Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Ţinînd seama de necesitatea organizãrii, pe baze noi, a întregii activitãţi ştiinţifice şi culturale a tarii, a reuniunii celor mai de seama forte creatoare ale naţiunii în scopul servirii intereselor poporului, al propasirii patriei, precum şi în vederea renasterii celei mai înalte instituţii de ştiinţa şi cultura a tarii,
Consiliul Frontului Salvãrii Naţionale decreteazã:
ART. 1
Academia Romana, cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al tarii, reuneste personalitatile de o deosebita valoare ale ştiinţei, tehnicii, învãţãmîntului, culturii şi artei romane, reprezentind spiritualitatea creatoare a naţiunii.
ART. 2
Academia Romana va funcţiona autonom şi este finanţatã de la bugetul de stat.
ART. 3
Academia Romana îşi întemeiazã intreaga activitate pe principiul promovãrii şi dezvoltãrii adevaratelor valori, urmãrind sa contribuie la aşezarea pe baze noi, democratice, a ştiinţei şi culturii romane, la afirmarea acestora pe plan naţional şi internaţional.
ART. 4
Academia Romana se compune din membri de onoare, membri titulari şi membri corespondenti.
Academia Romana are un numãr de maximum 181 membri titulari şi corespondenti.
ART. 5
Membrii titulari ai Academiei Romane sînt actualii membri ai Academiei R.S.R. şi acei membri corespondenti care vor fi aprobaţi cu votul a 2/3 din membrii titulari, în cel mult 15 zile de la data prezentului decret-lege.
ART. 6
Organul suprem de conducere al Academiei Romane este adunarea generalã, care reuneste membrii sãi titulari şi corespondenti.
Adunarea generalã a academiei alege pe preşedintele academiei pe o durata de 4 ani. Preşedintele academiei poate fi reales o singura data, pe durata unui nou mandat, dar nu în continuarea celui precedent.
ART. 7
Membrii Academiei Romane sînt aleşi dintre oamenii de ştiinţa şi cultura de inalta ţinuta cetateneasca şi morala, care s-au distins prin lucrãri originale de mare valoare teoreticã sau practica şi contribuie activ la progresul spiritual al tarii şi propãşirea naţiunii.
ART. 8
Membrii Academiei Romane se aleg de adunarea generalã pe baza propunerilor prezentate de unitãţile de cercetare, învãţãmînt şi producţie, de instituţiile de cultura, precum şi de membrii titulari ai academiei, potrivit criteriilor şi procedurilor aprobate de adunarea generalã.
ART. 9
Adunarea generalã a Academiei Romane poate exclude din rindurile sale pe acei membri care au desfãşurat activitãţi potrivnice intereselor tarii şi poporului roman, dovedite şi recunoscute public.
ART. 10
Academia Romana are filiale în principalele centre ştiinţifice şi culturale ale tarii stabilite de adunarea generalã.
În subordinea Academiei Romane pot funcţiona unitãţi ştiinţifice, de cercetare fundamentalã şi de cercetãri avansate, cu avizul guvernului. Unitãţile academiei pot depãşi finanţarea de la buget prin contracte cu alte unitãţi.
De asemenea, în subordinea sa funcţioneazã, ca unitãţi cu personalitate juridicã, Biblioteca academiei şi Editura academiei.
ART. 11
Academia Romana întreţine relaţii directe cu academii şi instituţii similare din alte tari.
ART. 12
Academia Romana va decerna premii pentru stimularea cu prioritate a creatiei ştiinţifice şi culturale a tineretului.
ART. 13
În termen de cel mult 30 de zile de la data prezentului decret-lege va fi convocatã adunarea generalã a academiei, care va alege preşedintele academiei. Începînd cu anul 1990 se vor organiza alegeri de noi membri ai academiei.
ART. 14
Academia Romana are un aparat propriu.
Numãrul şi structura personalului din aparatul propriu se stabilesc de adunarea generalã a academiei, cu avizul guvernului.
ART. 15
Activitatea Academiei Romane şi a organelor sale se stabileşte prin statut aprobat de adunarea generalã a academiei.
ART. 16
Pe data prezentului decret-lege se abroga <>Decretul nr. 97/1984 privind mãsuri de reorganizare a aparatului central al Academiei Republicii Socialiste România şi a unitãţilor din subordine.
PREŞEDINTELE
CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE
ION ILIESCU
-------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: