Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 320 din 15 noiembrie 1948  pentru organizarea Bancii Republicii Populare Romine, Banca de Stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 320 din 15 noiembrie 1948 pentru organizarea Bancii Republicii Populare Romine, Banca de Stat

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 266 din 15 noiembrie 1948
CAP. 1
Dispoziţiuni generale

ART. 1
Banca Naţionalã a Romîniei se transformã în Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat (prescurtat Bancastat).
Patrimoniul Bãncii Naţionale a Romîniei trece asupra Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat.
Banca are personalitate juridicã.
ART. 2
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, funcţioneazã, se conduce şi se administreazã potrivit legii de faţã.
Acolo unde aceasta nu dispune, se aplicã dispoziţiunile legii comerciale, privitoare la societãţile anonime şi la operaţiunile acestora.

CAP. 2
Sediu şi capital

ART. 3
Sediul Bãncii este la Bucureşti.
Ea va avea cîte o sucursalã în fiecare capitalã de judeţ şi va putea înfiinţa alte sucursale, agenţii sau ghişete, oriunde va fi nevoie.
ART. 4
Capitalul Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, se fixeazã la suma de 2.000.000.000 lei (doua miliarde lei).

CAP. 3
Atribuţiuni şi operaţiuni

ART. 5
Principalele operaţiuni pe care le efectueazã Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, şi atribuţiunile sale, sunt urmãtoarele:
a) Emite biletele de bancã, asigurã circulaţia monetarã, menţine stabilitatea monedei şi dirijeazã creditele, de acord cu ministrul finanţelor şi în conformitate cu politica monetarã stabilitã de Consiliul de Miniştri;
b) Efectueazã în mod gratuit operaţiunile de trezorerie ale Statului şi ale instituţiunilor publice de orice fel.
Efectueazã operaţiuni de trezorerie pentru întreprinderile economice, precum şi pentru orice alte persoane juridice, cu sau fãrã scop lucrativ;
c) Acordã credite pe termen scurt în cont curent pe bilete la ordin, varante sau pe bazã de contracte de împrumut, cu excepţia creditelor de investiţii rezervate prin legi speciale altor instituţiuni de credit.
La intrarea în vigoare a planului de credit, Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, va acorda creditele pe baza acestuia.
Banca controleazã întreprinderile cãrora le acordã credite direct sau prin reescont.
Creditele se acordã numai pe bazã de garanţii acoperitoare;
d) Sconteazã şi dobîndeşte cambii, bilete la ordin, trate, precum şi alte titluri de credit, avînd ca obiect operaţiuni comerciale;
e) Încaseazã efecte şi alte documente emise de particulari, de societãţi sau de alte persoane juridice;
f) Exercitã controlul asupra devizelor şi valutelor, cumpãrã şi vinde metale preţioase, valute şi devize, monete de aur şi argint; obţine şi acordã credite în strãinãtate; ţine conturi în strãinãtate; emite scrisori de garanţie pentru operaţiuni cu strãinãtatea; poate reesconta sau da în gaj în strãinãtate portofoliul sãu de efecte comerciale;
g) Primeşte depozite de la bãncile de emisiune strãine şi de la instituţiunile de credit create prin tratate internaţionale şi plaseazã aceste fonduri fie în numele Bãncii care a emis fondurile, fie în numele sãu propriu, cu autorizarea Consiliului de Miniştri;
h) Primeşte depozite de titluri, de metale preţioase şi închiriazã casete în tezaurul sãu;
i) Efectueazã plãţile privind Serviciul Datoriei Publice în ţarã sau strãinãtate;
j) Emite cecuri de viramente la vedere, cecuri certificate, recipise la vedere, acreditive şi alte instrumente de platã şi efectueazã orice operaţiuni de decontare pentru uşurarea plãţilor fãrã numerar;
k) Va putea face parte din organizaţiile internaţionale create în vederea unei cooperãri între bãncile de emisiune şi sã participe la înfiinţarea institutelor internaţionale de viramente sau compensaţiuni între conturile curente ale bãncilor de emisiune, cu autorizarea Consiliului de Miniştri;
l) Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, poate exercita orice atribuţiuni sau funcţiuni şi poate efectua orice alte operaţiuni de bancã, pe cont propriu, sau pe contul terţilor, cu avizul ministrului finanţelor şi aprobarea Consiliului de Miniştri.

CAP. 4
Dispoziţiuni speciale

ART. 6
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, este ţinutã sã aibã o acoperire în aur, în casã sau în depozit liber în strãinãtate, egalã cu cel puţin 35 la sutã din suma totalã a angajamentelor la vedere.
ART. 7
Biletele de bancã emise de Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, sunt primite ca monetã legalã şi liberatorie de casieriile publice şi de particulari.
ART. 8
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, poate decide retragerea anumitor cupiuri şi tipuri de bilete de bancã cu acordul prealabil al ministrului de finanţe. O notificare publicatã în Monitorul Oficial şi în cel puţin 3 ziare de mare tiraj, va face cunoscut, în acest caz, termenul dupã care aceste bilete vor înceta de a avea curs legal.
La expirarea termenului fixat, totalul biletelor de retras care nu au fost prezentate la schimb, va fi scãzut din totalul circulaţiei în favoarea tezaurului, cu obligaţiunea pentru acesta din urmã de a suporta costul de rambursare al biletelor prezentate ulterior.

CAP. 5
Bilanţ şi repartiţie

ART. 9
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, întocmeşte bilanţul la 31 decembrie al fiecãrui an.
În 30 de zile urmãtoare, bilanţul şi contul de profit şi pierdere se vor verifica de cãtre organele de control ale Ministerului de Finanţe şi aprobat de ministrul finanţelor.
ART. 10
Din beneficiul net al Bãncii se va vãrsa bugetului Statului 50 la sutã, restul va fi afectat fondului de rezervã al Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat.

CAP. 6
Controlul gestiunii

ART. 11
Controlul gestiunii Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, va fi efectuat de Ministerul Finanţelor.

CAP. 7
Conducerea

ART. 12
Banca este condusã de un preşedinte, care este ministru-adjunct al Ministerului Finanţelor.
La îndeplinirea atribuţiunilor sale, preşedintele este ajutat de un vicepreşedinte şi de un comitet, compus din 5 membri.
Membrii comitetului vor avea atribuţiuni efective, potrivit delegaţiunilor date de preşedinte.
Preşedintele se numeşte prin decretul Prezidiului Marii Adunãri Naţionale, la propunerea Consiliului de Miniştri.
Vicepreşedintele şi membrii comitetului se numesc prin decretul Prezidiului Marii Adunãri Naţionale, la propunerea ministrului finanţelor.
În caz de absenţã sau împiedicare a preşedintelui, atribuţiunile acestuia vor fi îndeplinite de vicepreşedinte.
ART. 13
Preşedintele angajeazã şi reprezintã banca cu depline puteri.
Preşedintele va putea da delegaţiuni şi altor persoane din bancã pentru a angaja şi reprezenta instituţia.

CAP. 8
Dispoziţiuni diverse şi tranzitorii

ART. 14
Taxa scontului şi dobînzile percepute de Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, vor fi fixate de Consiliul de Miniştri, la propunerea ministrului finanţelor.
ART. 15
Creditele acordate de bancã societãţilor comerciale de Stat, întreprinderilor Statului şi întreprinderilor la al cãror capital participã Statul, sunt garantate de drept, cu gaj asupra întregului lor activ mobiliar, fãrã îndeplinirea altor formalitãţi de publicitate, decît înregistrarea creditului la Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat.
ART. 16
Pentru a se acoperi de creanţele sale nesigure sau în suferinţã, Banca va putea lua orice mãsurã de conservare, asigurare sau executare şi poate de asemeni, primi ca garanţie, în platã sau prin adjudecare, orice bun mobiliar sau imobiliar al debitorilor respectivi sau din partea altor persoane. Toate aceste bunuri trebuie sã fie înstrãinate în cel mai scurt timp posibil.
Banca nu poate cumpãra sau deţine sub orice formã decît proprietãţile imobiliare de care are strictã nevoie pentru exercitarea activitãţii ei şi pentru nevoile sociale ale personalului sãu.
ART. 17
Sunt obligate a depune la Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, disponibilitãţile lor de numerar şi de a face toate operaţiunile lor de încasãri şi plãţi prin conturi deschise la Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, în condiţiunile şi limitele ce se vor fixa prin normele elaborate de aceasta, urmãtoarele instituţii, întreprinderi, asociaţii şi organizaţii:
Întreprinderile beneficiare de credite acordate de Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, sau de orice altã instituţie ori întreprindere de credit.
Întreprinderile naţionalizate, precum şi întreprinderile de Stat, judeţ sau comunã, de orice fel:
Ministerele şi orice autoritãţi şi instituţiuni de Stat, judeţ sau comunã, precum şi toate unitãţile acestora
Casele autonome şi regiile publice de orice fel
Serviciile publice organizate şi întreprinderile comunale
Instituţiile de drept public sau privat care primesc subvenţii de la Stat, judeţ sau comunã sau sunt controlate de acestea
Aşezãmintele şi fundaţiile de orice fel, precum şi comitetele şcolare
Organizaţiile cu caracter obştesc
Federalele şi cooperativele
Instituţiunile de credit de orice fel şi asociaţiunile mutuale de credit şi ajutor
Casele de pensii publice sau particulare,
şi, în genere, orice întreprinderi, instituţii, asociaţii şi organizaţii cu caracter asemãnãtor celor enumerate mai sus.
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, nu va plãti dobîndã la disponibilitãţile aparţinînd instituţiunilor cu bugetele cuprinse sau anexã la bugetul Statului.
Pentru orice alte disponibilitãţi, Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, va plãti dobînda ce se va fixa prin decizia Consiliului de Miniştri.
ART. 18
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, va aproba şi controla utilizarea disponibilitãţilor rezultate din credite sau fonduri proprii, aparţinînd beneficiarilor de credite, acordate direct sau prin reescont de Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat.
ART. 19
Prin derogare de la dreptul comun, actele de ipotecã încheiate pentru garantarea creditelor acordate de Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, populaţiei rurale sau pentru exploatãrile rurale de orice fel, precum şi micilor meseriaşi vor fi înscrise în registrele speciale, ţinute în acest scop la agenţiile Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, în raza cãrora se gãsesc situate bunurile ipotecate.
Actele de gaj, referitoare la aceste credite, vor fi înscrise în registrele speciale ţinute de agenţiile în raza cãrora domiciliazã debitorul.
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de stat, va publica în Monitorul Oficial, circumscripţiile teritoriale ale sucursalelor şi agenţiilor sale.
ART. 20
Gajul constituit convenţional pentru garantarea creanţelor Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, poate rãmîne în posesiunea debitorului care îl va deţine pentru bancã, rãspunzînd de conservarea lui. Gajul asupra materiei prime supuse transformãrii industriale va continua sã existe şi asupra materiei industrializate de egalã valoare cu materia transformatã. Bunurile gajate, afarã de stipulaţiune contrarã, vor putea fi înlocuite de debitor prin altele de aceeaşi naturã, calitate şi cantitate sau valoare. Bunurile care vor înlocui pe cele existente se vor socoti gajate de plin drept, fãrã nici o altã formalitate. Orice gaj constituit în favoarea Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, se va extinde de drept pentru garantarea oricãrei alte datorii a constituitorului faţã de Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, existentã în momentul lichidãrii datoriei cãreia îi fusese afectat gajul, prin derogare de la dispoziţiunea art. 1694 din Codul civil.
Ori de cîte ori banca va considera cã gajul este ameninţat sã disparã sau sã piardã din valoarea lui, ea este în drept sã cearã plata de îndatã a creanţei sale, care se considerã exigibilã, iar preşedintele tribunalului, la cererea bãncii, este dator a dispune pe cale de ordonanţã prezidenţialã luarea oricãror mãsuri necesare pentru conservarea, strîngerea, transportul sau înmagazinarea gajului pînã la vînzarea lui.
Apelul şi recursul contra acestei ordonanţe prezidenţiale nu suspendã executarea.
Cheltuielile fãcute în scopul de mai sus sunt privilegiate asupra oricãror alte creanţe.
ART. 21
Toate actele şi contractele Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, chiar şi cele de constituire de ipotecã, sunt considerate ca autentice, fãrã altã formalitate decît învestirea lor cu semnãtura şi sigiliul bãncii.
Identitatea pãrţilor care contracteazã cu Banca se va certifica de cãtre persoanele autorizate a semna în numele Bãncii.
Aceste acte se vor învesti cu formula executorie, fie de Tribunalul Ilfov, fie de Tribunalul sediilor secundare ale Bãncii, fie de tribunalul situaţiei imobilului la care se referã.
Cu excepţia prevederilor de sub art. 15, transcrierea şi înscrierea acestor acte în registrele respective se va face dupã simpla cerere a Bãncii înaintatã tribunalului sau notarului competent, fie în cãrţile funciare, fãrã a fi nevoie de prezenţa pãrţilor.
Copiile eliberate de bancã dupã actele încheiate cu terţii, cum şi dupã cele aflate în conservarea sa şi certificate întocmai cu originalul, au puterea probantã a copiilor eliberate de instanţele judecãtoreşti sau de notarii publici.
Declaraţia scrisã a Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, înlocuieşte prezenţa sa ca parte în concordate şi falimente, atît în adunarea creditorilor cît şi în faţa instanţelor.
De asemeni, rãspunsul la interogatoriu al Bãncii citatã la instanţele de validare de poprire ca terţã popritã se va da în scris prin declaraţie, care va putea fi depusã la dosar chiar înainte de termenul de judecatã.
ART. 22
Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, va alimenta Casa de Pensii a personalului sãu cu fondurile necesare plãţii pensiilor.
ART. 23
În executarea operaţiunilor sale de difuzarea valorilor, Banca este autorizatã a-şi organiza un serviciu propriu de transport.
ART. 24
Biletele de bancã în circulaţie emise de Banca Naţionalã a Romîniei îşi pãstreazã puterea lor circulatorie şi eliberatorie.
ART. 25
În termen de 3 luni de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial, Banca Republicii Populare Romîne, Banca de Stat, va prezenta ministrului finanţelor noul regulament al Bãncii. Ministrul finanţelor îl va supune spre aprobare Consiliului de Miniştri.
Dispoziţiunile <>art. 1, alin. 1 din Decretul-lege nr. 116 din 1948 nu sunt aplicabile Bãncii Republicii Populare Romîne, Banca de Stat.
ART. 26
Toate dispoziţiunile contrarii acestei legi, chiar şi cele cuprinse în legi speciale, sunt şi rãmîn abrogate.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016