──────────────
**) Decretul nr. 151, publicat în B. Of. nr. 52 din 10 iunie 1951, reglementeazã comasarea şi circulaţia bunurilor agricole.
***) Decretul nr. 144, publicat în B. Of. nr. 15 din 29 martie 1958, reglementeazã eliberarea autorizaţiilor de construire, reparare şi desfiinţare a construcţiilor, precum şi a celor referitoare la înstrãinãrile şi împãrţelile terenurilor cu sau fãrã construcţii.
ART. 22
Preţul obţinut din vânzare se va distribui de organul de executare cu respectarea ordinei de preferinta stabilitã de lege.
ART. 23
Dacã vânzarea nu se poate face din lipsa de cumpãrãtori, terenurile şi construcţiile vor fi predate, fãrã plata, comitetului executiv al sfatului popular pe teritoriul cãruia sînt situate, încheindu-se despre aceasta un proces verbal.
În acest caz, se va face o reevaluare a terenurilor şi construcţiilor în condiţiile prevãzute de instrucţiunile Ministrului Finanţelor.
Din suma reprezentând despãgubirile civile acordate se scade suma la care terenurile şi construcţiile au fost reevaluate, iar dacã suma la care s-au reevaluat bunurile este mai mare decât despãgubirile, modul de lichidare a diferenţei se va stabili de asemenea prin instrucţiunile prevãzute de alineatul precedent.
ART. 24
Creanţele organizaţiilor socialiste, provenite din despãgubiri civile, sunt privilegiate fata de toate celelalte creanţe, cu excepţia creanţelor provenite din obligaţiile de întreţinere, salarii, impozite şi taxe, precum şi din credite bancare.
ART. 25
Când bunurile sînt urmãrite pentru realizarea despãgubirilor civile de cãtre mai multe organizaţii socialiste, ordinea de preferinta la plata creanţelor este urmãtoarea:
a) instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile economice de stat;
b) organizaţiile cooperatiste;
c) celelalte organizaţii obşteşti.
În cazul când mai multe organizaţii socialiste pagubite vor sa preia terenul sau construcţia urmãrite pe seama despãgubirilor civile acordate, bunul se va atribui, cu preferinta, organizaţiei care are paguba cea mai mare de acoperit.
ART. 26
La urmãrirea bunurilor fãcute potrivit dispoziţiilor prezentului decret, organul de executare va incunostiinta pe toţi creditorii care au drepturile lor înscrise asupra bunului urmãrit în registrele de publicitate legale, precum şi secţiunea financiarã a comitetului executiv al sfatului popular în raza cãruia se afla bunul, în vederea valorificãrii creanţelor lor. Creditorii, cu excepţia celor prevãzuţi de art. 16, trebuie sa ceara plata creanţei lor în termen de 8 zile de la încunoştiinţare.
ART. 27
Impotriva actelor de executare, îndeplinite în cursul urmãririi prevãzutã în prezentul decret, se poate introduce contestaţie la executare, potrivit dispoziţiilor Codului de procedura civilã.
În temeiul contestaţiei, instanta poate suspenda executarea numai când din înscrisurile doveditoare, cu data certa, depuse de pãrţi se invedereaza temeinicia contestaţiei sau în lipsa acestor înscrisuri, dacã partea consemneazã cu titlu de cauţiune contravaloarea bunurilor a cãror urmãrire este contestatã.
În cazul când contestaţia este admisã dupã executare, pãrţile au dreptul la contravaloarea bunurilor valorificate, iar în cazul bunurilor predate fãrã plata potrivit art. 23 comitetele executive ale sfaturilor populare le vor restitui în natura.
Dispoziţiile alineatelor precedente se aplica şi în cazul contestaţiilor la executarea confiscãrii.
ART. 28
Dacã bunurile urmãrite nu au fost îndestulãtoare pentru acoperirea pagubei cauzate ori debitorul nu a avut bunuri urmaribile, organizaţia socialistã pagubita este obligatã sa urmãreascã situaţia materialã a debitorului şi în cazul în care acesta dobândeşte bunuri urmaribile şi executarea hotãrârii nu este încã prescrisã, sa ceara organului de executare sa porneascã la executarea silitã a acelor bunuri, în vederea repararii pagubei.
ART. 29
Bunurile confiscate, cu titlu de pedeapsa complimentarã, trec în proprietatea statului, pe data rãmânerii definitive a hotãrârii de condamnare.
În caz de amnistie, bunurile confiscate nu se restituie dacã hotãrârea a rãmas definitiva anterior amnistiei.
ART. 30
Pentru executarea confiscãrii averii, executorul judecãtoresc va întocmi un inventar în dublu exemplar al bunurilor care urmeazã sa fie predate şi va preda aceste bunuri, la locul unde se afla ele, comitetului executiv al sfatului popular în raza cãruia se afla aceste bunuri, împreunã cu un exemplar de pe inventar, al doilea exemplar rãmânând la dosarul executãrii.
La predarea bunurilor se va încheia un proces verbal semnat de executorul judecãtoresc, delegatul comitetului executiv al sfatului popular şi de custode, dacã este cazul.
ART. 31
Creditorii, care, potrivit legii, pot pretinde plata asupra bunurilor confiscate, sînt obligaţi sa-şi anunţe pretenţiile executorului judecãtoresc în termen de trei luni de la rãmânerea definitiva a hotãrârii judecãtoreşti de confiscare, sub sancţiunea pierderii dreptului de a fi plãtiţi din acele bunuri.
Creanţele anunţate potrivit alineatului precedent vor fi comunicate comitetului executiv prevãzut de art. 30.
ART. 32
Când prin hotãrârea judecãtoreascã s-au acordat despãgubiri civile şi s-a pronunţat totodatã şi confiscarea averii, se va executa mai întâi partea referitoare la despãgubirile civile, iar confiscarea se va executa asupra bunurilor rãmase.
_______________