Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET-LEGE NR. 25 DIN 14 IANUARIE 1990 cu privire la utilizarea si salarizarea personalului in perioadele de intrerupere a activitatii
EMITENT: CONSILIUL FRONTULUI SALVARII NATIONALE PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 10 DIN 15 IANUARIE 1990
În toate unitãţile personalul este salarizat în raport cu munca prestatã.
Pentru a se asigura o utilizare cît mai buna a personalului şi o salarizare corespunzãtoare a acestuia în cazuri deosebite, cînd procesul de producţie se întrerupe din motive independente de activitatea personalului,
Consiliul Frontului Salvãrii Naţionale decreteazã:
ART. 1
În unitãţile în care, în cursul trimestrului I/1990, ca urmare a neasigurarii condiţiilor tehnico-materiale necesare sau a temperaturilor deosebit de scãzute, procesul de producţie trebuie sa fie întrerupt, se retine în activitate pentru întreţinerea şi supravegherea instalaţiilor, maşinilor şi utilajelor oprite temporar numai personalul strict necesar stabilit de conducerea unitãţilor.
De asemenea, va fi reţinut personalul necesar pentru lucrãri de revizii, reparaţii şi alte lucrãri, în vederea reluarii lucrului în condiţii bune.
Personalul utilizat în condiţiile alin. 1 şi 2 va primi pentru perioadele respective salariul tarifar corespunzãtor încadrãrii fiecãruia, dacã şi-a îndeplinit în totalitate sarcinile stabilite, precum şi toate celelalte drepturi de salarizare.
ART. 2
În situaţia unor întreruperi temporare ale procesului de producţie, personalul va primi, potrivit prevederilor art. 86 din Codul Muncii, 75% din salariul tarifar corespunzãtor încadrãrii fiecãruia, precum şi celelalte drepturi de salarizare aferente perioadelor respective.
Acest personal se afla la dispoziţia conducerii unitãţii şi va executa în perioada de stagnare lucrãri de organizare a locului de munca, degajarea de zapada a cãilor de acces şi alte lucrãri de acest fel.
ART. 3
În situaţiile arãtate la art. 1, personalul stabilit de conducerea întreprinderii ca nefiind necesar sa fie prezent în unitate va rãmîne la domiciliu, asigurindu-i-se pe perioada respectiva 50% din salariul tarifar corespunzãtor încadrãrii fiecãruia.
Atunci cînd conducerea unitãţii solicita ca acest personal sa se prezinte la locul de munca, persoanele care nu se conformeazã vor fi considerate în concediu fãrã plata.
ART. 4
În afarã personalului programat în concediu de odihna, conducerea unitãţii poate aproba efectuarea concediului de odihna şi personalului de la locurile de munca unde s-a întrerupt activitatea, dacã acest personal este de acord.
ART. 5
Personalul salarizat în condiţiile prezentului decret-lege beneficiazã pe perioada respectiva de vechimea în munca şi de alocaţia de stat pentru copii, conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 6
Drepturile de salarizare stabilite în condiţiile prezentului decret-lege se elibereazã de cãtre bãnci în limita fondului de salarii cuvenit fiecãrei unitãţi. Diferenţele fata de acest fond se acoperã din rezervele de fond de salarii constituite la nivelul organelor ierarhic superioare.
ART. 7
Prevederile prezentului decret-lege se aplica în perioada 1 ianuarie - 31 martie 1990.
PREŞEDINTELE
CONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALE
ION ILIESCU
-------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: