Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
DECRET nr. 27 din 30 ianuarie 1970 privind modificarea unor prevederi legale referitoare la impozite si taxe, precum si la primele de asigurare
Sistemul impozitelor de la populaţie şi al taxelor locale a fost stabilit în anii 1952 - 1954 potrivit condiţiilor din acea perioada. Din aplicarea în practica a legislaţiei impozitelor a rezultat necesitatea îmbunãtãţirii unor prevederi menite, pe de o parte, sa stimuleze extinderea muncii la domiciliu, care nu necesita investiţii din partea statului şi permite atragerea în activitatea productiva a unui numãr însemnat de persoane, precum şi pentru unificarea regimului de impunere a veniturilor realizate din aceasta activitate, iar pe de alta parte sa asigure o mai buna corelare a termenelor de plata şi a majorãrilor legale ce se aplica pentru neplata la termen a impozitelor, a taxelor şi a primelor de asigurare prin efectul legii. De asemenea, a devenit necesarã abrogarea expresã a unor articole din legile de impozite şi taxe care se referã la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, spre a se putea adopta reglementãrile prevãzute de <>Legea nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1969. În acest sens, s-a adoptat alãturatul decret.
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1 <>Decretul nr. 153/1954 *) privitor la impozitul pe veniturile populaţiei se modifica astfel: 1. Se abroga prevederea de la articolul 15 privind majorarea cu 10% a impozitului datorat de persoanele care lucreazã la domiciliu pentru organizaţiile socialiste. Impunerea veniturilor obţinute de aceste persoane se va face în condiţiile prevãzute pentru veniturile realizate de salariaţi şi de membrii cooperativelor meşteşugãreşti şi de invalizi, articolul 15 avînd urmãtorul cuprins: "ART. 15 Sînt supuşi impozitului în aceleaşi condiţii ca şi muncitorii şi functionarii: a) membrii cooperativelor meşteşugãreşti şi de invalizi, pentru cistigurile realizate de la acestea în calitate de cooperatori; b) persoanele care lucreazã la domiciliu pentru organizaţiile socialiste, în condiţiile prevãzute de dispoziţiile legale în vigoare, pentru cistigurile realizate de la acestea." 2. Alineatele 1 şi 2 ale articolului 31 vor avea urmãtorul cuprins: "Impozitul stabilit conform articolului 29 se plãteşte în patru rate egale, pînã la sfîrşitul lunilor februarie, aprilie, iulie şi octombrie. Impozitul pe veniturile din închirierea clãdirilor plãteşte în doua rate egale, pînã la sfîrşitul lunilor martie şi septembrie." 3. Articolele 37, 39 şi 40 se abroga. ------------ *) <>Decretul nr. 153/1954 este reprodus în C.L.D.H.D. 1 mai - 30 iunie 1954, pagina 5.
ART. 2 <>Decretul nr. 94/1957 privind impunerea cistigurilor realizate de membrii cooperativelor meşteşugãreşti se abroga. ART. 3 <>Decretul nr. 18/1952 *) pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale se modifica astfel: 1. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins: "ART. 14 Impozitul pe clãdiri se plãteşte semestrial, în rate egale, pînã la sfîrşitul lunilor martie şi septembrie." 2. Alineatul 2 al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins: "Înstrãinarea sau retragerea din circulaţie a mijlocului de transport în cursul anului atrage scãderea taxei, cu începere de la 1 a lunii urmãtoare înstrãinãrii sau retragerii." 3. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins: "ART. 24 Taxa anuala se plãteşte pînã la sfîrşitul lunii martie. Persoanele care dobîndesc mijloacele de transport în cursul anului plãtesc taxa datoratã odatã cu declararea lor la organul financiar." 4. Articolul 38 se abroga. ------------ *) <>Decretul nr. 18/1952 este reprodus în C.L.D.H.D. 1 - 31 ianuarie 1952, pagina 24.
ART. 4 Articolul 12 din <>Decretul nr. 199/1955 *) asupra taxelor de timbru se abroga. ------------ *) <>Decretul nr. 199/1955 este reprodus în C.L.D.H.D. nr. III/1955, pagina 44.
ART. 5 Articolul 7 bis din Decretul nr. 179/1962 *) privind impozitul pe veniturile cooperativelor şi ale celorlalte organizaţii cooperatiste de consum şi meşteşugãreşti, precum şi ale întreprinderilor şi organizaţiilor economice ale organizaţiilor obşteşti, se abroga. ------------ *) Decretul nr. 179/1962 este reprodus în C.L.D.H.D. nr. I - II/1962, pagina 30.
ART. 6 Articolul 22 din <>Legea nr. 61/1968 *) privind impunerea veniturilor realizate din activitãţi agricole se abroga. ------------ *) <>Legea nr. 61/1968 este reprodusa în C.L.D.H.A.N. nr. VI/1968, pagina 372.
ART. 7 Pentru neachitarea sau nevãrsarea la termen a impozitului pe veniturile populaţiei, a impozitelor şi taxelor locale şi a impozitului pe veniturile realizate din activitãţi agricole se aplica, pentru fiecare luna sau fracţiune de luna de intirziere, o majorare de 1% în cazul organizaţiilor socialiste şi de 2% în cazul persoanelor fizice şi juridice altele decît organizaţiile socialiste. Majorãrile astfel calculate nu pot fi mai mici de 10 lei şi nici mai mari decît debitul exigibil. ART. 8 Prevederile articolului 14 din <>Decretul nr. 18/1952 , modificat potrivit articolului III, punctul I al prezentului decret, se aplica şi primelor pentru clãdirile proprietate a persoanelor fizice, situate în raza oraşelor, asigurate prin efectul legii. Prevederile articolului VII se aplica şi primelor la asigurarea, prin efectul legii, a bunurilor. ART. 9 Prevederile prezentului decret intra în vigoare la 1 ianuarie 1970.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email