Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Prezidiul Marii Adunãri Naţionale a Republicii Populare Române
În temeiul art. 44, pct. 2 şi art. 45 din Constituţia Republicii Populare Române,
Vãzând hotãrîrea Consiliului de Miniştri cu Nr. 837 din 26 Iulie 1950,
Emite urmãtorul decret:
ART. I
Pentru apãrarea avutului obştesc, care constituie temelia materialã a propãşirii economice şi a instruirii socialismului în Republica Popularã Românã;
Pentru întãrirea rãspunderii în gospodãrirea avutului obştesc şi în executarea oricãror alte sarcini ce revin funcţionarilor în îndeplinirea Planului de Stat;
Pentru asigurarea bunului mers al unitãţilor şi organizaţiilor obşteşti şi în vederea unificãrii dispoziţiunilor din diverse legi speciale, privitoare la apãrarea şi buna gospodãrire a avutului obştesc, precum şi la bunul mers al unitãţilor şi organizaţiunilor obşteşti;
Codul penal se modificã astfel:
1. Art. 25, pct. 6, va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25, pct. 6. - Confiscarea totalã a averii infractorului se pronunţã de cãtre instanţã în caz de condamnare pentru vreuna dintre infracţiunile prevãzute de art. 184-192 inclusiv, art. 194-196 inclusiv, art. 198, 199, 207-212 inclusiv, art. 214, 215, 219, 227-229 inclusiv şi art. 267 din codul penal.
În toate celelalte infracţiuni care pericliteazã securitatea Republicii Populare Române, precum şi cele sãvârşite în dauna avutului obştesc sau economiei naţionale, oridecâteori legea nu prevede în mod expres confiscarea averii, instanţele judecãtoreşti ordinare sau speciale, vor putea pronunţa, pe lângã sancţiunile prevãzute de lege, pedeapsa confiscãrii totale sau parţiale a averii.
Confiscarea totalã a averii constã în trecerea în patrimoniul Statului a tuturor bunurilor condamnatului. Confiscarea parţialã a averii constã în trecerea la patrimoniul Statului a unora dintre bunurile condamnatului anume prevãzute prin hotãrârea de condamnare.
Familiei condamnatului i se vor lãsa alimente şi sume de bani care, socotite laolaltã, trebue sã reprezinte cel puţin echivalentul a trei salarii lunare din categoria cea mai joasã de salarizare, calculat pentru fiecare membru de familie aflat în sarcina sa.
Nu se pot confisca bunurile necesare folosinţei casnice sau uzului personal al condamnatului şi familiei sale, precum şi bunurile mobile ce servesc la exercitarea ocupaţiunii condamnatului sau care sunt de trebuinţã pentru asigurarea traiului familiei acestuia.
Uneltele şi instrumentele, folosite numai de condamnat la exercitarea meseriei ori profesiunii, pot fi totuşi confiscate, când instanţa pronunţã şi interzicerea dreptului de a exercita meseria ori profesiunea respectivã.
Statul nu rãspunde de obligaţiunile condamnatului, nãscute dupã începerea actelor de cercetare sau urmãrire, în afarã de cazul când ele sunt umarea unor acte încuviinţate de cãtre organele de urmãrire, de instrucţie sau de judecatã.
Plata datoriilor are loc pânã la concurenţa activului averii confiscate, în ordinea prevãzutã de legea civilã."
2. Dupã art. 183, pct. 3, se introduce pct. 3 bis, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 183, pct. 3 bis. - Oridecâteori legea penalã întrebuinţeazã expresiunile: avut obştesc, unitate sau organizaţiune obşteascã, sau altele ce conţin termenul \'bdobştesc╗, acesta se referã la tot ceea ce intereseazã organele centrale sau locale ale puterii sau administraţiei de Stat, instituţiile, întreprinderile sau organizaţiunile economice ale Statului, societãţile la care Statul are participaţiune sub orice formã, organizaţiile cooperatiste de orice fel, organizaţiile de massã sau asociaţiile ori instituţiile cu caracter social sau profesional şi în genere la tot ce intereseazã colectivitatea, în total sau în parte şi promovarea intereselor ei în cadrul ordinei de drept statornicitã de Statul de democraţie popularã."
3. Art. 183, pct. 4, alin. 1, va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 183, pct. 4, alin. 1. - Prin funcţionar se înţelege acel care exercitã, permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent dacã şi cum a fost învestit, o funcţiune sau o însãrcinare de orice naturã, în serviciul vreuneia dintre unitãţile sau organizaţiunile obşteşti."
4. Art. 236 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 236. - Însuşirea folosirea sau traficarea de cãtre un funcţionar, în interesul sãu sau pentru altul, de bani, valori sau oricare alte bunuri din avutul obştesc, pe care le gestioneazã, administreazã, mânueşte ori pãstreazã, constituie infracţiunea de delapidare şi se pedepseşte cu închisoare corecţionalã dela 2-7 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-8 ani.
Pedeapsa este munca silnicã dela 5-15 ani şi degradarea civicã dela 3-10 ani, fãrã a se putea acorda circumstanţe atenuante, dacã delapidarea:
a) A fost sãvârşitã în proporţii mari;
b) A fost sãvârşitã de douã, sau mai multe persoane în mod organizat;
c) Prezintã un caracter de gravitate deosebitã chiar dacã consecinţele care determinã aceastã gravitate au putut fi evitate;
d) A fost sãvârşitã prin fals, distrugere de acte sau orice alt delict, ori dacã pentru împiedicarea descoperirii delapidãrii s'a fãcut uz de asemenea mijloace.
Tentativa se pedepseşte ca şi infracţiunea consumatã.
Instigatorii, complicii, tãinuitorii şi favorizatorii se pedepsesc ca şi autorul."
5. Art. 242 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 242. - Îndeplinirea cu nesocotinţã, neprevedere sau uşurinţã, de cãtre un funcţionar, a îndatoririlor sale de serviciu, sau neîndeplinirea acestora din nesocotinţã, neprevedere ori uşurinţã, dacã prin aceasta se împiedicã, îngreuneazã sau întârzie executarea sarcinilor decurgând din Planul de Stat, se stâjeneşte bunul mers al unitãţilor sau organizaţiunilor obşteşti, ori se produce o pagubã avutului obştesc sau intereselor legale ale cetãţenilor, constitue infracţiunea de neglijenţã în serviciu şi se pedepseşte cu închisoarea corecţionalã dela 3 luni la 4 ani şi amendã corecţionalã dela 4.000-10.000 lei.
Neglijenţa în serviciu, care a avut ca urmare o catastrofã de cale feratã se pedepseşte cu închisoare corecţionalã dela 5-10 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-6 ani.
Catastrofa de cale feratã consta în rãsturnarea, prãbuşirea sau avarierea gravã a unui tren.
În cazurile de neglijenţã în serviciu, instanţa va putea pronunţa şi destituirea din funcţiune."
6. Art. 245 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 245. - Încãlcarea îndatoririlor de serviciu sãvârşitã de cãtre un funcţionar, prin depãşirea, sau folosirea abuzivã a atribuţiunilor sale, ori prin violarea sau nerespectarea obligaţiunilor impuse prin dispoziţiuni legale, dacã prin aceasta se împiedicã, îngreuneazã sau întârzie executarea sarcinilor decurgând din Planul de Stat, se stânjeneşte bunul mers al unitãţilor sau organizaţiunilor obşteşti, ori se produce o pagubã avutului obştesc sau intereselor legale ale cetãţenilor, dacã fapta nu constitue o altã infracţiune pedepsitã de lege ca fiind sãvârşitã de funcţionar în exerciţiul atribuţiunilor sale, constitue infracţiunea de abuz în serviciu şi se pedepseşte cu închisoare corecţionalã dela 2-10 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-3 ani."
7. Art. 359-364 inclusiv, se abrogã.
8. Capitolele III, IV şi V de sub Titlul XIV, Cartea II, devin respectiv Capitolele IV, V şi VI. Dupã art. 536 se introduce Capitolul III, intitulat "Unele infracţiuni contra avutului obştesc", sub care vor figura articolele 536^1, 536^2, 536^3, 536^4, 536^5 şi 536^6, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Unde infracţiuni contra avutului obştesc
Art. 536^1. - Furtul sãvârşit în paguba avutului obştesc se pedepseşte cu închisoare corecţionalã dela 2-6 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-3 ani.
Pedeapsa este închisoare corecţionalã dela 4-12 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-6 ani, dacã:
a) Furtul a fost sãvârşit în condiţiunile art. 236. alin. 2, lit. a, b şi c;
b) Furtul s'a sãvârşit asupra bunurilor încredinţate spre transport unitãţilor sau întreprinderilor obşteşti de transport, sau asupra bunurilor înmagazinate ori deţinute de acesta sub orice formã, sau asupra mijloacelor de transport ce le aparţin;
Infractorul s'a folosit de împrejurãri sau mijloace ce au înlesnit aproprierea de locul sau obiectul infracţiunii.
Art. 536^2. - Tâlhãria sãvârşitã în paguba avutului obştesc se pedepseşte potrivit dispoziţiunilor art. 529-533 dupã distincţiunile acolo prevãzute. Art. 536^3. - Distrugerea sau degradarea prin orice mijloace, a bunurilor precum: instalaţiuni construcţii, animale şi altele, care aparţin unitãţilor sau organizaţiunilor obşteşti, când fapta nu constitue o infracţiune mai gravã, se pedepseşte cu închisoare corecţionalã dela 2-7 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-6 ani.
Art. 536^4. - Aşezarea de obstacole pe linii ferate sau pe drumurile publice, care nu urmãreşte provocarea de accidente, dar este în mãsurã a cauza accidente ale trenurilor sau vehiculelor de orice fel, se pedepseşte cu închisoare corecţionalã dela 1-3 ani.
Art. 536^5. - Înşelãciunea sãvârşitã cu ocazia încheierii sau executãrii unui contract cu o unitate sau organizaţiune obşteascã, se pedepseşte cu închisoare corecţionalã dela 2-6 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-3 ani
Dacã fapta a fost sãvârşitã cu ocaziunea încheierii sau executãrii unui contract referitor la executarea unei sarcini din Planul de Stat, pedeapsa este închisoare corecţionalã dela 4-12 ani şi interdicţie corecţionalã dela 1-6 ani.
Art. 536^6. - Tentativa la infracţiunile prevãzute în capitolul de faţã se pedepseşte ca şi infracţiunea consumatã. Instigatorii, complicii, tãinuitorii şi favorizatorii se pedepsesc ca şi autorul."
ART. II
Se abrogã Legea Nr. 115 din 31 Martie 1937, pentru apãrarea patrimoniului public, art. 33-35 şi 67-70 din Legea Nr. 118 din 1 Aprilie 1937 de exploatare şi poliţie a Cãilor Ferate Române, Legea Nr. 355 din 29 Decembrie 1947 pentru sancţionarea furturilor şi pentru cercetarea şi judecarea unor infracţiuni sãvârşite în dauna Cãilor Ferate Române şi a Regiei Autonome de Transporturi cu Autovehicule sau în legãturã cu interesele lor, Decretul Nr. 212 din 25 August 1948 pentru completarea pedepselor privind unele infracţiuni ce intereseazã siguranţa interioarã şi exterioarã a Republicii Populare Române, art. 16 din Decretul Nr. 201 din 14 Mai 1949 pentru organizarea şi funcţionarea Administraţiei Poştelor şi Telecomunicaţiilor P.T.T., Decretul Nr. 312 din 25 Iulie 1949 pentru completarea Decretului Nr. 212 din 25 August 1948, art. 3, lit. g şi art. 4, lit. c din Decretul Nr. 183 din 30 Aprilie 1949 pentru sancţionarea infracţiunilor economice, precum şi orice alte dispoziţiuni contrare din Codul Penal sau din orice legi speciale.
Dat în Bucureşti la 27 Iulie 1950.
I. NICULI
MARIN FLOREA IONESCU
Ministrul justiţiei,
Stelian Niţulescu
Ministrul comunicaţiilor
Ing. N. Profiri
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: