Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
DECRET-LEGE nr. 118 din 30 martie 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945
EMITENT: CONSILIUL PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 50 din 9 aprilie 1990
Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala decreteazã:
ART. 1
Constituie vechime în munca şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi a celorlalte drepturi ce se acorda, în funcţie de vechimea în munca, timpul cît o persoana, dupã data de 6 martie 1945, pe motive politice:
a) a executat o pedeapsa privativã de libertate în baza unei hotãrîri judecãtoreşti rãmasã definitiva sau a fost lipsitã de libertate în baza unui mandat de arestare preventivã pentru infracţiuni politice;
b) a fost privatã de libertate în locuri de deţinere în baza unor mãsuri administrative sau pentru cercetãri de cãtre organele de represiune;
c) a fost internatã în spitale de psihiatrie;
d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu;
e) a fost strãmutatã într-o alta localitate.
Fiecare an de detenţie sau internare pentru situaţiile de la alin. 1 se considera ca vechime în munca un an şi şase luni.
Perioadele prevãzute la alin. 1 lit. d) şi e) constituie vechime în munca dacã persoanele în cauza fac dovada ca nu au putut sa se încadreze în munca în funcţii pentru care aveau pregãtirea profesionalã.
Se considera vechime în munca şi perioada în care o persoana aflatã în una din situaţiile prevãzute la alin. 1 nu s-a putut încadra ca urmare a unei invaliditati de gradul I sau II survenite în timpul în care s-a aflat în acea situaţie sau ulterior, dacã dovedeşte ca aceasta s-a produs din cauza ori în legatura cu persecutia la care a fost supusã.
Perioadele prevãzute în prezentul articol constituie şi vechime neîntreruptã în munca şi în aceeaşi unitate şi intra în calculul acestor vechimi.
ART. 2
De prevederile art. 1 beneficiazã şi persoanele care au decizii de pensionare.
În cazul celor decedati, urmaşii acestora au dreptul la pensie de urmaş în condiţiile legii, cu luarea în calcul a vechimilor stabilite potrivit prezentului decret-lege.
ART. 3
Persoanele care s-au aflat în situaţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la o indemnizaţie lunarã de cîte 200 lei, indiferent dacã sînt sau nu pensionate, pentru fiecare an de detenţie, internare, domiciliu obligatoriu sau cît au fost strãmutate.
Persoanele prevãzute la alin. 1 beneficiazã, în mod gratuit, de asistenta medicalã şi medicamente în unitãţile sanitare de stat.
ART. 4
Persoanelor care s-au aflat în situaţiile prevãzute în art. 1 li se va asigura de cãtre primãrii, cu prioritate, un spaţiu locativ corespunzãtor din fondul locativ de stat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
ART. 5
Pentru stabilirea situaţiilor prevãzute la art. 1 se înfiinţeazã în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti cîte o comisie alcãtuitã din preşedinte şi cel mult 6 membri.
Preşedintele trebuie sa fie jurist. Din comisie fac parte 2 reprezentanţi ai direcţiilor de munca şi ocrotiri sociale şi cel mult 4 reprezentanţi ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici şi victime ale dictaturii.
Pentru coordonarea activitãţii comisiilor judeţene, se înfiinţeazã o comisie centrala alcãtuitã din cîte un reprezentant al Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale şi 5 reprezentanţi ai Asociaţiei foştilor deţinuţi politici şi victime ale dictaturii.
Comisia centrala alege dintre membrii sãi un preşedinte.
Comisia centrala avizeazã componenta comisiilor judeţene şi acorda acestora asistenta necesarã pentru soluţionarea cauzelor cu care sînt sesizate.
Comisiile lucreazã în prezenta a doua treimi din numãrul total al persoanelor care le alcãtuiesc şi adopta hotãrîri cu acordul majoritãţii membrilor prezenţi.
ART. 6
Dovedirea situaţiilor prevãzute la art. 1 se face de cãtre persoanele interesate cu acte oficiale eliberate de organele competente, iar în cazul în care nu este posibil aceasta, prin orice mijloc de proba prevãzut de lege.
Comisia este obligatã sa se pronunţe asupra cererii, în termen de cel mult 30 de zile de la sesizare, printr-o hotãrîre motivatã.
Impotriva hotãrîrii, persoana interesatã sau direcţiile de munca şi ocrotiri sociale pot face contestaţie la tribunalul judeţean sau al municipiului Bucureşti în termen de 15 zile de la comunicarea hotãrîrii cãtre aceştia. Hotãrîrea tribunalului este definitiva.
ART. 7
Prevederile art. 1-4 se aplica, dupã caz, de conducerile unitãţilor la care sînt încadraţi cei în cauza, de direcţiile de munca şi ocrotiri sociale sau de primãrii, pe baza hotãrîrilor prevãzute de art. 6.
ART. 8
De prevederile art. 1 şi 2 beneficiazã şi persoanele care fac dovada, prin hotãrîre judecãtoreascã de constatare, ca nu au putut sa-şi exercite profesia sau, dupã caz, ocupaţia pe perioada cît au fost urmãrite de cãtre organele de represiune din motive politice înainte de arestare.
ART. 9
Beneficiazã de prevederile prezentului decret-lege şi persoanele care se repatriaza şi îşi stabilesc domiciliul în ţara, precum şi cetãţenii romani din strãinãtate care îşi schimba domiciliul în ţara, dacã s-au aflat în una din situaţiile prevãzute în art. 1.
ART. 10
Drepturile prevãzute de art. 1-3 se acorda de la data adoptãrii prezentului decret-lege, dau nu mai mult de un an în urma de la data cererii prevãzute în art. 6.
ART. 11
Prevederile prezentului decret-lege nu se aplica persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra umanitãţii sau celor care s-a dovedit ca au desfãşurat o activitate fascista în cadrul unei organizaţii sau miscari de acest fel, pe baza procedurii prevãzute la art. 5 şi 6.
ART. 12
Activitatea de secretariat pentru comisiile prevãzute la art. 5 alin 1 se asigura de direcţiile de munca şi ocrotiri sociale, iar pentru comisia centrala de cãtre Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
ART. 13
Se autoriza Ministerul Finanţelor ca, pe baza documentaţiilor prezentate de Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale, sa modifice în mod corespunzãtor indicatorii financiari prevãzuţi în bugetul asigurãrilor sociale de stat pe anul 1990.
PREŞEDINTELE
CONSILIULUI PROVIZORIU DE UNIUNE NATIONALA
ION ILIESCU
------------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
diaconescu gheorghe
26 Aprilie 2017
Scutirea de plata a impozitelor si taxelor locale mai este
valabila si in anul 2017 ?
MonitorulJuridic.ro este un proiect: