Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 184 din 2 octombrie 1974 (*republicat*) cu privire la prima valutara care se aplica la cumpararea si vanzarea valutelor pentru operatiuni necomerciale
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 10 ianuarie 1983
Republicare în temeiul <>art. III din Decretul nr. 455 din 28 decembrie 1982 publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, Partea I nr. 118 din 30 decembrie 1982.
<>Decretul nr. 184/1974 a fost publicat în Buletinul Oficial nr. 120 din 2 octombrie 1974 şi a mai fost republicat în Buletinul Oficial nr. 96 din 9 noiembrie 1976 şi Buletinul Oficial nr. 12 din 25 februarie 1981.
Ţinând seama de creşterile importante de preţuri şi de procesele inflationiste care au avut loc în ultimul timp pe pieţele externe şi având în vedere ca în Republica Socialistã România preţurile au rãmas stabile, a apãrut necesitatea modificãrii primei valutare care se aplica la cursul oficial cu ocazia schimbului valutar efectuat de persoanele strãine pentru turism şi alte operaţiuni necomerciale.
Periodic, în funcţie de schimbãrile care au loc pe pieţele externe, aceasta prima urmeazã sa fie modificatã, în plus sau în minus, în mod corespunzãtor.
Având în vedere cele de mai sus,
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ART. 1
Prima valutarã care se aplica la cumpãrarea şi vânzarea valutelor ţãrilor nesocialiste pentru operaţiuni necomerciale se stabileşte la 179,64% asupra cursului oficial în lei.
La operaţiunile de vânzare în interes personal cãtre cetãţenii romani a valutelor menţionate mai sus se aplica în plus o taxa de serviciu.
ART. 2
Persoanele cu domiciliul stabil în tari nesocialiste care vin în Republica Socialistã România sunt obligate sa schimbe o suma de cel puţin câte 10 dolari S.U.A. pe zi de şedere în ţara, de persoana, sau echivalentul acestei sume în alte valute agreate de Banca Nationala a Republicii Socialiste România.
Dispoziţiile alin. 1 se aplica:
a) persoanelor de origine romana având cetãţenia strãinã sau fãrã cetãţenie;
b) persoanele cu cetãţenie romana domiciliate în strãinãtate, posedand paşapoarte româneşti valabile;
c) persoanelor stabilite în strãinãtate care nu mai poseda paşapoarte româneşti valabile, dar care nu au renunţat la cetãţenia romana;
d) pãrinţilor, soţilor şi copiilor persoanelor prevãzute la lit. a)-c).
În cazuri excepţionale, Ministerul Finanţelor sau Ministerul Afacerilor Externe ori Ministerul de Interne vor putea aproba scutirea de obligaţia prevãzutã la alin. 1 şi altor persoane cu domiciliul stabil în tari nesocialiste, originare din România.
ART. 3
În executarea prevederilor art. 2 din prezentul decret, Ministerul Finanţelor împreunã cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Turismului, Banca Nationala a Republicii Socialiste România şi Banca Romana de Comerţ Exterior vor elabora nomenclatorul persoanelor cãrora le sunt aplicabile prevederile acestui articol.
ART. 4
Prima valutarã prevãzutã la art. 1 alin. 1 se aplica pentru operaţiunile necomerciale prevãzute în lista anexa*) la prezentul decret.
ART. 5
Dispoziţiile art. 1 se aplica începând cu data de 2 octombrie 1974**).
Dispoziţiile art. 2 alin. 2 şi art. 3 se aplica începând cu data de 1 noiembrie 1974.
ART. 6
Dispoziţiile art. 1 se aplica şi în relaţiile cu Republica Socialistã Federativã Iugoslavia.***)
ART. 7
Hotãrârea Consiliului de Miniştri nr. 1639/1971 se abroga.
-------------
*) Anexa a fost comunicatã instituţiilor interesate.
**) Cu excepţia alin. 1, care potrivit <>art. II din Decretul nr. 455/1982 se aplica de la data de 29 decembrie 1982.
***) Prevederile <>art. 6, astfel cum au fost modificate prin Decretul nr. 89/1978 , se aplica cu începere de la data de 6 martie 1978.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: