaliditate, se stabilesc, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale, prin regulamentul de aplicare a statutului Casei de pensii. Încadrarea în gradele de invaliditate se face de organele şi cu procedura prevãzute în normele legale referitoare la pensiile ce se acorda în cadrul asigurãrilor sociale de stat. ART. 5 Pensiile membrilor cooperativelor agricole de producţie nu sînt impozabile şi nu pot fi cedate cu nici un titlu. Ele pot fi urmãrite în aceleaşi condiţii ca şi veniturile realizate de membrii cooperatori de la cooperativele agricole de producţie. ART. 6 Dispoziţiile privitoare la prescripţia dreptului de a pretinde plata pensiilor ce se acorda în cadrul asigurãrilor sociale de stat se aplica şi în cazul pensiilor ce se acorda potrivit statutului Casei de pensii a membrilor cooperativelor agricole de producţie. ART. 7 Prevederile referitoare la acordarea pensiilor de cãtre Casa de pensii a membrilor cooperativelor agricole de producţie se aplica, potrivit hotãrîrilor Congresului Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie, de la 1 ianuarie 1967.
Preşedintele Consiliului de Stat, CHIVU STOICA
Bucureşti, 23 iunie 1966. Nr. 535.
─────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email