Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 360 din 5 noiembrie 1986 privind organizarea si desfasurarea referendumului in legatura cu reducerea, de catre Republica Socialista Romania, cu 5 la suta, a armamentelor, efectivelor si cheltuielilor militare
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 69 din 6 noiembrie 1986
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România, decreteazã:
ART. 1
În conformitate cu prevederile Legii nr. 20 din 23 octombrie 1986, poporul roman este chemat în ziua de 23 noiembrie 1986 sa se pronunţe, în cadrul unui referendum, asupra reducerii, de cãtre Republica Socialistã România, cu 5 la suta, a armamentelor, efectivelor şi cheltuielilor militare.
ART. 2
La referendum participa toţi cetãţenii Republicii Socialiste România care au, potrivit legii, drept de vot.
Având în vedere ca obiectivele referendumului privesc reducerea armamentelor, efectivelor şi cheltuielilor militare, întãrirea pãcii şi colaborãrii în lume, probleme ce intereseazã, în cel mai înalt grad tanara generaţie, în cadrul referendumului sunt consultaţi, alãturi de cetãţenii cu drept de vot, şi ţinerii în varsta de 14-18 ani.
ART. 3
Referendumul se organizeazã în unitãţile în care cetãţenii îşi desfãşoarã activitatea, în unitãţile militare, în instituţiile militare, în instituţiile de învãţãmânt şi în alte unitãţi.
Pentru ceilalţi cetãţeni, referendumul se desfãşoarã în locurile stabilite de comitetele sau birourile executive ale consiliilor populare ale localitãţilor în care persoanele îşi au domiciliul.
Cetãţenii care nu se afla în localitãţile de domiciliu în ziua referendumului se vor prezenta la oricare din locurile organizate pentru referendum, potrivit alin. 2, iar cei aflaţi în strãinãtate, la sediile misiunilor diplomatice ale Republicii Socialiste România.
ART. 4
Cetãţenii cu drept de vot şi ţinerii în varsta de 14-18 ani îşi exprima votul, respectiv opinia prin semnatura depusa pe buletinele pentru referendum, în dreptul numelui fiecãruia, la una din rubricile cu menţiunea" DA" sau " NU".
ART. 5
Referendumul se desfãşoarã în ziua stabilitã potrivit art. 1, între orele 6-18.
ART. 6
Pentru organizarea şi desfãşurarea referendumului se înfiinţeazã o comisie centrala, comisii judeţene, a municipiului Bucureşti şi ale sectoarelor acestuia, precum şi comisii municipale, orãşeneşti şi comunale, pentru referendum.
Comisiile pentru referendum se compun din:
- 15 membri, comisia centrala;
- 11 membri, comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- 9 membri, comisiile municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti;
- 7 membri, comisiile orãşeneşti şi comunale.
Fiecare comisie are un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar.
ART. 7
Comisia centrala şi comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru referendum, se confirma de Consiliul de Stat.
Celelalte comisii pentru referendum prevãzute la art. 6 se confirma de comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
ART. 8
La închiderea referendumului, buletinele pentru referendum se depun, dupã caz, la comisiile municipale, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, orãşeneşti şi comunale, în vederea centralizarii voturilor.
Rezultatul votului se consemneazã într-un proces-verbal care, împreunã cu buletinele pentru referendum, se înainteazã comisiilor judeţene sau, dupã caz, a municipiului Bucureşti.
Comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru referendum centralizeazã rezultatul voturilor din unitatea administrativ-teritorialã respectiva şi îl consemneazã într-un proces-verbal, pe care îl înainteazã Comisiei Centrale pentru Referendum.
ART. 9
Comisia Centrala pentru Referendum stabileşte rezultatul general al referendumului şi îl înainteazã Marii Adunãri Naţionale.
ART. 10
Rezultatul general al referendumului se publica în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.
ART. 11
Modelul buletinelor pentru referendum şi al proceselor-verbale de consemnare a rezultatului referendumului sunt prevãzute în anexele*) nr. 1A, 1B, 2A şi 2B, care fac parte integrantã din prezentul decret.
-------------
*) Anexele nr. 1A, 1B, 2A şi 2B sunt publicate în Buletinul Oficial nr. 69 din 6 noiembrie 1986.
NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România
--------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: