Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 502 din 29 august 1973  privind infiintarea si organizarea Institutului de marina Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 502 din 29 august 1973 privind infiintarea si organizarea Institutului de marina "Mircea cel Batrin" si a Liceului militar de marina "Alexandru Ioan Cuza"

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 140 din 18 septembrie 1973
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii privind înfiinţarea şi organizarea Institutului de marina "Mircea
cel Batrin"
ART. 1
Pentru pregãtirea de ofiţeri necesari marinei militare şi civile se înfiinţeazã Institutul de marina "Mircea cel Batrin", cu sediul în municipiul Constanta, subordonat Ministerului Apãrãrii Naţionale.
Institutul prevãzut la alin. 1 se înfiinţeazã prin comasarea Şcolii militare de ofiţeri activi de marina "Mircea cel Batrin", subordonata Ministerului Apãrãrii Naţionale, cu Institutul de marina, subordonat Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului.
Institutul de marina "Mircea cel Batrin" este instituţie militarã de învãţãmînt superior tehnic de specialitate.
ART. 2
În cadrul Institutului de marina "Mircea cel Batrin" se organizeazã doua facultãţi şi anume:
a) Facultatea de navigaţie;
b) Facultatea de electromecanica navala.
Cele doua facultãţi vor funcţiona cu secţii pentru marina militarã şi marina civilã.
Durata studiilor la Institutul de marina "Mircea cel Batrin", la ambele facultãţi, la cursuri de zi, este de 4 ani.
ART. 3
Pentru marina civilã, în cadrul Institutului de marina "Mircea cel Batrin" se vor organiza cursuri fãrã frecventa, cu o durata de 5 ani, la care vor fi admişi, pe baza de concurs, absolvenţi de liceu cu diploma de bacalaureat sau ai altor şcoli echivalente, care au satisfãcut serviciul militar, sînt ambarcati şi au un stagiu de cel puţin 2 ani pe nave, nu au depãşit virsta de 35 ani şi au recomandarea unitãţii în care lucreazã.
ART. 4
Absolvenţilor Institutului de marina "Mircea cel Batrin" reusiti la examenul de diploma li se acorda, prin derogare de la prevederile lit. c) din anexa la <>Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2740/1968 privind examenul de diploma în instituţiile de învãţãmînt superior, diploma de absolvent de învãţãmînt superior tehnic în specialitatile "navigaţie" sau, dupã caz, "electromecanica navala".
Absolvenţilor secţiilor pentru marina militarã li se acorda gradul de locotenent şi vor fi încadraţi în funcţii potrivit Statutului corpului ofiţerilor şi normelor interne ale Ministerului Apãrãrii Naţionale.
Absolvenţilor secţiilor pentru marina civilã li se acorda brevetul de ofiţer III maritim în specialitatea urmatã şi gradul de locotenent în rezerva şi vor fi încadraţi în funcţii corespunzãtoare în cadrul marinei civile.
Diplomele care atesta absolvirea Institutului de marina "Mircea cel Batrin" dau dreptul titularilor la încadrarea în organizaţiile socialiste în funcţii pentru care normele legale în vigoare prevãd studii de acelaşi nivel, în specialitãţi ce vor fi stabilite printr-un nomenclator elaborat de Ministerul Apãrãrii Naţionale, cu acordul Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului şi avizul Ministerului Muncii.
ART. 5
Planurile de învãţãmînt ale Institutului de marina "Mircea cel Batrin" se stabilesc de Ministerul Apãrãrii Naţionale - împreunã cu Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor pentru secţiile de marina civilã - cu acordul Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului.
ART. 6
Candidaţii admişi în Institutul de marina "Mircea cel Batrin" vor încheia angajamente scrise cu Ministerul Apãrãrii Naţionale - în cazul celor admişi la secţiile de marina militarã - sau cu Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor - în cazul celor admişi la secţiile de marina civilã - prin care se obliga ca, dupã absolvirea institutului, sa îndeplineascã serviciul în forţele armate sau, dupã caz, în marina civilã, timp de cel puţin 9 ani, în unitãţile şi localitãţile unde vor fi încadraţi sau mutati ulterior, în raport cu nevoile organelor centrale prevãzute la acest articol.
ART. 7
În perioada şcolarizãrii elevii Institutului de marina "Mircea cel Batrin" vor beneficia de toate drepturile prevãzute de normele în vigoare pentru elevii Şcolii militare de ofiţeri activi de marina "Mircea cel Batrin".
ART. 8
Selecţionarea candidaţilor ce urmeazã a fi pregatiti în secţiile de marina civilã ale Institutului de marina "Mircea cel Batrin" se va efectua de cãtre Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor.

CAP. 2
Dispoziţii privind înfiinţarea şi organizarea Liceului militar de marina
"Alexandru Ioan Cuza"
ART. 9
Liceul industrial de marina din municipiul Constanta, subordonat Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, trece în subordinea Ministerului Apãrãrii Naţionale şi se transforma în liceu militar de marina, ca liceu industrial de specialitate, cu denumirea Liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza".
ART. 10
Liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza" funcţioneazã cu cursuri de zi, avînd durata de şcolarizare de 5 ani.
Liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza" pregãteşte elevi în specialitatile "navigaţie" şi "electromecanica navala".
Absolvenţii acestui liceu vor fi repartizaţi pentru concursul de admitere la Institutul de marina "Mircea cel Batrin". Cei care nu reuşesc la concursul de admitere în acest institut vor fi încadraţi în marina civilã, dupã îndeplinirea serviciului militar.
ART. 11
La înscrierea în Liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza" candidaţii admişi vor încheia angajamente scrise cu Ministerul Apãrãrii Naţionale, prin care se obliga ca dupã absolvirea liceului sa se prezinte la concursul de admitere în Institutul de marina "Mircea cel Batrin", la secţiile la care vor fi repartizaţi, şi sa urmeze cursurile acestui institut dupã ce au fost declaraţi reusiti la concursul de admitere. Candidaţii care nu au reuşit la concurs vor fi obligaţi sa lucreze în marina civilã, în unitãţile şi localitãţile unde vor fi repartizaţi, timp de cel puţin 9 ani, dupã îndeplinirea serviciului militar. În cazul elevilor în virsta mai mica de 18 ani, angajamentul se încheie cu încuviinţarea, dupã caz, a pãrinţilor sau a tutorilor.

CAP. 3
Dispoziţii comune
ART. 12
Numirea în funcţie şi promovarea cadrelor didactice militare la Institutul de marina "Mircea cel Batrin" şi Liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza" se fac de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
Numirea, transferarea şi eliberarea din funcţie a personalului didactic civil se fac de Ministerul Apãrãrii Naţionale, cu acordul Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului, conform prevederilor Statutului personalului didactic.
ART. 13
În cazul nerespectãrii angajamentelor prevãzute la art. 6 şi 11, precum şi în cazurile în care au fost îndepãrtaţi din serviciu pentru motive ce le sînt imputabile, absolvenţii în cauza sînt obligaţi sa restituie cheltuielile de întreţinere, tinindu-se seama de timpul servit. Aceeaşi obligaţie de restituire a sumelor reprezentind cheltuielile de întreţinere revine şi elevilor care au fost exmatriculati din liceu sau din institut pentru lipsa de interes la studii sau abateri disciplinare grave.
ART. 14
Prin cheltuieli de întreţinere, în sensul art. 13, se înţeleg cheltuielile efectuate cu hranirea, echiparea, cazarea şi transportul dus şi întors pe timpul vacantelor, concediilor şi permiselor, precum şi alte drepturi primite de elevi.

CAP. 4
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 15
Cheltuielile de şcolarizare şi întreţinere a elevilor Institutului de marina "Mircea cel Batrin", destinaţi marinei civile, se vor efectua din planul de cheltuieli al Ministerului Apãrãrii Naţionale, urmînd ca acestea sa fie recuperate de la Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor, pe baza deconturilor trimestriale.
Cu sumele recuperate, Ministerul Apãrãrii Naţionale va reconstitui creditele bugetare din planul sau de cheltuieli, la articolele de la care s-au efectuat asemenea cheltuieli.
ART. 16
Institutul de marina din municipiul Constanta se desfiinţeazã.
Indicatorii planului de munca şi salarii, din planurile de stat pe anii 1973 şi 1974 şi din planul cincinal pentru anul 1975, precum şi volumele de investiţii şi construcţii-montaj pe anul 1973, pentru Institutul de marina, se transfera de la Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului la Ministerul Apãrãrii Naţionale, pe baza de protocol.
Creditele bugetare pe trimestrul IV/1973 pentru institutul de marina se transfera de la Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului la Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor.
Volumele de investiţii şi construcţii-montaj, din planul de stat pe anul 1974 şi din planul cincinal pentru anul 1975, prevãzute pentru Institutul de marina şi Liceul industrial de marina din Constanta, se transfera de la Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor la Ministerul Apãrãrii Naţionale, pe baza de protocol.
Indicatorii economici şi financiari pentru Liceul industrial de marina din Constanta, din planurile de stat pe anii 1973 şi 1974 şi din planul cincinal pe anul 1975, se transfera de la Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor la Ministerul Apãrãrii Naţionale, pe baza de protocol.
ART. 17
Efectivele Ministerului Apãrãrii Naţionale vor creste în anii 1973-1977 cu numãrul de ofiţeri, maiştri militari, subofiteri, militari în termen şi salariaţi civili prevãzut în anexa*) care face parte integrantã din prezentul decret.
ART. 18
Activul şi pasivul Institutului de marina şi Liceului industrial de marina din Constanta, stabilite potrivit datelor din bilanţul contabil încheiat la data de 30 septembrie 1973, trec de la Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului şi, respectiv, de la Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor la Ministerul Apãrãrii Naţionale, pe baza de protocoale, ce se vor încheia pînã la data de 31 octombrie 1973.
ART. 19
Se autoriza Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor sa efectueze modificarea indicatorilor de plan economici şi financiari, pe baza protocoalelor ce se vor încheia de Ministerul Apãrãrii Naţionale cu Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului şi cu Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor, pînã la data de 31 octombrie 1973.
ART. 20
Ministerul Apãrãrii Naţionale împreunã cu Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor vor stabili fondurile de investiţii pentru crearea spaţiilor de cazare şi învãţãmînt necesare Institutului de marina "Mircea cel Batrin" şi Liceului militar de marina "Alexandru Ioan Cuza", precum şi fondurile necesare dotãrii cu mobilier şi materiale de cazare.
Fondurile de investiţii şi de dotare care vor rezulta ca necesare dupã întocmirea studiilor tehnico-economice pentru constituirea spaţiilor de învãţãmînt şi cazare se vor asigura de cãtre Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului şi Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor, în cadrul prevederilor de plan aprobate acestor ministere pe anii 1974 şi 1975. În acest sens, cotele de participare ale Ministerului Educaţiei şi Învãţãmîntului şi Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor la realizarea investiţiilor vor fi transferate, pe baza de protocoale, la Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 21
Personalul existent la Institutul de marina şi Liceul industrial de marina din Constanta se transfera în interesul serviciului, în condiţiile legii, la Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 22
Elevii care la data intrãrii în vigoare a prezentului decret urmeazã cursurile Şcolii militare de ofiţeri activi de marina "Mircea cel Batrin"- pregatiti pentru marina militarã şi civilã -, precum şi studenţii Institutului de marina, vor continua studiile în cadrul Institutului de marina "Mircea cel Batrin". Ministerul Apãrãrii Naţionale va adopta planurile de învãţãmînt ale acestor serii de elevi sau studenţi, cu respectarea condiţiilor menţionate la art. 5, astfel ca la absolvire sa li se acorde titlurile şi gradele militare prevãzute la art. 4 din prezentul decret.
ART. 23
Ofiţerii activi sau în rezerva, care au absolvit şcoala de ofiţeri de marina pînã în anul 1973 inclusiv, pot susţine examene de diferenţa în vederea obţinerii diplomei de absolvenţi ai Institutului de marina "Mircea cel Batrin", cu excepţia absolvenţilor Şcolii militare superioare de marina cu durata de 4 ani, care a funcţionat în baza H.C.M. nr. 1887/1954. Disciplinile la care se vor da examene se vor stabili de consiliul profesoral al institutului, în baza planurilor de învãţãmînt.
ART. 24
Absolvenţii Şcolii militare de ofiţeri activi de marina "Mircea cel Batrin", cu durata de 4 ani, beneficiazã, la încadrarea în funcţii civile de specialitate, de aceleaşi drepturi ca şi absolvenţii Institutului de marina "Mircea cel Batrin".
ART. 25
Studenţii admişi la cursurile de zi cu durata de 3 ani ale Institutului de marina, în baza prevederilor Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 88/1973 , vor continua pregãtirea în cadrul Institutului de marina "Mircea cel Batrin", pe baza actualului plan de învãţãmînt, la absolvire acordindu-li-se diploma de absolvent de învãţãmînt superior tehnic şi brevet de ofiţer III maritim, în specialitatea în care s-au pregãtit.
ART. 26
Comitetul executiv al Consiliului popular al judeţului Constanta şi Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor vor sprijini Ministerul Apãrãrii Naţionale cu privire la amplasarea şi realizarea construcţiilor necesare pentru Institutul de marina "Mircea cel Batrin" şi Liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza".
ART. 27
Pînã la darea în folosinta a construcţiilor necesare bunei funcţionari a Institutului de marina "Mircea cel Batrin" şi a Liceului militar de marina "Alexandru Ioan Cuza", Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului va pune la dispoziţia Ministerului Apãrãrii Naţionale imobilele situate în municipiul Constanta, str. Unirii nr. 22 A, în care funcţioneazã în prezent Institutul de marina, precum şi spaţiile de la Institutul pedagogic din Constanta, care au fost folosite de Institutul de marina în anul şcolar 1972/1973 pentru desfãşurarea procesului de învãţãmînt şi pentru cazarea şi hranirea studenţilor. De asemenea, Comitetul executiv al Consiliului popular al judeţului Constanta va asigura condiţiile de funcţionare a Liceului militar de marina "Alexandru Ioan Cuza".
ART. 28
Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor, pe baza protocoalelor ce se vor încheia cu Ministerul Apãrãrii Naţionale, va contribui cu fonduri, materiale, nave-şcoala şi mijloace de transport la asigurarea bazei materiale necesare desfãşurãrii procesului instructiv-educativ în cadrul Institutului de marina "Mircea cel Batrin" şi Liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza" şi va repartiza daunele necesare acostarii navelor-şcoala în portul Constanta.
De asemenea, pînã la data de 1 octombrie 1973 va transfera Ministerului Apãrãrii Naţionale hidrobuzul "Paltinisul", cu fondurile aferente şi echipajul necesar functionarii acestuia ca nava-şcoala, pe baza de protocol.
ART. 29
La Institutul de marina "Mircea cel Batrin" personalul se normeaza conform anexei, pentru Ministerul Apãrãrii Naţionale, la <>art. 11 din Decretul nr. 278/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru instituţiile de învãţãmînt, astfel:
- personalul didactic, dupã prevederile pentru Academia militarã;
- celãlalt personal, dupã prevederile şcolii militare de ofiţeri activi.
La liceul militar de marina "Alexandru Ioan Cuza" personalul se normeaza conform prevederilor pentru liceele militare din aceeaşi anexa.
ART. 30
Prezentul decret intra în vigoare odatã cu începerea anului de învãţãmînt 1973/1974. Pe aceeaşi data Decretul nr. 38/1972 privind înfiinţarea Institutului de marina în municipiul Constanta, devenit Legea nr. 31/1972 , Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 120/1972 privind organizarea şi funcţionarea Institutului de marina din municipiul Constanta, dispoziţiile art. 13 lit. b), subalineatele 1 şi 2 din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 88/1973 privind unele mãsuri pentru organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, precum şi prevederile referitoare la marina civilã din Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 63/1965 privind pregãtirea de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale a unor cadre necesare flotei marinei comerciale şi aviaţiei civile aparţinînd Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor şi flotei de pescuit oceanic aparţinînd Ministerului Industriei Alimentare şi pct. 5 din anexa nr. 1 la Hotãrîrea Consiliului de Miniştri nr. 2539/1968 pentru aplicarea Decretului nr. 1037/1968 privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor militare de învãţãmînt pentru pregãtirea ofiţerilor, se abroga.
-------------------
*) Anexa se comunica celor interesaţi

----------------







Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016