Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DECRET nr. 292 din 2 iulie 1949 pentru infiintarea si organizarea tribunalelor speciale feroviar si a parchetului feroviar
În temeiul art. 44, pct. 2 şi art. 45 din Constituţia Republicii Populare Romane,
Vazand hotãrârea Consiliului de Miniştri cu Nr.715 din 1 Iulie 1949, Emite urmãtorul decret:
ART. 1 Pentru asigurarea disciplinei muncii şi a unei normale funcţionari în sectorul feroviar, precum şi sanctionarii rapide a infracţiunilor prin care stanjeneste bunul mers al transporturilor şi siguranta circulaţiei pe C.F.R., se înfiinţeazã o jurisdicţie specialã feroviara care va funcţiona în conformitate cu prevederile prezentului decret. ART. 2 Sunt supuse jurisdicţiei speciale feroviare, în conformitate cu dispoziţiunile decretului de fata; a) Accidentele, crimele şi delictele de catastrofa de cale feratã, actele de sabotaj, întârziere sistematica a încãrcãrii şi descãrcãrii vagoanelor sau deteriorarea acestora din neglijenţa grava sau rea credinţa, furturile şi orice alte infracţiuni prevãzute de codul penal şi de alte legi speciale care aduc atingerea patrimoniului C.F.R ori bunurilor încredinţate spre transport sau pãstrate; b) Infracţiunile care aduc atingerea disciplinei sau stanjenesc buna funcţionare a transporturilor, atelierelor, santierelor ori a altor instalatiuni deservind transporturile şi lucrãrile în legatura cu acestea; c) Infracţiunile îndreptate contra personalului C.F.R. aflat în exerciţiul funcţiunii; d) Infracţiunile sãvârşite de personalul C.F.R în serviciu ori în legatura cu serviciul.
CAP. 2 Instanţele speciale feroviare
ART. 3 În localitãţile unde exista direcţii regionale C.F.R va funcţiona câte un tribunal special feroviar, având una sau mai multe secţii. Competenta teritorialã a fiecãrui tribunal corespunde circumscriptiilor directiunilor regionale C.F.R. respective. Se pot infiinta tribunale speciale feroviare şi în alte localitãţi prin decizia ministrului justiţiei. Numãrul secţiunilor se va stabili prin decizia ministrului justiţiei la propunerea Departamentului C.F.R. Fiecare tribunal este condus de un preşedinte şi are numãrul de judecãtori ce se va stabili prin deciza ministrului justiţiei. Fiecare tribunal va avea deasemenea un numãr de asesori populari, stabilit în acelaşi mod. ART. 4 Tribunalele speciale feroviare judeca, în materie de delicte, cu un judecãtor şi doi asesori populari, iar în materie de crime, cu doi judecãtori şi trei asesori populari. ART. 5 Dintre judecãtorii tribunalului special feroviar se vor delega, prin deciza ministrului justiţiei, numãrul necesar de judecãtori de instrucţie. Prin aceeaşi decizie se va stabili şi numãrul cabinetelor de isntructie. ART. 6 Pe lângã fiecare tribunal special feroviar va funcţiona câte o Camera de instrucţie, cu unul sau mai multe complete, în compunerea cãreia vor intra judecãtorii desemnaţi de preşedintele tribunalului special feroviar şi asesorii populari al cãror numãr se va stabili prin decizia ministrului justiţiei.
CAP. 3 Parchetul feroviar
ART. 7 Pe lângã fiecare tribunal special feroviar va funcţiona câte un procuror şef şi numãrul necesar de procurori şi asesori populari ce se va stabili prin decizia ministerului justiţiei. ART. 8 În cadrul Curţilor şi Parchetului Curţii Supreme se va delega, prin decizia ministrului justiţiei, numãrul de procurori care vor pune, în mod special, concluziuni în cauzele supuse jurisdicţiei feroviare. ART. 9 Membrii parchetelor funcţionând pe lângã instanţele speciale feroviare au atribuţiunile prevãzute în legea pentru organizarea şi funcţionarea Parchetului, codul de procedura penalã şi orice alte legi. ART. 10 Procurorul general al R.P.R. are dreptul prevãzut de <>art. 6 din decretul Nr. 2 din 22 Aprilie 1948 pentru organizarea şi funcţionarea Parchetului, şi în ceea ce priveşte activitatea parchetelor prevãzute de prezentul decret.
CAP. 4 Personalul de grefa şi administrativ:
ART. 11 Pe lângã tribunalele speciale feroviare şi parchetele acestora va funcţiona angajaţi, cu funcţiuni de grefa şi funcţiuni administrative, în numãrul stabilit prin decizia ministrului justiţiei. Ei vor fi angajaţi şi salariaţi de Ministerul Justiţiei, de care vor depinde.
CAP. 5 Dispoziţiuni procedurale
ART. 12 Hotãrârile tribunalului special feroviar pot fi atacate cu recurs. În materie de delicte, recursul se judeca de Curtea în circumscripţia cãreia îşi are sediul tribunalul special feroviar, iar în materie de crime de Curtea Suprema. ART. 13 Tribunalele speciale feroviare vor judeca şi infracţiunile conexe sau indivizibile cu infracţiunile intrand în prevederile prezentului decret, instanta constituindu-se dupã distincţiunile dela art. 4. ART. 14 Procedura de judecata este acea prevãzutã de dreptul comun. Infracţiunile din legile speciale vor fi judecate de instanţele prevãzute de prezentul decret, cu procedura arãtatã în acele legi.
CAP. 6 Asesorii populari
ART. 15 Asesorii populari ce vor funcţiona la tribunalele speciale feroviare şi la parchetele de pe lângã acestea, vor fi desemnaţi de cãtre preşedintele tribunalului ordinar, dintre asesorii populari aleşi în circumscripţia în care funcţioneazã tribunalul special feroviar, dupã procedura prevãzutã de <>art. 54 din decretul Nr. 132 din 2 Aprilie 1949 pentru organizarea judecãtoreascã.
CAP. 7 Dispoziţiuni finale şi tranzitorii
ART. 16 Pe lângã fiecare din Curţile arãtate la art. 12 vor funcţiona complete speciale desemnate de ministrul justiţiei, pentru judecarea recursurilor date în competenta acestor instanţe, în materie feroviara. De asemenea, la Curtea Suprema, în cadrul secţiunii penale, se vor desemna în acelaşi mod, complete speciale, care vor judeca recursurile date în competenta acestei Curţi, în aceeaşi materie. ART. 17 Preşedinţii şi judecãtorii tribunalelor speciale feroviare, precum şi procurorii de pe lângã aceleaşi tribunale, au ierarhia prevãzutã în decretul pentru organizarea judecãtoreascã şi decretul pentru organizarea şi funcţionarea Parchetului, cu privire la funcţiunile echivalente dela tribunale. Personalul judecãtoresc, indeplinind funcţiuni de grefa, şi personalul administrativ are de asemenea ierarhia prevãzutã în decretul pentru organizarea judecãtoreascã. ART. 18 Cauzele de competenta tribunalelor speciale feroviare, aflate în curs de cercetare la parchete şi cabinete de instrucţie, sau în curs de instrucţie, precum şi cele ce se gãsesc în curs de jduecata înaintea primei instanţe, vor fi înaintate organelor competente, potrivit prezentului decret, fãrã a mai fi necesarã o hotãrâre declinatorie de competenta. ART. 19 Dispoziţiunile decretului de fata se compelteaza cu acelea din decretul pentru organizarea judecãtoreascã şi pentru organizarea şi funcţionarea Parchetului, care nu sunt contrarii prezentului decret. ART. 20 Infracţiunile prevãzute de Legea Nr. 16 din 15 Ianuarie 1949 , pentru sancţionarea unor crime care primejduesc securitatea Statului şi propãşirea economiei naţionale, rãmân supuse dispoziţiunilor acelei legi. ART. 21 Dispoziţiunile decretului de fata, intra în vigoare pe data de 15 Septemvrie 1949. Pentru desemnarea asesorilor populari ce vor funcţiona între 15 Septemvrie şi 31 Decemvrie 1949 la tribunalele speciale feroviare şi la parchetele de pe lângã aceste instanţe, dispoziţiunile art. 15 din prezentul decret, vor intra în vigoare dela 1 Septemvrie 1949, când se vor efectua de cãtre preşedinţii tribunalelor acolo arãtaţi, tragerile la sorţi, prevãzute de art. 54 din decretul Nr. 132/949. Data în Bucureşti la 2 Iulie 1949.
C.I.PARHON MARIN FLOREA IONESCU
Ministrul comunicaţiilor, Prof ing.N.Profiri
Ministrul justiţiei, A.Bunaciu
────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email