Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET nr. 142 din 19 aprilie 1972 privind ratificarea Protocolului aditional la Tratatul dintre Republica Populara Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica, semnat la Belgrad la 18 octombrie 1960
EMITENT: CONSILIUL DE STAT PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 48 din 8 mai 1972
EXPUNERE DE MOTIVE
La 21 ianuarie 1972 a fost semnat la Bucureşti Protocolul adiţional la Tratatul dintre Republica Populara Romana şi Republica Populara Federativã Iugoslavia privind asistenta juridicã, semnat la Belgrad la 18 octombrie 1960.
Protocolul adiţional prevede ca pãrţile contractante îşi vor transmite, direct, la cerere, prin organele lor competente, actele extrajudiciare (certificate de stare civilã, acte de studii şi de vechime în munca) care se referã la cetãţenii lor. Actele vor fi întocmite în limba partii contractante solicitate şi se vor transmite în mod gratuit (art. 1).
Dispoziţiile cuprinse în art. 1 din Protocolul adiţional înlocuiesc prevederile articolului 49 al Tratatului romano-iugoslav din 18 octombrie 1960.
În conformitate cu art. 3 din protocol, acesta este supus ratificãrii şi va intra în vigoare dupã treizeci de zile de la data schimbului instrumentelor de ratificare, care va avea loc la Belgrad.
Dispoziţiile protocolului sînt de natura sa faciliteze transmiterea reciprocã a actelor extrajudiciare şi sa contribuie la creşterea operativitatii în rezolvarea unor cereri ale cetãţenilor celor doua pãrţi contractante.
În vederea ratificãrii protocolului sus-menţionat s-a emis alãturatul decret.
Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decreteazã:
ARTICOL UNIC
Se ratifica Protocolul adiţional la Tratatul dintre Republica Populara Romana şi Republica Populara Federativã Iugoslavia privind asistenta juridicã, semnat la Belgrad la 18 octombrie 1960.
Preşedintele Consiliului de Stat,
NICOLAE CEAUŞESCU
PROTOCOL ADIŢIONAL
la Tratatul dintre Republica Populara Romana şi Republica
Populara Federativã Iugoslavia privind asistenta juridicã
Guvernul Republicii Socialiste România şi guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, în dorinta de a facilita transmiterea reciprocã a actelor extrajudiciare, au hotãrît sa încheie prezentul protocol, în care scop au desemnat pe plenipotenţiarii lor:
guvernul Republicii Socialiste România, pe Vasile Gliga, adjunct al ministrului afacerilor externe;
guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, pe Iso Njegovan, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Socialiste Federative Iugoslavia în Republica Socialistã România,
care, dupã schimbul deplinelor puteri, gãsite în buna şi cuvenitã forma, au convenit asupra celor ce urmeazã:
ART. 1
1. Pãrţile contractante îşi vor transmite, direct, la cerere, prin organele lor competente, acte de studii şi de vechime în munca, precum şi certificate de stare civilã care se referã la cetãţenii lor. În cerere vor fi indicate datele necesare.
Actele var fi întocmite în limba partii contractante solicitate şi se vor transmite în mod gratuit.
2. Pãrţile contractante îşi vor comunica reciproc, pe cale diplomaticã, denumirea organelor lor competente sa transmitã actele prevãzute în alineatul precedent.
ART. 2
Dispoziţiile prezentului protocol înlocuiesc prevederile articolului 49 al Tratatului dintre Republica Populara Romana şi Republica Populara Federativã Iugoslavia privind asistenta juridicã, semnat la Belgrad la 18 octombrie 1960.
ART. 3
Prezentul protocol este supus ratificãrii şi va intra în vigoare dupã 30 de zile de la data schimbului instrumentelor de ratificare, care va avea loc la Belgrad, la o data cît mai apropiatã.
Întocmit la Bucureşti la data de 21 ianuarie 1972, în doua exemplare, fiecare în limba romana şi limba sirbo-croatã, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.
Drept care plenipotenţiarii ambelor pãrţi contractante au semnat prezentul protocol şi au aplicat sigiliile lor.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: