Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET nr. 246 din 28 iulie 1977  privind alocatia de stat pentru copii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET nr. 246 din 28 iulie 1977 privind alocatia de stat pentru copii

EMITENT: CONSILIUL DE STAT
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 79 din 1 august 1977

În cadrul politicii partidului de dezvoltare multilaterala a societãţii socialiste, statul acorda o grija deosebita creşterii şi educãrii copiilor, formãrii şi pregãtirii lor multilaterale pentru munca şi viata.
În ansamblul acestei preocupãri, pe lîngã condiţiile ce sînt create tuturor copiilor în vederea dezvoltãrii lor fizice şi intelectuale, statul acorda sprijin material familiilor cu copii, alocind în acest scop importante fonduri bãneşti, sub forma alocaţiei de stat pentru copii.
În vederea îmbunãtãţirii cadrului juridic al acordãrii acestor alocaţii,

Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În Republica Socialistã România statul ocroteşte şi sprijinã familiile cu copii, în scopul creãrii tuturor condiţiilor pentru asigurarea creşterii şi educãrii copiilor, a pregãtirii multilaterale pentru munca şi viata a tinerei generaţii.
(2) În cadrul sprijinului material de care se bucura familiile, statul acorda alocaţia de stat pentru copiii în virsta de pînã la 16 ani, aflaţi în îngrijirea familiei, în condiţiile prezentului decret.
ART. 2
(1) Alocaţia de stat pentru copii se acorda lunar, în cuantumuri diferenţiate, în raport de numãrul copiilor aflaţi în întreţinerea familiei, de veniturile titularului alocaţiei şi de mediul, urban sau rural, în care acesta domiciliazã.
(2) Persoanele care primesc alocaţia de stat pentru copii sînt obligate sa o foloseascã exclusiv în scopul îngrijirii copiilor.

CAP. II
Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii

ART. 3
(1) Cuantumurile, precum şi plafoanele de venituri şi numãrul copiilor în raport de care se stabileşte alocaţia de stat pentru copii, sînt urmãtoarele:



──────────────────────────────────────────────────────────────
Plafoane de venituri (lunare)
───────────────────────────────────
Mediul Pînã la 1801- 2301- 2801- 3351-
1800 2300 2800 3350 4450
______________________________________________________________
Pentru urban 210 170 140 140 140
primul copil rural 140 100 80 80 80
Pentru urban 220 180 160 140 140
al doilea copil rural 160 120 90 80 80
Pentru urban 250 210 180 160 140
al treilea copil rural 180 140 120 90 80
Pentru urban 250 210 180 160 140
al patrulea copil rural 180 140 120 90 80
Pentru urban 250 210 180 160 140
al cincilea copil rural 180 140 120 90 80
Pentru urban 270 230 210 180 170
al saselea copil rural 210 170 140 120 100
Pentru al urban 290 250 220 190 180
saptelea copil rural 220 180 160 130 120
Pentru al urban 300 260 230 210 190
optulea copil rural 230 190 170 140 130
Pentru al noualea urban 310 270 250 220 210
copil şi urmãtorii rural 250 210 180 160 140
_____________________________________________________________



(2) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii prevãzut la alin. (1) se aplica la data majorãrii alocaţiei în etapa a II-a, 1979, iar plafoanele de venituri în raport de care se stabileşte alocaţia de stat se aplica persoanelor încadrate în munca care au beneficiat de majorarea retributiilor în etapa a II-a, 1979-1980, precum şi pensionarilor cu pensii majorate în anul 1979.
ART. 4
(1) Alocaţia de stat pentru copii, în cuantumul stabilit pentru mediul urban, se acorda şi persoanelor domiciliate în localitãţile componente ale municipiilor şi oraşelor. Beneficiazã, de asemenea, de alocatie, în cuantumul stabilit pentru mediul urban, persoanele prevãzute în anexa la prezentul decret.
(2) Alocaţia de stat pentru copii, în cuantumul stabilit pentru mediul rural se acorda şi persoanelor domiciliate în comunele suburbane şi în satele aparţinînd municipiilor şi oraşelor.
(3) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se modifica ori de cîte ori se schimba numãrul copiilor, veniturile titularului mediul urban sau rural în care acesta domiciliazã, precum şi celelalte condiţii în raport de care se acorda alocaţia.

CAP. III
Condiţiile de acordare a alocaţiei de stat pentru copii

ART. 5
(1) Alocaţia de stat pentru copii se acorda acelor familii în care unul sau ambii pãrinţi sînt:
a) încadraţi cu contract de munca pe durata nedeterminatã în unitãţi socialiste de stat, precum şi altor persoane care, potrivit legii, sînt asimilate acestora;
b) cadre militare permanente, elevi ai şcolilor militare şi ai instituţiilor militare de învãţãmînt superior;
c) militari în termen sau cu termen redus;
d) cadre didactice încadrate pe cîte un an şcolar;
e) studenţi la învãţãmîntul superior de zi şi doctoranzi bursieri;
f) pensionari de asigurãri sociale de stat, pensionari militari şi pensionari I.O.V.R., beneficiari de ajutor social; copiii pensionari urmaşi primesc alocatie de stat dacã nu au depãşit virsta de 16 ani.
(2) Alocaţia de stat pentru copii se acorda soţului. În cazul în care numai sotia se încadreazã în categoriile prevãzute la alin. (1), alocaţia de stat pentru copii se acorda acesteia.
ART. 6
(1) Alocaţia de stat se acorda pentru copiii în virsta de pînã la 16 ani aflaţi în întreţinerea familiei; pentru cei care au contractat o invaliditate de gradul I sau II înainte de împlinirea acestei virste, alocaţia se acorda pînã la împlinirea virstei de 18 ani.
(2) Sînt îndreptãţiţi la alocatie de stat, în aceleaşi condiţii cu copiii nãscuţi din cãsãtoria pãrinţilor:
a) copiii din cãsãtoria anterioarã a unuia dintre soţi, aflaţi în îngrijirea lui;
b) copiii din afarã cãsãtoriei, dacã au fost recunoscuţi sau dacã li s-a stabilit filiaţia prin hotãrîre judecãtoreascã;
c) copiii înfiaţi;
d) copiii primiţi spre creştere, pe baza încredinţãrii lor de organele competente, potrivit dispoziţiilor legale.
(3) În cazul pãrinţilor divortati, precum şi în cazul copiilor din afarã cãsãtoriei, care au fost recunoscuţi ori a cãror filiatie s-a stabilit prin hotãrîre judecãtoreascã, alocaţia se acorda pãrintelui care are copilul în îngrijire.
(4) Dacã pãrintele care are copilul în îngrijire nu se încadreazã în categoriile de persoane care beneficiazã de alocatie, aceasta se acorda celuilalt pãrinte, dacã întruneşte condiţiile cerute de lege. În acest caz, alocaţia se plãteşte de cãtre unitate pãrintelui în a cãrui îngrijire se afla copilul.
ART. 7
(1) Alocaţia de stat pentru copii se acorda, se modifica sau înceteazã începînd din luna urmãtoare celei în care sînt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege.
(2) Pentru persoanele nou încadrate în munca, alocaţia de stat se acorda dupã 3 luni de la încadrarea cu contract de munca pe durata nedeterminatã.
(3) Pentru persoanele cãrora le-a încetat contractul de munca din vina lor, în condiţiile în care, potrivit legii, vechimea în munca se întrerupe, alocaţia se acorda numai dupã 3 luni de la data reincadrarii cu contract de munca pe durata nedeterminatã, iar pentru urmãtoarele 6 luni cuantumul alocaţiei se reduce cu 50 la suta.
ART. 8
Persoanelor care au beneficiat de alocatie de stat li se menţine dreptul în continuare, pînã la reincadrarea în munca, dar nu mai mult de 3 luni de la data desfacerii contractului de munca dacã aceasta se datoreşte reducerii de personal sau restringerii activitãţii şi în perioada respectiva au dreptul, potrivit legii, la retributie.
ART. 9
(1) La determinarea veniturilor, în raport de care se stabilesc drepturile de alocatie de stat pentru copiii persoanelor încadrate cu contract de munca, se iau în considerare retributia tarifara de încadrare sau de calcul, dapa caz, respectiv retributia tarifara pentru cadrele militare permanente, la care se adauga şi sumele realizate, în condiţiile legii, din alte drepturi de retributie.
(2) În cazul persoanelor care lucreazã în acord, alocaţia de stat pentru copii se acorda în raport de retributia tarifara, indiferent de venitul realizat.
(3) Pentru persoanele încadrate cu program redus de lucru, în condiţiile legii, drepturile de alocatie se determina în raport de retributia tarifara de încadrare corespunzãtoare programului întreg de lucru.
ART. 10
Pentru pensionari, dreptul la alocatie de stat pentru copii se stabileşte în raport de cuantumul pensiei sau al ajutorului social, iar pentru persoanele chemate sa îndeplineascã obligaţii militare, în raport de drepturile de retribuţii sau indemnizaţii, dupã caz, potrivit legii.
ART. 11
(1) Alocaţia de stat nu se acorda pentru copiii care:
a) sînt elevi în şcoli care le asigura întreţinerea completa din partea statului;
b) realizeazã venituri proprii, fiind ucenici la locul de munca sau încadraţi în munca cu respectarea dispoziţiilor legale.
(2) Alocaţia de stat pentru copii nu se acorda cumulativ cu bursa, persoanele îndreptãţite putind sa opteze pentru aceasta sau pentru alocatie.
(3) Pentru copiii aflaţi în instituţiile de asistenta socialã, alocaţia de stat se acorda numai în cazul în care pãrinţii plãtesc integral costul întreţinerii.
ART. 12
Persoanele care au avut mai mult de 12 zile de concediu fãrã plata, învoiri sau absente nemotivate, de la începutul anului calendaristic, nu primesc alocaţia de stat în luna în care intervine o noua învoire, concediu fãrã plata sau absenta nemotivatã.
ART. 13
Persoanele aflate în concedii fãrã plata în lunile ianuarie şi februarie, ca urmare a reducerii unor activitãţi din cauza condiţiilor atmosferice nefavorabile, beneficiazã de alocaţia de stat pentru copii şi în aceste luni. Plata alocaţiei de cãtre unitãţile în subordine se aproba în aceste cazuri de cãtre ministere, celelalte organe centrale şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, cu avizul Ministerului Muncii.

CAP. IV
Stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii

ART. 14
(1) Drepturile la alocaţia de stat pentru copii se stabilesc de unitatea care, potrivit prevederilor prezentului decret, este obligatã sa plãteascã alocaţia.
(2) Cererea pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii se verifica de comisia de pensii şi asigurãri sociale din unitate şi se aproba de conducerea unitãţii, dupã efectuarea controlului financiar preventiv.
(3) Plata alocaţiei de stat pentru copii se face de cãtre:
a) unitãţile care plãtesc drepturile de retributie, pentru persoanele încadrate în munca;
b) organele de asigurãri sociale şi pensii, pentru pensionari;
c) instituţiile la care sînt înscrişi, pentru studenţii de la învãţãmîntul superior de zi şi pentru absolvenţi pînã la încadrarea lor în munca, în termenul stabilit prin dispoziţia de repartizare;
d) unitãţile la care au lucrat, pentru militarii în termen şi militarii cu termen redus, care la data incorporarii erau încadraţi cu contract de munca pe durata nedeterminatã;
e) centrele militare, pentru elevii şcolilor militare şi ai instituţiilor militare de învãţãmînt superior;
f) unitãţile de unde primesc drepturile bãneşti, potrivit legii, pentru persoanele chemate în vederea satisfacerii unor scopuri militare, altele decît serviciul militar în termen.
(4) În vederea obţinerii drepturilor de alocatie, persoanele solicitante depun actele necesare la unitatea care urmeazã, potrivit prezentului decret, sa le facã plata.
ART. 15
(1) Persoanele care primesc alocaţia de stat pentru copii sînt obligate sa comunice unitãţii, în termen de 10 zile, orice schimbare intervenita în situaţia lor ori a numãrului sau situaţiei copiilor, de natura sa le modifice drepturile de alocatie.
(2) În vederea evitãrii unor plati nelegale de alocaţii, instituţiile de asistenta socialã în care sînt internati copiii în virsta de pînã la 16 ani sînt obligate sa anunţe aceasta situaţie unitãţii unde este încadrat pãrintele sau persoana care are în îngrijire copilul.
ART. 16
(1) Drepturile la alocaţia de stat pentru copii se acorda numai de la data stabilirii lor potrivit prevederilor prezentului decret.
(2) În cazul plãţii alocaţiei fãrã temei legal, pot fi urmãrite sumele plãtite pentru o perioada de 12 luni în condiţiile prevãzute de Codul muncii. Dacã fapta care a determinat o astfel de plata constituie infracţiune, sumele se recupereazã pe intreaga perioada pentru care au fost plãtite.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 17
Dispoziţiile prezentului decret se vor aplica în mod corespunzãtor şi personalului din cooperatia mestesugareasca şi de consum, precum şi scriitorilor, artiştilor, pictorilor, sculptorilor şi compozitorilor, membri ai uniunilor de creaţie, membrilor colegiilor de avocaţi şi personalului altor organizaţii obşteşti, plata alocaţiei facindu-se din fondurile proprii.
ART. 18
(1) Prezentul decret intra în vigoare de la 1 septembrie 1977, cu excepţia art. 3 care urmeazã a se aplica odatã cu etapa a II-a de majorare a alocaţiei de stat pentru copii, din anul 1979.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret se abroga Decretul nr. 285/1960 , cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

NICOLAE CEAUŞESCU
Preşedintele
Republicii Socialiste România

ANEXA

CATEGORIILE
de persoane care beneficiazã de alocatie de stat pentru copii
în cuantumuri corespunzãtoare mediului urban, indiferent de mediul
în care domiciliazã

1. Persoanele încadrate în întreprinderile subordonate ministerelor şi celorlalte organe centrale din ramurile miniera, foraj, petrol şi gaz metan, metalurgie feroasa, metalurgie neferoasa, materiale refractare, construcţii de maşini, energie electrica, chimie, viscoza, sticla-ceramica, construcţii-montaj, hirtie-celuloza, ciment, materiale de construcţii, lemn, poligrafie, textile, confecţii, incaltaminte, pielarie-cauciuc, alimentara, exploatãri forestiere, cai ferate, transporturi aeriene, maritime, fluviale şi rutiere, precum şi persoanele încadrate în întreprinderile de preindustrializare şi achiziţii din cadrul Centralei de preindustrializare şi achiziţii de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Uşoare, care îşi desfãşoarã activitatea în depozitele de piei brute şi participa permanent la desfãşurarea proceselor de sortare, preindustrializare şi formare de loturi de piei brute.
2. Persoanele încadrate în unitãţile subordonate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare:
- centrale, trusturi judeţene de întreprinderi agricole de stat, întreprinderi de stat şi subunitatile acestora, subordonate Departamentului agriculturii de stat;
- staţiuni didactice experimentale din cadrul Departamentului agriculturii de stat;
- trusturi şi staţiuni pentru mecanizarea agriculturii;
- întreprinderi mecanice ale agriculturii şi industriei alimentare;
- unitãţi pentru creşterea şi ingrasarea animalelor;
- centre de încercare a soiurilor;
- unitãţi şi subunitati subordonate Centrului republican de creştere şi calificare a cãilor de rasa;
- unitãţi de cercetare şi producţie agricolã şi sericicola;
- întreprinderi pentru producerea şi industrializarea legumelor şi fructelor, secţii de producţie, ferme, sere şi solarii din cadrul întreprinderilor de sere; sere şi solarii din cadrul întreprinderilor pentru legume şi fructe din subordinea Centralei pentru legume şi fructe.
3. Persoanele din întreprinderile subordonate comitetelor executive ale consiliilor populare, din ramurile construcţii-montaj, materiale de construcţii şi miniera.
4. Personalul medico-sanitar şi farmaceutic.
5. Cadrele militare permanente şi personalul civil din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale şi Ministerului de Interne.
6. Preşedinţii, vicepreşedinţii şi secretarii birourilor executive şi comitetelor executive ale consiliilor populare comunale, orãşeneşti, municipale, de sector şi judeţene.
7. Studenţii de la învãţãmîntul superior de zi, elevii şcolilor militare şi instituţiilor militare de învãţãmînt superior.
8. Persoanele de la Institutul Central de Fizica şi unitãţile subordonate de pe platforma Magurele din subordinea Comitetului de Stat pentru Energia Nucleara.
9. Persoanele din santierele care executa lucrãri geologice şi de foraj ale Institutului de studii şi proiectari hidroenergetice din subordinea Ministerului Energiei Electrice.
10. Persoanele din unitãţile bugetare subordonate Departamentului Aviaţiei Civile.
11. Persoanele încadrate la Direcţia patrimoniului cultural naţional din subordinea Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, care executa lucrãri de construcţii montaj.
12. Persoanele încadrate în unitãţile de sub îndrumarea şi controlul Direcţiei generale a rezervelor de stat.
13. Persoanele încadrate la crescatoriile de animale de experienta din comunele Cernica, Tunari şi municipiul Bucureşti ale institutelor de cercetãri ştiinţifice medicale pendinte de Academia de Ştiinţe Medicale.
14. Personalul staţiunilor didactice experimentale pendinte de Ministerul Educaţiei şi Învãţãmîntului.
15. Persoanele cãrora li s-a menţinut dreptul la alocatie de stat în urma preluãrii Sectiei de acid sulfuric - Cimpina, din cadrul Combinatului de îngrãşãminte chimice Valea Calugareasca, de cãtre Combinatul de industrie localã "23 August" Cimpina, şi a Întreprinderii de prototipuri de maşini, utilaje şi instalaţii agricole Bucureşti - I.P.M.A de cãtre Institutul de cercetãri şi proiectari de maşini agricole Bucureşti, pe timpul cît sînt încadrate în secţia sau institutul respectiv, dupã caz.

NOTA:
1. Dacã în cadrul unei unitãţi sau centrale sînt secţii, subunitati sau unitãţi, fãrã personalitate juridicã din ramuri de activitate diferite, acestea urmeazã, în ceea ce priveşte cuantumul alocaţiei, regimul unitãţii din care fac parte, indiferent de reţeaua de retribuire care se aplica în subunitatile respective.
2. În cazul trecerii unei întreprinderi din subordonarea unui organ în subordonarea altui organ, alocaţia se acorda de la data respectiva, potrivit noii situaţii.
3. Încadrarea întreprinderilor de subordonare localã într-una din ramurile din prezenta anexa se constata prin decizia comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti. În cazul cînd într-o întreprindere de subordonare localã sînt secţii, subunitati sau compartimente din ramuri diferite, prevederile din prezenta anexa se aplica numai secţiilor, subunitatilor sau compartimentelor din ramurile menţionate la pct. 3 din anexa.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016