───────────
*) Anexa se comunica instituţiilor interesate.
ANEXA 1
TRANSPORTURILE
care se pot efectua cu autovehiculele din parcul auto de folosinta generalã de folosinta localã şi de folosinta preprie, condiţii, zone şi rute
I. Autovehiculele din parcul auto de folosinta generalã efectueazã urmãtoarele transporturi:
1. Transporturi de orice fel de mãrfuri, inclusiv negabaritice, în trafic local, interurban şi internaţional, direct sau combinat cu alte mijloace de transport: feroviare, navale şi aeriene.
2. Transporturi de coletãrie în trafic interurban.
3. Transporturi de bunuri pentru cerinţele popuatiei între localitãţi şi în interiorul acestora, precum şi în cuprinsul oraşelor şi municipiilor, în limita capacitãţilor disponibile.
4.Transporturi în comun de persoane cu autobuze şi microbuze pe linii permanente sau ocazionale, precum şi transportul cu autoturisme, în condiţiile prevãzute de lege, fãrã limitarea zonei de deplasare, în trafic intern şi internaţional.
II. Autovehiculele din parcul auto de folosinta localã efectueazã urmãtoarele transporturi pentru activitãţi de gospodãrie comunalã şi locativã:
1. Transporturi de mãrfuri cu autoutilitare taxi de pînã la 1,5 tone capacitate inclusiv, pentru cerinţele populaţiei.
2. Transporturi de mãrfuri pentru cerinţele populaţiei cu autovehicule taxi de peste 1,5 tone, precum şi transporturi efectuate cu autovehicule pentru transportul de mãrfuri, altele decît autobasculantele, pentru activitãţi de gospodãrie comunalã şi locativã, efectuate în cuprinsul oraşelor şi municipiilor, inclusiv în localitãţile componente, comunele suburbane şi satele ce aparţin oraşelor şi municipiilor.
3. Transporturi cu autobasculante pentru activitãţi de gospodãrie comunalã şi locativã, în limita judeţului unde sînt înmatriculate.
4. Transporturi cu autoturisme taxi.
5. Transporturi, în comun, de persoane cu autobuze şi microbuze în cuprinsul oraşelor şi municipiilor, inclusiv în localitãţile componente, comunele suburbane şi satele ce aparţin oraşelor şi municipiilor.
III. Autovehiculele din parcul auto de folosinta proprie efectueazã urmãtoarele transpouturi pentru activitãţi specifice în:
(1) A. Industrie
1. Transporturi cu autobasculante, de materii prime de extracţie din cariere şi balastiere la unitãţile de prelucrare, depozite, precum şi transporturi de minereuri, cãrbuni şi steril de la punctele de extracţie la instalaţiile de sortare şi preparare sau de depozitare în halde.
2. Transporturi de minereuri radioactive şi materiale explozive în zona de activitate a unitãţii solicitante.
3. Transporturi cu autovehicule de marfa în vederea asigurãrii de prestãri de servicii şi asistenta tehnica pentru unitãţile cu activitate de construcţii de maşini privind montajul, punerea în funcţiune, efectuarea de probe, funcţionarea, remedierile şi reparaţiile, urmãrirea comportãrii în exploatare a maşinilor, utilajelor, instalaţiilor şi altor produse livrate în cadrul termenului de garanţie şi postgaranţie.
4. Transporturi cu autoremorchere, trailere şi autocamioane, de peste 12 tone capacitate, pentru deplasarea instalaţiilor energetice şi de foraj, precum şi a agregatelor petroliere, miniere şi geologice, în scopuri tehnologice, cît şi transporturi efectuate de Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini pentru acţiuni de export în portul Constanta, cu trailere de la sarcina de 100 tone şi mai mari.
5. Transporturi cu autovehicule echipate cu instalaţii de încãrcare şi pozare a stilpilor de reţele electrice.
6. Transporturi cu autocisterne, de oxigen lichid.
7. Transporturi cu autocisterne, de solventi, uleiuri speciale, combustibili, acizi şi produse chimice sub presiune pentru aprovizionarea cu produse petroliere a unitãţilor Ministerului Industriei Chimice, precum şi transporturi cu autovehicule specializate, de recipienţi cu gaze lichefiate pentru uz casnic.
8. Transporturi cu autocisterne, de vin şi alte produse alcolice, precum şi de ulei comestibil, între sectile şi unitãţile din sectorul de industrie alimentara.
9. Transporturi de lapte, în bidoane sau cu autocisterne, de la locul de colectare la unitãţile de prelucrare.
10. Transporturi cu autofurgoane cu caroserie obişnuitã, izoterma sau frigorifera, de medicamente, acetat de vinil şi produse biologice, precum şi transporturi de produse specifice industriei alimentare între secţiile şi unitãţile de producţie ale acesteia.
11. Transporturi de produse de panificatie cu autofurgoane cu caroserie obişnuitã de la locul de producere la unitãţile de desfacere.
12. Transporturi de colectarea metalelor vecihi, deşeurilor şi altor bunuri, în vederea industrializarii acestora.
13. Transportul personalului propriu nelocalnic din unitãţile de extracţie a minereurilor radioactive, efectuat cu autoboze şi alte autovehicule cu caroseria special amenajatã pentru persone, în condiţiile prevãzute de lege.
(2) B. Exploatare forestierã şi materiale de construcţii
1. Transporturi cu autovehicule specializate:
a) de produse forestiere, de la punctele de expleatare forestierã la depozitele intermediare sau finale la staţiile de cale feratã sau la unitãţile de prelucrare a lemnului;
b) de vinat şi fructe de padure, de la punctele de recoltare la depozitele frigorifere, la staţiile de cale feratã sau la aeroport;
c) de mangal, de la locul de producere la consumatorii din industria metalurgica;
d) de paie, de la locul de recoltare la depozitele intermediare sau finale, la staţiile de cale feratã la unitãţile de prelucrare;
e) de ciment în vrac şi a altor materiale pulverulente.
2. Transportul muncitorilor forestieri, în condiţiile prevãzute de lege, la şi de la punctele de exploatare forestierã, cu autovehicule amenajate pentru persoane, din cele care executa transporturile prevãzute la pct. 1.
3. Transportul cu autobasculante a tocaturii de lemn, al agregatelor minerale de la unitãţile de exploatare a acestora, pînã la locul de prelucrare sau expediere, al materialelor de construcţii pentru sectorul forestier precum şi pentru unitãţile din sectorul materialelor de construcţii pe care le deservesc, în zona de activitate a unitãţilor şi secţiilor de mecanizare, transport şi construcţii forestiere.
4. Transportul cu autoremorchere, trailere şi autocamioane de peste 12 tone, pentru deplasarea instalaţiilor, utilajelor prefabricatelor necesare unitãţilor din sectorul forestier, precum şi unitãţile din sectorul materialelor de Construcţii pe care le deservesc în zona de activitate a unitãţilor şi secţiilor de mecanizare, transport şi construcţii forestiere.
(3) C. Producţia de construcţii-montaj
1. Transporturi cu autobasculante, în zona de activitate a unitãţii solicitante, cînd deservesc utilaje de construcţii şi construcţii-montaj, de la locul de încãrcare pînã la locul de punere în opera a materialului, precum şi transporturi cu autobasculante în activitatea de producţie industriala pentru construcţii, de la locul de încãrcare la depozitul cel mai apropiat sau statia de cale feratã cea mai apropiatã deschisã acestui trafic.
2. Transporturi cu autoremorchere, trailere şi autocamioane de peste 12 tone capacitate, pentru deplasarea utilajelor, instalaţiilor, aparatajelor, prefabricatelor şi construcţiilor metalice de dimensiuni mari, în zona de activitate a unitãţii solicitante.
3. Transporturi cu autovehicule echipate cu instalaţii de încãrcare şi pozare mecanizata a tuburilor pentru irigaţii şi foraje, conductelor pentru apa, petrol şi gaze în zona de activitate a unitãţii de transpor;
4. Transporturi cu autovehicule specializate, de ciment în vrac şi alte materiale pulverulente.
5. Transportul, în condiţiile prevãzute de lege, la unitate şi înapoi, al personalului nelocalnic, dacã nu poate fi executat cu autovehiculele din parcul de folosinta generalã, precum şi transportul personalulul în cadrul unitãţii, la şi de la locul de munca, pentru cerinţele de producţie, cu autocamioane sau cu vehicule amenajate pentru transporturi de mãrfuri şi de persoane.
6. Transporturi cu autovehicule echipate cu placa turnanta pentru transporturi şi pozarea materialului tubular din cadrul unitãţilor de petrol şi gaze, geologice, pentru hidrocarburi şi apa, în zona de activitate a unitãţii de transport.
(4) D. Agricultura
1. Transportul cu autovehicule al produselor agricole în judeţul în care îşi are sediul unitatea solicitanta, în perioada campaniilor de recoltare. Produsele agricole de masa se pot transporta şi în afarã judeţului, cu acordul prealabil al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor.
2. Transporturi cu autovehicule specializate, de nutreturi combinate, furaje verzi şi deshidratate, animale pãsãri vii, dejectii şi borhot şi produse agroalimentare perisabile.
3. Transporturi cu autovehicule special amenajate, de mazare, cereale, seminţe de în, floarea-soarelui, soia, precum şi de legume, fructe perisabile.
4. Transportul, în condiţiile prevãzute de lege, la şi de la program, al personalului unitãţilor agricole de stat situate în locuri izolate şi al personalului unitãţilor de producţie animaliera, dacã nu poate fi executat cu autovehiculele din parcul de folosinta generalã, precum şi transportul personalului în cadrul unitãţii, la şi de la locul de munca, pentru cerinţele de producţie.
În perioada campaniilor de recoltare a produselor agricole de masa, se poate efectua, pentru unitãţile de producţie agricolã de stat, transportul personalului nelocalnic şi din alte judeţe, cu acordul prealabil al Misterului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, dacã nu poate fi executat cu parcul auto de folosinta generalã.
5. Transportul utilajelor agricole grele cu remorci trailer, în zona de activitate a unitãţii de transport.
(5) E. Turism şi aviatie
1. Transporturi de persoane, în scopuri turistice, cu autobuze, microbuze şi autoturisme, fãrã limitarea zonei de deplasare în trafic intern şi internaţional.
2. Transporturi cu autovehicule de pînã la 1,5 tone capacitate inclusiv, pentru aprovizionarea unitãţilor hoteliere, restaurantelor şi magazinelor de desfacere din reţeaua Ministerului Turismului.
3. Transporturi de persoane în comun cu autobuze şi microbuze de la sediul agenţiei la aeroport, dus şi întors.
4. Transportul personalului din aeroporturi cu autobuze şi microbuze, la şi de la locul de munca, în condiţiile legii.
5. Transporturi de materiale şi utilaje cu autocamioane, necesare activitãţii aviaţiei civile.
(6) F. Explorare şi cercetare
1. Transporturi cu autovehicule de materiale, utilaje şi aparatura necesarã în activitatea de cercetare, prospectare, explorare geologica şi geofizica, în zona în care se desfãşoarã o astfel de activitate.
2. Transporturi cu autobuze al personalului nelocalnic din unitãţile Comitetului de Stat pentru Energia Nucleara, în condiţiile prevãzute de lege.
3. Circulaţia autovehiculelor fãrã incarcatura sau încãrcate conform normativelor, pentru efectuarea de probe în vederea omologãrii lor sau a unor subansamble ale acestora.
(7) G. Presa şi propaganda
Transportul echipelor de reportaj de presa, radio şi televiziune, precum şi al echipelor de filmare, efectuat cu autoturisme şi microbuze, pentru producţia de reportaj de film. Utilizarea acestor autovehicule se va face în cadrul zonei de deservire înscrisã în autorizaţia eliberata în acest scop pentru numãrul de autoturisme şi microbuze ce se stabileşte prin ordinul organului central.
(8) H. Sectorul agricol cooperatist
1. Transporturi de orice fel în cadrul unitãţii respective şi între subunitatile acesteia, pentru desfãşurarea procesului de producţie propriu, în judeţul în care unitatea îşi desfãşoarã activitatea.
2. Transportul de mãrfuri din producţia proprie destinatã desfacerii pe piata libera, între locul de producţie şi localitatea de valorificare din judeţul în care unitatea deţinãtoare de autovehicule îşi are sediul sau între locul de producţie şi cea mai apropiatã statie de cale feratã deschisã traficului de mãrfuri.
3. Transportul produselor agricole de masa în perioada campaniilor agricole de recoltare şi transportul, spre şi dinspre zonele melifere, de stupi, miere şi alte materiale specifice apiculturii, indiferent de distanta.
4. Transportul, în condiţiile prevãzute de lege, al personalului, la şi de la locul de munca, precum şi de la domiciliu la locul de munca şi retur, în judeţul în care unitatea îşi desfãşoarã activitatea, pentru cerinţele de producţie ale acesteia, cu autovehicule amenajate corespunzãtor siguranţei circulaţiei.
În perioada campaniilor de recoltare a produselor agricole de masa se poate executa transportul personalului nelocalnic şi din alte judeţe, cu acordul prealabil al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, dacã nu poate fi executat cu autovehicule din parcul auto de folosinta generalã.
(9) I. Cooperatia mestesugareasca
Transportul personalului invalid din sectorul cooperaţiei meşteşugãreşti, cu microbuze sau autobuze, la şi de la locul de munca, precum şi pentru alte activitãţi, în cuprinsul oraşelor şi municipiilor, inclusiv localitãţile componente, comunele suburbane şi satele ce aparţin oraşelor şi municipiilor.
(10) J. Activitatea de "service"
1. Transportul cu autovehicule de marfa, de materiale, piese şi utilaje pentru asigurarea de prestãri de "service" şi asistenta tehnica, în condiţiile legii, de cãtre întreprinderile producãtoare din industria construcţiilor de maşini.
2. Transportul cu autoturisme şi autoutilitare "service" al personalului unitãţilor cu activitate de construcţii de maşini, precum şi al personalului din alte unitãţi economice şi din cooperatia mestesugareasca, încadrat în compartimentele ce asigura prestarea de servicii şi asistenta tehnica privind montajul, punerea în funcţiune, efectuarea de probe, funcţionarea, remedierile şi reparaţiile, urmãrirea comportãrii în exploatare a maşinilor, utilajelor, instalaţiilor şi altor produse livrate în cadrul termenului de garanţie şi postgaranţie.
Circulaţia autovehiculelor "service" se face pe baza foii de parcurs, a documentelor din care rezulta necesitatea efectuãrii intervenţiei şi a tabelului nominal pentru personalul ce se transporta, semnat de conducãtorul întreprinderii cãruia îi este subordonat.
(11) K. Sãnãtate şi ocrotiri sociale
Autosanitarele pot fi folosite la urmãtoarele categorii de transporturi:
1. Transportul şi asistenta medicalã a persoanelor accidentate în cadrul competitiiltor sportive, la mitinguri, în locuri de agrement, pe trasee cu trafic intens sau în zone turistice.
2. Transportul supravegheat şi asigurarea primului ajutor medical în situaţia cînd viata bolnavului este în primejdie imediata.
3. Transportul bolnavilor, de la domiciliu spre unitãţi sanitare.
4. Transportul bolnavilor şi accidentatilor care sosesc prin porturi şi aeroporturi, gãri şi autogãri, spre unitãţi sanitare.
5. Transportul supravegheat al bolnavilor cu boli trausmisibile sau suspecti de boli transmisibile, precum şi al altor bolnavi la unitatea sanitarã, între unitãţi sanitare sau de la o unitate sanitarã la domiciliu.
6. Transportul gravidelor, al urgentelor obstetricale ori ginecologice sau al lauzelor şi nou-nascutilor, de la domiciliu la unitãţi sanitare sau de la acestea la domiciliu.
7. Transportul la domiciliu al bolnavilor care nu pot fi deplasati cu alte mijloace, externati din unitãţile sanitare, la cererea unitãţii sanitare sau a familiei şi cu avizul conducerii unitãţii sanitare sau al sefilor de secţie.
8. Transportul anumitor categorii de adulti sau copii bolnavi, cãtre sanatorii, preventorii sau staţiuni balneoclimaterice şi de la aceste unitãţi la domiciliu, la indicaţia medicului curant în anumite situaţii speciale şi cu avizul direcţiei sanitare teritoriale.
9. Transportul unor bolnavi la unitãţile sanitare, la cererea medicului din dispensarul teritorial sau de Întreprindere, în vederea efectuãrii de tratamente sau de investigaţii paraclinice pentru care nu este obligatoriu internarea şi dupã accea aducerea acestora la domiciliu.
10. Transportul bolnavilor între unitãţi sanitare, pentru efectuarea unor investigaţii suplimentare sau pentru transfer, la indicaţia medicului şef de secţie.
11. Transportul de medicamente, produse biologice, saruri, vaccinuri, singe sau materiale sanitare, la cererea unitãţilor sanitare în cazuri de urgenta medicalã.
12. Transportul singelui recoltat, al personalulni sanitar şi materialelor sanitare necesare recoltarii de singe pentru scopuri terapeutice. În situaţii speciale, la cererea unitãţilor sanitare, transportul anumitor categorii de donatori de singe.
13. Transportul personalului sanitar, de la domiciliu la unitãţile sanitare sau la locul urgenţei şi de aici la domiciliu, atunci cînd acesta este solicitat, în mod special, pentru rezolvarea calificatã a unor probleme de asistenta medicalã.
14. Transportul personalului sanitar solicitat sa rezolve, la unitãţile sanitare, în unitãţi socialiste sau la domiciliu, cazuri de asistenta medicalã, inclusiv cele cu indicaţii asupra stãrii de sãnãtate a colectivitãţii sau probleme de medicina legalã.
15. Transportul asistatilor sociali, nedeplasabili cu alte mijloace de transport, la unitãţile sanitare sau de prevederi sociale şi de la aceste unitãţi la domiciliu, la cererea unitailor de asistenta socialã.
16. Transportul personalulul sanitar cu truse medicale, aparatura şi materiale de laborator pentru recoltari de probe, determinãri de noxe şi intervenţii operative sanitaro-antiepidemice şi pentru igiena radiatiilor ionizante, efectuate de institutele de igiena şi sãnãtate publica şi unitãţile sanitare antiepdemice.
17. Transportul personalului sanitar şi tehnic pentru controlul legalitãţii circulaţiei autosanitarelor pe baza autorizaţiei emisã de conducerea Ministerului Sãnãtãţii sau a ministerelor cu reţea sanitarã proprie
Circulaţia autosanitarelor se face pe baza documetelor legale (foaia de parcurs, biletul de trimitere pentru bolnav, fişa de solicitare). Pentru transporturile prevãzute la pct. 8, 11, 12, 14,15, 16 şi 17, aceste documente se completeazã, dupã caz, cu lista materialelor sanitare şi tabelul nominal al persoanelor transportate, aprobat de conducãtorul statiei de salvare, precum şi cu autorizaţia emisã de conducerea Ministerului Sãnãtãţii sau a Ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
(12) L. Organizaţii obşteşti
1. Transportul de aprovizionare, în cantitãţi mici, cu autovehicule de pînã la 1,5 tone capacitate inclusiv.
2. Transportul pentru activitãţi proprii, de materiale cu autovehicule pentru transportul de mãrfuri de persoane cu autobuze şi alte autovehicule amenajate pentru persoane.
3. Transportul de persoane efectuat în condiţiile legii de cãtre Biroul de Turism pentru Tineret al Uniunii Tineretului Comunist şi Uniunea Asociaţiilor Studenţeşti Comunisti din România.
(13) M. Unitãţile din toate sectoarele de activitate
1. Cu autovehicule prevãzute în anexa nr. 5 cap. I lit. C. 1-1, precum şi cu autovehiculele pentru transport de mãrfuri cu capacitate de pînã la 1,5 tone, se pot executa:
a) transportul unor formaţii de personal de lucru cu materiale şi mijloace tehnice pentru intervenţii operative în procesul de producţie, în zona de activitate a unitãţii deţinãtoare ;
b) transportul de aprovizionare operativã în cantitãţi mici, cu autovehicule de pînã la 1,5 tone capacitate inclusiv ;
c) transportul de materiale pentru procesul de producţie, cu autovehicule de peste 1,5 tone capacitate în judeţul în care sînt înmatriculate sau în care îşi desfãşoarã activitatea unitatea de transport sau cea care solicita transportul.
2. Transportul cu autocisterne, de combustibili, lubrifianţi, apa şi produse chimice.
3. Transportul pentru evacuarea rezidurilor rezultate din procesul de producţie, de la locul încãrcare al acestora şi pînã la locul de descãrcare stabilit de comitetele executive ale consiliilor populare sau im alte locuri dacã reziduurile sînt utilizabile.
4. Transportul de materiale şi de personal de lucru cu caracter tehnologic, efectuat în incinta unitãţii sau în afarã acesteia dacã se circula pe drumuri de acces nedeschise circulaţiei publice sau între secţiile de producţie în cadrul aceleiaşi localitãţi, precum şi între fermele şi secţiile de producţie ale unitãţilor agricole de stat în cadrul aceleiaşi întreprinderi. Transporturite în cadrul aceleiaşi localitãţi, precum şi transporturile între fermele şi secţiile de producţie ale unitãţilor agricole de stat, se efectueazã numai cu acordul prealabil al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor.
5. Transportul de persoane cu autoturisme şi microbuze, în condiţiile legii.
6. Transportul de mãrfuri cu tractoare rutiere şi remorci pentru:
a) cerinţele proprii ale unitãţii deţinãtoare, între secţiile acesteia în cadrul judeţului de înmatriculare şi judeţele limitrofe, în cazuri deosebite;
b) unitãţile de producţie agricolã, în raza de activitate acestora, santiere, de construcţii, de îmbunãtãţiri funciare, unitãţi de exploatare forestierã şi schele petroliere, efetuate de cãtre unitãţile prestatoare de servicii din sectorul agricol de stat, în cadrul judeţului de înmatriculare şi judeţelor limitrofe, în cazuri deosebite;
c) prestaţii de servicii pe drumurile publice cu utilaje tehnologice specifice acestui sector de activitate, precum şi pentru acţiuni de deszapezire.
Situaţiile în care tractoarele rutiere ar urma sa circule în afarã judeţului de înmatriculare se stabilesc de la caz la caz cu acordul Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, la propunerea ministerelor şi altor organe centrale interesate.
(14) N. Alte organizaţii
Transporturi cu autovehicule pentru organizaţiile deţinãtoare de mijloace auto în zona de activitate a acestora cu acordul prealabil al Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor.
(15) O. Controlul circulaţiei rutiere şi disciplinei transporturilor
1. Autoturismele pentru controlul circulaţiei rutiere şi disciplinei transporturilor auto vor fi utilizate pentru transportul personalului cu atribuţii de control din Inspectoratul auto republican şi Centrala de transporturi auto din Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor, precum şi al întreprinderilor de transporturi auto din parcul auto de folosinta generalã, în urmãtoarele situaţii:
a) la întreprinderile deţinãtoare de autovehicule din economie, pentru controlul folosirii la subunitati şi pe trasee a mijioacelor de transport auto din dotare, precum şi al modului de întreţinere şi reparare a acestora;
b) pentru urmãrirea respectãrii legalitãţii transporturilor efectuate cu autovehiculele unitãţilor de stat, organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti;
c) pentru verificarea pe trasee, cu aparatura de mãsura şi control, a stãrii tehnice a agregatelor şi instalaţiilor care concura la siguranta circulaţiei rutiere la autovehiculele din dotarea unitãţilor Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor;
d) la unitãţile de reparaţii auto ale Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, pentru controlul calitãţii reparaţiilor executate la agregatele şi instaltiile care concura la siguranta circulaţiei rutiere;
e) la unitãţile şi subunitatile Ministerului Transporturilor şi Telecomunicatiilor, pentru controlul modului cum sînt respectate prevederile dispoziţiilor emise de acest minister, în privinta tratarii evenimentelor de circulaţie, precum şi a altor dispoziţii legate de siguranta circulaţiei rutiere;
f) la locurile unde au avut loc evenimente de circulaţie deosebite, pentru anchetarea cauzelor care le-au determinat;
g) pentru controlul stãrii de viabilitate a drumurilor naţionale şi semnalizarii rutiere pe acestea;
h) pentru urmãrirea modului în care se face parcarea pe timpul nopţii a autovehiculelor din parcul de folosinta generalã;
i) în cadrul unor acţiuni comune cu organele de militie, pentru controlul pe trasee al modului de folosire a autovehiculelor din dotarea unitãţilor de stat, organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti.
2. Autoturismele pentru controlul circulaţiei rutiere şi disciplinei transporturilor auto vor fi utilizate pentru transportul în cuprinsul oraşelor şi municipiilor, inclusiv în localitãţile componente, comunele suburbane şi satele ce aparţin oraşelor şi municipiilor, al personalului cu atribuţii de control at întreprinderilor de transport sau de gospodãrie comunalã şi locativã din parcul auto de folosinta localã, în urmãtoarele situaţii:
a) pentru urmãrirea încadrãrii în graficul de circulaţie a mijloacelor de transport de persoane în comun;
b) pentru a interveni în descongestionarea circulaţiei mijloacelor de transport de persoane în comun, ca urmare a unor evenimente de circulaţie sau a altor situaţii de exploatare;
c) pentru urmãrirea respectãrii legalitãţii tranporturilor efectuate cu autovehicule taxi şi a disciplinei personalului de bord al acestora.
3. Autoturismele pentru controlul circulaţiei rutiere şi disciplinei transporturilor auto vor fi utilizate pentru transportul personalului cu atribuţii de control al întreprinderilor sau unitãţilor de transport care exploateazã autovehicule din parcul de folosinta proprie, în urmãtoarele situaţii:
a) pentru urmãrirea la subunitati şi pe trasee a activitãţii utilajelor şi autovehiculelor din dotarea proprie;
b) pentru verificarea pe trasee, cu aparatura de mãsura şi control, a stãrii tehnice a agregatelor şi instalaţiilor care concura la siguranta circulaţiei rutiere, la utilajele şi autovehiculele din dotarea proprie;
c) pentru deplasarea la locurile unde au avut loc evenimente de circulaţie deosebite in care au fost angrenate utilajele şi autovehiculele din dotarea proprie;
d) pentru urmãrirea stãrii de disciplina a personalului de bord şi a legalitãţii transporturilor efectuate cu autovehiculele şi a lucrãrilor cu utilajele din dotarea proprie.
──────────────