Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET - LEGE Nr. 138 din 11 mai 1990 privind imbunatatirea conditiilor pentru ocrotirea, educarea, scolarizarea si pregatirea profesionala a copiilor si tinerilor cu deficiente fizice sau intelectuale si a minorilor inadaptati
EMITENT: Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 65 din 12 mai 1990
Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala decreteazã:
ART. 1
Pentru înlesnirea accesului în unitãţile de ocrotire al copiilor şi tinerilor cu deficiente fizice sau intelectuale şi al minorilor inadaptati, precum şi pentru îmbunãtãţirea condiţiilor de creştere, educare, şcolarizare şi calificare a copiilor şi tinerilor din leagane, case de copii şi din instituţiile speciale de învãţãmînt preşcolar, primar, gimnazial, profesional, liceal şi postliceal, în vederea recuperãrii şi integrãrii lor în societate, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale şi Ministerul Învãţãmîntului vor asigura, prin organele lor teritoriale de specialitate, dupã caz:
a) depistarea activa, înregistrarea şi evidenta copiilor şi tinerilor care, potrivit legii, trebuie sa beneficieze de condiţii speciale de ocrotire ce nu le pot fi asigurate în familie sau prin instituţiile de învãţãmînt obişnuit;
b) efectuarea examenelor de bilanţ medical, psihopedagogic şi social, orientarea şcolarã şi profesionalã a copiilor şi tinerilor luati în evidenta şi stabilirea mãsurilor de ocrotire.
Ocrotirea socialã şi pregãtirea şcolarã şi profesionalã sînt gratuite.
ART. 2
Primãriile judeţene, municipale, orãşeneşti şi comunale vor asigura cu prioritate clãdirile necesare desfãşurãrii activitãţii de învãţãmînt şi ocrotire, precum şi dotarea lor corespunzãtoare, potrivit normelor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Învãţãmîntului şi Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
ART. 3
Drepturile materiale ale copiilor şi tinerilor din instituţii de ocrotire - leagane, case de copii şi unitãţi de învãţãmînt special - sînt prevãzute în anexa, care face parte integrantã din prezentul decret-lege.
Alocaţiile zilnice de hrana pentru copiii şi ţinerii prevãzuţi la alin. 1 se vor stabili prin hotãrîre a guvernului.
ART. 4
Reţeaua unitãţilor şi cuprinderea ocrotitilor şi elevilor în casele de copii şcolari şi în învãţãmîntul special, structura anului şcolar, durata de pregãtire, conţinutul activitãţilor, formele de profesionalizare, precum şi nomenclatorul profesiilor şi meseriilor în care pot fi calificate persoanele handicapate, se stabilesc de Ministerul Învãţãmîntului împreunã cu Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale, Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul de Interne.
ART. 5
Articolul 142 alineatul 1 din <>Legea nr. 57/1974 privind retribuirea dupã cantitatea şi calitatea muncii se completeazã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Salariul tarifar prevãzut de lege pentru personalul didactic, personalul sanitar şi personalul auxiliar de învãţãmînt din leagane, casele de copii şi din unitãţile speciale de învãţãmînt preşcolar, primar, gimnazial, liceal şi postliceal, profesional, de la centrele logopedice şi de la cursurile de calificare sau recalificare pentru deficienti şi invalizi este mai mare cu 3 clase de salarizare. Personalul de administraţie, de deservire, de întreţinere şi de paza din leagane, casele de copii şi unitãţile de învãţãmînt special beneficiazã de un salariu tarifar cu o clasa de salarizare mai mare decît cel prevãzut de lege."
ART. 6
Articolul 19 din <>Legea nr. 3/1970 privind regimul ocrotirii unor categorii de minori se abroga; contribuţia neachitata pînã la data prezentului decret-lege nu va mai fi urmãritã.
ART. 7
Pentru aplicarea prevederilor prezentului decret-lege se autoriza Ministerul Finanţelor ca, pe baza documentaţiilor prezentate de Ministerul Învãţãmîntului şi Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale, sa modifice corespunzãtor indicatorii financiari pe anul 1990.
PREŞEDINTELE
CONSILIULUI PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA
ION ILIESCU
ANEXA 1
DREPTURILE
materiale ale copiilor şi tinerilor din instituţii de ocrotire (leagane, case de copii şi unitãţi de învãţãmînt special)
Copiilor şi tinerilor din instituţiile de ocrotire li se asigura cazare, hrana, echipament, materiale pentru igiena personalã, medicamente şi materiale sanitare, proteze şi aparate ortopedice, în limita alocaţiilor şi normativelor stabilite prin dispoziţii legale.
1. Prescolarilor, elevilor deficienti din unitãţile de învãţãmînt special şi minorilor din casele de copii li se asigura integral echipamentul şi cazarmamentul prevãzut în baremurile stabilite potrivit legii. Valoarea minima anuala a echipamentului şi cazarmamentului care se acorda ca dotare iniţialã şi de înlocuire anuala este urmãtoarea:
- lei -
-------------------------------------------------------------------------------
Grupa de virsta Valoarea dotãrii Valoarea de
iniţiale înlocuire anuala
-------------------------------------------------------------------------------
I. Echipament
- Preşcolari 3.000 2.000
- Elevi 6-10 ani 3.500 2.500
- Elevi 11-14 ani 4.500 3.000
- Elevi peste 14 ani 5.000 3.500
- Elevi în evidenta caselor de copii 5.200 3.500
- Studenţi în evidenta caselor de copii 6.000 4.000
II. Cazarmament
- Preşcolari 2.800 1.200
- Şcolari şi tineri 2.300 1.400
-------------------------------------------------------------------------------
2. Elevii din unitãţile speciale de învãţãmînt şi invalizii care se recalifica prin aceste unitãţi, precum şi ocrotitii din leagane şi casele de copii, primesc materiale educative, cultural-sportive, de igiena personalã şi rechizite şcolare în valoare de 360 lei anual.
3. Preşcolarii, elevii deficienti şi ocrotitii din casele de copii, care nu au venituri proprii din pensie de urmaş, ajutor lunar, pensie de pierdere a capacitãţii de munca sau din munca prestatã în atelierul-şcoala, primesc, pentru nevoi personale, o indemnizaţie lunarã de 100 lei pentru preşcolari, 145 de lei pentru elevii claselor pregãtitoare şi I-VIII, 160 de lei pentru elevii liceelor şi şcolilor profesionale speciale şi cei ai şcolilor speciale de reeducare şi de 200 de lei pentru elevii şcolilor postliceale şi studenţii aflaţi în întreţinerea caselor de copii.
4. Persoanele aflate în întreţinerea caselor de copii şi elevii deficienti din unitãţile de învãţãmînt special au dreptul, în mod gratuit, la cãlãtorii cu tren de persoane clasa a II-a şi cu mijloacele auto de transport în comun interurban pentru:
a) transportul de la domiciliu la unitãţi, la începerea cursurilor sau la internare;
b) transportul la locul de munca la absolvire sau la externare;
c) transportul la transferarea dintr-o unitate în alta;
d) transportul dus şi întors la domiciliu sau în tabere cu ocazia vacantelor şcolare;
e) transportul pentru insotitorii elevilor cu invaliditati de gradul I.
Elevii deficienti internati beneficiazã gratuit de cãlãtorii dus-întors, cu mijloacele de transport în comun pentru deplasarea de la şcoala la internat şi la locul de instruire practica, dacã acestea sînt situate la o distanta mai mare de 1 km, iar cei cu invaliditati de gradul I şi II chiar dacã distanta este mai mica.
5. Asistatii caselor de copii vor primi la încadrarea în munca o indemnizaţie egala cu valoarea anuala de înlocuire a echipamentului şi cazarmamentului.
-----------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: