Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 191 din 27 iunie 1977 privind reglementarea platii onorariilor pentru asistenta juridica acordata persoanelor avind domiciliul sau sediul in strainatate
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 55 din 29 iunie 1977
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1
Angajarea de avocaţi pentru acordarea asistenţei juridice persoanelor avînd domiciliului sau sediul în strãinãtate se va face numai prin birourile colective de asistenta juridicã organizate în cadrul colegiilor de avocaţi, potrivit reglementãrilor în vigoare.
Onorariile pentru asistenta juridicã ce se acorda de avocaţi persoanelor avînd domiciliul sau sediul în strãinãtate se stabilesc de preşedintele colegiului din care face parte avocatul, ţinînd seama de natura, importanta, complexitatea sau valoarea obiectului cauzei, de volumul activitãţii ce urmeazã a fi depusa de avocat, precum şi de cuantumul onorariilor care se practica pentru cauze asemãnãtoare în statul în care îşi are domiciliul sau sediul persoana ce solicita asistenta juridicã.
Sumele datorate drept onorarii se depun sau, dupã caz, se transfera, în valuta, la Banca Romana de Comerţ Exterior.
Ministerul Justiţiei va urmãri şi controla modul de stabilire a onorariilor.
ART. 2
Din sumele în valuta depuse sau, dupã caz, transferate la Banca Romana de Comerţ Exterior, se va retine o cota de 3% în valuta în contul colegiului de avocaţi, iar restul de 97% se va echivala în lei şi se va vira acestuia la cursul oficial cu prima pentru valutele ţãrilor nesocialiste, precum şi R.S.F. Iugoslavia, şi la cursul necomercial privind decontãrile plãţilor necomerciale pentru valutele ţãrilor socialiste.
ART. 3
Din sumele în lei ce le-au fost virate, colegiile de avocaţi vor vãrsa o cota de 85% Casei de asigurãri a avocaţilor, pentru alimentarea fondului de pensii, şi vor afecta restul de 15% pentru retribuirea avocaţilor care au prestat asistenta juridicã. Aceasta retributie se va acorda în limita venitului lunar stabilit pentru retribuirea muncii avocaţilor, în mãsura în care acesta nu a fost realizat în cursul anului calendaristic, din onorariile cuvenite pentru asistenta juridicã acordatã persoanelor avînd domiciliul sau sediul în ţara.
ART. 4
Sumele care vor depãşi venitul stabilit pentru retribuirea muncii avocaţilor vor constitui un fond de premiere a celor care au acordat asistenta juridicã persoanelor avînd domiciliul sau sediul în strãinãtate.
Premiile se vor acorda anual de cãtre consiliul colegiului, cuantumul lor stabilindu-se proporţional cu contribuţia la formarea fondului de premiere.
Premiile nu vor fi incluse în calculul venitului ce poate fi realizat lunar şi nu vor fi luate în calculul veniturilor pentru stabilirea pensiilor.
Totalitatea premiilor ce pot fi acordate la sfîrşitul anului nu poate depãşi venitul mediu realizat de avocat pe o perioada de 3 luni în cursul anului.
ART. 5
Colegiile de avocaţi sînt autorizate sa deschidã la Banca de Comerţ Exterior cont în valuta.
Sumele în valuta din contul colegiilor de avocaţi, rezultate din cota de 3%, prevãzutã în art. 2, vor putea fi folosite de acestea, cu autorizarea Ministerului Finanţelor şi în conformitate cu prevederile planurilor lor de venituri şi cheltuieli, pentru achiziţionarea de materiale documentare şi lucrãri de specialitate din strãinãtate, necesare pregãtirii profesionale a avocaţilor.
-------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: