Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ART. 1
Unitãţile socialiste de stat, organizaţiile cooperatiste, alte organizaţii obşteşti, orice alte persoane juridice, precum şi persoanele fizice, care folosesc personal salariat, sînt datoare sa verse la bugetul asigurãrilor sociale de stat, o contribuţie de 15% asupra cistigului brut realizat de personalul lor salariat, de persoanele care se califica la locul de munca sau care urmeazã cursuri de perfecţionare profesionalã, precum şi asupra sumelor primite de ucenici, elevi ai şcolilor profesionale, pe timpul cît fac practica în producţie, indiferent de forma în care se realizeazã aceste venituri, de fondul din care se plãtesc şi de durata contractului de munca.
Pentru personalul roman salariat trimis în misiune permanenta în strãinãtate, unitãţile socialiste de care aparţin sînt datoare sa verse la bugetul asigurãrilor sociale de stat o contribuţie de 15% asupra salariului brut de încadrare în ţara în lei.
Prin excepţie de la prevederile alineatului precedent, sînt datoare sa verse la bugetul asigurãrilor sociale de stat, contribuţia dupã cum urmeazã:
a) 25% - unitãţile socialiste româneşti care presteazã activitate în afarã graniţelor tarii, pentru personalul lor salariat cuprins în asigurãrile sociale româneşti; firmele strãine care calculeazã contribuţia de asigurãri sociale pentru personalul lor salariat cuprins în asigurãrile sociale româneşti, indiferent dacã acestea exercita activitatea pe teritoriul Republicii Socialiste România sau pe teritoriul strãin; societãţile mixte de pe teritoriul Republicii Socialiste România pentru personalul lor salariat; reprezentantele firmelor comerciale, ale organizaţiilor internaţionale şi ale organizaţiilor economice strãine, reprezentantele diplomatice strãine care funcţioneazã în Republica Socialistã România, precum şi membrii acestora, pentru personalul lor salariat cetãţeni romani sau strãini, cuprinşi în asigurãrile sociale româneşti, cu domiciliul stabil în Republica Socialistã România;
b) 14% - asociaţiile de locatari, pentru personalul salariat, asupra salariului convenit, care pentru calcularea contribuţiei de asigurãri sociale de stat şi a drepturilor de asigurãri sociale trebuie sa fie cuprins între limitele de salarizare ale funcţiei sau meseriei din unitãţile socialiste de stat din ramurile respective;
c) 7% - persoanele fizice, pentru personalul casnic angajat, asupra salariului tarifar minim pe economie.
Unitãţile, persoanele juridice şi fizice care aparţin sectoarelor de activitate cu sisteme proprii de asigurãri sociale, sînt datoare sa verse contribuţia la casele de asigurãri sociale din sistemele respective, pentru personalul lor cuprins în aceste asigurãri sociale precum şi pentru persoanele pe care le califica la locul de munca sau care urmeazã cursuri de perfecţionare profesionalã, pentru ucenicii sau elevii şcolilor lor profesionale. Stabilirea şi calcularea contribuţiei de asigurãri sociale se fac potrivit reglementãrilor acestor sisteme de asigurãri sociale.
ART. 2
Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat nu se datoreazã asupra sumelor reprezentind: drepturile plãtite asiguraţilor din fondurile asigurãrilor sociale de stat; drepturile plãtite potrivit dispoziţiilor legale în cazul desfacerii contractelor de munca.
ART. 3
Calcularea, precum şi depunerea contribuţiilor prevãzute la articolul 1 se fac lunar în contul asigurãrilor sociale de stat, o data cu plata chenzinei a doua a salariilor, cu excepţia persoanelor fizice care plãtesc contribuţia trimestrial pînã în ultima luna a trimestrului respectiv.
În cazul în care unitãţile au plãtit, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, direct personalului unele drepturi de asigurãri sociale, ele vor depune în contul asigurãrilor sociale de stat numai diferenţa dintre sumele reprezentind contribuţia datoratã şi drepturile de asigurãri sociale plãtite.
ART. 4
Organele bancare şi ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni au obligaţia sa verifice, odatã cu eliberarea fondurilor pentru plata salariilor, depunerea în contul asigurãrilor sociale de stat a contribuţiei datoratã de unitãţi.
În cazul persoanelor fizice care datoreazã contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat, verificarea se efectueazã de cãtre organele fiscale, trimestrial.
ART. 5
Nedepunerea contribuţiei la termenele prevãzute la art. 3 atrage majorarea sumelor datorate, potrivit dispoziţiilor legale ce se aplica veniturilor statului din impozite şi taxe.
Nedepunerea contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat nu afecteazã plata drepturilor de asigurãri sociale cuvenite celor asiguraţi.
ART. 6
Contribuţia pentru asigurãrile sociale de stat datoratã şi nedepusa se poate urmãri pe cel mult 18 luni în urma, de la unitãţile socialiste, şi pe 2 ani în urma, de la persoanele fizice şi persoanele juridice altele decît organizaţiile socialiste, de la data constatãrii.
ART. 7
Organele de control ale Ministerului Finanţelor, ale bãncilor şi ale Ministerului Muncii, precum şi organele de control financiar intern au obligaţia de a verifica, în cadrul acţiunilor de control pe care le efectueazã, respectarea normelor legale privind calcularea, depunerea şi evidenta contribuţiei pentru asigurãrile sociale de stat.
ART. 8
Prezentul decret intra în vigoare la data de 1 ianuarie 1973. Pentru unitãţile economice, dispoziţiile decretului se aplica dupã data de 1 ianuarie 1973, odatã cu reasezarea preţurilor de producţie şi livrare, cu excepţia unitãţilor economice din ramurile sau subramurile la care s-a efectuat reasezarea în anii 1971 şi 1972 şi la care dispoziţiile decretului se aplica cu data de 1 ianuarie 1973.
Pe data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentului decret se abroga art. 106 alin. 2 din Codul muncii. Pe mãsura intrãrii în vigoare a prezentului decret, Hotãrîrea Consiliului de Miniştrii nr. 4161/1953, cu modificãrile ulterioare, şi orice alte dispoziţii contrare prezentei reglementãri, îşi înceteazã aplicarea.
----------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: