Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 367 din 26 octombrie 1971 (*republicat*)  privind regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive *)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 367 din 26 octombrie 1971 (*republicat*) privind regimul armelor, munitiilor si materiilor explozive *)

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 21 din 8 martie 1976
___________
*) Republicare în temeiul <>art. III din Decretul Consiliului de Stat nr. 17/1976 , publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I, nr. 6 din 4 februarie 1976, dându-se o noua numerotare articolelor şi acualizandu-se denumirea unor organe centrale şi locale ale administraţiei de stat.
<>Decretul nr. 367/1971 a fost publicat în Buletinul Oficial nr. 135 din 26 octombrie 1971


CAPI. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În scopul menţinerii ordinii publice, al apãrãrii vieţii persoanelor, a proprietãţii socialiste şi personale, deţinerea portul şi folosirea de arme, muniţii şi materii explozive, uzul de arma, operaţiile cu arme, muniţii şi materii explozive, precum şi funcţionarea atelierelor de reparat arme, sunt supuse regimului prevãzut în prezentul decret.
ART. 2
Prin arme, în sensul prezentului decret, se înţeleg:
a) arme militare, care sunt arma de foc, precum şi orice alte instrumente, piese sau dispozitive destinate pentru a imobiliza, rani, ucide ori pentru a distruge, dacã prezintã caracterizsticile unei arme militare;
b) armele de tir, care sunt arme de foc sau arme cu arer ori alte gaze comprimate, special fabricate ori confectionate pentru trageri sportive, omologate sau recunoscute ca atare de Federaţia romana de tir;
c) armele de vanatoare, care sunt arme de foc cu glont, cu alice sau mixte, ori arme cu aer sau alte gaze comprimate, fabricate special pentru practicarea vanatorii;
d) armele ascumns, care sunt arme de foc astfel fabricate sau confectionate încât existenta lor sa nu fie vizibila ori banuita;
e) armele de panoplie, care sunt arme de foc fãcute inofensive, dacã prin valoarea lor istorica, documentara, ştiinţificã, artisticã, sau care constituind daruri, recompense ori amintiri, sunt destinate a fi pãstrate în instituţii de cultura şi arta sau în panoplii personale. În aceasta categorie se includ şi armele de foc în stare de funcţionare, care constituie raritati sau prezintã o valoare istorica, documentara, ştiinţificã ori artisticã deosebita;
f) orice alta arma, care acţioneazã ca armele de foc ori ca armele cu aer sau alte gaze comprimate, având la baza principiul aruncarii unuia sau mai multor proiectile ca alice, schije substanta aprinsa luminoasa, ori al imprastierii de gaze nocive sau de neutralizare, prin forta de expansiune a gazelor provenite din detonarea unei capse ori explozia unei incarcaturi sau prin forta de destindere a aerului ori a altor gaze comprimate
ART 3
Prin muniţii, în sensul prezentului decret, se înţeleg cartusele, proiectiile şi incarcaturile de orice fel, care pot fi întrebuinţate la armele prevãzute în art. 2, cu excepţia acelora pentru armele cu aer comprimat.
ART 4
Prin materii explozive, în sensul prezentului decret, se înţeleg explozivii propriu-zisi, amestecurile explozive, pirotehnice şi simple, mijloacele de iniţiere, cele auxiliare de aprindere, precum şi orice alte substanţe sau amestecuri de substanţe capabile sa dea naştere la reactii chimice instantanee, cu degajare de caldura şi gaze la temperatura ridicatã.
ART 5
Ministerul de Interne exercita controlul asupra deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor, asupra deţinerii şi folosirii materiilor explozive, asupra modului cum se efectueazã operaţiile cu arme, muniţii şi materii explozive, precum şi asupra functionarii atelierelor de reparat arme.
Ministerul de Interne exercita de asemenea controlul asupra organizãrii transportului, depozitarii şi manipulãrii materiilor explozive la exploatãrile minier.

CAP. 2
Deţinerea, portul şi folosirea armelor şi muniţiilor, precum şi deţinerea şi folosirea materiilor explozive

SECŢIUNEA I
Deţinerea, portul şi folosirea armelor şi muniţiilor

ART. 6
Deţinerea ori portul de arme şi muniţii, de cãtre persoanele fizice, sunt permise cu autorizarea organelor prevãzute în prezentul decret. În cazurile reglementate de art. 13, 14 şi 31 nu este necesarã autorizarea.
ART. 7
Cetãţenii romani pot fi autorizaţi sa detina şi sa poarte arme de vanatoare, arme de tir şi dintre armele militare, numai pistol, precum şi sa detina arme de panoplie.
Numãrul şi felul armelor, precum şi cantitatea de munitie ce pot fi deţinute şi purtate de persoanele autorizate se stabilesc, pentru fiecare caz în parte, de organele militiei prevãzute la art. 10.
ART. 8
Nu pot fi autorizate sa detina şi sa poarte arme şi muniţii:
a) persoanele care, datoritã antecedentelor penale sau comportãrii lor, prezintã pericol pentru ordinea publica, pentru securitatea statului sau a persoanelor, în cazul când ar deţine sau ar purta arme ori muniţii;
b) minorii;
c) bolnavii mintal, precum şi persoanele care datoritã altor afecţiuni de care suferã ar putea pune în primejdie propria viata sau pe a altora, în situaţia în care ar deţine arme sau muniţii; aceste afecţiuni se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 9
Autorizarea prevãzutã la art. 7 se acorda pentru:
a) arme de vanatoare, membrilor Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi;
b) arme de tir, membrilor asociaţiilor sportive sau ai cluburilor sportive care au secţii de tir în cadrul cãrora aceştia activeazã;
c) arma militarã - pistol -, persoanelor care îndeplinesc o funcţie ce implica exerciţiul autoritãţii de stat, precum şi acelora care îndeplinesc o importanta activitate obsteasca, dacã pentru apãrarea sau paza personalã este necesar sa detina şi sa poarte o asemenea arma;
d) arme de panoplie, persoanelor care doresc sa detina astfel de arme în calitate de colectionari.
ART. 10
Persoanele fizice care îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi autorizate şi vor sa detina arme de foc depun cererea în vederea autorizãrii, împreunã cu actele necesare, la militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã domiciliazã.
Cererea se rezolva în cel mult 60 de zile de la înregistrare, termen înãuntrul cãruia se va comunica petitionarului rãspunsul în scris.
Persoanei autorizate i se elibereazã permis, iar dacã este titulara de permis, i se înscrie în aceasta arma pe care a procurat-o dupã ce a fost încunoştinţatã ca este autorizata sa o detina.
Cel nemulţumit de felul în care i s-a rezolvat cererea poate face plângere la Inspectoratul general al militiei, în termen de cel mult 60 de zile de la primirea rãspunsului.
ART. 11
Persoanele care au obţinut permis au dreptul de a deţine şi a purta armele înscrise în el şi munitia corespunzãtoare. Armele de panoplie nu pot fi purtate şi pentru ele nu pot fi deţinute muniţii.
ART. 12
Strãinii domiciliaţi sau cu resedinta în România pot fi autorizaţi, în condiţiile prezentului decret, sa detina şi sa poarte arme de vanatoare, arme de tir şi munitia corespunzãtoare, precum şi sa detina arme de panoplie.
ART. 13
Strãinii veniti temporar în România pentru a participa la concursuri oficiale de tir sau pentru a practica vânãtoarea, în condiţiile legale, pot deţine şi purta, pana la expirarea vizei de şedere în ţara, arme de tir sau arme de vanatoare, dupã caz, şi munitia corespunzãtoare, numai dacã acestea au fost înscrise de organele competente în pasapoartele sau actele valabile cu care au trecut frontiera de stat romana ori dacã armele şi munitiile le-au primit împrumut de la organizaţiile prevãzute în art. 22 pentru a practica vânãtoarea.
ART. 14
Membrii misiunilor diplomatice, reprezentantelor permanente, oficiilor consulare şi reprezentantelor consular-comerciale sunt scutiţi pe baza de reciprocitate de a obţine autorizare şi a poseda permise pentru deţinerea şi portul de arme de foc şi muniţii.
ART. 15
Permisele se vizeazã periodic de cãtre militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã domiciliazã titularii acestora.
ART. 16
Se elibereazã un nou permis în urmãtoarele situaţii:
a) în caz de schimbare a numelui titularului;
b) când s-a deteriorat;
c) când au fost folosite în întregime spaţiile destinate mentiunilor ulterioare eliberãrii permisului, cu privire la înscrierea armelor, vizelor ori domiciliului titularului şi este necesarã înscrierea unei alte menţiuni.
ART. 17
Autorizarea se anuleazã şi permisul se retrage când titularul:
a) renunţa sa mai detina armele înscrise în permis şi prezintã actul de înstrãinare a acestora;
b) dupã obţinerea permisului, se afla în una din situaţiile prevãzute în art. 8 lit. a) sau c);
c) nu mai are calitatea prevãzutã la art. 9, care a condiţionat eliberarea permisului;
d) se afla în situaţia prevãzutã la art. 32 alin. 4;
e) pleacã definitiv din ţara;
f) fãrã motive întemeiate, nu se prezintã la viza permisului în perioada stabilitã;
g) a murit sau a fost declarat dispãrut prin hotãrârea judecãtoreascã.
În cazurile prevãzute la lit. c) şi d) nu se retrage permisul decât dacã în el sunt înscrise şi alte arme i afarã aceleia pe care titularul nu o mai poate deţine. În asemenea situaţii, precum şi atunci când titularii vand sau doneaza unele din armele pe care le deţin, se anuleazã numai înregistrãrile din permis referitoare la aceste arme.
ART. 18
Anularea autorizãrii şi retragerea permisului se fac de cãtre militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã domiciliazã titularul. Dispoziţia de retragere a permisului, în cazurile prevãzute la art. 17 lit. b) - f), se comunica titularului sau, în situaţia prevãzutã la art. 8 lit. c), reprezentantului sau legal.
ART. 19
Dacã în termen de 10 zile de la data luãrii la cunostinta a dispoziţiei de retragere a permisului, titularii sau reprezentanţii lor legali, în cazurile prevãzute în art. 17 lit. b) - f), nu au vândut sau donat armele şi munitia celor care au dreptul de a le deţine şi purta, le vor depune în consignaţie spre vânzare, cu excepţia acelora care, fiind supuse confiscãrii potrivit legii, se depun la organele militiei sau se ridica de acestea. Munitia confectionata manual nu poate fi vândutã, ci, odatã cu permisul, se preda organului militiei, în vederea casãrii.
Dispoziţiile alineatului precedent se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul anulãrii din permis a înregistrãrilor referitoare la armele care nu mai pot fi deţinute de titular ca urmare a încetãrii condiţiilor care au determinat înscrierea lor în permis.
În cazul prevãzut la art. 17 lit. g), urmaşii titularului sunt obligaţi sa depunã la organul militiei, în termen de 10 zile de la data morţii titularului sau, dupã caz, de la data rãmânerii definitive a hotãrârii de declarare a dispariţiei titularului, permisul, armele şi munitiile defunctului sau dispãrutului.
Armele şi munitiile prevãzute la alineatul precedent, cu excepţia acelora care îndeplinesc condiţiile de a fi casate sau confiscate, se depun de organele militiei în consignaţie. Sumele rezultate din vânzare se consemneazã, pe numele celor în drept sa le primeascã, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, de cãtre magazinul prin care s-a fãcut vânzarea.
În termen de 10 zile de la încetarea calitãţii care a justificat autorizarea prevãzutã în art. 9 lit. c), persoana în cauza este obligatã sa restituie arma militarã şi munitia organului de la care le-a primit în dotare. De asemenea, este obligatã ca în acelaşi termen sa depunã la organul militiei permisul ori sa ceara anularea înregistrãrii din permis a armei respective în situaţia când este autorizata sa detina şi alte arme de foc.
Armele şi munitiile care în termenul prevãzut la alin. 1 şi 2 nu au fost vândute, donate sau depuse în consignaţie ori munitia care nu a fost predatã în vederea casãrii, precum şi armele sau munitia care nu au fost depuse la organele militiei în termenul prevãzut în alin. 3, ori cele care nu au fost restituite organului de la care au fost primite în dotare în termenul prevãzut la alin. 5, se considera deţinute fãrã drept.
ART. 20
Permisul împreunã cu armele şi munitiile aparţinând invinuitilor sau inculpaţilor se pot ridica numai de organele de urmãrire penalã şi se predau organelor militiei, care le pãstreazã pana la soluţionarea definitiva a cauzei.
În caz de condamnare definitiva la închisoare, dreptul de a deţine arme şi muniţii se suspenda sau, în cazul prevãzut la art. 8 lit. a), permisul se retrage. Permisul, armele şi munitiile se pãstreazã, pe timpul suspendãrii, de organul militiei şi se restituie titularului dupã terminarea executãrii penale privative de libertate.
În caz de scoatere de sub urmãrire, de încetare a urmãririi penale, de achitare ori de încetare a procesului penal, ori de condamnare la pedeapsa amenzii, organele militiei restituie celor în cauza permisul, armele şi munitiile ridicate, dacã nu exista alte motive legale care sa impunã anularea autorizãrii de a deţine arme şi muniţii.
ART. 21
Organizaţiile socialiste au dreptul sa detina şi sa foloseascã arme militare şi munitia corespunzãtoare acestor arme, pentru inarmarea paznicilor, a altor angajaţi care asigura paza, precum şi a angajaţilor care manuiesc bunuri şi valori, pentru care s-a primit avizul favorabil al organelor militiei.
ART. 22
Ministerul economiei Forestiere şi Materialelor de Construcţii - Inspectoratul general de stat al silviculturii - şi unitãţile subordonate acestuia, precum şi Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi şi asociaţiile judeţene şi din municipiul bucureşti ale vanatorilor şi pescarilor sportivi, au dreptul sa detina pentru paza şi arme de vanatoare sau arme de tir, cu care vor inarma angajaţii proprii însãrcinaţi cu paza, ocrotirea, recoltarea planificata şi cu combaterea animalelor dãunãtoare vânatului, pe fondurile de vanatoare pe care la gospodãresc. Aceste organizaţii pot imprumuta arme de vanatoare şi arme de tir strãinilor veniti temporar în România pentru a practica vânãtoarea în condiţii legale, eliberand acestora o dovada.
ART. 23
Organizaţiile socialiste pe lângã care sunt înfiinţate garzi patriotice, precum şi cele care pregãtesc tineretul pentru apãrarea patriei, pot deţine şi folosi, în condiţiile legii, arme de foc militare sau arme de tir şi munitiile necesare pentru inarmarea garzilor şi pregãtirea tineretului, respectând normele tehnice stabilite de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 24
Federaţia romana de tir, asociaţiile şi cluburile sportive care au secţii de tir pot deţine şi folosi arme de tir, arme de vanatoare, precum şi arme de foc militare, în numãrul şi cantitatea strict necesare efectuãrii antrenamentelor şi participãrii la concursuri sportive de tir.
Organizaţiile socialiste de stat şi asociaţiile judeţene şi din municipiul Bucureşti ale vanatorilor şi pescarilor sportivi pot deţine arme cu aer comprimat, în scopul de a organiza, pentru public, locuri de distractie constând în trageri cu aceste arme.
ART. 25
Organizaţiile de stat care deţin arme şi muniţii în condiţiile art. 21 şi 22 sunt obligate sa se înregistreze la militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã îşi au sediul. Celelalte organizaţii socialiste care vor sa detina arme şi muniţii în condiţiile art. 21, 22 şi 24 sunt obligate sa obţinã autorizaţie de la organele militiei competente potrivit alineatului precedent Autorizaţia se obţine în condiţiile art. 10, care se va aplica în mod corespunzãtor.
ART. 26
Instituţiile de cultura şi arta, precum şi asociaţiile cultural-artistice şi sportive, pot deţine arme de panoplie fiind obligate, în acest scop, sa se inregisreze la organele militiei. Deţinerea de arme de panoplie în stare de funcţionare, de cãtre organizaţiile socialiste prevãzute în alineatul precedent, este permisã numai pe baza de autorizaţie, care se elibereazã de militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã îşi au sediul aceste organizaţii, în condiţiile art. 10, care se aplica în mod corespunzãtor.
ART. 27
Armele şi munitiile nu pot fi folosite decât în scopul în care s-a dat autorizare.
ART. 28
Angajaţii organizaţiilor socialiste pot purta armele şi munitiile cu care sunt dotati, în scopul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, în cazurile prevãzute în art. 21 şi 22, numai pe baza de ordin de serviciu eliberat de conducerea unitãţii de care aparţin.
ART. 29
În localul organizaţiilor de stat sau obşteşti pot purta arme şi muniţii organele de menţinere a ordinii publice, persoanele dotate cu arme pentru a executa paza în aceste locuri, precum şi celelalte persoane care au dreptul sa detina arme în cazul în care au de îndeplinit obligaţii legale în legatura cu armele şi munitiile pe care le deţin.
La întruniri publice pot purta arme şi muniţii numai organele de menţinere a ordinii publice.
ART. 30
Dotarea persoanelor fizice şi a organizaţiilor socialiste cu arme de foc militare şi cu munitia corespunzãtoare, în cazurile prevãzute în art. 9 lit. c), art. 21 şi 24 alin. 1, se face de cãtre Ministerul de Interne, prin organele militiei. Munitia necesarã ulterior dotãrii se asigura contra cost.

SECŢIUNEA a II-a
Deţinerea şi portul armelor şi muniţiilor de cãtre militari

ART. 31
Generalii, ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii activi pot deţine şi purta armele şi munitiile cu care sunt dotati de cãtre unitãţile din care fac parte.
ART. 32
În afarã armelor din dotare, generalii, ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii activi pot deţine şi purta pistol sau arma de tir primite ca recompensa prin ordinul ministrului apãrãrii naţionale sau ministrului de interne.
Pe baza ordinului de recompensare, organele militiei elibereazã militarilor prevãzuţi la alineatul precedent permise pentru deţinerea şi portul armelor primite ca recompensa şi a muniţiilor corespunzãtoare acestor arme.
La trecerea în rezerva sau direct în retragere, persoanele prevãzute în acest articol vor putea deţine şi purta în continuare, pe baza de permis, armele primite ca recompensa, dacã în ordinul de trecere în rezerva sau retragere se menţioneazã aceasta. Permisul se retrage dacã, ulterior, persoana în cauza se afla în una din situaţiile prevãzute la art. 8 lit. a) sau c).
Dacã în ordinul de trecere în rezerva sau retragere nu se menţioneazã dreptul de a deţine şi purta arma primitã drept recompensa, permisul pentru deţinerea şi portul armei se retrage, titularul permisului fiind obligat ca, în termen de 10 zile, sa predea pistolul organelor competente sau sa vândã arma de tir celor autorizaţi sa detina astfel de arma.
În cazul când titularul transforma arma primitã ca recompensa în arma de panoplie, organele militiei îi vor elibera permisul corespunzãtor.
ART. 33
Deţinerea şi portul altor arme şi muniţii de cãtre generalii, ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii activi sunt permise numai în conformitate cu prevederile prezentului decret.

SECŢIUNEA a III-a
Deţinerea şi folosirea materiilor explozive

ART. 34
Persoanele fizice nu au dreptul sa detina materii explozive, cu excepţia pulberii necesare confectionarii cartuselor pentru arme de vanatoare în cantitatea echivalenta muniţiei aprobate de organele militiei.
ART. 35
Organizaţiile socialiste pot deţine şi folosi materii explozive necesare procesului de producţie, în condiţiile prevãzute la capitolul IV.

CAP. 3
Uzul de arma

ART. 36
Persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de arma, pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu sau a misiunilor militare, numai dacã este absolut necesar şi dacã folosirea altor mijloace de împiedicare sau constrângere nu este posibila, în urmãtoarele situaţii:
a) impotriva acelora care ataca prin surprindere pe cei aflaţi în serviciul de garda, escorta, paza sau securitate, precum şi impotriva acelora care, prin actul sãvârşit prin surprindere, pun în pericol grav obiectivul pazit;
b) impotriva persoanlor care patrund sau ies, în mod ilegal în sau din perimatrele ori zonele pazite, stabilite în consemn;
c) pentru imobilizarea sau reţinerea infractorilor care riposteaza sau incearca sa riposteze cu arma sau cu orice alte obiecte care pot pune în pericol viata ori integritatea corporalã;
d) pentru a impiedica fuga de sub escorta sau evadarea celor aflaţi în stare legalã de reţinere sau de deţinere;
e) pentru imobilizarea infractorilor care, dupã comiterea unei infracţiuni grave, incearca sa fuga, iar rãmânerea pe loc în stare de libertate ar crea un pericol deosebit de grav.
ART. 37
În cazurile prevãzute la art. 36 lit b), d) şi e) se va face uz de arma numai dupã ce s-a fãcut somaţia legalã.
Somaţia se face prin cuvântul "Stai!". În caz de nesupunere se someaza din nou prin cuvintele "Stai, ca trag!". Dacã cel în cauza nu se supune nici de aceasta data, se someaza prin tragerea focului de arma în sus, în plan vertical.
În cazul în care, dupã executarea somaţiei legale, potrivit prevederilor din prezentul articol, persoana în cauza nu se supune, se poate face uz de arma impotriva acesteia.
În situaţiile prevãzute la art. 36 lit. a) şi c), uzul de arma se poate face fãrã somaţie, numai dacã lipseşte timpul necesar pentru aceasta.
ART. 38
Comandantii (şefii) militari pot face uz de arma impotriva subordonaţilor, pentru a restabili ordinea, dacã alte mãsuri de împiedicare sau constrângere nu sunt posibile, atunci când acţiunile acestora sunt îndreptate în mod evident spre trãdarea patriei sau zadarnicia îndeplinirii unei misiuni de lupta ori pericliteazã în mod grav capacitatea de lupta a unitãţii. În aceste cazuri se va face uz de arma respectându-se prevederile referitoare la somaţia legalã.
ART. 39
Uzul de arma, în condiţiile şi situaţiile prevãzute în prezentul capitol, se va face în asa fel încât sa ducã la imobilizarea celor impotriva cãrora se foloseşte arma, tragandu-se, pe cat posibil, la picioare, pentru a se evita cauzarea morţii acestora.
ART. 40
Se va evita, pe cat posibil, uzul de arma impotriva minorilor, femeilor şi batranilor.
Se inerzice uzul de arma impotriva copiilor, femeilor gravide, precum şi în situaţiile în care s-ar primejdui viata altor persoane ori s-ar viola teritoriul, spaţiul aerian sau apele naţionale ale statului vecin.

CAP. 4
Operaţii cu arme, muniţii şi a materii explozive, precum şi funcţionarea atelierelor de reparat arme

ART. 41
Organizaţiile de stat, care potrivit obiectivului lor de activitate efectueazã operaţii ca producerea, confecţionarea, prelucrarea, prepararea, experimentarea, comerţul, importul sau exportul cu arme de vanatoare sau de tir, muniţii pentru aceste arme ori cu materii explozive folosite în economie ori care se ocupa cu repararea de astfel de arme, sunt obligate sa se înregistreze la militia judeteana sau a municipiului Bucureşti pe a carei raza teritorialã îşi au sediul.
Celelalte organizaţii socialiste nu pot face operaţiile prevãzute la alineatului precedent, cu excepţia:
a) organizaţiilor cooperatiste, Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi, asociaţiilor judeţene şi din municipiul Bucureşti ale vanatorilor şi pescarilor sportivi, care pot sa facã prin magazine proprii, pe baza de autorizaţie eliberata de militia judeteana sau a municipiului Bucureşti, în condiţiile art. 10, care se aplica în mod corespunzãtor, comerţ şi operaţii de consignaţie cu arme de vanatoare sau de tir, muniţii pentru aceste arme, precum şi cu arme de panoplie;
b) organizaţiilor cooperatiste, care pot fabrica sau confecţiona obiecte de distractie pe baza de anestecuri pirotehnice, dacã prin aceste obiecte nu se pune în pericol viata ori integritatea persoanelor şi nu se aduce atinge ordinii publice. aceste operaţii se fac pe baza de autorizaţie, obţinutã în condiţiile art. 10, care se aplica în mod corespunzãtor.
Comercializarea obiectelor de distractie produse pe baza de amestecuri pirotehnice, fabricate sau confectionate de organizaţii socialiste de stat sau de organizaţii cooperatiste, poate fi facuta prin orice unitate a comerţului de stat sau cooperatist, nefiind obligatorie în acest scop obţinerea de autorizaţie sau înregistrarea la organele militiei.
Organizaţiile socialiste care fac prin magazine proprii comerţ şi operaţii de consignaţie cu arme şi muniţii, precum şi cele care fabrica, confectioneaza sau comercializeazã obiecte de distracti pe baza de amestecuri pirotehnice, sunt obligate ca la depozitarea, pãstrarea şi manipularea muniţiilor, a pulberilor de orice fel, a obiectelor de distractie şi a amestecurilor pirotehnice din care acestea sunt fãcute, sa aplice în mod corespunzãtor dispoziţiilor legale privind regimul materiilor explozive în economie şi sa ia toate mãsurile necesare pentru a evita producerea de accidente cu astfel de materii explozive.
ART. 42
Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi, asociaţiile judeţene şi din municipiul Bucureşti ale vanatorilor şi pescarilor sportivi pot infiinta, pe baza autorizaţiei eliberate de militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în condiţiile art. 10, care se aplica în mod corespunzãtor, ateliere pentru repararea armelor de vanatoare, a armelor de tir sau a armelor de panoplie aparţinând persoanelor care le deţin legal.
ART. 43
Împrumutarea sau înstrãinarea armelor şi muniţiilor care nu sunt în drept sa le detina este interzisã.
ART. 44
Angajatul cãruia i s-au încredinţat materii explozive pentru îndeplinirea obligaţiilor de munca nu are dreptul sa le foloseascã în alte scopuri ori sa efectueze cu ele alte operaţii decât cele stabilite pentru îndeplinirea acelor obligaţii.
ART. 45
Persoanele fizice care au dreptul sa detina arme de vanatoare îşi pot confecţiona singure munitia nacasara, în limitele cantitãţii pe care au dreptul sa o detina.
ART. 46
Cetãţenii romani, precum şi strãinii domiciliaţi sau veniti temporar în România, pot introduce sau scoate din ţara arme de vanatoare, arme de tir, muniţii pentru acestea şi arme de panoplie, în limita numãrului şi cantitãţii pe care au dreptul sa le detina, dacã sunt înscrise în actele de trecere a frontierei de stat.
ART. 47
Pentru fiecare import sau export în parte de arme de vanatoare sau de tir, muniţii pentru aceste arme ori materii explozive folosite în economie, organizaţiile socialiste care efectueazã aceste operaţii sunt obligate sa anunţe militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã îşi au sediul.

CAP. 5
Viza, schimbarea şi retragerea autorizaţiilor

ART. 48
Autorizaţiile eliberate potrivit dispoziţiilor prezentului decret se vizeazã periodic de cãtre militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei traza teritorialã îşi are sediul.
ART. 49
Organele militiei prevãzute la art. 48 elibereazã oranizatiilor socialiste o noua autorizaţie în urmãtoarele cazuri:
a) când titularul şi-a schimbat denumirea;
b) când autorizaţia s-a deteriorat;
c) dupã completa utilizare a spaţiilor destinate înscrierii armelor, a vizei sau a sediului titularului
ART. 50
Autorizaţiile eliberate organizaţiilor socialiste, potrivit prezentului decret, se retrag de cãtre militia judeteana sau a municipiului Bucureşti în a carei raza teritorialã îşi are sediul, în urmãtoarele cazuri:
a) când titularul autorizaţiei înceteazã activitatea care a determinat autorizarea;
b) când titularul autorizaţiei incalca în mod repetat dispoziţiile legale privind regimul armelor, muniţiilor şi materiilor explozive sau nu ia mãsuri imediate pentru înlãturarea incalcarilor constatate. În aceste cazuri retragerea autorizaţiei atrage obligaţia pentru organizaţia socialistã în cauza de a inceta imediat sa mai detina, sa foloseascã ori sa facã operaţii cu arme, muniţii sau materii explozive ori sa repare arme.

CAP. 6
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 51
Deţinerea armelor, muniţiilor sau materialelor explozive fãrã autorizare ori în numãr sau, dupã caz, în cantitãţi mai mari decât cele autorizate se sancţioneazã potrivit legii penale. Ele se ridica de organele de urmãrire penalã şi se predau organelor militiei în vederea confiscãrii.
Organele de paza şi control ale ministerului Economiei Forestiere şi Materialelor de Construcţii - Inspectoratul general de stat al silviculturii - şi unitãţile din subordinea acestuia, ale Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi, ale asociaţiilor judeţene şi din municipiul Bucureşti ale vanatorilor şi pescarilor sportivi, pot sa ridice şi sa predea în termen de 3 zile, organelor militiei, armele şi munitiile deţinute fãrã drept, aflate asupra persoanelor care sunt gãsite pe terenurile de vanatoare, precum şi cele cu care aceste persoane au sãvârşit infracţiuni flagrante la dispoziţiile legale privind economia vânatului.
Organele militiei vor inainta procuraturii sau instanţei judecãtoreşti competente, la cererea acestora, armele şi munitiile supuse confiscãrii.
Instanta judecãtoreascã sau, dupã caz, procurorul va dispune asupra armelor, muniţiilor şi materiilor explozive care sunt corpuri delicte. Acestea se vor preda cu proces-verbal organelor militiei din localitatea unde instanta judecãtoreascã sau, dupã caz, procuratura îşi are sediul.
Armele, munitiile şi materiile explozive confiscate sunt supuse regimului de casare ori valorificare, dupã caz, potrivit dispoziţiilor legale.
Armele şi munitiile prevãzute la art. 19 alin 1, care nu au fost vândute în termen de 90 de zile de la data depunerii lor în magazin, se considera nevandabile şi se predau organelor locale ale militiei. Aceste arme se vor transmite de militia judeteana sau a municipiului Bucureşti, prin inspectoratele silvice judeţene, Inspectoratului general de stat al silviculturii, în vederea dotãrii unitãţilor silvice din subordine.
ART. 52
La cererea organelor de urmãrire penalã sau a instanţelor judecãtoreşti, organele Ministerului de Interne vor întocmi rapoarte cu privire la faptul dacã o arma întruneşte caracterul de arma militarã.
ART. 53
Organizaţiile socialiste pot angaja pentru gestionarea, administrarea ori manipularea armelor numai persoane cu calificare corespunzãtoare, pentru care s-a primit avizul favorabil din partea organelor militiei.
ART. 54
Armele ieşite din uz şi nevandabile aparţinând persoanelor fizice, precum şi armele propuse a fi casate ca urmare a iesirii lor din uz aparţinând organizaţiilor socialiste, se predau organelor militiei spre a fi distruse.
Armele prevãzute la alineatul precedent, care constituie raritati sau prezintã valoare istorica, documentara, ştiinţificã ori artisticã, nu se distrug, ci se predau, de organele militiei, instituţiilor de cultura şi arta ori asociaţiilor cultural- artistice şi sportive, pentru a fi deţinute ca arme de panoplie, cu respectarea dispoziţiilor legale prevãzute pentru aceste arme.
ART. 55
Orice persoana care gãseşte arme, muniţii sau materii explozive este obligatã sa anunţe de îndatã cel mai apropiat organ al militiei.
ART. 56
În interesul menţinerii ordinii publice, al securitãţii statului ori apãrãrii vieţii persoanelor sau bunurilor, dreptul unor persoane fizice sau organizaţii socialiste de a deţine ori folosi arme, muniţii sau materii explozive ori de a efectua orice operaţii cu arme, muniţii sau materii explozive poate fi restrâns, suspendat ori poate inceta.
Mãsurile prevãzute la alineatul precedent se dispun de cãtre conducerea Ministerului de Interne.
ART. 57
Autorizaţiile pentru deţinerea armelor de panoplie, eliberate persoanelor fizice, rãmân valabile pana la înlocuirea lor cu permise de cãtre organele militiei.
ART. 58
Sunt exceptate de la dispoziţiile prezentului decret, în afarã celor referitoare la uzul de arma, organele, unitãţile, formaţiunile şi instituţiile aparţinând Ministerului Apãrãrii Naţionale sau Ministerului de Interne, precum şi întreprinderile sau secţiile întreprinderilor ce executa comenzi de arme, muniţii sau materii explozive pentru aceste organe centrale de stat, care sunt obligate sa aibã norme interne proprii de reglementare în aceasta privinta.
ART. 59
Prin hotãrâre a Consiliului de Miniştri se vor stabili mãsuri cu privire la conditiile de eliberare, viza, schimbare şi retragere a permiselor, obligaţiile ce revin titularilor de permise şi autorizaţii în legatura cu pierderea, furtul sau distrugerea acestora, precum şi cu pierderea ori furtul armelor ori muniţiilor, unele mãsuri în legatura cu înregistrarea sau, dupã caz, autorizarea organizaţiilor socialiste care deţin ori fac operaţii cu arme şi muniţii sau care se ocupa cu repararea de arme, condiţiile în care organizaţiile socialiste pot deţine şi face operaţii cu materii explozive folosite în economie, precum şi contravenţiile la regimul armelor, muniţiilor şi materiilor explozive.
ART. 60
Prezentul decret intra în vigoare dupã 30 de zile de la publicare*). Pe aceeaşi data, Decretul nr. 61/1959 privind regimul armelor, muniţiilor şi materiilor explozive, publicat în Buletinul Oficial nr. 7 din 6 martie 1959, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga.

_________________
*) Fac excepţie prevederile modificate prin <>Decretul Consiliului de stat nr. 17/1976 , care se aplica de la data intrãrii în vigoare a acestui decret.

NOTA:
Potrivit dispoziţiilor <>art. II din Decretul Consiliului de stat nr. 17/1976 , organizaţiile socialiste şi persoanele fizice care deţin, cu orice titlu, arme cu aer sau alte gaze comprimate sunt obligate ca, în termen de 30 de zile de la data publicãrii lui, sa le vândã, doneze, depunã în consignaţie spre vânzare sau la organele militiei, dacã nu au solicitat autorizarea deţinerii lor în condiţiile prevãzute de <>Decretul nr. 367/1971 , devenind <>Legea nr. 77/1971 , cu modificãrile aduse prin Decretul Consiliului de stat nr. 17/1971. În situaţia în care s-a solicitat autorizarea, termenul de 30 de zile curge de la data respingerii definitive a cererii.
Dispoziţia prevãzutã la alineatul precedent se aplica, în mod corespunzãtor, şi persoanelor încadrate în munca la Ministerul Economiei Forestiere şi Materialelor de Construcţii, la Asociaţia Generalã a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi ori la asociaţiile judeţene şi din municipiul Bucureşti ale vanatorilor şi pescarilor sportivi care, pana la data <>Decretului Consiliului de stat nr. 17/1976 , au fost autorizate sa detina arme de vanatoare, proprietate personalã, în interesul serviciului, fãrã a fi membre ale Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi.
În termen de 30 de zile de la publicarea Decretului Consiliului de stat nr. 17/1971, persoanele fizice, precum şi organizaţiile obşteşti, cu excepţia Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi şi a asociaţiilor judeţene şi din municipiul Bucureşti ale vanatorilor şi pescarilor sportivi, autorizate sa înfiinţeze ateliere de reparat arme, vor inceta orice activitate privind reparerea de arme, restituindu-le pe cele pe care le deţin persoanelor de la care le-au primit în acest scop.




--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016