Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Cu 60 de ani în urmã, la 14 mai 1948, s-a dat citire Proclamaţiei de Independenţã a Statului Israel, spre bucuria poporului evreu multimilenar, aflat timp de 2.000 de ani în rãspândire în lume.
Aniversarea zilei de naştere a Statului Israel este întotdeauna un prilej de sãrbãtoare, de bilanţ, dar şi de prospectare de noi orizonturi.
Proclamarea independenţei Statului Israel a avut loc dupã 3 ani de la terminarea celui de-al Doilea Rãzboi Mondial, rãspunzând unor visuri milenare, nevoii de vindecare a suferinţelor de nedescris ale evreilor din Europa, îndurate în timpul prigoanei fasciste, dar şi ca rezultat al luptei intense a evreilor de pretutindeni pentru renaşterea vechiului lor stat iudeu.
Camera Deputaţilor din Parlamentul României felicitã Statul Israel cu prilejul celei de-a 60-a sa aniversare. Împreunã cu cetãţenii Israelului celebrãm acest important şi fericit eveniment aniversar, apreciind realizãrile poporului israelian înlãuntrul statului lor modern, cu performante realizãri în domeniul economic, social şi politic. Ne exprimãm satisfacţia pentru contribuţia deosebitã adusã în acest sens de evreii din România care au emigrat în Israel.
De la înfiinţarea sa şi pânã în prezent, Statul Israel se dovedeşte un promotor al democraţiei autentice, în care separarea puterilor şi rolul major al Parlamentului funcţioneazã cu adevãrat.
Dupã cum se cunoaşte, în Camera Deputaţilor din Parlamentul României minoritãţile naţionale sunt bine reprezentate, iar deputaţii care le reprezintã sunt apreciaţi pentru implicarea lor în procesul complex de elaborare şi adoptare a legilor ţãrii noastre.
Existenţa Statului Israel nu a fost una linearã, inclusiv în ceea ce priveşte relaţiile cu vecinii. Nu puţine au fost confruntãrile militare şi acţiunile teroriste soldate cu numeroase victime omeneşti.
România a recunoscut diplomatic Statul Israel foarte curând dupã înfiinţarea sa. Implicit, sãrbãtorim astãzi şi 60 de ani de relaţii bilaterale neîntrerupte dintre România şi Israel. Este firesc sã ne mândrim cu faptul cã România a promovat o relaţie unicã şi specialã cu Statul Israel, bazatã pe un trecut şi valori comune, recunoscute prin diversitatea şi varietatea lor.
Pe plan parlamentar, în timp, s-au închegat tot mai mult relaţii de cunoaştere reciprocã şi de colaborare, promovate în mod special de Grupul parlamentar de prietenie România-Israel, care reuneşte un numãr important de deputaţi şi senatori din Parlamentul României.
Camera Deputaţilor îşi exprimã convingerea cã şi în viitor se vor iniţia şi realiza noi contacte şi schimburi de informaţii şi experienţe între cele douã parlamente, iar relaţiile de ansamblu dintre România şi Israel vor evolua pe linie ascendentã, spre binele reciproc, pentru dezvoltarea economicã, socialã şi politicã a României şi a Statului Israel.
Aceastã declaraţie a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din data de 12 mai 2008, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU
Bucureşti, 12 mai 2008.
Nr. 1.
__________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: