Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   DECRET - LEGE Nr. 67 din 8 februarie 1990  privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

DECRET - LEGE Nr. 67 din 8 februarie 1990 privind organizarea si functionarea cooperatiei de consum si de credit

EMITENT: Consiliul Frontului Salvarii Nationale
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 23 din 9 februarie 1990
Consiliul Frontului Salvãrii Naţionale decreteazã:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Cooperativele de consum sînt organizaţii obşteşti, cu caracter economic, create la oraşe şi sate, în scopul de a satisface unele cerinţe de ordin economic, social şi cultural ale populaţiei.
Cooperativele de credit sînt organizaţii obşteşti cu caracter economic, create la oraşe şi sate, în scopul intrajutorarii financiare a membrilor sãi.
ART. 2
Cooperativele de consum şi cooperativele de credit se asociaza în uniuni judeţene, iar acestea în Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit.
ART. 3
Activitatea cooperativelor de consum, de credit şi a uniunilor acestora se desfãşoarã pe baza prezentului decret-lege şi în conformitate cu statutul aprobat de Congresul cooperaţiei de consum şi de credit.
ART. 4
Cooperatia de consum şi de credit îşi desfãşoarã activitatea în mod autonom, pe baza legii şi statutului propriu.

CAP. 2
Obiectul activitãţii cooperaţiei de consum şi de credit

ART. 5
Cooperatia de consum şi de credit realizeazã activitãţi privind:
a) comerţul cu amãnuntul, cu intreaga gama de mãrfuri alimentare şi nealimentare necesare consumului personal, gospodãresc şi productiv;
b) alimentaţia publica şi turismul, pe plan intern şi extern;
c) comerţul cu ridicatã, prin bazele proprii, pentru aprovizionarea unitãţilor sale, a micilor comercianţi şi a altor unitãţi solicitante, asigurindu-şi fondul de marfa prin relaţii directe în întreprinderile producãtoare;
d) producţia industriala şi prestãrile de servicii de toate categoriile pentru populaţie, unitãţi economice şi social-culturale de stat şi particulare;
e) cumpãrarea, potrivit legii, de produse agroalimentare de la populaţie şi unitãţi agricole, în condiţii reciproc avantajoase, precum şi valorificarea acestora în stare proaspãta sau prelucrata;
f) vînzarea cãtre gospodãriile populaţiei de maşini şi unelte agricole, îngrãşãminte, animale de reproducţie, furaje, seminţe, rasaduri, puieţi şi alte produse necesare acestor gospodãrii;
g) exportul şi importul, cooperãri şi schimburi de mãrfuri cu organizaţii cooperatiste, întreprinderi sau firme de peste hotare, organizarea de societãţi mixte cu organizaţii cooperatiste sau firme din alte tari, în condiţiile prevãzute de lege;
h) proiectarea şi executarea de investiţii pentru dezvoltarea bazei materiale proprii, precum şi pentru terţi;
i) cooperãri între organizaţiile şi întreprinderile sale cu alte organizaţii cooperatiste, întreprinderi de stat, precum şi cu particularii, în condiţii stabilite pe baza de contract;
j) acordarea de împrumuturi membrilor cooperatori şi prestãri servicii bancare, operaţiuni bancare în mandat, organizarea de bãnci cooperatiste;
k) pregãtirea şi perfecţionarea cadrelor prin licee, şcoli profesionale, centre de perfecţionare proprii şi alte forme de învãţãmînt;
l) reclama, publicitate, activitãţi de presa, editura şi tipãrire;
m) activitatea cultural-educativã, sportiva şi recreativa.

CAP. 3
Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea organizaţiilor cooperaţiei de consum şi de credit

ART. 6
Cooperativele de consum şi cooperativele de credit, uniunile judeţene ale acestora şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit se înfiinţeazã, se organizeazã şi funcţioneazã potrivit prezentului decret-lege şi statutului.
ART. 7
Cooperativele de consum, cooperativele de credit, uniunile judeţene, întreprinderile şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit sînt reprezentate în fata organelor puterii şi ale administraţiei de stat, a organelor judecãtoreşti, a organelor procuraturii, precum şi în fata organizaţiilor obşteşti de cãtre conducãtorii lor.
Conducãtorii organizaţiilor cooperaţiei de consum şi de credit pot imputernici şi alte persoane pentru reprezentare.
ART. 8
Organizaţiile, întreprinderile şi alte unitãţi ale cooperaţiei de consum şi de credit dobîndesc personalitate juridicã prin înregistrare la organele de stat competente, potrivit legii.
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi Credit dobîndeşte personalitate juridicã în temeiul prezentului decret-lege.
ART. 9
Uniunea centrala, uniunile judeţene şi cooperativele pot infiinta întreprinderi şi unitãţi proprii cu sau fãrã personalitate juridicã, în vederea realizãrii activitãţilor economice.
Criteriile de înfiinţare, organizare şi funcţionare a acestora se stabilesc de cãtre Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit.
ART. 10
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit stabileşte structura organizatoricã a aparatului propriu şi avizeazã structura organizatoricã a organizaţiilor şi întreprinderilor subordonate.
ART. 11
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit emite norme obligatorii pentru toate organizaţiile şi întreprinderile cooperaţiei de consum şi de credit cu privire la:
a) constituirea şi utilizarea fondurilor proprii;
b) finanţarea şi executarea investiţiilor, elaborarea şi aprobarea documentaţiilor tehnice, inclusiv a celor privind reparaţiile capitale;
c) formele de organizare a muncii şi conducerea întregii activitãţi economice;
d) salarizarea personalului şi cointeresarea materialã;
e) organizarea rezolvarii litigiilor dintre organizaţiile şi întreprinderile cooperaţiei de consum şi de credit;
f) exercitarea competentelor în materia stabilirii de preţuri şi tarife;
g) acordarea de împrumuturi între organizaţiile cooperatiste din fonduri proprii;
h) condiţiile de încredinţare a gestiunilor, constituirea de garanţii şi rãspunderea în legatura cu gestionarea bunurilor;
i) alte activitãţi economico-financiare.
ART. 12
Organizaţiile, întreprinderile şi alte unitãţi ale cooperaţiei de consum şi de credit îşi pãstreazã fondurile disponibile în conturi deschise la unitãţile bancare.
ART. 13
Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum şi de Credit reprezintã organizaţiile cooperaţiei de consum şi de credit din România în relaţiile cu organizaţiile cooperatiste din alte tari, cu asociaţiile cooperatiste şi alte organizaţii internaţionale, putindu-se afilia la acestea.
ART. 14
Controlul economico-financiar al activitãţii organizaţiilor şi întreprinderilor cooperaţiei de consum şi de credit se efectueazã prin comisiile de cenzori şi aparatul propriu de control financiar intern.
Abaterile de la regulile interne de disciplina financiarã şi de la regulile de disciplina a muncii, sãvîrşite de salariaţii cooperaţiei de consum şi de credit, se constata de cãtre organele proprii de control, iar sumele provenite din aplicarea sancţiunilor se vãrsa la fondurile organizaţiilor cooperatiste.
ART. 15
Contractele de orice fel încheiate de organizaţiile şi întreprinderile cooperaţiei de consum şi de credit cu persoane fizice sînt titluri executorii, organizaţiile creditoare putind proceda în temeiul acestora la executarea creanţelor bãneşti în cazul neîndeplinirii obligaţiilor de cãtre debitori.
Organizaţiile şi întreprinderile cooperaţiei de consum şi de credit pot sa urmãreascã şi sa execute creanţele lor bãneşti prin executori proprii.

CAP. 4
Regimul juridic al bunurilor proprietate a organizaţiilor cooperaţiei de consum şi de credit

ART. 16
Bunurile mobile şi imobile mijloace fixe, proprietatea organizaţiilor şi întreprinderilor cooperaţiei de consum şi de credit, pot fi transmise în proprietate sau date în folosinta, numai cu plata, în condiţiile prevãzute în lege şi statut.
Bunurile prevãzute în alineatul precedent nu pot fi urmãrite de creditorii organizaţiilor cooperatiste şi de creditorii personali ai salariaţilor şi membrilor cooperatori.
Bunurile imobile mijloace fixe, proprietatea organizaţiilor şi întreprinderilor cooperaţiei de consum şi de credit, nu pot fi dobîndite de terţi prin prescripţie achizitiva, iar bunurile mobile, proprietate a aceloraşi organizaţii şi întreprinderi, nu pot fi dobîndite de terţi prin posesia de buna-credinţa.
Acţiunea în revendicarea bunurilor arãtate în alineatele precedente este imprescriptibila.
Dispoziţiile alineatelor precedente se aplica în mod corespunzãtor şi mijloacelor circulante.
Mijloacele circulante excedentare pot fi transmise cu plata potrivit reglementãrilor Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum şi de Credit.

CAP. 5
Sprijinul acordat de stat cooperaţiei de consum şi de credit

ART. 17
Proprietatea organizaţiilor şi întreprinderilor cooperaţiei de consum şi de credit este ocrotitã de lege.
ART. 18
Statul, prin organele sale, sprijinã organizaţiile cooperaţiei de consum şi de credit prin:
a) înlesnirea procurãrii fondului de marfa necesar aprovizionarii populaţiei, a materiilor prime, materialelor pentru producţie, servicii şi investiţii, a energiei, combustibililor, utilajelor, pieselor de schimb, a tehnicii de calcul şi a mijloacelor de transport;
b) acordarea de credite bancare;
c) stabilirea unui sistem de impozitare care sa stimuleze dezvoltarea activitãţii cooperaţiei;
d) atribuirea în folosinta sau transmiterea în proprietate, potrivit legii, de terenuri pentru producţia agricolã sau construirea de obiective economice şi sociale;
e) vînzarea sau închirierea de imobile sau pãrţi din imobile proprietate de stat;
f) alte mãsuri pentru îmbunãtãţirea şi dezvoltarea activitãţii cooperaţiei de consum şi de credit.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 19
Prevederile Decretului nr. 230/1974 privind îndeplinirea de cãtre ministerele cu caracter economic a funcţiei de organ central coordonator nu se aplica organizaţiilor şi întreprinderilor cooperaţiei de consum şi de credit.
ART. 20
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului decret-lege se abroga:
- <>Legea nr. 6/1970 cu privire la organizarea şi funcţionarea cooperaţiei de consum;
- prevederile art. 7, 9 şi 29 referitoare la activitatea cooperaţiei de consum din <>Legea nr. 3/1972 cu privire la activitatea de comerţ interior;
- prevederile Decretului nr. 160/1976 privind organizarea şi funcţionarea consiliului central şi a consiliilor judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale de coordonare a activitãţii organizaţiilor cooperatiste;
- prevederile <>art. 2 din Decretul nr. 401/1976 privind structura organizatoricã a aparatului Uniunii Centrale a Cooperativelor Meşteşugãreşti şi al Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum;
- Decretul nr. 18/1977 cu privire la unele mãsuri organizatorice pentru unitãţile din sistemul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum;
- prevederile <>art. 4 referitoare la cooperatia de consum din Decretul nr. 280/1977 privind unele mãsuri de imbunatatire a organizãrii comerţului interior;
- orice alte prevederi contrare prezentului decret-lege.

PREŞEDINTELE
CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE
ION ILIESCU

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016