Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
În urma adoptãrii noului cod penal al Republicii Socialiste România, a devenit necesarã reexaminarea sancţiunilor aplicate în caz de încãlcare a normelor legale privitoare la protecţia muncii.
În acest sens s-a adoptat alãturatul decret prin care <>Legea nr. 5/1965 cu privire la protecţia muncii se completeazã cu un capitol nou - Infracţiuni - prin care sînt incriminate faptele ce constituie infracţiuni la protecţia muncii şi sînt stabilite sancţiunile corespunzãtoare.
La incriminarea faptelor şi stabilirea pedepselor au fost avute în vedere principiile care stau la baza noului cod penal.
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1
<>Legea nr. 5/1965 cu privire la protecţia muncii se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 alineatul 2 se abroga.
2. Dupã articolul 20 se introduce Capitolul III bis, intitulat "Infracţiuni", cu urmãtorul cuprins:
"CAP. 3 bis
Infracţiuni
"ART. 20^1
Neluarea vreuneia dintre mãsurile prevãzute de dispoziţiile legale referitoare la protecţia muncii, de cãtre persoana care are îndatorirea de a lua aceste mãsuri la locul de munca, dacã prin aceasta se creeazã un pericol iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionalã, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
"ART. 20^2
Neluarea vreuneia dintre mãsurile prevãzute de dispoziţiile legale referitoare la protecţia muncii, de cãtre persoana care are îndatorirea de a lua aceste mãsuri, în locurile de munca ce prezintã un pericol deosebit, dacã prin aceasta se creeazã posibilitatea producerii unui accident de munca sau de imbolnavire profesionalã, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
"ART. 20^3
Nerespectarea de cãtre orice persoana a mãsurilor luate cu privire la protecţia muncii, dacã prin aceasta se creeazã un pericol iminent de producere a a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionalã, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda.
"ART. 20^4
Nerespectarea de cãtre orice persoana a mãsurilor luate cu privire la protecţia muncii în locurile de munca ce prezintã un pericol deosebit, dacã prin aceasta se creeazã posibilitatea producerii unui accident de munca sau de imbolnavire profesionalã, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.
"ART. 20^5
Dacã faptele prevãzute la art. 20^1, 20^2, 20^3 şi 20^4 sînt sãvîrşite din culpa, maximul pedepselor se reduce la jumãtate."
3. Termenii "Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii", "Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale", "Comitetul de Stat pentru Îndrumarea şi Controlul Organelor Locale ale Administraţiei de Stat", "sfatul popular" şi "inspectoratele regionale, interraionale, raionale şi orãşeneşti de protecţie a muncii", din cuprinsul <>Legii nr. 5/1965 , se înlocuiesc dupã cum urmeazã:
- "Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii" prin "Ministerul Muncii";
- "Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale" prin "Ministerul Sãnãtãţii";
- "Comitetul de Stat pentru Îndrumarea şi Controlul Organelor Locale ale Administraţiei de Stat", prin "Comitetul pentru Problemele Administraţiei Locale",
- "sfatul popular" prin "consiliul popular";
- "inspectorate regionale, interraionale şi orãşeneşti de protecţie a muncii", prin "inspectorate pentru protecţia muncii din cadrul direcţiilor pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale din judeţe şi municipiul Bucureşti".
ART. 2
Prevederile capitolului III bis intra în vigoare odatã cu noul cod penal.
ART. 3
<>Legea nr. 5/1965 cu privire la protecţia muncii, cu modificãrile aduse prin prezentul decret, se va republica, dîndu-se articolelor şi capitolelor o noua numerotare.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: