Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET-LEGE nr. 118 din 30 martie 1990 (*republicat*) privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri
EMITENT: CONSILIUL PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 28 septembrie 1991
Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala decreteaza:
ART. 1
Constituie vechime in munca si se ia in considerare la stabilirea pensiei si a celorlalte drepturi ce se acorda, in functie de vechimea in munca, timpul cat o persoana, dupa data de 6 martie 1945, pe motive politice:
a) a executat o pedeapsa privativa de libertate in baza unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva sau a fost lipsita de libertate in baza unui mandat de arestare preventiva pentru infractiuni politice;
b) a fost privata de libertate in locuri de detinere in baza unor masuri administrative sau pentru cercetari de catre organele de represiune;
c) a fost internata in spitale de psihiatrie;
d) a avut stabilit domiciliul obligatoriu;
e) a fost stramutata intr-o alta localitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si persoana care:
a) a fost deportata in strainatate dupa 23 august 1944;
b) a fost constituita in prizonier de catre partea sovietica dupa data de 23 august 1944 ori, fiind constituita ca atare, inainte de aceasta data, a fost retinuta in captivitate dupa incheierea armistitiului.
Fiecare an de detentie sau internare pentru situatiile de la alin. 1 si 2 se considera ca vechime in munca un an si sase luni.
Perioadele prevazute la alin. 1 lit. d) si e) constituie vechime in munca daca persoanele in cauza fac dovada ca nu au putut sa se incadreze in munca in functii pentru care aveau pregatirea profesionala.
Se considera vechime in munca si perioada in care o persoana aflata in una din situatiile prevazute la alin. 1 nu s-a putut incadra ca urmare a unei invaliditati de gradul I sau II survenite in timpul in care s-a aflat in acea situatie sau ulterior, daca dovedeste ca aceasta s-a produs din cauza ori in legatura cu persecutia la care a fost supusa.
Perioadele prevazute in prezentul articol constituie si vechime neintrerupta in munca si in aceeasi unitate si intra in calculul acestor vechimi.
ART. 2
De prevederile art. 1 beneficiaza si persoanele care au decizii de pensionare.
In cazul celor decedati, urmasii acestora au dreptul la pensie de urmas in conditiile legii, cu luarea in calcul a vechimilor stabilite potrivit prezentului decret-lege.
ART. 3
Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art. 1 au dreptul la o indemnizatie lunara de cate 200 lei, indiferent daca sunt sau nu pensionate, pentru fiecare an de detentie, internare, domiciliu obligatoriu, stramutare, deportare sau prizonierat.
Persoanele prevazute la alin. 1 beneficiaza, in mod gratuit, de asistenta medicala si medicamente in unitatile sanitare de stat.
ART. 4
Persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute la art. 1 li se va asigura de catre primarii, cu prioritate, un spatiu locativ corespunzator din fondul locativ de stat, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
ART. 5
Pentru stabilirea situatiilor prevazute la art. 1 se infiinteaza in fiecare judet si in municipiul Bucuresti cate o comisie alcatuita din presedinte si cel mult 6 membri.
Presedintele trebuie sa fie jurist. Din comisie fac parte 2 reprezentanti ai directiilor de munca si protectie sociala si cel mult 4 reprezentanti ai Asociatiei fostilor detinuti politici si victime ale dictaturii din Romania.
Pentru coordonarea activitatii comisiilor judetene, se infiinteaza o comisie centrala alcatuita din cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si 5 reprezentanti ai Asociatiei fostilor detinuti politici si victime ale dictaturii din Romania.
Comisia centrala alege dintre membrii sai un presedinte.
Comisia centrala avizeaza componenta comisiilor judetene si acorda acestora asistenta necesara pentru solutionarea cauzelor cu care sunt sesizate.
Comisiile lucreaza in prezenta a doua treimi din numarul total al persoanelor care le alcatuiesc si adopta hotarari cu acordul majoritatii membrilor prezenti.
ART. 6
Dovedirea situatiilor prevazute la art. 1 se face, de catre persoanele interesate, cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar in cazul in care nu este posibil aceasta, prin orice mijloc de proba prevazut de lege.
Comisia este obligata sa se pronunte asupra cererii, in termen de cel mult 30 de zile de la sesizare, printr-o hotarare motivata.
Impotriva hotararii, persoana interesata sau directiile de munca si protectie sociala pot face contestatie la tribunalul judetean sau al municipiului Bucuresti in termen de 15 zile de la comunicarea hotararii catre acestia.
Hotararea tribunalului este definitiva.
ART. 7
Prevederile art. 1-4 se aplica, dupa caz, de conducerile unitatilor la care sunt incadrati cei in cauza, de directiile de munca si protectie sociala sau de primarii, pe baza hotararilor prevazute de art. 6.
ART. 8
De prevederile art. 1 si 2 beneficiaza si persoanele care fac dovada, prin hotarare judecatoreasca de constatare, ca nu au putut sa-si exercite profesia sau, dupa caz, ocupatia pe perioada cat au fost urmarite de catre organele de represiune din motive politice inainte de arestare.
ART. 9
Beneficiaza de prevederile prezentului decret-lege si persoanele care se repartizeaza si isi stabilesc domiciliul in tara, precum si cetatenii romani din straintate care isi schimba domiciliul in tara, daca s-au aflat in una din situatiile prevazute in art. 1.
ART. 10
Drepturile prevazute de art. 1-3 se acorda de la data adoptarii prezentului decret-lege, dar nu mai mult de un an in urma de la data cererii prevazute in art. 6.
ART. 11
Prevederile prezentului decret-lege nu se aplica persoanelor condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor care s-a dovedit ca au desfasurat o activitate fascista in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel, pe baza procedurii prevazute la art. 5 si 6.
ART. 12
Activitatea de secretariat pentru comisiile prevazute la art. 5 alin. 1 se asigura de directiile de munca si protectie sociala, iar pentru comisia centrala, de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
ART. 13
Membrilor comisiei centrale, ai comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti, constituite in baza art. 5 din prezentul decret-lege, care fac parte din Asociatia fostilor detinuti politici si victime ale dictaturii din Romania, li se acorda o indemnizatie lunara de 2.000 lei.
Indemnizatiile nu sunt impozabile si nu afecteaza nivelul chiriilor.
Plata indemnizatiilor pentru membrii comisiei centrale se va face incepand cu data constituirii acesteia, constatata prin procesul-verbal de infiintare, iar pentru membrii comisiilor judetene si a municipiului Bucuresti, de la data avizarii acestora de catre comisia centrala si inceteaza in 90 de zile de la expirarea termenului de depunere a cererilor.
Plata acestor indemnizatii se face de catre directia de munca si protectie sociala, modificandu-se corespunzator prevederile bugetare.
ART. 14
Cheltuielile de deplasare ale membrilor comisiei centrale se suporta de Directia de munca si protectie sociala a municipiului Bucuresti, in limita fondurilor bugetare prevazute.
ART. 15
Cererile pentru stabilirea drepturilor prevazute de prezentul decret-lege se vor depune la comisiile: centrala, judetene sau a municipiului Bucuresti cel tarziu pana la 31 decembrie 1991.
ART. 16
Se autoriza Ministerul Economiei si Finantelor ca, pe baza documentatiilor prezentate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, sa modifice in mod corespunzator indicatorii financiari prevazuti in bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 1990.
________________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Nicoleta Guney
26 Octombrie 2024
Daca soacra mea este urmasa de de?inut politic poate
beneficia de vechimea la campul munci de 2 an si 6 luni,
când ias? la pensie?.
A?tept e-mail. Cu respect!
MonitorulJuridic.ro este un proiect: